tribunus 14.05.06, 14:19 najnowszy sondaz PGB. SLD 18% - Samoobroba 11% Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem na Godota. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drapak.pl Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:24 nic tak nie poprawia nastroju w niedzielne popołudnie jak korzystne sondaże. no lewactwo, ujadajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:39 > nic tak nie poprawia nastroju w niedzielne popołudnie jak korzystne sondaże. no > > lewactwo, ujadajcie! I pomyślał by kto, że wzrost popularności SLD tak ucieszy zwolenników nowego układu. Choć w sumie to oczywiste - spada znaczenie liberałów wzrasta partii lewicowych. Tylko dlaczego lewactwo ma ujadać skoro jak wyżej widać to raczej tańczy z radości? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:42 Naucz że się że pojęcie leawkó dotyczy aktywistów i polityków ugrupowań zielonych, feministycznych, antyklerykalnych czy komunistów Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:52 "Lewactwo" to słówko-wytrych. Tak jak z drugiej strony "faszyści". No, może nie do końca wytrych - subtelność użycia tych dwóch wyrażeń przez niektórych na FK można przyrównać raczej do wchodzenia przy użyciu łomu. Tak czy inaczej - używane słowa określają raczej mówiącego niż obmawianych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:56 Ta, fakt że czytając wyłącznie forum człowiek nic by z tych pojęć nie zrozumiał poza tym że są to strzaszliwi worgowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 to odpowiedz na apel PO :))) 14.05.06, 14:32 tego malego pieska , ktory wypadl z san Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak a wiesz co sie z wami stanie w wyborach 14.05.06, 14:38 samorzadowych? Gdy w wiekszosci kraju powstana samorzady koalicji PO-SLD-SDPL? I jaki wrzask podniesiecie, gdy w przyszlych parlamentarnych (stawiam na jesien) znowu znajdziecie sie na politycznych peryferiach, a rzadzic bedzie PO z lewica? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: a wiesz co sie z wami stanie w wyborach 14.05.06, 14:46 koalicja wtyborcza to bron obosieczna, nie wiem z ktorego dnia sa te wyniki, ale mozna przypuszczac,ze jest to wyrazny sygnal na temat,co opinia publiczna mysli o nowej koalicji, z zalozeniem,ze ciagle przy jazgoczacych mediach tak naprawde pare punktoe procentowych mozna jeszcze PIS-owi dolozyc.,tradycyjnie. Rozmawiamy jednak o konkretnych wynikach, to co ty podajesz,to tylko spekulacja,na razie nieweryfikowalna, wiec tylko strata czasu. Poczekajmy na pierwsze przedwyborcze sondaze,jak elektorat PO np sie odniesie do zamierzonego sojuszu z SLD Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: A LPR? i gdzie można znaleźć ten sondaż? /n 14.05.06, 14:50 Pewnie na głównej gazeta.pl albo pedecji Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: sprawdzałam w gazeta.pl, ale nie ma :) /n 14.05.06, 14:55 Przecież żartowałem. Pewnie się przemkną te sondaże bez żadnych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:34 Matko... SLD 18?! Dramat;( Mam nadzieję że to błąd statystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:37 ze koalicja PO (wiekszosc) + nowa lewica (SLD/SDPL/PD) to 100x lepsze rozwiazanie niz PiS. Bo kryptolewica w postaci PiSu (to co Lech Pisior Pierwszy mowil dzisiaj o zwiazkach zawodowych!) to koszmar... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:38 SLD to nie jest, nie było i nie będzie lepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:41 > SLD to nie jest, nie było i nie będzie lepsze rozwiązanie. dyskutowalbym. PiS jest teraz (po przesunieciu jakiego dokonal w ostatnich 7 m-cach) - gospodarczo - bardziej lewicowy niz SLD! Vide wstrzymanie prywatyzacji, centralizacja wladzy, postulat wzmocnienia (sic!) zwiazkow zawodowych, centralizacja i "budzetyzacja" sluzby zdrowia. Dlatego koalicja (ze wzgledow programowych) PO-PiS przestala byc mozliwa. A w tej sytuacji uwazam, ze PO-SLD-SDPL-PD to rozwiazanie duzo lepsze niz PiS-LPR-SO. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:45 SLD to raczej centrolewica. Tyle że układy korpucyjne powstałe między innymi za rządów SLD już dość polsce szkodzą. Dla twórców tego nowotworu nie ma miejsca w rządzie, a właściwie być nie powinno. Tego naprawdę nie można lekceważyć. Poza tym SLD będąc u władzy pokazało że nie ma siły do potrzebnych reform. Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:54 > SLD to raczej centrolewica. Tyle że układy korpucyjne powstałe między innymi za > > rządów SLD już dość polsce szkodzą. Dla twórców tego nowotworu nie ma miejsca w > > rządzie, a właściwie być nie powinno. Tego naprawdę nie można lekceważyć. Poza > tym SLD będąc u władzy pokazało że nie ma siły do potrzebnych reform. Powtorze to, co pisalem w tym watku gdzie indziej: Nie kwestionuje kwestii "zepsucia" aparatu SLD, ale mam wrazenie ze rzady millera daly duzo do myslenia. Bo okazalo sie, ze nawet majac plecy na najwyzszym szczeblu, mozna isc siedziec. Polaczenie efektu odstraszenia (przyklady Rywina, "zelaznej damy lewicy" z mezem, dochnala, jagielly itd) z tendencja do naprawy SLD u jej obecnych wladz daje - mnie przynajmniej - duzo wieksze nadzieje na sensowna wspolprace (ja jestem zwolennikiem PO) niz skompromitowany jak dla mnie PiS. Dodatkowo: widac bylo po wyniku SLD w tych wyborach do czego doprowadzily afery w polaczeniu z biernoscia rzadzenia. Widac to bedzie po rzadach PiSu, ktore nic z trudnych zadan nie ruszaja. Mysle ze rzad utworzony przez PO (30% glosow w wyborach) i nowa lewice (SLD-SDPL-PD - 20% w wyborach) mialby szanse na drastycznie wieksze dokonania niz obecna tfu koalicja... I jeszcze jedno - jak nie to, to co? Bo wg. mnie z PiSem w tej postaci nie da sie nic zrobic... wiec mozliwe scenariusze to: 1. rzad wiekszosciowy PO. Byloby super, ale szanse nikle... 2. rzad PO - czesc PiS (tzw oboz marcinkiewicza) 3. rzad PO-lewica Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:00 Jak nie to to ordynacja większościowa. Moim zdaniem jest to niezbędne. W możliwość nauki SLD jakoś nie chce mi się wierzyć. Już w wyborach uzupełniających w Częstochowie wrócili do preferowania partyjnego betonu, a pod koniec kadencji podczas prób wprowadzenia "plau Hausnera" pokazali że nie są w stanie wprowadzić odważnych reform, nawet jeśli są one niezbędne. POza tym ja odnisłem wrażenie że ta partia ma po prostu zdemoralizowane kadry. Skąd niby tyle afer? Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:56 Racja, racja. Tyle że co nieco twórców owych układów obecnie (głównie jako SO) całkiem nieźle się instaluje w nowych warunkach. A dotychczasowe działania PiS i s-ki (z.o.o ;) wyglądają raczej na próbę zastąpienia starego układu nowym, niż walki z układowością życia publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:03 nie wiem czy PiSowi chodziło o usunięcie układu, czy o jego zastąpienie własnym, ale będziemy mieli okazję się przekonać. SO na pewno będzie wprowadzała swoich gdzie się da i da się to wytłmaczyć nawet bez podejrzewania ich o korupcje- wytwarzanie kadr. Moim zdaniem nie pozostaje w tej chwili nic innego jak patrzeć koalicji na ręce. Nie ma co ryczeć teraz, gdy powodów jest stosunkowo niewiele, bo moze to zatkać uszy społeczeństwu, a powodów do krzyczenia może być w przyszłości dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:15 > nie wiem czy PiSowi chodziło o usunięcie układu, czy o jego zastąpienie > własnym, ale będziemy mieli okazję się przekonać. Racja - choć w moim odczuciu jak dotąd więcej wskazuje na to drugie. > SO na pewno będzie wprowadzała swoich gdzie się da i da się to wytłmaczyć > nawet bez podejrzewania ich o korupcje- wytwarzanie kadr. Owszem. Ale ludzi raz skutecznie umoczonych ciężko nie podejrzewać... Co do wniosków ogólnych zgoda - nie ma co utrzymywać syren const włączonych. Ale też patrząc na łapki Kaczorom i spółce nie można nie mówić o "wątpliwych" posunięciach (a za takie mam choćby ostatnie nominacje ministerialne, z Giertychem na czele) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:27 Ten Giertych to chyba faktycznie była konieczność. W Ozonie jest dość ciekawa analiza tej całej afery koalicyjnej ostatnich miesięcy: www.ozon.pl/tygodnikozon_2_15_1518_2006_19_1.html Myślę ze jest w niej sporo prawdy. Niestety nie jest to całość:/ Jak coś mogię postarać się wrzucić to i owo ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:38 Dzięki już za ten namiar - choć chyba autorzy artykułu nie doceniają Leppieja... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:47 Jacek Rostowski. Nie powiedziałem że całościowo jest słuszny. Jest w nim po prostu sporo ciekawych ujęć. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:43 Wypraszam sobie wiązanie SLD/SDPL z PD - wspólne działanie wynika jedynie ze strachu z powrotu do PRL (kapitalistom z SLD też to się nie podoba), a z drugiej niechęci PO do współpracy z kimkolwiek. W sumie to PO nie rozumiem - staje się coraz bardziej osamotniona na scenie politycznej - może to jest jednym z powodów spadku poparcia? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:46 Weź pod uwagę że część działaczy SLD współtworzy PD. Te partie nie są wcale tak oddległe. I jedna i druga to centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:51 Jeżeli tak to traktować to ok. Tyle że ci politycy którzy przeszli do PD mieli raczej liberalne podejście do gospodarki (jak na polskie warunki oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
sierzant_nowak Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:49 > Wypraszam sobie wiązanie SLD/SDPL z PD to jest jeden oboz (mam na mysli program, przede wszystkim gospodarczy). Nie kwestionuje kwestii "zepsucia" aparatu SLD, ale mam wrazenie ze rzady millera daly duzo do myslenia. Bo okazalo sie, ze nawet majac plecy na najwyzszym szczeblu, mozna isc siedziec. Polaczenie efektu odstraszenia (przyklady Rywina, "zelaznej damy lewicy" z mezem, dochnala, jagielly itd) z tendencja do naprawy SLD u jej obecnych wladz daje - mnie przynajmniej - duzo wieksze nadzieje na sensowna wspolprace (ja jestem zwolennikiem PO) niz skompromitowany jak dla mnie PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:04 Jeszcze raz - PD z lewicą jako myślą polityczną nie ma nic wspólnego. Łączy je raczej z SLD wizja państwa, w którym mniejszości mają też coś do powiedzenia no i ta bradziej "liberalna" niż w PiS wizja gospodarki. Od PO tak naprawde PD różni się tylko zaszłościami historycznymi no i chęcią wepchnięcia przez PO-PD bardziej na lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:43 PD i PSL jako odrębne partie powinny sie starać o elektorat , tak żeby w przyszłych wyborach mieć te kolkanaście procent i wejśc do koaalicji z PO. Może tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 15:52 Fajne tylko nie realne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 16:10 maaac napisał: > Fajne tylko nie realne. :) Wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: dramat? Dzieki kaczynskim mam teraz wrazenie 14.05.06, 14:50 > niz PiS. Bo kryptolewica w postaci PiSu (to co Lech Pisior Pierwszy mowil dz > isiaj o zwiazkach zawodowych!) to koszmar... Dokładnie, prawicowiec prozwiązkowiec... równie dobrze mógł o sobie w duchu tej kaczej logiki powiedzieć: katolicki islamista Odpowiedz Link Zgłoś
olek.komsomolec dramat?Dzięki tuskowi i rokicie mam teraz wrażenie 14.05.06, 15:45 że platforma znalazła się juz na równii pochyłej. Kaczyńscy są chyba z innej partii, której dzięki Kaczyńskim wzrosło. Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:38 Pociesz się,że Nowa Lewica zdobędzie 25%. =================== Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:40 Ale gdzie tu powód do radośc? Różnej maści ekolodzy, feminiści i inni tacy w parlamentci w okresie gdy potrzebna jest przebudowa gospodarki to żaden powód do radości. Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:50 7 miesięcy rządów Kaczystów przekonało mnie,że PIS jest dużo gorsze niż SLD. =================== Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:55 Jakich rządów? Oni prawie nic nie byli w stanie zrobić. Poza tym wygląda na to że nowa koalicja może mieć pewne sukcesy. Norwegowie chcą by rurociąg do Szwecji poszedł dalej- do Polski, Marcinkiewicz kombinuje by rurociąg Rosja- Niemcy stał się wspólnym projektem europejskim, co też może być niezłym pomysłem, a EU zgodziła się na zwiększenie limitów produkcji mleka. Jeśli jeszcze Zycie uda się od przyszłego roku coś pozmieniać w budżecie i finansach publicznych, a LPE i SO nie zdołają przeforsować zbyt wielu wydatków, może nie być tak źle. Poza tym porównywanie PiS z SLD uważam za niepoważne. SLD to obecnie ten poziom szkodliwości co Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Zrobić mogli bardzowiele ale nie potrafili 14.05.06, 15:07 Z tymi Norwegami to plotka, nikt tego nie potwierdził. Marcinkiewicz zdementował plotki o "kombinowaniu" a vice minister który je rozpuszczał wyleciał z pracy. Podniesienie limitów zajęło im 7 miesięcy!? A co z wnioskami o dopłaty bezpośrednie? Czy już wydrukowali czy może dalej czekają? SLD jest przewidywane SO, PiS i LPR nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Zrobić mogli bardzowiele ale nie potrafili 14.05.06, 15:10 Przediwyalność to jeszcze nie wszytko. Ważne są uzyskane wyniki, a te w przypadku SLD byłby mizerne (obecny wzrost z tego co czytałem jest skutkiem ogólenj tendencji, nie jakichś szczególnych działań z naszej strony). Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Popatrz a ja myślałem że 14.05.06, 15:11 wzrost gospodarczy jest zasługą premiera Marcinkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Popatrz a ja myślałem że 14.05.06, 15:13 Abstrakcie, weźże ze mną nie rozmawiaj jak ze zwolennikiem PiSu:) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Wybacz ale to do nich pośrednio post adresowałem 14.05.06, 15:14 :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wybacz ale to do nich pośrednio post adresowa 14.05.06, 15:15 Acha, no to się nie gniewam;) Odpowiedz Link Zgłoś
olek.komsomolec Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:55 7 miesięcy rzadów PiS przekonało wyborców, ze SLD jest lepsze od PO. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:56 Zawsze byles komuchem borbalku, czasowo przefarbowanym na "liberala" jak swego czasu Rakowski. Nie udawaj, ze dopiero rzady PiS przekonaly cie do SLD :-) Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:01 Różnej maści ekolodzy, feminiści itp. w parlamencie to jak dla mnie całkiem niezły powód do radości - dopóki tego parlamentu nie zdominują... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:05 Oni byliby czymś dobrym, gdyby nie to że to są zazwyczaj socjaliści. Mają do tego talent demagogiczny i mogą poważnie zaszkodzić ewentualnemu projektowi zmian. W sprawnie (lub chociaż w miare sprawnie) działającej gospodarce ich obecność jest porządana, nawet jesli się z nimi nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:17 Co racja to racja - i dlatego nie chciałbym żeby nadawali ton dyskusji publicznej. Ale pytanie, czy ich całkowita nieobecność nie byłaby jeszcze gorsza... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:27 W tej chwili? Nie wiem czy są jakoś szczególnie potrzebni... ale może czegoś nie dostrzegam? Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:37 Jako hamulec i syrena alarmowa. Taki zestawik jest konieczny, nawet jeśli w danym momencie nie ma powodu do natychmiastowego użycia. Natomiast nie jest potrzebna jazda cały czas na sygnale. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:17 Akurat hamulcowych to w parlamencie nie brakuje :| Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 AWS podało władzę SLD niemal na 14.05.06, 14:42 srebrnej tacy. Teraz PiS pracuje na sukces lewicy znowu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
olek.komsomolec PiS podało SLD na tacy elektorat Platformy. 14.05.06, 14:47 mariner4 napisał: > srebrnej tacy. Teraz PiS pracuje na sukces lewicy znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 14:45 Liderzy PO najwyraźniej sobie nie radza przy zmasowanym czarnym PR wszystkich PiSiorów, w tym zwłaszcza prezydenta. Powinni werbalnie być bardzo wyrazistą opozycją, a tylko kluczowe i naprawdę korzystne ustawy realnie popierać (o ile takie sie pojawią) i po cichu. Moment powstania koalicji rządowej z Lepperem totalnie przespali, a była to taka okazja, by zmieszać Kaczorów z błotem (zasłużenie) Mam na razie nadzieje, że to bład statystyczny a nie trend... Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:23 PO zachowuje się beznadziejnie i obawiam się, że to się nie zmieni. Są nijacy, mało efektywni, bierni i nieprzekonujący. Przepadną na korzyść postkomuchów, a zachowawcza koalicja stołków będzie trwać. Może nawet dłużej niż jedną kadencję, bo alternatywy dla niej nie widać nawet na horyzoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_trawie_glupcow 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosciowy? 14.05.06, 14:45 Toz to liczbowa tragedia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 14:47 Weź pod uwagę że w parlamencie będą miały większy udział, bo część partii nie wejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 15:02 Ale 32+11 < 27+18 czyli w dalszym ciągu du.a zimna Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: 32+11....I jakim cudem jest to rzad wiekszosc 14.05.06, 15:08 A tak, na to nie spojrzałem:P Tyle że partia która wygra rusza pierwsza, więc tak naprawdę znów wiele zależy od innych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 14:53 tribunus napisał: > najnowszy sondaz PGB. > SLD 18% - Samoobroba 11% > > Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem > na Godota. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:05 W sumie jest ciągle remis. Platforma zaczyna płacić za swoje niezdecydowanie. Nie wiem, czy liczy na podział i kryzys w PiS, czy też czeka na kongres i wybory. Jedno jest pewne, lewica zaczyna się odbudowywać na dwóch prostych filarach: proeuropejskość i antyklerykalizm. Mam nadzieję, że na kongresie powstanie wreszcie jasny i klarowny program. Wnerwia mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:18 Traci też PIS! W tym sejmie może mieć koalicję aż 280 głosów. W nowym tylko 230. Zyskuje SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: To ile koalicja miałaby miejsc w sejmie ? 14.05.06, 15:29 haen1950 napisał: > W sumie jest ciągle remis. Platforma zaczyna płacić za swoje niezdecydowanie. > Nie wiem, czy liczy na podział i kryzys w PiS, czy też czeka na kongres i > wybory. Jedno jest pewne, lewica zaczyna się odbudowywać na dwóch prostych > filarach: proeuropejskość i antyklerykalizm. > Mam nadzieję, że na kongresie powstanie wreszcie jasny i klarowny program. > Wnerwia mnie to. Jeżeli PO zbrata się z SLD to faktycznie remis. Tylko w takim przypadku PO straciłoby przynajmniej połowę tego co ma teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Sondaż jest tutaj 14.05.06, 15:02 serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,3344162.html Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: strona przestała się wyświetlać 14.05.06, 15:16 Pjawia się i znika i znika;P Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Skąd te dane??? 14.05.06, 15:04 tribunus napisał: > najnowszy sondaz PGB. > SLD 18% - Samoobroba 11% > > Najwyzsza pora aby PO okreslila sie, czekanie na upadek PIS moze byc czekaniem > na Godota. Na stronie PGB ostatnie badanie jest z początku kwietnia i tam są inne dane - PO 30%, PiS 29%, SLD+SDPL 15%. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza stare dane:))))) z lutego:))))))) 14.05.06, 15:07 "Gdyby wybory parlamentarne odbyły się w ostatni (25-26 lutego) weekend lutego, wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość - wynika z najnowszego sondażu Polskiej Grupy Badawczej (PGB). Na PiS chce głosować 31 proc badanych - o 3 pkt proc. więcej niż w sondażu z początku miesiąca." Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: stare dane:))))) z lutego:))))))) 14.05.06, 15:15 Uffff... a już łapałem nerwicę. Dobrze że choć Tobie chciało się sprawdzić:) Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza skucha, niestety:( 14.05.06, 15:18 Źle wytropiłam - wyszukiwarka nie wyrzuciła najnowszego newsa. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:08 Ha, ha, ha. Pat całkowity. PIS+SBR+MN = 230 posłów Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:13 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3344115.html ta się wyświetla OK Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:17 PiS+SLD? Dogadali się z Leppere to i z Millerem potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:21 SLD zbyt liberalne dla nich zarówno gospodarczo jak i pod względem obyczajowym. Z SO - PiS wiąże bardzo wiele: podobne poglądy gospodarcze, wiara w cuda, obarczanie winą za kłopoty w kraju mitycznych "innych", elektorat na niskim stopniu wykształcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:29 Nierealne.O.Rydzyk nie zaakceptuje SLD i vice wersa. ========================= Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 oj-dyr zaakceptował masona na stanowisku prezesa 14.05.06, 15:31 TVP to i SLD przełknie jeśli bedzie mu się to opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: oj-dyr zaakceptował masona na stanowisku prez 14.05.06, 15:55 Szefowie oj.dyr.'a nie lubią programowo SLD za zdradę socjalizmu. Obcieli by mu dofinansowanie i wyłączyli nadajniki. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: Jak myślicie, czy możliwa jest koalicja 14.05.06, 15:47 abstrakt2003 napisał: > PiS+SLD? Dogadali się z Leppere to i z Millerem potrafią. Programowo chyba im po drodze.Tyle ze PiS ideologicznie nienawidzi SLD. Gdyby wybory odbyły sie dziś być może wynik wyborów by na to wskazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:45 Wg tego sondażu: PIS 32 - 180 posłów PO 27 - 146 SLD 18 - 84 SBr 11 - 48 Ani PIS+SBR=228, ani PO+SLD=230 nie dają stabilnej większości Rozwiązania: Albo kolejne wybory :) albo PIS+SBR zaczynają rozmowy z SLD :) albo wracamy do punktu wyjścia czyli POPIS :) Odpowiedz Link Zgłoś
olek.komsomolec Uważam że PO powinna się w parady gejów włączyć. 14.05.06, 15:56 Jak beda stac z boku i czekać, to ich nawet frasyniuki przescigną. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Uważam że PO powinna się w parady gejów włącz 14.05.06, 16:00 Weź się nie zachowuj jak troll... chyba że tym właśnie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: Uważam że PO powinna się w parady gejów włącz 14.05.06, 16:09 olek.komsomolec napisał: > Jak beda stac z boku i czekać, to ich nawet frasyniuki przescigną. Niestety PO ma najtrudniejsze zadanie w tym kraju , gdzie do ludzi bardziej przemawiają tanie hasła niz ciężka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 15:50 PO - DO ROBOTY. Zakładać własną gazetę. SLD ma TRYBUNĘ I Wyborczą. PiS MA WSZYSTKIE POZOSTAŁE MEDIA. Potrzebny jest dziennik dla PO. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:02 olek.olek napisał: > W nim jedyna szansa. Taa na kolejny zastój. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:04 humbak napisał: > Wiesz że Ozon nzleży do Palikota? Potrzebny jest dziennik w którym by pisali o wszystkim co robią i który dotrze do wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:31 Takie coś nie jest normalnym zjawiskiem. Od wszystkich informacji, to są strony partii na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:39 humbak napisał: > Takie coś nie jest normalnym zjawiskiem. Od wszystkich informacji, to są strony > > partii na przykład. Trybuna jest żywym przykładem że jest.Mogą tam pisać o wszystkim bez problemów. Po za tym wez pod uwagę że ok.70 ludzi nie interesuje polityka , co jest zjawiskiem normalnym w każdym społeczeństwie.Internet ile ludzi posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:47 Trybuna nie jest normalnym zjawiskiem:) To relikt. A co do tych 70[%] to chyba lekko przesadzasz, choć faktycznie wiele osób politykę, i kwestie ekonomii lekceważy, co tak naprawdę jest dobrym argumentem na absurdalność systemu w którym żyjemy. A dostępność internetu jest coraz większa. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:58 Nie wszystkich stać na internet.Wśród ludzi , ktorych znam ma go tylko... policzyć na palcach jednej ręki. Może w Polsce w ciągu ostatnich miesięcy więcej ludzi interesuje sie polityką ze względu na to co sie dzieje.Ale tak ogólnie to zwykłych ludzi interesuje ich codzienne życie i trudno brać im to za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 17:07 Skoro można już z niego korzystać z pośrednictwem tivi kablowej, to chyba nie jest aż tak źle- a będzie lepiej. Oczywiście w małych miejscowościahc jest gorze, ale powoli i to się zmieni. >trudno brać im to za złe. Wcale nie trudno. Życie w państwie demokratycznym nakłada na obywateli pewne obowiązki. Skoro chce się narzekać na liberałów i giertychów, to trzeba podejmować świadome wybory. Taka jest kolej rzeczy. Ci którzy nie głosują, albo nie głosują świadomie sami się wykluczają ze współdecyddowania o losach kraju w którym żyją, a więc i własnych. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 18:13 W krajach rozwiniętych Europy może jest to prostsze.Ludzie idą do pracy , rano przy kawie czytaja swój ulubiony dziennik , po pracy odpoczywają , wieczorem w wiadomościach dowiadują sie co się dzieje w kraju.Nie podoba im sie co robi jedna partia , jak są ,wybory głosują na inną. U nas wiążą koniec z końcem , głowią się jak zapłacić rachunki, w jednym dzienniku nie zawsze można dowiedzieć sie o co chodzi a po wieczornych wiadomościach maja ochotę wyrzucić telewizor przez okno i zarzekają się że więcej na wybory nie pójdą.Nie można ich za to winić. Może uprościłam ale mniej więcej myślę że tak to wygląda. A partie opozycyjne w tym kraju mają niewielką siłę przebicia się w mediach, ktokolwiek by nie rządził. Politycy też nie wbzudzają zaufania , póki co. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 20:04 Mniej więcej tak to wygląda.Myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 20:12 Wieczorem zmęczeni polacy oglądają kretyńskie seriale zamiast poczytać o czymś, co ma dla nich faktyczne znaczenie. Ludzie muszą zrozumieć że mogą wpływać na losy kraju w którym żyją i na swoje własne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:14 sa w tej chili bez znaczenia. To brak wiekszosci gotowej do realizacji ustaw determinowal chec przeprowadzenia nowych wyborow. Chec w koncu oczywista. Dlatego czy sa takie czy siakie - bez znaczenia. Co polecam uwadze tych ktorzy zaczna bakac o nowych wyborach ...bo sondaze. Odpowiedz Link Zgłoś
marga_f Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:18 Myślę że wybory będą za 3 i pół roku.No chyba że za półtora... Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:21 gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:27 > gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne. eee...., a tak co 4 lata to nie warto? Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:31 maaac napisał: > > gdy nie mozna stworzyc wiekszosci. Inne powody sa absurdalne. > > eee...., a tak co 4 lata to nie warto? Wazny jest wylacznie interes panstwa - zyczylbym sobie zakazu przedterminowych wyborow wszedzie poza Polska. Dlatego ze zakaz ow bylby po prostu idiotyczny. Czy ja tu nie tracu czasu piszac rzeczy oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:46 > Wazny jest wylacznie interes panstwa - zyczylbym sobie zakazu przedterminowych > wyborow wszedzie poza Polska. Dlatego ze zakaz ow bylby po prostu idiotyczny. > > Czy ja tu nie tracu czasu piszac rzeczy oczywiste? Mógłbyś jeszcze raz i spokojnie wyłuszczyć swoje racje? Jak na razie sprecyzowałeś że nie chodziło ci o wybory w ogólności, a wyłącznie przed terminowe. Możesz napisać co teraz chciałeś powiedzieć po za tym że jesteś sfrustrowany? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Wybory powinny byc wylacznie wtedy 14.05.06, 16:32 Jeśli większość nie jest zdolna do rządzenia chyba też;) Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:26 Pod warunkiem, że koalicja wytrzyma tworzenie budżetu i jesienne wybory samorządowe, kiedy będą walczyć o ten sam elektorat. A na to nie postawiłbym jednej złotówki Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: chcialem zauwazyc ze sondaze 14.05.06, 16:33 To jest jedna z największych mielizn na horyoncie nowej koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:20 PO wie co robi.W czasie tworzenia koalicji PO była cicho by nie dać pretekstu Kurduplom,że utrudniają powstanie większościowego rządu.Jeszcze duża część PISiorków wierzy,że to ich uratuje.Liczą się czyny,a nie gadanie.Do wyborów samorządowych jeszcze dużo czasu i na zjeżdzie PO zostanie wypracowany i wdrożony odpowiedni sposób postępowania. ================== Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:33 PO to mostrzowie świata w przegrywaniu wygranych wyborów. Partia-chorągiewka. Wydaję mi się, że chociaż dobrze zrobili wywalając Piskorskiego, który jednoznacznie kojarzył się z aferami, to dla partii był to poważny cios. Piskorski ma niezwykłe talenty organizatorskie. Teraz wydaje się już oczywiste, że premię za nieudolne rządy PiSu będzie zbierało SLD, PO będzie tracić elektorat. PiS punkt ciężkości czarnego PR będzie musiał skierować w stronę tzw. lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:33 tribunus napisał: > najnowszy sondaz PGB. > SLD 18% - Samoobroba 11% Oczywiście trzeba wziąść poprawkę na to że PIS i SO są jak zwykle niedoszacowane. Odpowiedz Link Zgłoś
olek.olek Brawo SLD ! 14.05.06, 16:35 SLD zawsze jest niedoszacowane w sondażach, czyli w realu ok 25 % Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:37 olek.olek napisał: > SLD zawsze jest niedoszacowane w sondażach, czyli w realu ok 25 % Czyli trzy partie są niedoszacowane. Czyim kosztem? Chyba nie trzeba odpowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Brawo SLD ! 14.05.06, 16:47 Partie lewicujące zawsze są niedoszacowane - ludziom wstyd przyznawać się że głosują na takie... lewicowości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:39 Co do tego nie byłbym taki pewny. Żakowski na przykład napisał kiedyś że skok popularności PiS po wyborach spowodowany był między innymi tym, że przestała ona działać w stosunku do zwycięzców wyborów. Myślę że poprawność powoli przestaje działać w stosunku do SLD... a właściwie mam taką nadzieję, bo wzrost ich popracia mnie mocno martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:42 humbak napisał: > Co do tego nie byłbym taki pewny. Żakowski na przykład napisał kiedyś że skok > popularności PiS po wyborach spowodowany był między innymi tym, że przestała > ona działać w stosunku do zwycięzców wyborów. Myślę że poprawność powoli > przestaje działać w stosunku do SLD... a właściwie mam taką nadzieję, bo wzrost > > ich popracia mnie mocno martwi. A mi się wydaje że przyczyną niedoszacowania jest sposob przeprowadzania sondaży. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: PIS 32 % - PO 27 % 14.05.06, 16:49 To osobna sprawa (swoją drogą też pisał o tym Żakowski;)). Gazety zazwyczaj nie podają jak dokładnie było sformułowane pytanie, co czasem jest bardzo istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: I pieknie jest. I zycie piekne jest! :) 14.05.06, 20:22 Widzisz kto ma 18%? Co w tym pięknego? Odpowiedz Link Zgłoś