Dodaj do ulubionych

PiS proponuje powszechny dostęp do teczek

24.02.06, 07:21
Ciekawe jaka jest definicja "osoby publicznej" : ksiadz proboszcz , fryzjer ,
kelnerka ?
Obserwuj wątek
    • galba W końcu! 24.02.06, 07:22
      W końcu! Nareszcie się dowiemy kim był TW Bolek i co opowiadał SBecji bp
      Pieronek.
      • martin_j [...] 24.02.06, 07:45
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • antyklerykal Swoje Teczki już zniszczyli? 24.02.06, 07:58
          Każdy normalny człowiek wie, że nie dojdzie do powszechnej lustracji, bo
          prawica i kler ma za dużo na sumieniu, co coraz wyraźniej w ostatnim czasie
          widać. Nie będą sobie sami szkodzili.

LEPIEJ NIE KLIKAJ, LEPIEJ NIE WIEDZIEĆ
          • centrolew Re: Swoje Teczki już zniszczyli? 24.02.06, 09:00
            > Każdy normalny człowiek wie, że nie dojdzie do powszechnej lustracji, bo
            > prawica i kler ma za dużo na sumieniu

Dokładnie... Ja tam popieram ujawnienie wszystkich teczek w internecie... Niech
            pod-likują pod listę Wildsteina skany z tych domumentów i sprawa będzie już
            rozwiązana na wieki!

SB łamała kler, nielegalą opozycję... jak tak bardzo im wszystkim zależy na
            pokazaniu teczek, to czemu im tego zabraniać?! Ujawnić wszystko i to jak
            najszybciej! Przejdzie wielka burza i będzie spokój!
            • koham.mihnika jak to jest, ze mojej teczki nie ma red. Michnik? 24.02.06, 10:03
              a byla!!
              komu zalezalo zeby zniknela?
              mogloby byc interesujace poznac nazwiska esbekow i TW w Warszawie.

Dlaczego, NIEKTORZY mieli nieograniczony dostep do archiwum?
        • galba Jak się cofasz... 24.02.06, 08:05
          > i sie cofamy

... to jest to twój problem.
          • martin_j Re: Jak się cofasz... 24.02.06, 08:09
            mowiac cofamy mysle o kraju bo osobiscie nie jest mi zle tylko mnie krew zalewa
            ze ktos za moje pieniadze (podatki) nic nie robi do kurfy nedzy! piertoli od
            rzeczy juz 4 miesiac i zadnych konkretów.Najpierw 3 miesiace o becikowym (sic!)
            a teraz to lustracja.Populizm i zawłaszcznie panstwa
            • galba Nie przesadzaj, w końcu PO to opozycja... 24.02.06, 08:56
              martin_j napisał:

> Najpierw 3 miesiace o becikowym (sic!)

Nie bądź tak przesadnie napastliwy wobec Platformy bo się Donald rozpłacze a
              Jan Maria zapluje.
              • martin_j [...] 24.02.06, 08:59
            • rakunica Re: Jak się cofasz... 24.02.06, 09:14
              martin_j napisał:

> mowiac cofamy mysle o kraju bo osobiscie nie jest mi zle tylko mnie krew
              zalewa
              > ze ktos za moje pieniadze (podatki) nic nie robi do kurfy nedzy! piertoli od
              > rzeczy juz 4 miesiac i zadnych konkretów (...)

Jeszcze ci malo? Twoi rzadzili 16 lat i narzadzili na taki zapas, ze cudu by
              trzeba, zeby przez nastepne 16 lat naprawic co w wielu przypadkach
              nieodwracalne. A ty jeczysz, ze cud nie nastapil po czterech miesiacach.

Ja nie spodziewalam sie takich cudow, ktore obiecywalo SLD/PO/ITD w swoich
              programach - bo w obiecywaniu maja wprawe towarzysze od dziesiecioleci. Zawsze
              realizacja kulala. Spodziewalam sie jednak odmiany w sferze niematerialnej
              czyli nadbudowie pod wodza PiSu. Nie spodziewalam sie jednak takiej
              konsekwencji. Jestem pelna uznania i szacunku. Szczegolnie mi cieplo w
              okolicach kiedy slysze o desperacji mlodych prawnikow "mniejszych niz zero".
              Takich nam trzeba na peczki. Niech ta zgnilizna splynie do rynsztokow gdzie jej
              miejsce i dalej do oczyszczalni.

A potem powoli zacznie sie budowac nowe. Jak po wojnie. Tylko jeszcze
              przedtem Norymberga - przynajmniej taka spoleczna jaka proponuje PiS.

Juz mi lzej oddychac bo nadzieja na usuniecie smrodu dodaje skrzydel.

Anna Kozlowska
              • martin_j O czym ty mowisz?? jacy moi??? 24.02.06, 09:15
                cos CI sie pomieszalo w glowie
        • 1europejczyk Czasem jest tak, ze nie da sie isc "na przod" bez 24.02.06, 08:42
          kilku krokow do tylu.
          I ci co chca by teczki byly powszechnie dostepnie tak wlasnie oceniaja
          dzisiejsza sytuacje w Polsce. Chca rowniez by emerytury i renty tych, co
          co dzisiaj maja sie dobrze po "honorowych" sluzbach w prlowskim aparacie
          bezpieczenstwa, nie przekraczaly sredniej krajowej.
          Nie samym chlebem czlowiek zyje!
          Ci zas co gonia do przodu to sa w duzej czesci, ci co pod chwytliwym pretekstem
          troski o rozwoj kraju i o dobro innych, kryja obawy o wlasna przyszlosc w
          sytuacji kiedy zostanie przywrocone znaczenie slowa odpowiedzialnosc w
          odniesieniu do zyciorysow kazdego z nas.
          O tym co oznacza te pojecie obecnie w Polsce swiadczy wywiad wysokiego
          urzednika panstwowego, cieszacego sie duza popularnoscia, bedacego kandydatem
          na Prezydenta: w wywiadzie osmiela sie powiedziec, ze byl czlonkiem PZPR bo
          nalezal do niej tatus, a ci co zmagali sie z wszechobecna wtedy wladza PZPR
          robili to, w wiekszosci, przez przypadek.
          • rsrh Och nie przywołuj nam tego typa! Ten "nieskaziteln 24.02.06, 09:40
            ma jeszcze czelnośc pojawiać się w mediach! Co prawda tylko w GW ( na razie??)
            Podziwiam tego żubra co wisi nad jego głowa na zdjeciu ! Ma zdrowie słuchac tych
            łgarstw!
        • m15 ubecja niszczy gospodarkę ,postkomuna jej ciąży. 24.02.06, 09:12
          martin_j napisał:

> jestes naiwny głupcze!!
          > swoja droga jakos wam nie przeszkadza ze te glaby w rzadzie zajmuja sie ciagle
          > tematami zastepczymi i ni kuja o gospodarce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          > gospodarka ciule bo tu ludzie pracy nie maja i sie cofamy
          dlatego musimy ropirzyć to bagno
      • dziecina.betlejemska Re: W końcu! 24.02.06, 08:38
        galba napisał:

> W końcu! Nareszcie się dowiemy kim był TW Bolek i co opowiadał SBecji bp
        > Pieronek.

Eee tam Pieronek. Bardziej interesujący jest Rydzyk. Ciekawe, czy usunęli akta świadczące o tym, że donosił na SB na księży pedofili i że wspólpracował z KGB, z czego do dziś ciągnie profity...
        Nie, pewnie pisowscy funkcjonariusze już to usunęli.
      • marcin.kiewicz [...] 24.02.06, 08:55
      • radzio52 Re: W końcu! 24.02.06, 12:11
        Mam w dupie czy jakiś ksiądz czy ktokolwiek inny był TW o ps."Mrówka
        bigbitówka"!!! Co mnie to obchodzi? NIC. Jestem w stanie sobie wyobrazić masę
        sytuacji, w których bym podpisał wszystko co by ktoś podsunął. Zwłaszcza jakbym
        miał żonę i dzieci. Zamiast się babrać w przeszłości, to ja chcę żebyśmy zajęli
        się przyszłością. Dla mmie to zwykła zemsta i nic więcej. Nie zrobili tego od
        razu, to już dajmy temu spokój. Po co i komu to służy? Ludzką rzeczą jest
        błądzić, a jeszcze bardziej ludzką wybaczać. Najchętniej to bym ten cały IPN
        spalił, może trochę szkoda, bo historycy by stracili, ale już rzygam jak słyszę
        o tych teczkach. Dla mnie to zwykła zemsta, a jej smak jest słodki. Niedawno
        czytałem o badaniach w trakcie których się okazało, że jak facet się mści, to
        mu się w mózgu uaktywnia ta część, która jest odpowiedzialna za uczucie
        przyjemności(portalwiedzy.onet.pl/,11123,1311904,czasopisma.html). No to
        może o to chodzi:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia:))))))
        • majka688 Re: W końcu! 24.02.06, 12:34
          Zdumiewające, że wypowiedź z dnia 17 lutego znalazła się nagle na tym forum.
          Czyżby była tak cenna, bo oddająca punkt widzenia GW?
    • ppecherz No pieknie... 24.02.06, 07:22
      W du..ie mam teczki, co mnie to obchodzi...
      Kraj rozwijajcie, a nie w przeszlosci sie grzebcie...
    • horode PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 07:25
      Tak, tak, tak.
    • mis54 Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 07:39
      PIS -tak trzymać - dziel i rządź !. W ten sposob sprytnie rozegrano sprawę
      lustracji przez polityków RFN z byłymi aktami NRD aby ludkowie z NRD cicho
      siedzieli :-)!.Czy ktoś słyszał aby była lustracja na podstawie akt BND ?
      Dlaczego nie było ? , to proste - nie podważa się autorytetu instytucji
      państwowych , a szczególnie tych , które związane są bezpośrednio z
      bezpieczeństwem państwa.Czy ktoś z domorosłych polityków zastanawia się nad
      przyszłą skutecznością naszych służb specjalnych ? Sejmowe Komisje Śledcze ich
      nie zastapią !!!!!!
    • zbyszek2005 A co ze szkołami i uczelniami? 24.02.06, 07:41
      ...byłoby niezwykle interesującym poznać także moralne kwalifikacje wszystkich
      rektorów, profesorów (a w szczególności nauk prawnych), którzy w dalszym ciągu
      wypaczają charaktery młodych adeptów przyszłych elit.
      O nauczycielach i dyrektorach szkół już nawet nie wspominam, bo większość z
      nich i tak była w PRL-u (i w PRL-u bis) negatywnie rekrutowana.
      BRAWO ZIOBRO!!!
      Facet podoba mi się. Ma j.ja i charakter. Nareszcie coś się zaczęło dziać!
    • ave_duce Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 08:14
      Niektórych...

;)
    • konrad.ludwik02 Re: No nareszcie, "Chapeau bas" Panie Ministrze .. 24.02.06, 08:26
      ... Ziobro! Żeby Pan jeszcze zdążył uzdrowić swój resort, zwłaszcza zaś
      udrożnić dostęp do siebie z udokumentowanymi skargami na "otrzymanych" przez
      Pana w spadku po poprzednich ekipach występnych prokuratorów i sędziów, i to na
      wszystkich szczeblach!!! Jak na razie, odpowiedzi na pisma urzędowe oraz maile
      kierowane do Pana - brak!
    • nfa05 prawda teczek 24.02.06, 08:27
      W środowisku akademickim przydalby się jeszcze dostęp do teczek akademickich
      bardziej tajnych od teczek SB (a czasami ich nie ma bo niewygodnych się
      pozbyto)www.nfa.pl/articles.php?topic=5
      Faktem jest, ze teczki SB sa często bardziej prawdziwe od teczek akademickich,
      od oświadczeń niekwestionowanych autorytetow akademickich !!!
      www.nfa.pl/articles.php?id=141
    • tomicron Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 08:33
      Proponuję opublikowanie całego tego materiału badawczego w internecie, a do
      digitalizacji ;) teczek można zaprząc nieuków z teczkami (wielce szanownych
      pana Premiera i Przenajświętszą Radę Ministrów). Szacuneczek
      • m15 aj ,waj -dlaczego powszechny dostęp 24.02.06, 09:07
        tomicron napisał:

> Proponuję opublikowanie całego tego materiału badawczego w internecie, a do
        > digitalizacji ;) teczek można zaprząc nieuków z teczkami (wielce szanownych
        > pana Premiera i Przenajświętszą Radę Ministrów). Szacuneczek
        to skandal ,by tłuszcza wiedziała kim byli odnowiciele,wszak to elity powinny
        wychowywać , anie jakieś teczki
    • toja3003 Prawda wyzwala, teczki są jej częścią – otworzyć. 24.02.06, 09:08
      Prawda wyzwala, teczki są jej częścią – otworzyć.

Nie może być tak, że garstka ludzi decyduje kto i co może wiedzieć a masy
      będą trzymane w ciemnocie, bo „nie zrozumią” i należy im się tylko streszczenie
      jaśnie oświeconych strażników informacji z IPN a pan prezes będzie od czasu do
      czasu wychodził na scenę i mówił: „a za tydzień ujawnię wam kolejne 4 nazwiska,
      albo 3, albo 5, jeszcze się zastanowię” a naród będzie czekał w napięciu
      na „prezent” żeby się czegoś dowiedzieć.

Teczki nie są własnością prywatną ale publiczną i każdy obywatel musi mieć
      pełny dostęp, tak jak do każdego państwowego archiwum inaczej znowu nastąpi
      odruch społecznego nieposłuszeństwa i ich dane znajdą się i tak w internecie.
      • michalo8 Niemcy powolujac instytut Gaucka 24.02.06, 09:25
        mocno podkreslali, ze informacje zgromadzone o obywatelach przez bezpieke
        totalitarnego panstwa stanowia dla mechanizmow demokracji stale i realne
        zagrozenie. Po prostu bombe z opoznionym zaplonem, ktora nalezy rozbroic, czyli
        przelamac monopol wiedzy oficerow komunistycznej bezpieki.
        • toja3003 zgadza się, a my co? 24.02.06, 09:39
    • rsrh Lista do ujawnienia teczek musi byc poszerzona 24.02.06, 09:14
      - sedziowie
      - prokuratorzy
      - adwokaci
      -notariusze
      -radcy prawni
      Definicja osoby "zaufania publicznego" nie wymaga specjalnych definicji czego
      wymagaja niektórze uczestnicy forum!!
    • piekna.1981 Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 09:24
      piękny gest z tymi teczkami. tylko czemu dopiero po 16 latach. ja się założę,
      że i tak te najważniejsze nie ujrzą światła dziennego. polityka to taka mafia,
      że na każdy każdego kryje, bo chyba nie ma nikogo kto by miał całkowicie czyste
      sumnienie
      • rsrh Pytasz "piekna" czemu tak pózno! Odpowiedz uzyskas 24.02.06, 09:34
        studiujac GW , wypowiedzi naczelnego,opinie "grubokreskowców" i "bywszych" czyli
        "autorytetów moralnych" lat 80 i 90-tych lub "nastajaszczych" w aktualnych
        "serialach" GW
    • talug Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 09:45
      Czy ta informacja ma PIS-wi,zmniejszyć ilość bezrobotnych? Ale podniesie
      notowania PIS-u.
    • deboras Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 09:54
      propozycja PIS to koszmarny błąd. Tzw. lustracja powinna być przeprowadzana
      przez sąd lustracyjny - a nie przez napędzanych rozmaitymi resentymentami
      polityków (bo ogromnej większosci obywateli nie przychodzi do głowy grzebanie w
      teczkach).
      Jezeli komuś odpowiada ubecka wizja swiata zawarta w teczkach - to współczuję.
      Ale może warto zdać sobie sprawę, że teczkomania na którą zapadło tak wielu
      polityków prawicy to pośmiertne zwycięstwo komuny. Czerwoni zacierają ręce
      patrząc jak różne odłamy dawnej opozycji wykańczaja sie teczkami.
      Nie sadziłem że Kaczyńscy są aż takimi durniami. I nie posądzałem ich o
      bolszewicką mentalność.
      • rsrh Mylisz sie deborasie!!Czerwoni nie zacierają rąk 24.02.06, 10:03
        bo wiedza że to już koniec wmawiania nam że prawdziwymi ofiarami sa kapusie!!To
        także koniec ich "obrońców z urzedu" czyli GW i byłych "autorytetów"
        • deboras Re: Mylisz sie deborasie!!Czerwoni nie zacierają 24.02.06, 10:55
          dlaczego uwazasz że jak ktoś jest przeciwnikiem lustracyjych samosądów,
          odebrania czlowiekowi prawa do obrony, jak ktos uwaza że należy podchodzić z
          rezerwą do papierów ubeckich, i zważać jednak na to co konkretny człowiek
          czyni, i to także że współpraca z SB nie określa w pełni człowieka, to jest
          obrońcą bezpieki!? Jak możesz nazywać GW środowiskiem obrońców komuny i jej
          agentów - przecież oni całe swoje życie z komuną walczyli! Czy jeśli ktoś ma
          inne poglądy niż ty to od razu staje sie podejrzany? To typowe wrzucanie do
          jednego worka tych co myslą inaczej.
          • michalo8 Re: Mylisz sie deborasie!!Czerwoni nie zacierają 24.02.06, 11:47
            deboras napisał:

>Jak możesz nazywać GW środowiskiem obrońców komuny i jej
            > agentów - przecież oni całe swoje życie z komuną walczyli!>

chyba nie wiesz o czym piszesz.
            a ciagla walka z dekomunizacja i lustracja to niby ze strony jakiej gazety
            byla???
            • deboras Re: Mylisz sie deborasie!!Czerwoni nie zacierają 24.02.06, 12:01
              oj chyba ty nie wiesz o czym piszesz. Jeśli dla ciebie walka z komunizmem równa
              się dekomunizacji i lustracji to masz zasadnicze problemy z rozpoznawaniem
              rzeczywistości. Spróbuj jednak wyobrazić sobie, że można było walczyć z komuną
              i - po zwycięstwie - nie pragnąć odwetu. Zresztą z pragmatycznego punktu
              widzenia to także miało sens: lepiej chyba nie odrzucać paru milionów obywateli
              tylko spróbować włączyć ich do nowej demokratycznej rzeczywistości (jak mi się
              zdaje większość Polaków uznała to za rozsądne podejście dając już kilka razy
              demokratyczną legitymizację postkomunistom). Piłsudski rozumiał to doskonale -
              i po 123 latach niewoli, służenia różnym krajom ościennym, powiedział że dla
              każdego jest otawarta droga do służby ojczyźnie. A jego mniemany nasladowca
              Kaczyński tego nie rozumie. co mnie nie dziwi zresztą.
    • polfic Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 10:10
      A ja wciąż czekam kiedy niezależne polskie media spytają się lobbystów na rzecz
      EURO (panów Belkę, Balcerowicza i innych) o druzgocący dla nich raport Bundesbanku.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33211,3160397.html
    • stefa12 [...] 24.02.06, 10:24
    • p.smerf Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 10:41
      A co będzie jeśli 200 000 zachwyconych obywateli będzie chciało obejrzeć teczkę
      np. pana Samo Dobro.
      • ewa9823 wielki narodowy Big Brother 24.02.06, 11:59
        ;)) jest wesoło
      • borsuk135 Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 24.02.06, 17:38
        ziobro nie był agentem, bo był zbyt ograniczony żeby Sb się nim zainteresowało
    • galan12 Katolibowie budują 4 klecholand- świat się śmieje 24.02.06, 12:02
    • koloratura1 Zlustrujmy się do immentu! 24.02.06, 14:51
      Dlaczego tak skromnie?
      Ja mam lepszą propozycję.
      Należy opublikować w internecie, jak leci, wszystko na wszystkich, cokolwiek
      jest w archiwach. Wtedy każdy zainteresowany będzie mógł sobie poczytać nie
      tylko o prezydencie, ważnym szefie czegoś tam, ale również - o własnym szefie, o
      sąsiedzie z przeciwka, o swojej kochance oraz o kochanku żony.
      To dopiero będzie prawdziwa lustracja.
    • mosessex POWSZECHNY DOSTĘP to jest TO 24.02.06, 23:46
      jak najszybciej trzeba zrealizować taka lustracje i oczyścić polska pamięć
      taki reset jest konieczny.!!!
    • arian3 Re: PiS proponuje powszechny dostęp do teczek 28.02.06, 19:42
      Moim zdaniem,projekt PISu w sprawie powszechnego dostępu do teczek jest
      najlepszy i sprawiedliwy.arian3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka