Gość: ps IP: 212.160.165.* 24.10.01, 09:31 Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to z ich miernoty i niekompetencji ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ps Re: Efekt rzadow AWS i UW-ruina IP: 212.160.165.* 24.10.01, 09:34 Oczywiscie mialem na mysli AWS, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanelle Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.g1.pl 24.10.01, 17:59 No przecież musieli udawać, że coś robią. Taka była cena pozostawania przy korycie. Najlepsze są argumenty, że "No ale coś zrobili"! Na takie mam jedną odpowiedź: "Jeśli w pokoju masz bałagan i ktoś przyjdzie i powywala wszystko za okno, czy podziękujesz mu, że posprzątał?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmikki Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.chello.pl 24.10.01, 19:42 Z tym, że - droga J - sytuacja była odwrotna. Dwanaście lat temu mieliśmy w pokoju brudne ściany i pustą komódkę. Przyszli tacy, co wnieśli sprzęty pozwalające normalnie żyć, choć poustawiali je trochę krzywo i obili tynki. No, ale oni nie bali się wyzwań, przed którymu uciekał poprzedni rząd SLD-PSL, w czym kontynuował "najlepsze" tradycje sojuszu robotniczo-chłopskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanelle Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.g1.pl 24.10.01, 19:52 Problem w tym, że te sprzęty przyczyniły się juz do kilku tysięcy nadprogramowych śmierci. Mam na mysli reformę służby zdrowia, która doprowadziła do tego, że szpitale nie przyjmują pacjentów w stanie ciężkim, jeśli nie są pewni, czy kasa chorych im zapłaci, oraz do tego, że nie można zrobić bezpłatnie USG sutka, które pozwala wykryć wczesną (=wyleczalną) postać raka. Takie USG kosztuje kilkadziesiąt złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmikki Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.chello.pl 24.10.01, 20:00 Niestety, droga J, przedtem było jeszcze gorzej - mogę Ci opowiedzić sagę o złamanej nodze mojego taty, dla którego szukaliśmy pomocy w 4 (słownie czterech) szpitalach, o jego złamanej ręce, która została źle złożona na dyżurze (kolega chirurga "prywatnie" złożył ja dobrze i prześwietlił, czego nie zrobił jego poprzednik). Ale nie dyskutujmy w ten sposób. Była ogólna kiła, teraz mimo wszystko jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indris Komu lepiej ? IP: *.ibspan.waw.pl 24.10.01, 20:06 mmikki napisał: " była ogólna kiła, teraz mimo wszystko jest lepiej." Komu lepiej, temu lepiej. Zależy pod jakim względem. Wolności obywatelskie - bezdyskusyjnie. Ale materialnie - nie radziłbym powtórzyć tego zdania pod pośredniakiem w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMR Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 20:06 Oni to zrobili celowo, bo tak im kazała Unia Europejska!!! Wszelkie nieszczęścia jakie spotykaja ostatnio nasz kraj z bezrobociem na czele to efekt i wynik dososowywania sie wszędzie gdzie tylko sie da do wymogów UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.waw.cdp.pl 25.10.01, 18:02 Gość portalu: GMR napisał(a): > Oni to zrobili celowo, bo tak im kazała Unia Europejska!!! Wszelkie > nieszczęścia jakie spotykaja ostatnio nasz kraj z bezrobociem na czele to efekt > i wynik dososowywania sie wszędzie gdzie tylko sie da do wymogów UE. Człowieku, nie kompromituj się. Zamykanie Daewoo to też wina UE ? To, że trzeba było zamknąć kopalnie i PGRy to też wina Unii ? Kto miał do nich niby dopłacać ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logik Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.01, 20:13 Gość portalu: ps napisał(a): > Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. > Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to > z ich miernoty i niekompetencji ? Kraj budowany przez ponad 50 lat,mlekiem i miodem plynacy o najwyzszej stopie zyciowej na swiecie!Ale nie martw sie teraz znowu przyszli twoi!Nie bedziesz musial pracowac,TOWARZYSZE ci wszystko dadza......Ciekawe co powiesz za 4 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: Efekt rzadow AWS i UW - ruina IP: 212.160.165.* 25.10.01, 08:29 Gość portalu: Logik napisał(a): > Gość portalu: ps napisał(a): > > > Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. > > Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to > > z ich miernoty i niekompetencji ? > Kraj budowany przez ponad 50 lat,mlekiem i miodem plynacy o najwyzszej stopie > zyciowej na swiecie!Ale nie martw sie teraz znowu przyszli twoi!Nie bedziesz > musial pracowac,TOWARZYSZE ci wszystko dadza......Ciekawe co powiesz za 4 lata? Czy w moim stwierdzeniu jest chociaz jedno slowo o komunie ? Widac , ze znalazl sie nastepny pelen kompleksow wobec SLD. Ja tylko okreslam jaka jest sytuacja obecnie w polskiej gospodarce- -prawiczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L(e)wica Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: 213.77.30.* 25.10.01, 13:58 Gość portalu: Logik napisał(a): > Gość portalu: ps napisał(a): > > > Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. > > Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to > > z ich miernoty i niekompetencji ? > Kraj budowany przez ponad 50 lat,mlekiem i miodem plynacy o najwyzszej stopie > zyciowej na swiecie!Ale nie martw sie teraz znowu przyszli twoi!Nie bedziesz > musial pracowac,TOWARZYSZE ci wszystko dadza......Ciekawe co powiesz za 4 lata? Mam 40 lat i stwierdzam, że pieprzysz. Pracuję od 20 lat i najlepsze dla mnie to były te sprzed 1990 roku. A ile Ty masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmikki Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.chello.pl 25.10.01, 14:47 Może, L(e)wico, przeżywasz kryzys czterdziestolatki - to trudny okres, kiedy się bilansuje kawał życia - i zwasze wtedy wychodzi, że gdy sie było młodziutką laseczką, to wszystko było lepiej. Pomoc psychologa (piszę to serio) bardzo pomaga przejśc kobietom ten trudny dla nich początek dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.ols.bptnet.pl 25.10.01, 22:41 Gość portalu: L(e)wica napisał(a): > Gość portalu: Logik napisał(a): > > > Gość portalu: ps napisał(a): > > > > > Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. > > > Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to > > > z ich miernoty i niekompetencji ? > > Kraj budowany przez ponad 50 lat,mlekiem i miodem plynacy o najwyzszej sto > pie > > zyciowej na swiecie!Ale nie martw sie teraz znowu przyszli twoi!Nie bedzie > sz > > musial pracowac,TOWARZYSZE ci wszystko dadza......Ciekawe co powiesz za 4 > lata? > > Mam 40 lat i stwierdzam, że pieprzysz. Pracuję od 20 lat i najlepsze dla mnie t > o > były te sprzed 1990 roku. A ile Ty masz lat? > Ja mam 43 lata, pracuję od 23 lat i bardzo chetnie dowiedziałbym sie od Pani, co było powodem że dla Pani lata sprzed 1990 roku były najlepsze ????? . Ile godzin dziennie stała Pani w kolejkach po zakupy, jak zdobywała potrzebne "luksusowe" artykuły jak np meble, agd, rtv itd. Jaki rodzaj pracy Pani wykonywała. Tak sie składa że ja tez pracowałem w tamtym okresie i uważam, że okresu takiego poniżenia, jaki spotkał nas w tamtych latach przed 1990 rokiem, nigdy później nie przeżywaliśmy, i należy życzyć tylko sobie, a zwłaszcza tym którzy tych lat nie przeżywali aktywnie z powodu wieku, aby nigdy ich to w przyszłości nie spotkało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanajper Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.waw.cdp.pl 25.10.01, 18:08 Gość portalu: Logik napisał(a): > Kraj budowany przez ponad 50 lat,mlekiem i miodem plynacy o najwyzszej stopie > zyciowej na swiecie!Ale nie martw sie teraz znowu przyszli twoi!Nie bedziesz > musial pracowac,TOWARZYSZE ci wszystko dadza......Ciekawe co powiesz za 4 lata? Ty tak naprawdę uważasz, czy piszesz tak dla jaj ? Kraj budowany przez 50 lat. Od kiedy liczysz te 50 lat ? Od 1918 ? 1918 + 50 = 1968. W 1968 Polska płynęła mlekiem i miodem ? W 1968 Polska płynęła nienawiścią i antysemityzmem. Kiedy to według Cienbie Polska miała najwyższą stopę życiową na świecie ? I powiedz czy na tym, czy tamtym świecie ? Kiedy było Ci tak dobrze ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re:Prawdziwa ruina byla za komuny IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 25.10.01, 03:44 Ps teskni za komuna.Widac dobrze,ze jej w ogole nie zna.Gdyby znal nie wypisaywalby glupstw.Polska pomimo narzekaczy i klamcow jest w rozkwicie.Prawdziwa nedza i upadek wszelkich finansow jest w bylych krajach ZSRR.Zapewne ps je kocha.Tam komunizm trwal 70 lat i stad zniszczenia kompletne,a do tego nie mieli Balcerowicza.My mieliszmy szczescie,ze znalazl sie Walesa,robotnicy na wybrzezu i madrzy doradcy i przegonilismy bande narzucona nam przez ZSRR.Krakow nie od razu zbudowano.A mury polskiego kapitalizmu sa mocne.Kto z nas myslal,ze kiedys zlotowka bedzie wymienialna i kazdy bank na swiecie ja wymieni.A ponadto trzyma sie mocno-nie gorzej niz dolar.Ja jestem z tego dumny i jako Polak i jako ekonomista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re:Prawdziwa ruina-po 4 latach rzadow AWS-UW IP: 212.160.165.* 25.10.01, 08:48 Gość portalu: Zet napisał(a): > Ps teskni za komuna.Widac dobrze,ze jej w ogole nie zna.Gdyby znal nie > wypisaywalby glupstw.Polska pomimo narzekaczy i klamcow jest w > rozkwicie.Prawdziwa nedza i upadek wszelkich finansow jest w bylych krajach > ZSRR.Zapewne ps je kocha.Tam komunizm trwal 70 lat i stad zniszczenia > kompletne,a do tego nie mieli Balcerowicza.My mieliszmy szczescie,ze znalazl > sie Walesa,robotnicy na wybrzezu i madrzy doradcy i przegonilismy bande > narzucona nam przez ZSRR.Krakow nie od razu zbudowano.A mury polskiego > kapitalizmu sa mocne.Kto z nas myslal,ze kiedys zlotowka bedzie wymienialna i > kazdy bank na swiecie ja wymieni.A ponadto trzyma sie mocno-nie gorzej niz > dolar.Ja jestem z tego dumny i jako Polak i jako ekonomista. Rozbawiles mnie stary na calego ! Z Ciebie ekonomista jak ze mnie Mao Tse Tung. Ale z drugiej strony jak sie grzeje dupe za oceanem to trudno o obiektywizm. ;nie szafuj slowem "kocha" , to takie piekne slowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanelle I widzisz, PS? IP: *.g1.pl 25.10.01, 12:56 Powiedziałeś parę prawdziwych słów o poprzednim rządzie - i natychmiast zostałeś narzekaczem, kłamcą, miłośnikiem komuny i byłych krajów ZSRR. Ale chyba się nie dziwisz? To przecież normalny sposób dyskusji "prawdziwych Polaków" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps Re: I widzisz, PS? IP: 212.160.165.* 25.10.01, 14:17 Wcale sie nie dziwie, nawet sie tego spodziewalem. Ale widzisz Joanelle, taki jest poziom kultury osobistej naszej prawicy; dla nich ten kto mysli inaczej to wrog i smiec. Smutne to ale prawdziwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re:Prawdziwa ruina byla za komuny IP: *.waw.cdp.pl 25.10.01, 18:17 Gość portalu: Zet napisał(a): > Ps teskni za komuna. > Widac dobrze,ze jej w ogole nie zna. Gdyby znal nie > wypisaywalby glupstw. A na podstawie czego doszedłeś do takich wniosków ? Znam i nienawidzę komuny, ale też uważam rządy AWS za partactwo do dziewiątej potęgi. > Polska pomimo narzekaczy i klamcow jest w rozkwicie. Następny jajcarz. 20% bezrobocia, deficyt budżetowy ponad 90 miliardów to rozkwit ? Normalny jesteś ? Wiekszy taki rozkwit jest w Korei Północnej. Jedź tam. > Prawdziwa nedza i upadek wszelkich finansow jest w bylych krajach > ZSRR.Zapewne ps je kocha.Tam komunizm trwal 70 lat i stad zniszczenia > kompletne,a do tego nie mieli Balcerowicza.My mieliszmy szczescie,ze znalazl > sie Walesa,robotnicy na wybrzezu i madrzy doradcy i przegonilismy bande > narzucona nam przez ZSRR. Zgadzam się tutaj z Tobą całkowicie. Tylko że mnie nie pociesza fakt, że gdzie indziej jest gorzej. > Krakow nie od razu zbudowano.A mury polskiego > kapitalizmu sa mocne.Kto z nas myslal,ze kiedys zlotowka bedzie wymienialna i > kazdy bank na swiecie ja wymieni.A ponadto trzyma sie mocno-nie gorzej niz > dolar.Ja jestem z tego dumny i jako Polak i jako ekonomista. Tu też całkowita zgoda. (No, poza tymi murami. Mocne to one za bardzo jeszcze nie są) Tylko że na sile waluty dobrobytu nie zbudujesz. Co właśnie widzimy i co jest argumentem przeciwko monetarystom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re:Prawdziwa ruina byla za komuny IP: *.ols.bptnet.pl 25.10.01, 22:45 Gość portalu: Zet napisał(a): > Ps teskni za komuna.Widac dobrze,ze jej w ogole nie zna.Gdyby znal nie > wypisaywalby glupstw.Polska pomimo narzekaczy i klamcow jest w > rozkwicie.Prawdziwa nedza i upadek wszelkich finansow jest w bylych krajach > ZSRR.Zapewne ps je kocha.Tam komunizm trwal 70 lat i stad zniszczenia > kompletne,a do tego nie mieli Balcerowicza.My mieliszmy szczescie,ze znalazl > sie Walesa,robotnicy na wybrzezu i madrzy doradcy i przegonilismy bande > narzucona nam przez ZSRR.Krakow nie od razu zbudowano.A mury polskiego > kapitalizmu sa mocne.Kto z nas myslal,ze kiedys zlotowka bedzie wymienialna i > kazdy bank na swiecie ja wymieni.A ponadto trzyma sie mocno-nie gorzej niz > dolar.Ja jestem z tego dumny i jako Polak i jako ekonomista. Zgadzam się całkowicie! Eko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.waw.cdp.pl 25.10.01, 18:32 Gość portalu: ps napisał(a): > Ci ponoc "fachowcy" doprowadzili do dna nasza gospodarke. > Mam tylko jedna watpliwosc. Zrobili to celowo czy wynika to > z ich miernoty i niekompetencji ? Na pewno nie celowo. W końcu po każdej kadencji są wybory. Doprowadzenie kraju do kryzysu, to stu procentowa porażka w wyborach. A któż chce być odstawiony od koryta, odcięty od stołka ? A kryzysu na dużą skalę nik nie ukryje. Deficyt budżetowy - przez jakiś czas tak, ale nie 20$ bezrobocie. Poza tym spórz na Alota. Czy taki aniołek mógłby specjalnie doprowadzić ZUS do kryzysu ? :)) On chciał jak najlepiej, tylko mu nie wyszło. Są cztery stopnie zaawansowania: 1. Nieuświadoma niewiedza. To wtedy, gdy nie wiesz, że czegoś nie wiesz. Jak miałeś 6 lat, to nie wiedziałeś, że nie wiesz ile to jest 12 x 12. 2. Świadoma niewiedza. To wtedy, gdy wiesz, że czegoś nie wiesz. Jak miałeś 7 lat, to wiedziałeś, że nie wiesz ile to jest 12 x 12. 3. Świadoma wiedza. To wtedy, gdy wiesz, że coś wiesz. Gdy nauczyłeś się mnożyć, mogłeś w każdej chwili policzyć, ile to jest 12 x 12. 4. Nieświadoma wiedza. To wtedy, gdy nie wiesz, że coś wiesz. Gdy za karę musiałeś zapisać 10 stron tekstem: 12 x 12 = 144, to teraz obudzony w środku nocy bezbłędnie odpowiesz na pytanie ile jest 12 x 12. Bez liczenia i bez namysłu. Uważam, iż zaawansowanie w sprawy rządzenia państwem większości członków poprzedniego rządu było stopnia pierwszego. Oni nawet nie wiedzieli, że czegoś nie wiedzą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eko Re: Ruina finansowo - gospodarcza? IP: *.ols.bptnet.pl 25.10.01, 23:25 Przyznam, że nie bardzo rozumiem osoby, które piszą o istniejącej ruinie finansowo - gospodarczej Polski. Pytam się o jaka ruine im chodzi ??? W końcu mamy nadal wzrost gospodarczy /że mały? ale wiadomo że nie było łatwo nie tylko nam w ubiegłych latach - kryzys dotknął również bogatszych, od których m.in. zalezy i los naszej gospodarki/. Kryzys finansowy? Owszem jest prognoza ktora przepowiada dziurę budżetową w roku przyszłym, PRzYSZŁYM!!!!!!! PRZYSZŁYM!!!!! 2002!!!! I to pod warunkiem prowadzenia nadal polityki zaniechania stabilizacji finansów publicznych. Od sposobu wydawania pieniędzy nowego rządu zależeć będzie czy dziura ta zostanie zasypana, czy sie powiększy. Tak więc o kryzysie finansowym możemy mówić dopiero w roku przyszłym, i to wtedy, kiedy rząd SLD-UP-PSL nie stanie na wysokości zadania. Nie wiem skąd ten pogląd że już mamy dziurę budżetową i jest to wina byłego rządu. Owszem poprzedni rząd i posłowie AWS duzo namieszali z wydatkami publicznymi, rozdymając je do granic zdrowego rozsądku, ale czy tylko AWS to robiła??? A czy SLD nie popierał przypadkiem w ubiegłej kadencji Sejmu wydatków prospołecznych???? Czy ktoś z posłów SLD zapytał kiedyś publicznie na forum sejmowym czy budżet to wszystko zniesie ??? Czy ktoś z SLD powiedział kiedys że jest przeciw konkretnym projektom ustaw zwiekszających wydatki z budżetu, w dodatku na cele "nieproduktywne" ? A jeżeli przypadkiem któryś z posłów SLD napomknął cos o "złej ustawie" to czy w końcu zagłosował przeci niej czy ja poparł ? Ile było takich przypadków ? Tak Kochani moi, nie oszukujmy sie, SLD korzystajac z pozycji partii opozycyjnej wytężył wszystkie swoje siły aby tę dziurę budżetową pomóc rządowi AWS wykopać, robiąc to oczywiście dla szczytnej idei pomocy biednym i potrzebującym. Okazało się jednak, że to własnie SLD wpadł w tę przygotowaną równiez przez siebie dziurę. /Stuprocentowa realizacja przysłowia o kopaniu dołków pod kimś i wpadaniu w nie samemu!!!!/ Bardzo ciekawe będzie teraz, jak SLD zacznie sie wykręcać ze swoich "opozycyjnych" pozycji. Widac było to juz zreszta zaraz po wyborach, jak przywódcom SLD zrzedły miny i raczej ostroznie wypowiadali sie o czekajacej nas przyszłości. Dość chętnie zaczęto równiez rewidowac te Ustawy, które współuchwalone razem z AWS nadszarpywały przyszłoroczny budżet, błagalnym wzrokiem spoglądając ku Prezydentowi i licząc na jego weta. Wszystkim tym, którzy swoimi postami staraja sie w tej dyskusji wyprzedzic czas radziłbym, aby sie nieco wstrzymali i zaczekali przynajmniej rok. Wtedy dopiero będziemy mogli dyskutowac czy jest kryzys finansów, czy godpodarki, czy jednego i drugiego. Na razie możemy jedynie modlic sie za aktualnie rządzących, aby wzięte na siebie obietnice zrealizowali. Jakkolwiek SLD et al. absolutnie nie są moimi typami wyborczymi, życzę im jednak aby to co obiecały zrealizowały, z korzyścią dla własnych wizerunków, a przede wszystkim dla nas - obywateli RP. I abyśmy jesienią 2002 nie musieli znów dyskutować AKTUALNEGO WTEDY tematu "Ruina.... " Pozdrawiam Eko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snajper Re: Ruina finansowo - gospodarcza? IP: *.waw.cdp.pl 26.10.01, 15:45 Gość portalu: Eko napisał(a): > Przyznam, że nie bardzo rozumiem osoby, które piszą o istniejącej ruinie > finansowo - gospodarczej Polski. > Pytam się o jaka ruine im chodzi ??? > W końcu mamy nadal wzrost gospodarczy /że mały? ale wiadomo że nie było łatwo > nie tylko nam w ubiegłych latach - kryzys dotknął również bogatszych, od > których m.in. zalezy i los naszej gospodarki/. Tylko iż tych bogatych stać na spowonienie tempa wzrostu. My mieliśmy ich doganiać. Ich dochód na głowę jest i tak już wysoki. My mieliśmy nasz podnośić, likwidując biedę. Okazało się, iż w ostanim kwartale mamy 0,9% tempo wzrostu. O krok od stagnacji, a może nawet ... Zamiast rozwijać się stoimy w miejscu. > Kryzys finansowy? Owszem jest prognoza ktora przepowiada dziurę budżetową w > roku przyszłym, PRzYSZŁYM!!!!!!! > PRZYSZŁYM!!!!! 2002!!!! I to pod warunkiem prowadzenia nadal polityki > zaniechania stabilizacji finansów publicznych. To nie jest sprawa przyszłego roku. Budżet przyszłego roku układa się teraz. Uchwalone przez AWS i UW wydatki przewyższą w przyszłym roku dochody państwa o 90 miliardów. I jest to problem istniejący już dziś, a nie w przyszłym roku. > Od sposobu wydawania pieniędzy nowego rządu zależeć będzie czy dziura ta > zostanie zasypana, czy sie powiększy. Tak więc o kryzysie finansowym możemy > mówić dopiero w roku przyszłym, i to wtedy, kiedy rząd SLD-UP-PSL nie stanie na > wysokości zadania. Stanie na wysokości zadania, jeśli ograniczy wydatki zapisane przez AWS w ustawach. > Nie wiem skąd ten pogląd że już mamy dziurę budżetową i jest to wina byłego > rządu. Bo mamy już teraz. Czyżby budżet TEGO roku nie był nowelizowany ???? > Owszem poprzedni rząd i posłowie AWS duzo namieszali z wydatkami > publicznymi, rozdymając je do granic zdrowego rozsądku, ale czy tylko AWS to > robiła??? A czy SLD nie popierał przypadkiem w ubiegłej kadencji Sejmu wydatków > prospołecznych???? A kto na Boga miał większość ? SLD ? Większość miała AWS wraz z UW i to one decydowały co uchwalić a czego nie uchwalać. Na tym polega rządzenie. > Czy ktoś z posłów SLD zapytał kiedyś publicznie na forum sejmowym czy budżet to > wszystko zniesie ??? Czy ktoś z SLD powiedział kiedys że jest przeciw > konkretnym projektom ustaw zwiekszających wydatki z budżetu, w dodatku na cele > "nieproduktywne" ? A jeżeli przypadkiem któryś z posłów SLD napomknął cos > o "złej ustawie" to czy w końcu zagłosował przeci niej czy ja poparł ? Ile było > takich przypadków ? Wiele. Np przy uchwalaniu budżetu na 2001 rok. Już nie pamiętasz ? > Tak Kochani moi, nie oszukujmy sie, SLD korzystajac z pozycji partii > opozycyjnej wytężył wszystkie swoje siły aby tę dziurę budżetową pomóc rządowi > AWS wykopać, robiąc to oczywiście dla szczytnej idei pomocy biednym i > potrzebującym. > Okazało się jednak, że to własnie SLD wpadł w tę przygotowaną równiez przez > siebie dziurę. /Stuprocentowa realizacja przysłowia o kopaniu dołków pod kimś i > wpadaniu w nie samemu!!!!/ I tak nie zrzucisz winy z AWS za stan państwa. Opozycja winna złym rządom ???? Paranoja !!! > Bardzo ciekawe będzie teraz, jak SLD zacznie sie wykręcać ze > swoich "opozycyjnych" pozycji. Widac było to juz zreszta zaraz po wyborach, jak > przywódcom SLD zrzedły miny i raczej ostroznie wypowiadali sie o czekajacej > nas przyszłości. Cały czas wypowiadali się tak samo. Obiecywali przede wszystkim, iż nie będzie w rządzie takich palantów jak w poprzedniej kadencji. > Dość chętnie zaczęto równiez rewidowac te Ustawy, które > współuchwalone razem z AWS nadszarpywały przyszłoroczny budżet, błagalnym > wzrokiem spoglądając ku Prezydentowi i licząc na jego weta. Dziwisz się. Bo ja się raczej dziwię AWS, który do końca mówił, iż nic nie trzeba wetować. Zgodnie z zasadą - po mnie choćby potop. > Wszystkim tym, którzy swoimi postami staraja sie w tej dyskusji wyprzedzic czas > radziłbym, aby sie nieco wstrzymali i zaczekali przynajmniej rok. Wtedy dopiero > będziemy mogli dyskutowac czy jest kryzys finansów, czy godpodarki, czy jednego > i drugiego. Kiedy pozwolisz nam napisać coś o bezrobociu ? O stopach procentowych kredytów ? O opłacalności produkcji rolnej ? > Na razie możemy jedynie modlic sie za aktualnie rządzących, aby wzięte na > siebie obietnice zrealizowali. > Jakkolwiek SLD et al. absolutnie nie są moimi typami wyborczymi, życzę im > jednak aby to co obiecały zrealizowały, z korzyścią dla własnych wizerunków, a > przede wszystkim dla nas - obywateli RP. > I abyśmy jesienią 2002 nie musieli znów dyskutować AKTUALNEGO WTEDY > tematu "Ruina.... " > Pozdrawiam > Eko Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanelle Re: Ruina finansowo - gospodarcza? IP: *.g1.pl 26.10.01, 18:29 Snajper, Snajper. Jakiś Ty niekumaty. Wciąż nie możesz pojąć podstawowej zasady - mianowicie wszystko jedno, co się stało złego, winne jest SLD, tj. obrzydliwe komuchy. Inaczej po prostu być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zet Re: Ruina finansowo - gospodarcza?Do Eko IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 28.10.01, 04:15 Piszesz rozsadnie.Oby inni starali sie poznac swiat i liznac troche ekonomii- tylko nie tej skrajnie lewicowej lub skrajnie prawicowej,lecz normalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAGAN Re: Efekt rzadow AWU i UW - ruina finans.-gosp. Polski IP: *.vic.bigpond.net.au 28.10.01, 04:55 Mysle ze zachod celowo poieral glupoli typu Walesy, Mazowieckiego czy Buzka, aby doprowadzic Polske do ruiny. Po prostu zachod ma polityke niszczenia Slowian: rozlozenie ZSRR przy pomocy Gorbaczowa i Jelcyna, podsycanie konfliktow etnicznych i religijnych w b. Jugoslawii, co doprowadzilo do jej rozkladu. Jedynie podzial Czechoslowacji odbyl sie pokojowo, ale za cene rujnacji Slowakow... To byl niejako rewanz za role ZSRR i Kuby w Afryce (RPA, Angola), Azji (Korea, Wietnam) czy Ameryce (Nikaragua). Ale dla czego nas (Polakow) tak pokarali? Od roku 1956 regularnie protestowalismy, conajmniej co 10 lat, zawdzieczaja nam Solidarnosc, a odwdzieczyli sie rozlozeniem naszej gospodarki i naszego panstwa... A my im jeszcze chcemy dalej pomagac, i dalej sie niszczyc! O Swieta Naiwnosci! von Kaganoff Odpowiedz Link Zgłoś