Dodaj do ulubionych

DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM???

IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 07.11.02, 22:34
PO DŁUŻSZYM "GAWĘDZENIU" NA FORUM Z TYM MISTEREM WYSUWAM PEWNE WNIOSKI:
1. Stary grzyb który tęskni za prawdziwą polską jaka według niego była PRL,
istnie mlekiem i miodem płynąca kraina.... hehe
Niech mnie nie rozśmieszają tacy ludzie... bo pamięć swoją mam i wiem jak
ciekawy wtedy był to kraj... A z PRL-OWSKIEJ NOSTALGI NAJLEPIEJ UTKWIŁ MI
OCET NA PÓŁKACH... i ogólna beznadzieja końca lat 80-tych, z tego
OGROOOOOOOOOOOMNA KUPA DŁUGÓW ZACIĄGNIĘTYCH PRZEZ JEGO LUMPENTOWARZYSZY W
LATACH 70-TYCH.... Tak tak NA KRECHE TO KAŻDY IDIOTA POTRAFI ŻYĆ
TOWARZYSZU... A JAKŻE to BANALNIE PROSTE I WYGODNE ŻYCIE A JAKIE PRZYJEMNE...
Tylko ktoś kiedyś musi to spłacić Towarzyszu... a więc przechodzę do pkt3
2. Towarzysz FELIKS CZYZUNIA stwierdza że Ekonomia powinna być dla ludzi a
nie odwrotnie.... hehe Cóż za istnie WARCHOŁOWATO-LEPPEROWSKA TEORIA....
Ludzie GINĄ JAK MUCHY PO AZOTOXIE A PRAWDY EKONOMII RYNKOWEJ SĄ PONADCZASOWE
I DO TEGO W SWOICH ZASADNICZYCH FUNDAMENTACH NIEZMIENIALNE...
3. ALE NAJBARDZIEJ TOWARZYSZ CZYZUNIA ZA ŻELAZNYM FELIKSEM DZIERŻYŃSKIM,
KTÓRY MÓGŁ BY ZMARTWYCHWSTAĆ I NICZYM JEZUS PRZYNIEŚĆ ZBAWIENIE OBECNEJ
LUDNOŚCI I KLASIE POLITYCZNEJ... A jakże towarzysz żelazny Feliks, który był
niemal jak Tatuś, ojciec narodu, MORDUJĄCY WSZYSTKO I WSZYSTKICH DOKOŁA, BYŁ
I JEST IDEALNYM WZOREM DO NAŚLADOWANIA PRZEZ TOWARZYSZA CZYŻYNIE!!!
hehehehehehe
4. Ciekawy jestem czy towarzysz FELIKS CZYZUNIA ma jeszcze jakieś genialne
przemyślenia odnośnie RESTYTUCJI POLSKI SOCJALISTYCZNEJ ????
Obserwuj wątek
    • Gość: Oszołom z LPR Re: Takich nam trzeba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.02, 22:50
      Drogi kolego. Z zapartym tchem przeczytałem Twoją argumentację. Nic dodać, nic
      ująć. Dlatego ośmielam się zachęcić kolegę do wstąpienia w nasze szeregi, żeby
      Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej. Można dodać, że tacy ludzie jak
      kolega będą tworzyć siłę napędową naszej narodowej niezależności.
      • Gość: ZWYKŁY_CHAM Jak nie urok, to sraczka.... IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 07.11.02, 23:01
        Gość portalu: Oszołom z LPR napisał(a):

> Drogi kolego. Z zapartym tchem przeczytałem Twoją argumentację. Nic dodać,
        nic
        > ująć. Dlatego ośmielam się zachęcić kolegę do wstąpienia w nasze szeregi,
        żeby
        > Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej. Można dodać, że tacy ludzie
        jak
        > kolega będą tworzyć siłę napędową naszej narodowej niezależności.

DZIĘKUJE ZA ZAPROSZENIE... Ale uważam że, w dzisiejszych czasach za dużo jest
        skrajności tego, jak i innego typu. Także bez urazy. Moje poglądy są rozbieżne
        z linią reprezentowaną przez Ciebie...
        POZDRAWIAM
      • Gość: aco Re: Takich nam trzeba IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 23:54
        Widzisz Pan, zwykłemu chamowi nie odpowiada Twoja
        retoryka, mimo
        że poglądy są ok...
        • czyzunia Re: Takich nam trzeba 08.11.02, 22:35
          kolega sympatyczny zwykly cham musi sie jeszcze duzo, duzo uczyć. gdzies tam
          zaczął mi ubliżac, ale doprawdy , wysilił sie okrutnie, i te jego bluzginawet
          przekroczyły poziom w jakim potrafi bluzgać no już nie czteroletnia a 5 letnia
          dziewczynka. ucz sie gamoniu a może za 10 lat dojdziesz do poziomu 10 letniego
          chlopca.
          a swoja dropgą ileż bezsilnej złości trzeba żeby aż wymyślić wartek na rtemet
          mojej skoromnej osoby.
          i stary , dobra rada. nie śmierj sie sam ze swoich "dowcipów". pozwol innym
          może jeśli okaża sie smieszne ktoś się usmiejsce , a tak to tak jak w
          sitcomie.pa
          • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 00:35
            czyzunia napisał:

> kolega sympatyczny zwykly cham musi sie jeszcze duzo, duzo uczyć. gdzies tam
            > zaczął mi ubliżac, ale doprawdy , wysilił sie okrutnie, i te jego bluzginawet
            > przekroczyły poziom w jakim potrafi bluzgać no już nie czteroletnia a 5
            letnia
            >
            > dziewczynka. ucz sie gamoniu a może za 10 lat dojdziesz do poziomu 10
            letniego
            > chlopca.
            > a swoja dropgą ileż bezsilnej złości trzeba żeby aż wymyślić wartek na
            rtemet
            > mojej skoromnej osoby.
            > i stary , dobra rada. nie śmierj sie sam ze swoich "dowcipów". pozwol innym
            > może jeśli okaża sie smieszne ktoś się usmiejsce , a tak to tak jak w
            > sitcomie.pa

NIE ŚMIEJE SIĘ ZE SWOICH DOWCIPÓW ILE Z TWOJE GŁUPOTY... Jesteś prawnikiem a
            g... wiesz o Ekonomi... Ekonomia powinna istnieć dla ludzi a nie odwrotnie.
            Gdzie ty to usłyszałeś??? Na kolejnym PARTYJNYM POSIEDZENIU PZPRu w latach 80
            lub SAMOOBRONY... (nie ździwiłbym się)
            JAK WIDZISZ NIE STRONIĘ NIE RAZ OD CHAMSTWA, JEŚLI IDZIE O WYTKNIĘCIĘ CZYJEJŚ
            GŁUPOTY... I Z TYM SIĘ ZGODZĘ (dlatego taki mój nick jeśli tego jeszcze nie
            dostrzegłeś)
            ALE JAK DOTĄD W OGÓLE NIE BYŁEŚ W STANIE USTOSUNKOWAĆ SIĘ DO POWYŻSZYCH
            PODPUNKTÓW. BO JEST TO CAŁA PRAWDA O TOBIE POWYCIĄGANA Z RÓŻNYCH POSTÓW NA
            FORUM...
            Mogę przytoczyć w razie jakby co...
            • Gość: M Re: Takich nam trzeba IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 00:45
              Gość portalu: ZWYKŁY_CHAM napisał(a):
              >
              > ....a g... wiesz o Ekonomi...
              M:A co Ty wiesz o ekonomii.
              > .....JEŚLI IDZIE O WYTKNIĘCIĘ CZYJEJŚ GŁUPOTY...
              M:Zastanów się nad swoją głupotą,bo jest naprawdę OGROMNA !.
              > Mogę przytoczyć w razie jakby co...
              M:No to podaj
              • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 01:11
                Gość portalu: M napisał(a):

> Gość portalu: ZWYKŁY_CHAM napisał(a):
                > >
                > > ....a g... wiesz o Ekonomi...
                > M:A co Ty wiesz o ekonomii.
                > > .....JEŚLI IDZIE O WYTKNIĘCIĘ CZYJEJŚ GŁUPOTY...
                > M:Zastanów się nad swoją głupotą,bo jest naprawdę OGROMNA !.
                > > Mogę przytoczyć w razie jakby co...
                > M:No to podaj

O EKONOMI... PROSZĘ BARDZO I TEN TEMAT NIE JEST MI OBCY... NIE JESTEM MOŻE
                ORŁEM Z TEGO ALE POJĘCIE MAM... STUDIOWAŁEM TĄ DZIEDZINĘ PRZEZ JAKIŚ CZAS... Na
                pewno wiadome jest mi jedno ZASADY RYNKOWE SĄ PONADCZASOWE...
                PROSIŁEŚ O ZACYTOWANIE PROSZĘ BARDZO!!!!!!!!
                CYTAT CZYZUNI:
                "w ostatnim okresie gi9erkowszczyzny budowano w polsce ok.200 tys. mieszkań
                teraz szczytem możliwosci jest 50 tys. nadmieniam ze i wtedy tez nie
                glosowalem.wtedy wydobywano ok 200 mln ton wegla. teraz szczytem mozliwosci
                jest 100tys. powiesz ze bylo to sztuczne, nieekonomiczne. ale ludzie nie sa dla
                ekonomii tylko odwrotnie."

JEŚLI JESTEŚ ZAINTERESOWANY ODSYŁAM NA WĄTEK (bo nie chce mi się wklejać tutaj
                kolejnych wypocin tego facia)
                www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=28&w=3404268&a=3524830
                • Gość: M Re: Takich nam trzeba IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 01:30
                  > ... STUDIOWAŁEM TĄ DZIEDZINĘ PRZEZ JAKIŚ CZAS...
                  >
                  M: Ale NIC Ci to nie dało !.
                  • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 01:41

> > ... STUDIOWAŁEM TĄ DZIEDZINĘ PRZEZ JAKIŚ CZAS...
                    > >
                    > M: Ale NIC Ci to nie dało !.

HAHA GRATULUJĘ "KOMPETENTNEGO" WYDAWANIA OPINI NA MÓJ TEMAT... CO CZYŻBYŚ BYŁ
                    MOJĄ PANIĄ DR. HAB. U KTÓREJ ZDAWAŁEM 2 EGZAMINY?????

PS. A tak na serio to na jakiej podstawie wysnuwasz te wnioski? bo wydaję mi
                    się że są one całkowicie bezpodstawne... (tylko błagam rzeczowo konkretnie, a
                    nie jakieś dogmaty rodem z programu SAMOOBRONY)
                    • Gość: M Re: Takich nam trzeba IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 01:47
                      > MOJĄ PANIĄ DR. HAB. U KTÓREJ ZDAWAŁEM 2 EGZAMINY?????
                      >
                      M: Ale czy zdałeś ?.
                      A co do tej ekonomii to przeanalizuj kredyty i inwestycje
                      okresu "Gierkowskiego" oraz dokonania ekip 1989-2000. I jeżeli potrafisz
                      logicznie myśleć - to wystarczy aby wyciągnąć wnioski.
                      • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 02:09

> > MOJĄ PANIĄ DR. HAB. U KTÓREJ ZDAWAŁEM 2 EGZAMINY?????
                        > >
                        > M: Ale czy zdałeś ?.
                        > A co do tej ekonomii to przeanalizuj kredyty i inwestycje
                        > okresu "Gierkowskiego" oraz dokonania ekip 1989-2000. I jeżeli potrafisz
                        > logicznie myśleć - to wystarczy aby wyciągnąć wnioski.

DLA CIEBIE WNIOSKIEM CHYBA JEST POWIELENIE W 100%"DOKONAŃ ORAZ TAMTYCH DECYZJI"
                        EKONOMICZNYCH Z DEKADY GIERKOWSKIEJ I PRZENIESIENIE JE W OBECNE CZASY??????????
                        :)

PS. Co do pieniędzy na inwestycje "Gierkowskie" to nie mów mi jak one były
                        wykorzystywane, bo powszechnie znana jest wiedza (także z autopsji) o ich
                        powszechnym I OLBRZYMIM MARNOTRAWSTWIE... A wiesz jak to bywało w planowej
                        gospodarce???? PLAN TO PLAN I MUSI BYĆ WYKONANY...(oprócz zmarnotrawienia kupy
                        $ na wydatki inwestycyjne zupełnie chybione -takie np. jak bezużyteczne i
                        drogie maszyny do zakładów)...także wskaźniki niejednokrotnie były "poprawiane"
                        tak aby wszystko było idealne i świeciło PRZYKŁADEM DLA INNYCH.
                        A WIĘC WYCIĄGAM WNIOSKI... CZYM WEDŁUG CIEBIE SPOWODOWANY BYŁ KRYZYS
                        GOSPODARCZY KOŃCA LAT 70???
                        Tylko podaj EKONOMICZNE ARGUMENTY!!!!!
                        • Gość: M Re: Takich nam trzeba IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 02:14
                          > ........I OLBRZYMIM MARNOTRAWSTWIE...
                          M:A przeanalizuj (w liczbach) marnotrawstwo 1989-2000
                          > ..........zupełnie chybione -takie np. jak bezużyteczne i drogie maszyny do
                          > zakładów)...
                          M: Jakie ?.
                          > Tylko podaj EKONOMICZNE ARGUMENTY!!!!!
                          M:Najpierw Ty podaj argumenty,bo na razie (pisząc dużymi literami) nie oznacza
                          iż je miałbyś .
                          • Gość: Binio Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 14:50

> > ........I OLBRZYMIM MARNOTRAWSTWIE...
                            > M:A przeanalizuj (w liczbach) marnotrawstwo 1989-2000
                            > > ..........zupełnie chybione -takie np. jak bezużyteczne i drogie maszyny
                            > do
                            > > zakładów)...
                            > M: Jakie ?.
                            > > Tylko podaj EKONOMICZNE ARGUMENTY!!!!!
                            > M:Najpierw Ty podaj argumenty,bo na razie (pisząc dużymi literami) nie
                            oznacza
                            > iż je miałbyś .

Pierwsza sprawa... dyskutujemy tuttaj o PRLu. W obecnej sytuacji są zwolennicy
                            i przeciwnicy prywatyzacji... Jak na razie sam piszesz frazesy i nie odp. na
                            moje argumenty. ALE DO RZECZY. OMÓWIĘ CI SZCZEGÓŁOWO....
                            Pierwsze sygnały o trudnościach w realizacji "strategii przyspieszonego
                            rozwoju" pojawiły się już w roku 1974. ZLEKCEWAŻONO JE! (PONADTO PROSZĘ BARDZO
                            ZADŁUŻENIE W PIERWSZEJ POŁOWIE LAT 70 POLSKI WZROSŁO DO 11 MILIARDÓW $. I
                            PRZYPOMINAM CI ZAUWAŻ ILE GOMUŁKA ZACIĄGNĄŁ KREDYTÓW ZAGRANICĄ (jeśli w ogóle
                            je zaciągnął heh)) Następnie wprowadzono zasadę "otwartego planu", co
                            oznaczało, że już po uchwaleniu planu gospodarczego przez Sejm można było
                            wprowadzać doń inwestycje. Spowodowało to oczywiście całkowitą dezorganizację
                            sytemu planowania (ehhh ta gospodarka centralnie sterowana... łezka się w oku
                            kręci co towarzyszu czyzunio). W 1974 ROKU NA INWESTYCJE PRZEZNACZONO PONAD 35%
                            DOCHODU NARODOWEGO, a więc więcej niż w latach Planu Sześcioletniego. TEGO NA
                            DŁUŻSZĄ METĘ NIE MOŻE WYTRZYMAĆ ŻADNA GOSPODARKA - SĄ TO PRAWDY, KTÓRE ZNAJĄ
                            STUDENCI EKONOMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale Gierek nie zamierzał przecież
                            rezygnować z hasła "Polak potrafi" oraz drugiego "Aby Polska rosła w siłę, a
                            ludzie żyli dostatniej". Można to było osiągnąć tylko przez nowe kredyty
                            zagraniczne. Więc je zaciągano, wpadając w pułapkę kredytową, tzn. w sytuację,
                            gdy spłata odsetek (nie mówiąc już o pożyczonych sumach) PRZEKRACZA MOŻLIWOŚCI
                            PŁATNICZE PAŃSTWA.
                            Nieszczęście polegało też na tym, że zakupywane na Zachodzie licencje (a
                            często gotowe zakłady"pod klucz") często nie nadawały się do polskich warunków
                            (autobus Berliet, traktor Massey Ferguson). Założenie, że zaczną spłacać
                            zaciągnięte kredyty własną produkcją, okazywało się iluzoryczne, bo produkcja
                            była na tak marnym poziomie, że nie można było znaleźć nabywców.
                            Wracając dalej do maszyn (i już nie tylko zakładów gotowych "pod klucz")
                            przemysł drzewny w Polsce kupił sporą ilość maszyn zagranicznych (oczywiście z
                            kredytów) która w ogóle nie była wykorzystywana. Powód - Nieprzystosowanie
                            technologiczne owych maszyn do polskich standardów. (i jeśli chcesz znać
                            szczegóły odnośnie tych maszyn to podam Ci np. jeden zakład (teraz już były)-
                            który, znalazł się w takiej sytuacji jak wiele innych z branży drzewnej w
                            Polsce. -SPPD -albo wtedy SZPD Starachowice... Nadmieniam że zakład ten
                            zajmował się także produkcją wojskową (konkretnie skrzyń wojskowych i innych)
                            co ratowało trochę jego sytuację)

A więc czekam już teraz na Twoją argumentację... bo szkoda mi czasu tylko na
                            wypisywanie kolejnych spraw, kiedy ty tylko zajmujesz się wypisywaniem pytań a
                            nie odpowiadasz na KONKRETNE PYTANIA!!!
                            WIĘC JAK WEDŁUG CIEBIE WYGLĄDAŁ POWÓD KRYZYSU EKONOMICZNEGO końca lat 70????
                            • Gość: Biniek Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 11.11.02, 20:39
                              Widzę że jak zwykle na moje argumenty każdy potrafi tylko obrzucać błotem....
                              Zero rzeczowej duskusji
                      • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: Takich nam trzeba IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 02:11
                        ZAPOMNIAŁEM ODPOWIEDZIEĆ CI NA PYTANIE...
                        ZDAŁEM...
          • Gość: wikul Takich nam nie trzeba ekonomistów !!! IP: *.acn.waw.pl 12.11.02, 00:07
            czyzunia napisał:

> kolega sympatyczny zwykly cham musi sie jeszcze duzo, duzo uczyć. gdzies tam
            > zaczął mi ubliżac, ale doprawdy , wysilił sie okrutnie, i te jego bluzginawet
            > przekroczyły poziom w jakim potrafi bluzgać no już nie czteroletnia a 5
            letnia
            >
            > dziewczynka. ucz sie gamoniu a może za 10 lat dojdziesz do poziomu 10
            letniego
            > chlopca.
            > a swoja dropgą ileż bezsilnej złości trzeba żeby aż wymyślić wartek na
            rtemet
            > mojej skoromnej osoby.
            > i stary , dobra rada. nie śmierj sie sam ze swoich "dowcipów". pozwol innym
            > może jeśli okaża sie smieszne ktoś się usmiejsce , a tak to tak jak w
            > sitcomie.pa

To nie <zwykły cham> powinien sie dużo uczyć lecz ty , i to niestety na
            poziomie podstawowym . To ty traktujesz ekonomię instrumentalnie twierdząc że
            powwinna być dla ludzi . Meteorologia też pewnie powinna być dla ludzi i jak
            wykazuje złe prognozy to natychmiast należy je korygować , tak aby prognozy
            były dla ludzi korzystne . No i w ogóle wszystkie nauki powinny być "dla ludzi",
            tak jak było to w socjaliźmie . Jak jakaś nauka nie była zgodna z linią partii
            (czyli nie była dla ludzi)to należało ja skorygować , tak aby była dla ludzi
            korzystna . I tak korygowano naukę przez kilkadziesiąt lat doprowadzając kraj
            do bankructwa . Na czele tego kraju stali tacy sami fachowcy jak ty ,
            preferujący socjalistyczne nauki "dla ludzi" .
            P.S. Dane statystyczne przytaczasz też "dla ludzi" czyli z sufitu .
            • Gość: czyzunia Re: Takich nam nie trzeba ekonomistów !!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 08:18
              kol. wikulku.
              cos piszesz o suficie i o danych statystycznych.
              w dalszym ciego w ostatnich latach matenki komuny-200 tys mieszkan rocznie.
              aktualnie 50 tys. co tu jest z sufitu.
              sprzedaz [prywatyzacja]odzysk z tytulu prywatyzcji jest wiekszy niz to cale
              zadluzenie z tytulu kredytow gierkowskich.no tak to tez z sufitu.
              a ekonomia jest nauka o dzialaniach czlowieka. osmieszasz sie porownujac ją do
              niezmiennej astronomii. dzialania czlowieka jakos tak mozna zmienic, ruchu w
              kosmosie raczej sie nie uda.
              pa.
              • Gość: Biniek Re: Takich nam nie trzeba ekonomistów !!! IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 12.11.02, 10:43
                Gość portalu: czyzunia napisał(a):

> kol. wikulku.
                > cos piszesz o suficie i o danych statystycznych.

Pisze o suficie i ma rację! Jeśli tego nie rozumiesz, to chyba przez 45 lat
                PRLu siedziałeś u mamusi za piecem ssając cyca albo jesteś totalnym ignorantem.
                Dane statystyczne jak zwykle w PRLu były poprawiane naciągane! Nawet w
                transporcie! Tu dam Ci jeden z wielu (setek, a może tysięcy przykładów)
                Statystyka w transporcie z lat PRLu mówiła: Rośnie liczba przewiezionych
                towarów z tylu tam a tylu (nie chce już mi się brać rocznika statystycznego do
                ręki ale sam to możesz sprawdzić). I oczywiście rosła bo wszystko było
                wcześniej założone w planie! A jak realizowano plan??? Niejednokrotnie
                ciężarówki woziły jedną ośkę na odległości paru set kilometrów (a nawet będąc
                całkowicie niezaładowane) aby tylko wyrobić liczbę kilometrów określonych w
                PLANIE!!!

> w dalszym ciego w ostatnich latach matenki komuny-200 tys mieszkan rocznie.
                > aktualnie 50 tys. co tu jest z sufitu.

Coś TY SIĘ TAK UCZEPIŁ TYCH PIEPRZONYCH MIESZKAŃ???? TERAZ BUDUJE SIĘ 50 tys.
                rocznie bo jest TAKIE ZAPOTRZEBOWANIE!!!!!!!! PO CHOLERE MA SIĘ BUDOWAĆ 200
                TYS., DLA STATYSTYKI??????? ABY WYKAZAĆ ŻE 3RP TO PIERWSZA POTĘGA
                GOSPODARCZA?????? STARY PUKNIJ SIĘ W SWOJĄ ŁEPETYNĘ, RZĄDZĄ TUTAJ ZASADY
                WOLNEGO RYNKU! JEŚLI BUDUJE SIĘ 50 TYS., TO DLATEGO ŻE, TYLE WŁAŚNIE TRZEBA!!!
                A JEŚLI TRZEBA BĘDZIE WIĘCEJ (bo wzrośnie popyt) TO SIĘ
                WYBUDUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                A Z SUFITU SĄ TWOJE CHORE MNIEMANIA O GOSPODARCE RYNKOWEJ I JEJ MECHANIZMACH!!!!
                Zaczniesz peplać że ludzie nie mają pieniędzy, dlatego nie kupują itd. itd.
                A ja wtedy Ci zadam pytanie???? A jaki był pożytek z tych pieprzonych pieniędzy
                w PRLu skoro wszystkie dobra (mówię o mieszkaniach, samochodach) były albo na
                przydział(na który czekało się niejednokrotnie parenaście lat) albo na talony...
                Oczywiście nadal będziesz się upierał że ludzie mieli lepiej, a teraz mają
                gorzej (taki twój pieprzony polski charakter -najlepiej wszystko negować) A ja
                powiem Ci że to zależy!!!!!!! Bo teraz np. niektórzy mają o wiele lepiej niż w
                PRLu!!!! Ale jak już mówiłem, Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się
                ma!!! Bo ludziom już w PRLu wyrosły ambicje takie których władza nie była w
                stanie sprostać!!!! Dlatego bądźmy realistami!!!!

> sprzedaz [prywatyzacja]odzysk z tytulu prywatyzcji jest wiekszy niz to cale
                > zadluzenie z tytulu kredytow gierkowskich.no tak to tez z sufitu.

Napisz jaśniej używając Języka Polskiego (tzn. takich literek jak Ą, Ę, Ż I
                INNE) o co Ci chodzi z tą prywatyzacją bo nie rozumiem twoich wypocin, co masz
                dokładnie na myśli!!!! I może rozwiń tą myśl... PONADTO COŚ BREDZIŁEŚ O
                ZADŁUŻENIU Z CZASÓW GIERKOWSKICH!!!! POWIEM CI TYLE !!!! ZADŁUŻENIE W PIERWSZEJ
                POŁOWIE LAT 70 POLSKI WZROSŁO DO 11 MILIARDÓW $. PORÓWNAJ ILE TO REALNIE WYNOSI
                I JAK SIĘ TO MA DO PODSTAWOWEJ ZASADY KTÓRA WIĘDZĄ JUŻ STUDENCI EKONOMII!!!
                Np. W 1974 ROKU NA INWESTYCJE PRZEZNACZONO PONAD 35% DOCHODU NARODOWEGO, a więc
                więcej niż w latach Planu Sześcioletniego. TEGO NA DŁUŻSZĄ METĘ NIE MOŻE
                WYTRZYMAĆ ŻADNA GOSPODARKA - SĄ TO PRAWDY, KTÓRE ZNAJĄ STUDENCI
                EKONOMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale Gierek nie zamierzał przecież
                rezygnować z hasła "Polak potrafi" oraz drugiego "Aby Polska rosła w siłę, a
                ludzie żyli dostatniej" (BO PRZECIEŻ TOWARZYSZ CZYŻUNIA I INNI POPŁAKALI BY SIĘ
                Z NIESZCZĘŚCIA). Można to było osiągnąć tylko przez nowe kredyty
                zagraniczne. Więc je zaciągano, wpadając w pułapkę kredytową, tzn. w sytuację,
                gdy spłata odsetek (nie mówiąc już o pożyczonych sumach) PRZEKRACZA MOŻLIWOŚCI
                PŁATNICZE PAŃSTWA!!!!!!!! POWTARZAM PRZEKRACZA MOŻLIWOŚCI PŁATNICZE PAŃSTWA!!!!
                COŚ MI SIĘ ZDAJE JEDNAK CORAZ BARDZIEJ ŻE TWOJA WIEDZA EKONOMICZNA NIE WIE CO
                TO JEST PRZEKROCZENIE MOŻLIWOŚCI PŁATNICZYCH PAŃSTWA! NO TAK, ALE EKONOMIA
                PRZECIEŻ JEST DLA LUDZI I NIE MOŻE BYĆ NAUKĄ REALISTYCZNĄ O MECHANIZMACH
                RYNKOWYCH!!!!!!!

> a ekonomia jest nauka o dzialaniach czlowieka. osmieszasz sie porownujac ją
                > do
                > niezmiennej astronomii. dzialania czlowieka jakos tak mozna zmienic, ruchu w
                > kosmosie raczej sie nie uda.

NO TAK TOWARZYSZ CZYŻUNIA POWINIEN SIĘ ZABRAĆ ZA EKONOMIĘ!!! MIELIBYŚMY KRAINĘ
                MLEKIEM I MIODEM PŁYNĄCĄ!!!! TWOJE EKSPERYMENTY SPALIŁY NA PANEWCE, PONIEWAŻ JE
                JUŻ PRZERABIALIŚMY... WIDZISZ NIE JESTEŚ NOWATOREM. ALE DO RZECZY:
                ZADŁUŻENIE W PIERWSZEJ POŁOWIE LAT 70 POLSKI WZROSŁO DO 11 MILIARDÓW
                $.Następnie wprowadzono zasadę "otwartego planu", co oznaczało, że już po
                uchwaleniu planu gospodarczego przez Sejm można było wprowadzać doń inwestycje.
                Spowodowało to oczywiście CAŁKOWITĄ DEZORGANIZACJĘ sytemu planowania (ehhh ta
                gospodarka centralnie sterowana... łezka się w oku kręci co towarzyszu
                czyzunio). NO I CO ???? ZMIENIANO DZIAŁANIA CZŁOWIEKA W TRAKCIE??? I JAKI BYŁ
                TO EFEKT??? WYCIĄGNIESZ WNIOSKI???? JAK CIĘ ZNAM TO ZARAZ POWIESZ ŻE BYŁY TO
                NAJLEPSZE LATA PRLu i był to kolosalny sukces.

PS. Powiem Ci tyle... Kluczowymi znaczeniami są tu możliwości płatnicze państwa
                i kwoty realne oraz nominalne. Zadłużenie w wielkości naszego kraju na
                zachodzie jest może i większe, ale spójrz na to kwotami realnymi i
                nominalnymi... ($ i zł. 25 lat temu przecież miały inną siłę nabywczą do
                cholery!!!) PONADTO SPRAWDŹ TERAZ JAK SIĘ TO MA DO FINANSÓW PAŃSTWOWYCH Z LAT
                90-TYCH I MOŻLIWOŚCI SPŁATY DŁUGU ZAGRANICZNEGO??? CZY OBECNIE PRZEKRACZA TO
                MOŻLIWOŚCI PŁATNICZE PAŃSTWA W TYM ROZUMIENIU??? (No chyba że cudowny kołodko
                zbliży się do długu publicznego -za jaki grozi mu trybunał, oraz wymyśli
                jeszcze parę ciekawych rzeczy-sic!!!-)

PS2. ASTRONOMIA NIEZMIENNA HEHEHEHEHEHEHEHEHEHE
                To W TAKIM RAZIE CZYZUNIO POWIEDZ MI JAK SIĘ MA KOPERNIK DO ASTRONOMI???
                JAKI MAMY SYSTEM HELIOCENTRYCZNY, CZY GEOCENTRYCZNY (taki najprosztrzy
                przykładzik, mogę Ci zagwarantować że postęp techniczny wprowadził wiele
                innych "niezmiennych" rzeczy)
                • Gość: czyzunia Re: Takich nam nie trzeba ekonomistów !!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 11:45
                  wikulku cos pierdolisz o zapotrzebiowniu na iles tam mieszkan. i oprzydzialach
                  itd. patrze na te moja warszawe i widze stegny, ursynow, bródno pare innych.
                  no jesli to wszystko z przydzialow czy tzw talonow dla komuchow to duzo ich
                  musialo byc w tej naszej polsce. cos polowa albo i wiecej. az tu nagle
                  zapotrzebowanie na mieszkanie spadlo do 25 proc. jak to wytlu,aczysz. ale
                  konkretnie, bez jakichs wyglupow. i nie opowiasdaj ze obecne budownictwo jest
                  duzo lepsze. teoretycznie mozna by budowac rocznie jeden palac i nic wiecej i
                  to byloby najlepsze budownictwona pewno lepsze od tych 200 tys. no ico z tego
                  by wyniklo.wpierdolila sie polska w takie ustrojstwo ze sw.pamieci parkinson
                  nie marzyl chzyba o takich wynikach. bodajze moscicki mial w swoim otoczeniu 7
                  urzednikow. ilu ma kwachu nikt nie policzy ostatnie lata matenki komuny
                  pozostawily w urzedach centralnych ok.40 tys urzednikow,. dzis po 13 latach
                  jest ich cos ok.140tys.
                  takie sąfakty.
                  no nie nie puierdol ze ludzie nie chca dachu nad glową
                  a od tego zeby zapewnic ludziom warunki do osiągnięcia tego jest tzw.państwo.
                  a tu ni chuja.
                  jakos takie glupie ludzie w ktortyms miescie chca postawić pomnik gi9erkowi.
                  jak to kurwa wytlumaczć. no chiba ze to gupie ludzie, nnie?
                  a tlumacząc wszystko kolegą smithem, można 3/4 ludzkości uśmiercić bo nie są
                  oni uzasadnieni ekonomicznie, nie?
                  takie te kurewskie ustrojstwo mamy że 5 proc ma wszystko, 20 proc. ma duzo,
                  a reszta to rezerwuar sily roboczej. przypuszczam chlopaki ze jestescie z tych
                  20 proc, tylko uważajcie , bo spierdolicie sie do tych 80. tu rotacja bedzie.
                  w rozwinietych krajach stosunek tych proc jest taki samo, w troche innej skali.
                  pa.
                  • Gość: CCC Naiwność naiwność naiwność. IP: *.inetia.pl 12.11.02, 12:18

[... O komuniźmie ...]
                    Komunizm w Polsce padł. Najpierw zbankrutował a potem padł. Możesz mówić ,że
                    było "wspaniale" bo każdy (prawie każdy) mógł kosztem minimalnych starań
                    dorobić się mieszkania w blokowisku malego fiata a nawet banana na święta.
                    Ale tylko przez kilka lat. Potem skończyły się mieszkania ,małe fiaty i
                    banany. Został ocet i kartki na mięso. A w końcu komunizm PADŁ.
                    Jeżeli chcesz ocenić komunizm sprawiedliwie to musisz popatrzeć na jego
                    TRWAŁE osiągnięcia. Nie na rzeczy kupione za pożyczone pieniądze ale na to co
                    nam po komuniźmie zostało. Ja myślę ,że jedynym TRWAŁYM osiągnięciem
                    tego "ustroju" są DŁUGI.

> a od tego zeby zapewnic ludziom warunki do osiągnięcia tego jest tzw.państwo.
                    > a tu ni chuja.
                    Ale państwo stworzyło takie warunki. Masz pieniądze to kupujesz :-). Liczenie
                    na coś więcej to skrajna naiwność. Pieniądze musisz zarobić sam. A państwo nie
                    może ci w tym przeszkadzać.

ɱ proc ma wszystko, 20 proc. ma duzo,
                    > a reszta to rezerwuar sily roboczej. przypuszczam chlopaki ze jestescie z
                    >tych
                    W krajach rozwiniętych jest tak: 20% tak bogatych ,że nie muszą pracować 60%
                    takich którzy ciężko pracują ale potrafią się sami utrzymać i 20% tych którym
                    trzeba pomóc bo sobie sami nie poradzą.
                    U nas może być tak jak mówisz (niestety)

Pozdrawiam
                    CCC
                    • Gość: czyzunia Re: Naiwność naiwność naiwność. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 13:09
                      jakos,q...nie pamietam aby w polsce byl komunizm. wg oficjalnych oswiadczen
                      owczesnych gensekow dążyliśmy tylko do socjalizmu.
                      co do "masz pieniądze to se kup"- dokladnie to samo bylo w polsce w latach
                      matenki komuny.
                      a że różnimy sie w zdaniu co zadań "państwa"- na to nic nie poradzę.
                      co do tych 20,60 itd proc, dysponujemy innymi danymi. i tu nie bedzie zgody.
                      ttyn kapitalizm w tych procentach jest doklanie taki sam na calym siwecie,
                      tylko skala jest inna.
                      a powiedz mi coś w temacie: jak to dziwnie sie zdażylo w historii 20 wieku
                      że komuna zaczęła wygrywać w krajach o największej nędzy i zacofaniu
                      gospodarczym[ europa wschodnia, azja pld wschodnia, chinyitd].
                      w temacie budownictwo[namolnie wracam do tego]. czy rozwój budownictwa w
                      dzisiejszych warunkach[ dajmy na to ze budowano by te legendarne 200tys]
                      nie nakrecil by koniunktury[ hutnictwo,cementownie i cala infrastruktura
                      dotycząca tego]. ale do tego potrzeba pociągnięć "panstwa" od ktorych tak
                      namietnie sie zarzekacie. tu sama czysta ekonomia powie ze sie nie zarobi to na
                      chuj budować. a miejsca pracy itp truizmy.pa
                      • Gość: Biniek Posłowie IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 12.11.02, 13:22

> jakos,q...nie pamietam aby w polsce byl komunizm. wg oficjalnych oswiadczen
                        > owczesnych gensekow dążyliśmy tylko do socjalizmu.
                        > co do "masz pieniądze to se kup"- dokladnie to samo bylo w polsce w latach
                        > matenki komuny.

HAHAHAHAHAHAHA OCZYWIŚCIE.... CHOLERA JAKOŚ ZAPOMNIAŁEM, PO CO BYŁY TE KARTKI,
                        TALONY, PUSTE HAKI W MIĘSNYCH... NO CÓŻ CHYBA PAMIĘC MI SZWANKUJE...

> a że różnimy sie w zdaniu co zadań "państwa"- na to nic nie poradzę.
                        > co do tych 20,60 itd proc, dysponujemy innymi danymi. i tu nie bedzie zgody.
                        > ttyn kapitalizm w tych procentach jest doklanie taki sam na calym siwecie,
                        > tylko skala jest inna.
                        > a powiedz mi coś w temacie: jak to dziwnie sie zdażylo w historii 20 wieku
                        > że komuna zaczęła wygrywać w krajach o największej nędzy i zacofaniu
                        > gospodarczym[ europa wschodnia, azja pld wschodnia, chinyitd].

HMMMMMM..... POWIEDZMY ŻE TAKIE PAŃSTWO JAK BYŁE NRD BYŁO PRZED WOJNĄ
                        ZACOFANE...

> w temacie budownictwo[namolnie wracam do tego]. czy rozwój budownictwa w
                        > dzisiejszych warunkach[ dajmy na to ze budowano by te legendarne 200tys]
                        > nie nakrecil by koniunktury[ hutnictwo,cementownie i cala infrastruktura
                        > dotycząca tego]. ale do tego potrzeba pociągnięć "panstwa" od ktorych tak
                        > namietnie sie zarzekacie. tu sama czysta ekonomia powie ze sie nie zarobi to
                        > na
                        >
                        > chuj budować. a miejsca pracy itp truizmy.pa

KRĘCISZ SIĘ W KÓŁECZKO, PAŃSTWO NIE BUDUJE BO NIE MA KASY, NIE MA KASY BO MA
                        DZIURĘ W BUDŻECIE,
                        CO DO MIESZKAŃ... MIESZKAŃ SIĘ NIE BUDUJE, BO NIE MA ZAPOTRZEBOWABIA NA ICH
                        KUPNO (TYCH 200 TYS.), CHYBA ŻE PAŃSTWO KUPI, ALE TEŻ KASY NIE MA...
                        MOŻE JESZCZE JAKIŚ KOLEJNY POMYSŁ???? MOŻE DODRUKUJEMY BANKNOTÓW???????
                        • Gość: czyzunia Re: Posłowie IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 13:28
                          jak swiat swiatem, wszedzie chiba buduje sie za kredyty, tylko w rzplitej cos
                          takiego nie istnieje. i znow dochodzi do sytuacji czegos glupi -bosbiedny,
                          czegoś biedny-...
                          a to co opowiadasz że nie ma zapotrzebowanie. zapotrzebowanie jest tylko nie
                          ma kredytow. a nawet jakby gdzies przpyadkiem byly to system podatkowy kolegi
                          balcerka wszystko zeżre.pa
                        • Gość: babariba CO TO BYŁO? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 15:31
                          Gość portalu: Biniek napisał(a):

> KRĘCISZ SIĘ W KÓŁECZKO, PAŃSTWO NIE BUDUJE BO NIE MA KASY, NIE MA KASY BO MA
                          DZIURĘ W BUDŻECIE, CO DO MIESZKAŃ... MIESZKAŃ SIĘ NIE BUDUJE, BO NIE MA
                          ZAPOTRZEBOWABIA NA ICH KUPNO (TYCH 200 TYS.), CHYBA ŻE PAŃSTWO KUPI, ALE TEŻ
                          KASY NIE MA... MOŻE JESZCZE JAKIŚ KOLEJNY POMYSŁ???? MOŻE DODRUKUJEMY
                          BANKNOTÓW???????

Może wiesz Binek'u

1. Co to było Federal Housing Administration?
                          2. Kiedy było?
                          3. I po co było?

Pozdrawiam
                      • Gość: CCC Re: Naiwność naiwność naiwność. IP: *.inetia.pl 12.11.02, 14:55

[.. Procenty ..]
                        Podział 20-60-20 czyli bogaci -klasa średnia -biedni to sytuacja która
                        występuje w państwach rozwiniętych.
                        Podział 5%-20%-75% to podział z państw zacofanych i biednych. Boję się ,że u
                        nas właśnie tak jest. Ale mam nadzieję ,że NIE ZAWSZE TAK BĘDZIE.

> jakos,q...nie pamietam aby w polsce byl komunizm. wg oficjalnych oswiadczen
                        > owczesnych gensekow dążyliśmy tylko do socjalizmu.
                        Jak zwał tak zwał.
                        > co do "masz pieniądze to se kup"- dokladnie to samo bylo w polsce w latach
                        > matenki komuny.
                        :-D. Może za późnego Rakowskiego tak było. Ale pamiętaj ,że to ostatnie 2
                        lata "najlepszego z ustrojów". O tym jak żyłeś w tym "ustroju sprawiedliwości
                        społecznej" decydował nie majątek (który mogli ci w każdej chwili zabrać)
                        tylko "miejsce w szeregu" czyli to jak wysoko byłeś w partii.

> a że różnimy sie w zdaniu co zadań "państwa"- na to nic nie poradzę.
                        [..]
                        >ale do tego potrzeba pociągnięć "panstwa" od ktorych tak namietnie sie
                        >zarzekacie. tu sama czysta ekonomia powie ze sie nie zarobi to na
                        Państwo to MY. Państwo ma tylko tyle ile od NAS zabierze. Jeżeli ludzie są za
                        biedni ,żeby sami kupić sobie mieszkania to jakim cudem PAŃSTWO (które ma
                        pieniądze od ludzi) ma je dla wszystkich wybudować ??? To trochę tak jakbyś
                        próbował podnieść się za włosy.
                        Państwo powinno stworzyć warunki w których ludzie SAMI ZAROBIĄ NA SWOJE
                        MIESZKANIA. Czyli powinno ludziom trochę poluzować i nie gnębić ich tak bardzo.
                        Ale pamiętaj LUDZIE MUSZĄ SAMI ZAROBIĆ PIENIĄDZE.

Pozdrawiam
                        CCC
                    • Gość: Biniek PO PROSTU PIĘKNIE!!!!! IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 12.11.02, 13:14
                      Gość portalu: CCC napisał(a):

> Gość portalu: czyzunia napisał(a):
                      >
                      > [... O komuniźmie ...]
                      > Komunizm w Polsce padł. Najpierw zbankrutował a potem padł. Możesz
                      mówić ,że
                      > było "wspaniale" bo każdy (prawie każdy) mógł kosztem minimalnych starań
                      > dorobić się mieszkania w blokowisku malego fiata a nawet banana na święta.
                      > Ale tylko przez kilka lat. Potem skończyły się mieszkania ,małe fiaty i
                      > banany. Został ocet i kartki na mięso. A w końcu komunizm PADŁ.
                      > Jeżeli chcesz ocenić komunizm sprawiedliwie to musisz popatrzeć na jego
                      > TRWAŁE osiągnięcia. Nie na rzeczy kupione za pożyczone pieniądze ale na to co
                      > nam po komuniźmie zostało. Ja myślę ,że jedynym TRWAŁYM osiągnięciem
                      > tego "ustroju" są DŁUGI.
                      >
                      > > a od tego zeby zapewnic ludziom warunki do osiągnięcia tego jest tzw.państ
                      > wo.
                      > > a tu ni chuja.
                      > Ale państwo stworzyło takie warunki. Masz pieniądze to kupujesz :-). Liczenie
                      > na coś więcej to skrajna naiwność. Pieniądze musisz zarobić sam. A państwo
                      nie
                      > może ci w tym przeszkadzać.
                      >
                      > ɱ proc ma wszystko, 20 proc. ma duzo,
                      > > a reszta to rezerwuar sily roboczej. przypuszczam chlopaki ze jestescie z
                      > >tych
                      > W krajach rozwiniętych jest tak: 20% tak bogatych ,że nie muszą pracować 60%
                      > takich którzy ciężko pracują ale potrafią się sami utrzymać i 20% tych
                      którym
                      > trzeba pomóc bo sobie sami nie poradzą.
                      > U nas może być tak jak mówisz (niestety)
                      >
                      >
                      > Pozdrawiam
                      > CCC

A JA TU CHOLERA TYLE PISZĘ, TYLE ARGUMENTÓW PRZYTACZAM... A ZABRAKŁO MI WŁAŚNIE
                      TAK GENIALNIE PROSTEGO MYŚLENIA!!!!!!!!!!!! PO PROSTU UJĘTE KRÓTKO, RZECZOWO I
                      NAJWAŻNIEJSZE PROSTO DLA TAKICH LUDZI JAK CZYZUNIA...

TOWARZYSZ CZYZUNIA JAK NA RAZIE SPOWODOWAŁ TO ŻE, ZMUSZONY JESTEM ODDAĆ
                      KOMPUTER DO PRAWDZIWEGO ZURTU. TAM GO MI MUSZĄ NAPRAWIĆ NA
                      JEDYNIE POPRAWNE MYŚLENIE SOCJALISTYCZNE. A PRZEDE WSZYSTKIM KARTĘ GRAFICZNĄ
                      ( w której poszedł wiatraczek) ABY UKAZYWAŁA LEPIEJ JEDYNIE SŁUSZNĄ I WŁAŚCIWĄ
                      DROGĘ SOCJALISTYCZNĄ... JAKŻE KOLOROWĄ!

• Gość: babariba Re: Naiwność naiwność naiwność. IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 15:26

(...)
                      > Ale państwo stworzyło takie warunki. Masz pieniądze to kupujesz :-). Liczenie
                      na coś więcej to skrajna naiwność. Pieniądze musisz zarobić sam. A państwo nie
                      może ci w tym przeszkadzać. (...)

Może wiesz, co to było: Federal Housing Administration?
                      A także: kiedy?
                      I: dlaczego?

Pozdrawiam
                      • Gość: CCC Nie wiem. Ale czekam na jakieś info albo link. IP: *.inetia.pl 12.11.02, 16:36
                        Mogę co najwyżej strzelić
                        New Deal w USA ???

Pozdrawiam
                        CCC
                        • Gość: babariba Prawidłowa odpowiedź IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 20:28

> Mogę co najwyżej strzelić
                          > New Deal w USA ???
                          >
                          > Pozdrawiam
                          > CCC

Brawo, prawie trafna odpowiedź na drugie pytanie.

Pełna odpowiedź brzmi: Federal Housing Administration, to powołana w USA w roku
                          1934 RZĄDOWA instytucja UDZIELAJĄCA tanich kredytów na budowę tanich mieszkań.

Pozdrawiam
                  • Gość: Biniek OSTATECZNA KONKLUZJA DLA FORUMOWICZÓW!!! IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 12.11.02, 13:00

> wikulku cos pierdolisz o zapotrzebiowniu na iles tam mieszkan. i
                    oprzydzialach
                    powiem ci prosto... ty nie rozumiesz prostych sformuowań... Nie rozumiesz co do
                    Ciebie piszę... Nie rozumiesz gospodarki PRLu.

> itd. patrze na te moja warszawe i widze stegny, ursynow, bródno pare innych.
                    > no jesli to wszystko z przydzialow czy tzw talonow dla komuchow to duzo ich
                    > musialo byc w tej naszej polsce. cos polowa albo i wiecej. az tu nagle
                    > zapotrzebowanie na mieszkanie spadlo do 25 proc. jak to wytlu,aczysz. ale
                    > konkretnie, bez jakichs wyglupow. i nie opowiasdaj ze obecne budownictwo
                    > jest
                    > duzo lepsze.

NIE PIERDOL KOLEŚ BO RZYGAĆ MI SIĘ CHCE!!!! PEWNIE ŻE JEST LEPSZE, REKLAMACJE
                    SĄ UWAZGLĘDNIANE... JAK MASZ COŚ SPIERDOLONE TO PRZYJDĄ I ZROBIĄ... A WCZEŚNIEJ
                    MUSIAŁEŚ OD HUJA KARTEK "WYRZUCIĆ" NA KAŻDEGO FACHOWCA, OD HYDRAULIKA PO
                    MURARZA... Poza tym czy ja pisałem o talonach dla komuchów???? Pisałem o
                    talonach nie dla komuchów, tylko prostych ludzi!!!!!
                    Tłumaczę prosto JAK KROWIE NA GRANICY!!!!!! JAKI MAMY PRZYROST NATURALNY???
                    ODPOWIEDZ !!!! JAKI BYŁ W PRLu????
                    CHCĘ ABYŚMI NAPISAŁ TE DWIE WIELKOŚCI, TO ZROZUMIESZ DLACZEGO JEST POTRZEBNE
                    MNIEJ MIESZKAŃ. Ale to NIE WSZYSTKO!!!! BO PRZYROSTEM NATURALNYM MIESZKAŃ NIE
                    KUPISZ, TYLKO KASĄ!!!! JEŚLI TEGO NIE ROZUMIESZ WRACAJ LEPIEJ NA KUBE, ALBO DO
                    KOREI PÓŁNOCNEJ.

> teoretycznie mozna by budowac rocznie jeden palac i nic wiecej i
                    > to byloby najlepsze budownictwona pewno lepsze od tych 200 tys. no ico z tego
                    > by wyniklo.wpierdolila sie polska w takie ustrojstwo ze sw.pamieci parkinson
                    > nie marzyl chzyba o takich wynikach. bodajze moscicki mial w swoim otoczeniu
                    7

TY NAPRAWDĘ JESTEŚ TEMPY!!!!!!!!!!!!! POWIEDZ MI JAK WEDŁUG CIEBIE POWINNO
                    WYGLĄDAĆ BUDOWNICTWO??? DALEJ POWINNO SIĘ CENTRALNIE PLANOWAĆ ILE TRZEBA
                    WYBUDOWAĆ MIESZKAŃ??? BO CHYBA DO TEGO ZMIERZASZ... JEŚLI BYŁO BY TAAAAKIE
                    ZAPOTRZEBOWANIE TO GWARANTUJĘ CI NA 200% ŻE MIAŁBYŚ TYLE MIESZKAŃ ILE
                    ZAPRAGNIESZ, ALE CO Z TEGO SKORO LUDZIE NIE KUPUJĄ MATOLE!!!!!!!!!!!!!!!!!

WIĘC POWIEDZ WPROST, CHCESZ CENTRALNEGO PLANOWANIA MIESZKAŃ??? POWIEDZ MI DALEJ
                    MARZY CI SIĘ TEN SAM PRL z NIEEFEKTYWNĄ GOSPODARKĄ JAKĄ OPISAŁEM W POŚCIE DLA
                    M ???? ( I NIE BĘDĘ GO POWIELAŁ, BO I TAK NIE ROZUMIESZ PODST.TERMINÓW
                    GOSPODARCZYCH) I PONADTO NIE WIESZ NA CZYM POLEGAŁY BŁĘDY GOSP. KTÓRE
                    DOPROWADZIŁY DO UPADKU TWOJEGO KOCHANEGO PRLu...

> urzednikow. ilu ma kwachu nikt nie policzy ostatnie lata matenki komuny
                    > pozostawily w urzedach centralnych ok.40 tys urzednikow,. dzis po 13 latach
                    > jest ich cos ok.140tys.
                    > takie sąfakty.
                    > no nie nie puierdol ze ludzie nie chca dachu nad glową
                    > a od tego zeby zapewnic ludziom warunki do osiągnięcia tego jest tzw.państwo.
                    > a tu ni chuja.
                    TY JESTEŚ TAKI HUMANISTA JAK Z KOZIEJ DUPY TRĄBA!!!!!!! CZYTAŁEŚ ALEXISA DE
                    TOCQUEVILLA KIEDYŚ?????????????? BO Z TEGO PRZEDMIOTU TO MIAŁEŚ CHYBA NDST. W
                    INDEKSIE, ALBO KOCHANA MATEŃKA POLSKA RZECZPOSPOLITA LUDOWA NIE DAWAŁA TAKICH
                    LEKTUR, ABY WYKSZTAŁCIĆ MATOŁÓW DLA JEJ POTRZEB.
                    POCZYTAJ SOBIE CO NAPISAŁ DE TOCQUEVILLE W PIERWSZEJ POŁOWIE XIX WIEKU!!!
                    POZOSTAJE TO DO DZIŚ AKTUALNE, TAKŻE ODNOSZĄCE SIĘ DO PRLu i III RP. POCZYTAJ O
                    NOWYM DESPOTYZMIE... I zobacz co miał na myśli...
                    JEDNOSTKA PO TAKIM OKRESIE JAKIM BYŁ PRL miało wręcz ZAKODOWANE W SWOJEJ
                    MÓZGOWNICY ABY LEŹĆ DO PAŃSTWA PO WSZYSTKO... JAK PAŃSTWO MA TO NIECH DA....
                    A TU DUPA BLADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> jakos takie glupie ludzie w ktortyms miescie chca postawić pomnik gi9erkowi.
                    > jak to kurwa wytlumaczć. no chiba ze to gupie ludzie, nnie?
                    TO NALEŻY JUŻ OCENIAĆ SUBIEKTYWNIE... DLA MNIE GIEREK BYŁ KOLEJNYM KACYKIEM, Z
                    TAKĄ RÓŻNICĄ JEDNAK ŻE, ROZŁOŻYŁ GOSPODARKĘ PRLu TAK JAK PISAŁEM W POŚCIE DLA
                    M....
                    JEŚLI IDZIE O ROZWALENIE TAMTEGO USTROJU, JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA!!!! A WIĘC
                    MA DUŻE ZASŁUGI W OBALENIU PRLu. NIKT INNY NIE PRZYŁOŻYŁ SIĘ TAK DOBRZE JAK
                    GIEREK DO ROZŁOŻENIA GOSPODARKI PRLu hehe.

> a tlumacząc wszystko kolegą smithem, można 3/4 ludzkości uśmiercić bo nie są
                    > oni uzasadnieni ekonomicznie, nie?
                    > takie te kurewskie ustrojstwo mamy że 5 proc ma wszystko, 20 proc. ma duzo,
                    > a reszta to rezerwuar sily roboczej. przypuszczam chlopaki ze jestescie z
                    tych
                    > 20 proc, tylko uważajcie , bo spierdolicie sie do tych 80. tu rotacja bedzie.
                    > w rozwinietych krajach stosunek tych proc jest taki samo, w troche innej
                    skali
                    > .
                    > pa.

CZYZUNIO TYLKO W PRAWDZIWYM SOCJALIZMIE KAŻDY MA PO RÓWNO!!Czyli w gruncie
                    rzeczy po dłuższym działaniu tego systemu (-co już udowodniłem w poscie dla M-.
                    I TRZEBA PAMIĘTAĆ ŻE MÓWIĘ O PRAWDZIWYM SOCJALIZMIE- nie takim wynaturzonym z
                    elementami gospodarki rynkowej jak w CHRL) KAŻDY RÓWNO KLEPIE BIEDĘ...
                    Wystarczy popatrzeć na kraj zwany KOREĄ PÓŁNOCNĄ...
                    PRZYNAJMNIEJ MAM WYBÓR... JEŚLI KONIUNKTURA BĘDZIE KIEPAWA W POLSCE, TO SPADAM
                    Z TEGO GRAJDOŁA W ŚWIAT SZUKAĆ PRACY...

OSTATECZNA KONKLUZJA:
                    TOWARZYSZ CZUZYNIA DAŁ PIĘKNY POPIS SWOJEJ MYŚLI SOCJALISTYCZNEJ ORAZ
                    PRAWDZIWIE DOBRZE FUNKCJONUJĄCEJ GOSPODARKI Z ELEMENTAMI SPOŁECZNYMI
                    (robotniczo-chłopskimi). TOWARZYSZ CZYZUNIA JEST JEDNOSTKĄ PRZECIĘTNĄ GDYŻ NIE
                    ROZUMIE PODSTAWOWYCH TERMINÓW EKONOMICZNYCH, (CO ZOSTAŁO JUŻ UDOWODNIONE W
                    POŚCIE DLA M... gdyż na przedstawione tam elementy samokrytyki ustroju nie
                    odpowiedział) ALE WŁAŚNIE TAKI NASZ NOWY USTRÓJ SOCJALISTYCZNY -ROBOTNICZO-
                    CHŁOPSKI POTRZEBUJE TAKICH OSOBOWOŚCI...
                    WNIOSKUJĘ DLATEGO O ODZNACZENIE TOWARZYSZA KOLEGE CZYZUNIE ORDEREM ORŁA BIAŁEGO
                    BUDOWNICZYCH PRL I KLASY!!!!!!!!!! PONADTO PROPONUJĘ TOWARZYSZA CZYŻUNIE NA
                    STANOWISKO I SEKRETARZA NASZEJ JEDYNIE SŁUSZNEJ PARTII! KTO JEST PRZECIW????

OSTATNIE SŁOWO:
                    "OPISAŁEM SIĘ" JUŻ SPORO W TYM WĄTKU... WIĘC DAJĘ TERAZ POWYŻSZE WYPOWIEDZI POD
                    OSĄD FORUMOWICZÓW (w szczególności dotyczące gospodarki w poście dla M).
                    PONADTO ODDAJE KOMPUTER DO PRAWDZIWEGO ZURTU I TAM GO MI MUSZĄ NAPRAWIĆ NA
                    JEDYNIE POPRAWNE MYŚLENIE SOCJALISTYCZNE. A PRZEDE WSZYSTKIM KARTĘ GRAFICZNĄ
                    ( w której poszedł wiatraczek) ABY UKAZYWAŁA LEPIEJ JEDYNIE SŁUSZNĄ I WŁAŚCIWĄ
                    DROGĘ SOCJALISTYCZNĄ... JAKŻE KOLOROWĄ!
                    • Gość: czyzunia Re: OSTATECZNA KONKLUZJA DLA FORUMOWICZÓW!!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 15:12
                      cos jebiesz smutki koles o przyroscie naturalnym itd. nakaladli do glup[iuego
                      łba z eludzie nie potrzebują mieszkań bo ich coraz mniej.zobacz kurwa ,jak
                      ludzie mieszkają w krakowie, w warszawie w starych dzielnicach. ci ludzie nie
                      mają możliwości do wlasnego dachu nad glową.
                      dla ciebie tumanie hasło tzw." sprawiedkliwości spolecznej" jest obce, to
                      spierdlajaj do tej usa gdzie, faktycznie socjal jest rozwinię ty a
                      gdzieniegdzie bida aż piszczy. nie wiesz co piszesz. w temacie chiny. jakoś tak
                      kurwa jest że poziom życia przeciętnego chińczyka jest weyższy niż poziom życia
                      niepodleglej pomrocznej rz-plitej. a rozwoj gospodarczy coś ok.7-8 proc.
                      a z kolegą ccc zgadzam sie. nigdzie nie powiaedzialem ze panstwo ma dać. ma
                      stworzyć warunki do rozwoju. ten tuman biniek nap[isal, że ludzie nie
                      potrzebują mieszkań. no kurwa wzruszyl mnie do lez.
                      przy wlaściwej polityce kredytowej, ktorej ksztaltowanie należ do państwa,
                      byloby zapotrzebowanie oj, byloby.
                      biniek oprocz tego z polskiego na koniec 8 klasy milaeś naciąganą tróję.
                      [ortografia].pa
            • Gość: babariba Jakich nam trzeba ekonomistów ??? IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 11:06
              Gość portalu: wikul napisał(a):

>
              To nie <zwykły cham> powinien sie dużo uczyć lecz ty, i to niestety na
              poziomie podstawowym. To ty traktujesz ekonomię instrumentalnie twierdząc że
              powwinna być dla ludzi. Meteorologia też pewnie powinna być dla ludzi i jak
              wykazuje złe prognozy to natychmiast należy je korygować, tak aby prognozy
              były dla ludzi korzystne. No i w ogóle wszystkie nauki powinny być "dla ludzi",
              tak jak było to w socjaliźmie . Jak jakaś nauka nie była zgodna z linią partii
              (czyli nie była dla ludzi)to należało ja skorygować, tak aby była dla ludzi
              korzystna. I tak korygowano naukę przez kilkadziesiąt lat doprowadzając kraj do
              bankructwa. Na czele tego kraju stali tacy sami fachowcy jak ty, preferujący
              socjalistyczne nauki "dla ludzi".
              > P.S. Dane statystyczne przytaczasz też "dla ludzi" czyli z sufitu.

Ja myślę, że czasem warto by czytać np. Adama Smitha, a nie tylko słuchać panów
              z Centrum im. Adama Smitha. Smith bowiem nie był lesseferystą, ani nawet
              prekursorem tego kierunku jak wielu nam dzisiaj usiłuje wmówić, widział
              SPOŁECZNY aspekt procesów ekonomicznych.
              A cała historia ekonomii, to historia KORYGOWANIA PRAKTYKI EKONOMICZNEJ.
              NAUKA ekonomii jest taką samą nauką jak socjologia. Niby istniea
              pewne "niewzruszalne" reguły, w każdym kontekście społecznym "pracują" one
              inaczej.
              Wystarczy sobie przpomnieć różnice pomiędzy "komunizmami" w Polsce, DDR-ze i
              CCCP.
              A dziś np. - zupełnie inaczej działają "prawa ekonomii" na włoskim południu,
              inaczej w Brazylii, czy Korei Płd., a jeszcze inaczej w kręgu kultury
              europejskiej (zresztą niejednolitej, bo przecież występują różnice pomiędzy
              społecznościami z "bagażami" - protestanckim, katolickim i prawosławnym).

I w każdym z tych kontekstów EKONOMIA JEST DLA LUDZI. Po prostu
              Jeżeli uważasz, że jest inaczej - udowodnij to
              Pozdrawiam
              • Gość: CCC Re: Jakich nam trzeba ekonomistów ??? IP: *.inetia.pl 12.11.02, 11:53
                Gość portalu: babariba napisał(a):

> Ja myślę, że czasem warto by czytać np. Adama Smitha, a nie tylko słuchać
                >panów z Centrum im. Adama Smitha. Smith bowiem nie był lesseferystą, ani nawet
                > prekursorem tego kierunku jak wielu nam dzisiaj usiłuje wmówić, widział
                > SPOŁECZNY aspekt procesów ekonomicznych.
                Ale to co powiedziałeś (nawet jeśli to prawda) to nie żaden argument tylko
                rodzaj ciekawostki. A "SPOŁECZNY aspekt procesów ekonomicznych" to dla mnie
                właściciel małej firmy który musi zwolnić ludzi (albo zwinąć interes) bo nie
                może płacić tych wszystkich podatków i danin. Może Adam Smith też tak to
                widział ???
                > A dziś np. - zupełnie inaczej działają "prawa ekonomii" na włoskim południu,
                > inaczej w Brazylii, czy Korei Płd., a jeszcze inaczej w kręgu kultury
                > europejskiej (zresztą niejednolitej)
                Z tego co mówisz wynika ,że np. Polacy i mieszkańcy ameryki łacińskiej są
                skazani na wieczną nędzę. Bo niezależnie od tego co zrobią ich rządy "prawa
                ekonomii" (które są w ich krajach wyjątkowo złośliwe) i tak wszystko zepsują.
                To byłoby bardzo smutne gdyby nie było całkowitą bzdurą.

>Niby istniea pewne "niewzruszalne" reguły, w każdym kontekście
                >społecznym "pracują" one inaczej.
                [...]
                >zresztą niejednolitej, bo przecież występują różnice pomiędzy społecznościami
                >z "bagażami" - protestanckim, katolickim i prawosławnym).

Masz częściowo rację ale:
                --Tu nie chodzi o religię (porównaj Irlandię z krajami ameryki łacińskiej).
                Raczej o tradycje związane z demokracją ,uczciwością, etosem pracy,
                profesjonalizmem urzedników,poziomem korupcji itp.
                --Myślę ,że w krajach takich jak np. Szwecja, Niemcy, Belgia podatki (i
                zasiłki) mogą być NIECO wyższe niż u nas. Sądzę ,że gospodarka takich państw
                zniesie NIECO bardziej zakręcone przepisy niż my.
                ---Wysokie podatki i biurokratyczne bariery są w stanie zatrzymać nawet takie
                gospodarki jak niemiecka i szwedzka. To ,że jakieś społeczeństwo może znieść
                NIECO więcej nie znaczy ,że zniesie WSZYSTKO.

Pozdrawiam
                CCC
    • janer Re: DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM? 08.11.02, 23:00
      a gdyby tak odwrócić....

A z lat dziewięćdziesątych utkwiła mi w pamięci ta puszka kawioru stojaca na
      półce. Jezuuuu jaka byłam głodna. Po raz pierwszy byłam w takim szoku. Dookoła
      wieżowo pnące się półki. Na nich paczki, puszki, pudełka.....
      I co powiesz o tow. Gierku baranie. Czy sądzisz nadal, że było za mało mięsa?
      A może strajkowałeś wtedy?"
      To se teraz kup te 4 kilo z kością, co było na kartki.
      Jak masz za co.
      • Gość: ZWYKŁY_CHAM Re: DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM? IP: *.polbox.pl / *.ii.pl 09.11.02, 00:58
        janer napisał:

> a gdyby tak odwrócić....
        >
        > A z lat dziewięćdziesątych utkwiła mi w pamięci ta puszka kawioru stojaca na
        > półce. Jezuuuu jaka byłam głodna. Po raz pierwszy byłam w takim szoku.
        Dookoła
        > wieżowo pnące się półki. Na nich paczki, puszki, pudełka.....
        > I co powiesz o tow. Gierku baranie. Czy sądzisz nadal, że było za mało mięsa?
        > A może strajkowałeś wtedy?"
        > To se teraz kup te 4 kilo z kością, co było na kartki.
        > Jak masz za co.

TAK PROSTO ODWRÓCIĆ SIĘ NIE DA, BO TO ZALEŻY JAKIE KRYTERIA PRZYJMIESZ...
        A jeśli piszesz już o tym że ludzie strajkowali... proszę bardzo podyskutujmy
        najpierw. ALE MOŻE NAJPIERW WAŻNIEJSZE SPRAWY, bo to dlaczego ludzie strajkują
        to 3-rzędny temat w PORÓWNANIU DO WARTOŚCI EKONOMICZNEJ DŁUGÓW ZACIĄGNIĘTYCH
        PRZEZ GIERKA.
        Jak się ustosunkujesz do tego???:
        Wiesz ile Polska zaciągnęła wtedy kredytów które były przejadane???
        Czy wiesz ile Polska musiała zaciągać dodatkowych kredytów, które przeznaczone
        były już nie tylko na konsumpcję (bardziej pasuje tu termin inwestycje, ale ja
        wolę konsumpcje -bo tylko tak można skwitować POLITYKĘ GIERKA) ale na wydatki
        własne????
        Jak wytłumaczysz zjawisko hiperinflacji pod koniec lat 80 i na początku 90
        tych???
        (Tylko nie zwalaj winy na Solidarność jeżeli idzie o hiperinflację bo równie
        dobrze będziesz mógł winić za to cyklistów i masonów.)
        WRACAJĄC DO STRAJKÓW... SAM MI POWIEDZ CZEGO LUDZIE CHCIELI I DLACZEGO
        STRAJKOWALI???? DLA MNIE JEST TO DO DZISIAJ CIEKAWOSTKĄ... z jednej strony
        oczekiwali (kiedy już uwierzyli w swoją siłę) gruszek na wierzbie od ekipy
        rządzącej... Chyba naiwnością było by sądzić że np. postulaty sierpniowe (a
        także inne) zostaną spełnione przez rząd Jaruzelskiego.... (tylko 100% naiwniak
        myślał że tak będzie).
        Jeśli piszesz o Gierku i buntach społeczeństwa... To jak uważasz,
        Czy Alexis De Tocqueville miał trochę racji pisząc o nowym despotyzmie???
        (I nie chodzi tu o despotyzm w takim sensie, jak wyjętym ze słownika wyrazów
        obcych... CZYZUNIA powinien chyba wiedzieć, bo to także jego działka - w końcu
        studiował to prawo i uczył się historii doktryn prawnych i politycznych. SWOJĄ
        DROGĘ CIEKAWE CZY NAUKA NIE POSZŁA W LAS... Skoro tyle wiesz CZYZUNIO to teraz
        okaż się swoją wiedzą...-)
        POZDRAWIAM
      • Gość: wsm Re: DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM? IP: 62.233.204.* 09.11.02, 14:32
        > I co powiesz o tow. Gierku baranie. Czy sądzisz nadal, że było za mało mięsa?
        > A może strajkowałeś wtedy?
        > To se teraz kup te 4 kilo z kością, co było na kartki.
        > Jak masz za co.

Bardzo źle myślę o tow. Gierku i całym tamtym systemie. Cieszę się, że upadł
        ostatecznie i nigdy już nie powstanie. Sam się do tego aktywnie przyłożyłem,
        podobnie jak miliony moich rodaków. Strajkowałem, konspirowałem,
        demonstrowałem, organizowałem działania opozycyjne - dzięki którym zwolennicy
        komunistycznej władzy czuli się w tym kraju nieswojo, aż wreszcie ich władza
        została zmieciona z powierzchni ziemi. Cały tamten ich system nieodwołalnie
        wylądował na śmietniku historii. Dziś nawet byli wyznawcy i członkowie PZPR,
        gdy dochodzą do władzy w wolnych i demokratycznych wyborach, muszą codziennie
        zaprzeczać swoim ówczesnym poglądom i wierzeniom. Kontynuują prywatyzację,
        akceptują rynek, godzą się z brakiem cenzury, poddają się demokratycznej
        weryfikacji wyborczej, muszą akceptować prywatną własność i wartości liberalne -
        i tak dalej. I dobrze.
        A 4 kilogramów z kością nie kupię, bo nie jadam takich rzeczy. Ale gdybym
        chciał - to bym sobie kupił. Za czasów PRL-u natomiast nie miałem na to szans -
        chyba że gdzieś pokątnie i drogo, u tzw. "baby z mięsem". W przeliczeniu na
        średnią płacę krajową te 4 kilogramy są dziś tańsze niż za PRL. W ogóle
        jedzenie jest dziś tańsze w relacji do przeciętnej pensji czy emerytury.
        A może byśmy tak porównali marki i klasę samochodów na ulicach polskich miast?
        I może byśmy policzyli, jaki procent polskich rodzin ma samochód dziś, a jaki
        procent miał samochód za Gierka?
        A może byśmy policzyli, jaki procent Polaków wyjeżdża dziś za granicę? A ilu
        wyjeżdżało wtedy?
        A może byśmy policzyli, jaki odsetek młodzieży dziś studiuje - a ile studiowało
        wtedy? I ile istnieje dziś uczelni wyższych, w tym prywatnych, a ile było wtedy?
        I tak dalej, i tak dalej...
        W gruncie rzeczy jednak sam się sobei dziwię, że mi się chce o tym dyskutować -
        przecież nie ma najmniejszego ryzyka, żeby tamten system powrócił, więc jest to
        gadanie po próżnicy.
        • Gość: Kraken Re: DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM? IP: *.ipt.aol.com 11.11.02, 21:30
          Gość portalu: wsm napisał(a):

>
          > Bardzo źle myślę o tow. Gierku i całym tamtym systemie. Cieszę się, że upadł
          > ostatecznie i nigdy już nie powstanie.
          -Kr Nawet kiedy przeskoczysz,nie mow "HOP"-ZOBACZ WPIERW W CO WSKOCZYLES!!

Sam się do tego aktywnie przyłożyłem,
          > podobnie jak miliony moich rodaków. Strajkowałem, konspirowałem,
          > demonstrowałem, organizowałem działania opozycyjne - dzięki którym zwolennicy
          > komunistycznej władzy czuli się w tym kraju nieswojo, aż wreszcie ich władza
          > została zmieciona z powierzchni ziemi.
          -Kr. No to teraz przynajmniej wiadomo komu "podziekowac" za te NEDZE,jaka jest
          w Polsce-zawsze twierdzilem,ze ci "strajkowcy" "zadymiarze" i
          te "konspiratory"(doskonale zreszta znane "organom") NIC konstruktywnego nie
          potrafia,a ostatnie wyczyny "solidaruchow" w Parszawie tylko potwierdzaja te
          teze

Cały tamten ich system nieodwołalnie
          > wylądował na śmietniku historii.
          -Kr. To sie jeszcze okaze

Dziś nawet byli wyznawcy i członkowie PZPR,
          > gdy dochodzą do władzy w wolnych i demokratycznych wyborach, muszą codziennie
          > zaprzeczać swoim ówczesnym poglądom i wierzeniom.
          -Kr. PRZYKLADY-kto,gdzie,kiedy i w jakich slowach-inaczej to tylko glupi slogan

Kontynuują prywatyzację,
          > akceptują rynek, godzą się z brakiem cenzury,
          -Kr. To ciekawe zjawisko-kosciol,ktory byl pierwszym rzecznikiem likwidacji
          cenzury stara sie ja na powrot przywrocic przy aktywnym wspoludziale roznych
          giertychow,rydzylikow,glombow,czy jakis boze zlituj sie sobeckich

poddają się demokratycznej
          > weryfikacji wyborczej,
          -Kr. No wlasnie-wyniki wyborcze mowia SAME ZA SIEBIE-narod ma kurwa DOSC takich
          oszolomow jak ty

muszą akceptować prywatną własność
          -Kr. ukradziona przez "prawiczkow" narodowi

i wartości liberalne
          > -
          > i tak dalej.
          -Kr. ???? CO DALEJ???

I dobrze.
          > A 4 kilogramów z kością nie kupię, bo nie jadam takich rzeczy.
          -Kr, Przed wyemigrowaniem z tego kurwa miodem i mlekiem plynacego kraiku -
          bodajze w 93-4 widzialem ludzi stojacych przed "rzeznikiem" aby kupic SAME
          KOSCI-no,ale to byli wlasnie ci "niezaradni" czyli mowiac po prostu-UCZCIWI-w
          przeciwnienstwie do ciebie,ktorzy po prostu NIE UMIEJA KRASC!!Czy tez nie
          maja "kolesiow" z tej zalosnej "konspiry"-jeden uczciwy Jacek Kuron,ktory sie
          odcial od tych "korzeni" zostal juz obrzucony gownem przez takich jak ty
          gowniarzy

Ale gdybym
          > chciał - to bym sobie kupił.
          -Kr. Jeszcze dojdzie i do tego,ze bedziesz MUSIAL je kupowac

Za czasów PRL-u natomiast nie miałem na to szans -
          >
          > chyba że gdzieś pokątnie i drogo, u tzw. "baby z mięsem".
          *****************8
          -Kr. TERAZ ROZUMIEM!!!Ta "waaadza" nie dala ci kartek,bo byles po prostu
          obibokiem i darmozjadem-i tak juz pozostalo.

W przeliczeniu na
          > średnią płacę krajową te 4 kilogramy są dziś tańsze niż za PRL.
          -Kr. WIEC PODAJ to "przeliczenie"

W ogóle
          > jedzenie jest dziś tańsze w relacji do przeciętnej pensji czy emerytury.
          -Kr. Ciekawe wiec dlaczego emeryci uprawiaja wyscigi ze szczurami do smietnikow-
          moze taki rodzaj sportu w ich wieku???

> A może byśmy tak porównali marki i klasę samochodów na ulicach polskich
          miast?
          > I może byśmy policzyli, jaki procent polskich rodzin ma samochód dziś, a jaki
          > procent miał samochód za Gierka?
          -Kr. Podliczaj!!!Nie zapomnij tylko porownac wysokosci czyszow,cen
          pradu,cieplej wody itd.

> A może byśmy policzyli, jaki procent Polaków wyjeżdża dziś za granicę? A ilu
          > wyjeżdżało wtedy?
          -Kr. A moze postawimy kij drugim koncem-jaki odsetek glodych czy niedozywionych
          byl wtedy,a jaki jest teraz???Wowczas NIKT z glodu nie umarl,jak to mialo
          ostatnio miejsce,nikt nie byl eksmitowany na bruk-a miejsce malwersantow bylo w
          wiezieniu,gdzie "robili" za "parowy" roznym urkom.
          A bezrobotni za granice i tak nie pojada,bo NIE MAJA ZA CO!!!Co to wogole ze
          idiotyczny "przyrownik"-wyjazdy za granice,paszport w szufladzie...NA CHUJ ON
          KOMUS,KTO PRACY NIE MOZE ZNALESC,BO JE PO PROSTU NIE MA!!!???

> A może byśmy policzyli, jaki odsetek młodzieży dziś studiuje - a ile
          studiowało
          >
          > wtedy?
          -Kr. Wiec podliczaj-nie zapomnij tylko policzyc mlodziezy z tzw, "srodowisk"-
          robotniczej i wiejskiej,ktorym moze i sloma z butow wylazila(jak to "rozne
          warsiaskie cwaniczky" twierdzili),lecz byli na pewno bardziej wartosciowi od
          takich cwaniaczkow"konspyratorow" z bozej laski

I ile istnieje dziś uczelni wyższych, w tym prywatnych, a ile było wtedy
          -Kr. Hahahaha-ales mnie koles ubawil-co do tych "szkol wyzszych" podrzucam link
          www.przeglad-tygodnik.pl/
          zapoznaj sie z nim laskawie-a potem przestan pierdolic brednie

> ?
          > I tak dalej, i tak dalej...
          -Kr. tak,tak,tak-znamy to itd.itp,itd-co i tak dalej???

> W gruncie rzeczy jednak sam się sobei dziwię, że mi się chce o tym
          dyskutować -
          -Kr. Przeciez ty nie dyskutujesz cwoku-ty pierdzisz tu pean pochwalny na temat
          IIIRP(Rzeczpospolitej Rozkradzionej)
          >
          > przecież nie ma najmniejszego ryzyka, żeby tamten system powrócił, więc jest
          to
          >
          > gadanie po próżnicy.
          -Kr. TAMTEN-na pewno nie wroci,ale kiedys nastapi system,ktory te "elyty" wysle
          tam gdzie ich miejsce-na Solowki,biale niedzwiedzie czesac-aby na zycie zarobic-
          zobaczymy,co potrafia wowczas ci "zaradni"

• Gość: wsm Kraken, jesteś zabawny... IP: 62.233.139.* 12.11.02, 16:19
            Kraken, nie denerwuj się tak bardzo. Strasznie się unosisz.
            Owszem, lubię III RP i oczywiście wolę ją od PRL. Większość Polaków też woli
            wolność, demokrację, rynek od socjalistycznego zamordyzmu. Żyjesz w jakimś
            zdumiewającym intelektualnym getcie - i stamtąd wypowiadasz się w imieniu
            narodu. Puknij się w łeb!
            • Gość: czyzunia Re: Kraken, jesteś zabawny... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 17:21
              wsm zyjesz w jakims itd swiecie.puknij sie w leb.
              stary komunista.
              pa
              • Gość: wsm Kraken, Czyzunia... IP: 62.233.204.* 12.11.02, 19:40
                Chłopcy, czy Wy naprawdę wierzycie w to, że opowiadając takie dyrdymały
                zaczarujecie rzeczywistość i sprawicie, że socjalizm wróci??? Nie wróci, bo
                zdechł ostatecznie i tak naprawdę nikt go nie żałuje - oprócz Was.
                • Gość: czyzunia Re: Kraken, Czyzunia... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 19:57
                  a kto ci napierdolil do lba o powrocie socjalizmu. nie o to biega a ty nie
                  rozumiesz.i te gaminie co ojce sprzedawali swinki zeby sie uczyli.
                  jakoś tak dziwnie wygląda porównanie socjalizmu który mial byc w polsce
                  budowany z PSEUDOKAPITALIZMEM, ktory aktualnie w polsce funkcjonuje. jest to
                  tez forma socjalizmu"żeby wszystkim bylo dobrze"- tzn m,nie żonie dzieciom, no
                  i szwagrowi. taki jest ten polski sockapitalizm lub jak wolisz kapikomunizm.
                  od poczatku spor jest wtym temacie. a do kapitalizmu w rz-plitej bardzo daleko.
                  pa.
                  no i do normalnej ekonomii, a ekonaomia za mateńki komuny byla bliżej
                  normalnych dzialań niż ta aktualna za, przepraszam za wyrażenie, III RZ-
                  PLITEJ.PA
                • Gość: Kraken Re: wsm IP: *.ipt.aol.com 12.11.02, 20:21

> Chłopcy, czy Wy naprawdę wierzycie w to, że opowiadając takie dyrdymały
                  > zaczarujecie rzeczywistość i sprawicie, że socjalizm wróci??? Nie wróci, bo
                  > zdechł ostatecznie i tak naprawdę nikt go nie żałuje - oprócz Was.
                  **********************8
                  -Kr. Zal mi ciebie chlopysiu-chcesz wiec powiedziec,ze "dyrdymalami" jest
                  przypomnienie,ze "za komuny" KAZDY mial prace,z ktorej mogl spokojnie utrzymac
                  siebie i rodzine???A moze nieprawda jest fakt,ze istnialo cos takiego jak
                  stypendia dla uczacych sie,znizki przewozowe dla studentow(50%)i uczniow (33%)??
                  Czy tez moze klamstwem jest,ze POMIMO kartek zaopatrzeniowych znaczna czesc
                  NARODU odzywiala sie lepiej niz obecnie???
                  Prawda jest natomiast,ze nie bylo AZ takiej rozpietosci zarobkow(wynikajacej w
                  dodatku nie wiadmomo z jakich przeslanek)-nie bylo rowniez rozwarstwienia
                  spolecznego(za ktore wiele juz krajow zaplacilo wysoka cene-do rewolucji
                  wlacznie).Nie jezdzili NIELICZNI wczasowac na Bahamy,czy inne Wyspy Zmiluj Sie-
                  za to WSZYSCY korzystali z wczasow badz to na swojskich Mazurach,w
                  Bieszczadach,czy Zakopanem.
                  Nieprawde rowniez piszesz,ze TAMTYCH czasow NIKT nie zaluje-wbrew twym
                  poboznym zyczeniom sondaze pokazuja,ze juz niemal 60% Polakow wrociloby na
                  kleczkach do tamtych -wcale nie tak dobrych czasow,jednak dla znakomitej
                  wiekszosci ZNACZNIE LEPSZYCH NIZ TE OBECNE.
                  Mnie osobiscie zwisa to kalafiorem-ani mnie to grzeje,ani ziebi-chce mi sie
                  tylko smiac,ze tego czego nie potrafila dokazac "komuna"(mimo szarpania mnie
                  przez kontrwywiad) dokazala ta "wolna" Polska-spakowalem sie i wypierdolilem
                  niczym z pozaru w burdelu od tej "polskiej" wolnosci-zal mi tylko
                  robotnikow,ktorych cynicznie wykorzystano i jeszcze cyniczniej "olano"-moge sie
                  zalozyc,ze gdyby te "gupie robole" wiedzieli jak sie
                  to "modernizowanie","naprawianie","wolnosciowanie" skonczy-"komuna" rzadzilaby
                  jeszcze dobre 50 lat w szczesciu i spokoju!!
                  • Gość: wsm Acha! IP: 62.233.204.* 13.11.02, 00:02
                    Kraken, Czyzunia! To bardzo ciekawe i niekonwencjonalne, co mówicie. Bardzo mi
                    się spodobało. Pa.
    • Gość: czyzunia Re: DLACZEGO TOWARZYSZ CZYZUNIA TĘSKNI ZA PRL-EM? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.11.02, 10:21
      kolego sympatyczny zwykly chamie.
      w pierwszych slowach mego listu chce przypomniec ci prawdę oczywistą; ucz sie
      gamoniu bo ojcom twoim nie starczy świnek i krówek żeby za twoje egzaminy
      zaplacić. jak wynika z twojej glupoty, ani jeden z dotychczasowych twoich
      egzaminow nie mogl sie udac bez udzialu tych pozytecznych zwierzątek.
      wracam do sprawy.
      w czasach gierka zedlużenie bylo spore. natomiast w latach 1989-2002 ,to co
      zostalo stworzone w latach EDWARDA , bylo prze z 13 lat prywatyzowane. mimo
      złodziejskiej prywatyzacji, pieniądze uzyskane z tej prywatyzacji przekroczyły
      wartośc zadlużenia. nie pisz więc glupot bo nikt nie będzie sobie dupy
      zawracał na JAKĄKOLWIEK DYSKUSJĘ Z TOBĄ.
      w kwestii bluzgania ogę ci udzielić korepetycjii ale znów narażę twoich ojcow
      na pozbycie sie kilku zwierzątek gospodarskich.
      na razie pa.
      • Gość: CCC Ekonomia dla opornych. IP: *.inetia.pl 12.11.02, 18:58

[.. O zdawaniu egzaminów za pomocą świnek ..]

Coś mi się wydaje ,że do świnek chama powinieneś na korepetycje chodzić :-).

> w czasach gierka zedlużenie bylo spore. natomiast w latach 1989-2002 ,to co
        > zostalo stworzone w latach EDWARDA , bylo prze z 13 lat prywatyzowane. mimo
        > złodziejskiej prywatyzacji, pieniądze uzyskane z tej prywatyzacji
        >przekroczyły wartośc zadlużenia.
        Tylko ,że na ten majątek składają się 2 składniki
        pożyczone pieniądze + nasz wkład własny (czyli to co zrobiliśmy przez 50 lat
        komunizmu)

Nie napisałeś o ile "została przekroczona wartość zadłużenia" ale jeżeli o
        jakąś stosunkowo niewielką kwotę (np. 5 MLD EURO) to podsumowanie tych 50 -ciu
        lat wypada dość tragicznie :-C.

Ps. Jeżeli pieniądze z prywatyzacji nie zostały zmarnowane tylko poszły na
        jakieś uzasadnione "koszty wyjścia z komunizmu" to powinieneś w bilansie ująć
        również tą kwotę.

Pps. Może okazać się ,że wyglądamy tak:
        Wartość majątku - wartość zadłużenia - uzasadnione koszty transformacji = 15 gr.
        I co wtedy powiesz ???

Pozdrawiam
        CCC
        • Gość: czyzunia Re: Ekonomia dla opornych. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 12.11.02, 19:16
          to i twoje stare musza szykowac te prosieaczki.
          i krowki
          i kurki
          i jajeczka.
          poslugujesz sie samymi ogolnikami.
          a powiedz tymchlopakom w biedaszybach w walbrzychu ze ekonomia.
          powiedz to chlopakom ze zdechlych pgr-ow- ze ekonomia.
          chlopakom z hut- że ekonomia.
          a tak pozatym powiedz co w polsce sie o9becnie produkuje.
          produkcja zdechla zupelnie.
          niejaki lepper chlapnął niedawno że do rz-plitej jakaś polska firma
          sprowqadzila gwożdzi za 40 mln.euro. nic dodac nic ująć.
          jakoś tak ten świat jest zbudowany że wszędzie dba się o wlasną produkcję. a
          to systemem ceł a to udogodnień kredytowych. czy zauważyles w rz-plitej coś z
          tego typu dzialań.
          a tak konkretnie ponowie pytanie jaki produkt w rz-plitej jest eksportowany.
          za jakieś rozsądne pieniądze. osdtatnim rynkiem zbytu byl dawne zsrr, ale tu
          decydenci potrafili tylko przeszkadzać. byl to mały handel indywyidualny. ale w
          swej masie stanowił ładnych kilka mld usd. czy wygonienie ruskiego klienta z
          polski to ekonomia czy cholera wie co.
          jeszcze reaz podaj przyklad sensownego eksportu polskiego produktu.pa
          • Gość: Towarzysz Szmaciak To były czasy! IP: *.czajen.pl / 192.168.3.* 12.11.02, 22:24
            Ze wzruszeniem wspominam czasy PRLu, okres bezprzykładnego rozwoju naszego
            kraju. Polska wówczas rosła w siłę, ludzie żyli dostatnio. Wydobywaliśmy
            wówczas niemal 200 mln ton wegla i produkowalismy miliony ton stali. Produkcja
            trzody chlewnej osiagnęła taki poziom, że na kazdego Polaka przypadało pół
            świni, a komu to nie wystarczało dostawał po ryju. Wieczór z Dziennikiem trwał
            wówczas godzinę i emitowany był w obu programach równocześnie. Moglismy w tym
            czasie zobaczyć niemal wszystkie sukcesy osiagnięte dzięki dalekowzrocznej
            polityce Partii i Rządu. Polska Zjednoczona Partia Robotnicza liczyła niemal
            trzy miliony członków, a jej najwybitniejsi przedstawiciele co 4 lata dostawali
            talony na samochód. Bezpieczenstwa zenetrznego strzegło w ramach Układu
            Warszawskiego Ludowe Wojsko Polskie, a bezpieczeństwa wewnętrznego ZOMO.
            Zdarzało się co prawda, że niewystarczająco uswiadomiona klasa robotnicza
            ulegała podszeptom zachodnich imperialistów i brała udział w nieuzasadnionych
            protestach czy innych zamieszkach. W celu usprawnienia dystrybucji wprowadzono
            kartki na cukier, a następnie na papierosy, paliwo, mięso i artykuły spozywcze.
            Za to bez kartek mozna było kupić ocet i w wypadku tzw. rzucenia do sklepów:
            papier toaletowy, majtki i sznurek do snopowiazałek. Gdyby nasza gospodarka
            dalej rozwijała sie w tym tempie dzis osiągnęlibysmy poziom Kuby i KRLD. Ten
            bezprzykładny okres rozwoju PRL podobnie jak wiekszości krajów RWPG zakończył
            się po dojściu do władzy w ZSRR towarzysza Gorbaczowa który okazał sie
            nieodporny na knowania i podszepty imperialistów. Skutki takiej polityki
            odczuwamy do dziś i należy mieć tylko nadzieję że SLD i osobiscie tow. Leszek
            Miller przywrócą stary porządek.
            • Gość: PULS Re: To były czasy! IP: *.27.84.54.Dial1.Chicago1.Level3.net 12.11.02, 22:46
              Gość portalu: Towarzysz Szmaciak napisał(a):

> Ze wzruszeniem wspominam czasy PRLu, okres bezprzykładnego rozwoju naszego
              > kraju. Polska wówczas rosła w siłę, ludzie żyli dostatnio. Wydobywaliśmy
              > wówczas niemal 200 mln ton wegla i produkowalismy miliony ton stali.
              Produkcja
              > trzody chlewnej osiagnęła taki poziom, że na kazdego Polaka przypadało pół
              > świni, a komu to nie wystarczało dostawał po ryju. Wieczór z Dziennikiem
              trwał
              > wówczas godzinę i emitowany był w obu programach równocześnie. Moglismy w tym
              > czasie zobaczyć niemal wszystkie sukcesy osiagnięte dzięki dalekowzrocznej
              > polityce Partii i Rządu. Polska Zjednoczona Partia Robotnicza liczyła niemal
              > trzy miliony członków, a jej najwybitniejsi przedstawiciele co 4 lata
              dostawali
              >
              > talony na samochód. Bezpieczenstwa zenetrznego strzegło w ramach Układu
              > Warszawskiego Ludowe Wojsko Polskie, a bezpieczeństwa wewnętrznego ZOMO.
              > Zdarzało się co prawda, że niewystarczająco uswiadomiona klasa robotnicza
              > ulegała podszeptom zachodnich imperialistów i brała udział w nieuzasadnionych
              > protestach czy innych zamieszkach. W celu usprawnienia dystrybucji
              wprowadzono
              > kartki na cukier, a następnie na papierosy, paliwo, mięso i artykuły
              spozywcze.
              > Za to bez kartek mozna było kupić ocet i w wypadku tzw. rzucenia do sklepów:
              > papier toaletowy, majtki i sznurek do snopowiazałek. Gdyby nasza gospodarka
              > dalej rozwijała sie w tym tempie dzis osiągnęlibysmy poziom Kuby i KRLD. Ten
              > bezprzykładny okres rozwoju PRL podobnie jak wiekszości krajów RWPG zakończył
              > się po dojściu do władzy w ZSRR towarzysza Gorbaczowa który okazał sie
              > nieodporny na knowania i podszepty imperialistów. Skutki takiej polityki
              > odczuwamy do dziś i należy mieć tylko nadzieję że SLD i osobiscie tow.
              Leszek
              > Miller przywrócą stary porządek.
              P.Och piekne to byly czasy.Te rozradowane przodownice pracy socjalistycznej
              na traktorach ktorym zawsze slonce swiecilo,ta wspaniala dedukacja
              socjalistyczna w szkolach gdzie bylo jasnym kto wrog a kto przyjaciel,
              pamietam jak w szkole podstawowej na pytanie pani czym sie rozni socjalizm od
              kapitalizmu-powiedzialem ze tym ze:w kapitalizmie czlowiek wykorzystuje
              czlowieka a w socjalizmie na odwrot i nawet do wiezienia mnie za to nie
              zamkneli bo uznali ze nie wiedzialem co mowie bo jestem za mlody.Oh to byly
              czsy och byly.Och i ta uczelnia gdzie tylko mnie zawiesili w prawach studenta
              za pytanie na szkoleniu wojskowym skoro NRD sa naszymi przyjaciulmi to co oni
              robili w czasie IIWS-po piwnicach sie kryli?,a mogli mnie przeciez zamknac w
              wiezeeniu,a jak sobie przypomne jakie ladne dziewczyny w kolejkach do sklepu
              jarzynowego staly po kawalek jeszce nie sprzedanego owoca-och te dziewczeta!.
              • Gość: czyzunia Re: To były czasy! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.02, 11:58
                cos ci sie króliki pierdolą po głoweie, o jakich studiach piszesz. te studia to
                chiba wojska OTK.pa
          • Gość: CCC Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.inetia.pl 13.11.02, 13:04

> to i twoje stare musza szykowac te prosieaczki.i krowki i kurki i jajeczka.
            :-D.

> poslugujesz sie samymi ogolnikami.
            To nie ja posługuję się ogólnikami tylko ty. Twierdzisz ,że w PRL-u było
            cudownie. A tego ,że ta "cudowność" była stanem tymczasowym niezauważasz.
            Jeżeli wyskoczysz z pałacu kultury to możesz się czuc "cudownie" ale jak
            dolecisz do parteru zaczną się problemy. Taki sam był PRL.

[.. O biednych ludziach w biednym kraju ..]
            > a powiedz tymchlopakom w biedaszybach ...
            Powiem im ,że gdyby nie PRL zarabiali by 3-6 RAZY więcej i byłoby im znacznie
            łatwiej znaleźć pracę (żyło im by się tak jak OBECNIE żyją ludzie w Hiszpanii
            lub Grecji).
            Żal mi ludzi którzy w desperacji chwytają się (jak tonący brzytwy) "cudownych
            pomysłów" typu "niech wróci PRL". Ale nie zamierzam razem z nimi spadać na
            jakieś kolejne dno ani śnić cudownego snu z którego przebudzimy się w stanie
            znacznie gorszym niż jesteśmy. A uwierz mi proszę ,że może być gorzej. W naszym
            kraju nikt nie umiera z głodu. Ale po kolejnych 10 latach PRL możemy "osiągnąć"
            taki poziom życia.

[.. O ekonomii politycznej ..]
            Państwo powinno "stwarzać warunki" dbać itp. Z tym zgodzi się każdy ale
            zasadniczo różnimy się co do metod. Ja uważam ,że państwo powinno tworzyć prawo
            ułatwiające robienie interesów i nie zabierać obywatelom zbyt wiele.
            Ty sądzisz ,że powinno gromadzić środki i "wpompowywać" je w
            gospodarkę ,żeby "ludziom żyło się dostatniej". Ale zapominasz ,że pieniądze
            które chcemy "wpompować" w gospodarkę najpierw trzeba wypompować z ludzkich
            kieszeni.
            Paradoksalnie częściowo się z Tobą zgodzę. Takie "wypompowywanie i
            wpompowywanie" sprawdza się w czasie wojny albo jakiejś bardzo poważnej
            katastrofy naturalnej.
            Ale jeżeli z nadzwyczajnych rozwiązań zrobimy normę to naszą gospodarkę czeka
            długie i dość bolesne umieranie. A ludzi z byłych PGR-ów dość paskudna
            przyszłość.

Pozdrawiam
            CCC

• Gość: wsm Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: 62.233.139.* 13.11.02, 14:08
              CCC, bardzo sensownie piszesz i oczywiście masz rację. Tyle że nie przekonasz
              ludzi takich jak podpisujący się "czyzunia". W ciągu minionych 3-4 tygodni
              przyglądałem się różnym wątkom i widzę, że jest tu parę osób, które są
              kompletnie impregnowane na wszystko - nie przyjmują do wiadomości liczb,
              argumentów, racji. W gruncie rzeczy nie przyjmują do wiadomości świata na
              początku XXI wieku. Wciąż żyją w epoce PRL-u i podniecają się sukcesami
              Gierka. Dyskusja z nimi nie ma większego sensu, niech sobie żyją w tym swoim
              skansenie...
              • Gość: hip Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.pgi.waw.pl 13.11.02, 14:13

> CCC, bardzo sensownie piszesz i oczywiście masz rację. Tyle że nie przekonasz
                > ludzi takich jak podpisujący się "czyzunia". W ciągu minionych 3-4 tygodni
                > przyglądałem się różnym wątkom i widzę, że jest tu parę osób, które są
                > kompletnie impregnowane na wszystko - nie przyjmują do wiadomości liczb,
                > argumentów, racji. W gruncie rzeczy nie przyjmują do wiadomości świata na
                > początku XXI wieku. Wciąż żyją w epoce PRL-u i podniecają się sukcesami
                > Gierka. Dyskusja z nimi nie ma większego sensu, niech sobie żyją w tym swoim
                > skansenie...

hip: To nie skansen. To szambo PRL-owskie, które pozostawiło po sobie smród
                funkcjonujący m.in. jako bełkot pogrobowców aparatczyków partyjnych i
                prostaczków z awansu społecznego którym tzw. "realny socjalizm" i partia
                uratowały swego czasu życie.
                pozdr
                • Gość: czyzunia Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.02, 15:09
                  kol.ccc a gdzie zauważyles zebym mowil ze panstwo ma dawać. caly czas pisze że
                  ma stwarzać warunki a ty abratno swoje. masz coś ustawione pod czapeczką i
                  klepiesz to do przodu.
                  a burdel jakim jest rz-plita niczym nie przypomina tych krajów o których piszesz
                  [hiszpania, grecja itd]
                  a jeśli państwo nie stworzy odpowiednich warunków to niesrtety, mimo że tak
                  chwalone przez co poniektórych, bedzie zmuszone znów powloać chiba zomo, bo te
                  gamonie z kopalń, hut, stoczni i innych balaganów bedą przyjeżdżać do stolycy,
                  i bedzie coraz weselej.i bedzie maly"kapitalystyczny stan wojenny".
                  i jeśli im przyjdzie wybierać miedzy wolnością a jakąś michą to chiba wybiorą
                  michę. swoim bachorom nie wytlumaczą że nie ma chlebka a jest "Wolność".
                  pomyśl o czemsiś takiem.pa
                • Gość: Towarzysz Szmaciak Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.czajen.pl / 192.168.3.* 13.11.02, 15:12
                  Mniemam że powyższa wypowiedż nie dotyczy mojej osoby. Może zabrzmi to
                  nieskromnie, ale pragnę poinformować towarzyszy, że z wyróżnieniem ukończyłem
                  Wyższą Szkłę Nauk Społecznych przy KCPZPR, a moja praca magisterska poświęcona
                  była wyższości Święta 22 lipca nad Świętami Wielkiej Nocy. Po obronie pracy
                  otrzymałem nawet propozycję pracy na uczelni, ale uznałem że moim powołaniem
                  jest praca u podstaw wśród aktywu robotniczo-chłopskiego.
                  • Gość: Kraken Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.ipt.aol.com 13.11.02, 15:50
                    Gość portalu: Towarzysz Szmaciak napisał(a):

> Mniemam że powyższa wypowiedż nie dotyczy mojej osoby. Może zabrzmi to
                    > nieskromnie, ale pragnę poinformować towarzyszy, że z wyróżnieniem ukończyłem
                    > Wyższą Szkłę Nauk Społecznych przy KCPZPR, a moja praca magisterska
                    poświęcona
                    > była wyższości Święta 22 lipca nad Świętami Wielkiej Nocy. Po obronie pracy
                    > otrzymałem nawet propozycję pracy na uczelni, ale uznałem że moim powołaniem
                    > jest praca u podstaw wśród aktywu robotniczo-chłopskiego.
                    -Kr. Wy siem tu towarzyszu jedyn Szmaciak nie przechwalajta.Wysta nie kunczyli
                    zadny szkuly tych Nauk Spolecznych-wysta kunczyli tego Uniwre,,Uniser....no
                    zesz kurwa mac- tego Marksizma-Leninizma i to w dudatku w tem systemie
                    estree..eee ykstre...,nosz kurwa, jako duchodzoncy sluchacz.A tymat waszy
                    ruzprawki dyplomowy byla to jesli mniem pamienc nie zwodzi-"analiza wirsza
                    Brzechwy "pchla szachrajka""czy jakus tak!!A po tym chwalebnym (a jakze)
                    obronieciu ruzprawki to wom owszym proponuwali tuwarzysze pracem na uczelni w
                    charka..w chaker...no,kurwa jako wozny!!Lecz wy siem towarzysz jedyn nie
                    sprowdzili na tem stanowysku,to wos czeba bylo w ten teren oddeleguwac,coby wy
                    podnosili pozium inszych towarzyszy nie zaznajomnionych z tom poezjom.
                    Wy siem tukej towarzyszu jedyn Szmaciok yntylegentym nie robta,bo my dobrzech
                    pamintomy te wasze zaslugniencia dla tego aktywa,wy nom tow. oczow nie
                    zamydlita-nawyt tym pachnioncym mydelkiem,co siem uno "fa" nazywo!
            • Gość: Kraken Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.ipt.aol.com 13.11.02, 15:18

>
              > [.. O ekonomii politycznej ..]
              > Państwo powinno "stwarzać warunki" dbać itp. Z tym zgodzi się każdy ale
              > zasadniczo różnimy się co do metod. Ja uważam ,że państwo powinno tworzyć
              prawo
              >
              > ułatwiające robienie interesów i nie zabierać obywatelom zbyt wiele.
              > Ty sądzisz ,że powinno gromadzić środki i "wpompowywać" je w
              > gospodarkę ,żeby "ludziom żyło się dostatniej". Ale zapominasz ,że pieniądze
              > które chcemy "wpompować" w gospodarkę najpierw trzeba wypompować z ludzkich
              > kieszeni.
              > Paradoksalnie częściowo się z Tobą zgodzę. Takie "wypompowywanie i
              > wpompowywanie" sprawdza się w czasie wojny albo jakiejś bardzo poważnej
              > katastrofy naturalnej.
              > Ale jeżeli z nadzwyczajnych rozwiązań zrobimy normę to naszą gospodarkę
              czeka
              >
              > długie i dość bolesne umieranie. A ludzi z byłych PGR-ów dość paskudna
              > przyszłość.
              >
              >
              > Pozdrawiam
              > CCC
              > *****************
              -Kr. CHLOPIE!!!Chyba po raz pierwszy zgadzam sie z toba!!!Jest tylko drobne ale-
              piszesz:

> Ale zapominasz ,że pieniądze
              > które chcemy "wpompować" w gospodarkę najpierw trzeba wypompować z ludzkich
              > kieszeni.

Jak dotychczas to jednak te pieniadze rozne Jamroze,Wieczerzaki,Kaczynskie czy
              Kulczyki takoz inne "orly" przepompowaly z kasy panstwowej do swej wlasnej!!A
              skala tego procederu jest wrecz NIEMIERZALNA-juz dawno stracono rachube(dzieki
              roznym "naprawicielom" gospodarki) ile tego wlasciwie jest-mozna to przyrownac
              spokojnie do dzialalnosci ruskiej mafii.Czy to sa wedlug ciebie
              te "instrumenty" budowy panstwa kapitalistycznego???Mowilo sie kiedys,ze
              PIERWSZY milion dolarow trzeba ukrasc-jednak zrobily sie z tego MILIARDY
              ukradzionych,sorry-"wygenerowanych" dolarow,a tego "rozwoja" jak nie bylo-tak
              nie ma-i niepredko bedzie(o ile Polska wogole doczeka)
              >
              • Gość: czyzunia Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.02, 15:26
                krakenku jakoś tak to że kurewskie zlodziejstwo, w tej rz-plitej tłukę do
                zasranych głów tach , przepraszam za wyrażenie"kapytalystów" od siedmiu boleści
                a ony pierdolą ż eto wsio cacy. no chociaż docenili mnie i dali mi ksywkę o
                jakiej zwasze marzyłe;"towarzysz czyżunie" no pycha.
                a swoją drogę jakęście takie "mondre" to czago dfo kurwy nędzy wybierata w tej
                rz-plitej tych komuchów.powieta że glupie sploleczństwo.
                nie bylo glupie jak wybrało tych głąbów od uścisku dloni, tego .,no jak on, o
                walesy, a dopiero jak wybralo se komuchów to glupie. oj szkoda howoryty.pa
              • Gość: czyzunia Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.02, 15:28
                jeszcze słówko: od 13 lat budujeta tyn "kapytalyzm" w tej polsce coraz bardziej
                chujowo. juz chiba nic sie nie produkuje.pa
                • Gość: Kraken Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.ipt.aol.com 13.11.02, 15:37

> jeszcze słówko: od 13 lat budujeta tyn "kapytalyzm" w tej polsce coraz
                  bardziej
                  >
                  > chujowo. juz chiba nic sie nie produkuje.pa
                  -Kr. No-nie badz takim pesymista-JAK TO SIE NIE BUDUJE???!!!A pomniki
                  niejakiego wojtyly karola-to chuj???Chyba nawet Stalin z Hitlerem i Kim Ir
                  Senem razem wzieci nie mieli ich tyle co ten zabawny wikary z Niegowici!!A
                  koscioly i jeszcze wystawniejsze od tych "domow (nie)bozych" plebanie,to co??A
                  te rozniaste oltarze i krzyze z okazji "nawiedzenia" kraju przez watykanska
                  stonke???NO-jednym slowem serce rosnie jak sie widzi ten "zapal naroda" w
                  uczczeniu pierwszej masturbacji Lolka od Wojtylow,potem pierwszej stycznosci z
                  majteczkami biskupa Sapiehy,tudziez pierwszej samodzielnie zrobionej
                  kupki,takoz uswiecenia kremowki-jest z czego sie posmiac-chyba znowu Polska
                  stala sie najweselszym barakiem w obozie panstw 4 swiata
                  • Gość: PULS Re: Ekonomia dla bardzo opornych. IP: *.24.8.8.Dial1.Chicago1.Level3.net 13.11.02, 16:33
                    Gość portalu: Kraken napisał(a):

> Gość portalu: czyzunia napisał(a):
                    >
                    > > jeszcze słówko: od 13 lat budujeta tyn "kapytalyzm" w tej polsce coraz
                    > bardziej
                    > >
                    > > chujowo. juz chiba nic sie nie produkuje.pa
                    > ****************
                    > -Kr. No-nie badz takim pesymista-JAK TO SIE NIE BUDUJE???!!!A pomniki
                    > niejakiego wojtyly karola-to chuj???Chyba nawet Stalin z Hitlerem i Kim Ir
                    > Senem razem wzieci nie mieli ich tyle co ten zabawny wikary z Niegowici!!A
                    > koscioly i jeszcze wystawniejsze od tych "domow (nie)bozych" plebanie,to co??
                    A
                    > te rozniaste oltarze i krzyze z okazji "nawiedzenia" kraju przez watykanska
                    > stonke???NO-jednym slowem serce rosnie jak sie widzi ten "zapal naroda" w
                    > uczczeniu pierwszej masturbacji Lolka od Wojtylow,potem pierwszej stycznosci
                    z
                    > majteczkami biskupa Sapiehy,tudziez pierwszej samodzielnie zrobionej
                    > kupki,takoz uswiecenia kremowki-jest z czego sie posmiac-chyba znowu Polska
                    > stala sie najweselszym barakiem w obozie panstw 4 swiata

P.Kraken-przestan bo mnie juz brzuch boli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka