Dodaj do ulubionych

Obejrzałem Misia ...

17.03.06, 09:33
Telewizja puściła ostatnio Misia. Film jest ciętą krytyką późnego PRLu. Równo
leci po wszystkich, władzy, klasie robotniczej itd, itp. Tenże miś jest dziś
przez wielu, i słusznie, uważany za streszczenie obyczajności tamtych czasów.
Ale - rzeczony Miś został nakręcony w głębokim PRLu. Co by się stało gdyby
podobny pastisz został nakręcony dziś? O dewotkach radia maryja, działaczach
pis i lpr, klerze kk? Czy nakręcenie takiego filmu jest w ogóle do pomyślenia
w dzisiejszej Polsce, w której nakłada się milionowe kary na stację, która
próbuje skrytykować kółko różańcowe?
Obserwuj wątek
    • loppe Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 09:35
      jak po wszystkich - mówisz - to po wszystkich, scenki z liberałami i ich
      wodzami też bawiłyby w nowym misiu
      • inquisition OK ale i tak wyszliby oni co najwyżej 17.03.06, 09:40
        za krzykaczy co boją się, że ci drudzy (PIS, LPR, Samoobrona KK) ukradną
        demokrację, podczas gdy ci nawet kraść dobrze nie umieją (choć starają się)
      • cyklista Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 09:43
        > jak po wszystkich - mówisz - to po wszystkich,
        Oczywiście, że tak. Ale chodzi o to żeby się przejechać po aktualnie
        obowiązujące, jedynie słusznej lini rządowej. Komunistycznych bredni
        krytykujących zachód było na pęczki - nie o to tu chodzi.
        • loppe Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 10:46
          co innego linia rządowa w komunizmie, co innego w demokracji
          zdajesz się o tym zapominać
          z pani Thatcher, wybitna liderka, prasa angielska nabijała się własnie z powodu
          jej zdecydowanego przekonania co do własnej "linii"
    • cyklista I jeszcze trochę obok tematu, 17.03.06, 09:40
      Rozmawia Breżniew z Reganem,
      Regan do Breżniewa: Wiesz u nas to jest demokracja, każdy może na mój temat
      napisać albo nakręcić co mu się podoba. Na to Breżniew: No, u nas taka sama
      demokracja, każdy może o tobie napisać i nakręcić co mu się podoba.
      • deltalima Re: I jeszcze trochę obok tematu, 17.03.06, 09:46
        mnie też się przypomniało:
        zarówno kapitalizm jak i komunizm gwarantował wolność wypowiedzi. mała różnica:
        kapitalizm gwarantował wolność również po wypowiedzi.
        • cyklista Re: I jeszcze trochę obok tematu, 17.03.06, 09:53
          > kapitalizm gwarantował wolność również po wypowiedzi.
          Urban?
    • prostakoliberal Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 09:41
      a gdzie kochający inaczej,albo feministki w konfrontacji z moherami?I nie wiem
      czyj obraz byłby śmieszniejszy;)))
      • cyklista Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 09:52
        > a gdzie kochający inaczej,albo feministki w konfrontacji z moherami?I nie wiem
        > czyj obraz byłby śmieszniejszy;)))

Miś nie krytykował standardowych obiektów krytyki (bumelantów, bimbrowników,
        biurokratów, ...). Czyli dzisiejczych homo, eko, pacy. Miś zajął się aparatem,
        milicją, przewodnią siłą norodu. Wg. tej miary Miś powinien dobrać się do
        radiomaryjnej dewotki, aparatu pis średniego szczebla, proboszcza (ale nie tego
        z Plebanii), kultu JP II. Moim zdaniem nie ma szans.
        • inquisition A macie jakiś pomysł do nowego MIŚa 17.03.06, 09:56
          Ale fakt, że nie tylko na Panu Wujcie i Plebanie trzeba się przejechać. Jakieś
          propozycje na żarty do nowego MIŚa??
          • cyklista Re: A macie jakiś pomysł do nowego MIŚa 17.03.06, 10:04
            > Jakieś propozycje na żarty do nowego MIŚa??
            Obawiam się, że transmisje z występów na Wiejskiej, pozbawiają nas niezbędnego
            to tej pracy dystansu. Poza tym Miś był genialny, trudno się ścigać z dziełami
            tej klasy. Gdyby, np. Olga Lipińska z Jackiem Federowiczem zechcieli stworzyć
            spółkę autorską :-) mógłby powstać interesujący scenariusz.
            Nawiasem, OBOJE ostatnio wywaleni z publicznej.
    • hummer Mi Ochucki jak nic przypomina prezesa PiS 17.03.06, 09:58
      cyklista napisała:

Tak więc film dalej na czasie.
      • kotek.filemon Re: Mi Ochucki jak nic przypomina prezesa PiS 17.03.06, 10:28
        Mnie ujęłą ta scena, w której Ochucki pojawia się w banku.
        - Ja chciałbym wpłacić money, geld, w wasz bank, verstehen?
        I ten piękny głos z offu z akcentem jidisch:
        - Co my nie fersztejen, my wszistko fersztehen.

Jak nic pasuje do "żydowskiej kliki finansowej" reprezentowanej przez Leszka
        Balcerowicza...
        • hummer Re: Mi Ochucki jak nic przypomina prezesa PiS 17.03.06, 10:43
          kotek.filemon napisał:

> - Co my nie fersztejen, my wszistko fersztehen.
          >
          > Jak nic pasuje do "żydowskiej kliki finansowej" reprezentowanej przez Leszka
          > Balcerowicza...

Widzisz chlopie jak to jest. Żydom niczego nikt nie dał. Człowiek żyje długo. kilkadziesiąt lat. Pierwsze 25 jest przeznaczone na ciężką pracę, jaką jest edukacja. Niektórzy Polacy widzą to co się dzieje w pozostałych latach z delikwentem. Otóż odcina kupony od tej pracy, którą włożył w początkowych latach swego życia. Jedni wolą się uczyć inni obalać bełty pod budką.
          Mądrzy ludzie inwestują w dzieci. A potem u bełciarzy budzi się zaniepokojenie. :-)

Nowy Jork jest opanowany przez kapitał, żydowski. Ale po wojnie Żydzi byli biedni. Zebrali się więc do kupy i gromadzili kapitał wspólnie np. jako krawcy. Po zgromadzeniu otworzyli banki. Tylko brać wzrór z takich ludzi. Najpier ciężka praca potem sielanka.
          • kotek.filemon Re: Mi Ochucki jak nic przypomina prezesa PiS 17.03.06, 10:47
            Jakby co, to mój post miał być w założeniu ironiczny :) Co do reszty, pełna zgoda...

PS: W pewnym momencie niemal uwierzyłem w spisek finansjery żydowskiej. Dawno
            temu na Discovery był program o światowym rynku diamentów. Pokazywali największą
            szlifiernię w Antwerpii i na ogromnej hali siedziało kilkuset facetów w
            jarmułkach :-)
            • hummer Re: Mi Ochucki jak nic przypomina prezesa PiS 17.03.06, 10:56
              kotek.filemon napisał:

> Jakby co, to mój post miał być w założeniu ironiczny :) Co do reszty, pełna zgo
              > da...
              >
              > PS: W pewnym momencie niemal uwierzyłem w spisek finansjery żydowskiej. Dawno
              > temu na Discovery był program o światowym rynku diamentów. Pokazywali największ
              > ą
              > szlifiernię w Antwerpii i na ogromnej hali siedziało kilkuset facetów w
              > jarmułkach :-)

A zobacz jak to wygląda u nas:
              www.ptwk.org.pl/pol/documents/art1.htm
              i inne artykuły
              www.ptwk.org.pl/pol/patron.html
              Dziś wiadomo, że życiorys Czochralskiego był tak pokręcony, gdyż był agentem polskiego wywiadu. A i tak przez "Polaków" dalej jest gnębiony.
              Polacy mogą być potęgą ale:
              muszą się zjednoczyć - działanie wspólne i zaufanie do drugiej osoby.
              wspólnie pracować
              nie wstydzić się polskości - wielu po wyjeździe odcina się od Polski i rodaków. Znam i takich, którzy choć na emigracji spędzili kilkadziesiąt lat dalej mówią piękną polszyzną i pomagają innym Polakom. Szkoda, że jest ich tak mało. A jeśli już są, są oskarżani zwykle o żydowskie korzenie, zdradę lub wolnomularstwo. To jakaś paranoja. Zobacz co się działo np. z Janem Nowakiem Jeziorańskim :-(
    • bogucjusz Re: Obejrzałem Misia ... 17.03.06, 10:04
      Powod jest inny. Nakrecenie takiego filmu nie ma sensu, gdyz rzeczywistosc go
      zawsze pobije. Zaden najgenialniejszy scenarzysta nie wymysli takich paradoksow,
      idiotyzmow, przejawow buractwa, jakie obejrzymy za chwile w dzienniku.
      Pare lat temu nakrecono remake "Dyzmy". Bez powodzenia. "Dyzme" juz dawno
      przerosli prawdziwi politycy.
    • mariner4 Lepszą komedią jest nasz sejm! 17.03.06, 10:10
      Z tym że idioci w nim zasiadający nie wiedzą, że są idiotami. Bo jak mawiał
      nieodżałowany Kisiel: "Gdyby idiota wiedział, ze jest idiotą, to automatycznie
      przestałby by być idiota".
      Natomiast świadome zrobienie widowiska, filmu pokazujacego głupotę w Polsce,
      wywołuje protesty. Dlaczego? Bo idiota wie przynajmniej tyle, że jeżeli ktoś
      robi np film, to ma jakieś intencje. A intencje zawsze są ich zdaniem złe,
      szczegolnie jak nie rozumieją dowcipu. A najczęściej nie rozumieją. Albo biorą
      dowcip do siebie, jak np J.Kaczynski.
      M.
      • loppe Re: Lepszą komedią jest nasz sejm! 17.03.06, 10:58
        no skoro sejm jest lepsza komedią, to jeszcze lepsza komedia jest spoleczeństwo
        z którego sie on wywodzi, zatem posmiejemy się też z ciebie ha ha ha
        • mariner4 Ze mnie? 17.03.06, 11:26
          A może z nas wszystkich?
          M.
          • loppe Re: Ze mnie? 17.03.06, 11:27
            oczywiście, jedno nie wyklucza przeciez drugiego
    • wartburg4 dobrze naoliwiony klucz 17.03.06, 11:38
      Rzecz w tym, że nowego Misia kręcić nie trzeba. Ten stary, peerelowski pasuje
      do naszych czasów jak klucz do zamku. Dobrze naoliwiony klucz.

cyklista napisała:

> Telewizja puściła ostatnio Misia. Film jest ciętą krytyką późnego PRLu. Równo
      > leci po wszystkich, władzy, klasie robotniczej itd, itp. Tenże miś jest dziś
      > przez wielu, i słusznie, uważany za streszczenie obyczajności tamtych czasów.
      > Ale - rzeczony Miś został nakręcony w głębokim PRLu. Co by się stało gdyby
      > podobny pastisz został nakręcony dziś?
    • grzegorzlubomirski Komunizm daje komfort dziwienia sie wszystkiemu 17.03.06, 12:04
      i pokazywania tego co jest "nienormalne".

W kapitalizmnie nie ma rzeczy nienormalnych gdyz najwiekszy paradoks, bzdura,
      nieludzka sytuacja jest uzasadniona przez swoje istnienie. Nie dziwi juz nic. Z
      Spoleczenistwo kapitalistyczne staly sie nasza druga natura ze swoimi
      nieublaganymi prawami nad ktorymi nie mamy wladzy. Albo sie do nich dostosujemy
      albo umrzemy.

Jezeli cos istnieje to znaczy ze musi istniec i nie ma co sie z tego napijac bo
      to tak jakby sie sie smiac ze slon ma trabe.
      • idiotyzmy-kacze Szkoda tylko, że w Polsce nie ma kapitalizmu 17.03.06, 13:05
        tylko socjalizm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka