Dodaj do ulubionych

Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady

11.01.06, 14:43
prosze uprzejmie wszystkich forumowiczów którzy nie godzą sie z panoszeniem
sie kościoła w zyciu publicznym by podawali przykłady klerykalizacji Polski
z własnego podwórka tj z swego miejsca zamieszkania wsi małego maisteczka lub
osiedla w dużym mieście... mogą to być też przykłądy powszechnie znane ale
bardziej mi zalezy na tych o których miedia milczą z niewiadomych (a może i
wiadomych) przyczyn...
Obserwuj wątek
    • wladyslaw.studnicki Życiński, Pieronek, Boniecki, cały czas nieudolnie 11.01.06, 14:48
      acz nahalnie, agitują za Mumią Demokratyczną.pl. Na szczeście z zerowym
      skutkiem.
      • kosciol.mlodziezy.psychicznej To już jeden, co dalej? 11.01.06, 14:48
        • wladyslaw.studnicki Innych nie dostrzegam. Hahahahaha. 11.01.06, 14:50

• joannabarska [...] 14.01.06, 22:27
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • joannabarska Panie "Studnicki" 15.01.06, 16:43
          P. "Studnicki", usunięto mój tekscik, bo widocznie komus wydało sie, że Pana
          obrazam. A czy Sz,. Pana jest ktoś w stanie obrazic?
    • t-800 Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 11.01.06, 14:49
      Abp Życiński prawie codziennie - jak nie w gazetach to w TV.
      • ubek-kubek My w PD mamy swoich aferałów. Spadaj do PO 11.01.06, 14:54
        Nie było Cię z nami jak z narażeniem zycia organizowaliśmy parady, to i teraz
        bez ciebie sobie poradzimy.
    • xx23 Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 11.01.06, 14:54
      Przesluchanie Wojciecha Jaruzelskiego a wczesniej niejakiego Aleksandra
      Kwasniewskiego vel Stolzmana przez kler w sprawie swietosci JPII...
      • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 13.01.06, 15:05
        to jest proces wtórny bedący wynikiem permanentnego umizgiwania się koministów
        do kościoła
    • hummer Religia w szkołach. 11.01.06, 14:55

• aferal.z.partii.demokratycznej obecnośc duchownych na świeckich uroczystosciach 11.01.06, 15:04
        np przy otwieraniu nowego odcinka autostrady nowego supermarketu oczyszczalni
        ścieków nowej szkoły (publicznej, nie wyznaniowej!)..chodzi mi o to byście
        wpisywali konkretny tego przejaw z konkretnej miejscowości z w miarę dokładną
        datą..stwórzmy katalog wypadków który dokumentowałby przypadki klerykalizacji
        kraju
        • scoutek Re: obecnośc duchownych na świeckich uroczystosci 11.01.06, 15:08
          obecnosc duchownych przy swieckich uroczystosciach??
          a prosze bardzo
          kazdorazowe ogloszenia planow rzadu Kazimierza Marcinkiewicza w obecnosci
          ksiezy i zakonnikow w RM i TV Trwam
          przysiega prezydenta Lecha Kaczynskiego i modlitwy okoloprzysiegowe za zdrowie,
          tfu, za Ojczyzne i prezydenta
          na razie wystarczy
          • aferal.z.partii.demokratycznej Re: obecnośc duchownych na świeckich uroczystosci 11.01.06, 15:11
            to są przykłądy z najwyższej pólki bo ze stolicy a to co się dzieje w stolicy
            ma wymiar ogólnopolski a mnie chodzi o przykłady z przysłowiowej wsi zabitej
            dechami lub zapyziałego małego miasteczka ewentualnie z wielkomiejskich
            blokowisk
            • hulaj_dusza Re: obecnośc duchownych Wrocław... szkoły 13.01.06, 17:55
              www.nie.com.pl/art6712.htm
    • goniacy.pielegniarz Mam przykład z mojego osiedla. 11.01.06, 15:16
      Na moim osiedlu stoi kościół, a jakby tego było mało czasami nawet kręcą się tam
      księża.
      • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Mam przykład z mojego osiedla. 11.01.06, 15:19
        kosciól to naturalne miejsce dla księży... gorzej jesli ci się pojawiają w
        sejmie i próbują wpływać na bieżącą polityke tak jak to robi np ks Rydzyk
        (Superekspress nie raz już przyłapał szefa RM na naocnych w sejmie spotkaniach
        z politykami a to zdjęcie w Agorze z Giertychem...żenjĄce)
        • levinas Re: Mam przykład z mojego osiedla. 25.03.06, 12:00
          aferal.z.partii.demokratycznej napisał:

> kosciól to naturalne miejsce dla księży... gorzej jesli ci się pojawiają w
          > sejmie i próbują wpływać na bieżącą polityke tak jak to robi np ks Rydzyk

Ej, ale to juz przyklad z Warszawy i za bardzo medialny. Chyba, ze chcesz, zeby
          kazdy sobie postawil na podworku czy w dzielnicy maly sejm i podgladal czy
          czasem czarnuchy sie kolo niego nie kreca.
    • margala duchowni w radach programowych instytucji 11.01.06, 15:22
      na przykład:

Biskup Pieronek w radzie programowej Instytutu Spraw Publicznych:
      www.isp.org.pl/?ln=pl&c=1&v=page&id=37
      ksiądz Boniecki w radzie programowej Fundacji Kolegium Europy Wschodniej:
      www.kew.org.pl/index.php?plik=rada
      • aferal.z.partii.demokratycznej Re: duchowni w radach programowych instytucji 11.01.06, 15:29
        ale to sa katolicy otwarci postepowi więc nie groźni dla demokracji i wolności
        słowa
      • wiewiorzasta Re: duchowni w radach programowych instytucji 11.01.06, 15:54
        margala napisał:

> na przykład:
        >
        > Biskup Pieronek w radzie programowej Instytutu Spraw Publicznych:
        > www.isp.org.pl/?ln=pl&c=1&v=page&id=37
        > ksiądz Boniecki w radzie programowej Fundacji Kolegium Europy Wschodniej:
        > www.kew.org.pl/index.php?plik=rada

To są fundacje, organizacje pozarządowe, a nie publiczne/ państwowe.
        • margala Re: duchowni w radach programowych instytucji 13.01.06, 15:06

moim zdaniem działalność w organizacjach pozarządowych jest działalnością
          publiczną.
          • p.s.j Re: duchowni w radach programowych instytucji 13.01.06, 15:13
            margala napisał:

>
            > moim zdaniem działalność w organizacjach pozarządowych jest działalnością
            > publiczną.

A zdaniem mojego szwagra nie. I co? Lepszy który?
            • aferal.z.partii.demokratycznej Re: duchowni w radach programowych instytucji 13.01.06, 15:15
              a kim jest wtójh szwagier że jego opinię uważasz za tak wazną?
    • xx23 Konkluzja 11.01.06, 16:04
      Z postow wynika , ze z klerykizacja dnia powszedniego nici.
      • wladyslaw.studnicki Wnioski. Klerykalizację uprawiaję Demokraci.pl 11.01.06, 16:17
        i ich trójca święta: Pieronek, Życiński, Boniecki.
      • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Konkluzja 13.01.06, 14:57
        wręcz przeciwnie..to ze ludzie boją się o tym pisac najdobitniej o tej
        klerykalizacji świadczy, ze to zjawisko ma miejsce i ze zdołało już zastraszyć
        lwią część spoleczeńswtwa
        • levinas Re: Konkluzja 25.03.06, 12:02
          Ja bym napisal przyklady z zycia codziennego, ale sie boje. Jestem strasznie
          zastraszony przez kler. Wlasciwie juz wieczorami nie zapalam swiatla, zaslaniam
          zaslony, bo jakby zobaczyli, ze sie swiatlo pali, to by jeszcze po koledzie wpadli.
    • elfhelm pierwsza wizyta nowego prezia w Watykanie 11.01.06, 16:16
      msza między oficjalnymi uroczystościami przy zaprzysiężeniu
    • aferal.z.partii.demokratycznej przykł. z terenu klerykalizacja balu karnawałowego 13.01.06, 14:37
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3111186.html
      - tego typu kwiatki mnie interesują..
      • incognitto Re: przykł. z terenu klerykalizacja balu karnawał 13.01.06, 15:03
        aferal.z.partii.demokratycznej napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3111186.html
        > - tego typu kwiatki mnie interesują..

i masz o to pretensje do kościoła?

dziwne

Kto doprowadzil do takiej sytuacji? Za czyją przyczyna zostal podpisany konkordat?
        Kto powinien dbać o inne dzieci, a nie podlizywać sie klerowi?
        Takie watki jak ten moga co najwyzej być zbiorem nienawistnych odczuć do szeregowych nauczycielek religii, ktore, przesadzaja czasami, ale przecie wynika to byc może z 'odgórnych' zalecen, one tylko starają się dobrze wypełniac swoje obowiązki,

ja, jako katoliczka (coraz bardziej wątpiąca) mam inna uwagę nadajacą się na specjalny watek:

przykłady liberalizacji kośvcioła, wpraszanie się komuchow w łaski hierarchow,
        (z dobrym skutkiem, niestety)itd
        bardzo nie podobaja mi sie 'pokazówki' takie jak te ostatnie w Łagiewnikach, ze o tych dziwnych świadkach w procesie beatyf. nie wspomnę.

Dziwisz to jakis dziwny człowiek, jakos nie mam do niego zaufania i sympatii choć jeszcze nie wiem dlaczego:)
        • aferal.z.partii.demokratycznej Re: przykł. z terenu klerykalizacja balu karnawał 13.01.06, 15:11
          Dziwisz podobnie jak Glemp byli najblizszymi wspólpracownikami sztandarowych
          postaci dla kościoła katolickiego ten pierwszy służył papiezowi a ten drugi
          prymasowi Wyszyńskiemu... w gruncie rzeczy to są prości nieskomplikowani
          ludzie na posyłki (przynieś wynieś pozamiataj a przy okazji troche sobie
          polataj) kreowanie ich na następców tych liderów uważam za wielkibłąd dla nich
          samych, bo oni nie maja tej charyzmy ani inteligencji by sprostać wyzwaniom
          przed jakimi stoi kościół w Polsce. Oni nie są żadnymi dyplomatami ani
          strategami..oni popełniaja błedy wynikajace z ich niewiedzy i braku
          doswiadzczenia a usługiwanie wielkim to za mało to nie wystarczajaca
          rekomendacja do kierowania tego typu instytucją jaką jest kościół...w
          rezultacie ichdziałania mogą przynieść więcej złego niż dobrego mimo ich
          szczerych chęci
    • pandada Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 13.01.06, 16:50
      W jednym z ośrodków szkolno-wychowawczych wciąż są takie rzeczy jak wspólne obowiązkowe modły, dzień papieski, na który to dzieci uczono "Barki", lekcje religii dla wszystkich (nie można tam dzieci zostawiać bez opieki), wigilia obowiązkowa dla wszystkich itp.
      • pandada Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 15.01.06, 11:19
        Jeszcze mi sąsiadów sklerykalizowano. On całe zawodowe życie spędził w SB (dowiedziałem się to od jego byłego podwładnego). Dosłużył się kapitana. Jego żona była na wysokim stanowisku w dużym zakładzie pracy. Pomimo pijaństwa, słabego wykształcenia i zatargów z pracownikami trzymała sie na stanowisku - dzięki koneksjom i bliskości towarzyskiej (w znaczeniu agencyjnym) z miejscowymi szychami.

Dziś oboje latają do kościółka, księdza przyjmują, piszą K+M+B, wywieszają święte obrazki na korytarzu.
    • mlot.na.lewactwo Tygodnik Powszechny 13.01.06, 17:01
      • po_godzinach a konkretniej? 13.01.06, 17:03
        • mlot.na.lewactwo nie rozumiesz? mam napisac w jidysz??? 13.01.06, 17:08
          • po_godzinach tak., poproszę 13.01.06, 17:09
            • danwar1 Re: tak., poproszę 25.03.06, 12:50
              mogę przetłumaczyć:
              "Tygodnik Powszechny" to byłby w jidysz "Dos Algemene Wochnblat" (fonetycznie).
              • obraza.uczuc.religijnych To wręcz porażające!!! 25.03.06, 13:50
                I bardzo ważne rzecz jasna.
    • citisus U mnie na osiedlu ksiądz proboszcz ... 13.01.06, 17:34
      ... wciska się niemiłosiernie w życie społeczne.
      Dożywia głodne dzieci, organizuje bezpłatne korepetycje i bezpłatny
      punkt pomocy prawnej, biednym dzieciakom organizuje wakacje
      i zabawy, pomaga starszym.
      Straszne !!
      • ubek-kubek Józef Oleksy na klęczniku na Jasnej Górze. 13.01.06, 17:50

• xx23 Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady:--->> 13.01.06, 19:07
      -->>> jest sam aferal.z.partii.demokratycznej bo jazgocząc o klerykalizacji
      klerykalizuje forum :-)
    • kostka.s Konkordat, Art. 25.4 Konstytucji, Ustawy Koscielne 14.01.06, 03:35
      sa podstawa dla wszelkiego innego panoszenia sie. Moje podworko to Polska i na
      nim zyja pasozyty na koszt podatnika, ktory utrzymuje ich na etatach katechetow
      (pensje, ubezpieczenia, emerytury), doplaca do koscielnej szarej strefy
      (najwiekszej zalegalizowanej na swiecie), utrzymuje infrastrukture koscielna
      Budynki, wyposazenie).

Nie ma takiej sfery potrzeb koscielnych, ktora (w zaleznosci od miejsca i
      czasu) nie byla finansowana z kas lokalnych samorzadow, budzetu centralnego,
      oraz kas przedsiebiorstw i urzedow panstwowych - przy totalny lekcewazeniu
      wyborcow, bo za plecami stal papiez. Tak wyrabiali sobie chodoy i nowej wladzy
      przewodniczacych rad gminnych, i ich co bardzie zapobiegliwi radni. W efekcie
      pieniadze wszystkich podatnikow szly na budowe i wyposazenie plebanii,
      odnawianie i stawianie kosciolow, budowe parkingow i drog dojazdowych,
      doprowadzanie uzytecznosci (woda, kanalizacja, gaz, elektrycznosc), oczywiscie
      fundowanie firur (najwiecej papieskich) przeroznych swietych, choragwi,
      wyposazenia poligraficznego, tele i audio, srodkow transportu, wyposazenia
      wnetrz, zywnosci.

W zamian za to kler zafundowal Polsce np. restrykcyjne prawo antyaborcyjne -
      olewajac opinie wiekszosci Polakow, ktorzy wypowiadali sie na rzecz utrzymania "
      z przyczy spolecznych". Gdy wpuszczasz do swego domu obcego, nakarmisz go,
      napoisz, ugoscisz a ten zaczyna sie szarogesic wlacznie z lapanim twojej zony za
      posladki, to to jest panoszenie sie tego "goscia".
      • kostka.s Zalozyciel moglby rownie dobrze spytac o przejawy 15.01.06, 07:31
        islamizacji zycia w Iranie - w oczekiwaniu przyklady radykalnych wybrykow
        straznikow rewolucji. Tymczasem Iran jest juz tak fundamentalny, ze bardziej
        chyba sie nie da.
        Podobnie z Polska - nastepny krok od panstwa wyznaniowego to teokracja.
        • skin.pl Re: Zalozyciel moglby rownie dobrze spytac o prze 15.01.06, 18:46
          ja bym obowiązkowo wszystkich Polaków przechrzcił na wiarę słowiańską w
          Tryglawa i Swaroga
          • kostka.s Konkordat, Art. 25.4 Konstytucji, Ustawy Koscielne 17.01.06, 15:32
            sa fundamentem dla dalszej i poglebiajacej sie klerykalizacji kraju i zycia
            spolecznego. W przypadku polskiej przewagi klerykalow nie ma po prostu hamulcow
            umozliwiajacych zastopownie tego marszu w konkretnym miejscu. Zawsze znajda sie
            tacy ktorzy (dla roznych celow i z roznych przyczyn) forsowac beda jescze jeden,
            kolejny, krok dalej. Oni po prostu nie sa w stanie samoograniczac sie. To jest
            naturalne.
            • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Konkordat, Art. 25.4 Konstytucji, Ustawy Kosc 02.02.06, 18:17
              dziś mielismy kolejny tego przejaw...bardzo symboliczny...pakt podpisany wył
              przed tv trwam
    • skin.pl [...] 14.01.06, 22:03
      • hulaj_dusza Re: I katechetki To też problem;))) 14.01.06, 22:06
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3111186.html?nltxx=1077927&nltdt=2006-01-13-04-05
        • skin.pl Re: I katechetki To też problem;))) 14.01.06, 22:29
          groxniejsza od klerykalizacji jest judaizacja
          • hulaj_dusza Re: I katechetki To też problem;))) 15.01.06, 11:21
            skin.pl napisał:

> groxniejsza od klerykalizacji jest judaizacja

Okropnie groźna! Zagarnia wszystko, co może, kościołowi katolickiemu.
            Już się boję;)))
            • skin-pl Re: I katechetki To też problem;))) 25.03.06, 15:30
              judaizacja najbardziej uderza w nas zwykłych Polaków
      • joannabarska Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 14.01.06, 22:31
        Wiesz co,skin,tys to taki maly hitlerek . Na szczescie mozesz tylko glupio
        poklikac.
    • kostka.s OK, z naszego Forumowego Podworka 15.01.06, 17:42
      Niejaki 'w11mil' zlozyl doniesienie do admina na watek dotyczacy spowiedzi przez
      telefon, i sugerowania przez telefoncznego spowiednika wplat na Radio Maryja.
      Dla zalozyciela watku bjest to jawne kupowanie sobie odpustow. I tu zareagowal
      zlozenie donosu o obraze uczuc religijnych rzeczony 'w11mil', po czym
      natychmiast zalozyl watek (za linkiem) z obcesowy pytaniem o powody obecnosci
      kwestionowanego watku na liscie.
      Przekonany jestem przy tym, ze temu samemu 'w11mil' do glowy nie przyszlo by
      krytykowac swych biskupow gdy ci, jeszcze 4 lata temu nie pozostawili suchej
      nitki na nowojorskich prekursorach spowiedzi przez telefon.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34979877

Nie wiem co napisal w doniesieniu - najprawdopodobniej powolal sie na czyjes
      nazwisko (np. szefa Giwi) badz nazwisko samej Giwi, przykladajac jej z tzw.
      "grubej rury". Na takie dictum Giwi zdjela watek i posadzila go na oslej lawce -
      dzieki czemu mialem szanse zapoznac sie z nim i sprobowac dociec powodow
      usuniecia. Podnoszone to bylo przez niektorych forumowiczow, a ze watek tkwil
      niczym zadra w d. na oslej lawce, stanowiac swym istnieniem dowod na
      nieslusznosc usuniecia go, wiec zostal z oslej lawki wykasowany.

Nie mam watpliwosci, ze Giwi po prostu przestraszyla sie owego w11mil,
      podejrzewajac ze ten cos moze. Zapomniala przy tym o REGULAMINIE tego forum
      ktory stanowi:

3.
      Uczestnik Forum Gazeta.pl publikuje swoje komentarze i opinie wyłącznie na
      własną odpowiedzialność. AGORA nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za
      treści zamieszczane przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl.

4.
      Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
      treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej,
      etnicznej, czy też propagujących przemoc.

5.
      Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
      treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i
      naruszających zasady Netykiety.

6.
      Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na łamach Forum
      Gazeta.pl przekazów reklamowych.

7.
      AGORA zastrzega sobie prawo do usuwania treści, o których mowa w pkt. 4, 5 i 6
      niniejszego regulaminu, jak również prawo do blokowania uczestnictwa w Forum
      Gazeta.pl w stosunku do osób naruszających w sposób notoryczny postanowienia
      pkt. 4, 5 i 6 regulaminu. Użytkownik zamieszczając wpis na stronie Forum
      Gazeta.pl przyjmuje do wiadomości, że ewentualne usunięcie przez AGORĘ
      zamieszczonego przez niego wpisu jest równoznaczne z powiadomieniem go o
      zamiarze usunięcia wpisu ze względu na naruszenie postanowień pkt. 4, 5 i 6
      regulaminu lub ze względu na wpłynięcie urzędowego zawiadomienia lub uzyskanie
      przez administratora Forum Gazeta.pl wiarygodnej wiadomości o bezprawnym
      charakterze zamieszczonego wpisu.

Omawiany watek nie naruszal zadnego z punktow regulaminu!!!!!

Nie podobal sei jedynie jakiemus religianckiemu nadgorliwcowi, ktory zdecydowal,
      ze on pokaze co moze.

Rozumiem ze Giwi wolalaby nie narazac sie klerowi i jego kapusiom, ale jesli
      bedzie (wraz z reszta admina) taka ostrozna to zorganizowane akcje religiantow
      sa w stanie zamienic to miejsce w "forum dyskusyjne" rodem z Goscia
      Niedzielnego. Bo zawsze! znajda powod by rozdzierac szaty o obraze uczuc.

Giwi (administracja) wybrala bezpieczniejsze wyjscie - jak lekarze ktorzy wobec
      prawa kobiety do aborcji (gwalt) wybieraja nie udzielenie pomocy, gdyz tak jest
      bezpieczniej. Znacznie lepiej jest nie narazac sie religiantom.

Przy okazji pojawia sie oczywiscie problem ewaluacji donosow przez danego
      cenzora, co, jak widac, nie mialo miejsca w tym przypadku. Po prostu byl donos i
      reakcja na donos o obraze uczuc. Dla swietego spokoju i bez proby ustalenia
      zasadnosci donosu, w swietle Regulaminu.

Co, przy okazji, stanowi jaskrawy przyklad poglebiajacej sie klerykalizacji
      kraju i zycia publicznego.

• kostka.s PS: OK, z naszego Forumowego Podworka 15.01.06, 17:59
        Zauwazylem ze cenzorzy staja sie bardziej agresywni, a zarazem bardziej
        politopoprawni w miare wzrostu szans na rzady PiSu i reszty oszolomow. Gdy
        wyglada , na to, ze z kaczych rzadow uzik wyjdzie to i cenzura folguje.
      • bloczek4 To było rozpowszechnianie fałszywki 15.01.06, 18:29
        która była źródłem tego wątku. Do pomyłki zreszta przyznał się sam autor wątku,
        więc nie psuj powietrza
    • ratatatam wypowiedzi i dzialania : J Zycinskiego 15.01.06, 17:45
      Pieronka, Bonieckiego - lekcewazac sobie list nuncjusza Kowalczyka w dalszym
      ciagu ci trzej panowie usiluja wplywac na ksztalt sceny politycznej poprzez
      ksztaltowanie opinii publicznej- najlepszym przykladem ostatnia skandaliczna
      wypowiedz Zycinskiego w sprawie udzialu Leppera w rzadzie
      • po_godzinach Mylisz się. 15.01.06, 17:54
        Biskup Zyciński mówi:
        "Polityka jako troska o dobro wspólne jest obowiązkiem każdego obywatela, także
        duchownych. Natomiast uprawianie polityki w sensie ścisłym, pojmowane jako
        dążenie do zdobycia, sprawowania i przekazywania władzy, nie jest sprawą
        księży. W partyjnej grze nie powinni brać udziału, bo jako posłani do
        wszystkich nie mogą opowiadać się za opcjami politycznymi adresowanymi tylko do
        części obywateli. Katolicki znaczy powszechny, partia natomiast adresuje swój
        program do pewnej tylko części obywateli."

On zabiera głos jako obywatel - nie opowiada się za żadną pattią polityczną i
        nie promuje żadnego polityka po nazwisku.
        • ratatatam to ty sie mylisz ... 15.01.06, 18:02
          PAP/IAR
          "Abp Józef Życiński krytycznie odniósł się do możliwości powołania na stanowisko
          wicepremiera Andrzeja Leppera. Metropolita lubelski gościł w kurii pracowników,
          sympatyków i sponsorów archidiecezjalnego radia "eR" na spotkaniu opłatkowym."
          ( poslowie i senatorowie z PO w komplecie oraz aktywisci tej partii z lubelszczyzny)
        • skin.pl Re: Mylisz się. 15.01.06, 18:27
          a regularne pisywanie do GW organu Partii demokratycznej to co to k..wa jest
          jak nie opowiedzenie sie po jednej ze stron ? a próba utrącenia kandydatury
          Leppera na wicepremiera to co to jest jak nie próba konkretnego oddziaływania
          na bieżąćą politykę?
    • skin.pl Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 15.01.06, 18:37
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3113939.html
    • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 16.01.06, 12:16
      lewica.pl/?dzial=polska&id=4361
    • ewa8a Coś z pitawalu czarnych przekrętów 17.01.06, 18:31
      Ksiądz Paweł P. jest podejrzany o wyłudzenie 3 mln 214 tys. z konta
      Stowarzyszenia Oratorium Św. Filipa Neri w Tarnowie. Nie byłoby w tej
      informacji nic szczególnego – sukienkowi już chyba niczym nas nie zaskoczą,
      gdyby nie następująca wzmianka :

,,Jak ustalono, w okresie między 2002 a 2003 rokiem na konto fundacji wpływały
      wysokie kwoty od kilkunastu darczyńców. Jednym z nich - jak informuje
      prokuratura - były Tarnowskie Zakłady Osprzętu Elektrycznego, których prezesem
      był ówczesny senator Józef Sz. W KWIETNIU 2003 roku pieniądze znikły. Pobrał
      je z konta filipin, ks. Paweł P’’.

Ciekawe, w jakiej kondycji finansowej były wymienione z nazwy zakłady w
      momencie, gdy bawiły się w darczyńcę ? Prezesem w owym czasie był późniejszy
      właściciel. W googlach znalazłam :
      ,,Od LISTOPADA 2003 roku senator jest właścicielem Tarnowskich Zakładów
      Osprzętu Elektrycznego TAREL ‘’

,,Przesłuchany w charakterze podejrzanego ksiądz nie przyznał się do winy.
      Wyjaśnił, że pieniądze przeznaczył na działalność charytatywną’’.

Na koniec rzecz absolutnie normalna w tego typu historiach :

,,Podejrzany ksiądz przebywa obecnie na wolności po wpłaceniu przez rodzinę 70
      tys. zł poręczenia majątkowego.’’

fakty.interia.pl/news?inf=706851
    • aferal.z.partii.demokratycznej Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 01.02.06, 15:34
      warto przywrócić na czoło ten wątek bo tematyka znów na topie
    • aferal.z.partii.demokratycznej Przejawy klerykalizacji relikwie świętej w sejmie 25.03.06, 09:57
      www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006032504
    • asienka32 Do znudzenia posty na forum o niebezpieczeństwie 25.03.06, 10:14
      klerykalizacji kraju.
      • skin-pl [...] 25.03.06, 16:04
    • aron2004 Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 25.03.06, 11:57
      ja podam z Czech

na banknocie jest św. Wacław a przecież banknotów używają także ateiści
      dzień św. Wacława jest świętem narodowym - co by było gdyby u nas Kaczor
      ogłosił dzień Jana Pawła II świętem narodowym
      pomnik św. Wacława stoi na centralnym placu Pragi, gdzie jest masę turystów ( w
      tym ateiści).
      katedra w Pradze jest zbudowana na wzgórzu, bo kościoł oczywiście się wywyższa
      ponad miasto i innych ludzi
      na moście Karola są figurki świętych - a przecież tam chodzą też turyści
      niekoniecznie katolicy i to może obrażać ich uczucia religijne
      • levinas Zburzyc!!! n/t 25.03.06, 12:04
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Przejawy klerykalizacji kraju- przykłady 25.03.06, 12:46
        aron2004 napisał:

> - a przecież tam chodzą też turyści
        > niekoniecznie katolicy i to może obrażać ich uczucia religijne

Widać w Czechach też kryzys wymiaru sprawiedliwości. U nas takie rzeczy
        załatwia się z urzędu. Uczucia religijne są przecież Najważniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka