Dodaj do ulubionych

Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie

04.04.06, 16:41
Dzisiaj uslyszalem ze Ziobro bedzie wnioskowal o wypuszczenie drugiego
bohatera z tego filmu.
Rzeczywiscie,film pokazal w jakiej tragicznie trudnej sytuacji znalezi sie ci
ludzie,to oczywiscie ujmuje,jednak czy zastanawialiscie sie ze ci ludzie
obcieli innemu czlowiekowi glowe ?

Czy takich ludzi nalezy wypuszczac?
Obserwuj wątek
    • krwawy.zenek Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 16:47
      Wszystko plączesz.
      Po pierwsze, Dług był filmem fabularnym, nie dokemtalnym.
      Po drugie, ułaskawienie nie jest krytyką kary. Wręcz przeciwnie - jest
      potwierdzeniem jej słuszności. Nie służy korekcie wyroku, lecz okazaniu laski
      przez głowę państwa.
      Jeśli zaszły okoliczności uzasadniające skrócenie kary - głowa państwa może to
      zrobić. Nie jest to żadne rozgrzeszenie ani wybielanie, zwłaszcza, że w tym
      wypadku sprawa jest jasna - morderstwo z premedytacją (w tym zabicie jednej
      osoby aby usunąć świadka), potem jeszcze zniewazenie zwłok.

• kaczy.pisiorek Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 16:53
      lexxxus napisał:

> > Rzeczywiscie,film pokazal w jakiej tragicznie trudnej sytuacji znalezi sie ci
      > ludzie,to oczywiscie ujmuje,

Nie wiemy, jak to wyglądało naprawdę. Film filmem, a życie - życiem.

> jednak czy zastanawialiscie sie ze ci ludzie
      > obcieli innemu czlowiekowi glowe ?

Właśnie. Ale nie na żywo.

> Czy takich ludzi nalezy wypuszczac?

Tych tutaj - myślę, że tak, zwłaszcza, że odsiedzieli ładne parę lat.
      • lexxxus Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:07
        kaczy.pisiorek napisał:

> lexxxus napisał:
        >
        > > > Rzeczywiscie,film pokazal w jakiej tragicznie trudnej sytuacji znal
        > ezi sie ci
        > > ludzie,to oczywiscie ujmuje,
        >
        > Nie wiemy, jak to wyglądało naprawdę. Film filmem, a życie - życiem.
        >
        > > jednak czy zastanawialiscie sie ze ci ludzie
        > > obcieli innemu czlowiekowi glowe ?
        >
        > Właśnie. Ale nie na żywo.
        >
        >
        Ale glowa obcieta nie byla rekwizytem w filmie.
      • forum101 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 05.04.06, 22:45
        Z tego co pamietam oni ucieli im glowy zebypolicja myslala ze to porachunki
        mafijne i ze zalatwili ich rosjanie... Wiec nie byl to mord ze szczegolnym
        okrucienstwem (psycholi) lecz wyrachowanie. Tyle ze sumienie ich dreczylo wiec
        sie przyznali...
        • rafvonthorn Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 10:01
          Akurat się przyznali- trupy wypłynęły...
    • haen1950 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 16:58
      Moja opinia jest krótka: nie powinni dać się złapać. Spieprzyli robotę w
      słusznej sprawie. Tułów tego gościa rozpoznała jakaś ciotka po tatuażu. Nie
      powinien był wypłynąć.
      • krwawy.zenek Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:00
        Zabójstwo w interesach to "słuszna sprawa"? Zabójstwo przy okazji nic
        niewinnego ochroniarza, tylko po to, by usunąć świadka, też "słuszna sprawa"?
        • haen1950 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:12
          krwawy.zenek napisał:

> Zabójstwo w interesach to "słuszna sprawa"? Zabójstwo przy okazji nic
          > niewinnego ochroniarza, tylko po to, by usunąć świadka, też "słuszna sprawa"?

Każdemu wolno mieć swój pogląd, niekoniecznie zgodny z kodeksem karnym. Z tego
          copamiętam, chłopcy nie byli umoczeni w lewe interesy i zostali doprowadzeni
          przez tego bandziora do ostateczności. Może brakuje mi szczegołowej informacji.
          Filmu nie widziałem.
          • peer2 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:42
            Z tego co ja wyczytałem: to sprawcy razem z zabitymi naprawdę prowadzili
            interesy, a dług rzeczywiście istniał.
            Nie wiem, w jaki sposób zabity domagał się jego zwrotu, wiem tylko, że trzech
            chłopów zastawiło zasadzkę na dwóch innych, zabiło ich, a potem obcięło głowy.
            • jhbsk Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:38
              Długu nie było. Pieniędzy domagał się bandzior. Policja olała sprawę.
              • krwawy.zenek Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:41
                Czy można olac sprawę nic o niej nie wiedząc?
                Film fabularny to nie film dokumentalny. Życie to nie film.
                • jhbsk Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 05.04.06, 08:31
                  Filmu nie oglądałam.
              • peer2 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:48
                Z akt sprawy, które jakoś mignęły mi kiedyś w necie wynikało:
                1) że jakiś tam dług był,
                2) Sikora zeznawał na Policji na temat czegoś zupełnie innego.
              • saphran Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 06.04.06, 23:50
                > Długu nie było. Pieniędzy domagał się bandzior. Policja olała sprawę.

No wlasnie, a gdyby tak odnalezc notatke z komendy, kiedy byli tam i zostali
                olani i pociagnac policyjnych nierobow do odpowiedzialnosci.
          • kropek_oxford Haen, czysty to sie udaje na policje. A ta niezle 07.04.06, 03:16
            wykonuje swoja robote - nikt czysty w Warszawce jeszcze haraczu nie zaplacil:)
            Chyba, ze ...glupi.
      • saphran Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 06.04.06, 23:48
        Masz racje. Chlopaki nie odrobili lekcji u Paikowskiego, bo jakby odrobili to
        by wiedzieli, ze z akumulatorem na jajach nigdy nie wyplywali.
        A swoja droga, tak dyskutujecie, a potraficie sobie wyobrazic, ze jestescie w
        takiej sytuacji? Ze przychodzi gnoj i bierze od was pieniadze, ktorych wam nie
        dal? I nie zapominajcie, ze oni byli zglosic na policji ze sa szantazowani i
        zostali olani. Zrobilbym to samo. I kazdy z was tez. Tylko teraz jest dobrze
        geba dziamolic w cieplutkim foteliku, kiedy nikt nie chce od was kasy ktorej
        wam nie dal. Czlowiek w ekstremalnych sytuacjach robi rzeczy , o ktorych zawsze
        myslal, ze nie jest ich w stanie zrobic. Zapomnieli o kwasie solnym, bo nie
        wiele by zostalo z tych gnojkow i nie trzeba by bylo odsiedziec.
        Nie cierpie naszych Kaczek, ale tym razem trzeba przyklasnac.
        • kropek_oxford Bzdura. Policje mozna zmusic do dzialania w 07.04.06, 03:20
          przypadku tzw. bandyckiego wymuszenia. A mafiozi straszacy Wolominem okazuja
          sie zazwyczaj tylko zaszczanymi ze strachu zulami. Jednakze by sobie na to
          pozwolic, trzeba byc prawnie absolutnie czystym, a wasi bohaterowie czysci nie
          byli:)
    • lolalita Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:14
      W tej decyzji popieram Ziobre w 100%. Gdyby to ode mnie zalezalo to dalabym
      jeszcze nagrode facetowi, za sprzatniecie smiecia. W tej sprawie wlasciwym
      oskarzonym powinno byc polskie panstwo, ktore nie potrafilo ochronic ludzi przed
      bandytami i zmusilo(!) ich do wyreczenia go w ochronie swoich praw i wymierzaniu
      sprawiedliwosci. Przez nieudolnosc panstwa polskiego uczciwy Czlowiek musial
      przezyc cos, czego normalny obywatel normalnego kraju nigdy nie doswiadcza.
      Przez ta nieudolnosc Czlowiek ma zniszczone zycie. Na ewentualne pytania o zycie
      gangstera odpowiadam krotko - to smiec, ktory przestal byc czlowiekiem na wlasne
      zyczenie i jak smiec zostal potraktowany. Im mniej takich tym lepiej dla nas
      wszystkich.

Pomijam w tym momencie niuanse prawne, ale ja kilkanascie lat czekalam na
      sygnal, ze panstwo polskie nie ma na celu ochrony gangsterow kosztem normalnych
      ludzi i w koncu sie doczekalam. To wprawdzie tylko sygnal ale zapowiada dobry
      kierunek zmian.
      • lexxxus Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:27
        Tylko w jaki sposob go sprzatneli..a zreszta to panstwo jest od wymierzania
        kary a nie jacys straznicy teksasu
        • peaka Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 00:32
          Państwo jest od wymierzania kary, ale swoje obowiązki olało i tego nie zrobiło.
          Dlatego też niech Państwo NAJPIERW zacznie robić to, co do niego należy a jak
          już stanie się to normą to WTEDY weźmie się za karanie. Zresztą gdyby Państwo
          ręką odpowiednich organów zajmowało się takimi sprawami to nie byłoby
          "strażników teksasu", gdyż nikt normalny nie chciałby ryzykować spędzenia kilku
          lat w więzieniu za zlikwidowanie takiego... osobnika.
          Zgadzam się natomiast, że z odcinaniem głów "nieco przesadzili". Nie wiem, może
          po sprzątnięciu tego typa zadziałali w panice, a może wyzwolony u nich został
          jakiś inny mechanizm, który sprawił, że tak zrobili, w każdym razie źle, że tak
          się stało.
          Przy okazji, sprawcy, którzy dla zabawy zabili dziewczynę wyrzucając ją z
          pędzącego pociągu dostali [o ile dobrze pamiętam] 6 i 8 lat. Jeden już wyszedł,
          a drugi wyjdzie wkrótce za dobre sprawowanie.
          Reasumując, dobrze się stało, że bohaterowie "Długu" wyszli na wolność, choć
          szkoda, że dopiero po tylu latach, a "wymiar sprawiedliwości" w Polsce wciąż nie
          zasługuje, aby pisać go dużymi literami i bez cudzysłowu.
      • zapijaczonyryj Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:16
        lolalita napisała:

> W tej decyzji popieram Ziobre w 100%. Gdyby to ode mnie zalezalo to dalabym
        > jeszcze nagrode facetowi, za sprzatniecie smiecia. W tej sprawie wlasciwym
        > oskarzonym powinno byc polskie panstwo, ktore nie potrafilo ochronic ludzi
        prze
        > d
        > bandytami i zmusilo(!) ich do wyreczenia go w ochronie swoich praw i
        wymierzani
        > u
        > sprawiedliwosci. Przez nieudolnosc panstwa polskiego uczciwy Czlowiek musial
        > przezyc cos, czego normalny obywatel normalnego kraju nigdy nie doswiadcza.
        > Przez ta nieudolnosc Czlowiek ma zniszczone zycie. Na ewentualne pytania o
        zyci
        > e
        > gangstera odpowiadam krotko - to smiec, ktory przestal byc czlowiekiem na
        wlasn
        > e
        > zyczenie i jak smiec zostal potraktowany. Im mniej takich tym lepiej dla nas
        > wszystkich.
        >
        > Pomijam w tym momencie niuanse prawne, ale ja kilkanascie lat czekalam na
        > sygnal, ze panstwo polskie nie ma na celu ochrony gangsterow kosztem
        normalnych
        > ludzi i w koncu sie doczekalam. To wprawdzie tylko sygnal ale zapowiada dobry
        > kierunek zmian.

Nic dodać nic ująć .Trafiłaś w dziesiątkę
      • kropek_oxford Ale ci faceci nie byli zupelnie uczciwi: za bardzo 07.04.06, 03:23
        kochali pieniadze, krecili lody ze swa pozniejsza ofiara (sam Sikora o tym
        poisal na swojej witrynie: chodzilo o rozprowadzanie lewych biletow MZK, do
        tego sie przyznal), a przy okazji usuneli i zupelnie niewinnego ochroniarza ex-
        wspolnika.
      • dr.szfajcner Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 09.04.06, 14:06
        lolalita napisała:

> W tej decyzji popieram Ziobre w 100%.

Kwasniewski ulaskawil drugiego.
        Jego tez popierasz?
    • derduch To ziobro znowu robi widowisko dla motłochu 04.04.06, 18:19
      ...a Najwyzszy je dobrotliwie poprze.
    • buffalo_bill Należy wypuszczać 04.04.06, 18:31
      Jako obywatel RP nie czułem się bardziej bezpieczny przez ostatnie 12
      lat wiedząc, że Sławomir Sikora i Artur Bryliński są odizolowani
      od społeczeństwa. Nie bedę się czuł bardziej zagrożony wiedząc, że
      Sławomir Sikora i Artur Bryliński są na wolności. 12 lat aresztu
      i więzienia to moim zdaniem wystarczająca kara za dokonaną przez nich
      zbrodnię.
      Skoro już system prawny mojego kraju przewiduje i wykorzystuje tak
      nielogiczną formę jak prezydenckie "prawo łaski", to akurat w tym
      przypadku nie miałbym nic przeciwko jej użyciu. Przeciwny jestem
      jedynie robieniu z tragedi czterech osób i czterech rodzin propagandy
      politycznej.
      • jhbsk Re: Należy wypuszczać 04.04.06, 18:39
        Zgoda. Mam wrażenie, że akt łaski będzie jedynie grą propagandową.
        • krwawy.zenek Re: Należy wypuszczać 04.04.06, 18:41
          jhbsk napisała:

> Zgoda. Mam wrażenie, że akt łaski będzie jedynie grą propagandową.

To akurat widać gołym okiem.
    • markiza.de.merteuil Uważam,ze akt łaski dla sprawcy tylko dla tego, że 05.04.06, 09:08
      dotyczy sprawy nagłośnionej medialnie jest nadużyciem władzy.
      Sprawy nagłośnionej m.in. poprzez fabularny film, którego celem jest granie na
      uczuciach widzów a nie przekazanie calkowitej prawdy o zdarzeniu.

Ilu takich jak Sławomir S. i Artur B. siedzi w więzieniach i pies z kulawą nogą
      nie interesuje sie ich losem?
      Ile kobiet odbywa cieżkie wyroki za zabojstwo męza kata, ich dzieci tułają się
      po sierocińcach? Mają tylko pecha że żaden reżyser nie chce wykorzystać ich
      sprawy do scenariusza filmowego.

Akt łaski powinien być stosowany w sytuacjach wyjątkowych, kiedy sprawca swoim
      zachowaniem po wyroku na niego zasłużył jakimś wybitnym czynem, a nie być
      korektą wydanego prawomocnego wyroku.
    • frank_drebin No coz po raz pierwszy w zyciu musze sie zgodzic z 05.04.06, 11:27
      Kaliszem. Powiedzial cos w stylu, ze zeby naprawde moc ocenic cala prawde nalezy
      znac akta sadowe sprawy, a nie kierowac sie jej obrazem wykreowanym przez film.
      I pod tym zdaniem moge sie podpisac.
      • krwawy.zenek Re: No coz po raz pierwszy w zyciu musze sie zgod 05.04.06, 16:16
        Każdy myślący człowiek pod tym zdaniem musi się podpisać, niezależnie od
        poglądów politycznych i prywatnych sympatii.
        • elfhelm Nie żartuj, Kaczyńscy znają te akta na pamięć 07.04.06, 00:06
          wystarczy że zostaną im je pokazane :)
          • frank_drebin Tu nie chodzi o zadne zarty tylko o to, ze watek 08.04.06, 14:54
            jest o naszych opiniach. Wiec napisalem krotko, ze opinie mozna wydac nie po
            obejrzeniu filmu jedynie - trzeba by tez znac akta sprawy.
            elfhelm napisał:

> wystarczy że zostaną im je pokazane :)
    • przyladek.dobrej.nadziei Nie mam opinii nt 05.04.06, 23:15
      • monster1972 [...] 06.04.06, 20:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • vontomke nie skomentuję wyżej wymienionego 06.04.06, 20:07
          • gosc126 Re: nie skomentuję wyżej wymienionego 06.04.06, 20:08
            Chcieli życ dostatnio wzieli kredyt,który trzeba było spłacic.Nikt im na siłę
            pieniędzy nie dawał.Proszę pozyczcie ni pieniądze.Ja was za to zabiję!!!.Nowy
            prezydent mnie ułaskawi.
    • dzimbim Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 06.04.06, 20:35
      No pewnie,ze wypuszczać.Wobec "zera"reakcji ze strony policji wzięli sprawę w
      swoje recę i uratowali swoje życie. Wiemy już,że ich oprawcy byli zbirami.
    • rozowooki Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 06.04.06, 20:44
      i co z tego, że obciął mu głowę; facet i tak już nie żył
    • elfhelm problemem jest zabicie tego "ochroniarza" 06.04.06, 20:46
      tylko w celu usunięcia świadka zabójstwa. Trudno znaleźć dla tego okoliczności
      łagodzące.
      Faktem jest jednak, że trochę już odsiedzieli. Można więc im po prostu wyznaczyć
      długi okres próby i tyle.
      Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do ułaskawień (zwłaszcza takich z
      pominięciem opinii sądów - patrz Sobotka).
    • idiotyzmy-kacze Prędzej czy później znowu kogoś stukną 07.04.06, 00:14
      W ramach zaostrzenia polityki karnej ziobro wypuszcza morderców z więzień i aresztów. Efekty będą opłakane.
    • radiogazeta a bandzior co obcęgami wyrywał zęby dłużnikowi 07.04.06, 00:39
      ciekawe jacy byliby wszyscy mądrzy , to się działo naprawdę, kiedyś dziennikarz
      zapytał Sikore czy nie mógł ućiec , tego nie da się opowiedzieć to trzeba
      przeżyć , a gwarantuje wam że te sceny nie są mi obce i wiem coś o tym, taki
      bandzior straszył bronia mógł przestrzelić kolana i miał spektrum możliwości
      aby złamać ducha i zawładnać duszą i ciałem która nie jest w tym momencie nic
      zrobić człowiek cofa się do swych pierwotnych instynktów i walczy o
      przetrwanie, skoro zawodzą wszystkie dostępne środki (policja prokuratura) to
      do kogo ma się zwrócić jeśli nie ma już nic i za chwilę będzie bez dachu nad
      głową lub też będzie martwy bo już nie będzie potrzebny bandycie mam nadzieje
      że PIS uzdrowi polski wymiar sprawiedliwości i skończy sie twen koszamr i jeśli
      bedzie ktoś chciał mieć sklepik lub inny interes to będzie mógł go prowadzić z
      podniesiona głową i bez obaw że ktoś zajwi się po haracz
      • elfhelm polecałbym jedną rzecz 07.04.06, 00:43
        mniej filmów sensacyjnych - zwłaszcza w rodzaju Długów
        • gazetaradio Re: polecałbym jedną rzecz 07.04.06, 02:56
          TY WIESZ O CZYM MOWISZ???? KTO PROWADZI TAKA DYSKUSJE POWINIEN ZNAC TAKA PRAWDE
          I JA PRZEZYC OTOZ WIEDZ ZE MIALEM PISTOLET PRZY SKRONI NAPRAWDE PRZEJSCIA I NIE
          CHCE O NICH MOWIC CZEKAM AZ TA CALA SYTUACJA SIE UNORMUJE W JAKIS LOGICZNY
          SPOSOB NAWET NIE WIESZ JAKIE CI LUDZIE MIELI POWIAZANIA NIE WYPOWIADAJ SIE NA
          TEMAT FILMOW BO WIESZ NIEWIELE JA MUSIALEM ODDAC W 1996 roku z 10.000 10 razy
          wiecej ponad 100.000 dwa mieszkanai sprzedane itd opiero pojawienei sie KACZORA
          ZALaTWILO SPRAWE BO BANDZIORY POSZLY SIEDZIEC GLUPI DUPEK
          • kropek_oxford I bardzo dobrze: od mafii sie nie pozycza. I z 07.04.06, 02:59
            mafia w zadne uklady nie wchodzi. A poza tym tak sie prowadzi biznes, by w
            kazdej chwili mozna bylo isc na policje i zglosic proby bandyckiego wymuszenia.
            Ja tez przezylem; wcale niezle. Bo zaden bandzior "haka" na mnie nie mial i
            moglem z policja rozmawiac. Dotarlo czy...postraszyc pukawka?;)
            • kukulat Pan Sławomir Sikora 07.04.06, 03:19
              dziwią mnie wypowiedzi tych którzy nic nie wiedzą o sprawie a nawet nie
              widzieli filmu ukazującego w uproszczeniu sprawę Pana Sikory i jego kolegi.
              każdy z nas może się w dowolnym momencie życia znaleźć w takiej sytuacji.
              śmieszą mnie wypowiedzi w stylu "niewinny ochroniarz" czy "glupi byli bo to lub
              tamto".
              Ochroniarz razem z rzekomym kredytodawcą katował dwóch młodych biznesmenów. oni
              żyli w psychozie, zagrożone były ich rodziny i nic nie mogli zrobić. byli
              wywożeni do lasu, wieszani na drzewie do góry nogami, bici wciąż zastaraszani.
              cały dług był fikcją - chodziło o pokrycie rzekomych kosztów spotkań z kimś kto
              miał pożyczyć wielką kasę na rozkręcenie biznesu - ale Pan Sikora i jego kolega
              nie wzięli nic. zapłacili rzekome koszty spotkań biznesowych ale gość domagał
              się więcej, dali dla świętego spokoju ale to się nie kończyło wynosili z domu
              rzeczy żeby sprzedać i spłacać kolejne częśći długu.
              po zgłoszeniu sprawy na policji nie otrzymali ŻADNEJ pomocy.
              jestem przeciwnikiem zabijania ludzi w jakikolwiek sposób. również przez
              polskich żołnierzy na wojnie. ale w tej sprawie, również po przeczytaniu
              książki Sławomira Sikory "Mój dług", nie potrafię uznać ich za zbrodniarzy czy
              morderców.
              Czy zapominacie, że sami się zgłosili na policję?
              Ten gość zmarnował im życie. P. Sikorę opuściła narzeczona, to był młody
              ambitny inteligentny człowiek. 15 lat niewinnie przesiedział w więzieniu z
              mętami społecznymi. Podziwiam go w pewnym sensie.
              Podpisałem się pod listem w sprawie jego ułaskawienia.
              Cieszę się że wyszedł na wolność, życzę mu dużo dobrego na nowej wolnej drodze
              życia. Ma ok.40 lat a zaczyna wszystko od nowa. Myslicie, że jest mu łatwo żyć
              w społeczeństwie?
              • kropek_oxford Slawek Sikora w autokreacyjnych tekstach na swej 07.04.06, 03:28
                wlasnej witrynie ma o sprawie bardzo odmienne zdanie od twego hymnu pochwalnego
                na jego czesc. Przyznaje sie min. do tego, ze za bardzo kochal pieniadze, ze z
                pozniejsza ofiara rozne lody krecil, min. rozprowadzal lewe bilety MZK. Te
                rozne brudnawe interesiki sprawily, ze nie bardzo mogli udac sie na policje i
                zglosic "bandyckiego wymuszenia", prawa bali sie bardziej, nizli bandytow.
                A jesli na koniec byli w stanie bandytow zwiazac, to czemu nie uczynili tego
                przy pierwszej probie wymuszenia i...nie spuscili bandziorom niezlego
                wpie.., by sie im wymuszen odechcialo?
            • radiogazeta Re: I bardzo dobrze: od mafii sie nie pozycza. I 08.04.06, 00:36
              wsoiku co za hujowy interes prowadzis z akse pozyczylem w banku ktory nalezal
              do mafii baranie jeden cipo a slawka znam sosbiscie debliu
              • peer2 Re: I bardzo dobrze: od mafii sie nie pozycza. I 08.04.06, 13:54
                Też obcinasz ludziom głowy?
                • kropek_oxford No i wylazl "byznes" Sikory:))) Poznaj po kolegach 08.04.06, 14:21

• plusk5 Re: I bardzo dobrze: od mafii sie nie pozycza. I 08.04.06, 14:13
                radiogazeta napisał:

> wsoiku co za hujowy interes prowadzis z akse pozyczylem w banku ktory nalezal
                > do mafii baranie jeden cipo a slawka znam sosbiscie debliu

Sikora, jak to pisałeś byłeś napity czy nerwy ci siadły?
              • kropek_oxford Przetlumacz to na polski, angielski lub rosyjski. 08.04.06, 14:21
                Po knajacku, "byznesmenie", nie pojmuje:)))
                • kropek_oxford PS: Po hiszpansku i niemiecku tez moze byc;) 08.04.06, 14:23

• kropek_oxford A czy po tym zwiazaniu nie mogli odstawic tych 2 07.04.06, 03:11
        na policje? Musieli siekiera ukatrupic? Albo nie mogli gruntownie holoty
        postraszyc? Nawet wzorem IRA do jakiegos plotu bandziorow gwozdkami ukrzyzowac?
        Byloby to tylko lekkie uszkodzenie ciala i minimalny wyrok:)
        • gazetaradio Re: A czy po tym zwiazaniu nie mogli odstawic tyc 08.04.06, 14:49
          kropek_oxford napisał:

> na policje? Musieli siekiera ukatrupic? Albo nie mogli gruntownie holoty
          > postraszyc? Nawet wzorem IRA do jakiegos plotu bandziorow gwozdkami
          ukrzyzowac?
          >
          > Byloby to tylko lekkie uszkodzenie ciala i minimalny wyrok:)
          IRA WIESZ KIM JEST WIESLAW NIEWIADOMSKI WIESZ KIM JEST SKAZANY WANKA WIESZ KIM
          JEST HUSZCZA CO TY POWIESZ < MIELI PECHA JA SAM MUSIALEM SKORZYSTAC Z
          NIETYPOWEJ METODY I GWARANTUJE CI ZE TO CO PISZESZ TO PIKUS A LUDZIE KTORZY TYM
          TAK NAPRAQWDE STERUJA ZANIM WYPOWIESZ ICH IMIE MOZE CI CEGLOWKA NA SRODKU
          MARSZALKOWSKIEJ ZLECIEC NA GLOWE WIESZ>>>>>
          • peer2 Re: A czy po tym zwiazaniu nie mogli odstawic tyc 08.04.06, 14:50
            Ale co ma "Wańka" do Gmitrzaka i jego kolegi?
            • kropek_oxford Nic, ale tchorze tak sie pocieszaja:))) 08.04.06, 15:18

• kropek_oxford Niewiadomski z ul. Warszawskiej w Zabkach? Znam. 08.04.06, 15:02
            Ale te male gnojki z Wolominem nic wspolnego nie mialy:)))
            • gazetaradio Re: Niewiadomski z ul. Warszawskiej w Zabkach? Zn 08.04.06, 19:57
              kropek_oxford napisał:

> Ale te male gnojki z Wolominem nic wspolnego nie mialy:)))

brawo teraz sprawdz w wyszukiwarce nazwisko huszcza reszty nie powiem
              co na ulicy warszawskiej prowadzil Henryk N.
              mieli mieli nawet nie wiesz o czym piszesz
    • kropek_oxford Mysle, ze tak - na zwolnienie warunkowe. Z tzw. 07.04.06, 03:07
      probation (cos jak nadzor kuratora dla doroslych, nie wiem czy w Polsce jest).
      Zreszta sadze, ze w tym przypadku wyrok byl bardzo surowy, zbyt wysoki - mimo
      okrucienstwa zabojstwa byl tu szereg okolicznosci lagodzacych.
      • kukulat [...] 07.04.06, 03:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kropek_oxford Ja znam netowy pamietnik Sikory, bedacy zreszta 07.04.06, 03:34
          wyrazna autokreacja. Niemniej i w nim swiety nie jest, do czego sam sie
          grzecznie przyznaje (niewatpliwie jest z niego cwany i inteligentny gosc).Film
          fabularny mam w nosie - to moze dzialac na polskich analfabetow prawnych, ale
          nie na czlonka brytyjskiego jury w Crown Court:) Nb. zreszta na podstawie tych
          sadowych doswiadczen twierdze, ze - mimo wszystko - wyrok byl zbyt wysoki,
          motywem byla jednak samoobrona, zdrowo przez skazanych naduzyta, ale...gorna
          kare daje sie wowczas, gdy motywy zbrodni sa szczegolnie niskie i jej ofiara
          mogl pasc kazdy przechodzen (tu te okolicznosci przeciez nie zachodzily).
    • jack20 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 03:20
      Jesli losy autentycznych bohaterow filmu byly zblzone do opisywanych w filmie
      to wyrok byl skandaliczny i od dawno winien ulec zawieszeniu.
    • ppo A Ty co byś zrobił???? 07.04.06, 03:32
      A Ty co byś zrobił na ich miejscu? Gdyby ktoś zagrażał Tobie i Twojej rodzinie?
      Nie za*ebałbyś sk*rwysynów? Jeśli twierdzisz, że nie, to idź do lekarza, bo to
      jest choroba.
      • kropek_oxford Ich rodzinie ten jeden zaszczany zul bynajmniej 07.04.06, 03:39
        nie zagrazal!!! A znali sie z nim na tyle dobrze, by wiedziec, ze zadna z niego
        mafia:) Bali sie bylego kumpla, ale jeszcze bardziej bali sie policji. Ich blad
        to zabojstwo - powinni zareagowac przy pierwszej probie szantazu i spuscic
        gnojkowi takie manto, by mu sie straszenia ludzi do konca zycia odechcialo.
        Mogli to zrobic, bo...nie mieli wiekszych klopotow z zabojstwem. Niemniej oni
        czekali. W nadziei tych ich "wielkich pieniedzy"... Sam Slawek o tym w necie
        wspominal.
        • kukulat Re: Ich rodzinie ten jeden zaszczany zul bynajmni 07.04.06, 04:10
          myśle ze moja wypowiedz nie jest w duzej sprzeczności z Twoimi wypowiedziami,
          czytałem ksiażke Sławka, ale w internetowego pamietnika nie.
          chodzi mi tylko o to żeby rórni debile nie pisali bzdetów. dla mnie to też była
          obrona konieczna, oczywiście, ze nadużyta. ale fakt pozostaje faktem
          • roro68 Jestem przeciwny ułaskawieniom 07.04.06, 05:37
            Nie zgadzam się na ułaskawienie tych dwóch z "Długu". Kropek słusznie opisuje
            ich bandycką i złodziejską postawę przed dokonaniem zbrodni na kompanie-
            szantażyście. Odrzucam stanowczo wersję obrony koniecznej, nawet przekroczonej!
            W obronie koniecznej nie wozi się napastnika w bagażniku po mieście, nie wywozi
            i nie ucina głowy! Panowie nie są żadnymi biznesmenami, którzy rzekomo mieli
            problemu z mafią, tylko małymi krętaczami, niespełnionymi aferzystami o takich
            kwalifikacjach moralnych, że potrafili z zimna krwią zabić. Po prostu boję sie
            takich ludzi i uważam, że ich miejsce jest w więzieniu. Uważam tez, że
            inteligentnie i sprytnie wykorzystali reżysera filmu i opnię publiczną.
        • earthman Obyś kiedyś znalazł się w takiej sytuacji! 08.04.06, 00:53
          Już widzę, jak spuszczasz manto "zaszczanemu żulowi", który 12 godzin później
          łamie nogi twojej narzeczonej i podpala ci chałupę. Głupi jesteś, jak but.
          • peer2 Re: Obyś kiedyś znalazł się w takiej sytuacji! 08.04.06, 13:53
            A kolega to o czym teraz bez sensu pieprzy?
            • kropek_oxford O strachu, i o polskiej niemoznosci. Jakby zul nie 08.04.06, 14:20
              mogl wyladowac na skutek pobicia w szpitalu lub na wozku inwalidzkim. Ba, nawet
              by nie musial - nie slyszalem, by ktokolwiek z ukrzyzowanych do plotu lub
              podlogi przez IRA po takiej nauczce jeszcze kiedykolwiek podskakiwal, choc
              fizyczna krzywda de facto tu niewielka. Nie slyszalem tez, by narzeczonej na
              czas rozliczen nie dalo sie umiescic u jakiejs dalekiej ciotki na prowincji:)
              Nie ma jak "polska odwaga" i szczanie w gacie przed kazdym, kto powie
              slowo "mafia" :)))
          • kropek_oxford Ze zlamanym kregoslupem nogi narzeczonej lamie 08.04.06, 14:15
            sie dosc trudno, nie sadzisz?
            • earthman I kto by mu ten kręgosłup złamał - ty, mistrzu? 08.04.06, 14:57
              Porównujesz się do IRA? Kompleks wyższości czy próżnia we łbie? Ku.., czytając
              to mam całkowitą pewność, że nigdy nie byłeś w podobnej sytuacji i pie..sz
              sobie na forum dowartościowując się, a pewnie ze wszystkich tu się
              wypowiadających posrałbyś się pierwszy. Wyobraź sobie, że jesteś gościem koło
              30-tki, który nie miał do czynienia ze światkiem przestępczym i nagle
              przychodzi do ciebie taki Gerard z "ochroniarzem", który dopiero co wyszedł z
              pierdla. Wrzucają cię do wanny, nalewają wody, podłączają suszarkę do prądu,
              trzymają nad wanną i w tym momencie gotów jesteś zrobić laskę każdemu z nich,
              mistrzu o sile rażenia IRA. Ale tak sobie tłumacz. Przynajmniej w swoich
              rojeniach jesteś wielki i silny (pewnie pijesz mleko).
              • peer2 Re: I kto by mu ten kręgosłup złamał - ty, mistrz 08.04.06, 15:00
                A to Gmitrzak wkładał Sikorę i Brylińskiego do wanny?
                I dopiero co wyszedł z więzienia?
                Nie moglibyśmy się chociaż raz skupić na faktach, a nie na przykładowych
                sytuacjach?
                • earthman czyli krzyżowanie przez IRA to fakt, nie przykład? 08.04.06, 15:18
                  To Sikora i Bryliński nie mieli kumpli, a tamci mieli. Gdyby nawet - co wg mnie
                  jest niemożliwe - trafili do szpitala, to w końcu by z niego wyszli. Gdyby
                  nawet trafili do więzienia - to w końcu by z niego wyszli. I co - nie bałbyś
                  się, że ci któregoś dnia porwą dzieciaka spod szkoły, choćby i pięć lat
                  później, i wrzucą pod pociąg? Niemożliwe, co? Znowu PRZYKŁAD, a nie FAKT.
                  Sikora mógł poczekać, aż Gmitrzak wpierdli kosę w brzuch jego ciężarnej
                  narzeczonej, wtedy byś łaskawie uznał, że to jednak możliwe? Ci zabici, wyobraź
                  sobie, znali też innych bandziorów. Przyjechaliby w dwa samochody z bejzbolami,
                  rozpie..li ci dom, i tyle. Tak się nie stało, taki FAKT nie miał miejsca, bo
                  musieliby im za to coś odpalić, a chcieli zgarnąć sami całą kasę. Ale gdyby
                  tylko uznali to za koniecznie, to co, wahaliby się? Czy może ośmiu łysoli z
                  bicepsami większymi niż twoje uda też wysłałbyś hurtem na wózek inwalidzki?
                  Znalazł się ku.. szeryf. Skamlałbyś i buty im lizał, żeby ci tylko dali
                  spokój. Ku..... Trzech nawalonych amfą nastoletnich dresiarzy skopałoby cię w
                  bramie i byś płakał jak pi.., a do takich gnoi chcesz podskakiwać. Tutaj na
                  forum możesz sobie grać Johna Wayne'a mistrzu, w realu nie miałbyś szans. Już
                  samo twoje podejście o tym świadczy - zupełny brak realizmu. Zresztą mówię -
                  obyś miał kiedyś okazję wprowadzić swoje szumne zapowiedzi w czyn. Obyś wysłał
                  na wózek bandziora, który grozi twojej rodzinie. Już to ku.. widzę. Ale widzę
                  ciemność. Dam ci tę satysfakcję, niech ostatnie słowo należy do ciebie, bo nie
                  chce mi się już z tobą gadać. Ale wiesz co? Jak chcesz, możemy się spotkać.
                  Wezmę ze sobą kilku kumpli ze starej parafii. Będą bardzo ucieszeni, kiedy się
                  dowiedzą, że ktoś chce im połamać kręgosłupy. Będziesz miał okazję się wykazać.
                  • peer2 Bzdura... 08.04.06, 15:25
                    Sikora i Bryliński też mieli kumpli.
                    A z tymi dziećmi: jak mogli porwać im dzieci, jak Sikora i Bryliński nie mieli
                    dzieciaków? A narzeczona Sikory wcale w ciąży nie była....
                    I skoro Gmitrzak niby miał takich fumfli jak piszesz, to na co liczyli Sikora i
                    Bryliński zabijając go? Że kumple się nie zorientują?
                    Jednym słowem bzdura, a Ty dalej gdybasz zamiast pisać o faktach...
                    Fakty są takie, że koniec końców to Sikora i Bryliński okazali się grożniejsi i
                    bardziej niebezpieczni od Gmitrzaka.
                    • kropek_oxford Moze to Gmitrzak sie bal. Napewno mial zone... 08.04.06, 15:29

• plusk5 Re: czyli krzyżowanie przez IRA to fakt, nie przy 08.04.06, 15:27
                    earthman napisał:

> Ci zabici, wyobraź sobie, znali też innych bandziorów.

A jak ich mordowali to nie bali się że ich znajome bandziory się o nich upomną?
                    • kropek_oxford Sluszne pytanie :))) Bardzo sluszne... 08.04.06, 15:28

• kropek_oxford Oni sa odwazni do pierwszego oporu - milion razy w 08.04.06, 15:27
                    swiecie i w Polsce sprawdzone. A od szczyli na amfie mafiosi trzymaja sie z
                    daleka - zbyt to niebezpieczne dla ukladu; takie gnojki dzialaja zwykle na
                    wlasna reke, udaja "mafie" i robia w gacie przy pierwszej wpadce. Lub gdy
                    zobacza byle bron. Ba, nalepka z warszawskiego "Peruna" na premises wystarczy,
                    by te drobne lajzy nie chcialy wchodzic w blizsze kontakty z ludzmi "z miasta".
                    Nie interesuje cie, czemu nikt z irlandzkich wlascicieli pubow w Polsce grosza
                    dotad gnojkom nie placil, choc sa niby w bardzo "mafijnym" biznesie? Bo znaja
                    oni te numery na wyrywki:)))
                • kropek_oxford Nie, bo oni szukaja ideologii do faktu, ze jeden 08.04.06, 15:19
                  zaszczany zulik od lewych biletow MZK drugiemu zaszczanemu zulowi z tego
                  samego "byznesu" kuku zrobil:)
              • kropek_oxford IRA robiaca dzis w dubliskiej ochronie:))) 08.04.06, 15:04
                Jak bedziesz tamze, pytaj o Fitzpatricka:))))
              • kropek_oxford A jesli o mnie chodzi to spytaj na Cyryla i Metode 08.04.06, 15:07
                I w Prokuraturze na Jagiellonskiej - ile dostali ci, co straszyc mnie
                probowali:)))
      • lexxxus Re: A Ty co byś zrobił???? 07.04.06, 10:07
        ppo napisał:

> A Ty co byś zrobił na ich miejscu? Gdyby ktoś zagrażał Tobie i Twojej
        rodzinie?
        >
        > Nie za*ebałbyś sk*rwysynów? Jeśli twierdzisz, że nie, to idź do lekarza, bo
        to
        > jest choroba.

Zabic a zabic roznica.
        Kiedys tez sluchalem opinii tego kryminalnego sledczego ktorego wywalili z
        policji za udzial w Jedynkowym programie "Psy" "Zawod pies" - tytulu nie
        pamietam i on mowil ze to sa zwyrodnialcy.
        Tutaj ktos wspomnial o przystawianiu lufy do skroni....no ok..ja sie zgodze ze
        czlowiek jest wstanie zabic w imie wlasnej obrony,rodziny ale normalny czlowiek
        nie odcina glowy!
    • midgeure Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 08:00
      ...a nie dopiero teraz. Wystarczy, abyś sobie odpowiedział na pytanie - gdyby
      Ciebie ktoś nękał, szantażował, groził Tobie i Twojej rodzinie, a policja
      miałaby to wszystko w d... Albo gdyby naprawdę zrobiliby krzywdę komuś z Twoich
      bliskich, kto mógłby nie przeżyć... Człowiek jest zdolny do wszystkiego. Jeśli
      jest zagrożone czyjeś życie, i brak jakiejkolwiek pomocy, to wszystko jest
      możliwe. To są bardzo silne emocje i nikt nie wie, co może zrobić w danej
      sytuacji. Uważam że obaj panowie powinni być wolni dużo wcześniej.
      • roro68 Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 08:06
        Niestety, ale pusty śmiech mnie ogarnia, kiedy czytam emocjonalne wynurzenia
        dla których pożywką jest scenariusz, czyli fikcja artystyczna. Wszystkie te
        zachwyty, przestrachy i współczucia wynikają tylko z tego, że widzowie
        uwierzyli w prawdę filmową.
        • midgeure Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 11:11
          A co, uważasz, że takie sytuacje nie mają miejsca w rzeczywistości? A co byś
          zrobił np. gdyby wyrzucono twoje dziecko z pociągu? Pod wpływem emocji człowiek
          zdolny jest zabić. To oczywiste, nie uważasz?
          • peer2 Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 12:16
            Tu nie chodzi, czy takie sytuacje mają czy nie mają miejsca w rzeczywistości,
            ale o to jak było w konkretnym wypadku,
            • midgeure Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 12:56
              Ok. Jedno zdanie wystarczy - powinni wyjść z więzienia dużo wcześniej i tyle
              mam do powiedzenia.
              • peer2 Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 12:57
                A dleczego Twoim zdaniem powinni wyjść wcześniej?
                Dlatego, że ktoś nakręcił fajny film?
                • midgeure Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 13:25
                  Nie, dlatego że po prostu znaleźli się swego czasu w sytuacji beznadziejnej i
                  bez reakcji odpowiednich służb, pod wpływem emocji dokonali czynu takiego, a
                  nie innego. Sytuacja mogła być zupełnie inna, gdyby ktoś im pomógł. Czemu takie
                  typy chodzą bezkarne i wydaje się im, że wszystko mogą? Czy lepiej dać się
                  zabić? Za fikcyjny dług? Ja nie miałabym takiej wytrzymałości psychicznej.
                  • peer2 Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 13:27
                    Ponoć ten dług nie był do końca fikcyjny, a władze nie interweniowały, bo
                    Sikora z Brylińskim nie poinformowali ich o niczym. Nasuwa się pytanie dlaczego?
                    • midgeure Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 15:03
                      A właściwie czemu służą twoje dociekania w tym temacie? :-) Sprawa jest już
                      zamknięta.
                      • peer2 Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 07.04.06, 15:14
                        To już nawet podyskutować nie wolno?
                        A sprawa cały czas trwa: Bryliński ma tylko przerwę w odsiadywaniu.
                      • krwawy.zenek Re: Oni powinni być wolni dużo wcześniej... 09.04.06, 13:23
                        Na czym miałoby polegac to "zamknięcie" sprawy? Na razie Bryliński ma przerwę,
                        jeśli zostanie ułaskawiony, to będzie to polegac na warunkowym zwolnieniu, więc
                        jeszcze przez wiele lat będzie mógł za kraty wrócić.
    • grazynkajohn Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 08:38
      Powiem tak,jestem przeciwna samosądom,jednak są takie okoliczności,ze każdy
      człowiek w sytuacji szczególnego zagrożenia postępuje wbrew wszelkiej
      logice,to sie nazywa działanie w obronie koniecznej.Bohaterowie naszej dyskusji
      tę obronę przekroczyli:jeżeli na początku działali w szoku(takie działanie
      można usprawiedliwić),to póżniej odcinając głowę i profanując zwłoki wykazali
      bezwzględność i sadyzm.I słusznie ponieśli za to karę,nie usprawiedliwiam ich
      czynu,uważam jednak,że zwolnienie im się należy.Mam nadzieję,że będą
      praworządnymi obywatelami.
    • peer2 Tu macie link do ciekawego wątku, 07.04.06, 09:57
      może on Wam da lepsze pojęcie o sprawie od filmu...
      www.dlug.org.pl/forum/viewtopic.php?t=388&postdays=0&postorder=asc&start=0
      • peer2 Re: Tu macie link do ciekawego wątku, 07.04.06, 10:02
        dlug.org.pl/forum/viewtopic.php?t=374
        następny ciekawy wątek
        • rafvonthorn Re: Tu macie link do ciekawego wątku, 07.04.06, 10:18
          No właśnie, życie to nie film. Podziwiam umiejętności znajdowania argumentów w
          sieci, peer2.
          • jhbsk Re: Tu macie link do ciekawego wątku, 13.04.06, 14:49
            fakty.interia.pl/news?inf=738024
    • promoartes Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 10:24
      Dekalog.
      Nie zabijaj.

www.rozmowy.all.pl
      Pozdr.
      Sandra
    • bloody_rabbit Prawdziwa historia Sikory i Brylińskiego 07.04.06, 11:10
      www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=925&Itemid=48
    • tymon99 Luuuuuudzie!! Potłukło Was?? 07.04.06, 13:15
      Nawiedzona ekipa wypuszcza gangstera, który w mafijnych porachunkach zabił dwóch
      ludzi, a wy się cieszycie?? Ci dwaj kolesie to nie byli żadni biznesmeni:
      uczestniczyli w zorganizowanej grupie przestępczej. Byli winni kasę wspólnikowi,
      nie chcieli oddać, więc go zabili.
      Za taki czyn powinni dostać 25 bez prawa ubiegania się o skrócenia albo
      dożywocie. Ułaskawienie?? Bzdura!! Gra pod publiczkę w najczystszej postaci (bo
      ciemny lud nic o tej sprawie nie wie, widział tylko film o dwóch niewiniątkach i
      myśli że to był dokument)
      • jhbsk Re: Luuuuuudzie!! Potłukło Was?? 07.04.06, 14:07
        Tyle wiesz ile zjesz.
        • neolith Re: Luuuuuudzie!! Potłukło Was?? 07.04.06, 14:26
          On niestety chyba nic nie zjadl.
      • james_bond007 Re: Luuuuuudzie!! Potłukło Was?? 08.04.06, 14:20
        Ci dwaj kolesie to nie byli żadni biznesmeni:
        > uczestniczyli w zorganizowanej grupie przestępczej. Byli winni kasę wspólnikowi
        > ,
        > nie chcieli oddać, więc go zabili.

Dokładnie tak. I potem dostali to, na co zasłużyli.
      • krwawy.zenek Re: Luuuuuudzie!! Potłukło Was?? 09.04.06, 13:25
        Nie krzycz, ludzie i tak wolą wierzyć w bajeczkę zaserwowaną w filmie, fakty
        ich, jak widać, nie interesują.
    • p.s.j Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 07.04.06, 13:56
      Hmm... jakby była kara śmierci, to obydwaj gryźliby już piach, ku uciesze
      gawiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka