Dodaj do ulubionych

o.Rydzyk a Michnik

19.11.05, 10:40
Napisałem to już w wątku "List o. Tadeusza Rydzyka do Lecha Wałęsy" ale
pozwole sobie powtórzyć, bo tam zapewne mój post zostanie niezauważony, a
sprawa moze byc ciekawa :)

katolik_polski1 napisał:

> O.Rydzyk ma racje !
> Radio Maryja reprezentuje duza czesc
> polskiego spoleczenstwa .
> Nalezy je szanowac i sie z nim liczyc !!!

Moge się z tobą zgodzic pod jednym wszak warunkiem.
Że ty zgodzisz się z poniższą tezą:
> Michnik ma racje !
> Gazeta Wyborcza reprezentuje duza czesc
> polskiego spoleczenstwa .
> Nalezy ja szanowac i sie z nim liczyc !!!

Czy taki układ jest do przyjęcia ?
A jeśli nie to dlaczego ?

Pozostaje z wyrazami szacunku ;)
Obserwuj wątek
    • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 10:50
      Gazeta ma z całą pewnością większą władzę medialną od "imperium" Rydzyka.
      Szanować należy odbiorców jednych i drugich, bo generalnie szanować należy
      każdego, kto żyje w tym kraju i zachowuje się zgodnie z zasadami współżycia
      społecznego.
      Rydzyka i Michnika wiele łączy. Tak samo manipulują, tak samo robią sobie
      wzajemnie medialną kampanię, tak samo się nienawidzą i tak samo bez siebie nie
      mogą życ.
      A ich odbiorcy sa przeświadczeni o swojej wyższości, bo bezkrytycznie fascynuja
      się tym co przeczytają lub usłyszą.
      Mnie osobiscie bawi nagonka w GW na Rydzyka, Jak popatrzeć na forum, to na 5
      komentowanych artykułów co najmniej 3 mają Rydzyka w tytule.
      Jestem osobą, w której świadomosci istnieje ktoś taki jak Rydzyk dzięki gazecie
      właśnie. Nie słucham RM, nie czytam ND i nawet nie kojarzę jaki głos ma Rydzyk.
      Myślę, że podobnie jak większość na forum "znawców" problemu i zaniepokojonych
      wszechoobecnością redemptorysty.
      Wszechoobecnością gdzie? Głównie w Gazecie.
      • hihiro Ja nie oceniam i nie wartościuje 19.11.05, 10:56
        asienka32 napisała:

> Gazeta ma z całą pewnością większą władzę medialną od "imperium" Rydzyka.

Ja tylko grzecznie sie pytam czy taki układ jest mozliwy ?

My dajemy spokój Rydzykowi, a wy odczepicie sie od Michnika
        My przestajemy mówić o moherach a wy o komuchach
        Etc...

PS. Wiem że to niemożliwe bo dla wielu z tego forum życie bez tego podziału
        straciłoby sens, ale ciekawy jestem jak to umotywują ;o)
        • chaber_vel_haber a ja owszem - wartosciuje 19.11.05, 11:28
          bo to nie Rydzyk napisal ze Kiszczak jest czlowiekiem honoru, nie Rydzyk pil
          brudzia z Urbanem i nie Rydzyk zatrudnił u siebie kapusia Maleszke i nie
          Rydzyk wlozyl wiekszość swojej energii, czasy i pieniedzy by byli esbeccy
          zbrodniarze nie poniesli zasluzonej kary ...
      • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:04
        > Szanować należy odbiorców jednych i drugich, bo generalnie szanować należy
        > każdego, kto żyje w tym kraju i zachowuje się zgodnie z zasadami współżycia
        > społecznego.

Problem w tym, że o ile GW nigdy zasad współżycia społecznego nie łamie, to
        Rydzyk robi to nagminnie.

A Ty asienko32, weź może najpierw poznaj to o czym mowa, a dopiero później się
        wypowiadaj. Bo to, co innym zarzucasz tak lekko - krytykowanie RM tylko dlatego,
        że GW źle o nim pisze - nie różni się w zasadzie niczym od tego, co sama zdajesz
        się prezentować - uznanie, iż "RM jest ok, bo go GW nie lubi".
        • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:19
          co sama zdajes
          > z
          > się prezentować - uznanie, iż "RM jest ok, bo go GW nie lubi".

