krykucha "Przekorna wiosna..." 17.04.06, 12:08 Zagubił się czas nam w "liczeniu na szczęście" upodobał sobie kratkowane miejsce i na przemian huśta nastrojem przekornym słońcem raz zaświeci, sypnie śniegiem drobnym... Poszukam gdzieć sklepu (może to chwalebne?) wykupię tam z niego bogactwo podniebne bo słoneczne blaski jak ciepłe bułeczki zalegają wszystkie błękitne półeczki, nadzieja coś ziewa w kątach szumu skryta zieleń w oczach kwitnie szczebiot ptaków wita, świecą gwiazd latarnie marząc o księżycu miękkim aksamitem czarować chcą mi tu...:) *** Skarby te przeliczę ucieszona wielce z rumieńcem zachodu schowam je w butelce... W radosnych podskokach do Ciebie przyniosę niech Wiosna przestanie i nie gra na nosie! :) Maryla Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Zew natury :) 18.04.06, 08:15 Już hormony buzują zdradliwe, zew natury się czuje dotkliwie... We mnie też, przyznam szczerze wiosną budzi się zwierzę, już od lat, nieodmiennie - leniwiec. Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
springtime3 It was a Lover and his Lass 17.04.06, 20:47 IT was a lover and his lass, With a hey, and a ho, and a hey nonino, That o'er the green corn-field did pass, In the spring time, the only pretty ring time, When birds do sing, hey ding a ding, ding; Sweet lovers love the spring. Between the acres of the rye, With a hey, and a ho, and a hey nonino, These pretty country folks would lie, In the spring time, the only pretty ring time, When birds do sing, hey ding a ding, ding; Sweet lovers love the spring. This carol they began that hour, With a hey, and a ho, and a hey nonino, How that life was but a flower In the spring time, the only pretty ring time, When birds do sing, hey ding a ding, ding; Sweet lovers love the spring. And, therefore, take the present time With a hey, and a ho, and a hey nonino, For love is crown`d with the prime In the spring time, the only pretty ring time, When birds do sing, hey ding a ding, ding; Sweet lovers love the spring. William Shakespeare Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Spring" 17.04.06, 23:22 Sound the Flute! Now it's mute. Birds delight Day and Night; Nightingale In the dale, Lark in Sky, Merrily, Merrily, Merrily, to welcome in the Year. Little Boy, Full of joy; Little Girl, Sweet and small; Cock does crow, So do you; Merry voice, Infant noise, Merrily, Merrily, to welcome in the Year. Little Lamb, Here I am; Come and lick My white neck; Let me pull Your soft Wool; Let me kiss Your soft face: Merrily, Merrily, we welcome in the Year. William Blake Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Deszcz wiosenny 18.04.06, 10:11 W tle nieba, gdzie jest więcej srebra niż błękitu, puch pierwszych liści dymem zielonym się pieni i jedynie nalotem lekkim malachitu odróżnia czas przedwiośnia od szarej jesieni. Zaspany i niemrawy, nudny dzień powszedni, cierpliwy jak dorożkarz na miejskim postoju, ma w sobie uroczystą nutę przepowiedni czegoś, co się jak święto rodzi w niepokoju. Wiatr niesie chmury, zwiastun ulewy wysłańczy, co drzewa w tłum chorągwi rozwinie bogaty: deszcz majowy srebrnymi stopami już tańczy na ziemi od rzęsistych kropel piegowatej. Leopold Staff Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Kwiecień 18.04.06, 14:57 Po niebie pędzi chmur konnica I mruczą dzikie zwierzęta. Drzew nagie szczyty gnie wichrzyca I zmiata kurz jak na święta. Kwietniowa burza niecierpliwa Spieszy krokami wielkiemi I w pochód cały świat porywa, Deszcz bębni marsza na ziemi. Wszystko doboszem się zachwyca, Śmieją się zmokłe dziewczęta Po niebie pędza chmur konnica I mruczą dzikie zwierzęta. Lepold Staff Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Trawo, trawo.." 18.04.06, 15:00 Trawo, trawo do kolan! Podnieś mi się do czoła, Żeby myślom nie było Ani mnie, ani pola. Żebym ja się uzielił, Przekwiecił do rdzenia kości I już się nie oddzielił Słowami od twej świeżości. Abym tobie i sobie Jednym imieniem mówił: Albo obojgu - trawa, Albo obojgu - tuwim Julian Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 18.04.06, 15:42 Że ja szaleję, to nie pańska wina, i nie przeze mnie pan tak blady jest. Ot, świat zakipiał, nie nasza w tym przyczyna, to krzyczy w słońcu fioletowy bez. Ty obojętny, chłodny mój aniele, mam apetyt na ten gorzki lód, lecz nam nie wolno, my tu jak w popiele, demony grają nam z piekielnych nut. Wypijmy za nas, niech zapłonie szklanka, pijmy za nas, niech się pali lód, jak złe motyle, żyjmy do poranka, żyjmy chwilę, niech się stanie cud. A ty nie próbuj mnie pokochać serio, ty oczy zamknij, będzie co ma być, diablicą będę, złudą czy feerią, nie pytaj mnie, najlepiej szklankę chwyć. Chwilę płonąć, potem umrzeć młodo, i tańczyć, tańczyć jak zraniony ptak. Umrzeć młodo i powtarzać - tak. Tak, tak. Tak, tak!! Agnieszka Osiecka Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Marzec 18.04.06, 15:44 Marzec. Wracamy z parku. Wreszcie przeszła zima. Spod stopniałego śniegu wyjrzały murawy. Drzewa nagie, lecz pierwsze kiełkują już trawy, Choć na stawie zielony, cienki lód się trzyma. Z upojonymi wioą wracamy oczyma, Krokiem lekkim, jak podczas tanecznej zabawy, Ulicą po słonecznej stronie idziem prawej, Za sobą ciepło słońca czujemy plecyma. W rozpiętych płaszczach śpieszą ochoczo przechodnia. Jacyś świeżsi, wesoło patrzą i pogodnie; Niańki z dziećmi wychodzą z ciemnych domów sieni. A my, pierwszą przechadzką dumnie upojeni, Idziem w miasto po płytach suchych już chodników. Z grudkami pulchnej ziemii na piętach trzewików. Leopold Staff Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Haiku 18.04.06, 16:10 W marcu Czarne na białym Samotny kruk kracze - kra Płynie po rzece Marek Kozubek Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Złota wiosna 19.04.06, 10:18 Towarzystwo Rencistów pod Rettken, na cześć wiosny urządza orgietkę. Wzięli wino dla gości, i z sex-schopu nowości, (i na wszelki wypadek karetkę). Kurrara Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Haiku - 2 19.04.06, 11:00 wiosenny deszcz - w wiśniowym sadzie błoto w białe centki spring shower - in the cherry orchard white-spotted mud Jacek Margolak ================= Palnick, gdy zobaczyłam, że robisz "wiosenne remanenta" Swoich wątkow straszna myśl mnie na chwilke dopadła, ze chcesz opuścic FK. Ale przeczytałam , że masz zaszczytne 4 miejsce wsród najcześciej piszacych forumowiczów, wiec niewatpliwie zostajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Haiku - 2 19.04.06, 13:53 krykucha napisała: > Palnick, gdy zobaczyłam, że robisz "wiosenne remanenta" Swoich wątkow > straszna myśl mnie na chwilke dopadła, ze chcesz opuścic FK. > Ale przeczytałam , że masz zaszczytne 4 miejsce wsród najcześciej piszacych > forumowiczów, wiec niewatpliwie zostajesz. --------- Nawet nie wiesz jak mi miło, że pomyślałaś z żalem o(nie branej pod uwagę) mozliwości opuszczenia przeze mnie FK :))) Kto by marzył, że wraz z wiosną chcę puścić kraju forum. Tego zgwałci ksiądz nad Prosną robiąc w duszy mu horrorum. Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Nad Prosną" 19.04.06, 17:02 W cieniu drzew - liściastych Ptasząt śpiew - pierzastych A dzisiaj jest trzynasty Czy to rdest, nie... narcyz A ten ptak, co leci? Chyba szpak, do dzieci No a rak, rak - skorupiak ta natura jest niegłupia Wiesz.. miałem sen nad ranem Jaki? Ten z baranem? Tak No to znam, nie, nie znasz Patrz no tam na pejzaż Rzeka, las, nad lasem chmura Oj przemądra natura, natura jest Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Kocha chłop swe pole Będzie snop w stodole A i Piast był kmieciem Mniejszych miast dwie trzecie No to co?, co no to No po co to z tą kwotą? Że tych miast dwie trzecie? No Bardzo dobrze jest gdy wie się Ach piękny dzień mój Boże A żeńszeń? No to korzeń Tak jak chrzan? podobny Patrz ten pan zdjął spodnie..hahaha W strumień wlazł i brodzi po dnie Oj swobodnie, swobodnie nasz zyje lud Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Wiesz... mam mysl, no to pysznie Chciałbyś dzis? nie, dzis nie Patrzę na gołębie, niebo ma tę głębię Zając kic przez zboże Życia nic nie zmoże ... Wiosną z krajem więź rozczula Oj matula, matula z ojczyzny jest Jak dobrze jest wiosną podumać nad Prosną Lub snuć myśli w kółko nad inną rzeczułką Nad jakąkolwiek rzeczułką Jeremi Przybora/Jerzy Wasowski Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Idzie wiosna 19.04.06, 20:53 Polami polami po miedzach po miedzach Po błocku skisłym w mgłę i wiatr Nie za szybko kroki drobiąc Idzie wiosna idzie nam Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 18.04.06, 16:03 Miasto młodości Przystojniej byłoby nie żyć. A żyć nie jest przystojnie, Powiada ten, kto wrócił po bardzo wielu latach Do miasta swojej młodości. Nie było nikogo Z tych, którzy kiedyś chodzili tymi ulicami, I teraz nic nie mieli oprócz jego oczu. Potykając się, szedł i patrzył zamiast nich Na światło, które kochali, na bzy, które znów kwitły. Jego nogi, bądź co bądź, były doskonalsze Niż nogi bez istnienia. Płuca wdychały powietrze Jak zwykle u żywych, serce biło Zdumiewając, że bije. W ciele teraz biegła Ich krew, jego arterie żywiły ich tlenem. W sobie czuł ich wątroby, trzustki i jelita. Męskość i żeńskość, minione, w nim się spotykały, I każdy wstyd, każdy smutek, każda miłość. Jeżeli nam dostępne rozumienie, Myślał, to w jednej współczującej chwili, Kiedy co mnie od nich oddzielało, ginie, I deszcz kropel z kiści bzu sypie się na twarz Jego, jej i moją równocześnie. Czesław Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Wiosna weteranów 19.04.06, 13:54 Weteranów spotkanie nad Sanem na cześć wiosny - na wskroś nieudane.. To właściwie był dramat, gdyż się znalazł w programach punkt pt. "Striptiz koleżanek". Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Czerwiec" 19.04.06, 18:21 W Czerwcu, tysiac lat temu, Polska byla poganska. Tysiac lat przeminelo, Przyjdzie Noc Swietojanska. Migotliwe swietliki Zapala swe sygnaly I bardzo dziwne rzeczy Beda sie w Polsce dzialy. W lesie gruchna pioruny Iluminacja zielona. Nad Debem blyskawice Zaplota sie korona. Z dziupli Drzewa wypelznie Waz stary, srebrnoruski, Z rubinowymi oczyma I skora w luzyckie luski. Kwiat paproci w gestwinie Mignie na cwierc minuty I wtedy ludzkim altem Zapieja zlote koguty. Zorza na ciemnym niebie W runiczny wzor sie utka. Nie przeszkadzajcie dziwom, Bo Noc bedzie krociutka. Wczesnie zniknie bez sladu, Jak dreszcz magnetycznej burzy. I dopiero za drugie Tysiac lat sie powtorzy. Marian Hemar ======================== Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Dwa razy..." 19.04.06, 21:25 dwa razy tylko do roku smukłością zim i jasną wiosną romantycznieją drzewa w omdlałym bielą popłochu, koronkowo tiulową mieniąc się lirycznością.. i wdzięczą się w welurach głaskanych przez śniegu całusy, bądź kwieciem obsypane, w lekko zmysłowych ażurach pośród dywanów traw uwodzą siebie na pokusy.. i od tych cudów widmowych -ja nie wiem, jak to się stało.. kwitnących wiosną lub w strojach miękkością śniegowych, bezwiednie zaczarowałam się nostalgicznie, na biało... sonia Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Przedwiośnie 19.04.06, 21:43 Przemija szarość wielkopostna, Budzi się ziemia letargiczna. Połowa marca. Idzie wiosna, Nie tylko już astronomiczna. Po gorzkich żalach wnet się ocknie Świat długo chmur okryty kwefem. Lśnią szyby czyste wielkanocnie I w słońcu pachnie już Józefem: Józefem, lilia i bocianem, Który coroczną wróci drogą I na swem kole odzyskanem Stanie chorągwią laskonogą. Leopold Staff Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Rwanie bzu" 19.04.06, 22:36 Narwali bzu, naszarpali, Nadarli go, natargali, Nanieśli świeżego, mokrego, Białego i tego bzowego. Liści tam - rwetes, olśnienie, Kwiecia - gąszcz, zatrzęsienie, Pachnie kropliste po uszy I ptak się wśród zawieruszył. Jak rwali zacietrzewieni W rozgardiaszu zieleni, To się narwany więzień Wtrzepotał, wplątał w gałęzie. Śmiechem się bez zanosi: A kto cię tutaj prosił? A on, zieleń śpiewając, Zarośla ćwierkiem zrosił. Głowę w bzy - na stracenie, W szalejące więzienie, W zapach, w perły i dreszcze! Rwijcie, nieście mi jeszcze! Julian Tuwim Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Pożegnanie widoku 20.04.06, 08:14 Nie mam żalu do wiosny, że znowu nastała. Nie obwiniam jej o to, że spełnia jak co roku swoje obowiązki. Rozumiem, że mój smutek nie wstrzyma zieleni. Źdźbło, jeśli się zawaha, to tylko na wietrze. Nie sprawia mi to bólu, że kępy olch nad wodami znowu mają czym szumieć. Przyjmują do wiadomości, że - tak jakbyś żył jeszcze - brzeg pewnego jeziora pozostał piękny jak był. Nie mam urazy do widoku w widok na olśnioną słońcem zatokę. Potrafię sobie nawet wyobrazić, że jacyś nie my siedzą w tej chwili na obalonym pniu brzozy. Szanuję ich prawo do szeptu, śmiechu i szczęśliwego milczenia. Zakładam nawet, że łączy ich miłość i że on obejmuje ją żywym ramieniem. Coś nowego ptasiego szeleści w szuwarach. Szczerze im życzę, żeby usłyszeli. Żadnej zmiany nie żądam od przybrzeżnych fal, to zwinnych. to leniwych i nie mnie posłusznych. Niczego nie wymagam od toni pod lasem, raz szmaragdowej, raz szafirowej, raz czarnej. Na jedno się nie godzę. Na swój powrót tam. Przywilej obecności - rezygnuję z niego. Na tyle Cię przeżyłam i tylko na tyle, żeby myśleć z daleka. Wisława Szymborska Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Fraszki 20.04.06, 10:44 Stulone pączki Stulone pączki kochani nie znające świata, I jaskółkę, co ziemi nie tknąwszy, wciąż lata. Kocham białe przestrzenie przez narty nietknięte, I dziewczęta miłością jeszcze nie muśnięte. Lubię patrzeć na takie dyskretnie i z dala, By ich myślą nie zbrukać, spojrzeniem nie skalać. O brzózke Kochałes brzózke, gdy była ładną, Kochaj, gdy jej listki spadną. Jan Izydor Sztaudynger Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Kwiat Pomarańczy 21.04.06, 11:06 Wiosna tanagra Tyle lat, tyle wieków To samo powtarza: Bez końca Tańczy. Nie widzi, nie wie, Że wszystko się wykruszyło, Wszystko się wyludniło, Cały świat - Jej wystarczy Kwiat pomarańczy. Nie wie nic, Nikogo się nie boi, Żadnej Kassandry Ani stu innych wróżek: Zapach jej zmysły pomieszał, Rozum odebrał, Kwiat ją urzekł. Złotoróżowe owoce Kołysze między kwiatami Na jednym i tym samym drzewie: Gdzie to wszystko się dzieje, Na jakim jesteśmy świecie, Co to za wielkie szczęście, Które o sobie nic nie wie. Kazimierz Wiarzyński Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 09:57 Wpadam na chwilę, by przenieść wałek na pierwszą stronę, bo....... Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 10:26 ROY ORBISON - SPRING FEVER This lackadaisical mood is driving me mad, I'm feeling so lazy Flowers in bloom, and I'm humming a tune I've looked at the moon till I'm crazy The temperature is a little bit warm, and though I know he meant no harm Oh, spring fever has got me in love with you, with you, with you, oh, spring fever Church bells are ringing and the birdies are singing, cute little cupid is calling The birds and the bees and the budding trees have made the love bug come calling I feel just like a love sick fool, Mother Nature, now don't be cruel because oh, Spring fever has got me so in love with you, with you, with you, oh, spring fever Spring has sprung, well I've really been stung, there's no reason to doubt it I'm really in love, Cupid gave me the shove, there ain't no two ways about it By this beautiful sky of blue I swear I'll never get over you, oh spring fever Has got me so in love with you, oh, spring fever ================= Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 11:14 Wirtualnie przyznałam palmę pierwszeństwa tej literaturze na fk. (skasowano mnie). Na realu przyznałabym nagrodę rzeczową Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: PS Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 11:24 Nie chciałam zaśmiecać tego niewinnego wątku, ale szukalam miejsca by przyznać nagrodę Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: PS Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 11:36 April played a fiddle And my heart began to dance And I was so surprised to find My arms around romance. April played a fiddle And I memorized the tune And later on, a dream and I Went singing to the moon. Then May began to gossip, And June just winked her eye, And you should have seen The know-it-all expression on July. April played a fiddle Ah but here's the funny part, I had to pay the fiddler With m yone and only heart. z repertuaru Franka Sinatry ===================== ciekawska.wielce - wpisz jakis wiersz i wtedy może do lata dotrwamy a palnick zmieni watek na bardziej gorący Odpowiedz Link Zgłoś
mantysa Re: Światem zaczną rządzić niedługo szparagi 21.04.06, 19:34 w masełku, w sosie beszamelowym, z koperkiem i bez. Rok i temu 2 lata o tej porze już je jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczną rządzić niedługo szparagi 21.04.06, 20:25 Nie lubię. Wywołany wilk z lasu i słowo stanie się ciałem. Mama pewnie w niedziele już ugotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Stokrotka 21.04.06, 22:55 Gdzie strumyk płynie z wolna, Rozsiewa zioła maj, Stokrotka rosła polna, A nad nią szumiał gaj. Stokrotka rosła polna A nad nią szumiał gaj. "W tym gaju tak ponuro, Że aż przeraża mnie, Ptaszęta za wysoko, A mnie samotnej źle" Wtem harcerz ją spotyka: "Stokrotko witam cię, Twój urok mnie zachwyca, Czy chcesz być ma czy nie?" Stokrotka się zgodziła I poszli w ciemny las A harcerz taki gapa Że aż w pokrzywy wlazł. A ona,ona,ona Cóż biedna zrobić ma Nad gapą pochylona I śmieje się ha, ha... Odpowiedz Link Zgłoś
mantysa Re: Stokrotka 22.04.06, 12:29 Gdzie stokrotka rośnie polna ? Gdzie zioła rozsiewa maj? Z jakiej górki strumyk płynie z wolna ? I gdzie szumi ten gaj ? Udam się tam Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 12:05 Wiosną mogę wszystko: i na głowie stanąć i rzęsami zaklaskać opanować się i pięścią nie walnąć nawet pieska sąsiada (jakie ma spojrzenie złośliwe) pogłaskać. W lusterku widzieć swą twarzyczkę piękną i włosy błyszczące, wzrok rozpalony i spojrzenie gorące. Wiosną mogę płot przeskoczyć i kulę rzucić daleko, hen, hen. Bo wiosna to ona a nie ten moje Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Wiosenne figle 21.04.06, 13:28 Ciepło myśli pan Czesław w Łubiance o swej Zofii, namiętnej kochance, gdy znajduje przypadkiem zaplątaną gdzieś w gatkach sztuczną szczękę jej, w domu po randce. Kurrara Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Wiosenne figle 21.04.06, 14:54 Babcia babci w miasteczku Ostrawa o swej randce ostatniej rozprawia: "Złota, ach! Mówie ja ci, całkiem zmysły mi stracił, do dziś nie wiem: miał orgazm, czy zawał?" Kurrara Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: Wiosenne figle 21.04.06, 15:03 palnick napisał: > Babcia babci w miasteczku Ostrawa > o swej randce ostatniej rozprawia: > "Złota, ach! Mówie ja ci, > całkiem zmysły mi stracił, > do dziś nie wiem: miał orgazm, czy zawał?" A wiele lat wcześniej: "zdradzając męża, jeden ścieg robiła. Na imieniny dywan mu wręczyła." fraszkopisarz Odpowiedz Link Zgłoś
ciekawska.wielce Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 21.04.06, 14:38 "Kwiecie pachnie" - z Krzyżaków Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Ziuta z Krosna" 21.04.06, 16:15 Przychodził do klubu kawiarni Ruchu, do naszej wsi Kawki nie popił, radia nie słuchał, nie czytał nic Tylko jak zawsze mu lśniły gumiaki, i błyszczał wzrok. I dumny taki, przystojny taki, siedział o krok Dziewczyny dookoła, mało się nie powściekały Te z PGR-u, z nasiennictwa i od drobiu Dziewczyny dookoła, mu spokoju nie dawały A on siedział i nic sobie z nich nie robił Wtykały mu krzyżówki, rozmawiały o tucznikach, Że to niby on Agronom, ale co tam To wszystko nie dla niego, tylko ja wzdychałam z cicha, I budziła jakaś we mnie się tęsknota Wśród motylkowych roślin i trawy bywał mi w snach Aż raz w remizie, podczas zabawy, zjawił się w drzwiach I wtedy właśnie, tak się zdarzyło, jedyny raz Że tańczył ze mną jedną jedyną przez cały czas Dziewczyny dookoła, mało się nie powściekały Te z PGR-u, z nasiennictwa i od drobiu Dziewczyny dookoła nam spokoju nie dawały A on tańczył i nic sobie z nich nie robił Czy zechce go pokochać raz po raz mnie pytał z cicha Czego nie wie on Agronom, ale co tam Sam przecież dobrze widział, jak wyzdychałam, i jak wzdycham I że budzi we mnie jakaś się tęsknota Nazajutrz przyszedł, do klubu Ruchu, do naszej wsi Kawki nie pije, radia nie słuch, nie czyta nic Tylko jak zawsze lśnią mu gumaki, i błyszczy wzrok I co nie spojrzy, drań, łobuz taki, siedząc o krok Dziewczyny dookoła wciąż ze śmiechu umierają Te z PGR-u, z nasiennictwa i od drobiu Dziewczyny dookoła wciąż spokoju mi nie dają A on sobie z tego nic a nic nie robi Wzięłam go na stronę, to tłumaczył mi dzień cały że to niby on Agronom i że wiosna Więc dzisiaj list ten piszę, do rubryki serc zbolałych Co mam robić? Oszukana Ziuta z Krosna z repertuaru Kaliny Jedrusik Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Wyjatkowo Zimny Maj 21.04.06, 18:15 Dzien za dniem pada deszcz, Slonce spi, nie ma cie, Jest mi bardzo, bardzo zle. Zimny kraj, zimny maj, Koty spia, miasto spi, Czarodziejskie snia sie sny. W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! W moim snie, cudnym snie, Przez zielonosc wolno plyniesz I do brzegu zblizasz sie. Cudny kraj, cudny maj, Slonce mruzy twoje oczy Gdy calujesz, piescisz mnie. W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! W moim snie, cudownym snie, Tylko kocham kocham, kocham, Bawie sie, la la, la la! Maanam Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Wyjatkowo Zimny Maj 22.04.06, 01:04 ... Kocham Ciebie, bo wracasz ty mi wiosnę złotą Mej młodości i jasne powracasz miraże. Twój cień trwa przy mnie, jakby wierne straże, Twój cień, mej duszy przywołań tęsknota. Niech więc ramiona mnie Twoje oplotą - Zasłoń oczy - dziś w przyszłość nie chcę patrzeć ciemną, Chcę zapomnieć, że życie za mną i przede mną - Chcę zapomnieć o wszystkim, co nie jest pieszczotą. Tak dziś ciemno i zimno... Daj mi Twoje oczy! Twoje oczy rozświetlą marzenia ogrody... Tam dzwięk - złoto - purpura - alabastrów schody - I korowód weselny barwi się tęczowo. Tak dziś ciemno i zimno... a nad moją glową Sny majaczą złowrogie... Daj mi Twoje oczy!... Arek /niby debiutant ale mi ten wiersz przypomina pewna poetke/ Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Wyjatkowo Zimny Maj 22.04.06, 15:47 krykucha napisała: Arek /niby debiutant ale mi ten wiersz przypomina pewna poetke/ Może Kazimiera Zawistowska pisywała pod pseudonimem Arek. Odpowiedz Link Zgłoś
anatol_ciekawski Nawet psychikę człowieka łamie 22.04.06, 15:52 > Pornografia łamie kręgosłup rodziny. A.Sobecka ------------------ Nawet psychikę człowieka łamie. Ale pod warunkiem, że A. Sobecka jest tak główną bohaterką. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Nawet psychikę człowieka łamie 22.04.06, 15:58 Anna Sobecka nie musi nawet mówić, by złamać w kobietach wiele rzeczy, np poczucie estetyki, a w mężczyznach wywołać wstręt do kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
anatol_ciekawski Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 22.04.06, 15:36 Ciekawe czy porządzi do najbliższych wyborów. Bo cuś mi się zdaje, ze 21 czerwca o 14.26 dostanie kopa i się jej rządy skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
mantysa Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 22.04.06, 19:16 No tak, bo zaraz młode kartofelki, kalafiory. Ale czas biegnie szybko i adijo pomidory Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Słoneczny promien". 22.04.06, 19:50 Słoneczny promień na liściach siadł, Rozświetlił ziemię, obudził sad. Pogłaskał blaskiem wierzchołki drzew, Sypnął na trawę świetlisty deszcz. Tysiące blasków w rosie rozpalił. Mienią się, błyszczą jak grad korali. Perły, szmaragdy, skrzące opale, Na szczytach trawy tkwiące wspaniale. Wywołał tęczę po wielkiej burzy, Ozdobił blaskiem błoto z kałuży. Hojnie rozdaje radość dokoła, Natchnienie niesie, do życia woła. Elżbieta Opalińska Odpowiedz Link Zgłoś
mantysa Re: "Słoneczny promien". 22.04.06, 20:05 Owszem, "na liściach siadł" ale dziś na chwilkę znalazł czas i do mnie wpadł. Kawy zaparzyć mu nie zdążyłam bo pracę dziś miał Musiał "Rozświetlić ziemię, obudzić sad. > Pogłaskać blaskiem wierzchołki drzew, > Sypnąć na trawę świetlisty deszcz. Zmokłam Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna.-po śląsku 22.04.06, 21:53 NA LIPĘ W hyc pod moimi liściami dychnąć se możesz. Prosza, siednij se tukej, witom cie: Szczynść Boże! Bo choć słoneczko gynał ze nieba blynduje, To sie na moich liściach ukrop tyn sztopuje. Tukej dycki fajnisty wiaterek zawiywo, A we liściach szpok abo słowik piyknie śpiywo. Powoniej tyż moje kwiotki. To z nich spijają Pszczoły, kere potym złociutki miód dowają. Legnij se tu ku mie! Niych listek mój opowiy Ci jako bojka, cobyś lepij społ na zdrowie. Widzisz tera, wiela poradza dać uciechy, Choć niy rosną na mie jabka ani łorzechy. Marek Szołtysek www.szoltysek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: Światem zaczęła rządzić wiosna.-po śląsku 23.04.06, 08:41 Wiosna już nawet w morzu trwa zimnym: gąbki myją się w miejscu intymnym, flądra i jedna płaszczka na walenia dźwięk aż czka, tylko krab ciągle jeszcze niewinny. Kurrara Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna.-po śląsku 23.04.06, 10:45 Z kim się ta wiosna tak zagadała że pozwala idom marcowym trwać trwać i trwać spotkała w drodze do nas pewnie jakiegoś gawędziarza a on jest nikim z nas Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna.-po śląsku 23.04.06, 11:02 u ha ha u ha ha jest już nas 62 na obiad nie będzie szparagów Boję się, że mnie stąd Krykucha wyciepie Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 22.04.06, 22:37 Na Forum Warszawa też lubią wiosnę! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=39182073 Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 22.04.06, 23:01 Bardzo długo leżała nie zawsze (bo sił nie starczało) w _milczeniu_ cierpiała. I leżąc i pamiętając żeby pamiętnik chować zawsze w poduszkę i tam matka po Jej odejściu go znalazła, zawyła, bo nie był to szloch ani płacz przeczytała, że leżąc przez okno wiosnę widziała, chłonęla, pragnęła, wydawało się Jej, że prawie ją macała, wąchała opisywała. Poruszająco piękną poezję swym odejściem porzuciła nierymowaną, ale jak Jej było na imię to zapomniałam, jeden tylko przedrukowany w prasie przeczytałam a gdy czytałam to też tchu mi zabrakło tyle tam piękna było, długo jeszcze tomiku Jej w księgarniach szukałam, nie zano Jej nazwiska, ja jakiś czas pamiętałam, a było to dawno Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Druga strona medalu 23.04.06, 11:00 Dlaczego gdy Wiosną grzmot leciutko trzaśnie to mój pies staje się oszalały od mojego psa dowiedziałam się jak wygląda strach tak jeszcze może czuć się tylko złapany, zaszczuty, wleczony, skazany a ich ztrach zawsze będzie krążył w kosmosie nawet gdy już po nich zostanie tylko piach Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Wieloryb 23.04.06, 23:07 Przez wiosenne zwiedziony amory przybył do nas z wizytą wieloryb. Wpłynął, wtargnął i oto żywi się naszą szprotą, choć jaroszem był do tej pory. Ruta Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha "Kwiatowy zawrót głowy" 23.04.06, 11:38 Wielkie zamieszanie dziś w podmiejskim parku, Wkrótce się rozpocznie kwiatowy festiwal. Organizatorka, jak każdego roku, zielonym dywanem już ziemię przykrywa. Włącza jupitery, sprawdza nagłośnienie, podwieszonym chmurom dodaje błękitu, ustala kolejność prezentacji wdzięków, by każdy z osobna swą barwą zachwycił. Na prowadzącego wybrała pierwiosnka, bo konferansjerka to jego profesja. W tym roku przebiśnieg pracy tej nie dostał, razem ze śnieżyczką gości gdzieś na kresach. Dumny z siebie narcyz przegląda się w lustrze, tulipan namiętnie przytula żonkila, w kącie tamaryszek zabawia forsycję, krokus za krokusem biegnie gdzieś co chwila. Wyniosła magnolia stoi z boku sama, migdałowiec smutno spogląda w jej stronę, ale nieprzystępna nie chce z nim rozmawiać, przecież z takim wzrostem nie pasuje do niej. Najbardziej wesoła jest grupa szafirków, razem z hiacyntami tworzą kolor tęczy. Tyle tu radości, figli i wybryków, od mocy zapachów, aż się w głowie kręci Warto się oderwać od zgiełku i spalin, zostawić zadania i do parku ruszyć, podarować oczom feerię kolorów, poczuć zapach wiosny, dać wytchnienie duszy Beenie M Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: "-by każdy z osobna swą barwą zachwycił" 23.04.06, 17:15 Rozpracować próbuję barwę, która na f-kę się zaczyna. Jest kwiatek o barwie fiołkowej i również o fioletowej jest. A trzecia, trzecia gdzie trzecia na f ? Podpowiedziano mi: zielona na fest Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 23.04.06, 18:24 Biedni są ci, co np. na Florydzie mieszkają. Dzieci ich o wiośnie tylko w czytankach czytają jeśli takowe tam o wiośnie traktują, a nie o jednym tylko temacie, na którym bazują Odpowiedz Link Zgłoś
mi_to_rybka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 23.04.06, 23:29 Kaktus mi na ręce urośnie jak przestaną gadać o tej wiośnie Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 24.04.06, 00:38 Gdzie jest wiosna?... Czy schowała sie za drzewem Zawstydzona ptaków spiewem Czy tez moze gdzies na łące Przypatruje sie biedronce Moze wiosna kolorowa W cieniu lasu gdzies sie chowa Kazde drzewo obejmuje i listki wyczarowuje...... Edyta Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 24.04.06, 10:31 modliszka samczykowi serenadę zaśpiewała on głuptasem będąc z balkonu do niej zszedł następnej wiosny tylko ona doczekała Alibaba Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynka.sardynka Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 24.04.06, 14:52 Przecież to nie _moje_ dziecko jest (wątek ten) to dlaczego tak głaszcze moje serce i wciągnęło mnie na fest? Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Re: Światem zaczęła rządzić wiosna. 24.04.06, 19:20 Wszyscy na wiosnę czekają Wszędzie jej szukają A ja wpadłem na pomysł taki Skoro wiosnę cechują kwiaty Ukochanej narcyza zaniosłem Uśmiechnęła się i już mam wiosnę pisiman50 Odpowiedz Link Zgłoś
krykucha Nasza wiosna??? 25.04.06, 01:27 Co się wykluje z tych jajek ? Pewne ptaki (nie za duże), Bardzo chciały śpiewać w chórze. I wysoko, dumnie latać, By zobaczyć resztę świata. Choć były marnej postury, Defektem matki natury. Skrzydełka dość silne miały I się nimi rozpychały. Aż wreszcie w ferworze waśni, Znalazły się w pewnej baśni. Tam gdzie zaszczyty i sława Profity i dobra strawa. Marzenia ich się spełniły Salony wprost oślepiły. Zaczęły więc ptaszki skakać, I swoje arie krakać. Każdemu, kto inne miał zdanie, Od razu dawały lanie. Kto nie chciał śpiewać jak one, Za pierze leciał ogonie. Stąd wkrótce zrobił się z chóru, Pasztecik jak z kalamburu. Co miało powstać upadło, Zrobiło się ptasie bagno! Bo ptaszki zaczęły się gubić, Niszczyć czy może hołubić? W chórze zaczęło wrzeć, Niezgody wciąż rosła sieć. Pióra się sypią na szczycie, Miast treli, bełkot i wycie! Do tego to już nie lipa, Zjawiła się ptasia grypa. Do klatek ma trafiać drób, Cenzura pcha wszędzie dziób! Już nawet na psy i koty, Ludzie wydają wyroki. Rezultat tej ptasiej afery To jaj zniesionych numery. Zagadkę też skrywa ta z bajek, Co się wykluje z tych jajek ? Dorotagrobelna Odpowiedz Link Zgłoś