Dodaj do ulubionych

Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm jutra

11.11.05, 20:47

Ma temu służyć ogłoszona w piątek deklaracja "Patriotyzm jutra Premier
Kazimierz Marcinkiewicz, minister edukacji Michał Seweryński i minister
kultury Kazimierz Ujazdowski zadeklarowali w niej wspieranie edukacyjnych
projektów organizacji pozarządowych

Czy chodzi o projekt nowego godła dla IV Rzeczpospolitej - dwugłową kaczkę z
sierpem i młotem?

Obserwuj wątek
    • maksimum Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm jutra 11.11.05, 20:48
      Inny patriotyzm bedzie obowiazywal pod nowymi rzadami.
      • tg28 Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 13:04
        Oby nauka patriotyzmu nie przypominala tej fanatycznej jaka znamy z korei pn
        maja ksiarzeczke wodza kim-ir-sena
        a my bedziemy mieli ksziazeczke kaczorow

to nie jest droga do nauki postaw obywatelskich
    • elfhelm Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 20:49
      maruda.r napisał:

> Czy chodzi o projekt nowego godła dla IV Rzeczpospolitej - dwugłową kaczkę z
      > sierpem i młotem?

z moherowym beretem na głowach i słomą w butach.
      • maruda.r Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 21:06
        elfhelm napisał:

> maruda.r napisał:
        >
        > > Czy chodzi o projekt nowego godła dla IV Rzeczpospolitej - dwugłową kaczk
        > ę z
        > > sierpem i młotem?
        >
        > z moherowym beretem na głowach i słomą w butach.

Może ktoś to zręcznie narysuje, bo ja nie mam zmysłu plastycznego.

• anna-dark Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteliny! 11.11.05, 22:08
          Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteliny!
          • maruda.r Re: Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteli 11.11.05, 22:18
            anna-dark napisała:

> Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteliny!

To Kaczyńscy mieli taki projekt? Im bardziej pasuje KFC.

• bio.mum Re: Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteli 11.11.05, 22:24
            anna-dark napisała:

> Lepiej tak, niż godło z McDonaldem z plasteliny!

pPdnieca cię podszywanie sie pod Anne_Dark? NIe trawiłam tej kobiety, ale
            wiedzialam, że przynajmniej jest sobą. A ty kim jestes? I kogo nabierasz? I po
            co? Juz wiemy, że sie umiesz swietnie podszywać. Może coś od siebie zaproponuj.
          • citisus A dlaczego nie ma relacji z POZNANIA ???? 12.11.05, 02:11
            Tu się świętuje radośnie. Tysiące osób, parada, zabawa.

Czyżby nie pasowało do Gazetowego wzorca ???
            • apsyda Re: A dlaczego nie ma relacji z POZNANIA ???? 12.11.05, 13:10
              Bo my zajadamy rogale, a to mało patriotyczne jest, mało bogoojczyźniane, takie
              zajadanie rogali... ;-) Ciekawe, co będzie znaczyła w praktyce taka edukacja
              patriotyczna, bo jak więcej wieczornic z flagą i świecami, to ja wysiadam...
              Przecież dzieci w szkole chodzą na te apele, bo muszą i nie wiem, czy z nich
              później patrioci wyrastają więksi, niż gdyby nie chodzili...
      • anna-dark Gdyby nie polski lud żarłbyś z niemieckiej miski, 11.11.05, 22:08
        Gdyby nie polski lud żarłbyś z niemieckiej miski, ewentualnie ruskiej
        • malmac Coś w tym jest... dość trafnie ujęte... 11.11.05, 22:15
          Ale niestety niektórym bliższe są i mniej śmieszne hasła typu "Proletariusze
          wszystkich krajów łączcie się!"... :(
          • maruda.r Re: Coś w tym jest... dość trafnie ujęte... 11.11.05, 22:20
            malmac napisała:

> Ale niestety niektórym bliższe są i mniej śmieszne hasła typu "Proletariusze
            > wszystkich krajów łączcie się!"... :(

Masz na mysli nadexpose Kaczyńskiego?

• rom48 Re: Gdyby nie polski lud żarłbyś z niemieckiej mi 11.11.05, 22:44
          Tu sie z toba zgodze tylko to ani w piec ani w dziesiec. Kula w plot:))))
          • malmac Re: Gdyby nie polski lud żarłbyś z niemieckiej mi 11.11.05, 22:57
            Skoro nie załapałeś to było odnośnie aluzji do "słomą w butach"
        • stary_szczur Re: Gdyby nie polski lud ... 12.11.05, 09:23
          aniu ciemnoto czyżbyś uważała, że w polskim podziemiu to tylko bataliony
          chłopskie walczyły?jak możesz popierając SamoPiS wykładać komunistyczno-ludową
          wersję hitorii, a fe! trzeba cie chyba zreedukować...przecież Andrzejek z
          Jareczkiem bardzo komuny nie lubią, jak możesz o tym nie wiedzieć?
      • bio.mum Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 22:09
        elfhelm napisał:

> z moherowym beretem na głowach i słomą w butach.

I strachem w oczach. Jak taka Pochanke czuje sie zagrozona rozmawiajac z Panem
        Jacuzzi, to co my, forumowicze, mamy powiedzieć? Juz niedługo to forum zmieni
        sie w trybunę rządową. Kto tego nie widzi jest po prostu ślepy.
        • maruda.r Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 22:25
          bio.mum napisała:

Juz niedługo to forum zmieni
          > sie w trybunę rządową. Kto tego nie widzi jest po prostu ślepy.

Bez obaw. To będzie trzeci rząd (po Buzka i Millera), który obalam na tym forum.
          Teraz będzie łatwiej, bo za dwoma poprzednimi ujmowała się GW. A na razie jedyną
          argumentacją zwolenników kaczyzmu jest przeszukiwanie życiorysu Tuska.

• zigzaur Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 20:50
      Z szambem i broną a w dodatku w kajdankach.
    • libertin68 patriotyzm to wstęp do faszyzmu 11.11.05, 20:54
      Nowa ekipa rządząca (z PiSuaru) chce wzbudzić uczucia patriotyczne do IV RP, po
      to by stworzyć nową generacje posłusznych niewolników, którzy będą bezkrytycznie
      słuchać i wykonywać wszystkie rozkazy władzy.
      • rom48 Mam nadzieje,ze Polacy sa madrzejsi niz myslisz:)) 11.11.05, 22:10
        • anna-dark PO+SLD - idźcie na dno !!! 11.11.05, 22:28
          PO+SLD - idźcie na dno !!!
          • uu1 Re: PO+SLD - idźcie na dno !!! 11.11.05, 22:30
            Z Tobą w objęciach.
          • rom48 Oj Anno skonczysz jak Joanna na stosie juz Rydzyk 11.11.05, 22:39
            zbiera drzewo na stosy
            • stary_szczur Re: Oj Anno...nie obrażać Joanny 12.11.05, 11:24
              anna ciemna masa jako Joanna? błagam nie obrażajcie Joanny!!!!to była osoba
              ideowa, głęboko wierząca i jak głosi legenda niezwykle szczera, skromna i
              prawdomówna, a anna ciemnota, jest tylko ciemna...szkoda mi jej, ale żeby zaraz
              Joanne z niej robić.... :/
              • rom48 to zle zrozumiales. Ja mowie ze skonczy ta samo. 12.11.05, 11:42
                Bo jezeli takie rzady sie utrzymaja to Rydzyk gotow "stosy" stawiac
          • stary_szczur Re: PO+SLD - idźcie na dno !!! 12.11.05, 09:28
            powinno byc chyba sld, po idźcie na dno, to już nawet nie umiecie w tej swojej
            wybitnej koalicji rymu częstochowskiego sklecić?
            no ale z drugiej strony co się dziwić, wy przyjmujecie do siebie tylko tych,
            któzy wszędzie węszą 'pejsatych' albo tych co problemy w szkole mieli, bo jak
            ktoś sam sobie radzi to IV RP go nie obejmie, tylko powinien jak najszybicej
            wyjechać, w IV RP i zostawić swój majątek, którego się dorobił na krzywdzie
            ludu pracującego miast i wsi!

• malmac Masz chory, wyprany, lewicowy mózg! 11.11.05, 22:33
        Pisząc "patriotyzm to wstęp do faszyzmu" jak bardzo jesteś nijaką, bezosobową,
        lewacką kreaturą. Takie mierne hasła można porównać do stwierdzenia "prawo
        jazdy to krok do morderstwa" - przecież tylu pijanych kierowców zabija ludzi na
        drogach...
        To właśnie bohaterscy PATRIOCI walczyli i ginęli (choćby w Powstaniu
        Warszawskim), z niemieckimi faszystami, żebyś teraz mógł klepać te swoje bzdury.
        Prawdziwy patriota zawsze będzie przciwny faszystowskim zapędom. I na tym
        polega mądrość i właściwa edukacja. Donald Tusk też podkreślał swoją polskość i
        patriotyzm; a hasło "Będziemy dumni z Polski" to co przepraszam?
        • malmac Re: Masz chory, wyprany, lewicowy mózg! 11.11.05, 22:38
          malmac napisała:

> Pisząc "patriotyzm to wstęp do faszyzmu" jak bardzo jesteś nijaką(...) <

Zjadłem "pokazujesz" jak bardzo jesteś (...)
    • yarecki21 patriotyzm jutra 11.11.05, 20:59
      Promowanie patrityzmu? Propaganda pseudopatriotyczna!! Plakaciki, wspominki i
      odświętne ubranie na galę. Jedno wielki G! Nie cierpie manipulacji nawet w tak
      zbożnym celu jak "promowanie patriotyzmu". Taka postawa to wynik sugestii tych
      zakichanych speców od public relations, stąd tez ten tytuł :\ "Patriotyzm jutra"
      - co za niezgrabne określenie.
      Czy Ci idioci w stylu PiSu, LPRu, MW i wiadomego radia sądzą że patriotyzm to
      tylko gloryfikowanie przeszłości (obnoszenie się zwycięstwami i twierdznie jacy
      to my biedni jesteśmy w stosunku do porażek), wypinanie klaty na dzwięk hymnu i
      ślepe wrzaski "Poland Polad uber alles"?
      Zapominają przy tym że patriotyzm to coś więcej niż ta cała otoczka, wieszanie
      flagi na 11.11, to uczciwa praca w Polsce i dla Polski, to nie praktykowanie
      korupcji, to nie obchodzenie prawa, to poświęcanie wolnego czasu na inicjatywy
      społeczne, to pomoc innym slabyszym\biedniejszym Polakom, to dbanie o dobre imię
      Ojczyzny za granicami które jest postrzegane przez pryzmat zachowania i kultury
      Polonii, to w końcu zainteresowanie losami kraju - udział w wyborach i
      zgłaszanie inicjatyw obywatelskich, to nie działanie na szkodę kraju przez
      szerzenie nietolerancji (RM) i kłamstw (Andrzej L). Jesli tak postrzegać
      patriotyzm to okaże się że Polska to tylko nazwa na mapie Europy, to nic nie
      znaczący frazes, nic w stosunku do tego znaczenia które przypisywali mu Polacy
      gdy Polski na mapach nie było. Okazuje się smutne że nawet wśród przedstawicieli
      narodu sprawujących władzą z woli ludu, patriotów niewiele :(

Po za tym, to i tak tylko wybieg PiSu dla zwiększenia poparcia dla rządu na
      starcie, ale kogo to obchodzi...cieszcie sie cieszcie, badzcie dumni Polacy z
      historii i kultury, a jeść będziecie za to co zapłaci wam Francuz czy Niemiec za
      pracę na kasie, z czego jedną trzecią zabierze wam ukochana Polska :[
      • mariotrs Re: patriotyzm jutra 11.11.05, 21:30
        "Plakaciki, wspominki i odświętne ubranie na galę"

nie wiesz, ze cepelia i pokazowki to polska specjalnosc? dzis machanie flagami
        i skladanie kwiatow - jutro powrot do bagna i skakania sobie do gardel...tak
        zawsze w polsce bylo i nie widac raczej widokow na zmiany
        • malmac Re: patriotyzm jutra 11.11.05, 23:45
          Ja też nie bardzo lubię przesady, plakacików i tandety. Ale nie rozumiecie
          widocznie o co chodzi.
          A co i kto jest dla Was przykładem:
          1. Francja - gdzie "patriotyzm" (wbrew pozorom, całej komunistycznej ideologii,
          którą cała Francja jest przesiąknięta itp.) jest bardzo silny, flagi na 14
          lipca, pielęgnacja i duma ze swojego języka, "cepelia i pokazowki" z kuchni
          francuskiej, kino, wyższość i pogarda dla obcokrajowców. A coś sobie nie radzą
          teraz z imigrantami, co ???
          2. Niemcy - gdzie bardzo dobrze rozwija się neofaszyzm, idea centrum przeciw
          wypędzeniom i martrologia przesiedlonego narodu niemieckiego po II WŚ mają b.
          duże poparcie
          3. Rosja - twarda reka i polityka Putina, ostatnia parada na rocznicę
          zakończenia wojny (plakaciki, pokazówki i cepelia), "balszoja matuszka Rasija"
          4. USA - no coments
          5. Izrael - tam dopiero "piorą patriotycznie mózgi", służba wojakowa itp.
          6.... itp. itd.

Owszem jest dużo polskiej tandety, hamstwa, złodziejstwa, bagna...(I TRZEBA Z
          TYM WALCZYĆ) ale chcę tylko powyższymi przykładami powiedzieć, że tak jest w
          jakimś stopni wszędzie i nie ma co pluć na polskość i za bardzo histeryzować.
          Bez mądrego i prawdziwego patriotyzmu zostaniemy pożarci przez kogokolwiek
          (Rosję, Niemcy, Czechy, UE...). Najważniejsza jest umiejetność współistnienia i
          poszanowanie innych z poczuciem swojej godności (a trzeba pracować aby to
          poczucie nie było puste).
          Uff, koniec:)
      • malmac Re: patriotyzm jutra 11.11.05, 23:20
        > (...) patriotyzm (...) to uczciwa praca w Polsce i dla Polski, to nie
        praktykowanie korupcji, to nie obchodzenie prawa, to poświęcanie wolnego czasu
        na inicjatywy
        > społeczne, to pomoc innym slabyszym\biedniejszym Polakom, to dbanie o dobre
        imię
        > Ojczyzny za granicami które jest postrzegane przez pryzmat zachowania i
        kultury
        > Polonii, to w końcu zainteresowanie losami kraju - udział w wyborach i
        > zgłaszanie inicjatyw obywatelskich (...)>

Bardzo ładnie i słusznie powiedziane! W tym wszystkim jednak niezbędna jest
        nauka, wiedza i pamięć o historii swojego narodu i jego bohaterach.
        I mam nadzieję, że właśnie "nie praktykowanie korupcji, to nie obchodzenie
        prawa" będą skutecznie przecięte. Choć nie bardzo jestem zadowolony z
        wyniku "rozmów koalicyjnych", podejścia do spraw gospodarczych itp. ale tak
        wyszło i mam nadzieję, że coś dobrego jednak (i wrszcie) z tego wyniknie... Nie
        da się budować silnej gospodarki z tak rowiniętą "patologią" życia publicznego,
        biznesowego, agenturalnego itp....
    • kbengi Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 21:19
      Bardzo mi sie podobaja wypowiedzi biskupow, ze PiS powinno oprzec sie pokusie
      wladzy, a PO przestac udawac obrazona panienke i w koncu stworzyc koalicje, na
      ktora glosowali Polacy. Mysle, ze Rydzyk ze swoja nowa rodzina (dumny premier
      na torunskiej ziemi i reszta ferajny Lepper, Giertych itp) na te wypowiedzi
      wscieka sie jak swinia razona pradem. Mam nadzieje, ze obrazuje to doskonale,
      jak rozne sa poglady Kosciola Katolickiego i sekty radiowo-faszystowskiej.
      • ola1506 Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 21:34
        <Mam nadzieje, ze obrazuje to doskonale, jak rozne sa poglady Kosciola
        Katolickiego i sekty radiowo-faszystowskiej.> - Brawo! - to po pierwsze. Po
        drugie: swoja droga, to jedyna rzecza, za jaka cenie PiS, jest to, ze nie pluja
        na Polske (mam nadzieje, ze szczerze...)
    • mariotrs A KTO NAPOMNI BISKUPOW???? 11.11.05, 21:28
      ze nie powinni sie mieszac w politykierstwo i dorazne gry polityczne, o
      wyborach nie wspomne
      • ola1506 Re: A KTO NAPOMNI BISKUPOW???? 11.11.05, 21:37
        mariotrs napisał:

> ze nie powinni sie mieszac w politykierstwo i dorazne gry polityczne, o
        > wyborach nie wspomne

Hmmm.... Ksieza nie powinni wykorzystywac ambony do prania politycznych brudow,
        ale ksiadz, to tez obywatel i ma świete prawo do swoich pogladow politycznych.
        • uu1 Re: A KTO NAPOMNI BISKUPOW???? 11.11.05, 21:52
          Chyba się mylisz.
      • kbengi Re: A KTO NAPOMNI BISKUPOW???? 11.11.05, 21:56
        mariotrs napisał:

> ze nie powinni sie mieszac w politykierstwo i dorazne gry polityczne, o
        > wyborach nie wspomne

Aha rozumiem. Ksiadz Dyrektor moze sie mieszac i opluwac wszystko co sie nie
        miesci w jego zakutym lbie, ale jak biskupi daja wyraz swojemu zdaniu, poprzez,
        wedlug mnie bardzo wywazona wypowiedz, to pisiorakow to boli tak? Rozumiem, ze
        monopol na wypowiedzi i to tylko te przychylne maja kaczory i sekciarskie radio
        spod znaku sfastyki, ewentualnie niedlugo lepper, bo tak sie przyssal do kaczej
        dupy, ze az sie to kaczce spodobalo.
        • abwprl1 Re: A KTO NAPOMNI BISKUPOW???? 12.11.05, 01:11
          To pytanie jest stawiane od 1944 roku. Nie wiele w tym względzie się nie
          zmieniło.
      • malmac A dlaczego niby "nie powinni sie mieszac" ?!?! 11.11.05, 22:48
        W zasadzie powinni, mają prawo i obowiązek "mieszać się" skoro polityka,
        wybory, rzady, państwo itp. itd. mają wpływ na życie ich wiernych!
        Zupełnie czym innym jest państwo wyznaniowe (np. Iran), a czym innym prawo
        uczestniczenia kapłanów (jakiegokolwiek wynania) w dyskusji politycznej.

• szabada Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 21:35
      Patriotyzm jest bardzo potrzebny. Kazdy kraj, ktory chce sie liczyc w swiecie
      wychowuje swoje mlode pokolenia duchu patriotycznym. Niech zyje Polska!
    • r0b0l dziś patriotyzm, jutro rydzykalny szowinizm, 11.11.05, 21:44
      pojutrze nazizm pod znakiem krzyża i kaczej łapy
      • polonic i twojej niezmierzonej glupoty 11.11.05, 21:56

• malmac Oho, natępny chory... 11.11.05, 22:55
        Masz chory, wyprany, lewicowy mózg!
        Swoją wypowiedzią tylko dowodzisz jaką nienawiścią i szowinizmem sam pałasz.

PS.Chciałem podkreślić, że jestem krytykiem poczynań i postępowania X. Rydzyka.
    • x-y-z Kwaśniewski powiedział: 11.11.05, 21:50
      "- Rzeczpospolita powinna Polaków łączyć, a nie dzielić. Nikt - żadna partia,
      żaden polityk - nie ma jej na własność. Nikt nie jest jej bliżej niż ktokolwiek
      inny z rodaków. Polska jest całością, którą napełnia życiem wspólnota
      obywateli"

Polska jest Ojczyzną, którą napełnia życiem Naród, a nie jakaś wspólnota
      obywateli!
      • malmac Dobre. 11.11.05, 23:07
        :) Jak każdą ojczyznę napełnia życiem jej własny naród.
        Ale Kwaśniewski jest po naukach Marksa, Engelsa i Lenina...
        Naród dla niego brzmi 'obciachowo' i nie na miejscu. "Wspólnota obywateli",
        proletariusze, lud pracujący... - to jest słuszne słownictwo.
    • bio.mum Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 11.11.05, 21:59
      maruda.r napisał:
      > Czy chodzi o projekt nowego godła dla IV Rzeczpospolitej - dwugłową kaczkę z
      > sierpem i młotem?

I ta dwugłowa Kaczka wysypuje rydze na tory.

Ps. Panie Kaczyński Lechu. Nie jest pan moim prezydentem. Jesli o mnie chodzi
      przynosi mi i moim znajomym pan wstyd. Będę pana lżyć ile wlezie. I tak niech
      pan sie cieszy ze nie jest Marylin Monroe;) Nie czuje szacunku i już nie
      poczuje, bo pan nie zasługuje po prostu. Ani tym bardziej pański sprzedajny
      bliźniak.
    • 3_maj A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 22:07
      Odzyskał wówczas niepodległość czy jak?
      I co ma Piłsudski do Wrocławia?
      • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 22:18
        3_maj napisała:

> Odzyskał wówczas niepodległość czy jak?
        > I co ma Piłsudski do Wrocławia?

Chyba raczysz zartowac. Wroclaw to miasto polskie, zamieszkiwane przez Polakow,
        ktorzy maja jak najbardziej prawo do obchodzenia Swieta Niepodleglosci!
        A co do Pilsudskiego... No coz, ja tez bym wolal obchodzic swieto we Lwowie, a
        ze jest jak jest...
        • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 22:30
          Miasto polskie a mury niemieckie.
          Troszkę śmiesznie wygląda parada Piłsudskiego na wrocławskim Rynku.

A może Święto Niepodległości powinien Wrocław obchodzić 8 maja?
          Albo 9-tego najlepiej;-)
          • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 22:34
            Niemieckie mury?!
            Nie no stary, nie przesadzaj. Wiesz jak wygladal Wrocek po IIWS? Kamien na
            kamieniu sie nie ostal! To nasze miasto, bo przez nas budowane.
            I mowie to kazdemu Niemcu, ktory przyjezdzajac do Wroclawia dochodzi do podobnej
            konkluzji jak Ty.
            Pozdro
            • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 22:54
              OK,no dobra.Kompromis.
              Piłsudski w odbudowanym Wrocławiu,wśród polskich cegieł;-)

Ale Niemcom lepiej nie przytaczaj tego argumentu.
              Nie patrzą na Ciebie aby z politowaniem?;-)

pozdr.
              • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 23:03
                Zeby tylko... Co ja Ci mam z tymi Niemiaszkami... Ale co tam, niech podziwiaja
                jak to Polak potrafi:). A tak na marginesie, to oni i tak wszystko wiedza
                lepiej. Bo jak sie z nimi rozmawia, to kwicza, ze tak jak Warszawa, to u nich co
                drugie miasto tak bylo zniszczone (w tym i Breslau), ale jak zejdzie temat na
                wroclaw, to sie okazuje, ze to ich, bo mury niemieckie. I tak w kolko Macieju...
                • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 23:10
                  Bo mi jest po prostu żal tych Niemiaszków.
                  Fakt że wywołali wojnę...ale takich Bawarczyków np. nikt nie wypędzał.
                  A przecież nie od dziś wiadomo gdzie fuhrer miał największe poparcie.

Wyobraź sobie że w ciągu dwóch lat,Ty i Twoja rodzina,znajomi musicie się
                  wynieść z Wrocławia,i wszyscy Dolnoślazacy opuścić ten piękny region
                  i chybcikiem w Bieszczady...normalnie masakra!

pozdr.
                  • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 23:19
                    W pelni sie z Toba zgadzam (dobrze ze juz pozno, wszystkie kury... spac juz
                    poszly:))
                    Sek w tym, ze to nie nasza wina. Pretensje to oni moga miec, ale do Wielkiej
                    Trojki i Konferencji Jaltanskiej.
                    Wyobraz sobie, ze z Kresowiakami bylo podobnie, chociaz wojny zadnej nie
                    wywolali. Nikt ich sie o zdanie nie pytal czy chca opuscic swoj rownie piekny
                    region i "przeprowadzic sie" na Dolny Slask. Daje glowe, ze gdyby caly ten
                    bajzel zalezal od nas, to nigdy nie mial by miejsca.
                    To dopiero masakra!
                    • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 23:38
                      Mówiąc o pretensjach masz na myśli zrzeszonych w Związkach Wypędzonych jak rozumiem.
                      Ale mnie nie o to chodzi.

Taki ze mnie empatyczny kawaler;) że zawsze staram się wczuwać w świat drugiego
                      człowieka.
                      Myśląc o odczuciach wypędzanego Niemaszka czuję wręcz jego ból,smutek i żal.
                      Potrafię postawić się na jego miejscu i fikcyjnie pocieszać się że to z powodu
                      wielkiej polityki,zbrodni mojego narodu ale to i tak nie umiejsza bólu.

Nawiasem mówiąc w świat odczuć Żydów,Cyganów i innych narodów i narodowości
                      mordowanych podczas wojny,polskich oficerów,polskiej ludności cywilnej
                      rozstrzeliwanej przez nazistów i bolszewików wolę nawet się nie zagłębiać..
                      bo by mi chyba serducho pękło..

pozdr.
                      • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 11.11.05, 23:53
                        Kurcze, z ta empatia, to bym sie tak nie afiszowal, bo Cie jutro rano kaczki
                        zakwekac moga;)
                        Co do wypedzonych, to zyczylbym nam wszystkim, tak dalece idacego zrozumienia ze
                        strony Ukraincow, jakie (mimo wszystko) potrafimy okazywac w stosunku do Niemcow
                        odwiedzajacych stare katy.
                        Bylem latem we Lwowie i wiem o czym mowie...
                        Pare tygodni temu spedzalem urlop na Podkarpaciu i spotkalem grupe z Trembowli
                        (to z kolej jakoby moje stare katy). Kazda rozmowa z nimi zaczynala sie z ich
                        strony od stwierdzenia, ze Trembowla to ich miasto, a Polacy byli tylko i
                        wylacznie okupantami itd itp... A ja tymczasem chcialem tylko zapytac o stare
                        miasto i zabytki...
                        • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 12.11.05, 00:07
                          Może dlatego że Ukraińcy podskórnie wyczuwają nasze poczucie wyższości?
                          I choć staramy się to kontrolować,może nieświadomie wysyłamy jakieś sygnały?;-)

O,na przykład ja..

Gdy słyszę w Dzienniku Telewizyjnym informacje o Ukrainie
                          to zawsze śpiewam to:
                          www.muzyka.jeja.pl/p/Piersi/021.php
                          A potem takie rzeczy wychodzą..
                          ;-)
                          • freud1 Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 12.11.05, 00:18
                            Taa... Nie ma to jak Piersi i Kukiz. Nie ten byznesmen z Wawy, ale ten koles z
                            Niemodlina. Oj wybawil ja sie wybawil przy Piersiach na Balach Zolto-Niebieskich
                            w Opolu:) To se juz chyba ne wrati...
                            Wracajac do tematu, to masz moze i racje. Przyczym z nami i z Niemiaszkami jest
                            chyba podobnie... I jak tu sobie nie walnac sety?
                            Apropos. Czas juz na mnie. Irish Pub i Guinness czeka:)
                            Pozdro i milego weekendu
                            • 3_maj Re: A co ma Wrocław do 11 listopada? 12.11.05, 00:24
                              Aaa tak..
                              Ładny ten Wasz Irish Pub:)
                              Choć o tej porze będą problemy ze znalezieniem miejsca..
                              Pozdrawiam:)
        • rom48 A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale ludzie 11.11.05, 22:50
          ze Lwowa. Ja przyznaje tez wolalbym we Lwowie lub Grodnie
          • freud1 Re: A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale lud 11.11.05, 22:58
            Pewno, ale w koncu nie jest przeciez tak zle. Wrocek naprawde daje rady:)
            I nie zapominajmy, ze jest stolica historycznej dzielnicy piastowskiej. Grodno,
            to badz co badz juz Wielkie Ksiestwo Litewskie...
            • 3_maj Re: A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale lud 11.11.05, 23:02
              freud1 napisał:

> I nie zapominajmy, ze jest stolica historycznej dzielnicy piastowskiej.

Niby tak.
              Sęk w tym że przez siedem stuleci miasto to budowała ludność niemiecka.
              Po 1945 wypędzona.
          • 3_maj Re: A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale lud 11.11.05, 22:59
            Tak nie do końca.
            Większość Lwowian trafiła do Warszawy i Krakowa.
            Do Wrocławia trafiali w większości mieszkańcy z centralnej Polski choć Lwowian
            też było dużo.

Grodna nie znam,Wilna żałować to niepoprawne poltycznie (w końcu stolica;-)
            Ale Lwowa to bardzo żal...
            • rom48 Re: A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale lud 11.11.05, 23:09
              A ja znam Grodno tam sie urodzilem i nie bylo tam ksiestwa litewskego Naewet w carskim Krolestwie Polskim bylo
              • 3_maj Re: A Wroclaw to Lwow tylko przemianowany ale lud 11.11.05, 23:13
                To urodziłeś się już na terenie obecnej Białorusi?
                ..sądząc po nicku,jeśli 48 ma coś wspólnego z wiekiem..

albo piszesz z Białorusi?
                Prawda?

pozdr.
                • rom48 Nie na ziemiach okupowanych przez Minsk:) 11.11.05, 23:15
    • rom48 DOBRE :DDDD 11.11.05, 22:08
    • gg1968 Patriotyzm jutra? 11.11.05, 23:19
      A co było wczoraj?
      Lepiej żeby patriotyzm rodził się w sercach młodych ludzi, a nie pochodził z
      podręczników i rządowego programu. Może to przynieść zgoła odmienny wynik od
      zamierzonego.
    • wislok1 Wystawa o polskich ewangelikach na emigracji ! 11.11.05, 23:49
      Pamiątki z emigracyjnej działalności polskich ewangelików można oglądać w muzeum
      w Wiśle. Na wystawę przywieziono je z całej Europy.

- Ten fragment naszej historii jest jak dotąd bardzo mało znany, pomyślałem
      więc, że warto go ludziom przybliżyć. Tym bardziej że wiele osób, których
      działalności poświęcona jest wystawa, pochodziło z naszego regionu - mówi Maciej
      Oczkowski, historyk z wiślańskiego Muzeum Beskidzkiego.

To on wpadł na pomysł zorganizowania wystawy "Wierni Bogu i Ojczyźnie", którą
      właśnie otwarto w wiślańskim muzeum. Jest poświęcona działalności emigracyjnej
      polskich ewangelików. Można na niej zobaczyć m.in. eksponaty, które niedawno
      zostały przekazane przez ewangelików z Wielkiej Brytanii do cieszyńskiej
      diecezji ewangelicko-augsburskiej. Podczas II wojny światowej w szeregach
      polskiej armii walczyło kilka tysięcy żołnierzy wyznania luterańskiego. Część po
      wojnie postanowiła wrócić do kraju, inni wybrali życie na emigracji. Jednym z
      ośrodków, gdzie polscy ewangelicy zorganizowali się najprężniej, był Londyn.

- W tym roku przypada 60. rocznica powstania polskiej parafii ewangelickiej w
      tym mieście - dodaje Oczkowski.

Na wystawie można m.in. zobaczyć przybory komunijne pochodzącego z Zaolzia
      księdza Eryka Cimały, zmarłego kilka tygodni temu w wieku 99 lat najstarszego
      polskiego duchownego luterańskiego, który w czasie wojny służył u gen.
      Władysława Andersa. Inną pamiątką jest ołtarz polowy III Dywizji Strzelców
      Karpackich, wykonany najprawdopodobniej ze skrzynki na amunicję. Są też m.in.
      egzemplarz "Śpiewnika i modlitewnika ewangelickiego" wydanego w Londynie oraz
      plecak, z którym przedwojenny proboszcz z Wisły ks. Andrzej Wantuła wrócił z
      tułaczki po Europie do domu. Wystawa czynna będzie do 11 grudnia.
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3011172.html
    • pjck Pilsudski wracaj 12.11.05, 00:25
      "Dziadek" wracaj i zrob porzadek! Moze byc w maju. Grunt, aby paru oszolomow,
      ktorym, sie wydaje, ze umieja robic polityke, a tym bardziej tych, ktorym sie
      marza stolki, zamknac w Berezie.
      Dosyc. Panstwo, to zbyt powazna sprawa, aby zostawic decydowanie o nim
      motlochowi.
    • akff szkoda Kwaśniewskiego 12.11.05, 00:30
      Jeszcze bedziemy zalowali, ze juz go nie ma na urzedzie PREZYDENTA
      ]
      • rakunica Re: szkoda Kwaśniewskiego 12.11.05, 01:25
        akff napisał:

> Jeszcze bedziemy zalowali, ze juz go nie ma na urzedzie PREZYDENTA
        > ]

Wypowiadasz sie w imieniu swoim i swoich przegranych towarzyszy? Jesli tak - to
        masz racje - bedziecie zalowac Olka.

My - z przeciwnego obozu - cieszymy sie, ze towarzysz Kwasniewski odchodzi. I
        mamy nadzieje, ze jego dzialalnosc zostanie rozliczona i pod wzgledem moralnym i
        materialnym.

I wtedy poczujemy, ze Polska znowu jest Polska, nasza Ojczyzna a my narodem. Na
        razie mam tylko nadzieje, ze odzyskamy wolnosc ducha i twarz, w ktora nam kazdy
        pluje a nam sie kaze w imie tolerancji ocierac ukradkiem obca sline.

Anna Kozlowska
    • eklesia Nasz kochany Jan Paweł II wzorem patrioty!!!!!!! 12.11.05, 00:48
      Kiedy kwiat młodzieży Polskiej ginął za Polske, nasz kochany wzorzec moralności i patriotyzmu poczół powołanie.
      Amen.
      • legato11 Re: Nasz kochany Jan Paweł II wzorem patrioty!!!! 12.11.05, 02:43
        poczół - sroczół
    • korror Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 02:29
      wlasnie pierdnalem
    • legato11 Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 02:40
      Klechy - precz od polityki!
    • beretzantenka Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 04:31
      A mnie bardzo podoba sie powaga Swieta Niepodleglosci
      Bawilam sie przez wiele lat na 22lipca ( lato , festyny, wystepy zespolow )
      ale takie imprezy sa zwykle organizowane przy wielu okazjach .
      Teraz przynajmniej raz do roku mozna wysluchac piesni z pierwszej wojny
      swiatowej a sa przepiekne dla mnie przewodnia nuta jest Marsz Legionow , do
      tego zmiana warty , parada wojsk , wspomnienie historii , mozna sie zadumac i
      wzruszyc a jestem z pokolenia , ktore wychowalo sie w pokoju .
      Oczywiscie Swieto nie powinno byc smutne , po czesci powaznej powinny byc
      organizowane rozrywki ale ta pierwsza czesc powinna byc obowiazkowa dla calej
      polskiej mlodziezy
      chyba Dziwisz ma racje to nie jest dzien w ktorym powinnismy sie dzielic a
      wlasnie jednoczyc .
      Podobnie ze swietem pierwszomajowym - byla to polska tradycja ja wtedy
      chodzilam do szkoly i czasem "trzeba " bylo isc w pochodzie ale po latach
      naprawde wierzcie mi jak to mile wspominam ! Z lezka w oku , naprawde
      11. 11 - to retrospekcja wstecz warto pomyslec o ludziach , ktorzy mieli
      idealy , walczyli za nasza wolnosc ,poswiecali zycie ... przeciez to nasi nasi
      dziadkowie , pradziadkowie i nie wazne , kto w ktorej armii sluzyl oni bili
      sie o Polske , waleczni byli

• burakiprlu Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 06:01
      czy mi sie tylko wydaje czy oni wszyscy wygladaja jak pie..ieci?
      • dziwak4 Re: Obchody Święta Niepodległości - patriotyzm ju 12.11.05, 08:04

No,tak,niestety,autorytety rozne odchodza,czas nieublaganie
        idzie do przodu zacierajac przeszlosc,"zamurowywuje ja" jak
        mowil niejaki C.Milosz. Teraz sa inne potrzeby inni ludzie mlodzi
        prowadza nasz kraj ku przyszlosci,a ztem nic dziwnego ze i obchody
        tego Swieta maja juz inny posmak i zmieniac sie beda co roku az do
        wygasniecia.
        Nic nie trwa wiecznie.Cieszmy sie,ze zyjemy i jeszcze w jakis sposob
        odczuwamy ten swiat.
        Musze sie jednak przyznac,ze takiego smutku nie bylo dawniej,skad on
        pochodzi? Dawniej sie poprosto zylo pelnym oddechem,a dzis mnostwo rzeczy
        gnebi nas,nie mowiac juz o stanach jakies depresji,winy,jakby upodlenia,
        Mysle,ze to dlatego,ze tracimy wiare w Kosciol Katolicki,ktory nas kiedys
        laczyl a dzis dzieli.Jest on ten sam tylko ludzie w nim sa inni,a wiec
        spojrzmy na to wszystko od tej strony,w koncu mamy Niepodleglosc!
        :)
    • piwi77 W nastepnych wyborach oddam glos na te partie, 12.11.05, 09:08
      ktora za pkt nr 1 swojego programu bedzie miec:
      1. Odsuniecie Kosciola od wladzy, likwidacja jego przywilejow, nadrzednosc
      prawa polskiego wobec kosciola.

Mam nadzieje ze bedzie to PO.
    • halfliner Będą kolejne zchnowskie jaja, satyrycy do roboty! 12.11.05, 09:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka