b.krakus 23.05.06, 12:17 w czasach, gdy (pochody, akademie, „wybory”, talony, studia, praca, mieszkanie…) kolaborowało z nią 99,9 % społeczeństwa… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ab_extra W tym sensie więźniowie kolaborują z klawiszami 23.05.06, 12:23 Uzywaja dachu, pościeli, miski, żarcia, meldują się na apelach, radiowęzła słuchają. Widać wieczorowe kursy dialektycznego myslenia na coś ci się przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus nie za wszystkie wymienione formy kolaboracji 23.05.06, 12:26 groził karcer... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ja jestem z 76 23.05.06, 12:24 ale i tak kolaborowałem. Raz nawet na akademii z okazji Rewolucji Październikowej coś mówiłem. Jako jedyny olałem jednak pochód, na który moja klasa szła jako całość. Potem żałowałem - nie nagany, ale że nie dostałem planu lekcji z Klubu Wiewiórka. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: ja jestem z 76 23.05.06, 16:03 Jestem podobny rocznik i prawdopodobnie kolaborowałem bo byłem członkiem Ligi Ochrony Przyrody. Chyba gdzieś jeszcze mam legitymację. Poza tym pamiętam jak dziś, że część corocznej składki legitymacyjnej (było takie cóś nawet za komuny) szła odgórnie na TPPR (uwaga dla młodszych - nie mylić z TOPR :) więc każdy z uczniów był głęboko umoczony we współpracę z okupantem... Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 12:27 Naprawdę nie dostrzegasz różnicy między życiem człowieka w systemie totalitarnym, a życiem w tym samym systemi agenta, który za pieniądze donosił na rodzinę, przyjaciół i znajomych? Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 12:32 a kto stawia taki znak równości?! Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 12:35 Zapewne ten sam autor, który tak namiętnie atakuje na tym forum ideę lustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus tylko prawda nas wyzwoli! 23.05.06, 12:42 po ostatnich rewelacjach czujesz się bardziej wyzwolony? Odpowiedz Link Zgłoś
wirwieder Re: tylko prawda nas wyzwoli! 23.05.06, 12:46 Informowanie o przeciwnikach ustroju było dla wierzących w ten ustrój dzialalnoscią patriotyczną, natomiast jesli opozycjonista donosił na kolegów to była zwykła granda. Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: tylko prawda nas wyzwoli! 23.05.06, 12:48 Nie szermuj mi tu hasłami religijnymi, bo z kościołem mam raczej nie po drodze. A odpowiadając na Twoje pytanie - tak, uważam, że bardzo dobrze się stało, że ujawniono agenturalną przeszłość ks. Czajkowskiego. Co więcej - ze smutkiem, ale równocześnie nadzieją na lepsze czasy - czekam na kolejne dowody współpracy z SB osób ze świecznika. Chcę żyć w uczciwym kraju, gdzie opinii publicznej nie będą kształtowały "autorytety", które mają za sobą hańbiącą przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: tylko prawda nas wyzwoli! 23.05.06, 12:55 to ta „opinia” swojego rozumu nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: tylko prawda nas wyzwoli! 23.05.06, 12:59 Jeżeli przez 17 lat słyszy w radiu, ogląda w tv i czyta w największych dziennikach i tygodnikach, że lustacja jest be, to zaczyna myśleć, że lustracja jest be. To oczywiste - to znaczy dla mnie oczywiste... Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus kanalizacja bywa potrzebna 23.05.06, 13:04 kanalarze niestety też, ale nie róbmy z nich bohaterów Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt bylem na pochodzie 1-majowym 23.05.06, 12:56 I to jako harcerz z ZHP, mam nawet zdjecie z tego procederu. Co prawda mialem wtedy jakies 150 cm wzrostu, ale juz swiadomie dokonywalem jedynie slusznych wyborow. Nie mam dowodow na pozniejsze uczestnictwo, ale wydaje mi sie, ze moj oficer prowadzacy mial sie tym zajac. Nie pamietam dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: a cyrk zwany "wyborami"... 23.05.06, 13:07 b.krakus napisał: > i frekwencja rzędu 99%? Czekalem spokojnie az sie poslizgniesz na wlasnej skorce od banana. Ta frekwencja 99% to taka sama +prawda+ jak to ze Polska za Gierka byla mocarstwem gospodarczym. Twoje proby wmawiania ludziom ze jak zyli w PRL to kolaborowali sa nieetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus znaczy że kantowali? 23.05.06, 13:16 pewnie tak, ale (w swoim czasie) do urn zapie_dalaliśmy masowo, a to była forma przecież nie żadnych tam „wyborów”, tylko poparcia dla reżymu i jego instrumentów... Odpowiedz Link Zgłoś
cics Re: znaczy że kantowali? 23.05.06, 16:04 Znałem takich ,którzy sie śpieszyli do urny na 6 rano, żeby być pierwszymi Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: znaczy że kantowali? 23.05.06, 16:32 b.krakus napisał: > pewnie tak, ale (w swoim czasie) do urn zapie_dalaliśmy masowo, Bardzo cie prosze mow za siebie. Moze w twoim srodowisku to byla norma ale w moim norma bylo olewanie wszelkich wyborow oraz innych zabaw proletariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt.z.mojrzeszowa ja czyli 00.1% spoleczenstwa 23.05.06, 18:55 Ta frekwencja 99% to taka sama +prawda+ jak to ze Polska za Gierka byla mocarstwem gospodarczym. ============================================= i taka sama jak to ,ze 99.9% kolaborowalo! Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus a taki Kaczyński, Lech, i ten jego Lenin… 23.05.06, 13:06 w pracy naukowej - to nie była czasami jedna z bardziej obrzydliwych form kolaboracji? Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: a taki Kaczyński, Lech, i ten jego Lenin̷ 23.05.06, 13:10 b.krakus napisał: > w pracy naukowej - to nie była czasami jedna z bardziej obrzydliwych form > kolaboracji? Proponuje poszukac blizej wlasnych pogladow. Taki Mazowiecki zasiadal w komunistycznym sejmie PRL az 3 kadencje III, IV i V az dostal od komuchow kopa w dupe i przylaczyl sie do opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus pomijając wszystko inne... 23.05.06, 13:23 to kontraktowa obecność w „tamtym” sejmie była potrzebna i powszechnie uznana, i to nie jest to samo, co wiernopoddańcze cytowania Lenina na każdym kroku Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Co miałeś na myśli pisząc: 23.05.06, 17:09 wiernopoddańcze cytowania Lenina na każdym kroku Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ja bym tego Lenina Kaczynskiego nie przeceniał 23.05.06, 14:03 Jeżeli to wypominam na tym forum, to tylko dlatego, że Kaczory rżną "czyste dobro". Człowiek ma taką naturę, że przystosowuje sie do sytuacji. Inaczej nie przetrwali byśmy jako gatunek. W PRL nawet zupełnie niewinne tematy musiały mieć uzasadnienie ideologiczne. Do dzisiaj mam (wpaniałą) książkę Rychtera pt "Dzieje samochodu" Fantastyczna książka, która pewnie ma teraz wznowienia. Ale ja mam egzemplarz z lat 70. Skoro nie można nic dopisac do spraw czysto merytorycznych, to dodano przedmowę o wiodącej roli ZSRR w rozwoju motoryzacji. Inaczej książka by nie wyszła. Autor miał do wyboru wydać z przedmową, albo nie wydać wcale. No i co, antykomunistyczne małolaty. Co byscie na miejscu autora zrobili? M. Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus Re: Ja bym tego Lenina Kaczynskiego nie przecenia 23.05.06, 14:08 w porządku, ale po czymś takim nie uchodzi jako pierwszy rzucać kamieniem Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 No właśnie! 23.05.06, 15:07 To jest problem sędziego Kryże, ojca Kaczorów i wielu innych. Każdy, kto żył w PRL musiał iść na niechciane kompromisy. Od człowieka można wymagać przyzwoitości, ale nie bohaterstwa. To jest udziałem nielicznych. Tych nielicznych nie uchroniło to zresztą przed opluwaniem. Szczególnie ze strony tych, co niczego w życiu pożytecznego nie uczynili, którzy za całą swoją zasługę uznają fakt, że nie stanęli przed prawdziwą próbą. Tak jak by brak okazji do złodziejstwa, był powodem chwalenia się swoją nadzwyczajną uczciwoścą. Odrębnym zagadnieniem jest pytanie, czy człowiek (nawet)zmuszony do kompromisów z PRL ma moralne prawo do pouczania innych? Ja nie mam pretensji do byłego działacza PZPR, że sobie żyje. Ale kiedy bym zobaczył w TV jak poucza innych to by mnie szlag trafił. I w tym znaczeniu odmawiam L.Kaczynskiemu, który w swoim doktoracie lizał dupę Leninowi, prawa do pouczania mojej skromnej osoby. M. Odpowiedz Link Zgłoś
my.uczennice.vii.liceum Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 13:10 b.krakus napisał: > kolaborowało z nią [komuną] 99,9 % społeczeństwa… Pomylilo ci sie, taki procent (99.9) twoj tatus podawal w gazetach jako wynik wyborow Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Nasci duzo lepsze FOTO strazaka, nizli wasze gawno 23.05.06, 13:32 szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=3137258 szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=3136304 I jeszcze jedna w innym helmie: szukaj.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=3019396Fetyszyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Jak zwykle kwestia definicji... 23.05.06, 13:20 ...słów "komuna" i "kolaboracja". Można przyjąć takie definicje, że wg nich kolaborowali praktycznie wszyscy, a i takie, że kolaborowali tylko pracownicy SB i ich agenci. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 13:31 Mylisz pojecia. Jesli dla sbeka jego inwilgacja spoleczenstwa byla jobem to dla typa udzielajacemu mu tych informacji byla kolaboracja. Przymus w uczestnictwu w wyborach, akademiach czy pochodach dla niektorych byl zaprogramowany w uprawanym zawodzie (np. nauczyciel). Trudno okreslac tych ludzi jako kolaborantow systwemu. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzat-co-ma-150-lat b.krakus - nie sądź innych po sobie... 23.05.06, 13:43 Nie sądź innych po sobie! Ja nie kolaborowałem... Wielu moich przyjaciół nie kolaborowało! To, że jesteś szmatą... nie oznacza, że wszyscy w tamtych czasach się zaszmaciliśmy... Szukasz wytłumaczenia dla siebie? Szukasz samorozgrzeszenia? Szmaciarzem byłeś... jesteś... i będziesz! Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus każdy system totalitarny… 23.05.06, 13:55 ma to do siebie, że nie da się z nim nie kolaborować, o czym nawet tak leciwe skrzaty powinny pomyśleć, zanim zaczną się pluć po brodzie Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jak można kolaborować z legalnym rządem?? 23.05.06, 14:12 Kolaborantami byli ci co wysługiwali się za dolary wrogom ówczesnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
acho Re: Jak można kolaborować z legalnym rządem?? 23.05.06, 14:17 Tak jest, Towarzyszu Tornson! Prezentujecie słuszną postawę, widać, że szkolenia w Podstawowej Organizacji Partyjnej nie poszły na marne! Boże, co za język - "wysługiwali się za dolary wrogom Polski". Jakbym Gomułkę słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: kogo masz na myśli pisząc "starszych"??? 23.05.06, 14:18 może jakies granice wiekowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus a skoro w IV RP można się sprzymierzyć 23.05.06, 14:18 (niech będzie, że dla tzw. mniejszego zła) z byłymi ubekami, kryminalistami i kryptofaszystami, bo to jest formalnie ok., to o co w ogóle chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
b.krakus o prawdę, sprawiedliwość, moralność?! 23.05.06, 14:50 Brunner, nie rozśmieszaj mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Kolaboracja? 23.05.06, 15:19 Kolaboracja byla za Hitlera, ale nie w czasach PRL, kiedy Polacy byli na stanowiskach wszędzie, a nie obywatele ZSRR (pomijam okres stalinowski). Oczywiscie, że władza chciala o swych obywatelach wiedzieć jak najwięcej: obecna władza równiez idzie tym sladem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauriane Re: Kolaboracja? 23.05.06, 16:00 janbezziemi napisał: > Kolaboracja byla za Hitlera, ale nie w czasach PRL, kiedy Polacy byli na > stanowiskach wszędzie, a nie obywatele ZSRR (pomijam okres stalinowski) L. Zgoda, bardziej adekwatne byloby slowo "wyslugiwanie sie"... . > Oczywiscie, że władza chciala o swych obywatelach wiedzieć jak najwięcej: > obecna władza równiez idzie tym sladem. L. Tyle, ze owczesna wladza robila to w okreslonym celu - obrona wlasych stolkow, przywilejow itp....Natomiast teraz ma za zadanie bronic spoleczenstwa przed podziemiem przestepczym.... Tak wiec forma inna (dzialanie w kadrze praw), cel rowniez.... Podejrzewam, ze takie subtelnosci Tobie umykaja..... J.C. Odpowiedz Link Zgłoś
claritine.27 Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 16:10 właśnie przeczytałam tą zażartą dyskusję/ wróciłam z pracy/ i odnoszę wrażenie, że te 99,9% to Polacy, którzy oddychali tym samym powietrzem co 0,01% agentów bezpieki , jeżeli to mieści się w pojęciu kolaboracji, to wpisuję się na listę kolaborantów... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 16:24 b.krakus napisał: > w czasach, gdy (pochody, akademie, „wybory”, talony, studia, praca, > > mieszkanie…) kolaborowało z nią 99,9 % społeczeństwa… Grubo przesadzasz! Odpowiedz Link Zgłoś
lauriane Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 16:50 L. Jemu sie kolaboracja pomylila z koabitacja.... J.C. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 17:12 kolaborowali liczni ale nie mylic z tymi co kapowali ksiadz kapus czy to nie brzmi dumnie dbal o zaslugi w komitecie i u Bozi ,przezorny podwojnie ubezpieczony Odpowiedz Link Zgłoś
olek.komsomolec Zagłuszanie wyrzutów sumienia ZOMOwca. 23.05.06, 17:13 Wszyscy byliśmy siebie warci. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Prawdy oczywiste 23.05.06, 19:02 Bardzo głupia dyskusja. Są prawdy oczywiste, które rozumie człowiek inteligentny. Chyba, ze na forum takach jest zbyt mało...Podoba sie czy nie, ale drugiej Polski nie było, a ta druga, którą chciał budowac Gierek, była tylko chwytem propagandowym, chyba wymyślonym przez Łukasiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: kto z was (starszych) nie kolaborował z komun 23.05.06, 19:02 b.krakus napisał: > w czasach, gdy (pochody, akademie, „wybory”, talony, studia, praca, > > mieszkanie…) kolaborowało z nią 99,9 % społeczeństwa… Na mnie donoszono jeszcze we wrześniu 1990 r. Odpowiedz Link Zgłoś