Dodaj do ulubionych

dziekuje ci, platformo

14.02.06, 08:17
po obejrzeniu wczorajszego spektaklu sejmowo-telewizyjno-palacowego jestem ci
gleboko wdzieczna, platformo, ze nie weszlas w zadne koalicje z pisem...
dzieki temu nie musialam sie za ciebie wstydzic wczoraj... nie czuje sie tez
tak zgnojona jak wszyscy wyborcy lpr, samoobrony i pisu, ktorzy wczoraj mogli
zobaczyc do czego zdolni sa szefowie tychze w imie wlasnych interesow....
po raz kolejny jestem tez bardzo zadowolona, ze nie glosowalam na Lecha
Kaczynskiego, ktory wczoraj po raz kolejny udowodnil, ze interes brata jest
dla niego najwazniejszy...
Obserwuj wątek
    • travel_wawa Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:31
      Po raz kolejny mam wiele satysfakcji, że nie głosowałem na ludzi niepoważnych,
      na krętaczy, a co najgorsze wycierających sobie gębę co chwile "racją
      stanu", "poświęcaniem się dla Ojczyzny" itp.

Za chwilę, jeśli Platforma zgłosi projekt ustawy o podatkach, dojdzie do
      sytuacji, w której PiS będzie głosować PRZECIWKO WŁASNYM PROJEKTOM USTAW
      PODATKOWYCH ZAWARTYCH W ICH PROGRAMIE WYBORCZYM.

PiSowi tylko chodziło o stołki. O nic więcej. Pazernosć tego ugrupowania na
      władzę jest jeszcze gorsza niz SLD.
      • kahlil Re: Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:44
        Linda Bogusław w reklamie; "..oj Boguś jak Ty mało wiesz o Karmi",n/t
      • ayran Re: Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:47
        travel_wawa napisał:

> Za chwilę, jeśli Platforma zgłosi projekt ustawy o podatkach, dojdzie do
        > sytuacji, w której PiS będzie głosować PRZECIWKO WŁASNYM PROJEKTOM USTAW
        > PODATKOWYCH ZAWARTYCH W ICH PROGRAMIE WYBORCZYM.

Nie dojdzie do takiej sytuacji. Zapobiegnie temu głęboka szuflada biurka
        marszałka Jurka.

> PiSowi tylko chodziło o stołki. O nic więcej. Pazernosć tego ugrupowania na
        > władzę jest jeszcze gorsza niz SLD.

To by nie było takie najgorsze. Ja myślę, że przynajmniej część PiS-u myśli, że
        to wszystko jest dla dobra Polski.
        • scoutek Re: Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:49
          ayran napisał:
          > Ja myślę, że przynajmniej część PiS-u myśli, że
          > to wszystko jest dla dobra Polski.

czesc pisu moze
          ale najgorsze, ze czesc wyborcow pisu jest przekonana, ze to w imie wyzszych
          racji...
          • ayran Re: Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:55
            scoutek napisała:

> ale najgorsze, ze czesc wyborcow pisu jest przekonana, ze to w imie wyzszych
            > racji...

To akurat jest normalne. W elektoracie każdej partii, z sld włącznie, są ludzie
            przekonani że ich partia działa w imię wyższych racji.
            • scoutek Re: Jestem dumny z Platformy. 14.02.06, 09:57
              ayran napisał:
              > To akurat jest normalne. W elektoracie każdej partii, z sld włącznie, są
              ludzie
              >
              > przekonani że ich partia działa w imię wyższych racji.
              wiem
              ale przykre, ze az tak rolowani w zywe oczy sa na tyle slepi, ze nadal w to
              wierza...
    • bryt.bryt pelna zgoda 14.02.06, 09:45
      scoutek napisała:

> po obejrzeniu wczorajszego spektaklu sejmowo-telewizyjno-palacowego jestem ci
      > gleboko wdzieczna, platformo, ze nie weszlas w zadne koalicje z pisem...
      > dzieki temu nie musialam sie za ciebie wstydzic wczoraj... nie czuje sie tez
      > tak zgnojona jak wszyscy wyborcy lpr, samoobrony i pisu, ktorzy wczoraj mogli
      > zobaczyc do czego zdolni sa szefowie tychze w imie wlasnych interesow....
      > po raz kolejny jestem tez bardzo zadowolona, ze nie glosowalam na Lecha
      > Kaczynskiego, ktory wczoraj po raz kolejny udowodnil, ze interes brata jest
      > dla niego najwazniejszy...

Interesy z blizniakami sa zgubne.
    • andrzejg po diabła było to orędzie 14.02.06, 09:46
      Załózmy,że L.Kaczyński chciał rozwiązac Sejm
      Dał sygnał o swoich zamiarach,bądź był to przeciek
      kontrolowany byc moze, a to głównie dla wzmocnienia
      paktu stabilizacyjnego.Cel osiągnął.Jarek wyszedł
      przed dziennikarzy i obwiescił - mam aneksy.

W tym momencie L.Kaczyński podejmuje decyzje o wycofaniu się
      z zamiaru rozwiazania Sejmu.Normalnie rzecz biorąc, wystarczyło
      ogłosic ,że nie będzie orędzia do narodu, a sejm może działac dalej

koniec

ale nie

Pan Prezydent musiał wygłosic ORĘDZIE DO NARODU

żenada

A.

P.S.
      A PO niech teraz spokojnie punktuje koalicję PiS+Samoobrona+LPR
      Na odsunieciu się od konszachtów z PiSem skorzysta nawet PSL
      • scoutek Re: po diabła było to orędzie 14.02.06, 09:48
        oredzie bylo po to, aby kserokopii sie wydawalo, ze jest wazny....
        • czyste.dobro Re: po diabła było to orędzie 14.02.06, 10:03
          Orędzie służyło głównemu celowi działalności Kaczyńskich, czyli stworzeniu
          silnej ludowej partii prezydenckiej. Najważniejszym elementem tego orędzia była
          polityczna diagnoza prezydenta - dobry Pis, złe Po.

• mariner4 Ja też tak uważam. 14.02.06, 09:54
      Z łobuzami nie wchodzi się w alianse.
      M.
    • asienka32 Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklaracje, 14.02.06, 10:03
      zawsze zastanawiam się jak można sie tak bezkrytycznie opowiadać za ludźmi,
      którzy są tylko politykami - dosć nędzną moralnie grupą społeczną.

Szczególnie, ze jedyną zasługą PO jest to że stojąi na boku, krytykując
      Kaczyńskich za WSZYSTKO i są w stanie zagłosować za każdym najbardziej debilnym
      i irracjonalnym rozwiązaniem, tylko dlatego, żeby przeciwstawić się PiS.
      Przykład: becikowe, krytyka przedłużenia pobytu w Iraku /PO od zawsze
      opowiadało sie za koalicja z USA/ i ostatnie wymuszanie na PiS obietnic
      przedwyborczych /jakoś sobie nie przypominam podobnej determinacji pana Rokity
      w tej kwestii kiedy u władzy był Miller/.
      Naprawdę jest za co kochać Platformę :/
      • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:07
        asienka32 napisała:

chyba mi po prostu zazdroscisz, bo o "swoich" politykach mozesz tylko tak,
        cyt.: "dosć nędzną moralnie grupą społeczną"
      • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:10
        asienka32 napisała:

> Szczególnie, ze jedyną zasługą PO jest to że stojąi na boku, krytykując
        > Kaczyńskich za WSZYSTKO i są w stanie zagłosować za każdym najbardziej
        debilnym
        >
        > i irracjonalnym rozwiązaniem, tylko dlatego, żeby przeciwstawić się PiS.
        > Przykład: becikowe,

Uważasz, że prezydent Kaczyński podpisał debilną ustawę?

> krytyka przedłużenia pobytu w Iraku /PO od zawsze
        > opowiadało sie za koalicja z USA/

krytyka przedłużania wojsk w Iraku to też przejaw debilizmu?

> i ostatnie wymuszanie na PiS obietnic
        > przedwyborczych

Przecież to nie jest żadne wymuszanie. PO nie jest w stanie niczego na sejmowej
        większości wymusić.

> /jakoś sobie nie przypominam podobnej determinacji pana Rokity
        > w tej kwestii kiedy u władzy był Miller/.

A o czym to może świadczyć, że sobie nie przypominasz?

> Naprawdę jest za co kochać Platformę :/
        >
        • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:39
          ayran napisał:
          > Uważasz, że prezydent Kaczyński podpisał debilną ustawę?
          Dokładnie tak. Becikowe jest debilne samo w sobie.

> krytyka przedłużania wojsk w Iraku to też przejaw debilizmu?
          Krytyka sama w sobie nie jest debilizmem, ale jesli ktoś jest gorącym
          zwolennikiem naszego członkowska w koalicji, a nagle okazuje się, że zmienia o
          180 stopni swoje poględy tylko dlatego, że musiałby przyznać rację
          Kaczyńskiemu - to jest już objaw debilizmu.

> Przecież to nie jest żadne wymuszanie. PO nie jest w stanie niczego na
          sejmowej większości wymusić.
          Czy to oznacza, ze poważny i uczciwy polityk jakim jest Jan Rokita składa
          gołosłowne obietnice i deklaracje???

> A o czym to może świadczyć, że sobie nie przypominasz?
          Albo, że dla PO wróg w postaci SLD był wrogiem dużo mniejszym niż PiS.
          • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:44
            asienka32 napisała:
            > Albo, że dla PO wróg w postaci SLD był wrogiem dużo mniejszym niż PiS.

albo....?
          • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:48
            asienka32 napisała:

> > Uważasz, że prezydent Kaczyński podpisał debilną ustawę?
            > Dokładnie tak. Becikowe jest debilne samo w sobie.

To kamyczek do ogródka pana prezydenta.

>
            > > krytyka przedłużania wojsk w Iraku to też przejaw debilizmu?
            > Krytyka sama w sobie nie jest debilizmem, ale jesli ktoś jest gorącym
            > zwolennikiem naszego członkowska w koalicji, a nagle okazuje się, że zmienia
            o
            > 180 stopni swoje poględy tylko dlatego, że musiałby przyznać rację
            > Kaczyńskiemu - to jest już objaw debilizmu.

Dobrze, że nie 360 stopni. Chyba musisz zapoznać się dokładniej ze stanowiskiem
            PO w tej sprawie.

>
            > > Przecież to nie jest żadne wymuszanie. PO nie jest w stanie niczego na
            > sejmowej większości wymusić.
            > Czy to oznacza, ze poważny i uczciwy polityk jakim jest Jan Rokita składa
            > gołosłowne obietnice i deklaracje???

Bynajmniej. Jak rozumiem, PO złoży projekt PiS-u, który jest mimo wszystko - w
            sensie sumarycznych obciążeń - bliższy projektowi PO od stanu obecnego.

>
            > > A o czym to może świadczyć, że sobie nie przypominasz?
            > Albo, że dla PO wróg w postaci SLD był wrogiem dużo mniejszym niż PiS.

Domyślam się, że coś przed tym "albo" było. Nawiasem mówiąc z przebiegu
            kampanii wyborczej wprost wynikało, że PO była dla PiS-u wrogiem większym niż
            sld.
            • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:01
              ayran napisał:
              > To kamyczek do ogródka pana prezydenta.

> Dobrze, że nie 360 stopni. Chyba musisz zapoznać się dokładniej ze
              stanowiskiem PO w tej sprawie.

A jakie PO miało stanowisko w tej sprawie pół roku temu?

> Bynajmniej. Jak rozumiem, PO złoży projekt PiS-u, który jest mimo wszystko -
              w
              > sensie sumarycznych obciążeń - bliższy projektowi PO od stanu obecnego.
              Koncepcja projektu PO jest autorstwa osoby, która w chwili obecnej zasiada w
              rzadzie na stanowisku wicepremiera i min finansów. Z tego co się orientuję
              założenia dotyczyły nie tylko obniżki, ale i uproszczenia systemu podatkowego.
              Sumarycznie być może jest bliższy, ale ulgi prorodzinne to kolejne strony
              formularza PIT i problemy interpratacyjne.
              I nie należy zapominać, ze reformy podatkowej nie da się wprowadzić z dnai na
              dzień, obniżka podatków musi ciągnąć za sobą ruchy po stronie wydatkow
              budżetowych.

> Domyślam się, że coś przed tym "albo" było. Nawiasem mówiąc z przebiegu
              > kampanii wyborczej wprost wynikało, że PO była dla PiS-u wrogiem większym niż
              > sld.
              Tylko i wyłącznie dlatego, że SLD nie zagrażało w ostatnich wyborach ani jednym
              ani drugim.
              • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:08
                asienka32 napisała:
                > Tylko i wyłącznie dlatego, że SLD nie zagrażało w ostatnich wyborach ani
                jednym
                >
                > ani drugim.

no widzisz... przyznajesz, ze peo bylo dla pisu najwiekszym wrogiem podczas
                kampanii... to czemu sluzyly, Twoim zdaniem, te wszystkie deklaracje o koalicji
                i o "naszych przyjaciolach z PO" ze strony prezesa czyste dobro?
                moze teraz zobaczysz wreszcie, ze od samiutkiego poczatku pis NIE ZAMIERZAL
                tworzyc koalicji z peo... a jesli nawet tak to na takich zasadach, jakie
                obowiazuja w pakcie od wczoraj....
              • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:08
                asienka32 napisała:

> ayran napisał:
                > > To kamyczek do ogródka pana prezydenta.
                >
                > > Dobrze, że nie 360 stopni. Chyba musisz zapoznać się dokładniej ze
                > stanowiskiem PO w tej sprawie.
                >
                > A jakie PO miało stanowisko w tej sprawie pół roku temu?

To wypowiedź Komorowskiego sprzed o ho ho.

www.radio.com.pl/trojka/salon/default.asp?ID=1870
                A w grudniu zeszłego roku powiedział tak:
                "Uważam, że parę lat temu gdy polscy żołnierze jechali do Iraku było to
                opowiedzenie się po słusznej stronie, trochę ponad stan realnych możliwości
                Polski, ale po dobrej stronie. Dzisiaj nie ma takiej konieczności. Dzisiaj
                wszyscy tam powoli zmniejszają albo zupełnie likwidują własne zaangażowanie,
                łącznie z Amerykanami. Ukraina i inne kraje."

Rozumiem, że ciebie interesuje sierpie zeszłego roku - przykro mi, ale musisz
                sobie sama poszukać.

>
                > > Bynajmniej. Jak rozumiem, PO złoży projekt PiS-u, który jest mimo wszystk
                > o -
                > w
                > > sensie sumarycznych obciążeń - bliższy projektowi PO od stanu obecnego.
                > Koncepcja projektu PO jest autorstwa osoby, która w chwili obecnej zasiada w
                > rzadzie na stanowisku wicepremiera i min finansów. Z tego co się orientuję
                > założenia dotyczyły nie tylko obniżki, ale i uproszczenia systemu
                podatkowego.
                > Sumarycznie być może jest bliższy, ale ulgi prorodzinne to kolejne strony
                > formularza PIT i problemy interpratacyjne.

No bez przesady. Po prostu podstawa opodatkowania dzieli się przez więcej
                członków gospodarstwa domowego niż w przypadku PiT-u małżeńskiego.

> I nie należy zapominać, ze reformy podatkowej nie da się wprowadzić z dnai na
                > dzień, obniżka podatków musi ciągnąć za sobą ruchy po stronie wydatkow
                > budżetowych.

To jeden z argumentów Rokity. Jesli nie wymusimy na rządzie obniżki podatków (i
                wpływów) to nie wymusimy także obniżki wydatków budżetu.
                >
                > > Domyślam się, że coś przed tym "albo" było. Nawiasem mówiąc z przebiegu
                > > kampanii wyborczej wprost wynikało, że PO była dla PiS-u wrogiem większym
                > niż
                > > sld.
                > Tylko i wyłącznie dlatego, że SLD nie zagrażało w ostatnich wyborach ani
                jednym
                >
                > ani drugim.

Tu mamy do czynienia z interpretacją intencji PiS-u, a nie faktem.
                • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:34
                  > No bez przesady. Po prostu podstawa opodatkowania dzieli się przez więcej
                  > członków gospodarstwa domowego niż w przypadku PiT-u małżeńskiego.

Chyba nie miałeś nigdy do czynienia z ustawa PIT lub CIT skoro zakłądasz, ze to
                  będzie kwestia prostego matematycznego dzielenia.

Dużo większym problemem niż obniżka podatków jest obcięcie częsci budzetowych
                  wydatków. "Wymusimy" to niezbyt szczęsliwe słowo, uchwalanie budzetu na
                  zasadzie: obniżymy wpływy a potem się zobaczy skończy się wzrostem deficytu
                  budzetowego. Reforma podatków powinna być /utopia?/ częścią reformy finansów
                  państwa. Uważam, że Gilowska za to wzięła się /przynajmniej w deklaracjach
                  słownych/od dobrej strony, najpierw uproszczenie systemu podatkowego a potem
                  obniżka podatków wprowadzana stopniowo wraz z cięciem wydatków /też
                  zaplanowanym całosciowo a nie "podcinaniem" pod publiczkę/.
                  Tyle, że to są tylko na razie zapowiedzi.
                  • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:42
                    asienka32 napisała:

> > No bez przesady. Po prostu podstawa opodatkowania dzieli się przez więcej
                    >
                    > > członków gospodarstwa domowego niż w przypadku PiT-u małżeńskiego.
                    >
                    > Chyba nie miałeś nigdy do czynienia z ustawa PIT lub CIT skoro zakłądasz, ze
                    to
                    >
                    > będzie kwestia prostego matematycznego dzielenia

No nie mam zielonego pojęcia co ma do tego CIT. To po pierwsze. Po drugie, nie
                    widzę żadnych specjalnych podstaw do komplikacji systemu w porównaniu do
                    obecnej ustawy poza tym, że zamiast dzielenia łącznego dochodu przez dwa, jak w
                    przypadku małżeństwa, dojdą jeszcze możliwości dzielenia tego dochodu przez 1 +
                    x (w przypadku osób samotnie wychowujących x dzieci) lub 2 + x, jesli mamy do
                    czynienia przez 2 + x.
                    • ayran jeśli.. 14.02.06, 11:43
                      ...jesli mamy do czynienia z małżeństwem wychowującym x dzieci.
                    • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:52
                      Ustawa CIT jest obok PIT czy VAT przykładem jak w Polsce wygląda regulacja
                      prawna w kwestii podatkowej. Gąszcz przepisów, luki prawne, niejasne
                      interpretacje i głupota urzędników skarbowych.
                      A w kwestii prostego działania to trzeba jeszcze określić kto jest osobą
                      uprawnioną do wspólnego opodatkowania. W przypadku dzieci małoletnich
                      wychowujących się w rodzinie nierozbitej to masz rację, ale po ukończeniu 18
                      roku życia, po dolożeniu rent itp. zaczyna się sprawa komplikować. A co z
                      konkubinatem, rozwodem, śmiercią jednego z rodziców itp.???

• ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 12:29
                        Każdy z tych przypadków (i kilka innych) da się uregulować w ustawie w sposób
                        niebudzący wątpliwości i niepozostawiający pól do interpretacji w obecnej
                        skali. Mówimy o przyszłej regulacji, w związku z czym skażenie się na obecną
                        nie wydaje się słuszne. Poza tym, w przeciwieństwie do Ludwika Dorna, nie
                        uważam żeby coroczne wypełnianie PiT-u było największym nieszczęściem dla
                        obywatela.
                        • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 13:13
                          A ja uważam, że PIT powinien miec takie rubryki:
                          dochód
                          stawka podatku % /liniowa/
                          kwota wolna: /dośc wysoka, zeby nie ścigac po tunelach bab sprzedających
                          marchewkę/
                          kwota podatku:
                          zaliczki:
                          pozostało do zapłaty:

Bez względu na ilość dzieci, wysokość dochodu, kolor skóry i wyznanie. I jakoś
                          czuję się dziwnie tłumacząc takie rzeczy POwcowi :)
                          • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 20:55
                            asienka32 napisała:

> Bez względu na ilość dzieci, wysokość dochodu, kolor skóry i wyznanie. I jakoś
                            > czuję się dziwnie tłumacząc takie rzeczy POwcowi :)

I uważasz, że temu PO-wcowi robi różnicę kolor skóry i wyznanie? No to
                            rzeczywiście czuć się musisz dziwnie, ale chyba nic się z tym nie da zrobić.
                            • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 09:07
                              Nie, po prostu zabrnęliśmy w dyskusji do momentu kiedy ayran - POwiec mówi o
                              ulgach prorodzinnych w podatkach a asienka - /może niekoniecznie zwolenniczka,
                              ale osoba, której blizsze jest PiS niż PO/ mówi o podatku liniowym.
                              Tylko o to mi chodziło pisząc:
                              > > czuję się dziwnie tłumacząc takie rzeczy POwcowi :)

ayran napisał:
                              > I uważasz, że temu PO-wcowi robi różnicę kolor skóry i wyznanie? No to
                              > rzeczywiście czuć się musisz dziwnie, ale chyba nic się z tym nie da zrobić.
                              • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 09:18
                                asienka32 napisała:

> Nie, po prostu zabrnęliśmy w dyskusji do momentu kiedy ayran - POwiec mówi o
                                > ulgach prorodzinnych w podatkach a asienka - /może niekoniecznie
                                zwolenniczka,
                                > ale osoba, której blizsze jest PiS niż PO/ mówi o podatku liniowym.

To jakaś pomyłka. Ja się w ogóle nie wypowiadam jako zwolennik czy przeciwnik
                                ulg prorodzinnych a jedynie wyrażam pogląd, że wprowadzenie mozliwości
                                wspólnego opodatkowania rodzin z dziećmi jest raz mozliwe dwa wcale nie musi
                                komplikowac zasad wyliczania podatków. Oraz że da się tak sforułowac regulacje
                                w tym zakresie, by nie było pola do nadużyć, rozbieznych interpretacji itp.
                                A tak w ogóle to o ile się nie mylę, depozytariusze myśli liberalnej w skali
                                światowej nie są zwolennikami podatku liniowego tylko pogłownego. Nie orientuję
                                się tylko, jaką stawkę obecnie postulują.

• asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 09:55
                                  Rzeczywiscie skrajni liberałowie są zwolennikami podatku pogłownego, ale jest
                                  to rozwiazanie jakkolwiek sprawiedliwe /co do zasady każdy w równej mierze
                                  korzysta z dobrodziejstw państwa, bez względu na osiągane dochody, a można
                                  wysunąć smiałą tezę, ze statystycznie osoby lepiej zarabiające z tego państwa
                                  korzystają mniej/ tak utpojne i trudne do wprowadzenia na poziomie podatku
                                  dochodowego, bo .
                                  Przykładem podatku pogłownego jest abonament RTV, każdy jest zobowiązany go
                                  płacić i państwa nie obchodzi czy rodzinę stać czy nie. A niemalże każda
                                  rodzina w polsce posiada przynajmniej radioodbiornik. Inna sprawa to
                                  ściągalność abonamentu.
                                  Podatek liniowy jest rodzajem kompromisu.
                                  Każdy inny /progresywnny czy preferujacy określone grupy społeczne/ jest
                                  obciążeniem niesprawiedliwym i pogłębiającym patologię /lepiej zarabiasz albo
                                  nie mozesz lub nie możesz mieć dzieci - płać więcej/.
                                  • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:02
                                    asienka32 napisała:

> Rzeczywiscie skrajni liberałowie są zwolennikami podatku pogłownego, ale jest
                                    > to rozwiazanie jakkolwiek sprawiedliwe /co do zasady każdy w równej mierze
                                    > korzysta z dobrodziejstw państwa, bez względu na osiągane dochody, a można
                                    > wysunąć smiałą tezę, ze statystycznie osoby lepiej zarabiające z tego państwa
                                    > korzystają mniej/ tak utpojne i trudne do wprowadzenia na poziomie podatku
                                    > dochodowego, bo .

Ciekawe, że są ludzie którzy głosują na zwolenników rozwiązań, które uważają za
                                    utopijne.

> Podatek liniowy jest rodzajem kompromisu.
                                    > Każdy inny /progresywnny czy preferujacy określone grupy społeczne/ jest
                                    > obciążeniem niesprawiedliwym i pogłębiającym patologię /lepiej zarabiasz albo
                                    > nie mozesz lub nie możesz mieć dzieci - płać więcej/.

Podatek liniowy z kwotą wolną jest podatkiem progresywnym.
                                    • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:13
                                      > Podatek liniowy z kwotą wolną jest podatkiem progresywnym.

Tak.
                                      Tyle, że istotą kwoty wolnej jest zwolnienie z ewidencjonowania małych dochodów
                                      z uwagi na to, ze koszt ich egzekucji mocno przewyższa wysokosć wpływów do
                                      budzetu.
                                      Likwidacja kwoty wolnej oznaczałaby, że baba z jajami handlująca czasem na
                                      rynku musiała rozliczać sie z uzyskanego dochodu z fiskusem.
                                      No i problem - czy ścigać ją za niezapłacone 3 złote podatku czy uczyć
                                      obywateli, ze podatków nie trzeba płacić.
                                      • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:22
                                        Hm. Żeby okreslić, czy dochody mieszczą się w obrębie stawki wolnej czy też
                                        nie, trzeba je ewidencjonować.
                                        • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:29
                                          Teoretycznie tak, ale jak sobie wyobrażasz taką babę na targu prowadzącą KPiR?
                                          To jest trochę tak jak z mandatami w Berlinie za parkowanie.
                                          Policjant za wycieraczkę w aucie na obcych numerach wkłada pouczenie, chociaż
                                          powinien wypisać mandat.
                                          Tyle, że egzekwowanie mandatu byłoby nieracjonalne, a prawo należy szanować.
                                          • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:06
                                            asienka32 napisała:

> Teoretycznie tak, ale jak sobie wyobrażasz taką babę na targu prowadzącą KPiR?

Należałoby wymienić i precyzyjnie opisać rodzaje działalności gospodarczej
                                            niepodlegające ewidencji przychodów. A parkować należy zgodnie z przepisami -
                                            nawet w Berlinie.
                                            • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:12
                                              > Należałoby wymienić i precyzyjnie opisać rodzaje działalności gospodarczej
                                              > niepodlegające ewidencji przychodów.

Dalej podyskutujemy o liberaliźmie, równości podatników i upraszczaniu systemu
                                              podatków?
                                              • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:18
                                                asienka32 napisała:

> > Należałoby wymienić i precyzyjnie opisać rodzaje działalności gospodarcze
                                                > j
                                                > > niepodlegające ewidencji przychodów.
                                                >
                                                > Dalej podyskutujemy o liberaliźmie, równości podatników i upraszczaniu
                                                systemu
                                                > podatków?

To nie na temat. Jesli uznamy, ze baba sprzedająca jajka ma mieć
                                                nieopodoatkowane przychody ze swej działalności, to trzeba tę działalność
                                                nazwać. Alternatywę stanowi kontrolowanie, czy aby nie przekroczyła progu
                                                przychodów osiągając poziom wymagający ewidencji, co - jak rozumiem -
                                                postulujesz.
                                                • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:27
                                                  Nie, ja po prostu uważam, ze państwa nie stać na ściganie owej baby za kilka
                                                  złotych niezaplaconego podatku.
                                                  Nie stać również państwa nie tolerowanie nieprzestrzegania obowiązujacego prawa
                                                  oraz na robienie z urzadników państwowych idiotów.
                                                  Dlatego kwota wolna od podatku powinna być określona w takiej wysokości , ze
                                                  baba stojąca sporadycznie na targu nie jest w stanie przekroczyć poziomu
                                                  dochodu zwolnionego od opodatkowania /i ewidencji/. Rodzaj wykonywanej
                                                  działalności nie ma tu znaczenia - z jakiej racji i według jakiego
                                                  klucza /widzimisię urzędnika w MF?/ jedni mają mieć przywileje a inni nie.
                                                  • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 12:29
                                                    asienka32 napisała:
                                                    > Dlatego kwota wolna od podatku powinna być określona w takiej wysokości , ze
                                                    > baba stojąca sporadycznie na targu nie jest w stanie przekroczyć poziomu
                                                    > dochodu zwolnionego od opodatkowania /i ewidencji/. Rodzaj wykonywanej
                                                    > działalności nie ma tu znaczenia - z jakiej racji i według jakiego
                                                    > klucza /widzimisię urzędnika w MF?/ jedni mają mieć przywileje a inni nie.

Jasne - okreslenie owej granicznej wysokości odbyłoby się w sposób całkowicie
                                                    niearbitralny i niezależny od widzimisię urzędnika, podobnie jak definicja
                                                    sporadyczności stawania na targu.
                                                  • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 13:36
                                                    > Jasne - okreslenie owej granicznej wysokości odbyłoby się w sposób całkowicie
                                                    > niearbitralny i niezależny od widzimisię urzędnika, podobnie jak definicja
                                                    > sporadyczności stawania na targu.

Akurat częstotliwość stawania na targu można ustalić chociażby na podstawie
                                                    dokonanych opłat targowych oraz standardu życia /czy jest adekwatny do
                                                    deklarowanych dochodów/ - normalna procedura skarbowa.
                                                    A w kwestii określenia kwoty - im bardziej powszechny wskaźnik, tym większy
                                                    obiektywizm w jego ustalaniu.
                                                  • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 13:46
                                                    asienka32 napisała:

> > Jasne - okreslenie owej granicznej wysokości odbyłoby się w sposób całkow
                                                    > icie
                                                    > > niearbitralny i niezależny od widzimisię urzędnika, podobnie jak definicj
                                                    > a
                                                    > > sporadyczności stawania na targu.
                                                    >
                                                    > Akurat częstotliwość stawania na targu można ustalić chociażby na podstawie
                                                    > dokonanych opłat targowych

Czyli do ilu razy w miesiącu jest sporadyczne a od ilu regularne?

> oraz standardu życia /czy jest adekwatny do
                                                    > deklarowanych dochodów/ - normalna procedura skarbowa.

To znaczy, że baba sprzedająca na targu jaja powinna deklarowac wysokość
                                                    dochodów osiągnaych z tego tytułu w celu ustalenia, czy przekracza kwotę wolną
                                                    czy też nie?

> A w kwestii określenia kwoty - im bardziej powszechny wskaźnik, tym większy
                                                    > obiektywizm w jego ustalaniu.

To element jakiejś większej konstrukcji teoretycznej?

• scoutek podoba mi sie 15.02.06, 13:48
                                                    wasza PLATFORMA porozumienia
                                                    ;))))
                                • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:05
                                  o podatku liniowym mowy nie ma , bo pis go nie chce, ale nie chce tez swoich
                                  wlasnych obietnic wprowadzac.
                                  Za to zamyka dzieciom przedszkola dobrze funkcjonujace i znajdujące sie w
                                  czołowce najlepszych przedszkoli, tłumacząc ze nas nie stac na dokladanie
                                  marnych groszy na te przedszkola (bo przeciez za wszystko placą rodzice)
                                  I buli cięzkie pieniadze na utrzymanie naszych wojsk w Iraku .( zwykle
                                  partactwo i nieudacznictwo i tyle) no ale niektórzy sa tak slepi ze tego nie
                                  widzą,.
                                  Oto czym jestPIs .
                                  • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:16
                                    PiS zamyka przedszkola?
                                    Chyba coś ci się pomieszało w główce od antypisowskiej propagandy.
                                    Przedszkola publiczne są samorzadowe a samorzady do czasu wyborów jesienią 2006
                                    są póki co w rękach głównie SLD i niekiedy PO.
                                    • ayran Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:28
                                      asienka32 napisała:

> PiS zamyka przedszkola?
                                      > Chyba coś ci się pomieszało w główce od antypisowskiej propagandy.
                                      > Przedszkola publiczne są samorzadowe a samorzady do czasu wyborów jesienią
                                      2006
                                      > są póki co w rękach głównie SLD i niekiedy PO.

W konretnym przypadku (sprawe znam jedynie z wpisu echo_o) trudno jednakowoż
                                      się upierać, że ten konkretny samorząd jest w rękach sld lub PO.
                                      • ayran najmocniej przepraszam 15.02.06, 10:29
                                        oczywiście autorka wpisu to piaf.e
                                      • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:30
                                        > W konretnym przypadku (sprawe znam jedynie z wpisu echo_o) trudno jednakowoż
                                        > się upierać, że ten konkretny samorząd jest w rękach sld lub PO.

Czyli samorzad warszawski zapewne zamknął jedno przeszkole, a nie PiS zamyka
                                        przedszkola, nieprawdaż?
                                        • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:32
                                          asienka, nie mam teraz jak tego znalezc ale na poczatku kadencji tego sejmu
                                          byla dyskusja rozpoczeta przez pis na temat zamykania przedszkoli... chodzilo o
                                          to, zeby kobiety zajmowaly sie dziecmi w domu i zwolnily miejsca pracy
                                          facetom... to bliskie sposobowi myslenia Markowi Jurkowi i roznym takim
                                          zetchaenowcom w lonie pisu...
                                          i nie rzucaj sie od razu....
                                          • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:48
                                            Akurat tematem przedszkoli jestem osobiscie zainteresowana, wiec pomysł
                                            zamykania przedszkoli ze względów ideologicznych pierwsza oprotestuję.
                                            Niemniej jednak w Gdańśku /nie wiem jak sytuacja wygląda w stolicy/ jest
                                            problem z lokalizacja przedszkoli. Na terenie starych dzielnic zamieszkanych
                                            obecnie w duzej częsci przez emerytów znajduje się spora ilość placowek i wiem,
                                            ze w nich trwa walka o każde dziecko w obawie przed likwidacją.
                                            W dzielnicach nowopowstających przedszkoli jest bardzo mało a zapotrzebowanie
                                            ogromne. Większosć rodziców radzi sobie jakoś w ten sposób, ze wozi dzieci do
                                            przedszkola umieszczonego gdzieś po drodze do pracy ale to jest dodatkowe
                                            utrudnienie.
                                            Nie widzę innej możliwości jak zamknięcie cześci placówek we Wrzeszczu na
                                            Zaspie czy Przymorzu i otwarcie w zamian przedszkoli na Oruni Górnej, Ujeścisku
                                            czy Osowie.
                                            I to z ideologią Marka Jurka niewielema wspólnego.

• piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:57
                                              Ja nie mówię o gdansku tylko o Warszawie, gdzie siezamyka w dzielnicach gdzie
                                              powstaja tez nowe osiedla w starych dzielnicach, a w zupelnie nowych osiedlach
                                              w ogóle sie ich nie buduje.
                                              Na dokladke zamyka sie dwa w niewielkiej od siebie odległosci, a w te ktore
                                              zostaja i są pelne poupycha sie dzieci tworząc nowe grupy .Aczęsc rodziców
                                              będzie musiała dowozic dzieci autobusami ,bodzielnica jest duza , a ta która
                                              jest bezposrednio odpowiedzialna za ich zamniecie nawet nie wie gdzie sa
                                              usytuawane , a rodzice uważaja ze zwyczajnie "komuś " jest potrzebny tani lokal.
                                              Nie wspominajac o tym że jak wprowadzą obowiązkową edukację dla 5-latków to nie
                                              bedzie miejsc w ogóle.
                                              • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:03
                                                No tak, ale jeśli:
                                                > rodzice uważaja ze zwyczajnie "komuś " jest potrzebny tani lokal

to oznacza, że być może sprawa ma podłoże korupcyjne a nie ideologiczne.
                                                • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:09
                                                  asienka32 napisała:
                                                  > to oznacza, że być może sprawa ma podłoże korupcyjne a nie ideologiczne.
                                                  >

korupcyjne nie, wszystko zgodnie z nowym prawem i niesprawiedliwoscią.
                                                  a ideologia to kit, który sie wciska między oczy"ciemnemu ludowi"
                                                  • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:12
                                                    W kaczej rzeczpospolitej nie ma miejsca na korupcje, jest prawo dla wybranych.
                                                  • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:14
                                                    Jak się zabiera budynek na przedszkole /potrzebne w danej lokalizacji/, bo ktoś
                                                    ma ochotę go zagospodarować - to jest działanie korupcyjne i nadużywanie władzy.
                                                  • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 11:23
                                                    asienka32 napisała:

> Jak się zabiera budynek na przedszkole /potrzebne w danej lokalizacji/, bo
                                                    ktoś
                                                    >
                                                    > ma ochotę go zagospodarować - to jest działanie korupcyjne i nadużywanie
                                                    władzy
                                                    > .

To sa tylko przypuszczenia lub opinie (do ktorych ludzie maja prawo ,skoro nie
                                                    ma innych logicznych przekonywujących argumentów, lub te, które są brzmią mało
                                                    przekonywująco), dowodów nie ma.
                                        • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:36
                                          asienka32 napisała:

> > W konretnym przypadku (sprawe znam jedynie z wpisu echo_o) trudno jednako
                                          > woż
                                          > > się upierać, że ten konkretny samorząd jest w rękach sld lub PO.
                                          >
                                          > Czyli samorzad warszawski zapewne zamknął jedno przeszkole, a nie PiS zamyka
                                          > przedszkola, nieprawdaż?
                                          >

Właściwie prezydent i pis to jedno(choc mozna polemizowac)ale on sam nawet tego
                                          nie ukrywa, czego dowodem były ostatnie wydarzenia.
                                          Jeden brat, drugi brat, PiS - TA SAMA RODZINA.
                                    • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:29
                                      przedszkola rządowe są zamykane przez osobe specjalnie do tego powołana z
                                      ramienia prezydenta Warszawy.
                                      Aty nie wiesz ze w Warszawie jedyna osoba podejmujaca decyzje jest prezydent i
                                      ludzie działający w jego imieniu?To jedno z największych osiagnięc prezia
                                      (władza w jednych rękach)w Warszawie.
                                      Mało wiesz ale natychmiast obrażasz.
                                      • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 10:53
                                        piaf.e napisała:

> przedszkola rządowe są zamykane przez osobe specjalnie do tego powołana z
                                        > ramienia prezydenta Warszawy.
                                        Przedszkola rządowe /o ile takie istnieją/ chyba winny być zamykane przez
                                        odpowiedniego ministra a nie władze samorzadowe.
                                        Przedszkola samorządowe /bo o takie zapewne chodzi/ zamykane są przez włade
                                        miasta i jakoś próbuję wyobrazić sobie dlaczego Kaczory uparły się akurat na
                                        jedno stołeczne przedszkole /może jakaś trauma z dzieciństwa - sprawdź czy oni
                                        przypadkiem tak nie chodzili/.

A poważniej w sprawie przedszkoli to napisałam tu:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=36768651&a=36839409
                      • piaf.e Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 15.02.06, 01:59
                        Ja to was podziwiam za cierpliwosc w dyskusji z wolontariuszką asienka.
          • basia.basia Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:43
            asienka32 napisała:

> Krytyka sama w sobie nie jest debilizmem, ale jesli ktoś jest gorącym
            > zwolennikiem naszego członkowska w koalicji, a nagle okazuje się, że zmienia o
            > 180 stopni swoje poględy tylko dlatego, że musiałby przyznać rację
            > Kaczyńskiemu - to jest już objaw debilizmu.

Nie przychodzi Ci do głowy po tym co się stało, że właśnie o to chodziło?
            O wymuszenie na PO zmiany poglądów o 180 stopni i to metodami jakie możemy
            obserwować w przypadku SO i LPR?
            Różnica jest taka, że Giertych i Lepper zrobią wszystko na życzenie Kaczyńskiego
            a PO NIE! I widać jak na dłoni, że uczciwe zachowanie w polityce jest lepsze niż
            gry i manipulacje oraz oszukiwanie elektoratu, co bez przerwy robi PiS.
            • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:48
              basia.basia napisała:
              > widać jak na dłoni, że uczciwe zachowanie w polityce jest lepsze ni
              > ż
              > gry i manipulacje oraz oszukiwanie elektoratu, co bez przerwy robi PiS.

mam nadzieje, ze to sie szybko zemsci na braciach i calym pisie... bo, ze sie
              zemsci w to nie watpie....
      • czyste.dobro Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:17
        asienka32 napisała:

> Kaczyńskich za WSZYSTKO i są w stanie zagłosować

> za każdym najbardziej debilnym
        > Przykład: becikowe,

dlaczego to debilne i irracjonalne rozwiązanie poparł Twój prezydent Kaczyński?
        dlaczego debilne i irracjonalne rozwiązanie zaakceptowało Pis, chociaż z ustawą
        dot. wyborów w Warszawie jakoś umiało sobie poradzić?

> krytyka przedłużenia pobytu w Iraku /PO od zawsze
        > opowiadało sie za koalicja z USA/

opowiadanie się za koalicją _na zawsze_ to uzależnienie.
        Inni koalicjanci USA z Iraku się wycofali i nic strasznego z tego nie wynikło.
        Polska płaci cenę za pobyt w Iraku i naturalną rzeczą jest analiza zysków i
        strat z tego wynikających (chodzi zarówno o zyski polityczne jak i finansowe)

> i ostatnie wymuszanie na PiS obietnic
        > przedwyborczych /jakoś sobie nie przypominam podobnej determinacji pana
        Rokity
        > w tej kwestii kiedy u władzy był Miller/.

może dlatego, że obietnica wyborcza Pisu pt. "obniżenie podatków" jest zgodna z
        obietnicą wyborczą Po. Gruszek na wierzbie Po nie obiecywało więc trudno mieć
        do nich pretensje, że nie wywierali w tej sprawie nacisku na Millera.

> Naprawdę jest za co kochać Platformę :/

jedni wolą politycznego szantażystę Jarka z jego koalicjantami przestępcą
        Lepperem i Giertychem, a drudzy Tuska i Rokitę. W czym problem?

• asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:45
          > Polska płaci cenę za pobyt w Iraku i naturalną rzeczą jest analiza zysków i
          > strat z tego wynikających (chodzi zarówno o zyski polityczne jak i finansowe)
          I twierdzisz, ze Komorowski w kilka godzin policzył sobie w głowie te zyski i
          straty /tyle mniej więcej minęło od ogłoszenia decyzji i wygłoszenia
          komentarza/ i wyszło mu, ze właśnie minął okres kiedy "inwestycja" w Irak
          zaczęła przynosić Polsce profity. Niezły z niego analityk, tęgim głowom
          zazwyczaj takie kalkulacje zajmują dużo wiecej czasu.

> może dlatego, że obietnica wyborcza Pisu pt. "obniżenie podatków" jest zgodna
          z obietnicą wyborczą Po.
          Obniżenie tak, ale w kierunku stawki liniowej a nie polityki prorodzinnej.

Gruszek na wierzbie Po nie obiecywało więc trudno mieć
          > do nich pretensje, że nie wywierali w tej sprawie nacisku na Millera.
          Nie bardzo rozumiem zwiazek między pierwszę a drugą cześcią zdania.

Woleć a kochać... prawie nie znaczy to samo.
          • kataryna.kataryna Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:55
            asienka32 napisała:

> > Polska płaci cenę za pobyt w Iraku i naturalną rzeczą jest analiza zysków
            > i
            > > strat z tego wynikających (chodzi zarówno o zyski polityczne jak i finans
            > owe)
            > I twierdzisz, ze Komorowski w kilka godzin policzył sobie w głowie te zyski i
            > straty /tyle mniej więcej minęło od ogłoszenia decyzji i wygłoszenia
            > komentarza/ i wyszło mu, ze właśnie minął okres kiedy "inwestycja" w Irak
            > zaczęła przynosić Polsce profity. Niezły z niego analityk, tęgim głowom
            > zazwyczaj takie kalkulacje zajmują dużo wiecej czasu.

Komorowski skalkulował szybko bo miał proste kryteria. Widać liczyło się to kto
            podejmował decyzję.
          • czyste.dobro Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:18
            asienka32 napisała:

> Gruszek na wierzbie Po nie obiecywało więc trudno mieć
            > > do nich pretensje, że nie wywierali w tej sprawie nacisku na Millera.
            > Nie bardzo rozumiem zwiazek między pierwszę a drugą cześcią zdania.
            >
            to dość proste:
            obniżenie podatków(Pis) - zgodne z programem Po
            gruszki na wierzbie(Miller) - niezgodne z programem Po

IMO to uzasadnia naciski na Pis w sprawie realizacji zobaowiązań wyborczych i
            brak nacisków na Sld

> Woleć a kochać... prawie nie znaczy to samo.

jak _wolisz_ uczucia to proszę
            jedni _wolą_ kochać Po a inni _wolą_ kochać Pis ;)

• ypsilon.ypsi Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:38
        asienka32 napisała:

> zawsze zastanawiam się jak można sie tak bezkrytycznie opowiadać za ludźmi,
        > którzy są tylko politykami - dosć nędzną moralnie grupą społeczną.
        >
        > Kaczyńskich za WSZYSTKO i są w stanie zagłosować za każdym najbardziej debilnym
        >
        > i irracjonalnym rozwiązaniem

Twój prezydent bez mrugnięcia okiem zaakceptował to "najbardziej debilne i
        irracjonalne rozwiązanie" czyżby miał chwilowe zaćmienie umysłu? czy podpisze
        WSZYSTKO by tylko na złość zrobić Platformie?
        • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:51
          Uważam becikowe i ulgi prorodzinne za debilizm komplikujący system podatkowy /i
          tak skomplikowany/ i obciązający budzet niepotrzebnymi kosztami /założe się, że
          po wypłatach becikowego wzrosną ceny wózków, ubranek etc/.
          I to jest ta część programu PiSu,którą uważam za nieporozumienie.
          Tyle, że jesli polityk PiS opowiada się za becikowym to oznacza że ma wypaczone
          poglądy wtej sprawie i nie zna się na finansach publicznych /co w PiSie jest
          niestety dość powszechne/.
          Jeśli za becikowym opowiada się polityk PO to oznacza, że jest kompletnym
          idiotą i nie wie co robi albo cynicznym gnojkiem i jest w stanie wywalić budżet
          państwa tylko po to aby udowodnić że PiS jest zły /troska o Polskę?/.
          • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 10:53
            asienka32 napisała:
            > państwa tylko po to aby udowodnić że PiS jest zły /troska o Polskę?/.

nikt nie musi udowadniac, ze pis jest zly, pis sam sie tym (skutecznie) zajal...
            owszem, troska o Polske... szkoda, ze tego nie rozumiesz...
            • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:04
              > owszem, troska o Polske... szkoda, ze tego nie rozumiesz...

Jakoś nie potrafię zrozumieć, jak można w trosce o Polskę destabilizować
              państwo /głosowanie przeciwko budżetowi 2006/ i wywalać budżet na przyszłe lata
              poprzez przegłosowywanie bezsensownych ustaw generujacych wydatki.
              • inna57 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:07
                asieńko ekonomia to raczej nie jest Twoja mocna strona, bzdurzysz jak zwykle.
                • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:37
                  inna57 napisała:

> asieńko ekonomia to raczej nie jest Twoja mocna strona, bzdurzysz jak zwykle.

Proponuję sprawdzić znaczenie słowa ekonomia zanim się go użyje w dyskusji /o
                  obrażaniu dyskutanta nie wspomnę/.
                  • inna57 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 12:26
                    A nie przyszło Ci do głowy że Twoja osoba pasuje w tym wątku wół do karety.
                    Kochasz swoich idoli miłościa bezkrytyczną, Twoje prawo, ale nie wciskaj kitu
                    tym którzy Ci i tak nie uwierzą bo patrzą trzeźwiej niż Ty na świat i potrafią
                    w sposób krytyczny samodzielnie ocenić sytuację.
                    Chyba że płacą Ci pisuary za wierszówkę, wtedy pisz sobie do woli i nawet nie
                    wysilaj się w składanie wyrazów. Nawet jak będziesz na oślep waliła w
                    klawiaturę efekt będzie identyczny. Nie przekonasz że łajno pachnie fiołkami
                    tylko dlatego że koń pasł sie na kwiatowej łące.
                    • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 14:08
                      inna57 napisała:

> A nie przyszło Ci do głowy że Twoja osoba pasuje w tym wątku wół do karety.
                      O! To trzeba osobowością pasować do watku i do tematu, na jaki zabiera się głos
                      w dyskusji? To jakas nowa formuła forum dyskusyjnego na stronach gazety
                      walczacej o wolność poglądów?

> Kochasz swoich idoli miłościa bezkrytyczną,
                      A kto jest moim idolem według ciebie?

Twoje prawo, ale nie wciskaj kitu
                      > tym którzy Ci i tak nie uwierzą bo patrzą trzeźwiej niż Ty na świat i
                      potrafią
                      > w sposób krytyczny samodzielnie ocenić sytuację.

rozumiem, że chodzi o ciebie, która potrafi w sposób krytyczny oceniać każdego
                      z wyjatkiem czywiscie nieomylnej samej siebie.

> Chyba że płacą Ci pisuary za wierszówkę, wtedy pisz sobie do woli i nawet nie
                      > wysilaj się w składanie wyrazów. Nawet jak będziesz na oślep waliła w
                      > klawiaturę efekt będzie identyczny. Nie przekonasz że łajno pachnie fiołkami
                      > tylko dlatego że koń pasł sie na kwiatowej łące.

Spróbuj choć raz na forum sklecić sensowny wywód zanim zaczniesz komentować
                      wypowiedzi innych.
                      Twoje wypociny ograniczaja się do rzucania inwektyw i złośliwości w kierunku
                      twoich wrogów /często wyimaginowanych - ja jestem przykładem takiego wroga/.

A ... trzymając się przenośni... warto pamiętać, że łajno pachnie łajnem, nawet
                      jeśli zostało wydalone z elitarnej dupy inteligenta albo moralnego autorytetu.
          • ypsilon.ypsi Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 11:55
            asienka32 napisała:

> Uważam becikowe i ulgi prorodzinne za debilizm komplikujący system podatkowy /i
            >
            > tak skomplikowany/ i obciązający budzet niepotrzebnymi kosztami /założe się, że
            >
            > po wypłatach becikowego wzrosną ceny wózków, ubranek etc/.
            > I to jest ta część programu PiSu,którą uważam za nieporozumienie.
            > Tyle, że jesli polityk PiS opowiada się za becikowym to oznacza że ma wypaczone
            >
            > poglądy wtej sprawie i nie zna się na finansach publicznych /co w PiSie jest
            > niestety dość powszechne/.
            > Jeśli za becikowym opowiada się polityk PO to oznacza, że jest kompletnym
            > idiotą i nie wie co robi albo cynicznym gnojkiem i jest w stanie wywalić budżet
            >
            > państwa tylko po to aby udowodnić że PiS jest zły /troska o Polskę?/.

To w tym rządzie opozycja ma być strażnikeim budżetu? to bardzo ciekawe
            podejście do sprawy...
            Numer z emeryturami górniczymi się udał, więc z i becikowym miało pójść gładko,
            a tu niespodzianka...
            • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 12:06
              > To w tym rządzie opozycja ma być strażnikeim budżetu? to bardzo ciekawe
              > podejście do sprawy...
              > Numer z emeryturami górniczymi się udał, więc z i becikowym miało pójść
              gładko,
              > a tu niespodzianka...

SLD tworzyło ten budżet, SLD odpowiada ze numer z emeryturami górniczymi i SLD
              głusuje przeciwko własnemu budżetowi.
              A Platforma zagłosowała za becikowym /de facto największą zmianą w stosunku do
              pierwotnego SLDowskiego projektu budzetu 2006/ i jakby nie zauważyła tego
              drobnego niuansu i głosuje przeciwko budżetowi, bo postanowiła sprzeciwić się
              braciom Kaczyńskim.
              • ypsilon.ypsi Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 12:17
                asienka32 napisała:

> > To w tym rządzie opozycja ma być strażnikeim budżetu? to bardzo ciekawe
                > > podejście do sprawy...
                > > Numer z emeryturami górniczymi się udał, więc z i becikowym miało pójść
                > gładko,
                > > a tu niespodzianka...
                >
                > SLD tworzyło ten budżet, SLD odpowiada ze numer z emeryturami górniczymi i SLD
                > głusuje przeciwko własnemu budżetowi.

A rząd i premier marcinkiewicz w sprawie emerytur górniczych nie mają sobie
                oczywiście nic do zarzucenia ;)

> A Platforma zagłosowała za becikowym /de facto największą zmianą w stosunku do
                > pierwotnego SLDowskiego projektu budzetu 2006/ i jakby nie zauważyła tego
                > drobnego niuansu i głosuje przeciwko budżetowi, bo postanowiła sprzeciwić się
                > braciom Kaczyńskim.

Emerytury górnicze SLD, becikowe PO - a prezydent i premier z PiSu zawsze
                uczciwi, kierujący się dobrem państwa, praworządni i prawdomówni...
                • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 12:19
                  ypsilon.ypsi napisał:
                  > - a prezydent i premier z PiSu zawsze
                  > uczciwi, kierujący się dobrem państwa, praworządni i prawdomówni...

dokladnie
                  widac to bylo wczoraj
                • asienka32 Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 14:12
                  > Emerytury górnicze SLD, becikowe PO - a prezydent i premier z PiSu zawsze
                  > uczciwi, kierujący się dobrem państwa, praworządni i prawdomówni...

Czy ja tak napisałam?
                  Wątek jest o patetycznym uwielbieniu dla PO, więc odpowiadam czemu uwazam, ze
                  sobie na nie nie zasłużyli.
                  • scoutek Re: Zawsze mnie bawia takie pełne patosu deklarac 14.02.06, 14:14
                    asienka32 napisała:
                    > Wątek jest o patetycznym uwielbieniu dla PO, więc odpowiadam czemu uwazam, ze
                    > sobie na nie nie zasłużyli.

nie kochana, wbrew pozorom to NIE JEST watek o - jak to nazwalas - patetycznym
                    uwielbieniu dla PO
                    watek powstal tylko dlatego, ze jestem przywodcom PO wdzieczna za to, ze NIE
                    weszli do koalicji (jakiejkolwiek) z oszustami politycznymi jakimi sa bracia K.
                    i ich partia szumnie zwana Prawem i Sprawiedliwoscia....
      • elfhelm Nie krytykuj Dużego Becika 14.02.06, 13:17
        Ministrant Michałkiewicz z PiSu uznał to za sukces.
        Realizacja programu PiS też powinna chyba fanom obecnej władzy odpowiadać?
      • sierzant_nowak przepraszam, ale ... 14.02.06, 14:09
        > Kaczyńskich za WSZYSTKO i są w stanie zagłosować za każdym najbardziej debilnym
        >
        > Przykład: becikowe

Jak nazywal sie prezydent, ktory podpisal taka debilna i irracjonalna ustawe? Przypomnisz mi? Cos na Ka... i konczyl sie na ...czynski :D
    • inna57 Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 10:36
      Ciekawe jak teraz Jędruś z Romciem będą się golić, po takim padzie płaskim
      przed ich niskościami w dwóch osobach normalne spoglądanie w lustro wydaje mi
      się poprostu niemożliwe. Niżej polityk, chwalący się własnym ugrupowaniem
      reprezentowanym w parlamencie, nie może upaść.
      • p.smerf Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 10:50
        O jej, w obliczu utraty michy nasi dzielni i pyskaci wodzowie nauczyli się
        ładnie służyć, podawać łapę i co najważniejsze nie powarkiwać na pana.
        • albacor Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 11:04
          Dziękuję Po że nie musi padać na twarz przed tymi patafianami jak LPR i SO.
          rzeczywiscie po czyms takim panowie G&L nie powinni móc patrzeć w lustro. A juz
          na pewno swoim wyborcom w oczy.
      • haen1950 Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 11:09
        inna57 napisała:

> Ciekawe jak teraz Jędruś z Romciem będą się golić, po takim padzie płaskim
        > przed ich niskościami w dwóch osobach normalne spoglądanie w lustro wydaje mi
        > się poprostu niemożliwe. Niżej polityk, chwalący się własnym ugrupowaniem
        > reprezentowanym w parlamencie, nie może upaść.

Romcio się nie przejmuje, nawet na klęczkach jest większy od Jarusia. Mówi, że
        to problem Jędrusia. Czeka, aż ten się podniesie.
        • inna57 Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 11:12
          obawiam się że swoim wczorajszym zachowaniem udowodnili że ich ulubioną pozycją
          jest pad płaski w łajno.
    • czarny.humor W całym tym wczorajszym spektaklu ... 14.02.06, 11:16
      ... żenującym, obrzydliwym, był jednak element bardzo miły i pouczający.

To był widok Leppera i Giertycha, jak ze złamanymi karkami, przetrąconymi kręgosłupami, skopani i zdeptani, na kolanach, jęcząc, błagalnie lizali Kaczorowi kuper.

Zapracowali sobie na to i odebrali zasłużoną lekcję! :)))
    • haen1950 Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 11:21
      Nareszcie platforma zaczęła się zachowywać jak przystoi. Zawsze z niesmakiem
      patrzyłem jak wdają się w pyskówki z pisowskim mistrzami w tej dziedzinie. Ci
      to najbardziej racjonalne argumenty sprowadzą do poziomu magla.
      Stanowczo doradzam unikanie tej formy wypowiedzi i zwracanie się ze swoją
      kwestią do widzów i słuchaczy. Inaczej powstaje wrażenie, że racja jest po
      stronie bezczelności i chamstwa. Nawet Niesiołowski to zrozumiał i nie puszcza
      wodzy fantazji słowa mówionego na gorąco.
      • baabeczka Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 12:33
        Dziekuje Platformo, trzeba zachowac klase a inni niech sie gnoja, moze to lud
        zrozumie.
        • b.krakus słusznie, nie gadać byle co... 14.02.06, 13:38
          i z byle kim!
    • piaf.e Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 15:29
      Ja też dziękuję platformie rownież za nie branie udziału w żenujacym spektaklu.

Dotąd nie używałam takich okresleń:( ale jest zbyt wiele powodów ...)nasz kraj
      przekształcają w kaczolandie -zakomleksieni bliżniacy i bawią się naszym
      krajem za nasze pieniądze.
      • piaf.e Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 15:56
        A platformie chciałam jeszcze podziekować za wczorajszą konferencję prasową.

Nie łatwo jest zyć w kraju gdzie partia rządząca funduje nam haos i bezprawie.
    • piaf.e Re: dziekuje ci, platformo 14.02.06, 21:03
      I dziękuję platformie za to że jest.
      W tym kraju dzieje sie żle , bardzo żle.
      Czsasami można sięzałamac.
    • palnick Re: dziekuje ci, platformo 15.02.06, 02:23
      dzięki tobie został wyznaczony najniższy możliwy poziom w polityce. Teraz
      widać, że Samoobrona przy tobie to Kilimandżaro mądrości na Żuławach głupoty
      POkraczej :)
      • piaf.e Re: dziekuje ci, platformo 15.02.06, 02:49
        palnick napisał:

> dzięki tobie został wyznaczony najniższy możliwy poziom w polityce. Teraz
        > widać, że Samoobrona przy tobie to Kilimandżaro mądrości na Żuławach głupoty
        > POkraczej :)

Mowisz o parti czy o mnie?
        Bo jesli o mnie to niemam nic wspólnego z polityką.
        Jestem obywatelem tego kraju,jak wiekszośc.
        A jesli chodzi ci o PO to wszyscy już wiedzą że twoje opinie nie są wiarygocne.
    • zhureck dziękujemy ci, towarzyszu Stalin, za nasze 15.02.06, 02:52
      szczęśliwe dzieciństwo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka