Dodaj do ulubionych

PIS 32 % - PO 27 %

14.05.06, 14:19
najnowszy sondaz PGB.
SLD 18% - Samoobroba 11%

Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem
na Godota.
Obserwuj wątek
    • drapak.pl Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:24
      nic tak nie poprawia nastroju w niedzielne popołudnie jak korzystne sondaże. no
      lewactwo, ujadajcie!
      • maaac Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:39
        > nic tak nie poprawia nastroju w niedzielne popołudnie jak korzystne sondaże.
        no
        >
        > lewactwo, ujadajcie!

I pomyślał by kto, że wzrost popularności SLD tak ucieszy zwolenników nowego
        układu. Choć w sumie to oczywiste - spada znaczenie liberałów wzrasta partii
        lewicowych. Tylko dlaczego lewactwo ma ujadać skoro jak wyżej widać to raczej
        tańczy z radości?
      • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:42
        Naucz że się że pojęcie leawkó dotyczy aktywistów i polityków ugrupowań
        zielonych, feministycznych, antyklerykalnych czy komunistów
        • logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:52
          "Lewactwo" to słówko-wytrych. Tak jak z drugiej strony "faszyści".
          No, może nie do końca wytrych - subtelność użycia tych dwóch wyrażeń przez
          niektórych na FK można przyrównać raczej do wchodzenia przy użyciu łomu.
          Tak czy inaczej - używane słowa określają raczej mówiącego niż obmawianych ;)
          • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:56
            Ta, fakt że czytając wyłącznie forum człowiek nic by z tych pojęć nie zrozumiał
            poza tym że są to strzaszliwi worgowie:)
    • krystian71 to odpowiedz na apel PO :))) 14.05.06, 14:32
      tego malego pieska , ktory wypadl z san
      • sierzant_nowak a wiesz co sie z wami stanie w wyborach 14.05.06, 14:38
        samorzadowych? Gdy w wiekszosci kraju powstana samorzady koalicji PO-SLD-SDPL? I jaki wrzask podniesiecie, gdy w przyszlych parlamentarnych (stawiam na jesien) znowu znajdziecie sie na politycznych peryferiach, a rzadzic bedzie PO z lewica?
        • krystian71 Re: a wiesz co sie z wami stanie w wyborach 14.05.06, 14:46
          koalicja wtyborcza to bron obosieczna,
          nie wiem z ktorego dnia sa te wyniki, ale mozna przypuszczac,ze jest to wyrazny
          sygnal na temat,co opinia publiczna mysli o nowej koalicji, z zalozeniem,ze
          ciagle przy jazgoczacych mediach tak naprawde pare punktoe procentowych mozna
          jeszcze PIS-owi dolozyc.,tradycyjnie.
          Rozmawiamy jednak o konkretnych wynikach, to co ty podajesz,to tylko
          spekulacja,na razie nieweryfikowalna, wiec tylko strata czasu.
          Poczekajmy na pierwsze przedwyborcze sondaze,jak elektorat PO np sie odniesie
          do zamierzonego sojuszu z SLD
    • joella.r A LPR? i gdzie można znaleźć ten sondaż? /n 14.05.06, 14:34
      • artsg Re: A LPR? i gdzie można znaleźć ten sondaż? /n 14.05.06, 14:50
        Pewnie na głównej gazeta.pl albo pedecji
        • joella.r sprawdzałam w gazeta.pl, ale nie ma :) /n 14.05.06, 14:52
          • artsg Re: sprawdzałam w gazeta.pl, ale nie ma :) /n 14.05.06, 14:55
            Przecież żartowałem.
            Pewnie się przemkną te sondaże bez żadnych komentarzy.
    • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:34
      Matko... SLD 18?! Dramat;( Mam nadzieję że to błąd statystyczny.
      • sierzant_nowak dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:37
        ze koalicja PO (wiekszosc) + nowa lewica (SLD/SDPL/PD) to 100x lepsze rozwiazanie niz PiS. Bo kryptolewica w postaci PiSu (to co Lech Pisior Pierwszy mowil dzisiaj o zwiazkach zawodowych!) to koszmar...
        • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:38
          SLD to nie jest, nie było i nie będzie lepsze rozwiązanie.
          • sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:41
            > SLD to nie jest, nie było i nie będzie lepsze rozwiązanie.

dyskutowalbym. PiS jest teraz (po przesunieciu jakiego dokonal w ostatnich 7 m-cach) - gospodarczo - bardziej lewicowy niz SLD! Vide wstrzymanie prywatyzacji, centralizacja wladzy, postulat wzmocnienia (sic!) zwiazkow zawodowych, centralizacja i "budzetyzacja" sluzby zdrowia. Dlatego koalicja (ze wzgledow programowych) PO-PiS przestala byc mozliwa. A w tej sytuacji uwazam, ze PO-SLD-SDPL-PD to rozwiazanie duzo lepsze niz PiS-LPR-SO.
            • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:45
              SLD to raczej centrolewica. Tyle że układy korpucyjne powstałe między innymi za
              rządów SLD już dość polsce szkodzą. Dla twórców tego nowotworu nie ma miejsca w
              rządzie, a właściwie być nie powinno. Tego naprawdę nie można lekceważyć. Poza
              tym SLD będąc u władzy pokazało że nie ma siły do potrzebnych reform.
              • sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:54
                > SLD to raczej centrolewica. Tyle że układy korpucyjne powstałe między innymi za
                >
                > rządów SLD już dość polsce szkodzą. Dla twórców tego nowotworu nie ma miejsca w
                >
                > rządzie, a właściwie być nie powinno. Tego naprawdę nie można lekceważyć. Poza
                > tym SLD będąc u władzy pokazało że nie ma siły do potrzebnych reform.

Powtorze to, co pisalem w tym watku gdzie indziej: Nie kwestionuje kwestii "zepsucia" aparatu SLD, ale mam
                wrazenie ze rzady millera daly duzo do myslenia. Bo okazalo sie, ze nawet majac plecy na najwyzszym szczeblu, mozna isc siedziec.
                Polaczenie efektu odstraszenia (przyklady Rywina, "zelaznej damy lewicy" z mezem, dochnala, jagielly itd) z tendencja do naprawy
                SLD u jej obecnych wladz daje - mnie przynajmniej - duzo wieksze nadzieje na sensowna wspolprace (ja jestem zwolennikiem PO) niz
                skompromitowany jak dla mnie PiS. Dodatkowo: widac bylo po wyniku SLD w tych wyborach do czego doprowadzily afery w polaczeniu z biernoscia rzadzenia. Widac to bedzie po rzadach PiSu, ktore nic z trudnych zadan nie ruszaja. Mysle ze rzad utworzony przez PO (30% glosow w wyborach) i nowa lewice (SLD-SDPL-PD - 20% w wyborach) mialby szanse na drastycznie wieksze dokonania niz obecna tfu koalicja...

I jeszcze jedno - jak nie to, to co? Bo wg. mnie z PiSem w tej postaci nie da sie nic zrobic... wiec mozliwe scenariusze to:
                1. rzad wiekszosciowy PO. Byloby super, ale szanse nikle...
                2. rzad PO - czesc PiS (tzw oboz marcinkiewicza)
                3. rzad PO-lewica
                • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:00
                  Jak nie to to ordynacja większościowa. Moim zdaniem jest to niezbędne. W
                  możliwość nauki SLD jakoś nie chce mi się wierzyć. Już w wyborach
                  uzupełniających w Częstochowie wrócili do preferowania partyjnego betonu, a pod
                  koniec kadencji podczas prób wprowadzenia "plau Hausnera" pokazali że nie są w
                  stanie wprowadzić odważnych reform, nawet jeśli są one niezbędne. POza tym ja
                  odnisłem wrażenie że ta partia ma po prostu zdemoralizowane kadry. Skąd niby
                  tyle afer?
              • logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:56
                Racja, racja. Tyle że co nieco twórców owych układów obecnie (głównie jako SO)
                całkiem nieźle się instaluje w nowych warunkach. A dotychczasowe działania
                PiS i s-ki (z.o.o ;) wyglądają raczej na próbę zastąpienia starego układu
                nowym, niż walki z układowością życia publicznego.
                • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:03
                  nie wiem czy PiSowi chodziło o usunięcie układu, czy o jego zastąpienie
                  własnym, ale będziemy mieli okazję się przekonać. SO na pewno będzie
                  wprowadzała swoich gdzie się da i da się to wytłmaczyć nawet bez podejrzewania
                  ich o korupcje- wytwarzanie kadr. Moim zdaniem nie pozostaje w tej chwili nic
                  innego jak patrzeć koalicji na ręce. Nie ma co ryczeć teraz, gdy powodów jest
                  stosunkowo niewiele, bo moze to zatkać uszy społeczeństwu, a powodów do
                  krzyczenia może być w przyszłości dużo więcej.
                  • logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:15
                    > nie wiem czy PiSowi chodziło o usunięcie układu, czy o jego zastąpienie
                    > własnym, ale będziemy mieli okazję się przekonać.

Racja - choć w moim odczuciu jak dotąd więcej wskazuje na to drugie.

> SO na pewno będzie wprowadzała swoich gdzie się da i da się to wytłmaczyć
                    > nawet bez podejrzewania ich o korupcje- wytwarzanie kadr.

Owszem. Ale ludzi raz skutecznie umoczonych ciężko nie podejrzewać...

Co do wniosków ogólnych zgoda - nie ma co utrzymywać syren const włączonych.
                    Ale też patrząc na łapki Kaczorom i spółce nie można nie mówić o "wątpliwych"
                    posunięciach (a za takie mam choćby ostatnie nominacje ministerialne, z
                    Giertychem na czele)

• humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:27
                      Ten Giertych to chyba faktycznie była konieczność. W Ozonie jest dość ciekawa
                      analiza tej całej afery koalicyjnej ostatnich miesięcy:
                      www.ozon.pl/tygodnikozon_2_15_1518_2006_19_1.html
                      Myślę ze jest w niej sporo prawdy. Niestety nie jest to całość:/ Jak coś mogię
                      postarać się wrzucić to i owo ręcznie.
                      • logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:38
                        Dzięki już za ten namiar - choć chyba autorzy artykułu nie doceniają Leppieja...
                        • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:47
                          Jacek Rostowski. Nie powiedziałem że całościowo jest słuszny. Jest w nim po
                          prostu sporo ciekawych ujęć.
        • maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:43
          Wypraszam sobie wiązanie SLD/SDPL z PD - wspólne działanie wynika jedynie ze
          strachu z powrotu do PRL (kapitalistom z SLD też to się nie podoba), a z
          drugiej niechęci PO do współpracy z kimkolwiek.
          W sumie to PO nie rozumiem - staje się coraz bardziej osamotniona na scenie
          politycznej - może to jest jednym z powodów spadku poparcia?
          • humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:46
            Weź pod uwagę że część działaczy SLD współtworzy PD. Te partie nie są wcale tak
            oddległe. I jedna i druga to centrum.
            • maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:51
              Jeżeli tak to traktować to ok. Tyle że ci politycy którzy przeszli do PD mieli
              raczej liberalne podejście do gospodarki (jak na polskie warunki oczywiście).
          • sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:49
            > Wypraszam sobie wiązanie SLD/SDPL z PD

to jest jeden oboz (mam na mysli program, przede wszystkim gospodarczy). Nie kwestionuje kwestii "zepsucia" aparatu SLD, ale mam wrazenie ze rzady millera daly duzo do myslenia. Bo okazalo sie, ze nawet majac plecy na najwyzszym szczeblu, mozna isc siedziec. Polaczenie efektu odstraszenia (przyklady Rywina, "zelaznej damy lewicy" z mezem, dochnala, jagielly itd) z tendencja do naprawy SLD u jej obecnych wladz daje - mnie przynajmniej - duzo wieksze nadzieje na sensowna wspolprace (ja jestem zwolennikiem PO) niz skompromitowany jak dla mnie PiS.
            • maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:04
              Jeszcze raz - PD z lewicą jako myślą polityczną nie ma nic wspólnego. Łączy je
              raczej z SLD wizja państwa, w którym mniejszości mają też coś do powiedzenia no
              i ta bradziej "liberalna" niż w PiS wizja gospodarki.
              Od PO tak naprawde PD różni się tylko zaszłościami historycznymi no i chęcią
              wepchnięcia przez PO-PD bardziej na lewo.
              • marga_f Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:43
                PD i PSL jako odrębne partie powinny sie starać o elektorat , tak żeby w
                przyszłych wyborach mieć te kolkanaście procent i wejśc do koaalicji z PO.
                Może tak ?
                • maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:52
                  Fajne tylko nie realne. :)
                  • marga_f Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 16:10
                    maaac napisał:

> Fajne tylko nie realne. :)

Wiem.
        • wan4 Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:50
          > niz PiS. Bo kryptolewica w postaci PiSu (to co Lech Pisior Pierwszy mowil dz
          > isiaj o zwiazkach zawodowych!) to koszmar...

Dokładnie, prawicowiec prozwiązkowiec... równie dobrze mógł o sobie w duchu tej
          kaczej logiki powiedzieć: katolicki islamista
          • olek.komsomolec dramat?Dzięki tuskowi i rokicie mam teraz wrażenie 14.05.06, 15:45
            że platforma znalazła się juz na równii pochyłej. Kaczyńscy są chyba z innej
            partii, której dzięki Kaczyńskim wzrosło.
      • borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:38
        Pociesz się,że Nowa Lewica zdobędzie 25%.
        ===================
        Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna.
        • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:40
          Ale gdzie tu powód do radośc? Różnej maści ekolodzy, feminiści i inni tacy w
          parlamentci w okresie gdy potrzebna jest przebudowa gospodarki to żaden powód
          do radości.
          • borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:50
            7 miesięcy rządów Kaczystów przekonało mnie,że PIS jest dużo gorsze niż SLD.
            ===================
            • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:55
              Jakich rządów? Oni prawie nic nie byli w stanie zrobić. Poza tym wygląda na to
              że nowa koalicja może mieć pewne sukcesy. Norwegowie chcą by rurociąg do
              Szwecji poszedł dalej- do Polski, Marcinkiewicz kombinuje by rurociąg Rosja-
              Niemcy stał się wspólnym projektem europejskim, co też może być niezłym
              pomysłem, a EU zgodziła się na zwiększenie limitów produkcji mleka. Jeśli
              jeszcze Zycie uda się od przyszłego roku coś pozmieniać w budżecie i finansach
              publicznych, a LPE i SO nie zdołają przeforsować zbyt wielu wydatków, może nie
              być tak źle.
              Poza tym porównywanie PiS z SLD uważam za niepoważne. SLD to obecnie ten poziom
              szkodliwości co Samoobrona.
              • abstrakt2003 Zrobić mogli bardzowiele ale nie potrafili 14.05.06, 15:07
                Z tymi Norwegami to plotka, nikt tego nie potwierdził.
                Marcinkiewicz zdementował plotki o "kombinowaniu" a vice minister który je
                rozpuszczał wyleciał z pracy.
                Podniesienie limitów zajęło im 7 miesięcy!? A co z wnioskami o dopłaty
                bezpośrednie? Czy już wydrukowali czy może dalej czekają?
                SLD jest przewidywane SO, PiS i LPR nie są.
                • humbak Re: Zrobić mogli bardzowiele ale nie potrafili 14.05.06, 15:10
                  Przediwyalność to jeszcze nie wszytko. Ważne są uzyskane wyniki, a te w
                  przypadku SLD byłby mizerne (obecny wzrost z tego co czytałem jest skutkiem
                  ogólenj tendencji, nie jakichś szczególnych działań z naszej strony).
                  • abstrakt2003 Popatrz a ja myślałem że 14.05.06, 15:11
                    wzrost gospodarczy jest zasługą premiera Marcinkiewicza.
                    • humbak Re: Popatrz a ja myślałem że 14.05.06, 15:13
                      Abstrakcie, weźże ze mną nie rozmawiaj jak ze zwolennikiem PiSu:)
                      • abstrakt2003 Wybacz ale to do nich pośrednio post adresowałem 14.05.06, 15:14
                        :)
                        • humbak Re: Wybacz ale to do nich pośrednio post adresowa 14.05.06, 15:15
                          Acha, no to się nie gniewam;)
            • olek.komsomolec Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:55
              7 miesięcy rzadów PiS przekonało wyborców, ze SLD jest lepsze od PO.
              • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:07
                Kolejny zelota.
            • michal00 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:56
              Zawsze byles komuchem borbalku, czasowo przefarbowanym na "liberala" jak swego
              czasu Rakowski. Nie udawaj, ze dopiero rzady PiS przekonaly cie do SLD :-)
          • logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:01
            Różnej maści ekolodzy, feminiści itp. w parlamencie to jak dla mnie całkiem
            niezły powód do radości - dopóki tego parlamentu nie zdominują...
            • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:05
              Oni byliby czymś dobrym, gdyby nie to że to są zazwyczaj socjaliści. Mają do
              tego talent demagogiczny i mogą poważnie zaszkodzić ewentualnemu projektowi
              zmian. W sprawnie (lub chociaż w miare sprawnie) działającej gospodarce ich
              obecność jest porządana, nawet jesli się z nimi nie zgadza.
              • logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:17
                Co racja to racja - i dlatego nie chciałbym żeby nadawali ton dyskusji
                publicznej. Ale pytanie, czy ich całkowita nieobecność nie byłaby jeszcze
                gorsza...
                • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:27
                  W tej chwili? Nie wiem czy są jakoś szczególnie potrzebni... ale może czegoś
                  nie dostrzegam?
                  • logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:37
                    Jako hamulec i syrena alarmowa. Taki zestawik jest konieczny, nawet jeśli w
                    danym momencie nie ma powodu do natychmiastowego użycia. Natomiast nie jest
                    potrzebna jazda cały czas na sygnale.
                    • swoboda_t Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:17
                      Akurat hamulcowych to w parlamencie nie brakuje :|
                      • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:36
                        Nie o takich hamulcowych chodzi:)
    • mariner4 AWS podało władzę SLD niemal na 14.05.06, 14:42
      srebrnej tacy. Teraz PiS pracuje na sukces lewicy znowu.
      M.
      • olek.komsomolec PiS podało SLD na tacy elektorat Platformy. 14.05.06, 14:47
        mariner4 napisał:

> srebrnej tacy. Teraz PiS pracuje na sukces lewicy znowu.
    • wan4 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:45
      Liderzy PO najwyraźniej sobie nie radza przy zmasowanym czarnym PR wszystkich
      PiSiorów, w tym zwłaszcza prezydenta.

Powinni werbalnie być bardzo wyrazistą opozycją, a tylko kluczowe i naprawdę
      korzystne ustawy realnie popierać (o ile takie sie pojawią) i po cichu. Moment
      powstania koalicji rządowej z Lepperem totalnie przespali, a była to taka
      okazja, by zmieszać Kaczorów z błotem (zasłużenie)

Mam na razie nadzieje, że to bład statystyczny a nie trend...
      • swoboda_t Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:23
        PO zachowuje się beznadziejnie i obawiam się, że to się nie zmieni. Są nijacy,
        mało efektywni, bierni i nieprzekonujący. Przepadną na korzyść postkomuchów, a
        zachowawcza koalicja stołków będzie trwać. Może nawet dłużej niż jedną
        kadencję, bo alternatywy dla niej nie widać nawet na horyzoncie.
    • nie_trawie_glupcow 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosciowy? 14.05.06, 14:45
      Toz to liczbowa tragedia!!!
      • humbak Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 14:47
        Weź pod uwagę że w parlamencie będą miały większy udział, bo część partii nie
        wejdzie.
        • ppppp7 Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 15:02
          Ale 32+11 < 27+18
          czyli w dalszym ciągu du.a zimna
          • humbak Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 15:08
            A tak, na to nie spojrzałem:P Tyle że partia która wygra rusza pierwsza, więc
            tak naprawdę znów wiele zależy od innych partii.
    • artsg To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 14:53
      tribunus napisał:

> najnowszy sondaz PGB.
      > SLD 18% - Samoobroba 11%
      >
      > Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem
      > na Godota.
      • haen1950 Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:05
        W sumie jest ciągle remis. Platforma zaczyna płacić za swoje niezdecydowanie.
        Nie wiem, czy liczy na podział i kryzys w PiS, czy też czeka na kongres i
        wybory. Jedno jest pewne, lewica zaczyna się odbudowywać na dwóch prostych
        filarach: proeuropejskość i antyklerykalizm.
        Mam nadzieję, że na kongresie powstanie wreszcie jasny i klarowny program.
        Wnerwia mnie to.
        • ppppp7 Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:18
          Traci też PIS! W tym sejmie może mieć koalicję aż 280 głosów. W nowym tylko
          230. Zyskuje SLD.
        • artsg Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:29
          haen1950 napisał:

> W sumie jest ciągle remis. Platforma zaczyna płacić za swoje niezdecydowanie.
          > Nie wiem, czy liczy na podział i kryzys w PiS, czy też czeka na kongres i
          > wybory. Jedno jest pewne, lewica zaczyna się odbudowywać na dwóch prostych
          > filarach: proeuropejskość i antyklerykalizm.
          > Mam nadzieję, że na kongresie powstanie wreszcie jasny i klarowny program.
          > Wnerwia mnie to.

Jeżeli PO zbrata się z SLD to faktycznie remis. Tylko w takim przypadku PO
          straciłoby przynajmniej połowę tego co ma teraz.
    • abstrakt2003 Sondaż jest tutaj 14.05.06, 15:02
      serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3344162.html
      • abstrakt2003 strona przestała się wyświetlać 14.05.06, 15:10
        GW coś kombinuje.
        • humbak Re: strona przestała się wyświetlać 14.05.06, 15:16
          Pjawia się i znika i znika;P
    • iza.bella.iza Skąd te dane??? 14.05.06, 15:04
      tribunus napisał:

> najnowszy sondaz PGB.
      >
      > Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem
      > na Godota.

Na stronie PGB ostatnie badanie jest z początku kwietnia i tam są inne dane -
      PO 30%, PiS 29%, SLD+SDPL 15%.
    • iza.bella.iza stare dane:))))) z lutego:))))))) 14.05.06, 15:07
      "Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ostatni (25-26 lutego) weekend lutego,
      wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość - wynika z najnowszego sondażu Polskiej
      Grupy Badawczej (PGB). Na PiS chce głosować 31 proc badanych - o 3 pkt proc.
      więcej niż w sondażu z początku miesiąca."
      • humbak Re: stare dane:))))) z lutego:))))))) 14.05.06, 15:15
        Uffff... a już łapałem nerwicę. Dobrze że choć Tobie chciało się sprawdzić:)
        • iza.bella.iza skucha, niestety:( 14.05.06, 15:18
          Źle wytropiłam - wyszukiwarka nie wyrzuciła najnowszego newsa.
          • humbak Re: skucha, niestety:( 14.05.06, 15:28
            A więc jednak syf:/
    • ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:08
      Ha, ha, ha.
      Pat całkowity.
      PIS+SBR+MN = 230 posłów
      • ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:09
        Ale:
        PO+SLD+MN = 232 posłów :)
        • ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:13
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3344115.html
          ta się wyświetla OK
          • abstrakt2003 Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:17
            PiS+SLD? Dogadali się z Leppere to i z Millerem potrafią.
            • maaac Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:21
              SLD zbyt liberalne dla nich zarówno gospodarczo jak i pod względem obyczajowym.
              Z SO - PiS wiąże bardzo wiele: podobne poglądy gospodarcze, wiara w cuda,
              obarczanie winą za kłopoty w kraju mitycznych "innych", elektorat na niskim
              stopniu wykształcenia...
            • borbali Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:29
              Nierealne.O.Rydzyk nie zaakceptuje SLD i vice wersa.
              =========================
              • abstrakt2003 oj-dyr zaakceptował masona na stanowisku prezesa 14.05.06, 15:31
                TVP to i SLD przełknie jeśli bedzie mu się to opłacać.
                • maaac Re: oj-dyr zaakceptował masona na stanowisku prez 14.05.06, 15:55
                  Szefowie oj.dyr.'a nie lubią programowo SLD za zdradę socjalizmu. Obcieli by mu
                  dofinansowanie i wyłączyli nadajniki.
            • marga_f Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:47
              abstrakt2003 napisał:

> PiS+SLD? Dogadali się z Leppere to i z Millerem potrafią.

Programowo chyba im po drodze.Tyle ze PiS ideologicznie nienawidzi SLD.

Gdyby wybory odbyły sie dziś być może wynik wyborów by na to wskazywał.
    • ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:45
      Wg tego sondażu:
      PIS 32 - 180 posłów
      PO 27 - 146
      SLD 18 - 84
      SBr 11 - 48

Ani PIS+SBR=228, ani PO+SLD=230 nie dają stabilnej większości
      Rozwiązania:
      Albo kolejne wybory :)
      albo PIS+SBR zaczynają rozmowy z SLD :)
      albo wracamy do punktu wyjścia czyli POPIS :)
      • olek.komsomolec Uważam że PO powinna się w parady gejów włączyć. 14.05.06, 15:56
        Jak beda stac z boku i czekać, to ich nawet frasyniuki przescigną.
        • humbak Re: Uważam że PO powinna się w parady gejów włącz 14.05.06, 16:00
          Weź się nie zachowuj jak troll... chyba że tym właśnie jesteś.
        • marga_f Re: Uważam że PO powinna się w parady gejów włącz 14.05.06, 16:09
          olek.komsomolec napisał:

> Jak beda stac z boku i czekać, to ich nawet frasyniuki przescigną.

Niestety PO ma najtrudniejsze zadanie w tym kraju , gdzie do ludzi bardziej
          przemawiają tanie hasła niz ciężka praca.
    • marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:50
      PO - DO ROBOTY.
      Zakładać własną gazetę.

SLD ma TRYBUNĘ I Wyborczą.
      PiS MA WSZYSTKIE POZOSTAŁE MEDIA.

Potrzebny jest dziennik dla PO.
      • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:53
        Wiesz że Ozon nzleży do Palikota?
        • olek.olek Brawo SLD ! 14.05.06, 15:57
          W nim jedyna szansa.
          • marga_f Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:02
            olek.olek napisał:

> W nim jedyna szansa.

Taa na kolejny zastój.
        • marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:04
          humbak napisał:

> Wiesz że Ozon nzleży do Palikota?

Potrzebny jest dziennik w którym by pisali o wszystkim co robią i który dotrze
          do wszystkich.
          • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:31
            Takie coś nie jest normalnym zjawiskiem. Od wszystkich informacji, to są strony
            partii na przykład.
            • marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:39
              humbak napisał:

> Takie coś nie jest normalnym zjawiskiem. Od wszystkich informacji, to są
              strony
              >
              > partii na przykład.

Trybuna jest żywym przykładem że jest.Mogą tam pisać o wszystkim bez problemów.
              Po za tym wez pod uwagę że ok.70 ludzi nie interesuje polityka , co jest
              zjawiskiem normalnym w każdym społeczeństwie.Internet ile ludzi posiada?
              • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:47
                Trybuna nie jest normalnym zjawiskiem:) To relikt. A co do tych 70[%] to chyba
                lekko przesadzasz, choć faktycznie wiele osób politykę, i kwestie ekonomii
                lekceważy, co tak naprawdę jest dobrym argumentem na absurdalność systemu w
                którym żyjemy. A dostępność internetu jest coraz większa.
                • marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:58
                  Nie wszystkich stać na internet.Wśród ludzi , ktorych znam ma go tylko...
                  policzyć na palcach jednej ręki.

Może w Polsce w ciągu ostatnich miesięcy więcej ludzi interesuje sie polityką
                  ze względu na to co sie dzieje.Ale tak ogólnie to zwykłych ludzi interesuje ich
                  codzienne życie i trudno brać im to za złe.

• humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 17:07
                    Skoro można już z niego korzystać z pośrednictwem tivi kablowej, to chyba nie
                    jest aż tak źle- a będzie lepiej. Oczywiście w małych miejscowościahc jest
                    gorze, ale powoli i to się zmieni.

>trudno brać im to za złe.

Wcale nie trudno. Życie w państwie demokratycznym nakłada na obywateli pewne
                    obowiązki. Skoro chce się narzekać na liberałów i giertychów, to trzeba
                    podejmować świadome wybory. Taka jest kolej rzeczy. Ci którzy nie głosują, albo
                    nie głosują świadomie sami się wykluczają ze współdecyddowania o losach kraju w
                    którym żyją, a więc i własnych.
                    • marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 18:13
                      W krajach rozwiniętych Europy może jest to prostsze.Ludzie idą do pracy , rano
                      przy kawie czytaja swój ulubiony dziennik , po pracy odpoczywają , wieczorem w
                      wiadomościach dowiadują sie co się dzieje w kraju.Nie podoba im sie co robi
                      jedna partia , jak są ,wybory głosują na inną.

U nas wiążą koniec z końcem , głowią się jak zapłacić rachunki, w jednym
                      dzienniku nie zawsze można dowiedzieć sie o co chodzi a po wieczornych
                      wiadomościach maja ochotę wyrzucić telewizor przez okno i zarzekają się że
                      więcej na wybory nie pójdą.Nie można ich za to winić.

Może uprościłam ale mniej więcej myślę że tak to wygląda.
                      A partie opozycyjne w tym kraju mają niewielką siłę przebicia się w mediach,
                      ktokolwiek by nie rządził.

Politycy też nie wbzudzają zaufania , póki co.

• marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 20:04
                        Mniej więcej tak to wygląda.Myślę.
                        • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 20:12
                          Wieczorem zmęczeni polacy oglądają kretyńskie seriale zamiast poczytać o czymś,
                          co ma dla nich faktyczne znaczenie. Ludzie muszą zrozumieć że mogą wpływać na
                          losy kraju w którym żyją i na swoje własne życie.
    • nurni chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:14
      sa w tej chili bez znaczenia. To brak wiekszosci gotowej do realizacji ustaw
      determinowal chec przeprowadzenia nowych wyborow. Chec w koncu oczywista.
      Dlatego czy sa takie czy siakie - bez znaczenia.
      Co polecam uwadze tych ktorzy zaczna bakac o nowych wyborach ...bo sondaze.
      • marga_f Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:18
        Myślę że wybory będą za 3 i pół roku.No chyba że za półtora...
        • nurni Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:21
          gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne.
          • maaac Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:27
            > gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne.

eee...., a tak co 4 lata to nie warto?
            • nurni Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:31
              maaac napisał:

> > gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne.
              >
              > eee...., a tak co 4 lata to nie warto?

Wazny jest wylacznie interes panstwa - zyczylbym sobie zakazu przedterminowych
              wyborow wszedzie poza Polska. Dlatego ze zakaz ow bylby po prostu idiotyczny.

Czy ja tu nie tracu czasu piszac rzeczy oczywiste?
              • maaac Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:46
                > Wazny jest wylacznie interes panstwa - zyczylbym sobie zakazu
                przedterminowych
                > wyborow wszedzie poza Polska. Dlatego ze zakaz ow bylby po prostu idiotyczny.
                >
                > Czy ja tu nie tracu czasu piszac rzeczy oczywiste?

Mógłbyś jeszcze raz i spokojnie wyłuszczyć swoje racje?
                Jak na razie sprecyzowałeś że nie chodziło ci o wybory w ogólności, a wyłącznie
                przed terminowe. Możesz napisać co teraz chciałeś powiedzieć po za tym że
                jesteś sfrustrowany?
          • humbak Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:32
            Jeśli większość nie jest zdolna do rządzenia chyba też;)
      • ppppp7 Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:26
        Pod warunkiem, że koalicja wytrzyma tworzenie budżetu i jesienne wybory
        samorządowe, kiedy będą walczyć o ten sam elektorat. A na to nie postawiłbym
        jednej złotówki
        • humbak Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:33
          To jest jedna z największych mielizn na horyoncie nowej koalicji.
    • borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:20
      PO wie co robi.W czasie tworzenia koalicji PO była cicho by nie dać pretekstu
      Kurduplom,że utrudniają powstanie większościowego rządu.Jeszcze duża część
      PISiorków wierzy,że to ich uratuje.Liczą się czyny,a nie gadanie.Do wyborów
      samorządowych jeszcze dużo czasu i na zjeżdzie PO zostanie wypracowany i
      wdrożony odpowiedni sposób postępowania.
      ==================
      • nefil Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:33
        PO to mostrzowie świata w przegrywaniu wygranych wyborów. Partia-chorągiewka.
        Wydaję mi się, że chociaż dobrze zrobili wywalając Piskorskiego, który
        jednoznacznie kojarzył się z aferami, to dla partii był to poważny cios.
        Piskorski ma niezwykłe talenty organizatorskie. Teraz wydaje się już oczywiste,
        że premię za nieudolne rządy PiSu będzie zbierało SLD, PO będzie tracić
        elektorat. PiS punkt ciężkości czarnego PR będzie musiał skierować w stronę tzw.
        lewicy.
    • artsg Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:33
      tribunus napisał:

> najnowszy sondaz PGB.

Oczywiście trzeba wziąść poprawkę na to że PIS i SO są jak zwykle
      niedoszacowane.
      • olek.olek Brawo SLD ! 14.05.06, 16:35
        SLD zawsze jest niedoszacowane w sondażach, czyli w realu ok 25 %
        • artsg Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:37
          olek.olek napisał:

> SLD zawsze jest niedoszacowane w sondażach, czyli w realu ok 25 %

Czyli trzy partie są niedoszacowane. Czyim kosztem? Chyba nie trzeba odpowiadać.
          • maaac Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:47
            Partie lewicujące zawsze są niedoszacowane - ludziom wstyd przyznawać się że
            głosują na takie... lewicowości. :)
      • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:39
        Co do tego nie byłbym taki pewny. Żakowski na przykład napisał kiedyś że skok
        popularności PiS po wyborach spowodowany był między innymi tym, że przestała
        ona działać w stosunku do zwycięzców wyborów. Myślę że poprawność powoli
        przestaje działać w stosunku do SLD... a właściwie mam taką nadzieję, bo wzrost
        ich popracia mnie mocno martwi.
        • artsg Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:42
          humbak napisał:

> Co do tego nie byłbym taki pewny. Żakowski na przykład napisał kiedyś że skok
          > popularności PiS po wyborach spowodowany był między innymi tym, że przestała
          > ona działać w stosunku do zwycięzców wyborów. Myślę że poprawność powoli
          > przestaje działać w stosunku do SLD... a właściwie mam taką nadzieję, bo
          wzrost
          >
          > ich popracia mnie mocno martwi.

A mi się wydaje że przyczyną niedoszacowania jest sposob przeprowadzania
          sondaży.
          • humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:49
            To osobna sprawa (swoją drogą też pisał o tym Żakowski;)). Gazety zazwyczaj nie
            podają jak dokładnie było sformułowane pytanie, co czasem jest bardzo istotne.
    • frau_blada I pieknie jest. I zycie piekne jest! :) 14.05.06, 20:19

• humbak Re: I pieknie jest. I zycie piekne jest! :) 14.05.06, 20:22
        Widzisz kto ma 18%? Co w tym pięknego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka