Dodaj do ulubionych

Episkopat ma dość o. Rydzyka

• stan561 Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 15.02.06, 22:47
      Maszyna propagandowa Rydzyka jest przez Kosciol popierana od lat. Dzialala za
      czasow JPII, dziala za Benedykta. Episkopat radia Maryja i tv Trwam nie zamyka
      nie dlatego ze nie moze ale po prostu dlatego ze nie chce. Ujawnienie listu o
      ktorym mowa w artykule to kolejny "kontrolowany wyciek informacji", chwyt
      socjotechniczny uzyty juz raz w tym tygodniu przez Kaczynski Bros. a tym razem
      powtorzony przez Episkopat. Ojciec Rydzyk jest dla Episkopatu bardzo uzyteczny
      poniewaz mowi glosno to o czym Episkopat mysli ale nie ma odwagi glosno
      powiedziec. To jest po prostu propagandowa zabawa w "dobrego" i "zlego"
      policjanta. A jezeli wsrod hierarchii koscielnej znalduja sie nieliczni
      duchowni ktorzy nie zgadzaja sie z taka polityka to Rydzyk nazywa ich zydowska
      czescia Episkopatu.
      T.
    • zhureck KOMU PRZESZKADZA RADIO MARYJA? 15.02.06, 22:49
      Nie wiem, jakiego radia ks. Biskup słucha. Wiem natomiast, że to Radio
      Maryja, chyba jako jedyne w Polsce na taką skalę, przedstawia nauczanie Jana
      Pawła II, zapoznając słuchaczy z Jego encyklikami, adhortacjami, listami
      apostolskimi etc. Wiem, że w Radio Maryja prezentowany jest co sobotę cykl
      katechez pt. „Z Kościołem w III Tysiąclecie”, którego autorami są Księża
      Biskupi z poszczególnych diecezji, ordynariusze i sufragani. Wreszcie, w
      Radio Maryja znajdują dla siebie miejsce uczestnicy rozmaitych ruchów
      religijnych, również tych rozśpiewanych i roześmianych, czasem nawet
      roztańczonych, które z całą pewnością stoją na antypodach agresji i
      ksenofobii , tak, zdaniem księdza biskupa charakterystycznych
      dla „niedzisiejszego” katolicyzmu. I w Radiu Maryja organizowana jest pomoc
      dla tych, którzy mają jakieś potrzeby bytowe (audycja „Mogę, chcę pomóc”), a
      w wielu wspólnotach sympatyków Radia organizują się ci, którzy taką pomoc
      niosą na wiele różnych sposobów.

konserwatyzm.pl/artykuly.php?id=871
      Nie wiem, jakiego radia ks. Biskup słucha. Wiem natomiast, że to Radio Maryja,
      chyba jako jedyne w Polsce na taką skalę, przedstawia nauczanie Jana Pawła II,
      zapoznając słuchaczy z Jego encyklikami, adhortacjami, listami apostolskimi
      etc. Wiem, że w Radio Maryja prezentowany jest co sobotę cykl katechez pt. „Z
      Kościołem w III Tysiąclecie”, którego autorami są Księża Biskupi z
      poszczególnych diecezji, ordynariusze i sufragani. Wreszcie, w Radio Maryja
      znajdują dla siebie miejsce uczestnicy rozmaitych ruchów religijnych, również
      tych rozśpiewanych i roześmianych, czasem nawet roztańczonych, które z całą
      pewnością stoją na antypodach agresji i ksenofobii, tak, zdaniem księdza
      biskupa charakterystycznych dla „niedzisiejszego” katolicyzmu. I w Radiu Maryja
      organizowana jest pomoc dla tych, którzy mają jakieś potrzeby bytowe
      (audycja „Mogę, chcę pomóc”), a w wielu wspólnotach sympatyków Radia organizują
      się ci, którzy taką pomoc niosą na wiele różnych sposobów.

www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=publicystyka&nr=2006021220149
      • moja_poczta3 Re: KOMU PRZESZKADZA RADIO MARYJA? 15.02.06, 23:31
        Mi na ten przykład . Wszyscy widzicie doskonale albo plusy , albo minusy w samym
        radiu , nie biorąc pod uwagę jego słuchaczy - to w większości ludzie starsi ,
        którzy bezgranicznie ufają osobie Rydzyka .Atakujcie Rydzyka a nie radio -
        daleko nie szukając , idiotyczne sformułowanie ukute w neo-politycznym slangu
        "moherowe berety" jest już przyklejone do naszych babć . Moją babcię też jakiś
        wspaniały i mądry polityk w ten sposób obraził . Ludzie jak widać po
        komentarzach słusznie zauważają , że radio JEST polityczne , inni że potrzebne ,
        inni chcą wręcz wjechania do stacji batalionem buldożerów . Tylko co ma nasza
        babcia słuchać? Komercyjną papkę reklam , głupoty i plastiku ???
        Jest to instytucja która leży w gustach starszyzny , celowo pomijam tutaj
        młodszą częśc odbiorców - nie interesują mnie oni . I nasz główny bohater swoje
        radio ma czelnośc wykorzystywać do celów , w które oddany słuchacz się siłą
        rzeczy zaangażuje . Potęga mediów . Nasi ukochani zostają w piękny sposób
        określani kogo mają lubić , kto jest be , na kogo zagłosują to już samo wyjdzie
        , oczywiście numer konta - ojcu dyrektorowi proponowałbym w tym miejscu raczej
        pozyskiwać środki od tych którym to radio służy FAKTYCZNIE . Bo swojej
        największej grupie słuchaczy gotuje radio raczej niedźwiedzią przysługę -
        zamiast spokoju ducha na starość podniesienie ciśnienia - jak to politykę i inne
        warstwy życia w naszym kraju opanowały złe moce .
        To jest zwykła obłuda - i za to atak na Rydzyka z mojej strony .
        A wiernym słuchaczom Radia Maryja życzę spokoju ducha .
        • aradian Re: KOMU PRZESZKADZA RADIO MARYJA? 16.02.06, 02:52
          Ale dlaczego atakować ojca Rydzyka.To dzięki niemu właśnie radio ma tylu
          zwolenników. A poza tym nie będzie on to będą jego uczniowie.
        • aradian Re: KOMU PRZESZKADZA RADIO MARYJA? 16.02.06, 03:11
          Dziwię sie tobie -moja_poczta3- jeśli przeszkadza ci RM to go nie słuchaj,jakie
          to proste, nieprawdaż? Po co sobie komplikować życie? Tego zupełnie nie
          rozumiem.Czyżby ktoś zmuszał cię do słuchania tego właśnie radia?
          • moja_poczta3 Re: KOMU PRZESZKADZA RADIO MARYJA? 16.02.06, 18:26
            aradian napisała:

> Dziwię sie tobie -moja_poczta3- jeśli przeszkadza ci RM to go nie słuchaj,jakie
            > to proste, nieprawdaż? Po co sobie komplikować życie? Tego zupełnie nie
            > rozumiem.Czyżby ktoś zmuszał cię do słuchania tego właśnie radia?

Poznaj wrogów swoich . Miło mi .
    • slavik222 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Radia M 15.02.06, 22:52
      Ciekawostka,skąd 75%respondentow sondazu GW wie,że Radio Maryja jest be be
      skoro ,,nie słucha i nie lubi"?
      • revandell Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:03
        Musisz zrozumieć jedną rzecz. To, że ci ludzie nie słuchają radia nie oznacza,
        że nigdy nie słyszeli żadnej z jego audycji. Po prostu nie słuchają go obecnie,
        regularnie bo jak odpowiedzieli w ankiecie "nie lubią go". Proste.
      • kolargolo Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:14
        z tego samego zrodla z ktorego sie dowiedzieli ze jak sie skoczy z 10 pietra to
        sie mozna potluc. domysl sie.
      • fritz.fritz Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:14
        slavik222 napisał:

> Ciekawostka,skąd 75%respondentow sondazu GW wie,że Radio Maryja jest be be
        > skoro ,,nie słucha i nie lubi"?

Dokladnie, to mowi wlasnie wszystko o "sondazystach" i o jakosci GW oraz
        rasistowskiej wrecz nienawisci do wszystkiego co nie POlewicowe i co jest
        rdzennie polskie.
        • nikodem123 Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:17
          A co ma do tego Gazeta Wyborcza? Zastanów się za co nienawidzisz tej gazety?

• fritz.fritz Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:31
            nikodem123 napisał:

> A co ma do tego Gazeta Wyborcza? Zastanów się za co nienawidzisz tej gazety?
            >

GW jest jedna z gazet popierajaca POlew i zwalczajaca prawice wszstkimi
            mozliwymi srodkami.

Slowo nienawidziec zupelnie nie pasuje do kontekstu. GW jest przeciwnikiem
            politycznym i to takim ktory stacza sie do poziomu gadzinowek. Gadzinowki, to
            byly gazety wydawane w czasie wojny przez Niemcow dla Polakow. Wojna sie
            skonczyla, gadzinowki wrocily.

Tylko media OR popieraja prawice. POlew popiera w sumie okolo 1/4 a prawice
            pozostale 3/4 spoleczenstwa.
            • bbn777 Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:41
              fritz.fritz napisał:

> nikodem123 napisał:
              >
              > > A co ma do tego Gazeta Wyborcza? Zastanów się za co nienawidzisz tej gaze
              > ty?
              > >
              >
              > GW jest jedna z gazet popierajaca POlew i zwalczajaca prawice wszstkimi
              > mozliwymi srodkami.
              >
              > Slowo nienawidziec zupelnie nie pasuje do kontekstu. GW jest przeciwnikiem
              > politycznym i to takim ktory stacza sie do poziomu gadzinowek. Gadzinowki, to
              > byly gazety wydawane w czasie wojny przez Niemcow dla Polakow. Wojna sie
              > skonczyla, gadzinowki wrocily.
              >
              > Tylko media OR popieraja prawice. POlew popiera w sumie okolo 1/4 a prawice
              > pozostale 3/4 spoleczenstwa.

Caly czas mowisz 3/4 i 3/4... Dowody?
              • fritz.fritz Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:45
                bbn777 napisał:

> fritz.fritz napisał:
                >
                > > nikodem123 napisał:
                > >
                >
                > Caly czas mowisz 3/4 i 3/4... Dowody?

Odpowiedz przy pierwszym pytaniu
            • nikodem123 Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 15.02.06, 23:49
              Ale co ma do tego Gazeta Wyborcza?!

Jeszcze raz powtórzę swoje pytanie, człowieku...

Gazeta Wyborcza opublikowała tylko stanowisko episkopatu.

Nienawiść do GW Cię zaślepiła?
          • aradian Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 16.02.06, 03:22
            Nie to nie chodzi o to, że ktoś nienawidzi GW ale, że GW jest tak nieprzejednana
            wobec wszystkich, którzy z nią nie są jednomyślni.
        • wet3 do fritz.fritz 16.02.06, 02:44
          fritz.fritz napisał:

> slavik222 napisał:
          >
          > > Ciekawostka,skąd 75%respondentow sondazu GW wie,że Radio Maryja jest be b
          > e
          > > skoro ,,nie słucha i nie lubi"?
          >
          > Dokladnie, to mowi wlasnie wszystko o "sondazystach" i o jakosci GW oraz
          > rasistowskiej wrecz nienawisci do wszystkiego co nie POlewicowe i co jest
          > rdzennie polskie.

Korekta. To jest rdzennie NIE NIE NIE POLSKIE!
      • erg_samowzbudnik Re: 75% respondentow GW nie slucha i nie lubi Ra 16.02.06, 06:51
        slavik222 napisał:

> Ciekawostka,skąd 75%respondentow sondazu GW wie,że Radio Maryja jest be be
        > skoro ,,nie słucha i nie lubi"?

Tak samo jak rydzykowcy brzydzą się i nie czytają "Nie" Urbana , a wszystko
        wiedzą co napisał.
    • ves3 Rydzyk to jakiś nawiedzony psychol!! 15.02.06, 22:52
      a ja mu życze by rozsypało sie jego imperium!
      • przyladek.dobrej.nadziei Re: Rydzyk to jakiś nawiedzony psychol!! 15.02.06, 22:54
        I ma licznych nasladowcow.
      • poglodek Wiesz, wydaje mi się, że się nie doczekasz .. 15.02.06, 23:03
        poza Radiem Maryja ... wszystko inne jest własnością prywatną ... różnych
        funacji założonych i będących w posiadaniu osób świeckich ... więc możesz
        pomażyć
        • malpa-z-paryza moze wrescie zrobia porzadek 15.02.06, 23:06
          ale gdzie biedny Pis bedzie latal? do Lisa?
      • aradian Re: Rydzyk to jakiś nawiedzony psychol!! 16.02.06, 03:31
        Nie życz nikomu tego co tobie niemiłe. Bo tego typu pobożne życzenia mają tę
        właściwość, że zawyczaj wracają wzmocnone do wypowiadającego.
        • kolter Re: Rydzyk to jakiś nawiedzony psychol!! 16.02.06, 03:34
          pomijajac to ze wiesz ze jutro nikt tych postow czytac nie bedzie wiec mi
          mozesz co chcesz wciskac ,ale 3 marca jestem w polsce i specjalnie pojde do
          biblioteki katolickiej ,udowodnie ci hipokryto ze lzesz ,jak i twoj caly
          kosciol lze od czasow waszego pierwszego papieza poganina konstantyna
    • k-13 Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 15.02.06, 22:57
      Czas się poważnie wziąść za Rydzyka i za całe to towarzystwo katolicko-
      polityczne które zatraciło zasady podziału między kościółem a polityką !
      • poglodek A to ciekawe 74 % wypowiadających się nie 15.02.06, 23:02
        słuchało (nigdy !) Radia Maryja, ale jest ono przez nich "nielubiane" ... i to
        te 75 % ciągle krytykuje Radio Maryja na forum ... mam propozycje do tych osób
        posłuchajcie sobie troche RM ... szczególnie niedokończonych (bo tam jest
        polityka) .. i wtedy moża oceniać a nie pluć bez sprawdzenia.

I dla ciekawostki ... na gazeta.pl znajduje się tytuł "Episkopat ma dość ojca
        Rydzyka !" co jest manipulacją wystarczy porównać tytuły z:
        - onet.pl "Działalność Radia Maryja i TV Trwam - biskupi upominają"
        - wp.pl "Episkopat upomniał przełożonego ojca Rydzyka"
        - interia.pl "Episkopat krytykuje Radio Maryja i Telewizję Trwam"
        - o2.pl "Episkopat upomina przełożonego ojca Rydzyka"
        - prawy.pl "Episkopat upomina przełożonego ojca Ryzyka"
        • nikodem123 A ja słucham regularnie 15.02.06, 23:09
          Mnie najbardziej podobało się jak słuchacze RM dzwonili i na antenie objaśniali
          co oznacza "Der Gruene Punkt"!

Dochód ze sprzedaży towarów oznaczonych tym znakiem miał iść:

- gdy znak był zielony to dla organizacji żydowskich
          - gdy znak był granatowy to dla masonów
          - gdy znak był czarny to dla satanistów

Ubawić się można było!!
      • aradian Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 16.02.06, 03:43
        Do k-13, najpierw trzeba się wziąć za słownik ortograficzny, a potem spróbuj
        wziąć się za całą resztę. Zapewniam cię, że takie działania przysporzą
        zwolenników partiom narodowym.
    • mlot.na.lewactwo Amok, histeria salonowej swoloczy :))) 15.02.06, 22:58
      to jest to! Ah jaka ta swolocz mądra! Nie słucha i nie lubi! he he he! :)))
      To skoro nie slucha to jak moze nie lubieć? Ja nie lubie Ryśka z Koziej Wolki
      chociaz go nie znam a slyszalem gdzies ze to podly koleś :))) na tej zasadzie :)))
      • vinc0 Re: Amok, histeria salonowej swoloczy :))) 15.02.06, 23:06
        Słuchałem jak przez trzy godziny pastwili się nad HARY POTTEREM,a na koniec
        ekspert powiedział że nie przeczytał książki .
        Przypomniał mi się "REJS"i wywód Tyma o piosence którą przespał.
        • mlot.na.lewactwo Re: Amok, histeria salonowej swoloczy :))) 15.02.06, 23:09
          Dobrze, ze jest na etacie w GW stały słuchacz (ciekawe czy ma zmiennika bo nie
          wiem jak by te katusze przetrwał) bo byscie sie owieczki całkiem pogubili :)))
          • vinc0 Re: Amok, histeria salonowej swoloczy :))) 15.02.06, 23:17
            Wal sie kmiocie.
            • mlot.na.lewactwo Młocie jesli juz... TY KULTURALNY UWOLU :)))) 15.02.06, 23:20

• the.bill1 CO ZROBIć Z GAZETą WYBORCZą??? 15.02.06, 23:38
          Działania Pałki Wyborczej, walącej w innych, którzy niosą wolną myśl polską
          wśród zniewolonych mediów III RP jest działaniem, które nie mieści się w ramach
          demokratycznego państwa obywatelskiego.
          Nie chodzi o formę, tylko o intencję, a co do intencji takich ludzi jak Michnik
          czy Urban, to chyba nikt nie ma wątpliwości.
          Opluwacze, gardzący innymi ludźmi, którym coraz trudniej jest to ukryć nawwet w
          miejscach publicznych powinni być pociągnięci do odpowiedzialności karnej,. bo
          to juz nie ma demokracji. Wyborcza staje się antydemokratyczna w swych
          działaniach i powinna znaleźć się pod lupa wolnościowych instytucji.
          • aradian Re: CO ZROBIć Z GAZETą WYBORCZą??? 16.02.06, 04:21
            Niestety nie da się tego ukryć,że GW nie jest pismem obiektywnym. Swiatopogląd
            czytelnikom kroi się wedle jednej miary. Wobec tego coś niedobrego dzieje się z
            warsztatem dziennikarskim. Pozdrawiam Ciebie, the bill1 serdecznie.
    • poglodek Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób nie 15.02.06, 23:00
      słuchało (nigdy !) Radia Maryja, ale jest ono przez nich "nielubiane" ... i to
      te 75 % ciągle krytykuje Radio Maryja na forum ... mam propozycje do tych osób
      posłuchajcie sobie troche RM ... szczególnie niedokończonych (bo tam jest
      polityka) .. i wtedy moża oceniać a nie pluć bez sprawdzenia.

I dla ciekawostki ... na gazeta.pl znajduje się tytuł "Episkopat ma dość ojca
      Rydzyka !" co jest manipulacją wystarczy porównać tytuły z:
      - onet.pl "Działalność Radia Maryja i TV Trwam - biskupi upominają"
      - wp.pl "Episkopat upomniał przełożonego ojca Rydzyka"
      - interia.pl "Episkopat krytykuje Radio Maryja i Telewizję Trwam"
      - o2.pl "Episkopat upomina przełożonego ojca Rydzyka"
      - prawy.pl "Episkopat upomina przełożonego ojca Ryzyka"
      • mlot.na.lewactwo Swoloczy wystarczają "relacje" w GW :))) 15.02.06, 23:03
        ona im zawsze stresci, ubierze w łatwe i sliskie słowka, motloch zawsze kupi :)))
      • bbn777 Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 15.02.06, 23:07
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=36885139&a=36890529
      • maruda.r Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 15.02.06, 23:09

poglodek napisał:

> słuchało (nigdy !) Radia Maryja, ale jest ono przez nich "nielubiane" ... i to
        > te 75 % ciągle krytykuje Radio Maryja na forum ..

