zapijaczonyryj 16.04.06, 19:22 Podały tą wiadomość Fakty. Wielebny twierdzi, ze ma ona właściwości lecznicze. I w moim osobistym przekoananiu klecha ma rację.TYż bede gotował. Tylko ni wim jak jom nazwem.Moze "Zdrowica" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave_duce Re: Proboszcz z Łacka pędzi bimber zwany "śliwowi 16.04.06, 19:24 zapijaczonyryj napisał: > Podały tą wiadomość Fakty. Wielebny twierdzi, ze ma ona właściwości > lecznicze. > I w moim osobistym przekoananiu klecha ma rację.TYż bede gotował. > Tylko ni wim jak jom nazwem.Moze "Zdrowica" Śliwowica z Łącka - mniammm... b/k Odpowiedz Link Zgłoś
copa.cojones Re: Proboszcz z Łacka pędzi bimber zwany "śliwowi 16.04.06, 20:01 zapijaczonyryj napisał: > Podały tą wiadomość Fakty. Wielebny twierdzi, ze ma ona właściwości > lecznicze. > I w moim osobistym przekoananiu klecha ma rację.TYż bede gotował. > Tylko ni wim jak jom nazwem.Moze "Zdrowica" Eeeee tam! cóś mi się wydaje po nicku, że i specyjałem o nazwie borygo byś się zadowolił. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarko-kaczka Re: Proboszcz z Łacka pędzi bimber zwany "śliwowi 16.04.06, 20:11 Eeeee tam! cóś mi się wydaje po nicku, że i specyjałem o nazwie borygo byś się zadowolił. :) A po tym nicku co Ci się wydaje? że moze jestem najwzniejszym człowiewkiem w POLSCE? Nie patrz na nicki tylko treśći Odpowiedz Link Zgłoś
dziewica.konsystorska Re: Proboszcz z Łacka pędzi bimber zwany "śliwowi 17.04.06, 04:09 zapijaczonyryj napisał: > Podały tą wiadomość Fakty. Wielebny twierdzi, ze ma ona właściwości > lecznicze. > I w moim osobistym przekoananiu klecha ma rację.TYż bede gotował. > Tylko ni wim jak jom nazwem.Moze "Zdrowica" Stawia na nogi! Odpowiedz Link Zgłoś
zgredziak Moze " ojciec derektor' tyz jom wali 17.04.06, 07:10 I dlatego ma takom pare do dowalania innym. A kupywa jom pewno za kase ktorom przekrencil. Odpowiedz Link Zgłoś
zel.bet.zel Re: Ojciec Dyrektor jest uczciwym obywatelem IV RP 17.04.06, 07:26 zgredziak napisał: > I dlatego ma takom pare do dowalania innym. A kupywa jom pewno za kase ktorom > przekrencil. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczonyryj Re: Ojciec Dyrektor jest uczciwym obywatelem IV R 17.04.06, 07:35 i z oszcędnosci kupił sobie Maybacha.Tyteż oszcędzaj to sobie kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Bardzo dobrze! 17.04.06, 07:37 Wprawdzie nie nadużywam napitków wyskokowych ale cieszę sie, ze wreszcie będzie można w knajpkach do obiadu czy tez bez obiadu napić sie swwojskiejnaleweczki. W nalewki nasza kuchnia polska jest przebogata. I pewnie będą nie tylko śliwowice, ale i tarninówki czy jarzębiaki, orzechówki. Paleta przebogatych aromatów. Świetne zajęcie dla emerytów... ale nie tylko. Oczywiście proboszczowi jednak niebardzo wypada, chociaż... dlaczego nie! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Bardzo dobrze! 17.04.06, 07:42 sawa.com napisała: > Wprawdzie nie nadużywam napitków wyskokowych ale cieszę sie, ze wreszcie będzie > > można w knajpkach do obiadu czy tez bez obiadu napić sie swwojskiejnaleweczki. > W nalewki nasza kuchnia polska jest przebogata. I pewnie będą nie tylko > śliwowice, ale i tarninówki czy jarzębiaki, orzechówki. Paleta przebogatych > aromatów. Świetne zajęcie dla emerytów... ale nie tylko. > > Oczywiście proboszczowi jednak niebardzo wypada, chociaż... dlaczego nie! No pewnie. Nalewka poświęcona będzie zdrowsza. Zakony niektóre słynęły ze specjałów. A to piwa, a to miodu piwnego. Judajczycy zdaje się, ze opatentowali swoją wódkę koszerną. Więc nie powinnismy mieć pretensji do proboszcza z Chełma albo Chełmna - on nie jest z Łącka. W Łącku był wikariuszem i wtedy poznał recepturę. Oglądałam wczoraj tego newsa na trzeźwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Polskie specjały 17.04.06, 07:55 "Piwa i miody były polskimi napojami narodowymi jeszcze na początku XVI w. Znakomity historyk polski Jan Długosz (1415 - 1480)opowiada, że książe sandomierski i krakowski Leszek Biały (1186 - 1227)zażądali od papieża zwolnienia ze ślubów odbycia pielgrzymki do Ziemi Świętej, tłumacząc się tym, że tam piwa i miodu nie znają, a on nie pija innych nopojów. Argument był tak poważny, że książe otrzymał upragnione zwolnienie. Opowiadano też że papież Klemens VIII, przebywający w r. 1588 w Polsce jako legat Stolicy Apostolskiej, stał się wielkim entuzjastą znakomitego piwa wyrabianego w Warce. Gdy - już jako papież - ciężko w Rzymie zaniemógł, domagał się, majacząc w gorączce, piwa wareckiego, wołając: Piva di Varca. Rejestr piw staropolskich wyrabianych w różnych miastach obejmuje kilkadziesiąt pozycji. Sławne - i po dziś dzień znane piwo grodziskie eksportowano aż do Brandenburgii. Słyneły też piwa klasztorne oraz "szlacheckie" wyrabiane według zazdrośnie strzeżonych receptur. Piwowarstwo stało się wcześnie bardzo ważną i znakomicie opłacalną gałęzią przemysłu krajowego. I tak np. bogaty cech piwowarski istniał w Krakowie już w XV w, posiadając własną basztę w murach miejskich, z której w czasie oblężenia, bronił miasta." Odpowiedz Link Zgłoś
zel.bet.zel Re: Bardzo dobrze! Niewątpliwie! 17.04.06, 07:59 sawa.com napisała: > > No pewnie. Nalewka poświęcona będzie zdrowsza. > Oczywiście, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Bardzo dobrze! Niewątpliwie! 17.04.06, 09:34 mam nadzieję,że poświęcona spirytusem. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Bardzo dobrze! 17.04.06, 09:33 polecam mieszaninę wisni z pestkami z czarną porzeczką w proporcjach 2:1 oraz dereniówkę. co to znaczy proboszczowi nie bardzo wypada? JAK NAJBARDZIEJ!tyle wieków tradycji! Odpowiedz Link Zgłoś