Gość: Forrest IP: *.daewoo.lublin.pl 21.03.01, 13:01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: etahnol Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.coh.org 21.03.01, 21:15 Ja rowniez chcialbym Julesowi pogratulowac pomyslu i dobrej woli "Razem wejdzmy w 21 wiek" pozdrowka ethanol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 213.44.176.158, 194.117.207.* 24.03.01, 03:54 Dziekuje bardzo, moi mili. choc jestesmy daleko od siebie, ta wymiana zdan, jaka utrzymuje tu z Wami daje mi maly osobisty teatrzyk, w ktorym przenosze sie do innej, wyidealizowanej rzeczywistosci. Spotkalem w Polsce wielu interesujacych ludzi. Spotykam ich nadal. W ubieglym roku nawet o wlos a bym zainstalowal sie w Polsce na rok. Malzonka, wybitny inzynier komputerowy (dziadkowie z pochodzenia ul Zamenhofa i Nalewki w Warszawie) miala miec stanowisko kierownicze w filii duzej firmy Francuskiej. Ja mialem wziac urlop bezplatny w mojej uczelni i zorganizowac sobie zajecia badawcze. Zaczalem nawet przygotowywac sie do wykladow... Potem to wszystko sie rozbilo, bo ekipa kierownicza francuskiej "task force" nie byla spojna i malzonka zrezygnowala. Ja tez. Pamietamy, ze wszedzie bylismy doskonale, idealnie przyjeci. Malzonka, dla zartu, zaczela szukac kogos kto nauczylby ja mowic po polsku z akcentem zydowskim, bo bardzo podobalo sie jej co slyszala w filmie "Ziemia obiecana". Ale tyle naszego, ze polazilismy sobie po Tatrach, po roznych pieknych okolicach, malzonka odnalazla groby rodzinne. I wpadlismy znow w kierat naszej paryskiej egzystencji. Powiem Wam szczerze, ze trudno stad zrozumiec skad wzielo sie to rozpetanie namietnosci o Jedwabnem. Tu, we Francji, mamy inne problemy. Oczywiscie, domyslacie sie co odczuwam w glebi serca, ale co sie stalo, to sie nie odstanie. Czy czytaliscie Finkelsteina. Moja malzonka, chociaz chodzila do takiego naszego harcerstwa, ktore nazywa sie Haszomer, jest tak samo antysyjonistyczna jak on. Zaproponowala mi, zebysmy zalozyli jakis miedzynarodowy zydowski albo mieszany komitet majacy na celu walke z amerykanskim lobby szantazujacym narody i przedsiebiorstwa o odszkodowania. Ale czuje, ze chyba to nie wyjdzie. Dlaczego? Tutaj, we Francji nikt nie czuje sie specjalnie tym zainteresowany a w USA tamtejszy system spoleczny tak zwyrodnial, ze trudno im wytlumaczyc, ze bolu nie mozna odkupic za pieniadze... Byl u nas proces autentycznego ohydnego kolaboranta, b. ministra Maurycego Papona. Bylismy z malzonka bardzo zbudowani faktem, ze jedna ofiara tego faceta, dzis slynny psychiatra Borys Cyrulnik, odmowil przylaczenia sie do grupy ktora domagala sie od tego faceta odszkodowania pienieznego. Prof.Cyrulnik byl wowczas 12letnim chlopakiem i udalo mu sie uciec z transportu do Oswiecimia. Na procesie karnym zeznal ale potem powiedzial, ze jego bol nie jest na sprzedaz i za pieniadze nikt mu nie odda straconego dziecinstwa. Nie uchodzi mojej uwagi, ze tylko on sam reprezentowal taki wlasnie punkt widzenia. Ale nie zapominajmy, ze przyklad jednostki plynacej pod prad daje czasem do myslenia wiecej niz postawa wynikajaca z podporzadkowania sie owczemu pedowi. Sciskam Was serdecznie - nie dajcie sie zwariowac prowokatorom, przyglupom, w wiekszosci nieuleczalnym. Zamknijcie ich w tym Disneylandzie ktory zartobliwie zaproponowalem aby dla nich stworzyc. Niech do nich wycieczki przyjezdzaja, tylko kazcie, zeby za to placic, jak w teatrze, to moze wszyscy zrozumieja, ze to jest wszystko w przenosni... Mowie to wszystko tak, chociaz czuje, ze gdybym przyjezdzal do Polski czesciej i na dluzej, to moze kiedys jakis sadysta wyczulby we mnie slabe punkty i udaloby mu sie wyprowadzic mnie z rownowagi, wpoic niechec do klimatu polskiego. Ale na szczescie wszystko jest jak jest. Posmiejmy sie razem: kiedys po wodce powiedzialem, ze jeszcze Polska nie zginela poki my, pewien tym Zydow, zyjemy; ci co mimo wszystko poczuwaja sie do odpowiedzialnosci moralnej, intektualnej i historycznej za los tego kraju, ktorego oblicze, kultura i psychologiczna tozsamosc zostaly uksztaltowane w duzej mierze przez na Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minnie Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 65.84.118.* 03.04.01, 04:24 Gratuluje Julesowi. Trzeba miec wielka klase aby nie dac sie wciagnac w bagno rasizmu i Polakozerstwa w odpowiedzi na reakcje niektorych bylych rodakow. Jako corka kobiety uratowanej przez Polskich katolikow zawsze stawalam w USA po stronie Polski w obliczu zarzutow typu " Polacy sa odpowiedzialni za Holocaust", staralam sie znalezc dialog pomiedzy nami wszystkimi i zarzegnac ciagla nienawisc. To co wywolala po-Jedwabnym dyskusja na lamach Internetu zmusza mnie do zmiany pogladow na temat wspolczesnej Polski. Nasi, przed-1968 rokiem antysemici, mieli wieksza klase. Wspolczesni antysemici sprowadzaja tylko na Polske opiniei ze jest to kraj ignorantow, rasistow i zakompleksionych bufonow. Bylam w ciagu ostatnich 8 lat w Polsce ponad 100 razy i jestem na biezaco. W srodowiskach Zydowskich, Polskich i Polnocno-Amerykanskich w Nowym Jorku i Bostonie (gdzie mieszkam) panuje duzy niesmak. Podkreslam , nie tylko wsrod Zydow. Poprostu u ludzi zdrowego rozsadku i dobrej woli. Nie chce mi sie juz jechac do Polski ani popierac Polskiej kultury. I to nie dlatego ze nagle dowiedzialam sie Jedwabnym. Moi rodzice opowiadali wiele razy o mordach dokonywanych na Zydach w chasie okupacji. Chociaz okolicznosci i liczba zabitych w Jedwabnym sa szokujace nie sa to nowe wiadomosci. Szokujacy jest stosunek Polakow i ich oslepiajace antysemityzm. Szkoda, myslalam ze kraj robi postepy. Chyba ze w mysl powiedzenia "Polak moze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.cs.bialystok.pl 03.04.01, 23:28 Za dużo trzeszczenia bez sensu. POJEBANY żyd Odpowiedz Link Zgłoś
anomnis Do Grubego. 07.04.01, 06:08 Jesli twoj pseudonim ma byc adekwatny do twojej kultury i spuchnietego intelektu w nastepstwie zarazenia sie wirusem antysemityzmu, to utrafiles w sedno, ale kompromitujac siebie, oszczedz rodzinne (a moze tylko aktualnie zamieszkale) miasto, ktorego fundamenty (moze takze domu, w ktorym obecnie mieszkasz) posadowione sa na zaprawie ze znaczaca domieszka prochow ofiar bialostockiego getta. Nie zasnij nigdy, dopoki nie nauczysz sie na pamiec slow naszej wielkiej Rodaczki, ze to nie zwierzeta,ale "ludzie ludziom zgotowali ten los". Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homo Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.dyn.optonline.net 10.04.01, 01:56 Gruby,wiele w Tobie grubianstwa i chamstwa.Powiedz cos modrego i Ucz sie Czlowiczku jak byc czlowiekiem nie bydleciem. Czy stac Ciebie na odrobine kultury ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzer Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.opole.dialup.inetia.pl 25.03.01, 22:10 Oczywiście, ja też się przyłączam do gratulacji!!! Jules, podziwiam Cię za stoicki spokój, z którym analizujesz najbardziej kretyńskie dowcipasy! Wykładasz jak na dłoni ich bezsens, brak logiki i humoru. Czytałem i byłem zachwycony. A jeszcze Twoja głęboka wiedza na temat historii kultury żydowskiej. Naprawdę, zazdroszczę Twoim studentom, też chciałbym posłuchać Twych wykładów! Cieszę, się, że mogę chociaż poczytać Twoje wypowiedzi na forum. Owa wyważona, mądra postawa jest dobrym przykładem zarówno dla słowiańskich jak i żydowskich oszołomów. Tylko chyba w taki sposób może zrealizować się marzenie Antoniego Słonimskiego o polsko-żydowskim pojednaniu, wyrażone w "Elegii miasteczek żydowskich". Z mojej strony niski ukłon i mocny uścisk dłoni. Gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ju Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 213.44.181.116, 195.36.218.* 25.03.01, 22:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sum Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 204.50.249.* 26.03.01, 19:14 Podziękowania i gratulacje za podnoszenie moralnej i intelektualnej poprzeczki na tym forum (przy tym w bardzo niekonwencjonalny sposób). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 213.44.173.188, 194.117.207.* 26.03.01, 19:37 Gość portalu: Sum napisał(a): > Podziękowania i gratulacje za podnoszenie moralnej i intelektualnej poprzeczki > na tym forum (przy tym w bardzo niekonwencjonalny sposób). > Pozdrawiam Dziekuje raz jeszcze serdecznie - razem z Panem zauwazylem, i serce rosnie a polszczyzna mi sie odrdzewia, ze poziom powoli sie podnosi. Jest nas coraz wiecej spolecznych animatorow i w pewnym momencie, mam nadzieje, wierze, ze zrobi sie efekt lawinowy i zdmuchniemy szumowine. Internet jest doskonalym sposobem na stworzenie czegos w rodzaju metaspolecznosci, opartej na identyfikacji tych samych wartosci kulturowych. Sa serwery, w ktorych szumowina moze sie wyzyc i niech sobie beda. A my tutaj bedziemy wzbogacac sie wzajemnie opowiadaniem sobie o naszych glebszych przemysleniach. Dziekuje raz jeszcze za pomoc w tym zboznym dziele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Dziekuje serdecznie raz jeszcze IP: 213.44.181.116, 195.36.218.* 25.03.01, 22:55 Jestem naprawde wzruszony, ze komus na cos moje gadanie moglo sie przydac. Z wyksztalcenia jestem literaturoznawca, wyszkolilem sie sam na teoretyka technik przekazu. W prywatnym uniwersytecie placa mi niezle za wyklady o podstawowych problemach cywilizacji srodziemnomorskiej, mam tez wyklady z retoryki (w okresie przedegzaminacyjnym) oraz z analizy tekstu pisanego jako punktu wyjscia technik przekazu. Jak juz sie ma za soba wszystkie mozliwe dyplomy i tytuly, to czasem czlowiek ma pokuse, zeby ludziom zwykle, ludzkie problemy komentowac, ze sie tak wyraze, z pewnej wysokosci. Przygotowuje obecnie ( zajmie mi to jeszcze 2-3 lata ksiazke pt "Jak zakonczyc dramat". Mam juz chetnych co ja przetlumacza na polski jak bedzie gotowa. Problem z tym, ze w naszej wspolczesnej kulturze gdzie wszystko zamienia sie w przedstawienie, autorzy dramatow, wielkich i malych, najczesciej jako tako umieja zaczac akcje, ale rzadko udaje im sie ja porzadnie, logicznie i przekonywujaca te akcje zakonczyc. Internet jest narzedziem ktore mozna wykorzystac na rozne sposoby, tak jak kazdy inny srodek przekazu. Chociaz nie wybieram sie narazie na tamten swiat, to juz teraz powiem, ze umre spokojniejszy, jesli tych kilka slow rzuconych na wiatr zaowocowaloby jakims dobrym uczynkiem. Sokrates twierdzil, ze mowienie nieprawdy jest wieksza zbrodnia niz zabojstwo czlowieka. Dlaczego? Bo zabojstwo jest czynem jednostkowym, zamknietym w czasie i przestrzeni, a klamstwo jest ziarnem z ktorego zrodzic moze sie wiele zbrodni, nie wiedziec gdzie i kiedy. A contrario, mozna powiedziec, ze mowienie prawdy w oczy moze byc antydota na klamstwo, czyli zbrodnie, choc prawda zawsze slabsza jest od klamstwa jako technika przekazu, bo z natury rzeczy klamstwo jest blizsze etosowi spektaklu, ucieczki od rzeczywistosci, co zawsze bylo jednym z najwiekszych marzen czlowieka. Oto nasz smutny los. Ale niech zywi nie traca nadzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bykk Re: Dziekuje serdecznie raz jeszcze IP: *.chello.pl 29.03.01, 13:31 ja również chciałbym wyrazić ci szacunek nie wszyscy z nas są antysemitami super,że wymyśliłeś taki temat!!!!!! ja osobiście nie lubię tylko takich ludzi,którzy mają się za najmądrzejszych!! np.michnik,kwaśniewski,miller,borowski itp. jak sam czytasz to z tej opcji wlaśnie pochodzą antysemici!!! ja również mam wielu znajomych Żydów i są to ludzie o wielkim poczuciu humoru!! pozdrawiam Cię i pomyśl tylko kim otacza się prezydent Polski!!!!!?? czekam na twoją reakcję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.uk.neceur.com 28.03.01, 18:08 Moge sie tylko dolaczyc i wyrazic swoj podziw i szacunek. Leslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.daewoo.lublin.pl 29.03.01, 08:17 Dzień dobry Jules Słyszałeś o uczeni mędrców z Lublina ? Może byś sie tam kiedyś, wybrał ? Może warto ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: unknown, 194.51.91.* 02.04.01, 15:13 Gość portalu: Forrest napisał(a): > Dzień dobry Jules > Słyszałeś o uczeni mędrców z Lublina ? > Może byś sie tam kiedyś, wybrał ? > Może warto ? Ah, swiete miasto Lublin... Nigdy tam w zyciu nie bylem ale mam przyjaciol na obu tamtejszych uniwersytetach. Cos rzeczywiscie musi byc w tamtejszym powietrzu, ze tyle madrosci rodzi. czuje ze na starosc wybiore sie tam na wycieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Nie brawa... IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 02.04.01, 15:26 ...a uklony. Ma Pan racje: i ja tu zauwazylem szereg ludzi swiatlych. Kwiaty w bagnie -rzekl tu ktos. Nawóz tez ma powazne znaczenie dla roslin. Smutna prawda. Klaniam sie z szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boniek Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.daewoo.lublin.pl 29.03.01, 12:42 masz gadane uznanie za cierpliwość i zręczność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.telia.com 30.03.01, 17:45 Brawo! Nareszcie, bo juz sie balam, ze jestem otoczona samymi idiotami. Cudownie , ze jest wsrod nas ktos taki jak Jules! A napewno wiecej tylko nie wszyscy maja dotarcie do Internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forest Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.daewoo.lublin.pl 02.04.01, 09:13 Dziękuję wszystkim za mądrość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: unknown, 194.51.91.* 02.04.01, 15:28 Gość portalu: Ania napisał(a): > Brawo! Nareszcie, bo juz sie balam, ze jestem otoczona samymi idiotami. Cudowni > e , ze jest wsrod > nas ktos taki jak Jules! A napewno wiecej tylko nie wszyscy maja dotarcie do In > ternetu. Mila Pani Aniu! Internet dopiero nabiera rozpedu. W swoim czasie nie bylo specjalnie "bon ton" zeby jezdzic pociagiem. Zeby Pania ubawic, powiem Pani, ze kilka miesiecy temu wpadlem w prawdziwy kryzys nerwowy, zeby zmusic przemadra przyjaciolke, profesora, dyrektora instytutu, doradcy Sejmu itd, zeby zaczela poslugiwac sie e-mailem. Bylem tak obrzydliwy w swoim zdenerwowaniu, ze tylko fakt, iz nasza przyjazn trwa od cwierc wieku, ze przyjaciolka sie zlamala i przestala poslugiwac sie asystentami, zeby plywac po Internecie. Sursum corda! Porzadni ludzie w koncu przelamuja niesmialosc i zaczynaja sie uaktywniac. P.S W pierwszym tygodniu maja spotykam tu, w Paryzu przyjaciolke, profesora "Jewish Studies" (nauki o zydowstwie) z Kanady. Bedziemy sie naradzac jak poglebic inicjatywe Finkelsteina o rezygnacji z odszkodowan by ukazac od innej strony nas - Zydow lewicowych. Mam nadzieje, ze cos ciekawego uda nam sie zorganizowac. Wie Pani - moj dziadek mial mlyn kolo Grodna - prosze mi wierzyc, (i w to, ze takich jak ja jest nas o wiele wiecej niz myslicie) - czy Pani sobie wyobraza, zebym ja rzucal sie jak kruk na wyglodnialego bialoruskiego chlopa, zeby mi "oddal" za ten mlyn? Napisane jest w Biblii w przypowiesci o talentach, ze kazdy ma sam zdobyc sobie zycie a nie czekac na skarb zakopany w ziemi. Z potu i krwi bialoruskiego chlopa co ja bym mogl sobie tu, w Paryzu kupic,? Jeszcze jedna butelke szampana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.duke-energy.com 03.04.01, 19:55 Jules, Jesli mozesz stworzyc wraz z ta pania profesor od "Jewish studies" jakies lobby, ktore by zmienilo system sadownictwa cywilnego w USA, to by bylo najlepsze rozwiazanie problemu "Holocaust Industry". To nie tylko sa Zydzi, ktorzy tak namietnie sadza wszystkich dookola o odszkodowania wojenne (nota bene, jesli ci biedni, starzy Zydzi, ktorzy podpisali te "class action suits" zobacza kiedys jednego centa, to naprawde cos mnie z zyciu zaskoczy). Przyklad: amerykanscy POW, ktorzy w czasie WWII pracowali w Japonii sadza rzad japonski o odszkodowania za prace niewolnicza, oczywiscie w USA. I to nie tylko odszkodowania wojenne. Na podobnym forum na CNN znalazlam informacje, ze niemieckie ofiary wypadku kolejowego w Niemczech w 1998 sadza w USA niemiecka kompanie produkujaca szyny kolejowe, ktore to szyny byly przyczyna wypadku. Dlaczego? Bo w Niemczech nie ma takiego prawa, ktore by im na to pozwalalo, a owa kompania robi interesy w USA, wiec jest tam podmiotem gospodarczym, wiec amerykanskie sady maja nad nia jurysdykcje, wiec mozna bedzie z nich wyciagnac troche pieniedzy. Niestety, wszelkie instancje rzadowe w USA sa opanowane przez prawnikow, wiec potrzeba rewolucji na miare francuskiej, aby te "arystokracje" przwnicza ukrocic. Pozdarawiam Mag P.S. W dziale kawalow zydowskich zwrociles sie do mnie per Pan; dzieki za komplement, ale jestem kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUCHA Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.almda1.sfba.home.com 03.04.01, 01:03 Gość portalu: Ania napisał(a): > Brawo! Nareszcie, bo juz sie balam, ze jestem otoczona samymi idiotami. Cudowni > e , ze jest wsrod > nas ktos taki jak Jules! A napewno wiecej tylko nie wszyscy maja dotarcie do In > ternetu. Aniu, nie ustawiawaj sie do odstrzalu. Kij ma dwa konce. Jestem pewny, ze w wielu wypadkach nie mialabyc powodu nazywac kogos idiotami lub antysemitami, gdyby ci wyzywani przez Ciebie ludzie spotykali czesciej na swojej drodze roznych Jules, a mniej takich jak Ty. Rozumiesz o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZI Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.cpl.novell.com 03.04.01, 20:41 Nie wiem czy jestes wierzacy ale: A git Jom Tew! Hag Sameah! Obys mial dobre i spokojne swieta. IZI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 213.44.167.130, 194.117.207.* 03.04.01, 22:49 Kochani! Dziekuje za wszystko, zwlaszcza za zyczenia na nasze swieta Pasche. Ze wstydem przyznam, ze jestem niewierzacy, ale mam ciocie, ktora kultywuje tradycje. Spotykamy sie u niej z okazji najwazniejszych swiat i ona organizuje ceremonie i modly. Mysle, ze wsrod Was sa tez tacy katolicy, co to nigdy do kosciola nie chodza ale dwa razy do roku daja sie poniesc magii ceremonii w ktorych najwazniejsze jest to, ze ludzie sie zbieraja, ladnie ubrani, przy ladnie udekorowanym stole, no i wszyscy razem przypominaja sobie rodzicow, rodziny, dawne czasy, jakies heroiczne wydarzenia w ktorych jakies pozytywne postacie historyczne walczyly z wiatrakami albo ratowaly ludzkosc od grzechow... W naszym gronie dochodza do tego problemy wzajemnej tolerancji. N.p. pewnie sobie nie wyobrazacie, zeby Zydzi miedzy soba wyzywali sie od antysemitow. Alez tak! Moja zona, ktora z racji swych bardzo lewicowych pogladow zawsze popierala Palestynczykow wyzywana byla czesto od antysemitow przez dwoje kuzynow bardzo proizraelskich az sie stara ciocia rozplakala i powiedziala im, ze jak sie nie uspokoja, to na nastepna swieta moga sobie pojechac do Izraela... Teraz powrocmy do rzeczywistosci: mysle, ze wszystkie aktualne problemy Polski zwiazane z roszczeniami klanu zydowsko-nowojorskiego biora sie z faktu, ze od lat rzad polski stal sie niewolnikiem interesow amerykanskich. Polska za bardzo zapatrzona jest w USA zapominajac, ze jej miejsce jest tu, w Europie. My patrzymy na Polske bardzo podejrzliwie, bo od kilku lat gra ona role konia trojanskiego USA wobec Unii Europejskiej. Stad to opory rzadow europejskich, w tym naszego, przeciw zbyt szybkiej integracji. Paradoks, widzicie sami, jest w tym, ze Stany Zjednoczone maja Polske gdzies - slugusa potrzebuja, a potem, jak u Conrada "Murzyn zrobil swoje..." Dla mnie Wy jestescie wirtualna elita Polski - <widzicie ze jestem szczery i ze lubie Polske - popularyzujcie nowe, niekonwencjonalne poglady na temat geostrategii politycznej Polski, w interesie Polski a nie jakiegos obcego mocarstwa! No to na zakonczenie, zeby skonczyc na czyms weselszym, opowiem Wam druga czesc kawalu, ktory zaczal sie od tego ze pewnemu Zydowi jedyny syn sie "zgoil" (po ozenku z "trefna kobieta"). Kilka lat uplynelo - Cwi najpierw wygonil syna z domu ale jak dzieci przyszly na swiat - jak stawic czolo starosci? Kto sie zajmie interesem jak sie zestarzejemy? No i Cwi przyjal pod dach "zgojalego" syna, z zona i z dziecmi. Ktoregos dnia, Cwi widzi - jest niedziela a tu cala rodzina wyleguje sie w pierzynach. No i Cwi stuka do sypialni. Syn wychodzi. Mosze! mowi stary - przeciez to niedziela! a ty nie idzies do kosciola? "przede wszystkim nie Mosze ale Mieczyslaw, tato!- a poza tymco ciebie Zydzie obchodzi czy ja chodze do kosciola czy nie?" - A Cwi na to: " Oj moj Mosze, ja tak tobie mowie! - ty nigdy nie byles dobrym Zydem - badz chociaz porzadnym gojem!" Tyle slow swietych na dzien dzisiejszy, amen - sursum corda! Nie dajcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.duke-energy.com 04.04.01, 00:05 Jules, Ty jestes inteligenty czlowiek, ale przestan patrzyc na swiat z francuskiej perspektywy. Polska ma moze jedna dziesiata tej pozycji dyplomatycznej w swiecie co Francja, wiec nie moze sobie pozwolic na stawianie sie. Poza tym zaden rzad w Europie nie wyznal Polsce swojej milosci (nawet nie probowal zaciagac do lozka, tj. Wspolnoty Europejskiej), wiec nalezalo sie oddac temu, co ma pieniadze, a nie zapominaj, ze Polska ma ciagle koszmarnie wielki dlug, ktorego to rzad amerykanski jest najwiekszym gwarantem. Jak sie nie ma wziecia, to sie w kawalerach nie przebiera. A poza tym na byciu na utrzymaniu Stanow nikt jeszcze nie przegral; spojrz tylko na powojenna Japonie, Niemcy czy Izrael. Gdyby kraje arabskie nie zrobily tego glupstwa i nie zaczely kokietowac Sowietow w latach szescdziesiatych, to Stany by nigdy nie zaangazowaly sie do tego stopnia w Izraelu. Co by bylo, gdyby bylo na odwrot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 213.44.177.159, 194.117.207.* 04.04.01, 11:11 Gość portalu: Mag napisał(a): > Jules, > Ty jestes inteligenty czlowiek, ale przestan patrzyc na swiat z francuskiej > perspektywy. Polska ma moze jedna dziesiata tej pozycji dyplomatycznej w > swiecie co Francja, wiec nie moze sobie pozwolic na stawianie sie. Poza tym > zaden rzad w Europie nie wyznal Polsce swojej milosci (nawet nie probowal > zaciagac do lozka, tj. Wspolnoty Europejskiej), wiec nalezalo sie oddac temu, > co ma pieniadze, a nie zapominaj, ze Polska ma ciagle koszmarnie wielki dlug, > ktorego to rzad amerykanski jest najwiekszym gwarantem. Jak sie nie ma wziecia, > > to sie w kawalerach nie przebiera. A poza tym na byciu na utrzymaniu Stanow > nikt jeszcze nie przegral; spojrz tylko na powojenna Japonie, Niemcy czy > Izrael. Gdyby kraje arabskie nie zrobily tego glupstwa i nie zaczely kokietowac > > Sowietow w latach szescdziesiatych, to Stany by nigdy nie zaangazowaly sie do > tego stopnia w Izraelu. Co by bylo, gdyby bylo na odwrot? Mila Mag! Nie chce sie stroic w szaty politologa bo jestem tylko literaturoznawca. Wszyscy maja dlugi. Jest zreszta taki stary kawal- jakie jest najlepsze malzenstwo? Takie jak ona jest gola a on ma dlugi! Chce tylko powiedziec, jak juz sie sprzedawac, to trzeba znac swoja cene. Nie chce wdawac sie w dyskusje co bylo naprzod - jajo czy kura? Czy to Europa patrzyla na Polske jak pies na jeza, czy to Polska odrazu ujawnila sie jako amerykanski kon trojanski w Europie. Gdy Polska wychodzila w 1989 roku z komunizmu, kosztowalo to sporo szmalu. Najwiecej poszlo na wyslanie na emerytury calej milicji i SB. Ktos ten szmal wylozyl. Amerykanie mowia, ze to oni, ale ja widzialem cyfry (moze nieprawdziwe), ze Europa praktycznie tyle samo. Zwlaszcza Niemcy, bo Francja w sumie to dala rzeczywiscie relatywnie bardzo malo. Reszta, to jest sprawa taktyki - jak napisalem w innym rozdziale, zeby ludzie sie uspokoili z tym krzykiem na te grupe lupiezcow, co chca wyludzic miliardy $. Moim zdaniem rzad Polski podchodzi do sprawy nieprofesjonalnie (bo z emocjami). Dyplomacja polega na tym, zeby nigdy nie mowic "nie" a zrobic swoje. Zdaje mi sie, ze nikt tu nie rozumie, ze w tej batalii jednym z najwazniejszych czynnikow, jest psychologia. Imperia i bandy lupiezcze (na jedno wychodzi) rozpadaja sie jak przestaja wygrywac wojny (przyklad ZSRR). Banda szantazystow WJC ostatnio przegrala wojne z Francja z czego nikt nie robi rabanu, a ktory to fakt wstrzasnal w posadach calym systemem. W armii nie ma nic gorszego, jak utrata "ducha bojowego" a zwlaszcza u generalicji. Dlatego aby podtrzymac tego "ducha" nalezalo natychmiast rzucic sie na jakas nowa ofiare, zeby zolnierskim masom udowodnic "widzicie! tak w ogole to jestesmy dobrzy - z Francja to byl tylko przypadek - pozniej im lepiej jeszcze dolozymy!" Klausewitz powiedzial, ze nieststy nie mozna wygrac bitwy jasli nie ma sie ochoty ja wydac. Mozna jak Jagiello zaszyc sie w lesie zeby wojska przeciwnika prazyly sie na sloncu. Ale aktualny rzad polski nie wydaje sie w nastroju bojowym. Zamiast spokojnie, twardo, powiedziec "nie" (zabezpieczajac przy tym tyly uczciwa polityka restytucyjna w trybie indywidualnym, wsparta realistyczna wycena, podatkami, tak jak wszedzie), to sie cofa, gra na zwloke. Zamiast powiedziec wprost, ze nie bedzie zabieral od ust chorym w szpitalach, dzieciom w szkolach, zamiast powiedziec, ze Polska jako panstwo nie miala ciaglosci administracyjnej z terytorium Polski okupowanej przez Niemcy (o czym przecietny amerykanin z pewnoscia nie wie) - wladze pol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: 193.116.254.* 04.04.01, 12:27 hej Jules calkiem z innej beczki.......Grales moze w szachy z programem Fritz ? Jego nastepca wydany pod egida Karpowa jest jeszcze lepszy. Chcialem sie spytac tylko czy grales a jak tak to jak sobie radziles pozdrowienia leslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MˇDROŚĆ IP: 213.44.169.180, 195.36.218.* 05.04.01, 23:08 Gość portalu: leslaw napisał(a): > hej Jules > > calkiem z innej beczki.......Grales moze w szachy z programem Fritz ? > Jego nastepca wydany pod egida Karpowa jest jeszcze lepszy. > Chcialem sie spytac tylko czy grales a jak tak to jak sobie radziles > > pozdrowienia > > leslaw Fritza znam dobrze ale trzeba dobrze sobie glowe nalamac i wprowadzac wlasne warianty zeby gralo sie ciekawie; Ma on wlasne tiki, n.p. systematycznie chce grac obrone Petrov (rosyjska). Osobiscie o wiele bardziej lubilem stary superprogram MChess Pro ale poniewaz dzialal on tylko pod DOSem to przepadl. Nie umial wziac zakretu Windows. Jak sie nazywa ten program opracowany pod egida Karpowa? Bo wszystkie te, ktore sie sprzedaje pod egida Kasparowa to dla malych amatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw szachy po raz drugi ;) IP: *.as.wcom.net 06.04.01, 21:03 jeszecze o szachach. Ten program nazywa sie World Champiom (Millenium) acha jeszcze raz wyrazy szacunku i podziwu za cierpliwosc w komentowaniu ..no mowiac szczerze nie wiem jak to okreslic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.duke-energy.com 05.04.01, 20:16 Jules, Dzieki za odpowiedz. Zgadzam sie co do oceny rzadu polskiego; powinni juz 3 lata temu, kiedy pierwsza sprawa o odszkodowania pojawila sie w sadzie Chicago, zaczac intensywne dzialania w celu zaplacenia odszkodowan za mienie, co do ktorego istnieje dokumentacja. Obecna obsada Departamentu Stanu w USA nic im nie pomoze, wiec wszelkie blagania sa bezcelowe. A poza tym, jesli wypadnie cokolwiek zaplacic, to suma bedzie mniejsza niz te 65 mld, a poza tym zawsze mozna na to zaciagnac dlugi w tych samych bankach, do ktorych trzeba bedzie te pieniadze zdeponowac. Poza tym, dlug to zadna hanba (w Polsce dlug to jak choroba weneryczna - porzadnemu czlowiekowi nie wypada miec i wstyd o tym mowic), ale powod do dumy, bo jest sie godnym kolejnego, wyzszego kredytu. W Ameryce pewne dlugi wpisuje sie do kolumny MA, a nie WINIEN. Ale dosc o tym, ta strona jest poswiecona Twojej szanownej osobie. Podziwiam rozliczne talenta, ktorymi jestes obdarzony, ale pozwole nie zgodzic sie z dwoma stwierdzeniami z Twoich uwag o sobie. To, ze Zydzi maja talent do pieniedzy, to tylko wynik naszej wlasnej glupoty, kiedy to w wiekach srednich zabronilismy Wam posiadac ziemie, bo bylo to zbyt "szlachetne" zajecie dla Was. Wiec zajeliscie sie wymiana towarowa i pieniezna, co w nowoczesnej gospodarce okazalo sie bardziej dochodowe niz produkcja czegokolwiek. My bracia Polacy obudzilismy sie z tzw. "reka w nocniku", czyli w latach 30-tych ubieglego wieku, kiedy juz bylo za pozno. Poznalam kilku bankierow tutaj i zaden z nich nie byl Zydem. Wiekszosc Zydow jakich znam tutaj, to ludzie zwiazani z nauka, ktora nie jest tak dochodowa jak finanse. Twierdze, ze wybor zawodow, karier, zajec, itp. ma najwiecej wspolnego z tradycjami przekazywanymi przez wlasna grupe spoleczna i trzezwa ocena rzeczywistosci, w ktorej istniejemy. Bo jesli Zydzi maja specjalny talent do czegos, to powinni miec specjalny gen od boksu, poniewaz dominowali boks amerykanski w 1 pol XX w. Teraz walcza glownie Latynosi, wiec co sie z tym genem stalo? W dyskusji NATURE versu NURTURE zdecydowanie stoje po stronie NURTURE. Talent muzyczny to troche bardziej skomplikowana sprawa. Ale czy tez genetyka o tym decyduje? Moj maz i jej nie mamy specjalnych talentow w tej dziedzinie, tzn. jak cos zaspiewamy, to psy nie wyja na ulicy, ale opera to nie jest. Nasze dzieci dosc wczesnie wykazaly sie "muzykalnym uchem" - bardzo ladnie spiewaja, wiec od 3 roku zycia biora lekcje fortepianu. W ich szkolce muzycznej jest zatrzesienie Azjatow, zwlaszcza Chinczykow, to samo w orkiestrach symfonicznych w USA. Te dzieciaki (chinskie) sa super utalentowane. Na ostatnim pokazie moje 5-letnie matolki zagraly 26 nutowa melodyjke (bez bledow), ale po nich wychodzily te sliczne chinszczatka i tlukly "Fur Elise". Zastanawialam sie nad tym fenomenem, az przyszlo mi do glowy, ze chinski jezyk jest TONALNY! Ilosc dzwiekow, jakie ich mozgi slysza od urodzenia (a nawet przed) jest nieporownywalna do innych jezykow. No, ale moje dzieci nie znaja chinskiego. Ale tez od urodzenia poruszaja sie w dwoch jezykach: polskim i angielskim. W rodzinie mojej mamy bylo sporo muzykalnych ludzi - znow dwa jezyki: polski i niemiecki. Ty wyrastales co najmniej w dwoch, jesli nie w wiekszej ilosci. Te wszystkie pokolenia Zydow obracajace sie w jezylu yidish (lub ladino), hebrajskim i jezyku otaczajacych ich grup etnicznych. Moze to wydalo taka ilosc talentow. Jako muzyk i lingwista pomysl o tym. Pisze te moje wypociny, bo po prosu nie lubie zadnych genetycznych oznaczen, dobrych czy zlych, zadnych ludzi czy grup spolecznych. Happy Passover ! P.S.Jesli wyjdzie Ci z tego jakas praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MˇDROŚĆ IP: 213.44.169.180, 195.36.218.* 05.04.01, 23:40 Mila Mag! Absolutnie zgadzam sie z Toba w tym co piszesz o naduzywaniu referencji genetycznych. Powiem Ci szczerze, ze zawsze zwalczalem to co sam nazwalem "Mit Meira Ezofowicza". Eliza Orzeszkowa z dobrego serca napisale te nowele w ktorej stary Zyd, sercem Polak, wyjasnial, ze jesli zajmuja sie tylko handlem i finansami, to dlatego, ze chrzescijanie od wiekow nie pozwalaja im zajmowac sie czyms innym ( w domysle rolnictwem itp, tradycyjnymi zajeciami tzw "szczerego Polaka". Otworzyly mi sie oczy jak przeczytalem cudowna ksiazke profesora Kuby Goldberga (Akademia Nauk Izraela i zdaje sie obecnie ma katedre w Wwie) wydana 20 lat temu w Jerozolimie p.t. Jewish Privileges in the Polish Commonwealth. Skoro krolowie i ksiazeta tysiac lat temu zapraszali grupy Niemcow i Zydow aby sie osiedlili w Polsce to przeciez nie po to zebi oni robili to co miejscowa ludnosc umiala robic, czyli rolnictwo! Element naplywowy potrzebny byl zeby robic to czego miejscowa (osmielmy sie powiedziec odwaznie - wpol dzika) nie umiala (jeszcze) robic. A w pierwszym rzedzie rzemioslo i techniki finansow i kredytu. Ozywic, wprawic w ruch gospodarke, mozna tylko za pomoca technik wymienno kredytowych. I przeciez to w owym czasie bylo sto razy wazniejsze niz sprowadzic jeszcze jedna pare rak do orania. Zydzi w Polsce mieli najszersze przywileje w calej Europie. Jednej rzeczy tylko im nie wolno bylo - brac ziemi w zastaw za pozyczke czy kredyt. Krolowie i ksiazeta wiedzieli, ze miejscowa ludnosc jest troche nieswiadoma tego co to jest kredyt, procent itd i, ze dobry finansista zrobi naturalnie w konia kogos kto ma beztroskie podejscie do zycia i nie rozumie, ze pozyczke musi sie zwrocic. Wiec powiedzmy sobie otwarcie - moi przodkowie sprowadzeni zostali do Polski aby nadac polskiej gospodarce dynamizm podobny do tego jaki panowal w innych krajach europejskich i o ktorym wiedziano, ze w sumie, to ludzie i panstwa tylko w ten sposob sie moga wzbogacic. Ja za bardzo do finansow nie mam talentu, ale jak trzeba, to mam wyczucie, lepiej lokuje kapital niz zona, ktora jest wnuczka jednej z najwiekszych handlarek ciuchow w Paryzu? Ale jej matka plajtowala 5 razy i zawsze Babcia musiala sie dokladac. Zona jest dr matematyki i inzynierem komputerowym. Ale jest tez niezla pianistka amatorka. poznalismy sie grajac na fortepianie na 4 rece (ja gram naprawde profesjonalnie na fortepianie, mam dyplom konserwatorium). Starszy syn mi sie za bardzo nie udal,; juz po studiach ale tylko do handlu ma smykalke; Ala malutka coreczka - 8 lat, jest geniuszem muzycznym. Ale do matematyki cos nie bardzo. Muzyke mamy, ja i moja siostra po prababci z Czech; wg mojego ojca jest to najmuzykalniejszy narod na swiecie. Siostra ma dwie corki. Mlodsza to jest prawdziwa Zydowka - zawsze ma pieniadze, zawzieta, (11 lat) gra na skrzypcach, uczy sie swietnie a jak starsza siostra (13 lat) zaczela dostawac kielbie we lbie i przestala uczyc sie grac na fortepianie (domyslasz sie, ze siostra marzyla o duecie rodzinnym) no to ta mlodsza zeby "dolozyc" prestizowo starszej - poprosila zeby ja zapisac tez na fortepian; Tak to zaimponowalo starszej, ze po roku poprosila zeby zapisac ja na gitare. Oto sa takie male zydowskie historie codzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans Slysze tylko zydowskie belkotanie dookola. IP: *.orlando-05rh15rt.fl.dial-access.att.net 06.04.01, 21:17 Gdzie ja jestem na tym forum ze slysze tylko zydowskie belkotanie dookola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Slysze tylko zydowskie belkotanie IP: *.200.152.18.cm-upc.chello.se 06.04.01, 21:45 Gość portalu: hans napisał(a): > > Gdzie ja jestem na tym forum ze slysze > tylko zydowskie belkotanie dookola. To straszne! Tak selektywny sluch musiales albo po kims odziedziczyc, albo dlugo cwiczyles. Ta selektywnosc na pewno czyni cie lekko niepelnosprawnym. Nie wiem czy to daje sie leczyc. Ale znam dobrego specjaliste od tych schorzen. Nie jest Zydem! Chcesz adres? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzer Re: do hansia IP: *.opole.dialup.inetia.pl 07.04.01, 18:37 Gość portalu: hans napisał(a): > > Gdzie ja jestem na tym forum ze slysze > tylko zydowskie belkotanie dookola. No, cóż, biedny hansiu, nie dziwię się, że nic nie rozumiesz. Zasób słów, których oni używają, daleko wykracza poza te piętnaście wyrazów (wliczając w to obelgi), którymi ty dysponujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FORREST DO JULES: POPRAWA STOSUNKÓW POLSKO - IZRAELSKICH IP: *.daewoo.lublin.pl 09.04.01, 08:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: JULES BRAWA ZA MĄDROŚĆ IP: *.duke-energy.com 09.04.01, 20:57 To jest odpowiedz na Twa tyrade serowa w dziale dwocipow zydowskich. Wysoko cenie Twa inteligencje, ale ten tekst o Amerykanach wedrujacych do szpitala do uczcie serowej - to trafiles (troche) kula w plot. To prawda, ze do Stanow nie wolno sprowadzac mlecznych produktow niepasteryzowanych; powiem wiecej, nie wolno produkowac w samych Stanach. Jedyne miejsce, o ktorym wiem, ze robi takie sery, to dobre siostrzyczki zakonne w stanie Connecticut (to tam, gdzie wszyscy bogaci nowojorczycy mieszkaja). Jedna z nich ma doktorat z mikrobiologii z Sorbony i spedzila kilka lat w Owerni i tam mozna kupis prawdziwy owernijski brie. Ale nie wolno im tego dostarczac do sklepow, mozna tylko tam zajechac i kupic bezposrednio od nich. Prawda jest, ze Amerykanie nie sa ludzmi umiarkowanymi w czynach i pogladach (to chyba ma cos wspolnego z wielkoscia kraju). Ale ich problemy zoladkowe to brak przystosowania ukladu trawiennego do szczegolnej flory bakteryjnej. Mialam to samo, kiedy przyjechalam po raz pierwszy do Stanow, kiedy przyjechalam na wakacje do Francji (choc moja przyjaciolka w Paryzu swietnie gotuje) i kiedy po tychze wakacjach wrocilam spowrotem do Stanow, bo kiedy moj zoladek przyzwyczail sie serow francuskich, to nie moglam bez nich strawic normalnego obiadu. Np. Azjaci wogole nie jedza produktow mlecznych, bo nie maja enzymu do trawienia laktozy. A wogole jako Francuza powinna Cie martwic polityka Wspolnoty Europejskiej, bo to doprowadzi to wyniszczenia wielu regionalnych smakolykow kulinarnych. Przyklad z "The Economist": w celu utrzymania sie na rynku europejskim jakis francuski, drobny wytworca serow zostal zmuszony do wymalowania i sterylizacji swojej wytworni, ktora nie byla czyszczona od ponoc 100 lat. Po tej renowacji, sery przestaly mu dojrzewac. Nawet nie chce myslec, co stanie sie z polska kielbasa. Moze powinnismy sie przestawic na jedzenie kosmonautow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jules Re: JULES BRAWA ZA MˇDROŚĆ IP: 213.44.179.16, 195.36.218.* 10.04.01, 10:50 Kochana Mag! Z tego co piszes - gdzie jest ten plot, w ktory trafilem kula, Przeciez potwierdzas glowna moja mysl! Mnie chodzilo o to, ze nie mozna odzwyczajac organizmu ( i ducha, intelektu), od walki z agresywnymi mikrobami bo inaczej byle gowniarz-zarazek wysle Cie do szpitala albo na cmentarz. Tak do twojej wiadomosci. Brie nie jest z Owernii tylko blisko Paryza, na wschod. Glowne odmiany: Brie de Melun i Brie de Meaux; Poniewaz w okolicy Meaux nie ma juz krow, wiec produkuje sie go dalej, w strone Ardenow. Takie historie, jak z tym producentem, sa z reguly wyssane z palca. 15 lat temu jakis jolop z komisji europejskiej wydal zarzadzenie, (oficjalnie opublikowane a jakze) na mocy ktorego nalzezaloby w praktyce zlikwidowac francuskie serowarstwo. Nasz rzad nic nie powiedzial, ale za pare dni jolop wylecial i wszystko zostalo odszczekane. Tak samo jak kiedys chciano zmusic Niemcow, zeby odwolali wielowiekowe prawa na temat receptury piwa i dostosowali sie do praktyk europejskich. Niemcy sie zawzieli i nikt nie osmiela sie ich wodzic do sadu. Natomiast opowiem Ci smieszna historie na ten temat, prawdziwa. Lubie spedzac wakacje wiosenne w Szwajcarii. Tam od dawna panuje w dziedzinie serowarskiej absolutny totalitaryzm. Wladze federalne dopuszczaja albo zabraniaja konkretne odmiany plesni. No i powstal ruch oporu. Jak pierwsi chrzescijanie w katakumbach, Szwajcarzy zbieraja sie potajemnie u znajomych, w nocy, zeby bylo bardziej podniecajaco, zawsze jeden jest na warcie z latarka i wpieprzaja nielegalnie wyrobione sery rozkoszujac sie jak rzymianie na orgiach. Raz mialem zaszczyt byc na taka orgie zaproszony. Tajemniczosc byla jeszcze wieksza jak na zebraniu lozy masonskiej. No i powiem Wam prawde; chociaz mamy mocne zoladki, do nazajutrz przeczyscilo nam kiszki jak szczotka ryzowa; Zaimponowali nam Szwajcarzy! Do czego to dochodzi? Mysle, ze jakby jakis szeregowy Amerykanin byl z nami to chyba by do ojczyzny powrocil w pudelku. Sciskam serdecznie! PS: mnie to najbardziej martwi dopuszczenie przez wspolnote europejska falszowanej czekolady. Francuski producent robi jeszcze czekolade po staremu (jakiej Wy juz w Ameryce od dawna nie macie), nasz rzad prowadzi manewry opozniajace, zeby narazie nie dopuszczac neoczekolady do nas, ale zly pieniadz, (pierwsze prawo Kopernika) zawsze wypiera dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: JULES BRAWA ZA MˇDROŚĆ IP: 63.113.79.* 10.04.01, 17:59 Rzeczywiscie, zawiodla mnie logika, ale w glowie zostal mi ostatni paragraf, w ktorym przypusciles atak na Ameryke i Amerykanow. Wbrew pozorom, miejsce nie jest takie zle, ludzie nie sa tacy kompletnie debilni i mozna tez dobrze zjesc (wbrew temu, co Francuzi o tym mysla). Zgadzam sie, ze mikroby sa nam potrzebne do zycia, czy to fizyczne, czy psychiczne, bo jalowe zycie nie moze istniec - jest to wbrew prawom ewolucji. Dlatego tez daje prawo istnienia nawet tym ludzkim mikrobom, ktore pluja na tym forum, na co tylko sie da, pod warunkiem, ze nikt do mnie nie strzela. Opwiadanie dowcipow, to lzejsza forma kontaktu z mikrobem, taki ekwiwalent szczepienia ochronnego. Najlepszym przykladem nadmiernej sterylizacji w sensie spolecznym jest amerykanska "political correctness". Ten eksperyment spoleczny spowodowal, ze w wiekszosci Amerykanie nie umieja dyskutowac i boja sie tego. Kiedy frustracja z powodu braku mozliwosci wyrzucenia z siebie rozmaitych demonow dochodzi do zenitu, to wyciagaja bron i strzelaja. Cale szczescie, ze ludzie sie zorientowali, do czego to prowadzi i teraz w szkolach zaczynaja dzieci uczyc rozwiazywania problemow przy pomocy komunikacji slownej czyli dyskusji. P.S. Twoja uczte w Szwajcarii mozna zilustrowac powiedzeniem, ktore w Stanach nalezy do kanonu tzw. praw Murphy'ego: "Wszystko, co w zyciu jest dobre, jest niemoralne, nielegalne albo szkodliwe !". Odpowiedz Link Zgłoś