Postanowiłam nie dyskutować z osobami, wmawiającymi mi poglądy, z którymi się w
          ogóle nie utożsamiam.
          To dość powszechne zjawisko na forum. Najpierw komuś wmówić, że jest np. fanem
          Rydzyka, a potem sypać z rekawa przygotowane argumenty.
          Fajnie się wtedy dyskutuje, nieprawdaż?
          • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:28
            > To dość powszechne zjawisko na forum. Najpierw komuś wmówić, że jest np. fanem
            > Rydzyka, a potem sypać z rekawa przygotowane argumenty.
            > Fajnie się wtedy dyskutuje, nieprawdaż?

Ooo tak, najlepiej "dyskutuje" się z tymi, którzy się z nami w 100% zgadzają.
            Jak PiS z RM :).
            Czy ja gdziekolwiek wmawiam Tobie, że jesteś fanką Rydzyka? Wręcz przeciwnie, to
            Ty mnie próbowałaś wmawiać, iż swoje opinie na temat RM opieram wyłącznie o
            artykuły w GW, gdy zaprzeczyłam okazało się, że "postanowiłaś ze mną nie
            dyskutować".
            • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:35
              Słuchasz Radia MAryja?
              Kiedy, jak często i jkich audycji?
              • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:47
                Napisałam już o tym w innym wątku, w poście na który nie raczyłaś odpowiedzieć.
                • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:51
                  Może przeoczyłam.
                  Zacytuj linka to odpowiem.
                  Chyba że się obrażamy i kończymy dyskusję.
                  • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:53
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=32155484&a=32185627
                    • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 16:08
                      Odpowiedziałam.
            • echo_o Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 12:17
              xtrin napisała:

> Ooo tak, najlepiej "dyskutuje" się z tymi, którzy się z nami w 100% zgadzają.
              > Jak PiS z RM :).
              ```

Na podstawie Twoich wypowiedzi na FK wnioskuję, że (delikatnie mówiąc) nie
              jesteś zwolenniczką PiS. Nie jesteś też zwolenniczką RM. Czy suma tych obu
              niechęci wystarcza, by stwierdzać, że PiS = RM ? (no bo te 100% zgodności
              między nimi, o których piszesz).
              Na tej zasadzie mogłabym powiedzieć (hipotetyczna, ale możliwa sytuacja): nie
              lubię RM i nie lubię GW. Czyli ? Ostrożnie z uproszczeniami...

ps. gwoli wyjaśnienia: nie słucham RM, GW czytuję.
              • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 12:44
                > Na podstawie Twoich wypowiedzi na FK wnioskuję, że (delikatnie mówiąc) nie
                > jesteś zwolenniczką PiS. Nie jesteś też zwolenniczką RM. Czy suma tych obu
                > niechęci wystarcza, by stwierdzać, że PiS = RM ? (no bo te 100% zgodności
                > między nimi, o których piszesz).

Wywód błędny logicznie (nie jestem zwolenniczką ani PiS ani SLD, nie twierdzę na
                tej podstawie, iż są zgodne). O tym "100% zgodności" PiSu z RM pisałam
                żartobliwie (emotikonka powinna dać to do zrozumienia), na podstawie wypowiedzi
                samego pana premiera, jego ministrów i posłów PiS ("Dziękuję, widzę, że ojciec
                Rydzyk toruje pewne drogi.", "to jest radio, które pozwoliło posłom PiS mówić
                pełnym głosem", "nikt nie ogranicza ich wypowiedzi, a w audycjach nie ma
                burzliwych sporów, co ułatwia im przekazywanie informacji", "Tu byłem w stanie
                bardzo szybko nabrać sił. Dziękuję, że mogłem tu być i tych sił nabierać.").
              • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 16:11
                > ps. gwoli wyjaśnienia: nie słucham RM, GW czytuję.

A kogo to obchodzi. Dla większosci jesteś radiomaryjówa i moher. Gdyby
                przyznali, że masz inne poglądy musieliby poszukać stosownych kontrargumentów a
                to już wymaga samodzoielnego pomyślunku.
                A tak można walić opanowanym do perfekcji antyrydzykowym mięsem armatnim :)
          • dr.szfajcner Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 16:15
            asienka32 napisała:

> co sama zdajes
            > > z
            > > się prezentować - uznanie, iż "RM jest ok, bo go GW nie lubi".
            >
            > Postanowiłam nie dyskutować z osobami, wmawiającymi mi poglądy, z którymi się
            w
            >
            > ogóle nie utożsamiam.
            > To dość powszechne zjawisko na forum. Najpierw komuś wmówić, że jest np.
            fanem
            > Rydzyka, a potem sypać z rekawa przygotowane argumenty.
            > Fajnie się wtedy dyskutuje, nieprawdaż?

Ty masz zwyczaj wmowienia komus, ze wmowil tobie.
            Jest to chwyt stosowaney od dluzszego czasu przez ekipe
            Kaczynskich.
      • elfhelm Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:05
        asienka32 napisała:

> Gazeta ma z całą pewnością większą władzę medialną od "imperium" Rydzyka.

Ale kontrolę większą nad odbiorcami ma radio rydzyk.
        • asienka32 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 11:22
          > Ale kontrolę większą nad odbiorcami ma radio rydzyk.
          Tyle, że nawet 100 procent z 2 % społeczeństwa to jest dużo mniej niż 50
          procent z 30 procent czytelników.
    • asienka32 Obaj sa siebie warci. 19.11.05, 11:37
      I warto podkreślić jedną ważną kwestię.
      Krytykowanie Michnika nie oznacza poparcia Rydzyka i odwrotnie. Nieutożsamianie
      się z linią RM nie oznacza fascynacji Wyborczą.
      Warto w dyskucjach tutaj o tym pamiętać, zamiast bezmyślnie obrażac adwerarzy.
      • hihiro A ty znowu swoje :( 19.11.05, 11:55
        asienka32 napisała:

> I warto podkreślić jedną ważną kwestię.
        > Krytykowanie Michnika nie oznacza poparcia Rydzyka i odwrotnie. Nieutożsamianie
        > się z linią RM nie oznacza fascynacji Wyborczą.
        > Warto w dyskucjach tutaj o tym pamiętać, zamiast bezmyślnie obrażac adwerarzy.

IMHO nie ma mowy o porozumieniu RM z GW - dzieli je przepaść światopoglądowa.
        Ja sie tylko pytam czy strony gotowe by były zawrzeć układ o nieagresji.
        Dyskutowac i owszem, sprzeczać się - prosze bardzo.
        Ale umówić się, że przestajemy obrzucać sie błotem.
        Czy jesteśmy w stanie wznieść się na tak niebotyczne wyżyny kultury ?
        • asienka32 Re: A ty znowu swoje :( 19.11.05, 16:06
          Nie zrozumiałeś.
          Mi chodzi o niewmawianie sobie wzajemnie, że jeśli nie jesteś zgodny z linią
          programowamową GW to znaczy, że wyznajesz kult Rydzyka.
          I raczej w ta stronę, bo fanatycznych radiomaryjowców na tutejszym forum
          internetowym zwyczajnie nie ma lub są w śladowych ilościach.
    • gosc.z.korony Tak jak już mówiłem: TO BARDZO DOBRE PODSUMOWANIE! 19.11.05, 11:48
      NALEŻY SKOŃCZYĆ Z ZAWŁASZCZANIEM PRZEZ RYDZYKOWCÓW PRAWA DO ,,BYCIA POLAKIEM''.
      I ZAWŁASZCZANIA PRAWA DO OKREŚLANIA TEGO CO POLSKIE A CO NIEPOLSKIE.
      Bo to sprzeczne z tradycją Rzeczypospolitej potężnej, tolerancyjnej i
      wielokulturowej.
      • asienka32 Re: Tak jak już mówiłem: TO BARDZO DOBRE PODSUMOW 19.11.05, 11:52
        Tak, tylko uczciwie dodaj do tego zawlaszczanie przez Michnikowców prawa do
        określania co jest moralnie właściwe a co nie.
        • hihiro Re: Tak jak już mówiłem: TO BARDZO DOBRE PODSUMOW 19.11.05, 12:01
          asienka32 napisała:

> Tak, tylko uczciwie dodaj do tego zawlaszczanie przez Michnikowców prawa do
          > określania co jest moralnie właściwe a co nie.

A jak sie owo "zawłaszczenie" objawia ?
          • asienka32 Re: Tak jak już mówiłem: TO BARDZO DOBRE PODSUMOW 19.11.05, 16:07
            Poczytaj komentarze Piotra Pacewicza albo Ewy Milewicz, które nam mówią w
            sposób jednoznaczny co powinno być dobre a co złe.
    • xtrin Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 12:18
      Różnica między Rydzykiem i RM, a Michnikiem i GW jest dość oczywista.

GW ma swoją wizję świata i niewątpliwie pod tym kątem wybiera część wiadomości i
      opinii, ale znajduje się w niej i miejsce na inne spojrzenie. Częstokroć
      publikowane są polemiki, pisanie niekoniecznie z punktu widzenia GW.
      RM ma swoją wizję świata i twardo się jej trzyma, będąc ślepym na inne idee,
      bądź wyłącznie je krytykując, bez miejsca na polemikę. W RM nie ma miejsca na
      pluralizm opinii.

Dalej porównajmy sposób, w jaki zwykły czytelnik / słuchacz ma prawo się
      wypowiedzieć. Na tym forum GW (to jest forum GW, o czym niektórzy zdają się
      zapominać), mimo pewnej cenzury (która i mnie czasami wkurza) jest jednak
      miejsce na rzeczowe argumenty każdej strony. Telefony do RM są ostro filtrowane
      pod kątem poprawności ideowej, a jeżeli jakimś cudem na antenie pojawi się
      "lewomyśliciel" to jest natychmiast ucinany, bez względu na kulturę czy
      rzeczowość wypowiedzi.

GW nie rości sobie prawa do bycia jedynym rozsądkiem narodu. Jest przekonana o
      własnej słuszności, ale nie narzuca jej innym. Nie istnieje "rodzina GW",
      istnieje "rodzina RM". GW to nie jest styl życia, styl myślenia, styl pojmowania
      rzeczywistości. Można GW czytać i czerpać z niej informacje, jednocześnie nie
      zgadzając się z częścią jej poglądów. RM to też cała otoczka - spotkania,
      poczucie wspólnoty, jednoznaczność opinii.

Ktoś powie, że przecież RM i jej odbiorcy mają ku temu prawo. I będą mieć
      oczywiście rację, bo w wolnym państwie istnieje wolność przekonań, zgrupowań,
      sposobu głoszenia swego światopoglądu. Pomijam tutaj pytanie czy RM na pewno w
      pełni respektuje te prawa, na rzecz wywodu załóżmy, iż tak jest.
      Problem w tym, iż medium o tak jednoznacznie skrystalizowanym profilu jest
      medium szczególnym, z premedytacją wybierającym swoją pozycję. Korzystając z
      prawa bycia skrajnym w swych ideologiach, ograniczeniach i wymaganiach musi
      podjąc za to odpowiedzialność, czyli zgodzić się na to, iż jest uznawane za
      medium niszowe.
      Do czego zmierzam? Do tego, że o ile nie ma przeciwskazań, by w tak skrajnym
      medium wypowiadali się przedstawiciele partii politycznych zgodnych z jego
      ideologią, to oburzającym jest, gdy w niszowym medium wypowiada się polityk jako
      urzędnik państwowy (premier, minister, etc), uznając je za swoją tubę, jedyny
      prawdziwy przekaz.
      Tak samo oburzającym by dla mnie było, gdyby SLD uznało "Nie" za swój "organ".
    • jakeww Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 12:34
      no własnie szacuneczek-szacuneczek
      czemu szacunek jest u nas tak trudny, gdy powinien być naturalnym punktem
      wyjścia w Polaków kontaktach

poza tym Rydzyk i Michnik to wielcy redaktorzy
    • haen1950 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 12:49
      To dla mnie dziwne, ale nikt nie zauważył podstawowej różnicy:
      Na forum Gazety może się wypowiadać każdy, z czego najbardziej korzystają
      zwolennicy Rydzyka,
      Natomiast forum Rydzyka nie istnieje, albo jest bardzo ściśle reglamentowane.
      Ot i cała różnica.
    • xs550 Re: o.Rydzyk a Michnik 19.11.05, 16:20
      To, ze duza czesc spoleczenstwa kogos popiera nie oznacza od razu, ze ta osoba ma racje. Radio Maryja szkodzi Polsce a ja jestem Polakiem wiec moim obowiazkiem jest krytykowac dzialania tego radia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka