Dodaj do ulubionych

Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich p...

28.09.05, 08:41
Andrzej Adamczyk 1582

Takie poparcie?
Śmiech na sali.
Trzeba zmienić ordynację.
Obserwuj wątek
    • heniek Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich p... 28.09.05, 08:44
      Andrzej Adamczyk 1582
      To się nazywa poparcie.
      Śmiech na sali.
      Trzeba zmienić ordynację.
      • mirmat1 HURRA ORDYNACJA PROPORCJONALNA - PRECZ Z JOW !!!!! 28.09.05, 18:14
        Heniu albo zapomnial jak to bylo w PRl albo nigdy nie mial okazji glosowac w
        tzw JOW. Ja z duma glosowalem w konsulacie RP w Toronto wiedzac, ze moj glos
        jak i glos kazdegostojacego w kolejce do urny BEDZIE SIE LOCXZY (moze z
        wyjatkiem malej lioczby glosujacej na partie ponizej progu). Jak to sie rozni
        od skorumpowanego systemu JOW czyli Najwieksza Mniejszosc Zabiera Wszystko w
        jaki uczestnicze w wyborach Kanadyjskich. Korupcja zaczyna sie juz na szczeblu
        okregow kiedy poszczegolne parie determinuja dla wyborcow kto jest ich
        reprezentantem. Zwozi sie na konwencje okregowa setki matwych dusz czesto
        opalacnych bamow na narkotykach, ktorzy poslusznie "wylaniaja" dla nas
        kandydata danej partii. Wyborca nie ma tu nic do powiedzenia. Potem "wyboera
        sie kandydata w "wyborach" gdzie jeden glos decyduje o tym ktore 60% glosow
        poleci do kosza. Jezeli nie glosowales na "zwyciezce' twoj glos jest niewazny.
        Tfu!
        • olewin AVE Samoobrona 28.09.05, 21:02
          Beger, Łyżwińscy, Chojarska zadbają o darmowe kredyty ... dla siebie
      • tubu5000 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 18:23
        są lepsi:

PIS Krzysztof Michałkiewicz 1124
        Samoobrona Jan Bednarek 1102

• elfhelm eee tam koszmarnie nie jest... 28.09.05, 22:15
        pomijam posłów Samoobrony czy weszpolaków (nowych weszpolaków jest koło 9).

pomijam beton eseldowski (ten stary i ten jeszcze nieco miękki). Faktycznie
        jednak w klubie SLD większość spokojnie zbierze prezio - są jego ludzie
        (Kalisz, Szymanek), są ludzie Olejniczaka (on sam, Napieralski, Ostrowski).
        Jest trochę niegroźnych nijakich osób, zasiadających w Sejmie kilka kadencji
        już bez większych efektów ich działalności. Stara gwardia to Łybacka,
        Tomaszewski, Kurczuk, Senyszyn. No i jeszcze jest Jaruga z ULa.

PSL - nie wiem, po co oni są. Siedzą i żrą z budżetu. Efektów pozytywnych nie
        ma.

PO - nie ukrywam, że skład klubu budzi we mnie przychylność. Przepadli najgorsi
        posłowie PO Płonka i Żyliński. Jest kilka powrotów z AWS i UW aczkolwiek
        niebudzących może poza Smirnowem większych zastrzeżeń.
        Jest około 50 obecnych dotychczasowych parlamentarzystów, około 15 wracających,
        radni wszystkich szczebli, członkowie zarządów w miastach, urzędnicy,
        profesorowie, starostowie.

PiS - podobnie, ale też sporo anonimów i osób przypadkowych istniejących dzięki
        PiSowi (vide radny Bosak z Krakowa będący na liście wyżej niż Bubula i podobne
        przypadki).
    • attech Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 09:51
      Dopóki ordynacja będzie taka, jaka jest, dopóty na listę dostają się ludzie
      pokroju Łyżwińskich czy Beger. I dziwić się, że 60% ludzie nie chce głosować.
      Znowu będą szopki...
      • pandada Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 10:18
        A jaka ma być ordynacja?
        JOW? Wtedy byłaby w Sejmie sytuacja, jak w Senacie. Dwie partie o poparciu 50% wyborców zdobyłyby 80% miejsc w Sejmie. A np. z SLD o poparciu 11% nikt by nie wszedł.
        JOW wypacza demokrację.
        • profes79 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 13:58
          Owszem, ale gwarantoałoby to stabilny parlament, a nie taki jak z 90 roku, że
          było w nim kilkanaście partii (m.in dlatego zmieniono wtedy ordynację i metody
          liczenia głosów)
        • pandada Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 14:17
          Zadałem sobie sporo trudu i przeanalizowałem obecne wyniki jako uzyskane w JOW. Sprawdziłem zwycięzców w powiatach. Niektóre małe sąsiadóujące powiaty łączyłem, te bardziej liczne dzieliłem lub przyznawałam po kilka mandatów z nich. POtem policzyłem uzbierane "mandaty". było ich nieco więcej niż miejsc w Sejmie, więc proporcjonalnie zmiejszyłem, aby się zgadzało.

Wyniki JOWowe niedzielnych wyborów.

PiS - 204 mandaty (44,3 % miejsc)
          PO - 166 mandatów (36,1 %)
          Samoobrona - 69 m. (14,1 %)
          PSL - 16 (3,5 %)
          SLD - 6 m. (1,3 %)
          M.Niemiecka - 3 m. (0,6 %)

LPR nie maiłby żadnego posła!

Zastanawiająca jest też różnica pomiędzy Samoobroną a SLD, które w skali kraju zdobyły niemal tyle samo głosów.

PO z PiS miały 80,4 % miejsc w Sejmie pdzięki głosowaniu na te partie nico ponad połowy wyborców.

A zatem taka ordynacja likwidowałaby średnie partie ogólnonarodowe, które wszędzie zdobywają podobne rezultaty. Mogłyby istnieć małe partie wiejskie lub regionalne.

JOW to absolutna deformacja demokracji.

Ja jestem za obecną ordynacja wyborczą. Zniósłbym jedynie progi wyborcze.
          • kamesz Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 15:03
            zle to policzyles, wogle tego sie nie da policzyc zanim nie ustali sie granic okregow - to po pierwsze zmieniloby wynik wyborow i obliczonego przez Ciebie wyniku. po drugie gdyby zmieniona zostala ordynacja partie wystawily by innych kandydatow - koejna deformacja Twojego wniku. po trzecie ta meteoda falszujaca wgCiebie demorkacje od wielu lat wspaniale funkcjonuje w ojczyznie nowczesnej demokracji czyli w UK. egro: nie masz racji!
            • vitautas46 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 15:18
              i co podobierałs tak okręgi,
              łącząc powiaty żeby wyszło tak jak Tobie pasuje ....
            • pandada Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 21:02
              Przyjmowałem w większości, że okręg=powiat (lub powiat grodzki, czyli miasto). Wyjątkiem była Warszawa, gdzie za okręg robiły gminy. Dwukrotnie bardzo mały powiat przyłączałem do pobliskiego.
              Tam, gdzie powiat był ponad 100 tys. (uprawnionych) liczyłem więcej niż jeden mandat dla zwycięskiego KW.

A kogo wystawiłyby partie to puste gdybanie. Masz wyraźnie napisane, że sprawdziłem możliwe działanie JOWów na realnych wynikach z niedzieli.

W UK demokracja "wspaniale" funkcjonuje w ten sposób, że faktycznie tylko dwie partie na przemian rządzą. Podobnie jak w USA - "odproporcjonalnienie" wyborów prowadzi do niemalże dyktatury, bo te duety partyjne pomiędzy sobą też nadzwyczajnie się nie różnią.

PS. Oczywiście, gdyby były z założenia JOWY byłoby jeszcze gorzej, bo każda partia wystawiłaby w okręgu po jednym kandydacie. Zatem wybór byłby mniejszy.
              A w Sejmie zbieraliby się bogacze.
              • pandada Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 23:46
                połączyłem bardzo słabo zaludnione i graniczące ze sobą powiaty
                - sejneńskim z suwalskim (stracił SLD)
                - bieszczadzki z leskim (stracił PiS)
    • s_tadeusz Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 10:34
      A klub SLD jaki odnowiony!!!! Sama młodzież hahahaha
      • hatteras Czy Elzbieta Ratajczak z LPR to krewna tego sqsyna 28.09.05, 12:46
        Pytam sie ,moze ktos wie?
    • cianti Poparcie dla niektórych jest śmieszne 28.09.05, 13:24
      Tadeusz Mazowiecki w naszym okręgu miał piec set parę głosów.
      • zbig72 ordynacja jest do kitu 28.09.05, 15:28
        w ogóle nie powinno być podane na karcie wyborczej z jakiej partii kto jest -
        tylko nazwiska uszeregowane w kolejności alfabetycznej, okręgi o równej liczbie
        wyborców i wchodzi 460 osób które dostało najwięcej głosów w skali kraju - a
        potem niech tworzą partie, sojusze itp.
        • slovas Bzdura! 28.09.05, 16:55
          Podstawą demokracji jest system partyjny. To, że akurata nasz pozostawia wiele
          do życzenia, nie oznacza, że należy likwidować partie albo pozbawiać ich
          należnego im miejsca w systemie politycznym. Nie ma alternatywy dla partii
          politycznych. Co najwyżej należy dążyć do zmniejszenia ich liczby. I tyle.
        • mirmat1 Licza sie programy a nie geby 28.09.05, 19:20
          zbig72 napisał:

> w ogóle nie powinno być podane na karcie wyborczej z jakiej partii kto jest -
          > tylko nazwiska uszeregowane w kolejności alfabetycznej, okręgi o równej
          liczbie wyborców i wchodzi 460 osób które dostało najwięcej głosów w skali
          kraju - a
          > potem niech tworzą partie, sojusze itp.
          No wlasnie moze tak gre na loterii a potem sie jakosc to sie wyjasni?
          Jak widac dla wielu czytanie programow to zbyt skomplikowane. Lepiej popatrzec
          na gebe czy nazwisko i skreslac. Jakos pozniej to bedzie.
      • marekgdan Mazowiecki dostal 30143 glosy! 28.09.05, 18:34
        wejdz sobie na strone PKW i sprawdz doladnie kto ile dostal glosow a nie
        podniecasz sie czastkowymi informacjami!
    • pamparampa Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 15:29
      o kurczę, Jarosław Wałęsa 14709 głosów,
      tatuś pomógł, prawda?!
      a może to orgazmiczne wibracje Majkela Żarra?
    • moki1 Brawo Roman Giertych 28.09.05, 16:02
      Przy tak zajadłej kampanii przeciwko niemu ze wszystkich stron 16 wynik pod
      względem liczby oddanych na niego głosów jest bardzo dobry. Jak widać wyborcy
      docenili.
      Pzdr
      Głosowałem na PiS
      • oraw Re: Brawo Roman Giertych-BRAWO!!!!!!!!!!!!! 28.09.05, 19:30
        Słusznie!
        Ciarki mi przeszły po plecach,gdy dowiedziałem się , że pana
        Giertycha "rozrabia" pan (nomen omen) WRZODAK!!!
        Ja głosowłem na PD.
        Cieszę się teraz wygraną PiS-u, bo bardzo wysoko cenię panów KACZYŃSKICH!
        Studiowałem na UJ-ocie prawo wtedy co i pan Rokita i ... zdecydowanie wolę
        PROFESORÓW GEMINI!!!!!
        A juz najbardziej ucieszyłem się "wygraną" pana Giertycha!!! Mimo
        pewnych "ekstrawagancji" to jednak człowiek na poziomie, z widoczną na codzień
        KINDERSZTUBĄ(choć czasem trochę się zagalopuje - ale to te AKROMEGALICZNE
        obciążenia)natomiast pan WRZODAK...(spuśćmy zasłonę milczenia-bądźmy
        miłosierni!!!
        Serdecznie pozdrawiam!
        Powodzenia życzę PiS-owi!!!
        SUKCES KACZORÓW - NASZYM SUKCESEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • k_r_m znowu Łyżwińscy! 28.09.05, 16:59
      co za debile głosuja na tą rodzinkę, szkoda, ze jeszcze dzieci nie wystawili do
      sejmu
    • tygrysio_misio Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 28.09.05, 17:31
      Janusz Wojcik w sejmie!!!
      byly trener reprezentacji i Jagieloni wystawiony z listy samoobrony jako
      zasluzony dla podlasia...czym???
    • monopol Tak, ordynację wyborczą mamy świetną 28.09.05, 18:11
      1500 lub 2000 głosów wystarczy by zostać posłem. Brawo!
      • mirmat1 TAK, ordynację wyborczą mamy świetną !!!!!!! 28.09.05, 19:25
        monopol napisał:

> 1500 lub 2000 głosów wystarczy by zostać posłem. Brawo!
        >
        Co za bzdura! Liczy sie liczba glosow oddanych na liste czyli PROGRAM!!! No ale
        dla niegramotnych czytanie programu to za duzy wysilek. Jezeli ja glosuje na #1
        i on dostaje 20 tysiecy glosow powyzej przeciwnika TO JA CHCE BY MOJ GLOS NIE
        PRZEPADL ALE PRZESZEDL NA KOGOS DRUGIEGO DO Z TEJ LISTY CZYLI NA TEN SAM
        PROGRAM. Ale dla politycznych zerow wazne jest jak facet wyglada czy jakie ma
        nazwisko a nie jaki ma program.
        • elfhelm generalnie racja ale ja się opowiadam za mieszaną 28.09.05, 22:16
          ordynacja mieszana może zwiększyć frekwencję, umożliwi kreowanie liderów
          lokalnych jak też zapewni w Sejmie zaplecze partyjno-eksperckie.
          • mirmat1 Nie naprawiac tego co dziala 29.09.05, 02:57
            elfhelm napisał:

> ordynacja mieszana może zwiększyć frekwencję, umożliwi kreowanie liderów
            > lokalnych jak też zapewni w Sejmie zaplecze partyjno-eksperckie.
            Kiecy slysze wypowiedzi tych co nie poiszli to uwazam, ze zrobili sobie i
            spoleczenstwu przysluge zostajac w domu. Jezeli ktos chce glosowac bo podoba mu
            sie geba czy nazwisko kandydata a jego program ma gdzies to niech siedzi w
            domu. W Kanadzie na chama wyciagaja ludzi z domu na glosowanie i maja takich
            ciolkow za politykow, ze Lepper wyglada na polityczna alfe i omege.
            Nie sadze, ze brak nam liderow. Wazne by w koncu wypracowac porzadny program. A
            w tym ordynacja proporcjonalna jest pomocna bo skupia uwage na programy a nie
            na osobowosci. Polityka to nie konkurs pieknosci bo takiego Kaczynscy by nie
            wygrali.
            Z powazaniem.
        • monopol Głosy na program? Haha:))) 03.10.05, 19:59
          Jaki program? Sugerujesz, że na PiS głosowano, bo ma program? To
          niedorzeczność. Głosowano, bo ludzie mają dość postkomuny ( i nie należy im się
          dziwić ). Głosowano też dlatego, że PiS obiecuje gruszki na wierzbie a ludzie
          bardzo za nimi przepadają.
          Mimo Twojego uwielbienia dla obecnej ordynacji ja wolałbym jednak wybory
          większościowe w jednomandatowych okręgach. Owszem, wolę głosować na ludzi niż
          na pseudoprogramy. I nie utożsamiaj takich wyborów z głosowaniem na nazwisko
          czy piekną gębę. Człowieka można wybrać również za to co zrobił, jak postępował
          i co planuje czynić dalej, nie lekceważąc przy tym programu partii, do której
          należy. I nie przyglądając się specjalnie fizjonomii kandydata...
      • council Re: Tak, ordynację wyborczą mamy świetną 30.09.05, 22:24
        MNIE NIE WYSTARCZYLO 2134
    • tomand2 dla niektórych to podróż za jeden uśmiech (H.G) 28.09.05, 18:41
      dla innych tango dla dwojga (K.C),a niektórzy nadal będą chodzić pionowymi
      korytarzami (A.B)lub jeździć rodzinnie na łyżwach (państwo Ł).Ale będzie
      jazda....na nasz koszt
      • bialamyszkabiala Re: dla niektórych to podróż za jeden uśmiech (H. 28.09.05, 18:45
        A w tym samym czasie jeszcze inni będą kraść... Księżyc (bo za pierwszym razem
        im się - jak to kaczkom - nie udało;-)
    • olewin AVE SLD 28.09.05, 20:57
      Tober, Szymanek-Deresz, Wunderlich, Jaruga-Nowacka
    • nessuno Re: Żenada i wstyd 28.09.05, 21:15
      że takich pOsłów wybrano.Na szczęście ja do tego ręki nie przyłożyłem.
    • wy Re: A GDZIE JEST PRZYSZLY PREZYDENT LECH KACZYŃSKI 28.09.05, 22:34
      :)?
    • fema11 Czy ktoś może mi to wyjaśnić???? 28.09.05, 23:55
      • fema11 Czy ktoś może mi to wyjaśnić???? 28.09.05, 23:57
        Jak to jest, że ktoś w 40 milionowym narodzie zdobywa głosy 5000 osób i
        nastepnie przemawia w imieniu całego nardu???
    • adalberto3 Ile razy można odgrzewać zupę, ... 29.09.05, 00:47
      .. zmieniając tylko przypalony garnek ?
    • katowice65 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 29.09.05, 01:27
      Mnie interesuje odpowiedz na pytania ktore juz kilkakrotnie zadawalem a nie
      otrzymalem odpowiedzi. A oto pytania;
      1 Ilu poslow i senatorow posiada oelne wyzsze wyksztalcenie z rozbivciem na
      partiepolityczne.
      2Ilu poslow i senatorow posiada pelne srednie wyksztalcenie z rozbiciem na
      partie polityczne.
      3 Ilu poslow i senatorow nie posiada pelnego sredniego wyksztalcenia z
      reozbiciem na partie polityczne.
      4 Jaki jest dochod kazdego posla i senatora /imienna lista/ bez "pensji" i
      dodatkow poselskich.
      W tym pytaniu chce sie dowiedziec czy posel lub senator bedzie traktowal swoja
      funkcje jako SLUZBE NARODOWI przez ktory zostal wybrany czy
      jako "dochod "przeznaczony na utrzymanie siebie i rodziny
      5. Przeciwko ktorym poslom i senatorom toczylo sie toczy czy zostalo zawieszone
      postepowanie prokuratorskie ze wzgledu na "nietykaLNOSC"POSELSKA oraz ktorzy
      poslowie lub senatorzy maja za soba zatarta badz niezatarta przeszlosc
      kryminalna.
      Podsel i senator jest osoba publiczna i mam prawo wiedziec kim byl i jak bedzie
      podchodzil do sprawowanej przez siebie funkcji.
      Odpowiedz na te pytania da nam chyba jakis obraz o naszych wybrancach.
      • gobi03 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 09.10.05, 14:31
        Przyłączam się. Dla mnie to też ważne informacje. Szczególnie o tych
        postępowaniach, wyrokach i zarzutach.
    • gadach2 Re: Henryk Gołębiewski!!! 29.09.05, 12:12
      Czy to aby nie EDI, Poldek z "Podróży za jeden uśmiech"?
    • hanrom ortografia 29.09.05, 19:59
      "nowo wybrany" pisze sie oddzielnie
      • bon.ton.bon Re: ortografia 30.09.05, 22:30
        To taka nowo...mowa;-)
    • anataa Czy ktos policzyl ilu posłów kontynuuje kadencję? 01.10.05, 12:22
      W chwili obecnej mieszkam zagranicą, w Wielkiej Brytanii. Przed wyborami
      śledziłam media w Wielkiej Brytanii i w Irlandii. Byłam ciekawa czy w ogóle będą
      się interesowały wyborami w Polsce. Zainteresowanie było niewielkie, ale jeżeli
      już pojawiał się jakiś materiał, zawsze powtarzała się w nim ta sama informacja.
      Mianowicie, że "skorumpowany" rząd polskie zostanie wymieniony. Przeglądnełam z
      ciekawości listę wybranych posłów i posłanek, wyrywkowo sprawdziłam czy
      "rządzili" w poprzednich kadencjach. Rezultat - wszyscy byli już posłami.
      Sprawdziłam tylko 20 nazwisk. Mam nadzieję, że jednak w tej kadencji będą jacyś
      nowi, lepsi ....
    • mav61 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 01.10.05, 18:45
      PiS PO potyle mandatow naród polski zwaryjował-myślą że bedzie lepiej,było żle
      a będzie gorzej
    • filip_filip1 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 03.10.05, 13:55
      To kpina!!!!! w Sejmie zasiądą nawet dziwolągi z poparciem poziżej 5 tysiecy
      głosów! Ordynacja do śmietnika! gorzki smiech ogarnia gdy słyszy sie potem z
      trybuny sejmowej gromkie głosy w imieniu Narodu! w każdym razie rozglądam się
      za jakimś sensownym krajem, w którym mógłbym zamieszkac, bo Polsak ro juz nawet
      nie ZULU GULA! Brak słów!
    • polimerr Motowidło Ciągło Szydło 03.10.05, 20:21
      ładnie to tak z nazwisk śmiać się?
    • klaus32 Re: Taki Sejm sobie wybraliśmy - lista wszystkich 05.10.05, 07:27
      Coś z tą listą jest nie tak, niejaki Krzysztof Szyga, trzy dni przed wyborami
      wyleciał z PO, a na tej liście figuruje jako wybrany z PO.
    • rooten Uwaga na posła PSL!!! 12.10.05, 18:26
      A.Pałys lubi se jeździć na 2 gazy. Chyba ze dwa lata temu sypnął słuzbówka w karawan (dobrze że bez klienta). Uwaga na niego na ulicach Wawy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka