Dodaj do ulubionych

Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation League

14.01.06, 15:56
..czyli silnej i stanowczej w dzialaniach organizacji stanowczo reagujacej na
oszczerstwa rzucane na forum miedzynarodowym, a godzace w dobre imie jej i
jej mieszkancow. Niedawno Roman Polanski, znany zydowski rezyser, stwierdzil
w wywiadzie dla pewnej niemieckiej gazety, ze, cytuje: "Wszyscy Polacy byli
antysemitami. Po tysiącletniej propagandzie Watykanu było to częścią ich
kultury. Każdy wieśniak, któremu by pan powiedział, że Jezus był Żydem, zaraz
by pana zarąbał. Trudno sobie wyobrazić, co by z panem zrobił, gdyby pan
jeszcze dodał, że Dziewica Maryja była Żydówką".
Można z duzym prawdopodobnienstwem podejrzewac jaki raban podniósłby się,
gdyby odium nienawiści do innych przypisanoby w podobnej wypowiedzi Żydom.
Tymczasem zarowno nasze slużby dyplomatyczne jak i organizacje spoleczne nie
reaguja. Czas najwyzszy zaczac skutecznie bronic swojego dobrego imienia, bo
nikt za nas tego nie zrobi.
Obserwuj wątek
    • kropek_oxford Po polsku to stwierdzil? Podaj oryginal i dane. 14.01.06, 15:58
      Klamac to sobie mozesz...
    • kropek_oxford PS: A co sie tyczy owej organizacji, to: 14.01.06, 16:02
      1)Czy Polak sam NIC nie moze wymyslec i nawet Zyda-lewaka musi PLAGIATOWAC?
      2)Czy myslisz, ze rownie wielki tlum polskich moherow modlil by sie do Radyja
      Miriam? Buhahahaha!!!
      • s.najfeld [...] 14.01.06, 16:13
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kropek_oxford Nie odpowiedzieles, czemu Polak MUSI plagiatowac 14.01.06, 16:33
          Berkovitza? I czemu Radio Miriam ma byc gorsze od Radyja Maryja?
          • s.najfeld [...] 14.01.06, 16:37
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • remekk A ty powiedz czemu tacy jka ty chowaj się za pleca 15.01.06, 06:57
            ..mi np "Angoli" ?
    • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 16:11
      Dla zainteresowanych podaje oryginal.

"Alle Polen waren Antisemiten. Nach tausend Jahren Vatikan-Propaganda war das
      Teil ihrer Kultur. Jeder Bauer, dem Sie erzählt hätten, Jesus war Jude, hätte
      Sie sofort mit der Axt erschlagen. Unvorstellbar, was er mit Ihnen gemacht
      hätte, wenn Sie dazu noch gesagt hätten, die Jungfrau Maria sei jüdisch."

www.stern.de/unterhaltung/film/552003.html?p=2&nv=ct_cb
    • jola_iza Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 16:13
      Ty się tak nie wściekaj Ty się popytaj w rodzinie jak wychowywali przed
      wojną.Ja od mojej osiemdziesięciopięcioletniej teściowej dowiedziałam się,że
      jak miała dziesięć lat i wracała sama póżnym wieczorem do domu najbardziej się
      bała ,że ją żydzi złapią i przerobią na macę.Podobne historie opowiadał mi
      ojciec.Oboje mówili ,że takie nastawienie było powszechne .
      • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 16:18
        ..zatem zgadzasz sie z powyzszym twierdzeniem (nota bene autora tych slow od
        obozu koncnetracyjnego uratowala polska rodzina)? Jezeli tak to gratuluje.
        • jola_iza Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 16:26
          Przed wojną w Polsce antysemityzm był powszechny naprawdę popytaj starszych w
          rodzinie i takie doświadczenia wyniósł Polański.Druga wojna generalnie zmieniła
          świadomość Polaków.To nie chodzi czy się zgadzam z autorem ,rozumiem dlaczego
          mógł tak powiedzieć.
          • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 16:31
            > Przed wojną w Polsce antysemityzm był powszechny

..mozesz rozwinac ta teze?

> naprawdę popytaj starszych w
            > rodzinie

Pytalem. Moze tylko ty wywodzisz sie z rodziny antysemitow?

> i takie doświadczenia wyniósł Polański.

..to co - od smierci uratowali go antysemici? Tysiace drzewek w Yad-Vashem
            poswiecone jest antysemitom?

Druga wojna generalnie zmieniła
            >
            > świadomość Polaków.To nie chodzi czy się zgadzam z autorem ,rozumiem dlaczego
            > mógł tak powiedzieć

...autor bezczelnie łże i nie obchodzi mnie na podstawie jakich urojen wysnul
            wnioski, ze wszyscy Polacy byli antysemitami. Uważam też, ze w Polsce powinien
            byc po tej klamliwej wypowiedzi uznany za persona non grata..
    • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 17:15
      ..mam nadzieje, ze sprawa zainteresuja sie oficjalne organy. Życzyłbym sobie
      takze zdecydowanej reakcji tzw. elit, choc tu jestem bardziej sceptyczny, bo
      wiadomo, ze z poczuciem patriotyzmu i nieulegloscia wobec takich oskarzen
      (casus Grossa) bylo u nich zawsze krucho.
    • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 19:42
      ..przy okazji warto przypomnieć choć kilka (spośród wielu) kłamliwych
      wypowiedzi jakie ukazywały sie w swiatowych mediach na przestrzeni ostatnich
      lat:

- Radio Judaica, marzec 2001 r.: "...no tak, ale przecież młodzi Polacy, jeśli
      nawet tak jak młodzi Niemcy i młodzi Austriacy wyrośli w dziedzictwie
      nazistowskim to...".
      - Popularny radiowiec amerykański, mający kilkadziesiąt milionów słuchaczy H.
      Stern, od dwóch lat (1998, 1999) głosi Ameryce zupełnie bezkarnie (i zupełnie
      skutecznie), że "za II Wojny Światowej Polacy eksterminowali 3 miliony Żydów,
      jako projektodawcy i wykonawcy Endlösung".
      - Słynna amerykańska dziennikarka telewizyjna, L. Stahl, na kartach
      bestsellerowej książki Reporting live (1999) pisze: "Polacy, z pomocą
      zaprzyjaźnionych sąsiadów, Niemców, wymordowali w latach 40-tych swą tradycyjną
      klasę kupiecką, Żydów".
      - Dla belgijskiego tygodnika "Le Soir Illustre" (22-III-2000), a więc i dla
      jego czytelników - Polska to "kraj, który wymyślił Auschwitz" (czyli zagładę
      Żydów).
      • bloczek4 Każdy, kto twierdzi inaczej jest antysemitą! 14.01.06, 19:45
        I już.
    • remekk Trzeba wyegzekwowania od CD aby dyplomaci ... 14.01.06, 20:59
      ...polscy wypełniali swe obowiązki . Natychmaist nalezy dowołac tych , którzy
      nie reagowlai na antypolonizm .
    • jorubijka Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 21:55
      "Wszyscy Polacy byli
      antysemitami. Po tysiącletniej propagandzie Watykanu było to częścią ich
      kultury. Każdy wieśniak, któremu by pan powiedział, że Jezus był Żydem, zaraz
      by pana zarąbał. Trudno sobie wyobrazić, co by z panem zrobił, gdyby pan
      jeszcze dodał, że Dziewica Maryja była Żydówką".

Antysemityzm niejedno ma imie. Antysemityzm to takze, wylacznie, niechec do
      Zydow na gruncie ich odmiennosci - jako ksenofobia. Taki antysemityzm nie stal w
      sprzcznosci z postawami sprzeciwu wobec zaglady, i w konsekwencji poswiecenia na
      rzecz pomocy Zydom. Podobno nawet Kolbe zrozumial cos z tego.

Podsumowujac, powyzszy fragment wypowiedzi Polanskiego jest generalizacja,
      niemniej bardzo celne to uogolnienie.
      • s.najfeld Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 14.01.06, 22:04
        jorubijka napisała:

> "Wszyscy Polacy byli
        > antysemitami. Po tysiącletniej propagandzie Watykanu było to częścią ich
        > kultury. Każdy wieśniak, któremu by pan powiedział, że Jezus był Żydem, zaraz
        > by pana zarąbał. Trudno sobie wyobrazić, co by z panem zrobił, gdyby pan
        > jeszcze dodał, że Dziewica Maryja była Żydówką".
        >
        > Antysemityzm niejedno ma imie.

..nie, antysemityzm jedno ma imie - jest to wroga postawa wobec Żydow.

Antysemityzm to takze, wylacznie, niechec do
        > Zydow na gruncie ich odmiennosci - jako ksenofobia. Taki antysemityzm nie
        stal
        > w
        > sprzcznosci z postawami sprzeciwu wobec zaglady, i w konsekwencji poswiecenia
        n
        > a
        > rzecz pomocy Zydom. Podobno nawet Kolbe zrozumial cos z tego.
        >
        > Podsumowujac, powyzszy fragment wypowiedzi Polanskiego jest generalizacja,
        > niemniej bardzo celne to uogolnienie.

...zadne uogolnienie nie jest celne. kazda generalizacja (i to w dodatku na
        podstawie postaw nielicznych jednostek) przywodzi na mysl tok rozumowania
        bolszewikow i hitlerowcow.
        • jorubijka Polak-katolik-antysemita to przedwojenna rzeczywis 14.01.06, 22:24
          rzeczywistosc.
          Tak uczeni bylismy od dziecka i przez wiele wiele pokolen, ze Jezusa zabili
          Zydzi, ktorzy teraz sa narodem przekletym przez Boga. I to dlatego przepedzani
          sa z miejsca na miejsce. Samo to przekonanie, bez potrzeby dodawania czegokolwie
          wiecej jest z gruntu antysemickie a raczej antyzydowskie.

Zatem tkwisz w bledzie, bo generalnie Polacy byli przed wojna
          katolikami-antysemitami - jedni biernymi inni czynnymi, jedni mniej a inni
          wiecej, ale niemniej. Czy byly wyjatki? Alez oczywiscie ze byly. Inaczej nie
          mowilabym o generalizowaniu.

• s.najfeld Re: Polak-katolik-antysemita to przedwojenna rzec 14.01.06, 22:38
            > rzeczywistosc.

...takoż nieasymilujący się Żyd-komunista, dodaj. może wtedy zrozumiesz, że
            rozumujesz po bolszewicku.

> Tak uczeni bylismy od dziecka i przez wiele wiele pokolen, ze Jezusa zabili
            > Zydzi,

..bo taka jest biblijna prawda. inna sprawą jest stwierdzenie tego, a inną
            wyciąganie na tej podstawie antysemickich wniosków.

ktorzy teraz sa narodem przekletym przez Boga. I to dlatego przepedzani
            > sa z miejsca na miejsce.

..aż w końcu znaleźli raj na ziemi (hebr. polin) w Polsce, gdzie przez tysiąc
            lat żyli pośród genetycznych antysemitow.

Samo to przekonanie, bez potrzeby dodawania czegokolwi
            > e
            > wiecej jest z gruntu antysemickie a raczej antyzydowskie.

..ze Jezusa zabili Zydzi? a gdyby go zabila grupka Chinczykow - wtedy
            stwierdzajac ten fakt tez mielibysmy do czynienia z rasizmem?

>
            > Zatem tkwisz w bledzie, bo generalnie Polacy byli przed wojna
            > katolikami-antysemitami - jedni biernymi inni czynnymi, jedni mniej a inni
            > wiecej, ale niemniej.

...A Żydzi komunistami i agentami sowieckimi - jedni biernymi inni czynnymi,
            jedni mniej a inni wiecej, ale niemniej.

Czy byly wyjatki? Alez oczywiscie ze byly. Inaczej nie
            > mowilabym o generalizowaniu.
            >

..ktora to generalizacja jest, jak juz napisalem, metoda rozumowania znana z
            czasow holokaustow tudziez stalinowskich czystek.
            • jorubijka Re: Polak-katolik-antysemita to przedwojenna rzec 14.01.06, 22:40
              pojdz dziecie - ja cie uczyc kaze...
              • s.najfeld Re: Polak-katolik-antysemita to przedwojenna rzec 14.01.06, 22:44
                ..poucz może dziecięta swoje. Poopowiadaj im, jako wybitny reżyser przykazuje,
                jak ich dziadzio kazdego Zyda i goja, ktory twierdzil, ze Jezus jest z Narodu
                Wybranego ze skory żywcem obdzierał.
            • kropek_oxford Bibilijna prawda jest taka, ze Zydzi Zyda zabili. 14.01.06, 23:21
              Rzymskimi lapami:)))
              • remekk Jezus jest Bogiem ale tacy rasisci wszystko sprow 15.01.06, 02:29
                ...adzaja do płaszczyzny rasowej .
                Wasz biologizm jest doprawdy prymitywny ... .
    • mlot.na.lewactwo Ja czekam na otwarcie Muzeum Żydów w Wawie 14.01.06, 22:05
      Ciekawe czy rok 1920, 39-41, 44-53 będą jakos opisane pod wiadomym wzgledem.
      • kaczka7111 Re: Ja czekam na otwarcie Muzeum Żydów w Wawie 14.01.06, 23:16
        To nie ty piszesz nasza historie. zebracy nie maja glosu. ponial?
      • kropek_oxford Spytaj Lecha Kaczynskiego - toto fundowal:))) 14.01.06, 23:20

• kaczka7111 Re: Spytaj Lecha Kaczynskiego - toto fundowal:))) 14.01.06, 23:22
          on taka ogolnie dostepna osoba. Da kazdemu kto silniejszy. Bush, Zydzi. Tylko
          nie polaczkom.
          • remekk Typowe dla nich - tak sie odwdzięczają ... 15.01.06, 02:08
            kaczka7111 napisała:

> on taka ogolnie dostepna osoba. Da kazdemu kto silniejszy. Bush, Zydzi. Tylko
            > nie polaczkom.
            ...podobnie jak Polakom wogóle ... .
            Jeszcze do nich nie dotarło , ze kiedy ich znowu pogonia jak to cyklicznie bywa
            co jakis czas - tym razem nie znajda schronienia nad Wisła - chocby nie wiem
            jak żebrali ... .
            • kropek_oxford Nie musza zebrac: oni sobie was KUPIA. I to 15.01.06, 02:10
              tanio, bo w Europie tylko Lotwa od was biedniejsza:)))
              • remekk Nie musza żebrac a zebrzą - ty nie musisz udawac 15.01.06, 02:28
                "Angola" a udajesz .
                Tacy juz jestescie - nalewkowa tradycja zobowiazuje ... .
            • kaczka7111 Re: Typowe dla nich - tak sie odwdzięczają ... 15.01.06, 07:00
              kolesiu, debilu. my mamy juz miejsce w Polsce. to ty jestes gosciem.
              • lejesie Re: Typowe dla nich - tak sie odwdzięczają ... 15.01.06, 08:27
                kaczka7111 napisała:

> kolesiu, debilu. my mamy juz miejsce w Polsce. to ty jestes gosciem.

Kiedy, ach kiedy tak proste, az swiete, powyzsze slowa kaczki7111 (ach jak ich
                duzo jest) zalapia i zrozumieja Polacy-katolicy acz nie wierzacy lub wierzacy
                inaczej, ze to te kaczki-dziwaczki7111 JUZ maja racje.... dzieki NIM.
    • anthony.zhureck Re: Polska potrzebuje swojej Anti-Defamation Leag 16.01.06, 02:06
      słuszna inicjatywa - up :)
    • t0g Re: Pomysł może i dobry, sam kiedyś w różnych 16.01.06, 07:56
      dyskusjach w gronie znajomych występowałem z podobnym pomysłem, z tym, że ja to
      raczej widziałem jako "centrum informacyjne", które byłoby w stanie dotrzeć do
      szerokich rzesz ludzi z BARDZO RZETELNĄ informacją dotyczącą tych tematów, o
      których mowa. Ludzie oskarżający Polaków o
      zbrodnie na Żydach bowiem często mają "nakładzione do głowy", i jednocześnie nie
      znają zupełnie podstawowych faktów. Mnie sie zdarzało ścierac z ludźmi, którzy z
      wielka penościa siebie wygłaszali dyrdymały na temat współpracy Polaków w
      ORGANIZOWANIU Holocaustu - a jednocześnie, gdy ja mówiłem o Konferencji w
      Wannsee, to oni mówili: "przepraszam, jaka konferencja?" - w ogóle nie wiedzieli
      o tym, ze była taka konferencja, kto w niej brał udział i jakie decyzje na niej
      zapadły! Podobnie, na bardzo czesto powtarzany "zarzut", że obozy zagłady
      budowano w Polsce ze wzgledu na ochocza współprace Polaków, pytałem, czy mój
      rozmówca oreientuje się, na terenie jakiego państwa zbudowano największy z tych
      obozów, Auschwitz? Na odpowiedź "Oczywiscie, w Polsce" ja uprzejmie wyjaśniałem,
      że to odpowiedź nieprawdziwa - że to jest terytorium dzisiejszej i
      przedwojennej Polski, natomiast, gdy obóz budowano, był to teren Rzeszy; Niemcy
      te ziemie przyłaczyli do Rzeszy i ludnośc polską z nich wysiedlili, więc cały
      ten powtarzany w nieskończoność "argument" o współpracy ludności polskiej jest
      niczym innym, jak propagandowym kłamstwem.

Niestety ostatnio mnie coraz częściej ogarniają uczucia typu "ręce opadają". Bo
      człowiek sie napracuje, tłumacząc jakiemuś cudzoziemcowi (ja mieszkam od prawie
      ćwierć wieku w USA, wyjaśnię), że z tym antysemityzmem Polaków to nieprawda,
      nieuzasadniona generalizacja, etc. - a potem taki ktoś zetknie się z
      wypowiedzią kogoś takiego, jak Pan Remekk z tego wątku, no i cała praca
      natychmiast na nic. Przecież rozumny cudzoziemiec, przeczytwszy wypowiedzi Pana
      Remkka, pokiwa tylko głową i powie: "No tak, ten Polański ma najwyraźniej
      rację...". A niestety, takich Panów Remkków jest na peczki. W swoim
      przekonaniu sa oni, zdaje się, "bohaterskimi obrońcami czci Polaków", a w
      rzeczywistości przynoszą szkodę, przyczyniając sie do utrwalenia owego wizerunku
      Plaka-antysemity w oczach innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka