Dodaj do ulubionych

prezes obala mity

05.06.06, 10:14
Kolega Kransodebski o wystapieniu JK, czyli smiech na sali:

"(...)Prezes (...) obalił mit, że PiS jest przeciwko społeczeństwu
obywatelskiemu, oraz że jest to partia antyinteligencka.(...)"

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3395096.html
Obserwuj wątek
    • loppe Re: prezes obala mity 05.06.06, 10:16
      Profesor Krasnodębski

merytoryczna zawartość Twej polemiki z profesorem jest imponująca:)
      • joella.r mitów nie obala się jednym przemówieniem /n 05.06.06, 10:20
        • tematyk Lenin obalal i to bezlitosnie. 05.06.06, 17:00
      • goniacy.pielegniarz A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:23
        Krasnodębski zagadał jak pierwszej klasy propagandysta. Kaczor coś powiedział,
        a ten dzielnie stwierdził, że Kaczor coś obalił.
        Nie uważasz, że takie wypowiedzi kompromitują socjologa, a do tego w tytułem
        profesora?
        • 911195lu Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:27
          PiSowskie i proPiSowskie profesory, to w ogóle takie nienadzwyczajne jakieś.

Od prezia począwszy.
        • witek.bis Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:27
          No jak nie obalił, skoro obalił? Powiedział przecież, że PiS nie jest przeciwko
          społeczeństwu obywatelskiemu, oraz że nie jest partią antyinteligencką. Trudno
          to było z większym hukiem obalić ;-)
          • joella.r :-)))) 05.06.06, 10:29
          • bryt.bryt Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:31
            witek.bis napisał:

> No jak nie obalił, skoro obalił? Powiedział przecież, że PiS nie jest przeciwko
            >
            > społeczeństwu obywatelskiemu, oraz że nie jest partią antyinteligencką. Trudno
            > to było z większym hukiem obalić ;-)

No tak, teraz widze jasniej swoja glupote. :-)
            Swoja droga ciekawe, co na ten temat sadza srodowiska lekarskie, nauczycielskie
            albo dziennikarze? No chyba, ze oni zostali jakos odgornie przekwalifikowani i
            nie naleza juz do inteligencji.
            • alex.4 Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:35
              Krasnodębski? Chodzi o tego zakompleksionego lektora języka polskiego?:):):)
            • witek.bis Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:42
              Obiło mi się o uszy, że inteligencja dostała od PiS-u propozycję nie do
              odrzucenia - będzie teraz budować nowy porządek społeczny. W takiej sytuacji
              trudno od niej wymagać, by zajmowała się pierdołami i sądziła cokolwiek na
              jakiś temat ;-)
              • bryt.bryt Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:46
                witek.bis napisał:

> Obiło mi się o uszy, że inteligencja dostała od PiS-u propozycję nie do
                > odrzucenia - będzie teraz budować nowy porządek społeczny. W takiej sytuacji
                > trudno od niej wymagać, by zajmowała się pierdołami i sądziła cokolwiek na
                > jakiś temat ;-)

Ale jednak cos sadzi. Pomimo tego, ze Jarek poobalal mity, nowe szpitale
                przystepuja dzisiaj do strajku. Widac, ze nie zostali poinformowani o obaleniu.
                Gdyby zostali, to od razu by wiedzieli, ze PiS chce dla nich dobrze i dobrze
                bedzie, juz niedlugo. Przeciez tak mowi Kazio.
        • loppe Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:49
          primo, kto ci powiedział że zacytowano wszystko co profesor ma w tej sprawie do
          powiedzenia?:)))

zapewniam cię że jak większość chetnie opublikowałby w gazecie 5 stron :)

negliżowanie komentarza prasowego tylko dlatego że nie spełnia wymogów
          dysertacji naukowej kompromituje cię intelektualnie:)
          • scoutek Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:50
            loppe, badz laskaw wytlumaczyc co oznacza zwrot "neglizowanie komentarza
            prasowego"? bo jakos nie nadazam....
            • loppe Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:53
              lekceważyć, ale to ostatni raz powskiemu internaucie:) zastępuje googla
              • scoutek Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 10:57
                aaa dziekuje pisiakowskiemu interlokutorowi....
          • goniacy.pielegniarz Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 11:00
            loppe napisał:

> primo, kto ci powiedział że zacytowano wszystko co profesor ma w tej sprawie
            do
            > powiedzenia?:)))
            > zapewniam cię że jak większość chetnie opublikowałby w gazecie 5 stron :)

Pozostałe komentarze też są tej długości. Poza tym nie chodzi tu o długość
            komentarza, a o to, czym on tu wystrzelił.

> negliżowanie komentarza prasowego tylko dlatego że nie spełnia wymogów
            > dysertacji naukowej kompromituje cię intelektualnie:)

Nie o to chodzi. Chodzi o to, że wypowiedział się jak partyjny propagandysta.
            Takich wypowiedzi to można spodziewać się po Edgarze czy po Cymańskim. Jak na
            kogoś, kto ma uchodzić za poważnego analityka, to trochę śmiesznie wygląda,
            uznając, że jedna wypowiedź do kamery rozwiewa jakieś mity.
            • loppe Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 11:02
              jeżeli powiedział rozwiewa, a nie rozwiała - to powiedział prawidłowo
        • basia.basia Re: A z czym tu polemizować? 05.06.06, 16:07
          goniacy.pielegniarz napisał:

> Krasnodębski zagadał jak pierwszej klasy propagandysta. Kaczor coś powiedział,
          > a ten dzielnie stwierdził, że Kaczor coś obalił.
          > Nie uważasz, że takie wypowiedzi kompromitują socjologa, a do tego w tytułem
          > profesora?

W moich oczach go skompromitowały, niestety:(
      • bryt.bryt Re: prezes obala mity 05.06.06, 10:24
        loppe napisał:

> Profesor Krasnodębski
        >
        > merytoryczna zawartość Twej polemiki z profesorem jest imponująca:)

Zamierzalem profesora wysmiac, a nie z nim polemizowac.
        • alex.4 Re: prezes obala mity 05.06.06, 10:36
          Aby z nim polem izować trzeba by zejść na jego niski poziom:)
    • yaddo To już nie profesor to PiSiaczek 05.06.06, 10:36
      prof. Zdzisław Krasnodębski, socjolog:
      Słowa Jarosława Kaczyńskiego, by nieuczciwości szukać przede wszystkim we
      własnych szeregach, to zapowiedź, że nie będzie żadnych ulg nawet dla własnej
      partii.

Podobnie PZPR najwięcej wymagała od swoich członków. I co.
      Parole, parole, parole.
      • loppe Comrades! 05.06.06, 10:38
        podobnie Platforma oczyszcza swoje szeregi

Towarzysze! Dla was tylko Zjazd Partii! Zjazd PO!! Cała reszta to
        kontrrewolucja.
        he he he
        • goniacy.pielegniarz Re: Comrades! 05.06.06, 10:46
          Przypomnę nieśmiało, że mówimy o Krasnodębskim i jego wypowiedzi. No więc
          naprawdę uważasz, że taka wypowiedź nie kompromituje naukowca?
    • krystian71 Re: prezes obala mity 05.06.06, 10:46
      te mity obalaja sie same, bo sa papierowe , przez media i na uzytek maluczkich
      stworzone.
      Podobnie jak mit, ze Samoobrona jest partia rolnicza( na wsi wygral PIS, na
      samoobrone glosowala drobna przedsiebiorczosc
      I ze SLD to lewica, podczas,gdy golym okiem widac,ze to typowa partia liberalna
      wielkiego biznesu i uwlaszczonej nomenklatury
      • bryt.bryt obalanie mitow za pomoca mitow 05.06.06, 10:48
        krystian71 napisała:

> te mity obalaja sie same, bo sa papierowe , przez media i na uzytek maluczkich
        > stworzone.
        > Podobnie jak mit, ze Samoobrona jest partia rolnicza( na wsi wygral PIS, na
        > samoobrone glosowala drobna przedsiebiorczosc
        > I ze SLD to lewica, podczas,gdy golym okiem widac,ze to typowa partia
        > liberalna wielkiego biznesu i uwlaszczonej nomenklatury

Pierdzielisz androny, kolego.
        • krystian71 Re: obalanie mitow za pomoca mitow 05.06.06, 10:53
          goloslowne stwierdzenia.Wystarczy zajrzec do statystyk wyborczych.
          PIS popierany byl dokladnie przez ten sam przekroj wyborczy co PO, z jednym
          istotnym wyjatkiem, we wszystkich zakladach karnych PO pokonalo PIS na glowe.
          • bryt.bryt Re: obalanie mitow za pomoca mitow 05.06.06, 10:55
            krystian71 napisała:

> goloslowne stwierdzenia.Wystarczy zajrzec do statystyk wyborczych.
            > PIS popierany byl dokladnie przez ten sam przekroj wyborczy co PO, z jednym
            > istotnym wyjatkiem, we wszystkich zakladach karnych PO pokonalo PIS na glowe.

Kolejne dyrdymaly. Daruj sobie.
    • peer2 Jakieś półtora miesiąca temu miałem przyjemność 05.06.06, 13:34
      zapoznania się z wywiadem, jaki prof. K udzielił, bodajże, "Polityce"....
      Podstawowa teza jego wywodu: PiS jest super i chce zmian, ale w tej chwili nie
      opłaca się nawet próbować tych zmian wprowadzać, bo społeczeństwo nie dorosło
      jeszcze do PiSu....
      • bryt.bryt Re: Jakieś półtora miesiąca temu miałem przyjemno 05.06.06, 13:37
        peer2 napisał:

> zapoznania się z wywiadem, jaki prof. K udzielił, bodajże, "Polityce"....
        > Podstawowa teza jego wywodu: PiS jest super i chce zmian, ale w tej chwili nie
        > opłaca się nawet próbować tych zmian wprowadzać, bo społeczeństwo nie dorosło
        > jeszcze do PiSu....

Spoleczenstwo nie doroslo, a wladza nic nie moze, pomimo posiadania niemal pelni
        wladzy. Lze-media z monstrualnym garbem na sumieniach im nie pozwalaja. Ciezko
        byc PiS'em.
    • basia.basia Re: prezes obala mity 05.06.06, 16:06
      bryt.bryt napisał:

> Kolega Kransodebski o wystapieniu JK, czyli smiech na sali:
      >
      > "(...)Prezes (...) obalił mit, że PiS jest przeciwko społeczeństwu
      > obywatelskiemu, oraz że jest to partia antyinteligencka.(...)"
      >
      > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3395096.html

Hmm... Ostatnio prezes słucha się prof. Andrzeja Nowaka z Krakowa i kiedy
      usłyszałam, że prezes i PiS (a prezes jest uosobieniem PiS) pokochał
      inteligencje i społeczeństwo obywatelskie to sobie uświadomiłam, że w
      świeżutkiuch Arcanach jest wstępniak Nowaka z dobrymi radami dla PiS i...
      właśnie, że nie trzeba zrażać do siebie inteligencji, bo to błąd oraz
      że społeczeństwo obywatelskie to bardzo dobra rzecz:) Czyżby to Nowak
      dał Jarosławowi wytyczne? Niestety wytyczne to za mało. Trzeba mu było napisać
      całe wystąpienie, bo wydaje się, że nic nie zrozumiał:)

• bryt.bryt Nowak 05.06.06, 16:17
        basia.basia napisała:

(...)
        > Hmm... Ostatnio prezes słucha się prof. Andrzeja Nowaka z Krakowa i kiedy
        > usłyszałam, że prezes i PiS (a prezes jest uosobieniem PiS) pokochał
        > inteligencje i społeczeństwo obywatelskie to sobie uświadomiłam, że w
        > świeżutkiuch Arcanach jest wstępniak Nowaka z dobrymi radami dla PiS i...
        > właśnie, że nie trzeba zrażać do siebie inteligencji, bo to błąd oraz
        > że społeczeństwo obywatelskie to bardzo dobra rzecz:) Czyżby to Nowak
        > dał Jarosławowi wytyczne? Niestety wytyczne to za mało. Trzeba mu było napisać
        > całe wystąpienie, bo wydaje się, że nic nie zrozumiał:)

Jesli tak jest, to ja sie obawiam, ze sie pomysl wypaczy. Jakos tak utkwil mi
        pan profesor Nowak w pamieci po nie tak dawnej wizycie w studio TVN24, gdzie
        mowil ciekawe rzeczy. Pozwole sobie wkleic link do wlasnego postu na ten temat:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40524346&a=40524346
        • basia.basia Re: Nowak 05.06.06, 16:43
          bryt.bryt napisał:

>
          > Jesli tak jest, to ja sie obawiam, ze sie pomysl wypaczy. Jakos tak utkwil mi
          > pan profesor Nowak w pamieci po nie tak dawnej wizycie w studio TVN24, gdzie
          > mowil ciekawe rzeczy. Pozwole sobie wkleic link do wlasnego postu na ten temat:
          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=40524346&a=40524346

Profesor dokonuje ostatnio niezłych łamańców ale wydaję mi się, że zbliża się
          moment kiedy i on przestanie się upierać przy przegranej sprawie. Wnoszę to
          właśnie z tego wstępniaka, bo on właściwie krytykuje w nim PiS (za styl a nie z
          powodu celów jakie chce PiS osiągnąć) ale w zawoalowany sposób. Mam na myśli to,
          że nie pisze wprost o błędach popełnianych przez PiS tylko powiada na czym
          powinna polegać skuteczna polityka (nazywa to przez duże P.) a więc taka, w
          której partycypują obywatele, i popierają. A żeby chcieli się włączyć to
          polityka nie może być doraźna, dbać o interesy jednych a lekceważyć innych, nie
          może być uprawiana w stylu (cyrk), który zraża do polityki obywateli. Itd.

Cenne jest moim zdaniem jego sformułowanie, że w polityce jest potrzebna
          polaryzacja, by obywatel mógł wybierać świadomie pomiędzy programami, by wybory
          miały sens. Bo Front Jedności Narodu już przerabialiśmy.
          "Potrzebne jest poszerzenie przestrzeni wolności, jaką można uzyskać tylko przez
          uczestnictwo w polityce obywatelskiej." Gdzie indziej mówi, że się ustawicznie
          strzec przed pokusą występowania prfzez państwa (przez politykę) w roli patrona
          połeczeństwa, które - jak w feuadlnych relacjach - byłoby jedynie klientem tej
          opieki. I myślę, że to właśnie Staniszkis uważa za anachronizm u prezesa.

• trouble_maker Re: prezes obala mity 05.06.06, 16:31
      Kojarzy mi się to także z jedną (skądinąd całkiem niezłą) gazetą, która jeszcze
      przed wypuszczeniem swojego pierwszego numeru już stała się "opiniotwórcza" ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka