semilka Dziecku można wyrobić dziecku dowód osobisty... 25.01.06, 11:21 i po kłopocie... Odpowiedz Link Zgłoś
fiksum Bzdura roku, głosujcie 25.01.06, 11:34 swiry jak stąd do londynu, tylko polskie urzedasy to wymysleć potrafią, bzdura roku!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paranka Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:42 a ja kiedyś miałam taką sytuację: jechałam autobusem (to wprawdzie nie PKP ale nasuwają mi się pewne podobieństwa) a obok mnie dwoje dzieci- dziewczyna około 15 lat i chłopiec- około 6-7. Przy kontroli biletów okazało się,że mały zapomniał legitymacji (a miał bilet ulgowy). No i wlepili mu mandat. Aż się serce krajało, jak widziałam te łzy spadające, jak grochy na jego buzię. No przecież to jest chore, zeby takie małe dziecko musiało nosić ze sobą dokumenty. Ale cóż chore państwo- chore prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:53 rany, to jak ja z moją 2,5 letnia córką bedę kiedys zmuszona (bo dobrowolnie do PKP nie chce!!!)jechac pociagiem to musze miec 1.Akt Urodzenia dziecka(może byc ksero???), 2. bilet "0" i coś jeszcze? Ciekawe skąd będa wiedzieć , ze to jest akurat Akt Urodzenia mojego dziecka.... Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 12:03 miało byc "tego" dziecka, a nie "mojego" dziecka;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 11:52 Kolejny przyklad durnoty polskich norm prawnych i urzednikow wytezajacych swe umysly aby to durne prawo jeszcze "zinterpretowac"! Vide: pani naczelnik Renata Gopold, ktora po rozmowie z dziennikarzem musi wytezyc swoj spracowany umysl i jeszcze raz przestudiowac durna ustawe aby zastanowic sie nad jej interpretacja! Juz slysze ten wysilek umyslowy jaki temu zadaniu bedzie towarzyszyl. Proponuje polskiemu parlamentowi plodzenie dlaszych wspanialych norm prawnych, ktore "ulatwia" zycie znekanemu spoleczenstwu naszej biednej Ojczyzny. Idac dalej moznaby np. od kobiet ciezarnych zaczac wymagac okazywania w srodkach komunikacji publicznej zaswiadczenia lekarskiego lub jeszcze lepiej zdjecia USG iz rzeczywiscie sa w ciazy aby mogly skorzystac z wyznaczonego dla nich miejsca do siedzenia. Wiazaloby to sie ze utworzeniem nowego stanowiska pracy pod nazwa "kontroler d./s. uprawnien kobiet ciezarnych do zajmowania uprzywilejowanych miejsc siedzacych w srodkach transportu publicznego". Dzieki temu zmniejszyloby sie takze bezrobocie w Polsce! Ha! i jeszcze takiemu kontrolerowi moznaby dawac lapowke "za nieuprawnione zajecie miejsca uprzywilejowanego"...wiec i majacy powstac Urzad Antykorupcyjny moglby zwiekszyc jeszcze stan o pare etatow, wiec same korzysci. Pani naczelnik Renata Gopold zasluguje na jakies wyroznienie za postawe "wzorowego urzednika" na polu interpretacji prawa polskiego. Coz, zyjemy w kraju gdzie czlowiek i jego prawa nie licza sie, zas elity polityczne zajete sa o wiele "wazniejszymi problemami" niz troska o obywatela. W wolnych chwilach plodza glupie ustawy ktorych glownym zadaniem jest: co by tu jeszcze w zyciu Polakow skomplikowac? Jest jeszcze wiele do zrobienia! I co dalej z ta Polska? Polak zamieszkaly w Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
lavojtek "Rozporządzenie ministra infrastruktury" 25.01.06, 12:09 Kolejny smierdzace jajo pozostawione w spadku przez ekipe LSD i ministra- krewetke-Pola! Odpowiedz Link Zgłoś
rohan49 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 12:16 głupota polskiej biurokracji, również u banruta-PKP nie zna granic Odpowiedz Link Zgłoś
stewex A JAK SIEDZI W DOMU Z BABCIA 25.01.06, 12:20 TO KTO WYSTAWI LEGITYMACJE ? DZIADEK ? URZEDNICZY PE-ER-EL!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldiwaldi Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 12:26 PKP - Polska Kompromiatcja Państwowa:) Już dawno powinno się zlikwidować PKP,a w jej miejsce powinna powstać firma,która potrafi na siebie zarobić:) Odpowiedz Link Zgłoś
setite nie ma obowiązku przedszkolnego 25.01.06, 13:07 W czasie wakacji podróżowałam z 6-letnią córką. Córka dopiero po wakacjach miała zacząć chodzić do zerówki (podlegać obowiązkowi szkolnemu). Kupiłam dla niej bilet ulgowy - miałam przy sobie mój dowód (plastikowy) oraz książeczkę ubezpieczeniową (z wpisanymi danymi córki - w tym oczywiście jej datą urodzenia). Przy kontroli biletów szanowny pan konduktor zapytał, czy dziecko chodzi do przedszkola. Ja na to, że dziecko ma sześć lat - mam na to dokument - czyli zniżka jest uzasadniona. Pan konduktor upierał się, abym okazanła legitymację przedszkolną dziecka. Ja na to, że dziecko ma sześć lat czyli od września (za dwa miesiące) dopiero pójdzie do zerówki, na razie nie ma takiego obowiązku (zresztą córka była już w przedszkolu, ale nie miałam na to żadnej karteluszki, jako że przekonani byliśmy, że wystarczy potwierdzenie wieku dziecka). Konduktor zaczął zachowywać się agresywnie i straszyć wystawieniem kary. Ja szczerze mówiąc też zaczęłam się wkurzać. Oto jest czarno na białym wpisane w potwierdzonej pieczęciami mojego zakładu pracy książeczce ubezpieczeniowej, że dziecko ma tyle a tyle lat - sześć - czyli według przepisów PKP należy mu się ulga (a że książeczka potwierdza wiek, tak poinformowano mnie wcześniej w informacji PKP). A tu konduktor upiera się, że muszę udowodnić, że dziecko chodzi do przedszkola - a przecież nie ma takiego przymusu dla dzieci nieobjętych obowiązkiem szkolnym. ............... W innej DOKP, w te same wakacje - kaonduktorzy owszem wnikliwe sparwdzali bilety, ale gdy podawałam im książeczkę ubezpieczeniową machali ręką, uśmiechając się. I o ileż milej się podróżowało :)))) chociaż pewnie nie powinnam tego pisać, bo by ci mili panowie z tej innej DOKP mieli problemy. Aha, nie ma legitymacji przedszkolnej - mamy taki świstek, kartkę papieru z pieczątką przedszkola ("dziecko realizuje obowiązek") Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: nie ma obowiązku przedszkolnego 25.01.06, 13:37 Moim zdaniem popełniałaś błąd. Trzeba było przyjąć tę karę - i pójść z nią do sądu. jedne czy dwa takie procesy i PKP szybko by się wycofały z bezprawnych działań... Odpowiedz Link Zgłoś
violka28 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 13:38 moja ciotka jechala pociagiem z dzieckiem w wozku i zadali od niej zaswiadczenia, ob inaczej nie moze przewozic dziecka za darmo. Paradoksy totalne. gdzie ma chodzic czterolatek jak nie do przedszkola i chyba widac golym okiem ze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa W Czechach i na Slowacji 25.01.06, 13:49 Tam sprawa jest prosta: Dzieci do 6 roku zycia jezdza bezplatnie i nie potrzebuja pobierac z kasy zadnych kretynskich biletow bezplatnych (polskie kuriozum, zeby tylko udreczyc czlowieka, ktoremu zachcialo sie miec dzieci). Dzieci do ukonczonego 15 roku zycia maja prawo do przejazdow z ulga 50%, i to tez obywatele innych krajow. Od 13 roku zycia obowiazuje posiadanie jakiegokolwiek dokumentu poswiadczajacego wiek dziecka, ale w kazdej kasie kolejowej taki dokument na potrzeby kolei mozna sobie wyrobic, wystarczy zdjecie i zaswiadczenie, legitymacja szkolna. Kolej w tych krajach jest nastawiona przyjaznie do klienta, sa znizki rodzinne, bilety SONE+ (brak odpowiednika w Polsce). Na taki bilet wazny jeden dzien w sob lub niedz (w Czechach 360 Kc) moze jezdzic bez ograniczen 2 osoby dorosle + 3 dzieci w wieku do 15 roku zycia. Polska powinna w wielu sprawach po prostu wprowadzac w zycie czeskie lub slowackie rozwiazania. My nie potrafimy dobrze zorganizowac swojego panstwa. Przyznajmy sie wreszcie do tego, zamiast na sile promowac glupote i bezmyslnosc. Tak, tak, na Slowacji Polski 5-cio latek jedzi za darmo nie tylko kolejami zelaznymi ale i linowymi (moj syn byl ZA DARMO na Lomnicy!) Odpowiedz Link Zgłoś
krupcok Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:05 Mieszkam od 2 lat we Wloszech. tu podruzoojac z moim synem ktory ma 8 lat nie musze przedstawiac zadnego dokumentu, ba on nawet nie ma zadnej legitymacji szkolnej. Tu wszyscy wiedza , ze dziecko 8 letnie ma obowiazek szkolny i podrozuje z znizka 50%. Jest tu tez przepis, ze jezeli dziecko do lat 12 podrozuje w towarzystwie 2 osob doroslych jedzie za darmo i nie musze mu kupowac zerowego biletu. W ostatnie wakacje bylam zmuszona podrozowac po PL pociagami. Ja i moja 2 dziecijedno we wrzesniu mialo konczyc 8 lat a drugie 4. Moj starszy syn chodzac do wloskiej szkoly nie posiada legitymacji a za mlodsza corke nie musze placic za bilet wiec korzystalam z przejazdow rodzinnych.Przepis PKP mowi PRZEJAZDY RODZINNE 33% ulgi Najlepsza propozycja dla rodzin – osób dorosłych podróżujących z dziećmi. Oferta obowiązuje przez cały rok. Szczegóły: 33- procentowa ulga przysługuje maks. dwóm osobom dorosłym, podróżującym z maksymalnie dwojgiem dzieci, które nie ukończyły 16 lat. Zaopatrzona w akty urodzenia dzieci podrozuje i jakie moje zdziwienie gdy konduktor zada legitymacji szkolnej. Obylo sie bez kary "dobry konduktor" powiedzial ze on przymknie na to oko i mi podaruje lecz w drodze powrotnej musze kupic dla syna 100% bilet. Denerwuje mnie glupota ludzka i nieznajomosc przepisow firmy, ktorej sie jest pracownikiem. Cale szczescie wyjechalam z tego kraju a nastepne wakacje wypzyczam samochod na lotnisku. A jeszcze jedno jak moj syn byl malutki(do 2 lat) czesto podrozowalam pociagami Wroclaw - mazury i zawsze oczywiscie z aktem urodzenia (bo niemowle bez zebow nie umiace mowic zawsze moze miec skonczone 4 lata)i kochani koniecznie z biletem zerowym jednym na dziecko a drugim na wozek. Odpowiedz Link Zgłoś
marikaso Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:24 krupcok napisała: > Wroclaw - mazury i zawsze oczywiscie z aktem urodzenia (bo niemowle bez zebow > nie umiace mowic zawsze moze miec skonczone 4 lata)i kochani koniecznie z > biletem zerowym jednym na dziecko a drugim na wozek. łomatko, no nie mów, ze na wózek tez trzeba pobrac bilet??????a f-re za wózek trzeba miec;)? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm ja też nie widzę problemu 25.01.06, 14:08 zaświadczenie z przedszkola, ksero aktu urodzenia... i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
artie39 Re: ja też nie widzę problemu 25.01.06, 14:57 No, nie zapomnij jeszcze świadectwa zgonu babci i szczepienia jamnika (który został w domu). Paranoiczny rozrost biurokracji, a na restrukturyzację PKP kasy nie ma. Może by tak wywalić te babe z roboty, już by się coś przyoszczędziło, a ile idiotycznych zarządzeń, instrukcji, okólników nie zostałoby popełnionych... Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_77 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:12 Ta firma jesttak chora, że juz nic mnie nie zaskoczy. Korzystam z ich usług prawie codziennie i wiem co mówię ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:14 Rozwiązanie takie jak zwykle - jeździć autobusami i czekać, aż zbankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
gedeon2 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:27 to samo miałem na stacji u "zakręconego" sprzedawcy biletów w Zielonej Górze.Z 5 min.mówiłem mu o co mi chodzi a on mi mówił co mi jest potrzebne.Poszedłem "na całość" i powiedziałem żeby mi wreszcie dał ten cholerny bilet a o resztę sam sie później będę martwił.Mam dzieci w wieku 3 i 6 lat.Pozdrawiam i czekam na konkurencję PKP!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moon_nick Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:39 Proponuję, żeby każde dziecko samo sobie narysowało legitymację i ją okazywało wszelkim służbistom. Albo wprowadzić ulgi od wzrostu i niech konduktor chodzi z linijką. Odpowiedz Link Zgłoś
kwako1234 widać kolej stać na stratę klientów 25.01.06, 14:48 ta sytuacje to kolejny powód by koleji powiedzieć NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-56 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:54 A czy w Polsce tez jest potrzebny dokument od glupoty??? Barnaba Odpowiedz Link Zgłoś
artnow Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:56 Ja bym sam zaprojektował i wydrukował. Sztuka jest sztuka a papier jest papier no nie ??? _________ Poczytaj mnie Albo Politykuj ze mną Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 14:59 A co ma powiedzieć matka przewożąc pkp dziecko w okresie przedporodowym Odpowiedz Link Zgłoś
kolia3 to sie nazywa IDIOTYZM 25.01.06, 15:06 kolejna firma chce zarobic kase na "dokumenty" a moze wlasnie tym dzieciom przeznaczyc koszt wydruku vy mialy co jesc.... leczccie sie Ci ktorzy to wymyslacie, a moze teraz zmiana dowodu osobistego by dzici uwidocznic ??? paranoja meska Odpowiedz Link Zgłoś
opt ABSURD W MZK TYCHY 25.01.06, 15:06 Mając wykupiony za 92 zł. bilet okresowy zapłacisz karę,gdy nie będzie na bilecie danych personalnych do wpisania których jednak nic nie obliguje pasażera.W efekcie MZK stworzyło pułapkę sprzedając bilety imienne, które nimi nie są, a za swoje niedopatrzenie podreperowuje swój budżet ściągając od zaskoczonych pasażerów tzw. opłaty dodatkowe za brak danych personalnych na bilecie.Jak widać takich Gopoldów jak w PKP jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
oakville6 Re: Ulgi tylko z dokumentem 25.01.06, 15:11 Totalna bzdura. A co z dziecmi ktore nie chodza do przdczkola/szkoly w Polsce i nie beda mieli legitymacji? Moj 6 letni syn jast maniakiem na punkcie kolei, jezdzilem z nim pociagami w Kanadzie, Niemczech (za darmo do 12 lat!) i w Polsce i tylko w Polsce zadano od nas zaswiadczenie wieku. Ostatnigo lata kedy wracal z zona od babci z Warszawy do babci w Szczecine, konduktor chcial zatrzymac jego kanadyjski paszport. Zona zrobila awanture, sprawdzil wiec tylko date urodzenie. W cywilizowanym swiecie dzecko jest dzeckiem. W Polsce trzeba to UDOKUMENTOWAC. A tak a'propos PKP to kiedy kupowam bilety na dworcu w Szczecine, jak ten durun stanalem w kolejce do kasy ktora nie akceptowala kart kredytowych. Pani kasjerka uswiadomila mi ze jak wol bylo napisane nad okienkiem ,ze karty kredytowe sa akceptowane tylko w kasie obok. Mialem jednak cholerne szczescie bo moglem skorzystac z bankomatu na drugim koncu hali dworcowej i wrocic bez kolejki po bilty do tej samej kasy... Pozdwawiam gorliwych pracownikow PKP i ich madra dyrekcje. Krzysztof W Oakville, Ontario. Odpowiedz Link Zgłoś