Dodaj do ulubionych

5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzności

26.01.06, 10:57
To moim zdaniem świetny pomysł dla Księdza Prymasa.
W końcu on chce dobrze, wiec powinnismy klęknąć i pierścień pocałować a nie
szczekać.

Ciekawi mnie gdyby Glemb okazał się szatanem, to czy też by klękano?

Kiedy Prymas przeleje czarę goryczy?
Obserwuj wątek
    • vitoleone Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:04
      czy beton moze cokolwiek zrozumiec???Gdyby nie utracil poprzedniego
      projektu,mialby teraz nadwyzki od samych turystow.
      • create Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:17
        Moim zdaniem jest on poprostu niegodziwy.

Natępnym jego wielkim zamysłem jest wysłanie na plac budowy benedykta co by tam
        msze odprawił, bo podobno tam może się pomieścic wiecej osob niz na pl
        Piłsudzkiego. Bzdury. Była msza za Jan Pawła II to jakos sie wszyscy pomiescili.
        • vitoleone Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:18
          Glemp jest wiernym synem tej instytucji,w koncu dzieki temu doszedl tak
          wysoko,a teraz juz jest za stary zeby sie zmienic.
          • create Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:23
            Mom zdaniem im starszy tym gorszy a od jakiegoś roku dostał adbsolutnego bzika
            na punkcie budowy i juz nie zachowuuje się wogóle jak Prymas, tylko jak
            przedstawiciel handlowy d.s. wzniesienia Świątyni Opatrzności Bożej.

To straszne, każdą okazję wykorzysta żeby zdobyć choć jednego grosika, tym
            sposobem Świątynia nie będzie miała żadnej wartości duchowej, a będzie jedynie
            tyle warta ile nieruchomość i cegły z których została zbudowana
    • inna57 Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:34
      Widać KK Sp. z o.o. postanowiła zwiększyć rentowność.
      • create problem prawny 26.01.06, 11:53
        Z czego wynika że Prymas moze zmieniac ostatnia wolę kazdego księdza.

Zapoznałem się z konkordatem:
        isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19980510318&type=1&name=D19980318.pdf
        Przejrzałem też Kodeks prawa kanonicznego, który ta umowa miedzynarodowa uznaje:
        www.archidiecezja.lodz.pl/prawo.html
        i nadal nie moge dojsc z czego to wynika.

Chyba tylko z "kompetencji" którą prymas sam sobie przypisał.
        • absurdello No właśnie przecież jest w prawie kanonicznym 26.01.06, 12:12
          przepis co do pochówku:

Prawo Kanoniczne
          Część II - POZOSTAŁE AKTY KULTU BOŻEGO
          Tytuł III - POGRZEB KOŚCIELNY (1176)
          Księga IV UŚWIĘCAJĄCE ZADANIE KOŚCIOŁA

Rozdział I ODPRAWIANIE POGRZEBU

Kan. 1180 -

§ 1. Jeśli parafia posiada własny cmentarz, na nim powinni być grzebani wierni
          zmarli, chyba że inny cmentarz został zgodnie z prawem wybrany przez samego
          zmarłego albo przez tych, do których należy zajęcie się pogrzebem zmarłego.

§ 2. Jeśli tylko prawo tego nie zabrania, każdemu wolno wybrać cmentarz
          pogrzebania.

• absurdello No i jeszcze to ... 26.01.06, 12:16
            Kan. 1242 - W kościołach nie należy grzebać zmarłych, chyba że chodzi o Biskupa
            Rzymskiego, kardynałów lub biskupów diecezjalnych, również emerytowanych,
            którzy powinni być chowani we własnym kościele.
            • create Prymas działa niezgodnie z prawem kanonicznym 26.01.06, 12:32
              Coż nam zwykłym smiertelnikom pozostaje jedynie całować jego wielmożny pierścień
              • absurdello No chyba, że jeszcze istnieje jakiś przepis ... 26.01.06, 12:35
                nadrzędny do tych dwóch wymienionych, który przeoczyliśmy ale ja bym się czepił
                tego słowa, ze KAŻDY ma prawo wyboru miejsca pochówku. A jakie prawo może tu
                zabronić pochówku w miejscu wybranym przez zmarłego ?
      • joannabarska Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 11:53
        Do create: Glemp nie Glemb, Piłsudski a nie Piłsudzki. Pomijam samą sprawę, ale
        jesli wymieniasz jakiekolwiek nazwiska, to sprawdż najpierw ich pisownię.
        • create Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 12:01
          Za Piłsudskiego sorry. Glempa zawsze pisałem raz tak raz tak i nigdy nie mogłem
          zapamietać, a zresztą sprawa jest drugorzędna, niesądze aby nazwisko tego
          Prymasa było godne zapamiętania
          • janbezziemi Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 12:42
            create napisał:

> Za Piłsudskiego sorry. Glempa zawsze pisałem raz tak raz tak i nigdy nie
            mogłem
            > zapamietać, a zresztą sprawa jest drugorzędna, niesądze aby nazwisko tego
            > Prymasa było godne zapamiętania
            ================================================================================
            Nie niesądzę, ale nie sądzę, bo nie z czasownikiem pisze się osobno. Glemp...O
            tyle bym Cię na miejscu Barskiej usprawiedliwił, że Prymas ma ponoć brata,
            ktory nosi nazwisko Glemb i startował do Sejmu "kontraktowanego" w 1989 r.
            Podkreślam: PONOĆ!
    • chyba_normalny Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 13:19
      Mogę nie iść ? - jak będzie to widziane przy rozmowach kwalifikacyjnych do
      pracy ?
      • tia666 Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 13:33
        jak nie pojdziesz , nie bedzie rozmow
      • create Re: 5 zł/os za zwiedzanie krypty Świątyni Opatrzn 26.01.06, 17:13
        Pewnie niedługo Prymas powie że odwiedzenie tej betonowej krypty to świety
        obowiązek kazdego Polaka-katolika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka