Dodaj do ulubionych

Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryja?

07.04.06, 07:33
1.Sprawy, poglądy i nastroje o których przestanie się mówić publicznie
gdziekolwiek nie przestaną od tego istnieć. Pod tą szczelnie zamknięta
pokrywką będzie się nadal gotować i to pod większym jeszcze ciśnieniem. Nie
wiadomo co, kiedy i z jaką siłą z tego garnka wykipi.
2.Wielu ludzi uzna się za ofiarę spisku i opresji. Mało: zmknięcie tego
medium wielu uzna za oczywisty dowód na istnienie owego wrogiego
sprzysiężenia, sam Rydzyk zaś zostanie bohaterem, ofiarą i męczennikiem a z
nim jego zwolennicy.
3.Albo wolność słowa będziemy traktować serio jako rzeczywistą i oczywistą
wartość albo ją zamknijmy w cudzysłow i między bajki włóżmy jeżeli damy
swobodę wyrażania tylko tych poglądów z którymi sami się zgadzamy.
Obserwuj wątek
    • asienka32 Nie warto ... 07.04.06, 07:59
      z powodu opisanego w punkcie 3. czyli:

> 3.Albo wolność słowa będziemy traktować serio jako rzeczywistą i oczywistą
      > wartość albo ją zamknijmy w cudzysłow i między bajki włóżmy jeżeli damy
      > swobodę wyrażania tylko tych poglądów z którymi sami się zgadzamy.

Niemniej jednak bezwzględnie RM i Trwam powinny stracić status nadawcy
      spolecznego /w ogóle taki twór istnieć nie powinien/ i działać na komercyjnych
      zasadach jak każda inna prywatna stacja.
      Warto jednak zauważyć, ze działalnosć RM kwestionuje nie nasza administracja
      rządowa tylko administracja kościelna.

Wspomnę jeszcze tylko o zjawisku watykanizacji Polski, które w powszechnym
      mniemaniu jest straszliwą siłą mającą na celu pozbawienie naszego kraju
      suwerennosci.
      Czy nie uważacie, ze nacisk na zamykanie rozgłosni w Polsce jest jednym z
      objawów tejże watykanizacji, godzącym w konstytucyjną wolność słowa?

• ab_extra To nie jest mniemanie powszechne tylko skrajne 07.04.06, 08:05
        > Wspomnę jeszcze tylko o zjawisku watykanizacji Polski, które w powszechnym
        > mniemaniu jest straszliwą siłą mającą na celu pozbawienie naszego kraju
        > suwerennosci.
        Nie zauważyłem, żeby taki pogląd był powszechny. Może jest popularne wśród
        jakichś radykałow, ale tacy zawsze są marginesem. Co z tego, że głośnym?
      • pandada jaka wolność słowa? 07.04.06, 09:59
        dopóki Rydzyk jest funkcjonariuszem KRK, a jego medium określa się jako "katolicki głos", to obowiązują go nakazy organizacyjne.

Jeżeli wystąpi z zakonu, a swoje radio określi jako "kołtuński głos" (lub inaczej, ale bez powoływania się na katolicyzm), to wtedy można rozpatrywać jego poczynania z punktu widzenia wyłącznie prawa prasowego, wolności słowa i innych przepisów prawa. A Kościół może go wtedy oprotestowywać w taki sam sposób, jak każde inne medium.
      • dox1 Mamy Dosyc tych polskich Dzikusow!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 13:08
        asienka32 napisała:

> z powodu opisanego w punkcie 3. czyli:
        >
        >
        > suwerennosci.
        > Czy nie uważacie, ze nacisk na zamykanie rozgłosni w Polsce jest jednym z
        > objawów tejże watykanizacji, godzącym w konstytucyjną wolność słowa?
        >
        >
        taki narod trzba nauczyc cywilizacji-video o
        polaczkach:www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA
        • ab_extra Re: Mamy Dosyc tych polskich Dzikusow!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 13:16
          I taki dox jeden będzie mi pieprzył o sianiu nienawiści? NA DRZEWO, DRESIE!
          • 3promile Re: Mamy Dosyc tych polskich Dzikusow!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 13:23
            Kiedyś Poniedzielski popełnił tekst, w którym wytłumaczył zadziwiającą skłonność
            łysych do noszenia dresów. Mniej więcej " otóż proszę państwa człowiek, jak
            wiadomo, zszedł swego czasu z drzewa, a ta młodzież nosi odzież sportową, żeby
            ta odzież nie krępowała ich ruchów, gdyż oni na to drzewo chcą wrócić"
          • dox1 Re: Mamy Dosyc tych polskich Dzikusow!!!!!!!!!!!! 07.04.06, 20:27
            ab_extra napisał:

> I taki dox jeden będzie mi pieprzył o sianiu nienawiści? NA DRZEWO, DRESIE!

Wiem ze taki obraz o pl to boli. Jestem SZCZESLIWY z tego ze zyje poza pl i to
            od dawna.
            Realnosc ci przeszkadza MALY WASIATY slowianie, Niestety tak ta polske widac.
            A JA ROZSYLAM gdzie tylko moge takie ledne video o polaczkach.
            Ogladaj tu jest wideo o polskim polityku:tinyurl.com/sy469

No i Oczywiscie to:www.youtube.com/watch?v=WyxEdbyswKA
      • antykagan Re: Nie warto ... 07.04.06, 13:17
        asienka32 napisała:

> z powodu opisanego w punkcie 3. czyli:
        >
        > > 3.Albo wolność słowa będziemy traktować serio jako rzeczywistą i oczywis
        > tą
        > > wartość albo ją zamknijmy w cudzysłow i między bajki włóżmy jeżeli damy
        > > swobodę wyrażania tylko tych poglądów z którymi sami się zgadzamy.
        >
        > Niemniej jednak bezwzględnie RM i Trwam powinny stracić status nadawcy
        > spolecznego /w ogóle taki twór istnieć nie powinien/ i działać na
        komercyjnych
        > zasadach jak każda inna prywatna stacja.
        > Warto jednak zauważyć, ze działalnosć RM kwestionuje nie nasza administracja
        > rządowa tylko administracja kościelna.
        >
        > suwerennosci.
        > Czy nie uważacie, ze nacisk na zamykanie rozgłosni w Polsce jest jednym z
        > objawów tejże watykanizacji, godzącym w konstytucyjną wolność słowa?
        >
        >
        >

Korzystając z wolności słowa, której chyba nie podważasz, uważam, że jesteś
        przykładem kretynizacji naszego społeczeństwa.
        • kropek_oxford Zamkniecie tegoz Radyja byloby sprzeczne z moimi 07.04.06, 16:18
          przekonaniami, niemniej bylbym za jasnym postawieniem sprawy czym to radio jest:
          a nie jest to napewno radio katolickie i KK we wlasnym interesie, a takze
          formalnie, powinno sie od niego odciac. Nb. Ciekawi mnie, czy jest mozliwe
          wykopanie Rydzyka z zakonu i uczynienie z niego osoby swieckiej i prywatnej?
          Po drugie: Rydzyk ma placic kary za rozne przewiny antenowe bez zadnej taryfy
          ulgowej i zadnego parasola ochronnego.
          I tyle.
          A ze asienka wyzej bredzi to fakt, niemniej czyni to z ogromnym i sobie
          wlasciwym wdziekiem:)))
    • 3promile Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 08:14
      No cóż, Edelmann przesadził, to fakt. Nie jestem zwolennikiem zamykania
      jakichkolwiek rozgłośni czy gazet. Warto jednak zauważyć, że taki ob.Urban Jerzy
      nie uzurpuje sobie prawa do rządu dusz, a ob. Rydzyk Tadeusz zgromadził całkiem
      sporą zaciężną armijkę.
      Czekam na półmilionową grzywnę dla RM...
      • m.rycho Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 08:15
        Likwidować nie warto,należy jednak postawić jasno sprawę,albo jest to radio
        katolickie Ojca Rydzyka i głosi takie wartości,albo prywatne radio pana Rydzyka
        i nadaje co chce.
        Ja jestem ateistą a moją żona głęboko wierzącą osobą,ja radia Maryja słucham
        dosyć często a moja żona nie trawi tego radia.Zdanie na temat tego radia mamy
        jedno:jest to szczekaczka która narobiła w moim kraju bardzo dużo zła.
      • ab_extra Ależ uzurpuje, tylko mu srednio wychodzi 07.04.06, 08:22
        > Warto jednak zauważyć, że taki ob.Urban Jerzy
        > nie uzurpuje sobie prawa do rządu dusz, a ob. Rydzyk Tadeusz zgromadził
        całkiem > sporą zaciężną armijkę.

Powoływał jakieś kluby z koszulkami i legitymacjami. Tylko ma z tym jeden
        problem twiący w pewnej sprzeczności: NIE sugeruje, ze jest jednak
        inteligenckie (cokolwiek przez to rozumieć) a dla inteligenta Urban jednak
        nadal pozostaje obciachowy. Rydzyk ze swoja klientelą nie ma tego problemu

• pandada Re: Ależ uzurpuje, tylko mu srednio wychodzi 07.04.06, 10:04
          Urban po prostu celuje w określonych ludzi, a nie masy. Ale nie zauważyłem, aby celował w inteligentów. Raczej ateistów, libertynów, wolnomyślicieli.
          • jaerk Re: Ależ uzurpuje, tylko mu srednio wychodzi 07.04.06, 10:09
            ..Ale nie zauważyłem, aby celował w inteligentów. Raczej ateistów, libertynów, wolnomyślicieli..
            Wśród ludu pracującego miast wsi najwięcej ateistów, libertynów i wolnomyślicieli jest wśród inteligentów (podejrzewam) ;-)
            • pandada Re: Ależ uzurpuje, tylko mu srednio wychodzi 07.04.06, 13:47
              zapewne tak, ale jest to cecha drugorzędna. Inteligent z KULu z pewnościąnie jest adresatem NIE. Ateistą może być nawet ktoś, kto zakończył edukację na czwartej klasie podstawówki (znam takiego jednego).
          • ab_extra Dałeś czadu :-D 07.04.06, 10:12
      • markiza.de.merteuil Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 08:33
        3promile napisał:

taki ob.Urban Jerz
        > y
        > nie uzurpuje sobie prawa do rządu dusz, a ob. Rydzyk Tadeusz zgromadził
        całkiem
        > sporą zaciężną armijkę.

I tutaj się mylisz dosyć mocno. Jerzy Urban nie uzurpuje sobie prawa do bycia
        przewodnikiem duchowym, ale pranie mózgow skutecznie od 17 lat ludziom urządza.
        Różnica polega wyłącznie na uczuciach i instynktach obiorcow, na których jeden
        i drugi grają żeby osiągnąć cel.

• 3promile Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 08:41
          Ale chwila chwila, kto sprzedaje radia i dekodery fabrycznie nastawione na
          jedynie słuszne częstotliwości? Czy Urban pisze, żeby nie czytać
          "solidaruchowych" gazet?
          Urban jest cynicznym draniem, ale wobec Rydzyka to mały pikuś.
          • ab_extra Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 08:44
            To tak jak by Urbana się czepiać, że wraz ze swoimi artykułami zajmował się
            handlem papierem. Przecież to tylko nośnik. A przymusu kupowania rydzykowych
            dekoderów nie ma.
            • 3promile Re: Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 08:51
              Nie bądź hipokrytą - Urban nie wyciąga kasy od otumanionych frustratów
              tęskniących za peerelem. Nie napędza sobie wyznawców prymitywnymi hasełkami. On
              jest prześmiewcą, a nie prorokiem.

A Wnuk-Lipiński powiedział wczoraj, że RM próbuje zapisać Matkę Boską do jednej
              partii - i to jest clou wszystkich jego działań.
              • markiza.de.merteuil Re: Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 09:00
                Urban nie wyciąga kasy od otumanionych frustratów
                > tęskniących za peerelem.

A przepraszam od kogo wyciąga kasę i na kim zbił dosć pokaźny majatek?

> Nie napędza sobie wyznawców prymitywnymi hasełkami.
                Od NIE bije prymitywizm z najniższej półki. Rydzyk używa infantylnych haseł,
                ale w prymitywiźmie Urban bije go o głowę.

On
                > jest prześmiewcą, a nie prorokiem.
                Jeden i drugi próbują na swój sposób kreować rzezcywistość.Tylko przy pomocy
                innych metod.

• 3promile Re: Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 09:07
                  Bzdury piszesz - Urban szybciutko założył swojego szmatławca, trafił w niszę i
                  zrobił całkiem niezły legalny biznes. Ty myślisz, że swego czasu ci wszyscy
                  zetchaenowcy i narodowcy nie zamknęliby go, gdyby zrobił najmniejszy nawet wałek?
                  A Rydzyk woził kasiorę w reklamówkach, nie składa sprawozdań, nie płaci pensji
                  pracownikom, urządza sobie kpiny z hierarchii itd. Bezkarne panisko, za ktorym
                  stoją kohorty patrzących w niego jak w świętego babć. Do czasu, mam nadzieję...
                  • markiza.de.merteuil Re: Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 09:16
                    A to ciekawe...

Urban szybciutko założył gazetę, bo byla na rynku nisza. Czemu nikt inny w tym
                    czasie nie był w stanie otworzyć poczytnego tytułu, a nawet jak zakładał to
                    gazety padały z powodów finansowych?
                    Genialny rzecznik rządu osiągnął sukces komercyjny ciezką pracą starujac od
                    zera? I nie musiał w międzyczasie lawirować finansowo aby nie paść?

A może jednak nie zaczynał tak zupełnie od zera?

• 3promile Re: Nie bądź śmieszny - 07.04.06, 09:20
                      Nie zaczynał od zera. Był wówczas od dwudziestu lat pismakiem i byłym członkiem
                      rządu Jaruzela. Ale to nie ma nic do rzeczy w kontekście RM. Chyba, że chcesz
                      powiedzieć, że Rydzyk po powrocie z Niemiec zaczynał od zera, hehe.
              • ab_extra Urban rozdaje NIE za darmo? 07.04.06, 09:34
                Kupuje kto chce, wpłaca kto chce
                • 3promile Re: Urban rozdaje NIE za darmo? 07.04.06, 09:40
                  Ty nie wciskaj tu kitu o dobrowolnych babcinych wpłatach. Babcie w większości
                  wpłacają, bo chcą słuchać tych swoich koronek i różańców, a dla Rydzyka to nie
                  jest radio religijne, religia jest pretekstem... Porównaj sobie profil
                  czytelnika "Nie" i słuchacza RM.
                  • ab_extra Re: Urban rozdaje NIE za darmo? 07.04.06, 09:48
                    Chcesz ubezwłasnowolnić babcie i pozbawic je praw publicznych ze wzgledu na
                    poglady? A fe!!! Wstydź się :)
                    • 3promile Re: Urban rozdaje NIE za darmo? 07.04.06, 09:49
                      Nie da się ubezwłasnowolnić ubezwłasnowolnionych...
                      • ab_extra Wskrzeszasz ducha Dzierżyńskiego? 07.04.06, 09:55
                        Nieświadome masy trzeba wyzwolić wbrew nim. A nawet po ich trupach :)
                        • 3promile Re: Wskrzeszasz ducha Dzierżyńskiego? 07.04.06, 09:57
                          Nie mam zamiaru nikogo wyzwalać. Ja nie odmawiam praw babciom. Zwracam tylko
                          uwagę, że nie wiedzą, co czynią...
                          • ab_extra Ach, kocham ten protekcjonalny ton :) 07.04.06, 10:02
                            • 3promile Re: Ach, kocham ten protekcjonalny ton :) 07.04.06, 10:06
                              Protekcjonalny? Skądże! Mam cię po prostu za inteligentnego rozmówcę i te
                              zagryweczki nawet mnie bawią ;)
                              • ab_extra Nie wobec mnie protekcjonalny, a babć :) 07.04.06, 10:10
                                A ja je, wyobraź sobie, szanuję. O jednej z pewnością mogę powiedzieć, że ją
                                dobrze znam. I z pewnościa nie jest ani głupia, ani otumaniona, ani nieswiadoma
                                a jej mądrości życiowej by starczyło by obdzielic całe to forum.
                                • 3promile Re: Nie wobec mnie protekcjonalny, a babć :) 07.04.06, 10:29
                                  Ja też je szanuję. I dlatego szlag mnie trafia, jak ten toruński wampir wysysa
                                  im te nędzne emeruturki!
                                  • ab_extra Właśnie ta troska jest paskudnie protekcjonalna 07.04.06, 10:31
                                    • 3promile Re: Właśnie ta troska jest paskudnie protekcjonal 07.04.06, 10:34
                                      To jest twoja opinia i nie mogę z nią dyskutować.
          • markiza.de.merteuil Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 08:55
            Kto powiedział ze cel propagandowy osiąga się tylko jedną metodą? Ważne jest
            rozeznanie rynku i odbiorców.
            Moim zdaniem Urban jest dużo groźniejszy, bo potencjalne grono odbiorców ma
            dużo większe niż Rydzyk.
            Poza tym spora częsć odbiorców RM słucha stacji, bo tam odmawiaja różańce a nie
            dla publicystyki, na marginesie odnoszę wrazenie, że na antenie głównie lecą
            pozdrowienia, różańce albo numery kont.
            • 3promile Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:00
              Urban groźniejszy? Owszem, groźniejszy dla wszelkiej władzy - kopie ich po...
              narządach przy okazji każdej wpadki. Ale żaden czytelnik Urbanowego szmatławca
              nie będzie z żarem w oczach pikietował sądu w razie czego...
              • markiza.de.merteuil Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:03
                Ale żaden czytelnik Urbanowego szmatławca
                > nie będzie z żarem w oczach pikietował sądu w razie czego...

A protest licealistów przeciwko religii w szkołach albo obrona Le Madame?

Ciekawe czy to były osoby bardziej przyjazne Rydzykowi czy Urbanowi?
                • 3promile Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:08
                  Nie uprawiaj demagogii, to były protesty w obronie pewnych spraw, a nie protesty
                  w obronie Urbana!
                  • markiza.de.merteuil Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:10
                    Większość babć z RM również protestuje w obronie czegośtam a nie samego ojca
                    dyrektora.
                    Myślisz, ze gdyby Urbanowi zakazano druków nikt nie urzadziłby pikiety w jego
                    obronie?
                    • 3promile Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:18
                      Podejrzewam, że Wildstein broniłby Urbanowego "Nie" tak samo, jak wczoraj u Lisa
                      bronił RM.
                      Ty nie widzisz naprawdę różnicy między wolnością słowa a manipulacją ludzkimi
                      fobiami?
                      • markiza.de.merteuil Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 09:30
                        Wolność słowa niestety, a może na szczęscie, nie wyklucza manipulacji, bo nie
                        są one zabronione w Polsce.

Gdyby ktoś zakazał Urbanowi drukowania swoich bzdur również broniłabym jego
                        prawa do swobody wypowiedzi, chociaż nie trawię ani jego osobiscie, ani jego
                        gadzinówki.

Problemem w Polsce nie jest wolność słowa, tylko niewydolność prawa, bo wolność
                        słowa powinna być ograniczone jedynie interesem osoby, której interes zostanie
                        tym słowem naruszony.
                        Jeśli Rydzyk znanego polityka na antenie radia wyzywa od żydów, powinien po
                        prostu w drodze powództwa cywilnego otrzymać nakaz zapłaty odszkodowania dla
                        owego polityka i dla przedtsawicieli Żydow w Polsce za naruszenie dobrego
                        imienia. O ile osoby poszkodowane rzeczywiscie czuja się poszkodowane.
                        Dziś wygląda to niestety tak, ze cała Polska oburza sie na tresci antysemickie
                        w radiu z wyjatkiem samych zainteresowanych czyli Żydów, może z wyjątkiem
                        M.Edelmana, który ostatnio sie oburzył.

• justtolook Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 10:38
                          Różnica miedzy Urbanem a Rydzykiem polega na tym że-
                          Urban nie jest świeta krowa,
                          nikt nie bał sie pociagnac go do odpowiedzialnosci karnej.
                          Nie zdefraudował pieniedzy ze zbiorki na cele spoleczne.
                          Nie szerzy nienawisci rasowej"Do polski sprowadzono klikaset tysiecy Żydów"O.Rydzyk.
                          .Nie przeinacza zasad wiary katolickiej-poddajac sie za jej glosiciela
                          Nie szerz pogladow ze wszystko co zle to spisek sil nam wrogich
                          . Gdyby Rydzyk poddawal sie procesom mu wytoczonym- rozliczal sie ze swoich
                          pieniedzy, i rozliczal sie przed wladzami koscielnymi-nie dosdzlo by do tej
                          calej burzy(choc wrogow jak kazdy nadal by mial)
                          Poza tym Benedykt XVI wysłał list nie do KRRiTv lecz do episkopatu i Zakonu R.
                          poniewaz najwyrazniej uwaza ze postawa RM ma malo wspolnego z kosciolem
                          Rzymsko-katolickim.
    • marcus_crassus nie, bez sensu. ale odebrac koncesje nadawcy 07.04.06, 08:25
      oraz pozbawic bezposredniego nadzoru rydzyka. radiem moglaby sie zajac
      np "fundacja Radia Maryja" - nawet z rydzem

episkopat zas powinien sie wyraznie odciac. Radio Maryja powinno istniec bo
      istnieja oszolomy. powinna nawet powstac partia radia maryja.

natomiast z cala stanowczoscia karac za naruszanie prawa i nieprzestrzeganie
      warunkow koncesji.

w przypadku powtarzajacych sie incydentow - lacznie z koncesji odebraniem
      • gniewko_syn_ryba Re: nie, bez sensu. ale odebrac koncesje nadawcy 07.04.06, 16:41
        marcus_crassus napisał:

> episkopat zas powinien sie wyraznie odciac. Radio Maryja powinno istniec bo
        > istnieja oszolomy. powinna nawet powstac partia radia maryja.

Hehehe, przeciez taka partia już powstała ponad pół roku temu !!! :)))
        Oczywiście tylko na łamach GW... ;)))))))))))))))))))
    • seledynowa wolność słowa 07.04.06, 08:56
      Wolność słowa to nie totalna swoboda w chlapaniu ozorem.
      Nie mozna naruszać prawa, któe nie pozwala opluwać, szerzyć kłamsta,
      oszczerstwa i nienawiść.
      Antysemityzm jako postawa agresywna wobec mniejszości narodowej jest w RP
      przestępstwem.
      Możesz sobie w duchu nienawidzić nawet Prezydenta, Papieża, Tuska, Wassermanna
      i kogo tam chcesz, ale jesli zaczniesz o tym trąbić publicznie, to cię
      zakneblują - odbiorą koncesję lub potraktują grzywną lub więzieniem
      • jhbsk Re: wolność słowa 07.04.06, 09:22
        Już to widzę jak RM straci koncesję. Żarty.
        • 3promile Re: wolność słowa 07.04.06, 09:23
          Już to widzę, jak RM dostaje półmilionowy mandat za Michalkiewicza...
          • gniewko_syn_ryba Re: wolność słowa 07.04.06, 16:53
            3promile napisał:

> Już to widzę, jak RM dostaje półmilionowy mandat za Michalkiewicza...

Michalkiewicz antysemitą bo zacytował ŻYDA Finkelsteina ???... ROTFL ! Tak samo
            partyjni bonzowie próbowali "udupić" w latach 80-ych mego wykładowcę ekonomii
            politycznej na studiach (nb I sekretarza uczelnianej organizacji partyjnej) za
            głoszenie wywrotowych haseł, tylko jak przychodziło co do czego, to on wyciągał
            dzieła Lenina i pokazywał kto w rzeczywistości te "wywrotowe" hasła głosił... ;)))
      • ab_extra Nie, wolność musi być bezwzgledna albo zadna 07.04.06, 09:40
        Kto zdefiniuje nienawiść albo antysemityzm w sposób obiektywny? Faktem jest, ze
        niektóre pojecia bywają jednostronnie zawłaszczane przez uczestników debaty
        publicznej. Ani KK ani Żydzi nie mogą znajdować się poza społeczną krytyką.
        • 3promile Re: Nie, wolność musi być bezwzgledna albo zadna 07.04.06, 09:43
          Znowu kit. Dorosły człowiek widzi różnicę między krytyką a ksenofobią, tak jak
          widzi różnicę między aktem a pornografią. Nie potrzeba definicji, żeby widzieć,
          że Rydzyk upolityczniając swoje media przysparza KK więcej szkody niż pożytku.
          • ab_extra A znasz ksenofobiczne wypowiedzi zarządu Agory? 07.04.06, 09:47
            "Jest wysoce prawdopodobne, że przy tak szybkim tempie ekspansji za kilka lat
            Axel Springer będzie decydował również o tym, kto zostanie polskim premierem –
            ostrzegała prezes Wanda Rapaczyńska w rozmowie z „Financial Times
            Deutschland”. A członek zarządu Agory opiekujący się „Nowym Dniem” przy
            starcie gazety przekonywał zespół do walki z konkurencją: – Pragniemy, by
            media w Polsce, te z wyższej i średniej półki, były polskie. Nie chcemy
            budzić się w kraju, w którym do wyboru będą tylko gazety wydawane przez
            niemiecki kapitał, jak jest na przykład w Czechach." Przekrój "Wojna
            gazetowych światów"
            • 3promile Re: A znasz ksenofobiczne wypowiedzi zarządu Agor 07.04.06, 09:48
              Chyba szybujesz trochę zbyt wysoko jak dla mnie - nie widzę związku ;)
              • ab_extra Jak to? Czysta ksenofobia i nacjonalizm :-) 07.04.06, 09:50
                Zamknąć Agorę?
                • 3promile Re: Jak to? Czysta ksenofobia i nacjonalizm :-) 07.04.06, 09:53
                  Powtórzę - mówisz nie na temat. Jeżeli brakuje ci argumentów, to wyluzuj po
                  prostu. Taka argumentacja byłaby na miejscu, gdyby na rynek częstotliwości
                  wkroczył "kościół łagiewnicki", żeby odebrać słuchaczy "kościoła toruńskiego"...
                  • ab_extra Dlaczego stosujesz podwójną miarę? 07.04.06, 10:00
                    Ta sama wypowiedź na antenie RM zostanie uznana za szowinistyczną,
                    nacjonalistyczną, antyeuropejską i ksenofobiczną. Ponieważ ta sama retoryka
                    została użyta przez potentata liberalnych mediów, pogwizdujesz patrząc w sufit
                    i strugasz wariata.
                    • justtolook Re: Poniewaz RM przesadzilo w innych kwestiach? 07.04.06, 10:43
                      Ale ale taka sama retoryke ma gazeta Polska oraz czasem tygodnik powszechny-i
                      trzeba neistety sie z tym pogodzic.Oni jednak nie mowia ze rzad Polski
                      jest(był?) kontrolowany prze "Zydo-masonerie".Takze Agora nie budzi takiego
                      gniewu przez to ze rozprawy przeciwko nim sie odbywaja w przeciwienstwie do
                      rozpoczetych procesow przeciwko ojcowi rydzykowi.
                      • ab_extra Re: Poniewaz RM przesadzilo w innych kwestiach? 07.04.06, 10:50
                        Może wymień parę tych aktów oskarżenia i toczących sie procesów?
                        • justtolook Re: Poniewaz RM przesadzilo w innych kwestiach? 07.04.06, 11:08
                          O ile wiem nie tocza sie teraz żadne procesy, ale pamietam co najmniej dwa ktore
                          sie toczyly(O pieniadze ktore mialy zostac wydane na stocznei gdanska,pierwszy
                          proces w 94, oraz jeden proces o obraze mniejszosci etnicznej i nawolywanie do
                          nienawisci, nie mowiac juz o wielu skargachdo KRRiTv)no i znalazlem wlasnie
                          linki do innych
                          Zapowiedzi :)(choc moze srednio na temat bo chyba nie doszly do skutku)
                          serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3022104.htmlNieudany
                          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,63546,3170824.html
                          Jedyny znany mi udany
                          bi.gazeta.pl/im/5/3002/m3002255.mp3
                          • justtolook Re: Poniewaz RM przesadzilo w innych kwestiach? 07.04.06, 11:11
                            jako udany rozumiem taki ktory skonczyl sie jakimkolwiek werdyktem
                            • ab_extra Starczy taki, gdy akt oskarzenia trafił na wokandę 07.04.06, 11:18
                          • ab_extra Czyli nic? Tak właśnie myślałem. 07.04.06, 11:17
                            Widziałem kiedyś pokazy strzelania z historycznych armat. Nabijało się je
                            prochem i stemplami z gazet. Było duzo huku, dymu, nadpalone kawałki gazet
                            fruwały sobie w powietrzu.
                            • 3promile Re: Czyli nic? Tak właśnie myślałem. 07.04.06, 11:18
                              Dajesz do ręki oręż justlookowi;) To jest tylko potwierdzenie tezy, że Rydzyk
                              jest świętą krową...
                              • ab_extra Re: Czyli nic? Tak właśnie myślałem. 07.04.06, 11:22
                                Czyżbyś wierzył w istnienie tych osławionych UKŁADÓW i prawdziwość teorii
                                spiskowych? :-D Myslącemu trzeźwo sceptykowi się nie godzi ;-)
                                • justtolook Re: Czyli nic? Tak właśnie myślałem. 07.04.06, 11:27
                                  Uwazam ze Rydzyk skorzystal duzo na sytuacji w kraju i wiernie go broni jego
                                  beretowa armia.
                                  Moze przypomne efekt pierwszego procesu
                                  -Demonstracje beretow nie wpuszczaja policji do siedziby radia
                                  -Listy z pogrozkami dla pani prokurator
                                  -Zwolnienie lekarskie dla ojca Rydzyka i jego nieuchwytnosc
                                  -Wycofanie pozwu
                                  No i silne zaplcze polityczne.
                                  SPrawa Peczaka tez wygladala by podobnie, tylko ze on nie poruszal sie w sferze
                                  religijnej i nie mial armii, a mimo to wydawal sie nie do ruszenia
                                  Mam nadzieje ze wlasnie sie to zmienia ten stan.
                                  • ab_extra Hm, to RM jest ponad politycznymi podziałami 07.04.06, 11:32
                                    jak wnoszę z twojego postu. Miała plecy zarówno w prokuraturze UW i kolejnych
                                    mutacji jak i AWS i pochodnych, że o SLD nie wspomnę. Toż to prawdziwy
                                    ekumenizm polityczny :)
                                    • 3promile Re: Hm, to RM jest ponad politycznymi podziałami 07.04.06, 11:35
                                      Każdy chce mieć tę armię za sobą, a nie przeciw sobie...
                                      • ab_extra Więc niech nie palą cudzych komitetów tylko 07.04.06, 11:37
                                        zakładają własne. Kto im broni?
                                        • 3promile Re: Więc niech nie palą cudzych komitetów tylko 07.04.06, 11:41
                                          Bo prawdziwych Kuroniów już nie ma, a ekonomika polityki ma swoje prawa.
                                          Po co budować swoją armię? Wystarczy odrobina konformizmu...
                                          • ab_extra No, toś pewnie niechcący cos powiedział 07.04.06, 11:46
                                            otwartym tekstem o tym o co rzeczywiście chodzi w tej nagonce. Po co nam
                                            pracowac nad własną siłą? Zniszczmy cudzą, jeżeli nie możemy się do niej
                                            przyłączyć. Ot i cała tajemnica :-)
                                            • 3promile Re: No, toś pewnie niechcący cos powiedział 07.04.06, 11:52
                                              Niechcący?
                                              Twierdzę od początku, że należy łeb Hydrze urwać. Koronki tak - Jerzy R. Nowak
                                              nie i wszystko!
                                              • ab_extra Ba, żeby natura znosiła próznię :) 07.04.06, 12:07
                                                I od tego rozpocząłem ten wątek. Bod tą pokrywką nadal będzie się gotowało,
                                                tylko pod wiekszym cisnieniem. Rydzyk jest, podobnie jak Urban, zjawiskiem w
                                                pewnym sensie oswojonym. Pamietam jak NIE kwitło gdy było pod nieustannym
                                                ostrzałem poprawnych politycznie mediów i widzę jak stało sie niszowym
                                                pisemkiem o którym wszyscy niemal zapomnieli, gdy nikt sie nim z troską nie
                                                zajmuje.
                                                • 3promile Re: Ba, żeby natura znosiła próznię :) 07.04.06, 12:12
                                                  Mimo wszystko nie przypominam sobie, żeby w redakcji "Nie" podpisywano jakieś
                                                  koalicje albo żeby premier rządu udzielał wywiadów...
                                                  • ab_extra Jednak pierwsze eseldowskie zwycięstwo Urban 07.04.06, 12:20
                                                    sobie w dużej części przypisywał, dając upust swojej satysfakcji z tego powodu.
                                                    Nie pamiętasz? Była też znana taka fota Urbana po ogłoszeniu wyniku wyborów.
                                                  • 3promile Re: Jednak pierwsze eseldowskie zwycięstwo Urban 07.04.06, 12:23
                                                    Jęzor i wielka butla musującego jabola. Gwoli ścisłości - pamiętam również, jak
                                                    chłodno go potraktowano w siedzibie komitetu wyborczego postkomuchów...
                                                  • ab_extra Jednakoż żądania zamknięcia NIE nie pomnę 07.04.06, 12:33
                                                    za żadnej władzy.
                                                  • 3promile Re: Jednakoż żądania zamknięcia NIE nie pomnę 07.04.06, 12:35
                                                    Pamięć cię zawodzi:
                                                    tinyurl.com/n669w
                                                  • 3promile Re: Jednakoż żądania zamknięcia NIE nie pomnę 07.04.06, 12:36
                                                    P.S. I mnie chyba też, bo nagle coś mi świta, że chyba marszałek Kern jednak się
                                                    domagał ;)
                                                  • ab_extra Re: Jednakoż żądania zamknięcia NIE nie pomnę 07.04.06, 12:44
                                                    O ile pamiętam ZChN choć u władzy był medialnie osaczony a z wulgarnością i
                                                    chamstwem języka NIE jeszcze nie bylismy oswojeni. Swoją drogą dopiero teraz
                                                    się dowiadujemy jak to z Kernem było, ale to też kamyk do ogródka tzw
                                                    niezalezności mediów.
                                      • justtolook Re: Hm, to RM jest ponad politycznymi podziałami 07.04.06, 11:43
                                        Rzad flirtowaly z RM ze strachu lub konformizmu- zreszta SLD zapowiadal
                                        zrobienie porzadku z RM-a jak sie stalo wiesz.
                                        (Tym nie mniej wydaje mnie sie ze to juz ostatni dzwonek by sie z tym uporac bo
                                        te starsze panie coraz bardziej zdaja sie utozsamiac swoje wlasne interesy z
                                        interesami calego panstwa.Posiadaja tez duzy wplyw na polityke-poniewaz z powodu
                                        stanu permanetnych wyborw niektorzy Politycy przescigaja sie w posylaniu
                                        usmiechow do RM.Giertych powiedzial ze widzi wiecej dobra niz zla w RM,Wasserman
                                        ze to jedyne naprawde Polskie "medium", Natmoiast J.Kaczynski ze to jedyny wolny
                                        środek przekazu w polsce.)
                                        Efektem jest masowa emigracja ludzi mlodych
    • jola_iza Re: Nie warto 07.04.06, 09:31
      Radio Maryja-KATOLICKI głos w twoim domu. Watykan ma problem -czy napewno
      katolicki to głos?
    • indris Radio Maryja a wolność słowa 07.04.06, 11:18
      Wolność słowa powinna być - jak w USA, które TU akurat powinny być wzorem -
      wartością nadrzędną. Ale wolność słowa oznacza to i TYLKO to, że władza
      PAŃSTWOWA nie ma prawa karać kogokolwiek za jakiekolwiek poglądy.
      Wolność słowa NIE oznacza, że właściciel konkretnej stacji nie ma prawa
      selekcji głoszonych tam opinii. A właścicielem Radia Maryja jest zakon Kościoła
      katolickiego. Dlatego lansowanie tam treści antysemickich powinno byc
      wyeliminowane NIE przez nakaz państwowy ale przez zakaz właścicielski, czyli
      odpowiednich władz kościelnych.
      Obywatel RP Tadeusz Rydzyk powinien mieć prawo głoszenia opinii jakich chce,
      antysemickich również. Ale ksiądz Tadeusz Rydzyk takiego prawa mieć nie
      powinien - dopóki jest księdzem, czego pilnowac powinny władze kościelne a nie
      państwowe.
      Rozgłośni aemitującej przesłania antysemickie władze państwowe zamykac nie
      powinny mieć prawa. Ale nie powinny też w niej się pokazywać.
      • ab_extra Już o to pytałem 07.04.06, 11:25
        Kto zdefiniuje pojęcia takie jak nienawiść, ksenofobia albo antysemityzm w
        sposób obiektywny? Faktem jest, ze niektóre pojecia bywają jednostronnie
        zawłaszczane przez uczestników debaty publicznej, którzy uważają, że maja
        kopirajty do tychże pojęć. Dałem tu przykład wypowiedzi zarządu Agory, które
        wypowiedziane w RM zostały by uznane za antyeuropejskie i ksenofobiczne.
        • justtolook Re: No, niestety 07.04.06, 11:36
          Trzeba probowac jednak je okreslic, te pojecia.Nie mozna na przyklad wzywac do
          nienawisci i przmoecy.Dla przykladu jesli ktos by wzywal do zabicia Żydow
          nalezalo by mu odebrac mozliwosc porozumiewania sie ze spoleczenstwem.Poza tym
          ksenofobia nie jest chyba karalna:).
          Moze po prostu wystarczy jasno odzielac komentarz od faktow-i za świadome
          klamstwa wymierzac konsekwentnie kary.
          • ab_extra Re: No, niestety 07.04.06, 11:39
            No, to teraz zacytuj nawoływania do przemocy
            • justtolook Re: No, niestety 07.04.06, 11:45
              źle mnie zrozumiales- nie slyszalem tego w RM tylko podalem przyklad gdzie
              jakeis organy panstwa powinny interweniowac.
              • ab_extra Re: No, niestety 07.04.06, 11:48
                Czyli znów strzelasz z armaty gazetami?
            • pandada nie będę ci cytować 07.04.06, 13:56
              ale poszukaj sobie to o goleniu główm do czego wzywał Rydzyk.

Masa jest poza tym tekstów tzw, słuchaczy.

Jeżeli słuchcz powie coś krytycznego o Rydzyku, to jest wyłączany. Jeśli jedzie durnotami z Mein Kampf, to księża redaktorzy słuchają i ewentualnie komentują w stylu "może troszeczkę zbyt radykalna opinia".
              • ab_extra Re: nie będę ci cytować 07.04.06, 14:16
                Hm, żebyś wiedział jakie rzeczy słyszałem na TokFM od słuchaczy i prowadzących,
                ale ani mi w głowie domagać się jego likwidacji
                • pandada ty chciałeś nawoływania do przemocy, to masz 07.04.06, 20:20
                  ja też nie jestem zwolennikiem likwidowania RM. Wierzę, że bezdzietni ojcowie mogą się poprawić i nie łamać już prawa.
        • melisa-bb Re: Już o to pytałem 07.04.06, 11:40
          Nikt w POlsce nie ma prawa zamykać wolnej stacji radiowej czy TV. Jeżeli
          żyjemy w demokratycznym, tolerancyjnym kraju , jeżeli do wolnych wypowiedzi
          maja prawo działacze lewaccy, działacze homoseksualistów, to takie same prawa
          ma Radio Maryja i TV Trwam, jedyne naprawdę wolne medium.
          • 3promile Re: Już o to pytałem 07.04.06, 11:42
            Dobrze powiedziane.
            Byłoby,gdyby nie ostatnie cztery słowa...
            • ab_extra Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowaga 07.04.06, 12:37
              zniewolenia. GW napisze o nadciągającym faszyzmie nie wspominając o goleni
              Kwaśnego, RM opowie o roszczeniach materialnych organizacji żydowskich i goleni
              prezydenta nie wspominając o wannie Wassermana. Stoi?
              • 3promile Re: Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowag 07.04.06, 12:40
                Nawet mogłoby tak zostać.

Gdyby nie te babcie...
                • ab_extra Re: Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowag 07.04.06, 12:47
                  Jak znam babcie potrafią o siebie same zadbac z niezłym skutkiem a jak widać na
                  demonstracjach pary im nie brakuje. Więc sie tak ostentacyjnie nie troszcz :)
                  • 3promile Re: Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowag 07.04.06, 12:48
                    Noż w mordkę! Jak nie "protekcjonalnie", to "ostentacyjnie". Uparł się...
                    • ab_extra Re: Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowag 07.04.06, 12:55
                      A powiedz mi na ucho, tak między nami: dlaczego się tych babinek tak okropnie
                      boisz? Dlaczego te staruszki wiejskie i małomiasteczkowe bez dyplomów bidne jak
                      mysz kościelna wzbudzają takie przerazenie? Sądzisz, że ubiorą brunatne berety
                      zrobią jakiś marsz z pochodniami by spalić na stosie dzieła wszystkie Michnika?
                      • 3promile Re: Ustalmy więc, że potrzebna nam jakaś równowag 07.04.06, 13:01
                        Nie na ucho, tylko na głos - Nie po to mnie swego czasu zomowiec strzelił gumą
                        po nerach, żeby taka swołocz jak ojciec derechtor ugrywał swoje gierki na
                        babcinych emeryturach.
                        A jeżeli chce ugrywać, to niech zdejmie habicik i założy książkę przychodów i
                        rozchodów. I tyle. Michnik ma łeb - sam się obroni.
                        • ab_extra Nie odpowiedziałeś na pytanie 07.04.06, 13:08
                          Nie pytałem wcale, czemu się boisz Rydzyka, tylko czemu babcie taki popłoch
                          wzbudzają. A ja głupi myslałem, że z tymi zomowcami tośmy się m.in. o wolność
                          słowa ganiali. Zarówno moją, jak Michnika, Urbana i Rydzyka :)
                          • 3promile Re: Nie odpowiedziałeś na pytanie 07.04.06, 13:20
                            Gdzie ja napisałem, że się boję Rydzyka?
                            Gdzie ja się opowiadałem przeciw wolności słowa?
                            Rydzyk to swołocz, która ubiera swój cynizm w maryjne szatki zbawienia narodu -
                            taki tam sobie drobny felietonik przemyca pomiędzy mszą a różańcem. Przyznasz,
                            że Urban nie krył nigdy tego, kim jest...
                            Rydzykowych mediów nie należy zamykać - należy je obedrzeć z tej świętoszkowatej
                            otoczki i niech będzie tak, jak kiedyś mówił pewien kapłan: "Niech katolik
                            głosuje na katolika, żyd na żyda, mason na masona." Dodałbym, że kołtun na
                            kołtuna, a swołocz na swołocz.
                            I będzie, jak ma to w sygnaturce znany nam spamer, "jaśniej i prościej".
                            • ab_extra Toż nieustanny proces obdzierania trwa 07.04.06, 13:27
                              na wszystkich frontach (trzy ogólnopolskie telewizyjne stacje publiczne, dwie
                              prywatne, kilkanascie stacji radiowych, co najmniej trzy duże dzienniki
                              papierowe, opiniotwórcze tygodniki, z 5 portali internetowych) a ty czujesz się
                              jakiś niepewny, bezradny, bezsilny i zły :-)
                              • 3promile Re: Toż nieustanny proces obdzierania trwa 07.04.06, 13:29
                                Wskaż mi tę moją niemoc i bezradność. Bo zły na pewno nie jestem, raczej wk...
                                ;)
                                • ab_extra To nieuchronne :) 07.04.06, 13:33
                                  Młodzi gniewni zawsze w końcu stają się starymi wku..onymi (też chyba
                                  Poniedzielski :))
                                  A co do niemocy i bezradności: jeżeli się ktoś domaga, żeby administracyjnie
                                  coś z czymś zrobić mimo własnej przewagi sił i srodków, to o czym to świadczy?
                                  • 3promile Re: To nieuchronne :) 07.04.06, 13:34
                                    Ktoś? Owszem, ale przecież nie napisałem, że ja!
                                    • ab_extra Re: To nieuchronne :) 07.04.06, 13:38
                                      To o czym my tu cały dzień pie...y? :-D Tośmy się nagadali! Pozdrawiam :)
                                      • 3promile Re: To nieuchronne :) 07.04.06, 13:41
                                        A tak tolka, dlia paddierżanija razgawora ;)
        • indris NIKT... 07.04.06, 12:08
          ...nie może tych pojęć sensownie i intersubiektywnie zdefiniować. Dlatego
          wprowadzanie ich do PRAWA jest głupie i przeciwskuteczne, bo zawsze można to
          wyminąć a już Polacy po 45 latach PRL mają w tym wprawę szczególną.
          To oczywiście nie znaczy, że nie ma sprawy, znaczy tylko, że nie wszystkie
          sprawy, nawet ważne, powinno regulować prawo państwowe.

Była kiedyś anegdota opowiadanwśród prawników. Profesor na egzaminie
          przedstawił studentowi jakiś "casus" i poprosił, żeby student określił jakie to
          jest przestępstwo, czyli przypasował to do aktualnego prawa. Ale studentowi
          nijak sie to nie udawało. Wtedy profesor powiedział: proszę pana, to nie jest
          przestępstwo, to jest świństwo.
    • b.krakus zostawić ten skansen 07.04.06, 11:44
      niech się sam zdegraduje…
    • snajper55 Nie warto, ale... 07.04.06, 12:06
      ... warto sięgać po kodeks i sądzic winnych takich przestępstw, jak sianie
      nienawiści rasowej czy religijnej. Jak kilku nienawistników pójdzie siedzieć
      lub zapłaci wysokie grzywny, to przestaną prawo łamać.

S.
      • ab_extra Re: Nie warto, ale... 07.04.06, 12:16
        Hm... a czemu nie ma tych pozwów zarówno z powództwa cywilnego lub na wniosek
        prokuratora? Przeciez Owsiak jest najlepszym przykładem że mozna. Może dlatego,
        ze są trudne do udowodnienia w swietle faktów? TVN uzyło całej swojej
        telewizyjnej machiny śledczej i nic prócz zbioru pomówień z tego nie wyszło (a
        i niezłej kompromitacji z ujawninym scenariuszem).
        • hasz0 pojudzacie na Michalkiewicza? 07.04.06, 13:17
          Redaktorzy "Kursu" zjawiska te obserwowali z dużym niepokojem, który znajdował
          odzwierciedlenie w publicystyce zamieszczanej na łamach miesięcznika. Jeszcze w
          1988 roku, czyli na długo przed obradami "okrągłego stołu" w tekście Właśnie
          teraz: być albo nie być "Solidarności" redaktorzy "Kursu" przestrzegali związek
          przed spełnianiem żądań władz PRL uzależniających od tego rozpoczęcie rozmów z
          opozycją. 51 Zalecali liderom związkowym upór i konsekwentne trwanie przy
          pryncypiach "Solidarności". "Jakie mogą być konsekwencje tego cennego
          politycznie uporu?" - pyta redakcja. 52 I odpowiada: "Jeśli rząd PRL nie zgodzi
          się na dawny kształt >S<, a upór >S< będzie konsekwentny - Amerykanie nie dadzą
          kredytów. Rząd PRL-u i komuniści zaczną wówczas tracić jakiekolwiek oparcie w
          polskim społeczeństwie, gdyż gospodarka PRL bez zagranicznych kredytów runie. I
          pytanie, jakie powinni sobie postawić działacze >Solidarności< brzmi: czy
          lepiej, jeśli socjalizm załamie się jak najszybciej, jeszcze za naszego życia,
          czy też lepiej, jeśli przerzucimy straszną nędzę socjalizmu na nasze dzieci? A
          będzie to nędza większa niż jest nasza, pod każdym względem. Inaczej myśleć
          może tylko ten, kto wierzy w >pierestrojkę<, >demokratyczne przemiany w Związku
          Radzieckim< i tego rodzaju inne głupstwa." 53 Dziś, znając dalszy rozwój
          wypadków stwierdzić można, że iście proroczo brzmi zakończenie artykułu: "Od
          formatu działaczy >Solidarności< zależy, czy dostarczą komunistom kolejnego
          >listka figowego< i kolejnej dekoracji - czy będą raczej trwać przy prawdziwych
          wartościach. Oczywiście - rząd PRL-u kusi; rozszerza ilość funkcjonariuszy
          służby dyplomatycznej i obok b. urzędników ministerstw, które ulegają
          likwidacji, obok tradycyjnej kadry funkcjonariuszy SB znajdzie się zapewne
          jakaś ilość miejsc w dyplomacji dla tych działaczy "Solidarności", którzy
          przyjmą rządową ofertę. Będą i inne pokusy, które rząd wyszepcze do ucha
          chętnych... Nie stan wojenny był sprawdzianem ludzi "Solidarności" - ten
          sprawdzian jest dopiero przed nami". 54

Krytycznie odnosił się "Kurs" także do obrad "okrągłego stołu". Michalkiewicz i
          Miszalski uważali, że dążenie części warszawskiej opozycji o lewicowym
          rodowodzie do podzielenia się z PZPR władzą, przysłoniło jej rzeczywisty
          interes Polski. Komuniści zdając sobie sprawę z nieuchronności reform
          gospodarczych dążyć będą do takiego rozwoju zdarzeń, w konsekwencji którego
          swoją nadrzędną pozycję oprą już nie na podstawach ideologicznych lecz
          ekonomicznych. Redaktorzy "Kursu" przewidywali, że komuniści, pod płaszczykiem
          porozumienia, przeprowadzić będą chcieli kapitalizację, czyli inaczej -
          uwłaszczenie nomenklatury. Apelowali, by podczas negocjacji tzw. strona
          społeczna nie rezygnowała z żadnego elementu składającego się na tożsamość
          obozu opozycyjnego i narodu polskiego: "Bo cóż nam z tego przyjdzie, że włożymy
          nogę w drzwi do przedpokoju władzy, jeśliby miało się okazać, że zasadniczo,
          oprócz owych drzwi, nic nas z komunistami nie dzieli." 55

40, ostatni numer "Kursu" przynosi oświadczenie Ruchu Polityki Realnej
          utworzonego m.in. przez Janusza Korwin-Mikkego i przemianowanego później na
          Unię Polityki Realnej. 56 Miesięcznik przybliża czytelnikom program RPR,
          deklarację oraz statut. Do RPR wstąpił niebawem Michalkiewicz uznając to
          ugrupowanie za najbliższe ideowo opcji, przez 8 lat popularyzowanej
          przez "Kurs".
        • snajper55 Re: Nie warto, ale... 07.04.06, 13:44
          ab_extra napisał:

> Hm... a czemu nie ma tych pozwów zarówno z powództwa cywilnego lub na wniosek
          > prokuratora? Przeciez Owsiak jest najlepszym przykładem że mozna.

Co można ? Wyrok nie jest jeszcze prawomocny. Staiwam dolary przeciwko
          orzechom, że kary nie będzie. I właśnie dlatego pozwy są rzadkie. Zresztą
          Rydzyk nie stawia się na przesłuchania do prokuratury, bo ma ją gdzieś.

S.
    • kwakwa11 Nie. Ale zlikwidowac obecnego dyrektora. 07.04.06, 13:01
      na boczne tory, jak pedzia Jankowskiego.
      • bardzolysapala Re: Nie. Ale zlikwidowac obecnego dyrektora. 07.04.06, 13:10
        Pilni słuchacze dzień w dzien licznie są odprowadzani na miejsca wiecznego
        spoczynku a wraz z nimi renty i emerytury. Ze dwa , trzy lata i po radiu i
        telewizjii. Adyrektor bedzie chyba musiał występować w pawich piorach aby ktoś
        to coś chciał słuchać i ogladac.
        • ab_extra Więc o co to zamieszanie i armaty nabite gazetami? 07.04.06, 13:13
          • hasz0 ___________________to ci__________________________ 07.04.06, 13:20
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39900071&a=39916249
            • hasz0 Nie pomyłka_____________to ci_____________________ 07.04.06, 13:21
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39900071&a=39920668
              • hasz0 podłe to jakieś i hienowate pisze że wymrą a nie w 07.04.06, 13:27
                ie kto wcześniej.
              • snajper55 Nie znów pomyłka_____________to ci________________ 07.04.06, 14:29
                img.interia.pl/wiadomosci/nimg/Zydzi_maja_sporo_uwag_727477.jpg

S.
    • emerytka.z.rzeszowa2 Re: Czy rzeczywiście warto likwidować Radio Maryj 07.04.06, 13:37
      poodcinajcie sobie te wasze swinskie lby na znak protestu przeciwko prawdzie
      jaka plynie z rozglosni ludzi oddanych Polsce Wasza swiadomosc jest godna
      waszego pochodzenia sukinsyny smierdzace A nasze radio mozecie pocalowac tam
      gdzie slonce nie dochodzi
      • ab_extra A to a propos czego? :))) 07.04.06, 13:39
        • 3promile Re: A to a propos czego? :))) 07.04.06, 13:44
          A propos kwestii, czy babcie mają parę ;)
          • ab_extra Re: A to a propos czego? :))) 07.04.06, 14:18
            No, mają :) Pozazdroscić :)
    • dokowski To jest wewnętrzna sprawa Kościoła. Jeśli Kościół 07.04.06, 15:33
      ocenia pozytywnie RM, to pozwoli mu działać. Jeśli oceni że RM szkodzi
      Kościołowi, to każe mu się zamknąć.

Ja osobiście sądzę, że RM ośmiesza religijnych, więc niech działa, bo im gorzej
      dla religii, tym lepiej dla ludzi
    • homosovieticus Zlikwidować RM i otworzyć kluby Le Madam w kazdej 07.04.06, 15:56
      wsi i w każdym miasteczku.... po obu stronach Jordanu.
    • vigla a Radio TOK FM 07.04.06, 18:35
      A co z pierwszym (obecnie) radiem (dez)informacyjnym Radio TOK FM ?
      • homosovieticus Radio TOK FM w każdym polskim domu. 07.04.06, 18:48
        • ab_extra Głos Prawdy każdym domu 07.04.06, 19:37
    • maaax za cienkie "Bolki" jestescie 07.04.06, 21:46
      Konta złotówkowe

- PKO BP S.A. II/O Toruń
      nr 69 1020 5011 0000 9602 0012 9130

- Bank Pocztowy S.A. O/Toruń
      nr 77 1320 1120 2565 1113 2000 0003

z dopiskiem: "Dar na cele kultu religijnego"
      Konta walutowe

EUR - PKO BP S.A. II/O Toruń
      nr 65 1020 5011 0000 9602 0105 7298

Funty GBP - PKO BP S.A.
      nr 08 1020 5011 0000 9502 0105 7306

Dolary USD - PKO BP S.A.
      nr 13 1020 5011 0000 9302 0105 7314

(Ofiarodawcy spoza Polski przed numerem konta winni
      dopisać symbol PL, a po numerze: SWIFT - BPKOPLPW)
      Konto w USA

RADIO MARYJA, P.O. BOX 39565
      CHICAGO, IL 60639-0565
      Konto w Kanadzie

St. Stanislaus - St. Casimir's
      Polish Parishes - Credit Union Limited
      40 John St., Oakville, ONT L6K 1G8
      Numer konta: 84920
      • snajper55 Papież to też cienki Bolek ? ___nt 07.04.06, 22:53
        maaax napisał:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się