Dodaj do ulubionych

Polacy nie tacy prawicowi

27.02.06, 07:00
Budujące jest to, że większość Polaków dzielenie stawia opór nieustającej i
nierzadko agresywnej kampanii Kościoła w sferze życia seksualnego i
rozrodczości. Można więc mieć nadzieję, że iranizacja naszego kraju nie jest
kwestią przesądzoną. Może przynajmniej niektórzy politycy przestaną w końcu
bronić przywilejów instytucji religijnej, a zainteresują się obroną praw
społeczeństwa – zgodnie ze słowami Tadeusza Kościuszki: „Naród powinien być
panem własnego losu, a więc jego prawa muszą być wyższe od praw Kościoła”.

-
Nie płakałeś po papieżu? Nie mów tego głośno
Obserwuj wątek
    • dzieciatko_o_dyrektora [...] 27.02.06, 07:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • arius5 prawicowi ? A co to ma do rzeczy ? 27.02.06, 07:56
        Tolerancja i swoboda wyboru nie zalezy od tego, czy ktos jest prawicowy czy
        lewicowy.
        • almagus Re: Od tego jest wadza, abyś miał łatwy wybór! 27.02.06, 11:36
          Homoradio!
          Jedynie Radio heterodyma
          w dobrej kondycji PiSiorka trzyma,
          Cała rodzina, piękna blondyna
          załącza radio heterodyna.
          Żółtawym okiem radyjko mruga,
          znów o homolkach audycja długa.
          Niedługo wiosna , kończy się zima,
          a to radyjko nam homodyma!
          • qso rymy kalwaryskie dość... daj spokój 27.02.06, 12:26
            • esbek.z.gw4 U w a g a ! F o r u m O b r z e z y w a n e !!! 27.02.06, 14:08
              Uwaga!
              Na forum tym posty giną bez śladu jak ludzie
              w peerelowskich czasach bieruta,
              gomułki, gierka i jaruzela !!!
      • aglo11 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 09:19
        Mochery wymierają, a następni przychodzą na świat i trwa to ponad dwa tysiącelat.
        "dzieciątko" masz coś z prasy polskojęzycznej ale tylko dlateg że jesteś sierpem
        po ojcu młocie.
        • kolter Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 10:45
          aglo11 nie pisz ze mohery przychodza na swiat od 2 tysiecy lat ,przecierz ten
          kosciol istnieje dopiero od czasow konstantyna czyli od 1700lat
          • topimek Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 13:10
            Co racja to racja, dopiero wtedy wprowadzono rozbudowany instytucjonalizm do
            Instytucji Kościoła Katolickiego. Wcześniej było mniej, prześladowani byli ale
            jako Wspólnota Religijna reprezentowali ci ludzie wartości Chrześcijańskie.
            Teraz za duż interesu instytucji, choć jest lepiej niż bywało w
            przeszłości(choćby średniowieczu).
    • maniek.kilof blabla..przed wyborami GW miała też swoje wyniki;) 27.02.06, 07:07
      a potem obraziła się na cały naród, że ten jednak zagłosował niezgodnie z
      zaklinaczami rzeczywistości spod znaku wybiórczej i demoktatów.pl ;)
      • wlodarcz2000 Re: blabla..przed wyborami GW miała też swoje wyn 27.02.06, 09:53
        Maniek! Nie filozofuj, tylko łap się za kilof!
        • teraz10 [...] 27.02.06, 10:42
          • cyberrafi Całują to katole "ojca świętego" po łapce 27.02.06, 14:12
            Chociaż jakby nadstawił zadek to też by raczej nie odmówili przyjęcia takiego
            zaszczytu. Liberałowie natomiast, w przeciwieństwie do nich, nie płaszczą się
            przed nikim. Dlatego właśnie jestem liberałem.
    • carlitos35 Nie dziwota. Kto chce "kamieniołomu"...? 27.02.06, 07:08

• zhureck Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 07:10
      mordowania nienarodzonych ("aborcji") do liberalizmu, bo owo mordowanie nie ma
      z nim nic wspólnego. Klasyczni liberałowie są "aborcji" czy "eutanazji"
      przeciwni i nie zmienią tego lewaccy dyletanci mieniący się kłamliwie
      liberałami właśnie.
      • deltalima Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 07:19
        nie myl liberalizmu z libertynizmem, ok?
        • zhureck Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 07:23
          To właśnie libertyni z GW-na mylą libertynizm, permisywizm, relatywizm moralny
          oraz inne lewackie wynalazki z klasycznym liberalizmem, który jest doktryną
          stricte prawicową.
          • deltalima Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 07:35
            klasyczny liberalizm? a cóż to takiego? proszę o porównanie z liberalizmem
            nieklasycznym.
            • zhureck Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 08:21
              Klasyczny - ten który był pierwszy, tocquevillowski tudzież benthamowski,
              opierający się na Prawach Naturalnych, umiarkowanie antydemokratyczny. Zgodnie
              z tymże człowiek ma swobodne prawo to dysponowania swoim jestestwem, o ile nie
              narusza wolności innych ludzi. Mordowanie człowieka nienarodzonego, bezbronnego
              jest z liberalizmem bezwględnie sprzeczne.

deltalima napisał:

> klasyczny liberalizm? a cóż to takiego? proszę o porównanie z liberalizmem
              > nieklasycznym.
              • ar.co Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 09:24
                Tylko ciekawe, dlaczego KK nie zgadza się na ochrzczenie tego "nienarodzonego
                człowieka", jeśli nastąpi poronienie i płód ma poniżej określonej wagi (bodajże
                1/2 kg, ale nie jestem pewien). Co, ten dodatkowy przybywający gram to dusza
                świadcząca o człowieczeństwie? Tylko dlaczego w takim razie KK jest również
                przeciwny środkom wczesnoporonnym? Czy według katolickich mędrców
                parukomórkowy "organizm" jest też człowiekiem? To dlaczego nie można go
                ochrzcić?
                • p.s.j Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 09:41
                  Zacietrzewiłes się, bo przedmówca celnie wypunktował Cię tym A. de Tocquevillem
                  i J. Benthamem :) Fakt faktem, liberalizm klasyczny (ja bym i Smitha wrzucił),
                  nie ma nic wspólnego z "lewicowością" w pojęciu SLD/SDPL/dem.pl, a w praktyce
                  wprowadzili bo ludzie o poglądach tak purytańskich, że Radio Maryja jest przy
                  nich rozpustną, karnawałową bandą.
                  • pandada Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 10:46
                    Liberalizm zaczyna się od Milla i Locke'a.

Czy byli konserwatywni? Jak na swoje czasy nie.
                    Rób, co chcesz, o ile nikomu nie szkodzisz.

O ile Locke ma mało wspólnego z lewicowością (chociaż tabula rasa odrzuca prawicowy genetyzm), to już Mill jest bliski socjaldemokracji w tym, że wolność należy wspomagać, wyrównywać szanse.

Ale powiedzenie, że liberalizm jest umiarkowanie niedemokratyczny, to idiotyzm. Locke na swe czasy był skrajnym demokratą, a jego idee stały się podstawą zachodniej demokracji i rządów prawa. Uznał, że suwerenem jest społeczeństwo, a rząd wykonuje jego wolę. Rząd pochodzi z wyboru.

A tu zacytuję za wikipedią, co Locke uznawał za "prawa naturalne":
                    " prawa do wypowiadania własnego zdania, bez którego nie ma szans na prowadzenie uczciwych dysput politycznych, prawa do zrzeszania się, bez którego nie ma możności forsowania własnych poglądów w ramach wspólnoty, oraz do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, co pociąga też za sobą prawo do posiadania własnego majątku."

a zatem jest to część dzisiejszym praw człowieka.
                    • 1maruti1 Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 11:04
                      Dokladnie. Liberalizm to trzy nazwiska: Locke, Mill i Gibbon.
                      W pierwszym slowniku angielskim w jakim pojawilo sie slwo 'liberalism' widnialo
                      haslo:
                      "free from restraint in speech or action"
                      i
                      "tending in favor of freedom and democracy"

Ty rozatrujesz klasycznych liberalow w odniesieniu do gospodarki, a te
                      wprowadzil Smith juz po zaistnieniu terminu 'liberalizm'.
                    • zhureck Farmazony. 27.02.06, 12:36
                      Liberalizm nie zaczyna się od Milla, tym bardziej, że primo, Mill urodził się
                      po np. po takim Smithcie, a secundo w swoich pracach forsował teorię nie
                      liberalizmu, a socliberalizmu, czyli zlewaczałej wersji tegoż okraszonej
                      minimami społecznymi, gwarancjami dla mniejszośći i podobnymi. Lockemu
                      natomiast wspólczesna forma demokracji, szczególnie tej europejskiej z
                      pewnością nie podobałaby się, gdyż miał on bardziej zapatrywania
                      republikańskie. Pozostali liberałowie klasyczni, mimo iż ich teorie wyrastały
                      na gruncie sprzeciwu wobec monarchii, do demokracji mieli stosunek sceptyczny,
                      bo w konflikcie między równością (a za emanację tejże uważali demokrację
                      właśnie) a wolnością zdecydowanie obstawali za tą drugą.
                      • pandada Ładnie zatytułowałeś swój tekst 27.02.06, 14:27
                        Mill rozwinął liberalizm i urealnił.

Locke dał podstawy libertianizmu, Mill socliberalizmu. Są to dwie koncepcje, które rozwijają podstawowe założenie, że wolność jest najwyższą wartością.

Tyle, że Mill był bardziej skrupulatny i konsekwentny. Zauważył, że wolność biedaka jest znacznie ograniczona. Poza przymusem policyjnym, jest przymus ekonomiczny.

Lockemu
                        > natomiast wspólczesna forma demokracji, szczególnie tej europejskiej z
                        > pewnością nie podobałaby się, gdyż miał on bardziej zapatrywania
                        > republikańskie.

Locke stworzył teorię demokratycznego państwa prawa. Trudno go mierzyć dzisiejszymi miarami, ponieważ on odnosił się do autorytaryzmu, któremu się sprzeciwiał, a nie do socliberalizmu.

Zresztą prawo do swobody w działalności gospodarczej wpisał do swej teorii pod
                        koniec i pod wpływem znajomych.

Adam Smith urodził się wcześniej niż Mill, ale w filozofii jest postacią mało znaczącą. Raczej zapoczątkował współczesny kapitalizm.
                        • zhureck Po prostu trafnie określiłem to co naskrobałeś 27.02.06, 15:39
                          powyżej.

pandada napisał:

> Mill rozwinął liberalizm i urealnił.

Nie - przyprawiając go pierwiastkami kolektywistycznymi wziął z nim de facto
                          rozwod.

>
                          > Locke dał podstawy libertianizmu, Mill socliberalizmu.

No i widzisz, sam zauważasz, iż Mill był socliberałem, a nie liberałem
                          tradycyjnym.

Są to dwie koncepcje, kt
                          > óre rozwijają podstawowe założenie, że wolność jest najwyższą wartością.
                          >
                          > Tyle, że Mill był bardziej skrupulatny i konsekwentny. Zauważył, że wolność
                          bie
                          > daka jest znacznie ograniczona. Poza przymusem policyjnym, jest przymus
                          ekonomi
                          > czny.

A stąd prosta droga do bajań o "sprawiedliwości społecznej" i tym podobnych,
                          nic z klasyką liberalizmu wspolnego nie majacych, a czasem jawnie mu
                          przeciwstawnych.
                          >
                          > Lockemu
                          > > natomiast wspólczesna forma demokracji, szczególnie tej europejskiej z
                          > > pewnością nie podobałaby się, gdyż miał on bardziej zapatrywania
                          > > republikańskie.
                          >
                          > Locke stworzył teorię demokratycznego państwa prawa. Trudno go mierzyć
                          dzisiejs
                          > zymi miarami, ponieważ on odnosił się do autorytaryzmu, któremu się
                          sprzeciwiał
                          > , a nie do socliberalizmu.
                          >
                          > Zresztą prawo do swobody w działalności gospodarczej wpisał do swej teorii
                          pod
                          > koniec i pod wpływem znajomych.

Nieprawda, bo poglądy n/t leseferyzmu ekonomicznego i teorii własności
                          kształtowały mu się m.in. pod wpływem hiszpańskich filozofow katolickich.

>
                          >
                          > Adam Smith urodził się wcześniej niż Mill, ale w filozofii jest postacią mało
                          z
                          > naczącą.

Nie, bo to właśnie Smith, a nie socliberał Mill, uważany jest powszechnie za
                          ojca liberalizmu.
                • tomm5 Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 10:06
                  To jakaś bzdura. Nie ma takich regulacji. Ochrzcić natomiast można tylko żywe
                  dziecko.
            • mlot.na.lewactwo Do książek, słoneczko 27.02.06, 12:20

• id999 Re: Do książek, słoneczko 27.02.06, 13:22
                oj, komus Rafał Ziemkiewicz, skandujacy co drugie zdanie "lewactwo lewactwo"
                juz do konca mozg wyprał.
                obserwujac ten fascynujacy ideologiczny spor na lamach forum GW dochodze do
                wniosku, ze argumenty drugiej strony tzn. tej lewicowej sa jednak przzewaznie
                bardziej wyrafinowane i ciekawsze
          • sobekx Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 07:44
            liberalizm gospodarczy z pewnością kojarzy się z prawicą; liberalizm w
            kwestiach światopoglądowych to już lewica; pełnie ujęty liberalizm obejmujący
            relację obywatel - państwo w chwili obecnej kojarzy mi się z centrum, w żadnym
            razie z prawicą, już bliżej mu do lewicy
          • maruda.r Re: Ja mylę? Coś ci się pomerdało, okruszku. 27.02.06, 08:08
            zhureck napisał:

> To właśnie libertyni z GW-na mylą libertynizm, permisywizm, relatywizm moralny
            > oraz inne lewackie wynalazki z klasycznym liberalizmem, który jest doktryną
            > stricte prawicową.

No to żeś walnął. Prawicową? A do szkoły gdzie chodziłeś? Na WUML?
            Liberalizmowi równie daleko do prawicy, jak i do lewicy.
            • zhureck Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 08:28
              A poza tym nieładnie sugerujesz innym epizody z własnego życiorysu (WUML).

> Liberalizmowi równie daleko do prawicy, jak i do lewicy.

Bzdura. Liberalizm, mimo, iż różnego rodzaju lewactwo chciałoby go zawłaszczyć,
              jest doktryną prawicową, opierającą się na naturalnych prawach jednostki do
              swobodnego egzystowania ograniczonego wolnością innych.
              • sobekx Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 08:52
                niech sobie prawica nie zawłaszcza liberalizmu, bo juz dawno nie broni praw
                obywatela do wolności, a wręcz przeciwnie - na każdym kroku kaganiec;
                "liberalizm jest doktryną prawicową, opierającą się na naturalnych prawach
                jednostki do swobodnego egzystowania ograniczonego wolnością innych" -
                sobodnego egzystowania? czyli co? bez obozów? z możliwością wychodzenia z domu
                czy swobody tylko w domu? - dla współczesnej prawicy "wolność innych" jest tak
                rozdęta, że uniemożliwia jakiekolwiek prawa jednostki - gdzie tu liberalizm?
                • zhureck Re: Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 09:19
                  O jakiej "prawicy" piszesz? Uściślij, rzuć jakimiś konkretami, bo nie wiem do
                  czego mam się odnieść.
                  • kolargolo Re: Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 09:40
                    wiec liberalowie powinni zgodzic sie na legalizacje wszystkich narkotykow. Sam
                    bierzesz - twoja sprawa, wazne ze nie zmuszasz innych. Ja uwazam sie za
                    liberala zle nie sadze zeby liberalna postawe mozna bylo strescic tak latwo jak
                    ty zrobiles.
                    • zhureck Re: Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 12:39
                      Oczywiście. Czy ja napisałem gdzieś coś innego?

> wiec liberalowie powinni zgodzic sie na legalizacje wszystkich narkotykow.
                      Sam
                      > bierzesz - twoja sprawa, wazne ze nie zmuszasz innych. Ja uwazam sie za
                      > liberala zle nie sadze zeby liberalna postawe mozna bylo strescic tak latwo
                      jak
                      >
                      > ty zrobiles.
                      • 1maruti1 Re: Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 13:07
                        Pomijajac fakt, ze siedzisz historycznie w skompromitowanym podziale
                        jednowymiarowym (lewica-prawica) to od kiedy prawica walczy o legalizacje
                        maryski? libertarianie a i owszem, ale ich umiescic na prawicy to glupota.
                  • id999 Re: Bredzisz, robaczku. 27.02.06, 13:35
                    skoro domagasz sie konkretow, sam zechciej zdefiniowac "lewactwo". kazdy, kto
                    naduzywa tego slowa-wytrychu jawi mi sie jako belkoczacy zaklecia magiczne
                    pieniacz.
        • sawa.com Polacy są normalnym europejskim narodem 27.02.06, 07:27
          Wciskanie nam, ze dajemy się iranizować nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
          Rzeczywiste jest to, ze mamy dość korupcji i szarogęsienia się oligarchów
          gospodarczych. Równych i równiejszych. Wygrana PiS takie ma podstawy. Mohery
          tylko przechyliły szalę na stronę PiSu, który rzeczywiście był nie tylko (PiS)
          dyskryminowany ale najzwyczajniej niszczony w mediach.
          Gdybyśmy mieli rzeczywiście wolne media PiS by wygrywał bez pomocy o. Rydzyka.
          • daarnor Polacy nie są normalnym europejskim narodem 27.02.06, 08:06
            Gdyby media nachalnie nie wspierały PiS-u, to nie uzyskałby nawet progu
            wyborczego...
            Publikując brednie, rozdmuchując afery, oskarżając wszystkich i szukając dziury
            w całym, dziennikarze nieświadomie ukręcili na siebie bat. Bo na fali "wspólnego
            zagrożenia" partia bolszewicka musiała dojść do władzy.

Zwolenniku PiS, powtarzający, jak mantrę, bzdury za swoimi wodzami... Otwórz
            oczy, to nie boli...
            • teraz10 Vivat J.Kaczyński i PiS! Precz z cieniasami z PO!! 27.02.06, 10:45
              ale zazdroszczą, ale żądne władzy te cieniasy z PO, aż im grdyka podskakuje z
              żądzy i zawiści, to dopiero palanteria, to pokraki!
              • janma46 Re: Vivat J.Kaczyński i PiS! Precz z cieniasami z 27.02.06, 11:09
                Ale ty jesteś prostaczek i przyziemny typ.Gdzie się zagubił twój
                rozum,porozglądaj się może go odnajdziesz.
                • teraz10 znalazł się nadęty michniko-gieremek, a fuj! 27.02.06, 11:52
            • zdrowy_dystans Polska jest szemranym krajem. 27.02.06, 18:32
              Polska jest szemranym krajem.

Wszyscy sie robia na ofiary.

O PiS juz nie wspomne !!!

Winni sa i beda zawsze inni.
      • nedfan Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 07:43
        Masz, stary, pojęcie o liberaliźmie, jak świnia o gwiazdach.
        Ech, szkoda słów...
        • zhureck Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 08:29
          A czego nie rozumiesz, maluszku? Wyłóż pokrótce, a spróbuję ci objaśnić.
          • pandada Daj spokój 27.02.06, 10:51
            uzupełnij zaległości. Poczytaj o Millu i Locke'u.
            • zhureck Nie ładuj Milla do lib. klasycznego n/t 27.02.06, 12:37
              • pandada Re: Nie ładuj Milla do lib. klasycznego n/t 27.02.06, 14:51
                No to zostańmy przy Locke'u. W czym on jest prawicowy?

Nie myl tylko jego osobistych przekonań z głoszonym systemem społecznym
      • patman Aborcja morderstwem? 27.02.06, 09:41
        Likwidacja obiektu nie posiadającego jakichkolwiek wspomniem, ani kawałka własnej osobowości, jest morderstwem? Embrion ludzki ma mniej wspólnego z człowiekiem niż krowa. Nie widzi, nie słyszy, nie myśli, nie odczuwa, dosłownie nie różni się od form początkowych innych ssaków. Jedyne co ma wspólnego z człowiekiem to DNA. I to jest wasz problem - interpretujecie człowieka tylko jako ciało, a nie jako coś więcej. Tymczasem żeby kogoś uznać za człowieka trzeba czegoś więcej niż tylko kupka komórek z ludzkim DNA.
        • stuntman Re: Aborcja morderstwem? 27.02.06, 17:16
          Wspaniały argument! Zawsze tak to widziałem tylko nie umiałem tego nazwać.
      • piaf.e Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 09:56
        zhureck napisał:

(...)
        "Klasyczni liberałowie są "aborcji" czy "eutanazji"
        > przeciwni "

To prawda.
        • pandada Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 10:55
          Może uzasadnisz w myśl liberalizmu sprzeciw wobec eutanazji.
          • piaf.e Re: Nie mieszajcie, GW-niarze, mordowania 27.02.06, 11:47
            Liberał-zwolennik liberalizmu;czlonek parti liberalnej.
            Liberalizm-program dążący w ekonomi do usunięcia interwencji
            państwa;tolerancyjnośc,pobłażliwośc,brak rygoryzmu.

Jedną z granic wolnosci jest etyka.
            A zabijanie jest wbrew etyce.

• pandada ???/ 27.02.06, 14:56
              Jakiej etyce? Chyba liberalizm z UPR pomyliłaś
      • kropek_oxford A co to sa "klasyczni liberalowie"? Zalapal Polak 27.02.06, 11:29
        nowe slowko i teraz z nim gania, jak z klonica:))) Recze ci, ze u Wigow
        potepienia aborcji nie znajdziesz:)))
    • a.m.p kolejny dowód 27.02.06, 07:19
      kolejny dowód na dziennikarską uczciwość państwa redaktorów GW - wyniki
      zamieszczonej na swoim portalu sondy prezentują jako "obiektywne" badania
      na "representatywnej" próbie
      • tomm5 Re: kolejny dowód 27.02.06, 10:09
        Ciekawe dlaczego opis nie pokrywa się z grafami? Widać sztukę "interpretacji"
        danych mamy opanowaną do perfekcji.
    • pawel.m7 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 07:26
      Zyczenie komukolwiek smierci czy cieszenie sie z niej jest chamstwem i
      prymitywizmem. W tym przypadku jednak nie dziwi.
      • laureno Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 08:04
        A gdzie tu komuś, gdzieś, kiedyś życzył śmierci? Zaznacz może, co komentujesz,
        bo nie bardzo rozumiem.
        • hegemon72 Polacy - debile 27.02.06, 10:30
          specjalne zasilki dla bezrobotnych(specjalne rozumiem dodatkowe poza juz istniejacymi)
          specjalne emeryturki dla gornikow
          becikowe przy tym to pikus

brawo debile, to pokazuje ze nigdy niebedzie normalnie w tym kraju
          a politycy tez to czytaja i mozecie byc pewni ze sie dostosuja z wlasnymi pogladami do waszych 'zyczen'

na pohybel socjalowi
    • baltazarus Polacy to w 95% lewacy 27.02.06, 07:33
      Gremialnie popierają biurokrację (rozwiązywanie problemów poprzez tworzenie
      urzędów) wysokie podatki (zwłaszcza dla ludzi tworzących miejsca pracy), negują
      święte prawo własności (m.in. są zwolennikami kodeksu pracy)itp.
      Jedyna, właściwie, prawicowa koncepcja jaką popierają to kara śmierci (a i tak
      nie mają pojęcia, że Kościół Katolicki tą karę nakazuje, a nie potępia).
      • pandada Ciekawe skąd zaczerpnąłeś pojecie 27.02.06, 11:01
        "lewaka"? i świętość absolutyzowanego prawa własności?
        • kropek_oxford I poparcie KK dla kary smierci :))) "Katolik 27.02.06, 11:30
          rzymski" sie znalazl...
          • zhureck Bo Magisterium Kościoła nie jest przeciwne 27.02.06, 12:44
            karze śmierci, Gabciu i nigdy zresztą nie było. Nie było też Papieża, który by
            ją potępił. Zdarzają się nieuki, które twierdzą, iż zrobił to JP II, podczas
            gdy sprzeciw wobec KS-u był PRYWATNĄ sprawą Karola Wojtyły, a nie oficjalnym
            stanowiskiem Kościoła Katolickiego.
        • zhureck A co to za lewacka nowomowa? 27.02.06, 12:46
          > świętość absolutyzowanego prawa własności?
          • pandada Re: A co to za lewacka nowomowa? 27.02.06, 15:00
            Które słowo stanowi dla ciebie novum?

Chyba tylko Stalin tak często nazywał przeciwników "lewakami", jak ty.
      • id999 Re: Polacy to w 95% lewacy 27.02.06, 13:38
        >negują święte prawo własności (m.in. są zwolennikami kodeksu pracy)itp.

tzn. co jedno ma wspolnego z drugim, bo chyba nie do konca rozumiem?
    • carlitos35 "Kolos" na... kaczych łapkach... ? 27.02.06, 07:36

• us-rn Komuna uczynila swoje, jak dobrze ze mnie tam 27.02.06, 07:39
      niema nie patrze na ta ciemnote dzielaca sie rowno bieda. Zadajcie sobie
      pytanie czemu USA ma od wielu dekad przyrost gospodarczy 4-6 % gdy Europa
      zaledwie 0.5-2%. Odpowiedz, bo tu nie ma socjalizmu !!! Nikt nie pomaga
      nierobom, matkom karmiacym i bezrobotnym. Pomaga sie tym ktorzy sa motorem
      rozwoju ekonomicznego. Pomaga sie tym co maja inicjatywe chca podjac ryzyka i
      sa przedsiebiarczy a nie tym ktorzy wyciagaja lapy po darowizne od panstwa.
      Kiedy wy tam w tym kraju nadwislanskim zrozumiecie ze po Ondraszku, Janosiku,
      Robinie Hoodzie, Elute, i innych dobroczyncach biedoty nic trwalego nie
      pozostalo. Natomiast po Fordzie, Gatesie, Edisonie i im podobnym bardzo wiele.
      • tex3 Re: A czy to prawda że co dziesiąty siedzi w kiciu 27.02.06, 10:11
        pierwsze miejsce na świecie no ale dzielnie
        was gonimy !
      • wafga Ach te polonusy 27.02.06, 10:40
        Ledwo taki rzuci łopatę i odejdzie od betoniarki a
        już leci do komputera i w podróż wirtualną do
        pogardzanej ojczyzny.

Zamiast czytać the Wall Streat Journal, ciężko pracować,
        robić bizness, leci taki sprawdzić co w jakiejś lokalnej
        polskiej gazecie piszą.

Co z angielskim kiepsko? Albo nie ma co robić po powrocie
        z budowy? Co? Już nie na budowie? A na bezrobociu - i też
        lepiej się żyje niż w dawnym kraju?

Doprawdy szkoda mi takich sierot, co to nigdzie do niczego
        nie dojdą.

A na Fordów, Gatesów i Edisonów się nie powołuj bo oni mają
        z tobą tyle wspólnego ile im posprzątasz.
      • 1maruti1 Re: Komuna uczynila swoje, jak dobrze ze mnie tam 27.02.06, 10:59
        Pare faktow:
        a) Wzrost gospodarczy per capita jest wyzszy w Europie niz w USA od II WS.
        b) Wzrost PKB Stanow stal sie wyzszy od europejskiego dopiero w latach
        osiemdzisiatych.
        c) Srednioroczny wzrost PKB w Stanach to rzedu 2-4%, a w Europie od 1-3%.

Ach. Mitomani.
        • falen Re: Komuna uczynila swoje, jak dobrze ze mnie tam 27.02.06, 14:38
          a)
          UE - $28,100 PKB per capita
          USA - $41,800 PKB per capita

b)
          Efekt rzadow demokratow

c)
          UE - wzrost 1,7 %
          USA - wzrost 3,5 %
    • maureen2 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 07:41
      wyniki są prawidłowe,natomiast wnioski nie. LPR nie jest partią katolicką i
      nie repreznetuje stanowiska Kościoła w żadnych sprawch.
    • antec13 Polacy nie tacy prawicowi, ale tacy katoliccy 27.02.06, 07:41
      Polacy nie tacy prawicowi - co za idiotyczny tytul..Te pytania (i odpowiedzi)
      nie maja NIC wspolnego z prawica-lewica! Przyklady: Francja, Belgia, Holandia -
      rzad prawicowy - aborcja etc. dozwolone. Irlandia, Portugalia - rzad prawicowy -
      niedozwolone. Nie widzicie, panowie, ze nie oto chodzi?
    • ph29 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 07:43
      Budujące jest to, że większość Polaków dzielenie stawia opór nieustającej i
      > nierzadko agresywnej kampanii Kościoła w sferze życia seksualnego i
      > rozrodczości.

Zlituj się, facet. Nie "większość Polaków", tylko "większość czytelników GW,
      którzy odpowiedzieli na ankietę".

Tak bezczelnej manipulacji w GW nie widziałem od bardzo dawna. I zaczynam
      żałować, że odpowiedziałem na ankietę.
      • ph29 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 07:44
        ph29 napisał:

> Zlituj się, facet. Nie "większość Polaków", tylko "większość czytelników GW,
        > którzy odpowiedzieli na ankietę".
        >
        > Tak bezczelnej manipulacji w GW nie widziałem od bardzo dawna. I zaczynam
        > żałować, że odpowiedziałem na ankietę.

O przepraszam, to nie są komentarze do ankiety, tylko do sondażu. Wycofuję
        zatem co powiedziałem.
    • jul_janka Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 07:50
      Jeżeli PIS nie zmieni stylu rządzenia, i będzie dalej lekceważyć wyborców (
      swoich i nie tylko)to doprowadzi do tego, że prawica będzie kojarzyć się z
      smutnymi rządami. Piękne hasło "prawo i sprawiedliwości" może okazac się
      jedynie "czeskim snem".
      • ilion_t Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 08:13
        sorry, mnie nazwa PiS nie kojarzy się w żaden sposób z Prawem (a już na pewno
        nie w sądach) i Sprawiedliwością (bo jeśli by była, to nie było by bezdomnych i
        głodnych). Sama nazwa ma jedynie mylić głosujących (nie mądrych ludzi)
    • mariusz.jarosz Lewica powinna wyciągnąć wnioski 27.02.06, 07:50
      Wyniki tego sondarzu, o ile są reprezentatywne, powinny stanąć u podstaw
      tworzenia programu politycznego odrodzonej lewicy. Widać wyraźnie, że Kaczyńscy
      nie porwali tłumów hasłami skrajnego, obyczajowego konserwatyzmu. Przyczyną
      sukcesu PiS był program rozliczenia afer i układów, których za rządów SLD było
      znacznie ponad miarę. Należy dołożyć do tego program socjalny (państwo
      solidarne), od którego lewica w dużej mierze odeszła.

Program nowej lewicy powinien więc zawierać więcej elementów socjalnych + te
      oczywiste kwestie światopoglądowe. Nie można bać się podważać fetysza PKB i
      statystyki gospodarczej, nie można bać się wyjścia do ludzi i ich problemów
      życia codziennego. Oczywiście sama lewica musi się oczyścić i etycznie wzmocnić.
      • mg2005 [...] 27.02.06, 07:54
        • mg2005 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 07:55
          - i co w związku z tym?
          • smierc666 Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 08:07
            mg2005 napisał:

> - i co w związku z tym?

ze 80% to niewierzacy albo innowiercy:)

pozd.
            • kolargolo [...] 27.02.06, 09:41
            • mg2005 Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 10:03
              smierc666 napisał:

> ze 80% to niewierzacy albo innowiercy:)
              >

Sugerujesz,że KS jest sprzeczna z dogmatami wiary katolickiej?
              Jeśli tak, to się mylisz.
              • monachus Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 10:06
                oczywiscie ze smierc nie jest sprzeczna z dogmatami katolicyzmu ,jednej rzeczy
                ta wladza nigdy nie zalowala ,wlasnie tej kary !! a zeby niebylo ze kosciol
                krew przelewa to stosy podpalali bo krew wtedy z ofiary nie plynela!!
                • mg2005 Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 10:15
                  monachus napisał:

> oczywiscie ze smierc nie jest sprzeczna z dogmatami katolicyzmu ,jednej rzeczy
                  > ta wladza nigdy nie zalowala ,wlasnie tej kary !! a zeby niebylo ze kosciol
                  > krew przelewa to stosy podpalali bo krew wtedy z ofiary nie plynela!!

1/ Najwięcej stosów płonęło w krajach protestanckich

2/ W których państwach rządził Kościół?
                  • monachus Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 10:28
                    no tak szczegulnie w swietle tego ze w samej hiszpani jeden zakonnik spalil w
                    ciagu 14 sluzby szatanowi ,tylko cos okolo 2000 ludzi ,tylko zo to ze niemieli
                    ochoty byc katolikami
                    • mg2005 Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 11:32
                      monachus napisał: (...)

Większość wyroków śmierci dotyczyła przestępstw kryminalnych.
                    • kardynal_pacelli1 Re: 80% chce przywrócenia kary śmierci 27.02.06, 12:34
                      monachus napisał:

> no tak szczegulnie w swietle tego ze w samej hiszpani jeden zakonnik spalil w
                      > ciagu 14 sluzby szatanowi ,tylko cos okolo 2000 ludzi ,tylko zo to ze
                      niemieli
                      > ochoty byc katolikami

A należy przy tym pamiętać, że nie jest łatwo zbawić 2ooo ludzi, zwłaszcza gdy
                      oni wcale nie chcą być zbawieni.
          • patman Właśnie, miłość bliźniego 27.02.06, 09:57
            80% chce kary śmierci, a ponoć to takie katolickie i bogobojne społeczeństwo. Do tego zaciekły sprzeciw wobece aborcji, i już mamy olbrzymią niekonsekwencję w toku rozumowania: o tym kto ma umrzeć, a kto żyć decydują tylko względy polityczne. Ale czego się spodziewać po ludziach, którzy taką władzę sobie wybrali.
            • mg2005 Re: Właśnie, miłość bliźniego 27.02.06, 10:09
              patman napisał:

>(...)

Błędów logicznych poszukaj najpierw u siebie.
              Odróżnij zabicie niewinnej istoty od zabicia zbrodniarza,
              który sam zanegował swoje prawo do życia.

Na marginesie: czy wolno zabijać żołnierzy wrogiej armii napadającej nasz kraj?
              A dezerterów i szpiegów?
              • archea Re: Właśnie, miłość bliźniego 27.02.06, 10:54
                mg2005 napisał:
                > Błędów logicznych poszukaj najpierw u siebie.
                > Odróżnij zabicie niewinnej istoty od zabicia zbrodniarza,
                > który sam zanegował swoje prawo do życia.

A co z eutanazją? Czy to nie ten sam przypadek "negacji"? W końcu Bóg dał
                człowiekowi wolną wolę czy nie? Dlaczego zatem kara śmierci tak a eutanazja
                nie?
                • mg2005 Re: Właśnie, miłość bliźniego 27.02.06, 11:36
                  archea napisała:

> A co z eutanazją? Czy to nie ten sam przypadek "negacji"?

Nie.

> W końcu Bóg dał
                  > człowiekowi wolną wolę czy nie? Dlaczego zatem kara śmierci tak a eutanazja
                  > nie?

Samobójstwo nie jest zakazane, pomoc w samobójstwie - tak.
                  Jeżeli ktoś chce umrzeć - niech to zrobi sam
              • pandada dekalog powiada 27.02.06, 11:09
                "nie zabijaj"

Czy można czynić wyjątki? To od innych przykazań też? Czyli są one niepotrzebne poza uzasadnaniem przez niektórych cwaniaków swojego postępowania i zakazywania czegoś innym.
                • mg2005 Re: dekalog powiada 27.02.06, 11:40
                  pandada napisał:

> "nie zabijaj"
                  >
                  > Czy można czynić wyjątki?

Więc odpowiedz na moje wcześniejsze pytania.

"nie morduj (niewinnych)" - to prawidłowe tłumaczenie przykazania.
                  • pandada Re: dekalog powiada 27.02.06, 15:06
                    > "nie morduj (niewinnych)" - to prawidłowe tłumaczenie przykazania.

Niewinność też jest względna, o czym zapewne wiedzieli Wolińska i Kryże senior.
                    • bez.wyksztalcenia Re: dekalog powiada 01.03.06, 09:24
                      Dlaczego wszyscy tak sie czepiaja sondazy robionych przez GW? Chyba nie to jest
                      wazne, tylko to, ze wiekszosci nie podobaja sie po prostu obecne rzady - i nie
                      ma co dyskutowac o pytaniach itp., tylko o realnych wynikach ekonomicznych: a
                      tych nie ma! mam juz dosc mieszania do polityki/ ekonomii "jedynie slusznego
                      swiatopogladu" oraz narzucania mi "wartosci moralnych" - nie dziwne, ze polska
                      jest kojarzona w europie li i jedynie z super religijnoscia
        • mg2005 Kto jeszcze wierzy w sondaże "Wybiórczej"? 27.02.06, 11:26
          - tak może być?...))
          • tales1 ...naiwni, "cieniasy", osły i półinteligenci! 27.02.06, 19:11
            A na dodatek wszyscy oni sa czerwonoróżowi!
    • laureno Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 08:03
      Jasne, że Polacy nie są tacy prawicowi, ale jakoś dziwnie swoją prawicowość
      eksponują. Po pierwsze: grupa skrajnych prawicowców jest może i nieliczna, ale
      bardzo głośna. Po drugie: w Polsce mamy podwójną moralność. Czyli: "wszystko
      można, ale po cichu". Dlatego względnie cywilizowani ludzie głowsuję na PiS, i
      pozostałą skrajną prawicę.
    • slavik222 Re: Polacy,czytelnicy GW,nie tacy prawicowi, 27.02.06, 08:12
      ...NIE ZABIJAJ,NIE CUDZOLUZ,NIE KRADNIJ.. to dekalog ateuszu obowjazuje od
      tysiecy lat a narod wybrany dzieki temu nieźle sobie radzi.Ciekawe ,dlaczego
      muzulmanie,ktorzy wyznaja twarde zasady moralne skutecznie
      atakujaEurope.Niektorzy demografowie glosza,ze za100 lat beda mieli wiekszosc w
      Bundestagu.Oni a nie ateusze i liberaly.
      UCZMY SIE OD LEPSZYCH, a nie od glupawych rozrywkowiczow
      • ar.co Re: Polacy,czytelnicy GW,nie tacy prawicowi, 27.02.06, 09:29
        To idź się rozmnażaj, żeby za 100 lat większość w polskim sejmie
        mieli "prawdziwi Polacy" (nie mylić z Polakami).
    • pkt4a ubywa 27.02.06, 08:41
      ubywa. normalniejemy. europeizujemy się.
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3145521.html
    • abwprl1 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 09:10
      ateista.blog.pl napisał:

> Budujące jest to, że większość Polaków dzielenie stawia opór nieustającej i
      > nierzadko agresywnej kampanii Kościoła w sferze życia seksualnego i
      > rozrodczości. Można więc mieć nadzieję, że iranizacja naszego kraju nie jest
      > kwestią przesądzoną. Może przynajmniej niektórzy politycy przestaną w końcu
      > bronić przywilejów instytucji religijnej, a zainteresują się obroną praw
      > społeczeństwa – zgodnie ze słowami Tadeusza Kościuszki: „Naród powi
      > nien być
      > panem własnego losu, a więc jego prawa muszą być wyższe od praw Kościoła”
      > .
      >
      > -
      > Nie płakałeś po papieżu? Nie mów tego głośno

drogi forumowiczu - gdyby nie ten kościół, to i tego Narodu by nie było już.
      Do szkoły uczyć się prawdziwej historii.
      • pkt4a Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 09:20
        abwprl1 napisał:

> ateista.blog.pl napisał:
        >
        > > Budujące jest to, że większość Polaków dzielenie stawia opór nieustającej
        > i
        > > nierzadko agresywnej kampanii Kościoła w sferze życia seksualnego i
        > > rozrodczości. Można więc mieć nadzieję, że iranizacja naszego kraju nie j
        > est
        > > kwestią przesądzoną. Może przynajmniej niektórzy politycy przestaną w koń
        > cu
        > > bronić przywilejów instytucji religijnej, a zainteresują się obroną praw
        > > społeczeństwa – zgodnie ze słowami Tadeusza Kościuszki: „Naró
        > d powi
        > > nien być
        > > panem własnego losu, a więc jego prawa muszą być wyższe od praw Kościoła&
        > #8221;
        > > .
        > >
        > > -
        > > Nie płakałeś po papieżu?Nie mów tego głośno
        >
        > drogi forumowiczu - gdyby nie ten kościół, to i tego Narodu by nie było już.
        > Do szkoły uczyć się prawdziwej historii.

---------------
        ha ,ha
        gdyby nasi pradziadowie kleru słuchali to dzisiaj byśmy po rusku lub niemiecku
        gadali. vatykańscy służebnicy nam zabraniali podnosić ręki na "uświęconą , boską
        i legalną władzę" carów i cesarzy.
        www.racjonalista.pl/kk.php/s,3072
    • wojtekz1 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 09:13
      Iranizacja kraju nastąpi szybciej, niż myslisz. I to ta prawdziwa, w wykonaniu
      muzułmańskich fanatyków, którzy lada moment zaczną zalewać nasz kraj, mnozyć
      się jak króliki (widać to już na Zachodzie) i gardzić naszą europejską
      tolerancją i wolnością gadania każdej bzdury.
    • pablo-sk Polacy to urodzeni anarchiści ;) 27.02.06, 09:18
      i od wieków mają skłonność do reagowania na zakazy w alergiczny sposób...
      "zakazy są po to, żeby je łamać" itd. :)
    • amdrzej11 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 09:23
      Jaka gazeta - taki sondaz. Jaki sondaz - takie wyniki. Czasy kiedy GW byla
      gazeta wszystkich Polakow juz dawno sie skonczyly! Teraz czyta ja glownie
      lewicowy elektorat - pokolenie "Robta co Chceta". Dlatego tez sondaze Gazety
      tak czesto sa niereprezentatywne.
      • rooon Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 10:17
        interesuje mnie slogan "róbta co chceta", o ile pamiętam Owsiak mówił to już w
        1986 r. (może ktoś papięta jeszcze TPChR ?). Wtedy odbierane to było ciut
        inaczej niż w wypowiedzi Andrzeja 11 :)
        • amdrzej11 Re: Polacy nie tacy prawicowi 27.02.06, 14:17
          Kiedys okreslenie "dziwka" znaczylo - panna, sprobuj dzis powiedziec "dziwka"
          do sympatycznej mlodej dziewczyny.
    • alkoholokaust a PO wciąz przoduje w sondażach 27.02.06, 09:40
      ;]
      • widziane_inaczej a entropia ciągle rośnie 27.02.06, 10:21
    • widziane_inaczej [...] 27.02.06, 09:41
      • monachus Re: Kochane Wybiórcze Matoły, możecie te swoje So 27.02.06, 10:02
        i napewno dzieki zelaznej argumentacji ktorej do tego uzyles to napewno
        pokochamy nasz dziennik ,radio ma ryja i tv trwam ,tam jest prawda tylko prawda
        szkoda ze tylko katolicka czyl g... prawda!!!!
        • widziane_inaczej [...] 27.02.06, 10:05
        • teraz10 chłopie: michnik i Rydzyk to bracia w propagandzie 27.02.06, 12:00
          różnią się tylko tym, że michnik chce z Polaków zrobić pokraki na swój wzór i
          podobieństwo, a Rydzyk dewotów. Oprócz nich są dziesiątki gazet i rozgłosni
          radiowych.
    • pawel_forum to ciemnota społeczeństwa 27.02.06, 09:59
      głosują za prawicą mając poglądy lewicowe...
      • rebjot Re: to ciemnota społeczeństwa 27.02.06, 10:37
        A co to za prawica skoro w dziedzinie gospodarczej widać zgodność programu
        przedwyborczego PiS z deklaracjami widocznymi w sondażu (jak sam twierdzisz
        lewicowymi)Reszta, jak głosił dziadek Marks, to nadbudowa. Czyli mamy lewicową
        partyjkę schowaną za prawicową retoryką. Takiego dziwoląga najstarsi górale nie
        pamiętają...
        A poważniej. Z sondażu wynikałoby, że społeczeństwo oczekuje spełnienia obietnic
        socjalnych i budowy gospodarki "solidarnej" Raczej z tych powodów (oraz w
        nadzieji na oczyszczenie życia politycznego z afer) a nie z powodu dekomunizacji
        czy ideologizacji głosowało tak jak głosowało. Tylko politycy rządzącej partii
        zdają się tego nie dostrzegać i zaczynają od rzeczy ze sfery "nadbudowy", które
        albo są obojętne albo budzą społeczny niepokój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka