kwiecien45 J.Tusk zatykał w 1945r.polską flagę na Białym Domu 17.10.05, 11:43 To ostatnie rewelacje ze sztabu Donalda Tuska. Znalazło się zdjęcie ze szturmu i odpowiednie dokumenty poświadczone przez Agencję Novosti. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: J.Tusk zatykał w 1945r.polską flagę na Białym 17.10.05, 12:13 Pisuar ma niezle odchyly . Tam naprawde przyjmuja takich idiotow , czy nie przyznales sie do choroby ? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby co na to kacza banda o czarnych podniebieniach ? 17.10.05, 11:54 Napewno nie wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:00 Oczywiście, że był w Wehrmachcie. Z tych wszystkich sensacyjnych dokumentów, najbardziej wiarygodne są dukumenty niemieckie z Wehrmachtu. Tam nikt nie poważyłby się poświadczyć nieprawdy!!! Informacja o służbie w Wehrmachcie jest stuprocentowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:07 Wnuk volksdeutscha ma rządzić Polską? Odpowiedz Link Zgłoś
red_kapturek Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:09 wredna_jedza napisała: > Wnuk volksdeutscha ma rządzić Polską? > A niech sobie porządzi, mniej zacietrzewiony od PiSu i wrednej jedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:11 Jezus byl dzieckiem zydow , a nikt mu tego nie wypomina . Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:13 Jezus nie był głową państwa :P A jego tatuś Żydem nie był :P Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:14 jasne - slyszalem w radio ma ryja ze byl polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:16 ???? Indianinie, przestań palić fajke pokoju, bo ci to najwyraźniej szkodzi :P Od kiedy Bóg ma narodowość??? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:21 Aaa , o to ci chodzi . Jak to latwo sie wylgac z zydowskiego pochodzenia . Chyba Jezus przewidywal powstanie pisuaru i innych antysemityzm . Odpowiedz Link Zgłoś
podroznik222 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:04 Niemcy są bardzo zaniepokojeni przebiegiem kampanii prezydenckiej w Polsce / Die Welt, Frankfurter Algemaine Sonntagszeitung/. W prasie z kapitałem niemieckim wycisza się pochodzenie i związki Tuska z Niemcami. Dziś już nic nie pisze się ,że Tusk jest wnukiem wolksdeutscha, żołnierza Wermahchtu. Znajomi mówią ,że bardzo trudno znależć książkę Janiny Paradowskiej i Jerzego Boczyńskiego " Teczki liberałów" / Poznań 1993r / w której autorzy na str. 41 oprócz w/w faktów twierdzą , że matka Tuska zaczęła uczyć się języka polskiego w wieku 11 lat. W/g twierdzenia Tuska, jego dziadek przebywał w obozie / ale w jakim charakterze ?/, i wynika z tego, że głupi byli ci hitrerowcy , skoro ludzi z obozów brali do szkół dla niższej kadry dowódczej.Wracając do czasów obecnych autor stwierdzenia że "polskość to nienormalność" tuż pred wyborami spotyka się z obecnym kanclerzem Angelą Merkel i wielkim polakożercą Eriką Szteinbach. Wielce ciekawe Przyjażnie. A swiją drogą to jest bardzo oryginalne, że inny uczestnik wyścigu do fotela prezydenckiego postkomunista z moło ciekawym rodowodem w obliczu zarzutów znacznie mniejszej wagi wykazał się honorem / o co trudno go podejrzewać/ i wycofał swoją kandydaturę.Tusk zaciska zęby i "gdy mu plują w twarz to udaje że deszcz pada", typ arogancki, typowo nordycki. Władza i pieniącze ponad wszystko.I wierność !!!!! ????. A wyborcza znajdzie opinię miejscowego pastora bo Niemcy swije archiwa fałszują Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:10 Tusks schwieriger Großvater (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Präsidentschaftskandidat Tusk führt trotz Wehrmachts-Vorwürfen (Die Welt) To dzisiejsze tytuly . Niemcy nie wyciszaja niczego , bo i po co . jak zwykle klamiesz . Odpowiedz Link Zgłoś
ormoczuwa "wielce ciekawe przyjaźnie..." 17.10.05, 12:12 Widziałem spotkanie Tuska z p. Steinbach i byłem i jestem zbudowany postawą Donalda T. reprezentującego interesy polskie w tej trudnej konfrontacji. - To Kaczyński uważa, że z NIA (p. STeinbach) nie usiadłby do rozmów. Zapewne dlatego, że niepozwoliłoby mu na to jego megalomańskie i karykaturalne poczucie polskości - Czytać Gombrowicza i leczyć się z szowinizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: "wielce ciekawe przyjaźnie..." 17.10.05, 12:15 Z p. Steinbach nie usiadłby przy stole i cały Episkopat Niemiec :P Za jej "występy" w sprawie Centrum Wypędzeń :P Odpowiedz Link Zgłoś
ormoczuwa Re: "wielce ciekawe przyjaźnie" zawsze jest wybór 17.10.05, 12:22 wredna_jedza napisała: > Z p. Steinbach nie usiadłby przy stole i cały Episkopat Niemiec :P > Za jej "występy" w sprawie Centrum Wypędzeń :P ================================================ Można próbować przekonywać a można też hodować wrogość. Zawsze jest wybór. Bez względu na to kto go sankcjonuje. Z tym że owoce wrogości i zacietrzewiania już w XX wieku zbieraliśmy. - Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: "wielce ciekawe przyjaźnie" zawsze jest wybór 17.10.05, 13:52 Chyba nie zakumałeś :D Episkopat Niemiec to rodacy p. Steinbach :)))) A jakoś nie utożsamiają sie z jej pomysłami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek46pink Re: "wielce ciekawe przyjaźnie" zawsze jest wybór 17.10.05, 17:38 wredna_jedza napisała: > Chyba nie zakumałeś :D > Episkopat Niemiec to rodacy p. Steinbach :)))) > A jakoś nie utożsamiają sie z jej pomysłami :))) ================================ Raczej Ty, jesli na ty, "nie zakumalaś": D. Tusk "nie utozsamiał się z poglądami Steinbach" w czasie swego spotkania. Wręcz przeciwnie. Uważniej czytać. I bez emocji by od razu zawetować co się przeczytało. Będzie jasniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 ZGADZAM SIE , Tusk TO TYPOWY NORDYK.... 17.10.05, 12:34 do twarzy by mu bylo w kasku zolnierza Wehrmachtu,ale to jeszcze niczego nie przekresla w walce o tron elekcyjny Krolestwa Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tusk1944 TUSK KOPANIE ROWÓW ODZIEDZICZYŁ PO DZIADKU!!! 17.10.05, 12:13 WYKOPAŁ POMIEDZY PO A PIS TAKIE ROWY ŻE SAMOOBRONA BĘDZIE MUSIAŁA TO ZASYPYWAĆ PRZEZ CAŁĄ KADENCJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: TUSK KOPANIE ROWÓW ODZIEDZICZYŁ PO DZIADKU!! 17.10.05, 12:16 I bardzo dobrze . Wspolpraca z pisem jest gorsza niz z wermachtem . Niech Tusk pieprzy wszystkie koalicje z faszystami . Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa Re: TUSK KOPANIE ROWÓW ODZIEDZICZYŁ PO DZIADKU!! 17.10.05, 12:36 indianski napisał: Niech Tusk > pieprzy wszystkie koalicje z faszystami . znaczy sie....ma sie odciac od rodziny he he he ?Biedny dziadunio.... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 KRYSIA ZNOWU CZYTALA radzieckie bumagi.... 17.10.05, 12:57 Faszystami byli Wlosi, ewentualnie Hiszpanie, Niemcy byli socjalistami narodowymi,a to ich troche rozni od faszystow. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nic sie nie stalo, ' folksdojcze' z 'samoobrony' 17.10.05, 12:19 do takiej roboty najlepiej sie nadaja, zyja podobno w kontakcie z ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:25 18261826www napisał: > PRAWDA ZAWSZE ZWYCIEZY!!!Tusk - wszyscy uczciwi ludzie sa za Toba!!! gazeta wyborcza lapie na plewy. Blahhhhhhh! Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa a nie bylo tam napisane, ze maly Donald 17.10.05, 12:29 przeprowadzil staruszke przez pasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: a nie bylo tam napisane, ze maly Donald 17.10.05, 12:37 krysia.tuchalowa napisała: > przeprowadzil staruszke przez pasy ? Startowe czy bezpiczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Te pasy to byly graniczne, a ta staruszka.... 17.10.05, 13:02 chciala sie polaczyc z rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 12:29 Brawo.Ja też tak myślę.Mój dziadek też służył w armii niemieckiej podczas I wojny światowej i to nie z sympati do Niemiec,ale tylko dlatego że tereny na których mieszkał były pod zaborem niemieckim.I nie pytano go jakiej jest narodowości,tylko wcielono go do odbycia służby wojskowej.Kto zna chociażby trochę historię śląska to nie wypisywałby takich głupot.Czy rodowici ślązacy i ich potomkowie nie mają prawa kandydować na wysokie stanowiska państwowe.Przez tą brudną i parszywą akcję Kurskiego,pomimo że nie jestem sympatykiem pana Tuska,zyskał on moją przychylność.Jak trzeba być małym człowiekiem żeby uciekać się do takich rzeczy i on śmie mówić o sobie-,,polityk".W cywilizowanym świecie byłby przegranydo końca swych dni. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Ja jestem lepszy od ciebie, moich dwoch dziadkow 17.10.05, 12:45 bylo w WEHRMACHCIE , GDY POLSKI JESZCZE NIE BYLO,moja rodzina pochodzi z Pomorza, a ja z Australii, zeby bylo ciekawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Re: Dziadek Tusk -biedny kombatant!!!!. 17.10.05, 12:32 Kim wreszcie był ten dziadek Tuska -a jak znam życie to był najprawdopodobnie jak każdy Kazszub-Polak w tamtych czsach osobą koniukturalną która w zależności od koniunktury odpowiednio dopasowywała się do rzeczywistości -czyli grała w różnych orkiestrach i we wszystkich odpowiednio falszująć tak jak dzisiejszych czasach pogrywa jego wnuczek Donald i wszystko zrobi aby tylko zdobyć jakąś pozycje. Rodzina ta jak widać od pokolenia potrafi się w odpowiedni sposób tak ustawiać aby nawet kosztem intryg/sprawa Jaruckiej/zdobywać kosztem honoru i dobrego wychowania -dla siebie przywileje. Dla Tuska i Jego sztabu wszystko co niewygodne.podejrzane lub nie pasujące do wizerunku przyzwoitego prezydenta to albo zostaje pomijane w dyskusjach,albo tak mataczone że mało kto to wszystko rozumie.On rozmawia ze swoimi adwesarzami tak jak RRRRyba z RRRYbą i to na dodatek po Kaszebie-a to nie jest język polski i prezydent także nie będzie polski. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 To prawda Kaszubi to grupa etniczna , ktora z... 17.10.05, 13:20 POLSKA ma mniej wspolnego, niz z Niemcami i Holendrami. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski CZEMU D.TUSK TAK CZESTO BIEGA DO KOSCIOLA? 17.10.05, 12:37 Po kazdym swoim "mijaniu sie z prawda" musi szybko biec do spowiedzi, zeby zdazyc na kolejne msze do Krakowa, i przyjac przed kamerami komunieA poza tym ma "czerowna linie" do Zycinskiego, ktory po kazdym nowym klamstewku Tuska do niego dzwoni i mowi: "ego te absolvo" Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Drogi indianski, wczoraj zamiesciles na forum 17.10.05, 12:39 tekst Macieja Rybinskiego, nie podajac wskazowki na pochodzenie tekstu. Nazywa sie to plagiatem i jest scigane na calym swiecie ze szczegolna ostroscia. Czy mozesz mi powiedziec dlaczego po zaistnialej sytuacji uzurpujesz sobie prawo do moralnego osadzania kogokolwiek na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski BO INDIANSK) JEST "CZLONKIEM" SZTABU TUSKA 17.10.05, 12:43 pamin1 napisał: > tekst Macieja Rybinskiego, nie podajac wskazowki na pochodzenie tekstu. Nazywa > sie to plagiatem i jest scigane na calym swiecie ze szczegolna ostroscia. Czy > mozesz mi powiedziec dlaczego po zaistnialej sytuacji uzurpujesz sobie prawo do > > moralnego osadzania kogokolwiek na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ascasc "Afera"- skonczcie juz z tym wermahtem i napiszice 17.10.05, 12:48 cos ciekawszego bo juz mi sie to nudzic zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: "Afera"- skonczcie juz z tym wermahtem i napi 17.10.05, 12:58 No to dlaczego M. Olejnik dzisiaj w radiu Zet Kaczynskiego o nic innego nie pytala, jak tylko o ten "tuskowy wehrmacht"? Odpowiedz prosta: Tusk nie ma zadnego programu, wiec nie wolno pozwolic, zeby Kaczynski o swoim mowil. Mnie sie wydaje, ze sztabowi PO i "zaprzyjazninym" mediom ten wegrmacht ciagle jest potrzebny ascasc napisał: > cos ciekawszego bo juz mi sie to nudzic zaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 ' TUSKOWY WEHRMACHT' ?!! 17.10.05, 13:08 Myslisz, ze on zalozyl ten ' truskawkowy wehrmacht'? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: "Afera"- skonczcie juz z tym wermahtem i napi 17.10.05, 13:04 ascasc napisał: > cos ciekawszego bo juz mi sie to nudzic zaczyna Możemy pośpiewać ajli ajlu ajla Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: "Afera"- skonczcie juz z tym wermahtem i napi 17.10.05, 13:06 kwiecien45 napisał: > ascasc napisał: > > > cos ciekawszego bo juz mi sie to nudzic zaczyna > > Ups: aili ailo aila Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski D. Tusk tak bojazliwy jak dziadek 17.10.05, 12:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30520080&a=30541877 Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Sugerujesz, że ten wytrzeszcz to ze strachu? 17.10.05, 13:17 Mysle, ze tuskowy wehrmacht bedzie maglowany do piatku (cisza wyborcza). tym bardziej, ze ten bezczelny i wyjatkowo chamsko-zarozumialy klamca Tusk pomaga sie znow przeprosin od Kaczynskiego. No: teraz to juz ten przyszly "prezio" calkowicie zwariowal: najpierw klamie i opluwa, a potem domaga sie przeprosin od ofiary!! myslac tak sobie - cicho - o "walecznym dziadku" i jego wnuku, az trudno oprzec sie mysli, ze "niedaleko pada jablko od jabloni" Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Kurski będzie się ubiegał o członkostwo w PO 17.10.05, 13:04 W zamian za atut jaki dał Platformie i Tuskowi w niemrawej kampanii wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras SZMALCOWNIK OD RYDZYKA ZASMIECA FORUM GW 17.10.05, 13:09 silesius monachijski =Davidmors Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: SZMALCOWNIK OD RYDZYKA ZASMIECA FORUM GW 17.10.05, 13:22 Naprawde jestem o. Rydzyka szmalcownikiem? nie wiem, niczego nie podpisywalem. ale moge sie do niego zglosic po kase, czemu nie? albo moze nawet i do Kutasiewicza=Protasiewicza; w koncu nakrecam im te kampanie, co nie? hatteras napisała: > silesius monachijski =Davidmors Odpowiedz Link Zgłoś
ant07 Re: SZMALCOWNIK OD RYDZYKA ZASMIECA FORUM GW 17.10.05, 13:58 hatteras napisała: > silesius monachijski =Davidmors Zaraz, zaraz, rozmawiamy tu o Wehrmachcie a ty wrzucasz wątek o szmalcownikach. No chyba są jakieś granice insynuacji. Stanowczo protestuję, Tusk z rodziną to może nie ideał, ale i z pewnością nie to co podpowiada czyjaś chora wyobraźnia. A kysz z tego formum bo się poskarżę moderatorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: SZMALCOWNIK OD RYDZYKA ZASMIECA FORUM GW 17.10.05, 14:14 to mi zarzucono szmalcownictwo, wiec dowcipnie odpowiedzialem. ant07 napisał: > hatteras napisała: > > > silesius monachijski =Davidmors > > Zaraz, zaraz, rozmawiamy tu o Wehrmachcie a ty wrzucasz wątek o szmalcownikach. > No chyba są jakieś granice insynuacji. Stanowczo protestuję, Tusk z rodziną to > może nie ideał, ale i z pewnością nie to co podpowiada czyjaś chora wyobraźnia. > A kysz z tego formum bo się poskarżę moderatorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza :))))))))))) 17.10.05, 13:59 Fani Tuska tylko tyle potrafią? A ponoć tacy "yntelygentni i wykształceni" Odpowiedz Link Zgłoś
jurek46pink Cuchnący jad silesiusa 17.10.05, 17:41 hatteras napisała: > silesius monachijski =Davidmors ============================== Nie wiem czemu się równa ale nie daleko mu od ..... Tu miał być b. prosty rym. Dotyczy cuchnącego jadu silesiusa. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski "KONBATANT" TO KON KTORY KOPIE 17.10.05, 13:04 czyli wnuczek wielkiego bohatera polskiego, niejakiego Josefa Tuska. Do sztabu PO. a moze posluzcie sie postacia Konrada Wallenroda? Juz Jaruzelski to skutecznie stosowal, gdy sie tlumaczyl z wprowadzenia stanu wojennego (a michnik mu ogonem do jego czarnej mszy dzwonil). Moze wiec zrobcie to samo z Josefem Tuskiem: ze on niby w tym wehrmachcie byl, ale tak naprawde do byl AK- owcem (zlosliwi: prosze nie mylic z Afrika Korps)? Ach, jakieby bylo to piekne, gdyby sie okazalo, ze dziadek Tusk byl kaszubskim Wallenrodem!! Palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski JOSEF TUSK = KASZUBSKI WALLENROD !! 17.10.05, 13:06 silesius.monachijski napisał: > PO. a moze posluzcie sie postacia Konrada Wallenroda? Juz Jaruzelski to > skutecznie stosowal, gdy sie tlumaczyl z wprowadzenia stanu wojennego (a > michnik mu ogonem do jego czarnej mszy dzwonil). Moze wiec zrobcie to samo z > Josefem Tuskiem: ze on niby w tym wehrmachcie byl, ale tak naprawde do byl AK- > owcem (zlosliwi: prosze nie mylic z Afrika Korps)? Ach, jakieby bylo to piekne, > > gdyby sie okazalo, ze dziadek Tusk byl kaszubskim Wallenrodem!! Palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 Re: JOSEF TUSK = KASZUBSKI WALLENROD !! 17.10.05, 13:07 silesius.monachijski napisał: > silesius.monachijski napisał: > > > PO. a moze posluzcie sie postacia Konrada Wallenroda? aili ailo aila Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: "KONBATANT" TO KON KTORY KOPIE 17.10.05, 19:06 silesius.monachijski napisał: > czyli wnuczek wielkiego bohatera polskiego, niejakiego Josefa Tuska. Do sztabu > PO. a moze posluzcie sie postacia Konrada Wallenroda? Juz Jaruzelski to > skutecznie stosowal, gdy sie tlumaczyl z wprowadzenia stanu wojennego (a > michnik mu ogonem do jego czarnej mszy dzwonil). Moze wiec zrobcie to samo z > Josefem Tuskiem: ze on niby w tym wehrmachcie byl, ale tak naprawde do byl AK- > owcem (zlosliwi: prosze nie mylic z Afrika Korps)? Ach, jakieby bylo to piekne, > > gdyby sie okazalo, ze dziadek Tusk byl kaszubskim Wallenrodem!! Palce lizac! O wiele lepsze palce do lizania niż kacze kupry.... miała być złośliwość a wylizałes kaczy kuper... kacza grupa w piętkę goni?? Odpowiedz Link Zgłoś
ant07 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 13:15 Zabawne jak Gazeta dodaje powagi swoim spekulacjom. Notka biograficzna sporządzona przez kolegę dziadka Donalda Tuska, w czasach kiedy o prawdę było trudno, staje się w oczach redakcji - uwaga - dokumentem. Dawniej to się nazywaóo manipulacją, dziś jest to wspieranie wyborczej kampanii kandydata wydającego się być "łagodniejszym katem" dla postkomunistycznego establishmentu. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 13:25 Trudno sie z tym nie zgodzic. Celne spostrzezenie !! ant07 napisał: > Zabawne jak Gazeta dodaje powagi swoim spekulacjom. Notka biograficzna > sporządzona przez kolegę dziadka Donalda Tuska, w czasach kiedy o prawdę było > trudno, staje się w oczach redakcji - uwaga - dokumentem. Dawniej to się > nazywaóo manipulacją, dziś jest to wspieranie wyborczej kampanii kandydata > wydającego się być "łagodniejszym katem" dla postkomunistycznego establishmentu > . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Nowy dokument na temat dziadka Donalda Tuska 17.10.05, 13:19 Ponoc znaleziony calkiem nowy dokument: testament Josefa Tuska. mial w nim wnusiowi zapisac kaszubska chalupe i mundur Wehrmachtu Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Nowy dokument na temat dziadka Donalda Tuska 17.10.05, 19:14 silesius.monachijski napisał: > Ponoc znaleziony calkiem nowy dokument: testament Josefa Tuska. mial w nim > wnusiowi zapisac kaszubska chalupe i mundur Wehrmachtu Tobie już ktoś sutannę i koloratkę w testamencie zapisał a moherowy beret sam sobie kupiłeś, bo oczywiście do twarzy ci w takowym.... Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub wojna kampanijna 17.10.05, 13:32 tak sie temu calemu syfowi przygladam i postanowilem poszukac jakiegos naukowego wytlumaczenia tych wszystkich ochow i achow skur...ow i ch....w.. no i znalazlem ciekawy artykul nt widzenia samych siebie przez spoleczenstwa.. samych siebie i innych spoleczenstw poprzez pryzmat stereotypowego myslenia o innych. pozwole sobei an fragment, ktory nieco mi wyjasnia: "Zgodnie z przedstawioną w "Science" tabelą Polacy uważają się za emocjonalnie niezrównoważonych (za podobnie nerwowych mają się Turcy, a rekordy neurotyczności biją Indonezyjczycy; z kolei za najbardziej zrównoważonych uważają się mieszkańcy afrykańskiego Burkina Faso). Sądzimy, że jesteśmy raczej zamknięci w sobie (w ekstrawersji "przegoniło" nas trzydzieści kultur) i nie lubimy nowych doświadczeń. Typowy Polak jest też w naszej ocenie zdecydowanie za mało ugodowy (najbardziej ugodowymi widzą siebie mieszkańcy Burkina Faso). W końcu, sądzimy, że jesteśmy mało sumienni (gorzej od nas ocenia się tylko 14 narodów). Jednym słowem, o sobie jako o narodzie myślimy dość podle. " no i jak tutaj dosjc do porozumienia ? ;) dla ciekawych link: www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=strony&op=spis&id=9#4455 Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: wojna kampanijna 17.10.05, 13:44 ciekaw jestem ile osob zainteresowalo to, co napisalem ;) hmm.. czy moze lpeiej wskaczyc w watki, gdzie mozna sie nieco poscierac i powyzywac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: wojna kampanijna 17.10.05, 13:52 czytalem. i co z tego? kolejne pseudonaukowe dywagacje nie na temat. wiesz co sie dzialo we Francji przed II tura wyborow prezydenckich, jak przegral w I turze Jospin, i Chirac musial walczyc z Le Penem? Tam dopiero mrowilo sie od chamskich i wulgarnych okreslen (nawet wybitnych politykow), insynuacji, i atakow ponizej pasa. Albo teraz - niedawno w Niemczech: sam z ciekawosci poszedlem na monachijski Marienplatz, zeby posluchac Schroedera.I co: chamskie atki, inwektywy, itd., itp. Zerszta teraz wielu niemieckich socjologow - zastanawiajac sie, dlaczego CDU az tyle punktow stracilo, twierdzi, ze chodzilo o to, ze kanclerzem miala zosatc kobieta. I to ponoc takie postepowe i swiatle spoleczenstwo. Wiec: nie wysuwaj zbyt pochopnych wnioskow dundrub napisał: > tak sie temu calemu syfowi przygladam i postanowilem poszukac jakiegos naukoweg > o wytlumaczenia > tych wszystkich ochow i achow skur...ow i ch....w.. no i znalazlem ciekawy arty > kul nt widzenia samych > siebie przez spoleczenstwa.. samych siebie i innych spoleczenstw poprzez pryzma > t stereotypowego > myslenia o innych. pozwole sobei an fragment, ktory nieco mi wyjasnia: > "Zgodnie z przedstawioną w "Science" tabelą Polacy uważają się za emocjonalnie > niezrównoważonych > (za podobnie nerwowych mają się Turcy, a rekordy neurotyczności biją Indonezyjc > zycy; z kolei za > najbardziej zrównoważonych uważają się mieszkańcy afrykańskiego Burkina Faso). > Sądzimy, że > jesteśmy raczej zamknięci w sobie (w ekstrawersji "przegoniło" nas trzydzieści > kultur) i nie lubimy > nowych doświadczeń. Typowy Polak jest też w naszej ocenie zdecydowanie za mało > ugodowy > (najbardziej ugodowymi widzą siebie mieszkańcy Burkina Faso). W końcu, sądzimy, > że jesteśmy mało > sumienni (gorzej od nas ocenia się tylko 14 narodów). Jednym słowem, o sobie ja > ko o narodzie myślimy > dość podle. " > no i jak tutaj dosjc do porozumienia ? ;) > dla ciekawych link: > www.psychologia.edu.pl/index.php?dz=strony&op=spis&id=9#4455 > Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:03 coz.. na temat polskiego sposobu komunikowania sie - a ten niestety zenuje, patrzac na to, co wyprawiaja imc kandydaci, media i szanowni forumowicze.. pseudonaukowe dywagacje.. hmm.. chyba nie zagladales na podana strone ? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:12 zagladnalem. i co z tego? zadnego objawienia nie doznalem. pseudonaukowe? a tak. sam wiesz jaka heurystyczna wartosc - w porownaniu np. z fizyka cza chemia - maja teorie psychologiczne. Kiedys K.R. Popper sformuowal dosc ciekawe wymaganie pod adresem teorii naukowych (tez nie do konca sluszne: Polanyi z "tacit knowledge" mu to wytknal): teorie musza byc falsyfikowalne. Inaczej sa tylko luznymi dywagacjami dundrub napisał: > coz.. na temat polskiego sposobu komunikowania sie - a ten niestety zenuje, pat > rzac na to, co > wyprawiaja imc kandydaci, media i szanowni forumowicze.. > pseudonaukowe dywagacje.. hmm.. chyba nie zagladales na podana strone ? > Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:21 to, ze nie doznales objawienia, nie znaczy, ze nie zastanowi to innych forumowiczow, tak? dlaczego wartosc teorii psychologicznych mialaby byc nizsza niz tych z nauk scislych? brak falsyfikalnosci? coz.. to jest nauka a nie szamanskie praktyki - tak wiec wysnuwane tezy sa bronione lub obalane w wyniku kolejnych badan czy tez w wyniku zastosowania nowych metod (przyklad freuda i tego, co dzisiaj zostalo z jego "pierwotnych" teorii) - wszystko jest kwestia metodologii badan Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:36 no coz, doskonale wiesz - tak, jak i ja -, ze mowienie w przypadku psychologii o jednej metodologii nie jest prawdziwe. Zareczam Ci, ze inna metodologie stosuje psycholgia rozwoju, inna behawioryzm, a jeszce inna - choc ocobiscie wzdrygam sie przed nazywaniem tego metodologia (nawet jezeli Karen Horney moze mi sie podobac) psychoanaliza. A jeszcze inaczej funkconuje logoterapia Viktora Frankla (to tylko niektore przyklady). Wiecej pokory, Panstwo psycholdzy dundrub napisał: > to, ze nie doznales objawienia, nie znaczy, ze nie zastanowi to innych forumowi > czow, tak? > dlaczego wartosc teorii psychologicznych mialaby byc nizsza niz tych z nauk sci > slych? brak > falsyfikalnosci? coz.. to jest nauka a nie szamanskie praktyki - tak wiec wysnu > wane tezy sa bronione > lub obalane w wyniku kolejnych badan czy tez w wyniku zastosowania nowych metod > (przyklad freuda i > tego, co dzisiaj zostalo z jego "pierwotnych" teorii) - wszystko jest kwestia m > etodologii badan > > Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:44 coz.. nie o samo badanie tutaj chodzi a o podejscie do badania - o tym mowi metodologia czyli nauka o metodach badawczych nie myl metod badawczych prosze z samymi badaniami zalozeniem nauki jest jak najdalej idac obiektywnosc.. czyli badanie obiektu (procesu, zjawiska) i testowanie jego wiarygodnosci - m.in. ustalenie stopnia istotnosci wynikow, stopnia istotnosci niewiadomych w badaniu (ich wplywu na wynik) oraz rodzaju i wplywu bledow wynikajacych z przyjetej metody psychologia w swoich badaniach spelnia te kryteria - dlatego jest nauka skad twoja niechec do niej? masz jakies doswiadczenia z psychologami? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: wojna kampanijna 17.10.05, 15:04 no i tego sie moglem spodzeiwac: jakies inwektywy; "masz doswiaczenia z psychologami"? nie; a Ty masz? ja psycholgie studiowalem, ale bezposrednio (posrednio tak) w zawodzie nie pracuje. Czytuje duzo, i mam niezle rozeznanie. A slyszales o guru polskich psychologow, panu Samsonie (argument podobny do Twojego)? I co: nie mamy zadnych pytan, prawda? wszyscy wiemy, o co chodzi. raz jeszcze - wracajac do tematu -: nie jednej obowiazujacej wszystkich psychologow metodologii!! dundrub napisał: > psychologia w swoich badaniach spelnia te kryteria - dlatego jest nauka > skad twoja niechec do niej? masz jakies doswiadczenia z psychologami? > Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: wojna kampanijna 17.10.05, 15:13 coz.. jesli proste pytanie potraktowales jako inwektywe... jesli poczytales wiesz wobec tego, co oznacza pojecie "projekcja" tak? dlaczego mialbym chciec w jakikolwiek sposob cie urazic czy obrazic? pan samson wcale guru polskich psychologow nie jest ani nie byl.. wykreowany na takiego przez media - takim jawi sie jak widze w twojej swiadomosci - w kazdym razie nie odbieram tego jako inwektywe - rozbawiles mnie raczej :) mam wrazenie, ze caly czas mylisz pojecia: metodologia - metoda - badanie.. i prosze nie myl badan psychologicznych z praca psychoterapeutyczna (zrobiles to niestety w jednym z poprzednich postow) ps. dlaczego uwazasz, ze psycholodzy maja za malo pokory? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski I co Ty na to? Tez "projekcja" Plazynskiego ?? 17.10.05, 15:25 wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2971188.html dundrub napisał: > coz.. jesli proste pytanie potraktowales jako inwektywe... jesli poczytales wie > sz wobec tego, co oznacza > pojecie "projekcja" tak? dlaczego mialbym chciec w jakikolwiek sposob cie urazi > c czy obrazic? > pan samson wcale guru polskich psychologow nie jest ani nie byl.. wykreowany na > takiego przez media > - takim jawi sie jak widze w twojej swiadomosci - w kazdym razie nie odbieram t > ego jako inwektywe - > rozbawiles mnie raczej :) > mam wrazenie, ze caly czas mylisz pojecia: metodologia - metoda - badanie.. i p > rosze nie myl badan > psychologicznych z praca psychoterapeutyczna (zrobiles to niestety w jednym z p > oprzednich postow) > ps. dlaczego uwazasz, ze psycholodzy maja za malo pokory? > Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: I co Ty na to? Tez "projekcja" Plazynskiego ? 17.10.05, 16:58 nie wiem, co jego wybor ma miec wspolnego z projekcja ale lapie kontekst w jakim uzyles tego okreslenia natomiast twoja ucieczka od "naszego" bardzo juz off-topicowego tematu to "defleksja" ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: wojna kampanijna 17.10.05, 13:56 Nasza kampania to i tak "szczyt kultury i dobrego smaku" wobec kampanii prowadzonych w innych krajach :) Czekam na polską Monice Levinsky... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: wojna kampanijna 17.10.05, 14:42 Nie mieszaj w te brudy Plazynskiego. To naprawde uczciwy i porzadny polityk. Zaskoczyl mnie w czartek (czy piatek), kiedy stwierdzil, ze bedzie glosowal na Kaczynskiego. Oj, cos sie psuje w tej PO rnrr napisał: > To będzie Maciej Płażyński :) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 14:01 Ludzie!Zastanowcie sie co tu wypisujecie.Jesli tak jest jak niektorzy pisza to moj ojciec tez nie byl Polakiem.Od 1916 do 1917 sluzyl w armii austriackiej i walczyl za cesarza Franciszka Jozefa i nasz kraj.Potem poddal sie do wloskiej niewoli,uciekl stamtad do Hallera.Wrocil do Polski wczesniej i na rozkaz bral udzial w powstaniach slaskich,dalej walczyl z bolszewikami w 1920,potem sluzyl w KOP na wschodniej granicy.W 1939 dostal sie do rosyjskiej niewoli,uciekl i zglosil sie na ochotnika do Czerwonej Armii,bo pod latarnia najciemniej.Przeszedl cala wojne do Berlina jako radziecki oficer,wrocil do Polski jako "doradca" wojskowy,a od 1947 sluzyl w Polsce w wojsku.Zwolnili go w 1952,bo doszukali sie jego prawdziwej przeszlosci,cudem uniknal aresztowania,koledzy mu pomogli.Na koniec powiedzieli mu Kowalski wy nie dla tej Polski sluzyliscie w wojsku i emerytura wam sie nie nalezy.Pytanie"czybyl prawdziwym Polakiem?".Ludzie zastanowcie sie co wypisujecie.Zupelnie jakbyscie nie wiedzieli jakie byly losy wielu ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 14:06 w tym rzecz, ze nie o losy tutaj chodzi.. ale o preteksty do wydzierania sie i udowadniania swoich racji - vide postawienia sie na wyzszym niz inni stolku. ktory diabel jest starszy?! jasne ze moj!! zenujacy poziom duskusji pomiedzy kandydatami, w mediach i na tym forum niestety. a o konkretach jakos nikt nie mowi... bo i po co? jeszcze wyszloby szydlo z worka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kralik1 Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 14:18 18261826www napisał: > PRAWDA ZAWSZE ZWYCIEZY!!!Tusk - wszyscy uczciwi ludzie sa za Toba!!! Nie mozna powiedziec ze wszyscy uczciwi sa za Tuskiem, bo nie mamy prawa odbierac uczciwosci tym ktorzy glosuja na Kaczynskiego. Ale prawda jest, za Kaczynski odbiera ta uczciwosc tym ktorzy na niego nie glosuja :) Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Dziadek Tusk buduje okopy 17.10.05, 14:27 Niedlugo PIS wykaze, ze babka Tuska brala udzial w powstaniu bokserow albo wojnie burskiej. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski "Revenons a nos moutons", czyli TUSK 17.10.05, 14:38 Proponuje przyznac Panu Donaldowi Franciszkowi Tuskowi tytul "Najwiekszego Pinokia Roku 2005 w polskiej polityce). Z pozdrowieniami od wszystkich forumowiczow. Naprawde sobie zasluzyl na ten tytul Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft pisz tak, zeby przynajmniej PIS cie rozumial 17.10.05, 17:24 bo ich/wasza srednia wyksztalcenia podobna jak ... w samoobronie ... hehehe dla ciebie za gorliwosc w pracy rozpoznawczo-wywiadowczej biografii tuska i za niewyczerpalny rezerwuar wymyslow antytuskowych proponuje: "Jodel-Diplom" (Loriot) a jak nie zabraknie ci do konca wyborow energii i wytrwalosci: Medal "Ödipussi" (Loriot) :-))) hahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 ALE AFERAL Z TEGO TUSKA!!!!!!!! 17.10.05, 15:11 Nie dosc ze ma problemy z mowa to jeszcze z pamiecia. Nagle "zapomnial" ze jego dziedek byl w Wermachcie. Widze dwie przeyczyny. Albo rzeczywiscie dzidek mu nic nie mowil co wskazuje ze mial sie czego wstydzic. Gdyby naprawde byl przymusowo wcielony to chyba rodzinie by powiedzial. Albo dziadek mu powiedzial a on zatail. Mysle ze tak jest. Przeciez tusk to "historyk" ktory by znal historie swojej rodziny. Jesli tak jest to znaczy ze tusk widzial cos czego ma sie wstydzic i zatail to. Tak czy innaczej tusk nie jest zdatny by byc prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
kera1 Re: ALE AFERAL Z TEGO TUSKA!!!!!!!! 17.10.05, 16:12 Nie ma to chyba większego znaczenia, czy był wcielony, czy poszedł na ochotnika, gdyż większość młodych Niemców w 1944 nie bardzo chciała iść na front i wielu z nich ukrywało się i dezerterowało, więc sam fakt wcielenia nic nie mówi. W tym czasie Niemcy dostawali baty na wszystkich frontach i 99% poboru to były wcielenia. A i dziś, np. do naszego wojska ile jest "wcieleń", a ilu idzie na ochotnika? A o przynależności rodziny mogą świadczyć: język którym posługiwano się w domu, co robiła najbliższa rodzina w tym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski PLAZYNSKI NIE CHCE POMNIKA TUSKA W GDANSKU!! 17.10.05, 15:23 wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2971188.html Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Re: PLAZYNSKI NIE CHCE POMNIKA TUSKA W GDANSKU!! 17.10.05, 15:33 Tylko świnia nie zmienia poglądów.Płażyński je zmienia za często jak stary wiarus śmierdzące onuce.Jak można wierzyć takiemu chwiejowi? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: PLAZYNSKI NIE CHCE POMNIKA TUSKA W GDANSKU!! 17.10.05, 15:44 Z ta swinia (powinno byc: "tylko krowa nie zmienia pogladow")to jest tak, ze Tusk jest juz chyba w 5 (czy 6) partii. A druga czesc powiedzonka brzmi: "ale tylko swinia zmienia je dla wlasnej wygody". I to jest caly Tusk!! jolunia55 napisała: > Tylko świnia nie zmienia poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
ritterausleidenschaft @zajadlego badacza p. tuska 17.10.05, 16:13 pomysl troche pseudo-badawco i "zajadly znawco" tuska ... partie w mlodej polskiej demokracji powstawaly jak grzyby po deszczu i znikaly. ludzie uczyli/ucza sie polityki i demokracji. to jest jednak mniej istotne - wazne, ze tusk trzymal sie zawsze jednej "liberalnej" idei i partie w ktorych byl, mialy wlasnie ten "liberalny" charakter. podobnie zreszta jak twoj "czystorasowy" polaczek kaczynski - zawsze mocno katolicko.prawicowy ... ale sie moze myle - bo nie za bardzo interesuje mnie jego mierna postac? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: @zajadlego badacza p. tuska 17.10.05, 18:41 ritterausleidenschaft napisał: > pomysl troche pseudo-badawco i "zajadly znawco" tuska ... > > partie w mlodej polskiej demokracji powstawaly jak grzyby po deszczu i > znikaly. ludzie uczyli/ucza sie polityki i demokracji. to jest jednak mniej > istotne - wazne, ze tusk trzymal sie zawsze jednej "liberalnej" idei i partie > w ktorych byl, mialy wlasnie ten "liberalny" charakter. > > podobnie zreszta jak twoj "czystorasowy" polaczek kaczynski - zawsze mocno > katolicko.prawicowy ... ale sie moze myle - bo nie za bardzo interesuje mnie > jego mierna postac? > Porozumienie Centrum wskazuje, że jednak trochę się kręcił jak kurek na dachu...zanim został "czystej rasy" katonarodowcem.. w kolorze czerwonym.... ... aprzecież kaczeńce są złociste... ech krzyKACZE, krzyKACZE... Odpowiedz Link Zgłoś
cedrat1 a kogo interesuje co robil dzidek tuska podczas 17.10.05, 15:44 wojny czy dzieci i wnuki maja odpowiadac za ewentualne bledy swoich rodziców czy krewnych a moze moj dziadek walczyl pod Grunwaldem w 1410 z krzyzem na plecach i co mam z tego powodu sie powiesic no ludzie no dajcie spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski INTERESUJE SAMEGO TUSKA! TO CALA JEGO 17.10.05, 15:46 cedrat1 napisał: KAMPANIA W OSTANICH DNIACH > wojny czy dzieci i wnuki maja odpowiadac za ewentualne bledy swoich rodziców cz > y > krewnych a moze moj dziadek walczyl pod Grunwaldem w 1410 z krzyzem na plecach > i > co mam z tego powodu sie powiesic no ludzie no dajcie spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
rebjot Re: a kogo interesuje co robil dzidek tuska podcz 17.10.05, 17:36 A mógł walczyć, choć niekoniecznie zkrzyżem na plecach, jeśli na przykład był poddanym któregoś z książąt śląskich. Albo inny Twój przodek opowiedział się w czasie potopu za królem szwedzkim. A pod zaborami służył w którejś z armii zaborczych i mógł w czasie I wś strzelać do Polaków w mundurach wrogich armii. Ci, którzy nie rozumieją zawiłości historii i ludzkich losów w nią wplątanych nie powinni zabierać głosu Odpowiedz Link Zgłoś