W ankiecie nie ma słowa 'nigdy'. Forma "nie słucham" nie oznacza, że nigdy nie
        słuchałem lub nie słucham; podobnie, jak forma "słucham" nie oznacza, że znam
        każdą audycję.

• mlot.na.lewactwo Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 15.02.06, 23:33
          dlatego takie ankiety to debilizm
          • nikodem123 Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 15.02.06, 23:34
            Chłopie, jakie ankiety?!

Jeden z forumowiczów coś napisał, a Ty to uważasz za wynik jakieś ankiety?

Aleś naiwny!
            • mlot.na.lewactwo Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 15.02.06, 23:43
              Zainteresuj sie bardziej i juz sie tak nie podniecaj :)) papa Michnik obroni sie
              sam :)))
              • nikodem123 Re: Bardzo ciekawy wynik ankiety .... 75 % osób n 16.02.06, 00:06
                Jak się nie ma co powiedzieć, to zawsze można Michnikiem sobie usta obetrzeć.

Wierz sobie dalej w te swoje gusła, które nazywasz prawicą. Dobrej nocy życzę
      • jjr44 próbowalem - nie da się 15.02.06, 23:54
        Wiesz są stacje, które deklarują się jako katolickie i da się ich słuchac. RM
        niestety nie. Nawet mnie nie śmieszy ten bełkot. Z ciekawości po jakichś
        spektakularnych wydarzeniach typu podpisanie paktu stabilizacyjnego puszczałem
        sobie w samochodzie i po 60s przełaczałem bo nie jestem masochistą.
        nie lubię tych tzw. prawdziwych polaków takich jak bender czy j.r.nowak. nie
        jestem w stanie słuchac bredni na temat tzw. polskojęzycznych mediów,
        masońskich i żydowskich spisków. Cienkie głosiki spikerów wprawiają mnie w
        załosliwy nastrój.
        Oczywiście jak ktoś lubi słuchac to jest jego sprawa (z tego co wiem lubi
        słucha ok 0.5 % społeczeństwa.) Nic mnie to nie obchodzi. Wolno im słuchac i
        mówic że ojciec R. jest wspaniały a mnie wolno na forum napisac że nie słucham
        bo nie lubię i ojca r. nie poważam.
    • buntownik_z_powodami 3568 poważne ostrzeżenie... 15.02.06, 23:06
      Nawet Święty już dawno straciłby cierpliwość :)
    • frau_blada Epoiskopat o.Rydzykowi moze ooooooo!!!!!!!!!!!!! 15.02.06, 23:08
      Episkopat o.Rydzykowi moze ooooooo!!!!!!!!!!!!!

Jak go beda draznic to im zrobi oddolna dzika lustracje i beda plakac.

--------------------------------------------------------------
      Kiedy zydowscy ,,partyzanci'' przeproszą Polaków za Koniuchy – sygn. akt S
      13/01/Zk IPN i www.kpk.org/english/toronto/koniuchy.pdf
      • kwaczka11 katolicy juz sobie groza, beda do gardla skakac 15.02.06, 23:54
        niedlugo. Potem bedzie jak W Irlandii. Upadek KK i rydzyka.
    • zhureck małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:09
      Rydzyk ponownie zaprasza ekspertów ze znanego liberalnego think-tanku,
      Instytutu Lorda Actona. okazało się, że podobnie jak jesienią, w naszych
      czołowych, socjaldemokratycznych, łże-liberalnych merdiach nie znalazła się dla
      nich ANI JEDNA MINUTA
      • frau_blada Re: małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:13
        Rydzykowe media wprowadzaja powazna publicystyke.
        www.acton.org/polish/
      • mlot.na.lewactwo Re: małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:17
        thx zhyreck :))) kropla drąży skałę
        • nikodem123 Re: małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:20
          Tobie to już lewicowy PiS i komunistyczne Radio Maryja wygrążyli szare komórki.
          • mlot.na.lewactwo A Tobie Nadredaktor Ojciec Przewielebny 15.02.06, 23:22
            Adam "komandos" Michnik. Ot co!
            • the.bill1 Raczej Ojciec Redaktor z Rodziny GazetyWyborczej 15.02.06, 23:23
          • frau_blada Re: małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:24
            Na odwrot.
            RM tworzy obwody, tam gdzie GW wyzarla ludziom komorki i brakuje polaczen.
            Zacznij sluchac RM, zobaczysz jak Ci sie wyostrza zmysly, gust i smak.
            • nikodem123 Re: małe info dla liberałów: na wiosnę ojciec 15.02.06, 23:29
              To dowiem się, na których masonów idą dochody ze sprzedaży towarów oznaczonych
              "Der Gruene Punkt"?

Slowo! Takie bzdury slyszałem na antenie RM
              • frau_blada Moze na rynszTOKU 15.02.06, 23:34
                Oni podobnie nadaja, ale brednie sadza niemilosierne.
                Moze Ci sie stacje przestawily?
                • nikodem123 Re: Moze na rynszTOKU 16.02.06, 00:27
                  No, widzisz sama nie wierzysz, że takie bzdury można usłyszać na antenie Radia
                  Maryja - katolicki glos w twoim domu
    • gw_klamie Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 15.02.06, 23:19
      które judzi Polakow przeciw sobie i uczy nienawisci do innych.
      • nikodem123 Re: Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 15.02.06, 23:21
        ho! Ho!

Ale się kolega zaperzył jak usłyszał, że episkopat krytykuje Radio Maryja
      • the.bill1 Re: Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 15.02.06, 23:23
        dOKłADNIE. jąTRZY I INENAWIDZI, BO WIDZI TYLKO SWóJ INTERES A MA GDZIEś DOBRO
        pOLSKI I pOLAKóW, CO WIDAć W CODZIENNEJ PORCJI POMYJ WYLEWAJąCYH się z mediów
        III RP.
      • wilmor1 Re: Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 15.02.06, 23:26
        gw_klamie.. wy z sekty rydzyka, ujadacie bezsilnie, ucikają od was ludzie,
        będzie mało kasy! niedługo zaczniecie zabijac!...was bandytów stac na najgorsze!
      • barbara444 Re: Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 15.02.06, 23:52
        Moze GW troche teraz zlustruja i przycichnie.

UB i jego kontynuacja czyli michnikowszczyzna maja wielkie zasoby sil i srodkow
        w paskudnych manipulacjach.

GW teskni do tamtych czasow 1950 kiedy mozna bylo manipulawac w stylu Luny
        Brystygier czy Wolinskiej.
        • wuetend Re: Polacy mają dość UB-eckiego GW-na 16.02.06, 07:55
          bezczelne schizofreniczne brednie. Wyjasnij mi jeszcze zwiazek pomiedzy UB a
          wydarzeniami marcowymi, biedna frustratko
    • the.bill1 DZIENNIKARZE GW DO PSYCHOLOGA? 15.02.06, 23:20
      To absurdalne i tylko michnikowcy mogli dac tak nienawistny i pełen pogardy dla
      inaczej myślących tytuł.
      Nigdzie nie jest powiedziane, że kościól lub episkopat "ma dość". To jest
      ewidentna projekcja swych stanów emocjonalnych dziennikarzy Wyborczej na stan
      wewnętrzny kościoła, co jest po prostu żałosne, biorąc pod uwagę jak GW "kocha"
      inaczej myślące, patriotyczne i narodowe media i w ogóle wolną myśł, która nie
      jest myśla środowiska antypolskiego, międzynarodowego towarzystwa wzajemnej
      adoracji, zjednoczonego biznesowych i ideologicznym interesem, nie liczącym się
      z prawem do wolności tych, których to towarzystwo nie lubi.
      • revandell Re: DZIENNIKARZE GW DO PSYCHOLOGA? 15.02.06, 23:28
        the.bill1 napisał:

> To absurdalne i tylko michnikowcy mogli dac tak nienawistny i pełen pogardy dla
        > inaczej myślących tytuł.
        Chwyt reklamowy - ot co. Im bardziej chwytliwy nagłówek, tym więcej osób przeczyta.
      • mlot.na.lewactwo Problemem RM jest to ze Bronek Gieremek 15.02.06, 23:30
        i Czesio Kiszczak nie przewidzieli go w czasie magdalenkowych popijawek... miala
        byc tylko GW drukowana jako dodatek do Trybuny i nic z tego!
        • nikodem123 Precz z lewactwem! - Rydzyk naszym bogiem 15.02.06, 23:33
          Precz z lewactwem!

Niech zapanuje jedna myśl i jeden pogląd.

Rydzyk niech zostanie naszym bogiem
          • mlot.na.lewactwo Re: Precz z lewactwem! - Rydzyk naszym bogiem 15.02.06, 23:34
            Za bardzo sie podniecasz :)))
        • zwisielec Re: Problemem RM jest to ze Bronek Gieremek 15.02.06, 23:33
          mlot.na.lewactwo napisał:

> i Czesio Kiszczak nie przewidzieli go w czasie magdalenkowych popijawek... mial
          > a
          > byc tylko GW drukowana jako dodatek do Trybuny i nic z tego!

A co to za goście? Jacyś wiejscy ogierzy?!
      • wilmor1 [...] 15.02.06, 23:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ak65 Co za bełkot !!! 15.02.06, 23:38
        Człowieku jak ty piszesz?!! Co to za język polski?
        Gdzie was rekrutują? Na Łubiance???
    • obalmykaczyzm A kto upomni kaczki? Czy bedziemy sie godzic na to 15.02.06, 23:22
      by prezydent RP byl prezydentem jednej opcji politrycznej, i to w dodatku
      takiej, ktora NAM WSZYSTKIM wystawia w swiecie swiadectwo ciemnogrodu,
      obskurantow, szowinistow?
      Jak dlugo musimy sie wstydzic Polski i pogardzac jej elita polityczna? Czy
      nigdy nie bedziemy mieli u wladzy ludzi przyzwoitych, rozumnych i swiatlych?
      Czy musimy byc polaczkami?
    • todundliebe Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:24
      Grzech smiertelny Radia Maryja to zlamanie monopolu na inforacje. Mamy
      tolerancje i wolnosc slowa ale wybiorcza(np.dyskusja o obrazaniu uczuc
      muzulmanow). Wspolnota Europejska, z nia Polska coraz bardziej upodabniaja sie
      do ZSRR.
      • nikodem123 Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:25
        bo w ZSRR Kosiół krytykował gazety i radio?
        • todundliebe Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:34
          To kwestia czasu jak Unia nawiaze do tradycji ZARR, powolujac departament do
          walki z ta "raligina forma ciemnogrodu".
          nikodem123 napisał:

> bo w ZSRR Kosiół krytykował gazety i radio?
          • nikodem123 Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:39
            Albo o krok jak Polska nawiąże do tradycji Iranu: tylko religia stanowi prawo,
            tylko Kościół jest sądem.

Ale tymczasem mamy: Kościół krytykuje gazety i radio, które mówi o sobie
            "katolicki glos w twoim domu".

Dla opornych powtórzę! To Kościół krytykuje gazetę i radio głoszące, że są
            glosem katolickim.
            • frau_blada Krytykuje? 16.02.06, 00:03
              Chyba naucza.

Raz jeszcze – żyjemy w świecie rozmytych pojęć i postaw, w czasie zagrożenia
              naszej wiary i obyczaju nie tyle przez otwarty atak przeciwnika, co jego
              zawoalowaną formę, która polega na zacieraniu różnicy między prawdą a fałszem,
              dobrem i złem, na wprowadzaniu chaosu. Mówił Jan Paweł II: „Trzeba być realistą
              i uznać z głębokim i bolesnym odczuciem, że duża część dzisiejszych chrześcijan
              czuje się zagubiona, zmieszana, zakłopotana, a nawet rozczarowana: idee
              sprzeciwiające się objawionej i niezmiennej Prawdzie, rozprzestrzeniają się
              szeroko i daleko; otwarte herezje w dziedzinie dogmatów i moralności zostały
              rozpowszechnione wywołując zwątpienie, zamęt i bunt; nawet liturgia została
              zmieniona. Zanurzeni w intelektualnym i moralnym relatywizmie a przez to
              permisywizmie, chrześcijanie są kuszeni przez ateizm, agnostycyzm, moralnie
              nieokreślony iluminizm, chrześcijaństwo socjologiczne, bez zdefiniowanych
              dogmatów i obiektywnej moralności” („L’Osservatore Romano””, 7 II 1981)
              • nikodem123 Re: Krytykuje? 16.02.06, 00:20
                Jesli Ci się rozmywają pojęcia i postawy, jeśli czujesz się zagrożona w Twojej
                wierze i obyczaju, bo czujesz się atakowana poprzez przeciwnika [...] ktory
                wprowadza chaos...

... to Twoja rzecz.

Ale tu, dzisiaj episkopat Ci wskazał, że Radio Maryja nie prezentuje postaw
                katolickich, więc nie może być dla Ciebie drogowskazem w Twoim zagubieniu.

• frau_blada Jeszcze Polska nie zginela 15.02.06, 23:26
        Spokojnie. Agora pada.
        Gorzej, ze znakomite instytucje i fundacje sie przepotwarzaja na zdrowych i
        nieomylnych medrcow narodu.

Znow wylansuja jakas miernote, na idola.

--------------------------------------------------------------
        Kiedy zydowscy ,,partyzanci'' przeproszą Polaków za Koniuchy – sygn. akt S
        13/01/Zk IPN i www.kpk.org/english/toronto/koniuchy.pdf
      • wilmor1 Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:30
        todundliebe....dlaczegoś głupi?...boś dureń!
        • todundliebe Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:39
          Amputacja świadomosci politcznej, czyli jestes lewak z poprawnie polityczną
          wydmuszką zamiast mózgu.

wilmor1 napisał:

> todundliebe....dlaczegoś głupi?...boś dureń!
          • nikodem123 Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:41
            Myslę, że on jest z pelnym mózgiem. Problem w tym, że Ty zamiast mózgu masz
            ołtarzyk księdza rydzyka
            • todundliebe Re: Grzech o. Rydzyka 15.02.06, 23:51

Wiadomo ze najprostsza metoda na wrogow postepu to kamien do nog i do Wisly.

nikodem123 napisał:

> Myslę, że on jest z pelnym mózgiem. Problem w tym, że Ty zamiast mózgu masz
              > ołtarzyk księdza rydzyka
    • antonioni1 Czy redemptoryści to oszuści? 15.02.06, 23:26
      Jeden redemptorysta oszust to jak mucha w rosole. Co wrażliwsi wyleją ją do
      zlewu razem z muchą. Inni ją wyłowią i rosół zjedzą. Widocznie głód im dał się
      we znaki. Redemptoryści zawłaszczyli prawdę na tematy moralne. W końcu ich
      założyciel jest doktorem Kościoła od spraw moralnych. Szkoda tylko, że miał na
      imię Alfons, co zgryźliwi odbierają to jednoznacznie, ale ja na pewno nie. Imię,
      jak każde inne. Redemptoryści nie ugną się.Bądźcie tego pewni. Ani ich generał,
      ani ich prowincjał. Uznali, że mają wyłączny patent na moralną prawdę. Niemniej
      jednak młyny Boże powoli mielą, ale dokładnie. Moherowe pokolenie powoli będzie
      wymierać. Tego procesu nikt nie zatrzyma. PiS zastosował sprytny manerw.
      Podłączył się pod radio i telewizję o. Rydzyka. Wyjątkowy elektorat.
      Staruszkowie. Nikt nie brał go pod uwagę. Sam byłem świadkiem, jak jedna
      "młodsza" staruszka dyktowawał "starszej" jak ma głosować i jak jej dyktowała,
      gdzie ma postawić krzyżyk. Niemniej jednak ten głos się liczył. I to jest
      niezaprzeczalny sukces demokracji. Tylko do demokracji trzeba dorosnąć. Czego
      wszystkim moim współrodakom życzę.
    • the.bill1 WOLNA MYśL - TUTAJ LINK 15.02.06, 23:26
      Komu nie wiedzie się z Radiem Maryja?
      www.myslpolska.icenter.pl/index.php?menu=publicystyka&nr=2006021220149
    • qvic Ekskomunika dla Rydzyka 15.02.06, 23:26
      Dlaczego ten facet (Rydzyk) jeszcze nie siedzi za karatkami ?
      Dlatego że ma układy , niczym SLD-owski komuch.
      Za to co biznesmen Rydzyk wyprawia,
      kościół powinien nałożyć ekskomunikę.
      No tak, chyba nawet Papierz się go boi.
      Nie rozumiem stanowiska kościoła i organów włady.
      To się w głowie nie mieści, co ten człowiek wyprawia.
    • mn7 naprawdę? 15.02.06, 23:27
      mamrotha napisała:

> Zabrakło Jana Pawła II i wszystko się sypie.

Czy kiedy ON żył, episkopat potrafił sobie poradzić z tym wrzodem?

• zwisielec Nie dziwota. 15.02.06, 23:28
      Chyba już ani jeden żyd się nie zmieści w episkopacie. Powinni go przechzcić na
      żydowską organizację samopomocową.
    • po.sld.to.dno Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 15.02.06, 23:41
      za JP 2 nie do pomyslenia
      episkopat strzelił sobie w stope
      a może chodzi o to by wizyta B16 w Polsce była kleską frekwencyjna
    • zwisielec Grzech Rydzyka 15.02.06, 23:42
      to nieprzyznanie się publiczne do żydostwa. Wypiął się i trzepie szmalec bez
      podziałkowania.
    • silesius.monachijski Episkopat sam w wielkim klopocie; 15.02.06, 23:45
      Ktory z hierachow "sprzedal" poufna informacje do mediow? RM i tak nie zamkna,
      a sami sie osmieszyli przy okazji; szkoda mi hierarchow; pewnie chcieli dobrze,
      ale pewna "czarna owca" znow wystawila ich na posmiewisko
      • fritz.fritz Re: Episkopat sam w wielkim klopocie; 15.02.06, 23:58
        silesius.monachijski napisał:

> Ktory z hierachow "sprzedal" poufna informacje do mediow? RM i tak nie
        zamkna,
        > a sami sie osmieszyli przy okazji; szkoda mi hierarchow; pewnie chcieli
        dobrze,ale pewna "czarna owca" znow wystawila ich na posmiewisko

Dobrze zauwazyles. Nawet najbardziej zaufani sludzy Bozy maja problem z
        dochowaniem tajemnicy, a co dopiero zwykli smiertelnicy :)

Kontrolowany przeciek, ktory ma udokumentowac ze jednak Biskupi dobrze mysla,
        tak jak od nich POlew oczekuje.

A moze jest to zwykly szantaz?

Lustracja jeszcze sie nie odbyla.

• nikodem123 Re: Episkopat sam w wielkim klopocie, bo szantaż? 16.02.06, 00:01
          Kościół w Polsce w klopocie, bo boi się lustracji i przez to jest szantażowany?

Śmiała teza!
          • silesius.monachijski Re: Episkopat sam w wielkim klopocie, bo szantaż? 16.02.06, 00:07
            choc zaliczam sie do "wiernych synow Kosciola", to teza ta nie wydaje mi sie az
            tak smiala; raczej smutek ogarnia

nikodem123 napisał:

> Kościół w Polsce w klopocie, bo boi się lustracji i przez to jest
            szantażowany?
            >
            > Śmiała teza!
        • silesius.monachijski Re: Episkopat sam w wielkim klopocie; 16.02.06, 00:05
          I wlasnie o to chodzi fritz. wileu hierarchow boi sie lustracji, a RM -
          popierajac tak jednoznacznie PiS - jest za lustracja; to nie tylko sprawa ks.
          Zaleskiego (ktorego znam) i kurii krakowksiej; w samym Episkopacie tez by sie
          taki czy inny znalazl; ten "przeciek" dobrze o tym swiadczy; sa dwie
          mozliwosci: albo przeciek byl ze strony "grupy" Zycinskiego i Pieronka, zeby
          naglosnic sprawe, albo zrobil to ktos, komu zalezy na lustracji biskupow i
          ksiezy

fritz.fritz napisał:

> silesius.monachijski napisał:
          >
          > > Ktory z hierachow "sprzedal" poufna informacje do mediow? RM i tak nie
          > zamkna,
          > > a sami sie osmieszyli przy okazji; szkoda mi hierarchow; pewnie chcieli
          > dobrze,ale pewna "czarna owca" znow wystawila ich na posmiewisko
          >
          > Dobrze zauwazyles. Nawet najbardziej zaufani sludzy Bozy maja problem z
          > dochowaniem tajemnicy, a co dopiero zwykli smiertelnicy :)
          >
          > Kontrolowany przeciek, ktory ma udokumentowac ze jednak Biskupi dobrze mysla,
          > tak jak od nich POlew oczekuje.
          >
          > A moze jest to zwykly szantaz?
          >
          > Lustracja jeszcze sie nie odbyla.
          >
          >
          >
      • liberau Re: Episkopat sam w wielkim klopocie; 16.02.06, 01:30
        > ale pewna "czarna owca" znow wystawila ich na posmiewisko

Dobrze mówisz - ciekawe tylko co to za czarna owca wystawia hierarchów i Kościół
        na pośmiewisko. Czy ona aby nie ma na imię Tadek? A nazwisko - nie zaczyna się
        od "R" (jak "Rydzyk")?
        • sevho Re: Episkopat sam w wielkim klopocie; 16.02.06, 01:37

> Dobrze mówisz - ciekawe tylko co to za czarna owca wystawia hierarchów i
          Kośció
          > ł
          > na pośmiewisko. Czy ona aby nie ma na imię Tadek? A nazwisko - nie zaczyna się
          > od "R" (jak "Rydzyk")?

też uważam że episkopat dał dupy w strategicznym wymiarze :)
          bronia soich wpływów ale widzą że nie idzie po ich myśli i robią błedy,
          najzwyczajniej episkopat jest na równi pochyłej, religia pewnie jest wieczna
          ale jej hierarchowie przyjęli zbyt optymistyczną analogię w stosunku do siebie,
          oni jeszcze nie wiedzą jak szybko traca wpływy, wiedzą tylkio że je tracą.

• silesius.monachijski Re: Episkopat sam w wielkim klopocie; 16.02.06, 01:39
          Rydzyk nie ma powodu, zeby bac sie lustracji; ten "news" podsunal ktos z
          Konferencji Episkopatu; tylko kto, i dlaczego? Gosc Niedzielny nie puscilby
          takiego "donosu" Rydzyka; jestem ze Slaska, i wiem, jak jest; to musial byc
          ktorys z biskupow; tylko kto? i po co?

liberau napisał:

> > ale pewna "czarna owca" znow wystawila ich na posmiewisko
          >
          > Dobrze mówisz - ciekawe tylko co to za czarna owca wystawia hierarchów i
          Kośció
          > ł
          > na pośmiewisko. Czy ona aby nie ma na imię Tadek? A nazwisko - nie zaczyna się
          > od "R" (jak "Rydzyk")?
    • lukec Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 15.02.06, 23:46
      Prawda jest taka, ze na PiS głosowala głownie chołota, czyli ludzie kompletnie
      niewykształceni, bez żadnej znajomości polityki, kierujący się tylko
      beznadziejnymi POPULISTYCZNYMI (niestety właśnie Ci ludzie ktorzy głosowali na
      PiS nie bardzo rozumieją chyba to słowo, proponuje tej chołocie przeczytać parę
      książek) hasłami serwowanymi na pięknej tacy podanymi przez "polityków"
      "wspaniałego" PiS'u. Osobiście uważam, ze gorzej w Polsce pokomunistycznej chyba
      nie było, bo w tym momencie - jak nigdy wcześniej po 1989r. jest tak blisko tego
      pier.... komunizmu sprzed lat. Przepraszam, ale szlag mnie trafia, jak widzę
      idiotów z PiS'u (bo jak inaczej powiedzieć o ludziach WYKSZTAŁCONYCH, którzy
      podpisują pakt stabilizacyjny z chołotą z samoobrony i z nacjonalistami (o
      poglądach NAZISTOWSKICH) z LPR, którzy wchodzą do najbardziej ANTYKATOLICKIEGO
      radia, jakie powstało na ziemiach polskich i wygłaszają swoje chore poglądy.
      LUDZIE !!! NIE WIEM KTÓRZY Z WAS GŁOSOWALI NA PIS, ALE SZCZERZE WAM WSPOŁCZUJĘ,
      ZA TEN WASZ BŁĄD ZYCIA. Z Bogiem (jakimkolwiek)... Szkoda, że największa Osoba
      XX wieku - Święty Jan Paweł II Karol Wojtyła nie jest już wśród nas - myślę, że
      mógłby nam słowa reprymendy przedstawić w swoim imieniu... Niech spoczywa w
      spokoju... A Wy wszyscy zwolennicy PiS'u i radia maryja wstydźcie się, albo
      chociaż zastanówcie...........
      • po.sld.to.dno Re: Episkopat ma dość o. Rydzyka 15.02.06, 23:50
        lukec napisał:

> Prawda jest taka, ze na PiS głosowala głownie chołota, czyli ludzie kompletnie
        > niewykształceni, bez żadnej znajomości polityki, kierujący się tylko
        > beznadziejnymi POPULISTYCZNYMI (niestety właśnie Ci ludzie ktorzy głosowali na
        > PiS nie bardzo rozumieją chyba to słowo, proponuje tej chołocie przeczytać
        parę
        > książek) hasłami serwowanymi na pięknej tacy podanymi przez "polityków"
        > "wspaniałego" PiS'u. Osobiście uważam, ze gorzej w Polsce pokomunistycznej
        chyb
        > a
        > nie było, bo w tym momencie - jak nigdy wcześniej po 1989r. jest tak blisko
        teg
        > o
        > pier.... komunizmu sprzed lat. Przepraszam, ale szlag mnie trafia, jak widzę
        > idiotów z PiS'u (bo jak inaczej powiedzieć o ludziach WYKSZTAŁCONYCH, którzy
        > podpisują pakt stabilizacyjny z chołotą z samoobrony i z nacjonalistami (o
        > poglądach NAZISTOWSKICH) z LPR, którzy wchodzą do najbardziej ANTYKATOLICKIEGO
        > radia, jakie powstało na ziemiach polskich i wygłaszają swoje chore poglądy.
        > LUDZIE !!! NIE WIEM KTÓRZY Z WAS GŁOSOWALI NA PIS, ALE SZCZERZE WAM
        WSPOŁCZUJĘ,
        > ZA TEN WASZ BŁĄD ZYCIA. Z Bogiem (jakimkolwiek)... Szkoda, że największa Osoba
        > XX wieku - Święty Jan Paweł II Karol Wojtyła nie jest już wśród nas - myślę,
        że
        > mógłby nam słowa reprymendy przedstawić w swoim imieniu... Niech spoczywa w
        > spokoju... A Wy wszyscy zwolennicy PiS'u i radia maryja wstydźcie się, albo
        > chociaż zastanówcie...........
        bredzisz
        wszystko co piszesz to bzdury lewaku
        gdyby JP II zył nikt by nie smial z purpuratów głosno przeciw RM występować

a dalsze twoje plugastwa to zwykły bełkot
    • lukec Re: Episkopat ma dość o. RydzykaP 15.02.06, 23:47
      Prawda jest taka, ze na PiS głosowala głownie chołota, czyli ludzie kompletnie
      niewykształceni, bez żadnej znajomości polityki, kierujący się tylko
      beznadziejnymi POPULISTYCZNYMI (niestety właśnie Ci ludzie ktorzy głosowali na
      PiS nie bardzo rozumieją chyba to słowo, proponuje tej chołocie przeczytać parę
      książek) hasłami serwowanymi na pięknej tacy podanymi przez "polityków"
      "wspaniałego" PiS'u. Osobiście uważam, ze gorzej w Polsce pokomunistycznej chyba
      nie było, bo w tym momencie - jak nigdy wcześniej po 1989r. jest tak blisko tego
      pier.... komunizmu sprzed lat. Przepraszam, ale szlag mnie trafia, jak widzę
      idiotów z PiS'u (bo jak inaczej powiedzieć o ludziach WYKSZTAŁCONYCH, którzy
      podpisują pakt stabilizacyjny z chołotą z samoobrony i z nacjonalistami (o
      poglądach NAZISTOWSKICH) z LPR, którzy wchodzą do najbardziej ANTYKATOLICKIEGO
      radia, jakie powstało na ziemiach polskich i wygłaszają swoje chore poglądy.
      LUDZIE !!! NIE WIEM KTÓRZY Z WAS GŁOSOWALI NA PIS, ALE SZCZERZE WAM WSPOŁCZUJĘ,
      ZA TEN WASZ BŁĄD ZYCIA. Z Bogiem (jakimkolwiek)... Szkoda, że największa Osoba
      XX wieku - Święty Jan Paweł II Karol Wojtyła nie jest już wśród nas - myślę, że
      mógłby nam słowa reprymendy przedstawić w swoim imieniu... Niech spoczywa w
      spokoju... A Wy wszyscy zwolennicy PiS'u i radia maryja wstydźcie się, albo
      chociaż zastanówcie...........
    • ak65 List Prezydium KEP do prowincjała redemptorystów 15.02.06, 23:52
      Jego fragmenty dostępne na stronie:

info.wiara.pl/index.php?grupa=4&cr=0&kolej=0&art=1139980720
      "Prezydium Konferencji Episkopatu Polski skierowało do prowincjała polskich
      redemptorystów o. Zdzisława Klafki w list w sprawie działania Radia Maryja i
      Telewizji Trwam.
      List nosi datę 7 lutego. Podpisali go abp Józef Michalik, przewodniczący
      Konferencji Episkopatu Polski, abp Stanisław Gądecki, zastępca Przewodniczącego
      KEP oraz bp Piotr Libera, sekretarz generalny KEP.

W dokumencie, utrzymanym w bardzo stanowczym tonie, czytamy m. in.:

W związku z sytuacją zaistniałą dnia 2 lutego br., w której obecność Radia
      Maryja i Telewizji Trwam w dokonujących się aktach politycznych w Parlamencie
      sprawiła, że Kościół jest postrzegany jako strona jednoznacznie popierająca
      jedną partię polityczną, Prezydium Episkopatu Polski poczuwa się w obowiązku
      upomnieć Ojca Prowincjała, który jest odpowiedzialny za działalność i
      zaangażowanie Ojców prowadzących powyższe media.

Dalej polscy biskupi stwierdzają:

Czujemy się w obowiązku przypomnieć, że „właściwe posłannictwo, jakie Chrystus
      powierzył swemu Kościołowi, nie ma charakteru politycznego, gospodarczego czy
      społecznego: cel bowiem, jaki Chrystus nakreślił Kościołowi, ma charakter
      religijny. Ale z tejże właśnie religijnej misji wypływa zadanie, światło i siły,
      które służyć mogą założeniu i utwierdzeniu wspólnoty ludzkiej według prawa
      Bożego” (Gaudium et spes 42). Zgodnie z wizją Soboru Watykańskiego II „wspólnota
      polityczna i Kościół są, każde na własnym terenie, od siebie niezależne i
      autonomiczne” (Gaudium et spes 76).

Autorzy listu przytaczają fragment przemówienia Benedykta XVI do o pierwszej
      grupy biskupów polskich odbywających wizytę ad limina i dodają:

Naturalnym prawem polityków jest korzystanie ze środków społecznego przekazu, co
      wcale nie oznacza, że media prowadzone przez instytucje kościelne mogą pozwolić
      dać się zinstrumentalizować jakiejkolwiek opcji politycznej.

Biorąc pod uwagę to, co się stało, oczekujemy na doprowadzenie przez Ojca
      Prowincjała do sytuacji, w której Radio Maryja i Telewizja Trwam zaczną w pełni
      respektować wskazania katolickiej nauki społecznej przypomniane w wyżej
      cytowanych słowach Ojca Świętego Benedykta XVI. "

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka