elznar 15.06.06, 18:11 I nasuwająca się w związku z nim refleksja... Dlaczego 90% wiernych KK to ludzie w podeszłym wieku, tudzież dzieci zmuszane do uczestnictwa w mszy świętej? Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elznar Re: Nie uczestniczysz, , nie twoja sprawa 15.06.06, 18:13 Grubo ponad połowa katolików to 'wierni niepraktykujący'. Czy im także odmówisz prawa do stawiania pytań? Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nie uczestniczysz, , nie twoja sprawa 15.06.06, 18:15 Byłem na procecji i twoje obserwacje nie potwierdziły się. Wiekszoć była ludzi w wieku "produkcyjnym" Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Nie uczestniczysz, , nie twoja sprawa 15.06.06, 18:16 pan.nikt napisał: > w wieku "produkcyjnym" Pochodzisz zapewne ze wsi, z małego miasteczka albo z prowincji - mam rację? Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nie uczestniczysz, , nie twoja sprawa 15.06.06, 18:24 Akurat w dużych miastach jest całkiem sporo młodych katolików. Wiem to na przykładzie Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki bo tak jest ze dziecmi rządzą rodzice,a 15.06.06, 18:15 gdy sie starzejesz to zaczynasz zuwazac ze te ziemskie sprawy to marność bez znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych E tam ziemskie sprawy. 15.06.06, 18:16 Zwyczajny strach. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Myślisz że też się przestraszę? 15.06.06, 18:23 Oby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ja nie zamierzam dożyć jakiegoś niezrozumiałego 15.06.06, 18:25 wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki no cóz 15.06.06, 18:27 narazie to tylko mogę się usmiechnąc czytając to co piszesz. mało jeszcze wiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: A ta wiedza to o czym? 15.06.06, 18:30 zaczekaj, cierpliwości.kiedyś bedziesz wiedział. czas naprawdę mija szybciej niż wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Cierpliwość mam we krwi. 15.06.06, 18:33 Ale muszę przyznać że tę akurat wiedzę uważam za niezbyt interesującą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Cierpliwość mam we krwi. 15.06.06, 18:34 nie tylko interesujące rzeczy spotyka się w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ale szybko się je zapomina na szczęście. 15.06.06, 18:36 Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Ale szybko się je zapomina na szczęście. 15.06.06, 18:37 tu usmiechnę sie raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: A ta wiedza to o czym? 15.06.06, 18:33 aaki napisała: > zaczekaj, cierpliwości.kiedyś bedziesz wiedział. Gdyby ludzie w większym stopniu obdarzali miłością swoich bliźnich, niźli abstrakcyjne byty o nazwie 'bóg', to świat byłby o wiele piękniejszy. No i nie byłoby żal umierać, wiedząc, że ludzkość ma przed sobą jasną przyszłość. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Ja nie zamierzam dożyć jakiegoś niezrozumiałe 15.06.06, 18:45 obraza.uczuc.religijnych napisał: > wieku. Filozoficznie : kazdy wiek przekraczajacy wlasny jest niezrozumialy.... Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: Ja nie zamierzam dożyć jakiegoś niezrozumiałe 15.06.06, 18:47 w pewnym momencie zacznie zamierzać-tylko jeszcze o tym nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: bo tak jest ze dziecmi rządzą rodzice,a 15.06.06, 18:17 aaki napisała: > marność bez znaczenia Szukanie pocieszenia i duchowego wzmocnienia w KK jest moim zdaniem jeszcze bardziej żałosne od nawrócenia spowodowanego starczym wiekiem. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: bo tak jest ze dziecmi rządzą rodzice,a 15.06.06, 18:21 a kij ci na droge Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:22 elznar napisał: > I nasuwająca się w związku z nim refleksja... > > Dlaczego 90% wiernych KK to ludzie w podeszłym wieku, tudzież dzieci zmuszane > do uczestnictwa w mszy świętej? Twoj wpis jest prostackim klamstwem. Nie wart innego komentarza. To cos w stylu +elznar to pedofil++ Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:23 elznar napisał: > I nasuwająca się w związku z nim refleksja... > > Dlaczego 90% wiernych KK to ludzie w podeszłym wieku Tu masz odpowiedź. A chcesz więcej? www.artsg.republika.pl/p2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:24 artsg napisał: > www.artsg.republika.pl/p2.jpg Typowy przykład dzieci zmuszanych do brania udziału i posługi podczas mszy świętej. Większość została ministrantami, żeby mamusia mogła chodzić po wsi z podniesioną głową. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:37 elznar napisał: > artsg napisał: > > > www.artsg.republika.pl/p2.jpg > > Typowy przykład dzieci zmuszanych do brania udziału i posługi podczas mszy > świętej. Większość została ministrantami, żeby mamusia mogła chodzić po wsi z > podniesioną głową. Myślisz że i tych też mamusie pogoniły na procesję? www.artsg.republika.pl/p3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:43 artsg napisał: > Myślisz że i tych też mamusie pogoniły na procesję? Tak ;) Nie mają więcej niż 16 lat. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:49 elznar napisał: > artsg napisał: > > > Myślisz że i tych też mamusie pogoniły na procesję? > > Tak ;) Nie mają więcej niż 16 lat. > Plączesz się i bredzisz. Ja ci pokazuję fakty a ty twierdzisz że to przemoc w rodzinie.:)))))) Śmieszny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:50 artsg napisał: > Śmieszny jesteś. Pisałem, że główna rzesza wiernych KK to starowinki i 'młodzi przymuszani', a ty jak na złość pokazujesz mi zdjęcia młokosów, potwierdzając tym samym moją tezę. A teraz jeszcze zarzucasz mi śmieszność ;) Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:59 elznar napisał: > artsg napisał: > > > Śmieszny jesteś. > > Pisałem, że główna rzesza wiernych KK to starowinki i 'młodzi przymuszani', a > ty jak na złość pokazujesz mi zdjęcia młokosów, potwierdzając tym samym moją > tezę. A teraz jeszcze zarzucasz mi śmieszność ;) To pokaż mi te same starowinki. Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:00 artsg napisał: > To pokaż mi te same starowinki. forum.emiasto.com.pl/files/PMB.JPG Co prawda to nie Boże Ciało, ale zawsze... Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:04 Google istnieją: możesz sobie pooceniać wiek: www.hrubieszow.info/inne/bozecialo/bc.htm www.zegocina.pl/aktual/2004_06/bcialo2004.htm pustkow.host.sk/5bc2001.jpg www.kostomloty-parafia-unicka.siedlce.opoka.org.pl/z/Kronika/kronika04/boze_cialo/procesja.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:07 humbak napisał: Wszystkie zaprezentowane przez ciebie zdjęcia potwierdzają moją tezę. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:09 Czy ja wiem. Widzę tam sporo osób w wieku 25-50. Starszych jest faktycznie sporo, ale tak to już jest, że sporo osób w sile wieku nie widzi miejsca dla Boga, a potem nagle się nawraca. Pobóki są różne, czasme godne pochwały, czasem mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:07 elznar napisał: > artsg napisał: > > > To pokaż mi te same starowinki. > > forum.emiasto.com.pl/files/PMB.JPG > Co prawda to nie Boże Ciało, ale zawsze... To sobie to poglądaj: www.sdm.org.pl/kolonia/?i=417&dzis=21&koln=4 Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:09 artsg napisał: > To sobie to poglądaj: Nie porównuj katolickich masówek propagandowo-religijnych do mszy świętych odprawianych w zwykłych kościołach. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:10 Masówka propagandowo religijna:) Równie piękne co dzikie. Odpowiedz Link Zgłoś
artsg Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:34 elznar napisał: > artsg napisał: > > > To sobie to poglądaj: > > Nie porównuj katolickich masówek propagandowo-religijnych do mszy świętych > odprawianych w zwykłych kościołach. Już się wcale nie dziwię że się z Ciebie śmieją na psp. Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Boże Ciało 15.06.06, 19:40 artsg napisał: > Już się wcale nie dziwię że się z Ciebie śmieją na psp. Śmiech to zdrowie ;) Życzę go wszystkim grupowiczom pl.soc.polityka, zwłaszcza tym, którzy już grozili mi śmiercią via telefon ;) Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: ciemogród nie ma przyszłości 15.06.06, 18:35 mówisz ateistach i innej maści lewakach!! Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Lewacy są udźmi religijnymi 15.06.06, 19:23 pan.nikt napisał: > mówisz ateistach i innej maści lewakach!! Ateści mają zawsze prawicowe poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Lewacy są udźmi religijnymi 15.06.06, 19:27 Zawsze, wszyscy. Dokowski przeprowadził badania:) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam dlaczego 99,9 % zydowskich noworodkow 15.06.06, 18:34 plci meskiej jest pozbawianych napletka wbrew ich woli?? a przy okazji powiedz czy ponizszy opis jest prawdziwy? Kazde dziecko zydowskie plci meskiej musi byc obrzezane ósmego dnia po narodzeniu. Aktu obrzezania dokonywa specjalny obrzezywacz (mohel) przy pomocy dwóch innych, którzy zwa sie perea i mecyc. Mohel operuje nozem obosiecznym, albo u zydów prawowiernych ostrym gladzikiem rytualnym, co dowodzi, ze obrzadek ten siega jeszcze epoki przedhistorycznej kamienia gladzonego. Obrzezanie na cmentarzu dziecka martwego musi byc dokonywane tylko takim gladzikiem. Perea operuje paznokciem u wielkiego palca, specjalnie w tym celu wyhodowanym. Dowodzi to, ze obrzadek ten pochodzi z czasów jeszcze dawniejszych, kiedy jedynym narzedziem czlowieka byly tylko rece. Mecyc zas operuje ustami. Mohel naciaga napletek niemowlecia, wsadza miedzy zeby grzebienia i tnie, rzucajac go na piasek, trzymany w specjalnej misie, zastepujacej piasek pustyni albo stepu. Perea na zranionym w ten sposób czlonku niemowlecia dokonuje operacji najbolesniejszej, zwanej "priak", "obnazanie", gdyz paznokciem obdziera dokola czlonka skóre. Mecyc zas bierze zraniony czlonek w usta i rane wysysa, zasypujac proszkiem. Podczas aktu obrzezania ustawia sie fotel-tron dla asystujacego ceremonii proroka Eljasza, zapala sie funtowa swiece woskowa na czesc noworodka i dwanascie swieczek na czesc dwunastu pokolen Izraela, oznaczajacych zarazem dwanascie swiatel zodiaku, wedlug talmudystów "priak" czyli "obnazenie" czlonka paznokciem, stoi w zwiazku z liczba 365, gdyz taka jest wartosc liczbowa wyrazu "priak". Dla kantora przygotowuje sie kubek z winem. Kubek ten winien miec dwanascie kantów. Kantor zaglusza wrzask dziecka psalmem XX (XIX): "Niechaj cie wyslucha Pan w dniu utrapienia". Mohel wyssawszy krwawiacy czlonek, wyssana krew spluwa do kieliszka z winem, potem macza palec w owem winie i dwa lub trzy razy wklada do ust noworodka, takze matce jego daja nieco do wypicia tego wina. " " Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam po to: 15.06.06, 18:43 elznar napisał: > I nasuwająca się w związku z nim refleksja... > /../tudzież dzieci zmuszane do uczestnictwa w mszy świętej? troska forumowicza jak rozumiem nie jest kierowana niechecia wobec jakiejs jednej religii ? i udzieli nam odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Jest zapytaniem o polską rzeczywistość. 15.06.06, 18:44 Po co tu Żydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Jest zapytaniem o polską rzeczywistość. 15.06.06, 18:45 obraza.uczuc.religijnych napisał: > Po co tu Żydzi? Pewnie dla kontrastu ;) Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Jest zapytaniem o polską rzeczywistość. 15.06.06, 18:47 no to jak jest z odpowiedzia na pytanie - bedzie? ili niet ? Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: Jest zapytaniem o polską rzeczywistość. 15.06.06, 18:49 ratatatam napisał: > no to jak jest z odpowiedzia na pytanie Mowisz o obrzezaniu? Już odpowiedziałem w innym artykule.. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: dlaczego 99,9 % zydowskich noworodkow 15.06.06, 18:44 ratatatam napisał: > plci meskiej jest pozbawianych napletka wbrew ich woli?? Przede wszystkm dla zdrowia ;) Ochrona przez HIV: Jak wykazały ostatnio badania przeprowadzone w Children's Memorial Hospital w Chicago, próbkę tkanki napletka utrzymanej w warunkach hodowli komórkowej, którą następnie wystawiano na działanie wirusa HIV. Badania wykazały, że komórki Langerhansa (znajdujące się także w tkance napletka) wychwytują wirusy i transportują je do węzłów chłonnych. Po czym wirus kontynuuje atak na układ immunologiczny człowieka. W obronie przed zakażeniem ważną rolę odgrywa keratyna, substancja występująca w skórze i nadającą jej odpowiednią twardość. Chroni ona organizm przed inwazją bakterii i wirusów. Na wewnętrznej powierzchni napletka znajduje się mało keratyny. Doktor Bruce Patterson twierdzi, iż napletek bardzo łatwo ulega zakażeniu wirusem HIV. I jako taki łatwo ulegająca zakażeniu, przez to napletek powinien być usuwany, by zmniejszyć zagrożenie zakażeniem. Jak ostatnio wiadomo wśród mężczyzn obrzezanych dwukrotnie rzadziej występuje zarażenie wirusem HIV. Stulejka i nowotwór penisa: U mężczyzn co nie są obrzezani bardzo często występuje stulejka polega ona na tym że napletek nie zsuwa się z żołędzi. Stulejka występuje według różnych danych nawet wśród ponad 5% mężczyzn co ciekawe ci co mają nawet bardzo mocną stulejkę, bardzo mało z nich idzie do urologa, prawdopodobnie 1 na 10. Co taka stulejka powoduje: chorobę nowotworową penisa która powoduje całkowite usunięcie penisa, czy też śmierć, bezpłodność, zaburzenia psychiczne, zaburzenia osobowości, moczenie, brak chęci do seksu, infekcji dróg moczowych, nerwic, mocnego uzależnienia do onanizmu. Rak szyjki macicy u kobiety/nowotwór pochwy: Rak szyjki macicy bardzo rzadko występuje w społeczeństwach, w których stosuje się obrzezanie, które zmniejsza ryzyko infekcji. Związane jest to z tym że nie obrzezany mężczyzna przenosi wirus karcinogennym. Rak szyjki macicy jest drugą chorobą po nowotworze piersi przyczyną śmierci kobiet, w Izraelu rak szyjki macicy jest chorobą która jest na 19 miejscu. Obrzezani mężczyźni rzadziej zakażają się kiłą i rzeżączką. Względy higieniczne, o wiele łatwiej zachować higienę. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 18:49 skoro przewidzial HIV ... ale co z rzetelnoscia opisu rytualnego obrzezania? prawdziwy czy nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 18:51 ratatatam napisał: > ale co z rzetelnoscia opisu rytualnego obrzezania? prawdziwy czy nie ?? Narosło wokół niego bardzo wiele mitów. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 18:53 niewatpie iz naroslo wiele mitow, ale czy opis jest wiargodny czy nie?? pytam z czystej ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 18:53 ratatatam napisał: > pytam z czystej ciekawosci Zapytaj kogoś, kto dokonywał obrzezania. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 18:59 no nie zartuj , nie powiesz mi, ze ty , Zyd ( i zyd zapewne tez) nie znasz obrzedow i rytualow wlasnej religii Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:01 ratatatam napisał: > no nie zartuj , nie powiesz mi, ze ty , Zyd ( i zyd zapewne tez) nie znasz > obrzedow i rytualow wlasnej religii Nie jestem żydem - nie wyzaję judaizmu. A los chciał, że nawet nie zostałem obrzezany.. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:22 ok, rozumiem , to w pelni tlumaczy twoja troske nad polskim katolicyzmem... Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:26 ratatatam napisał: > ok, rozumiem , to w pelni tlumaczy twoja troske nad polskim katolicyzmem... To raczej troska o Polskę... Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:29 Więc jednak uważasz się za Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:30 Czy też mówimy o trosce z dobrego serca? Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: zaiste Jozue byl prorokiem 15.06.06, 19:33 humbak napisał: > Czy też mówimy o trosce z dobrego serca? Przecież zawsze pisałem, że czuję się zarówno Żydem jak i Polakiem. Ani jednym ani drugim nie dam zrobić krzywdy, a gdy wchodzimy w konflikt, to biorę stronę tego, kto akurat ma więcej racji.. Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
aaki hahahahaha 15.06.06, 19:35 elznar-taki mały "sprawiedliwy wsród forumowiczów" portalu Odpowiedz Link Zgłoś
elznar Re: hahahahaha 15.06.06, 19:44 aaki napisała: > elznar-taki mały "sprawiedliwy wsród forumowiczów" portalu Bez przesady. Polacy zawsze będą u mnie na drugim miejscu, z wielu powodów.. Co jednak nie oznacza, że nie stanę w ich obronie, jeśli będą mieli rację. Prawda przede wszystkim... Elznar xanga.com/elznar Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:45 Święto Bożego Ciała. Jak powstało opisuje Wolter: "Nie ma bodaj w Kościele ceremonji szlachetniejszej, pyszniejszej, zdolniejszej natchnąć pobożność ludom, jak święto Najświętszego Sakramentu. Starożytność nie miała prawie takiego, którego zewnętrzność byłaby dostojniejszą. Jednakże kto był przyczyną tego ustanowienia? Zakonnica leodyjska, mniszka z Moncornillon, która wyobrażała sobie, że widzi każdej nocy dziurę w księżycu. Miała później objawienie, które ją pouczyło, że księżyc oznacza Kościół, a dziura święto, którego brakowało. Pewien mnich, imieniem Jan, ułożył z nią nabożeństwo do Św. Sakramentu; święto przyjęło się w Leodjum, a Urban IV zastosował je w całym Kościele (1264 r.)". Na tle tej celebry wybuchało wiele zamieszek ludowych. W Paryżu w XVI w. motłoch katolicki przymuszał protestantów do hołdu Św. Sakramentowi kamieniami i kijami (zmuszano ich m.in. do ozdabiania swych domów oraz klękania na ulicach). Jeszcze w 1766 r. szlachcic de La Barre swą beztroskę wobec hostii okupił głową: nie zdjął kapelusza (gdyż padał deszcz), gdy w pobliżu przechodziła procesja ojców kapucynów niosących Najświętszy Sakrament. Przed sądem oskarżono go ponadto, że śpiewał sprośne piosenki o Marii Magdalenie oraz, że twierdził, że nie trzeba się kłaniać Bogu zrobionemu z gipsu (co oczywiście było świętokradztwem). Młody szlachcic został skazany na tortury, publiczne przyznanie się do winy, wyrwanie języka, ucięcie głowy i spalenie ciała na stosie. Współuczestnik zbrodni, d'Etallonde, który zdołał w porę zbiec, został zaocznie skazany na wyrwanie języka, odcięcie prawej ręki i spalenie żywcem na wolnym ogniu na rynku miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re:O Boszszsze, ale Ciała dał Wolter :-))) 15.06.06, 19:00 "..nie zdjął kapelusza (gdyż padał deszcz), .." ps o link do całości proszę :-) -- Jeszcze Polska nie zginęła.. ..nie zdjął kapelusza (gdyż padał deszcz).. Odpowiedz Link Zgłoś
wartburg4 Re: Boże Ciało 15.06.06, 18:56 Boże Ciało ma niewiele wspólnego z chrześcijaństwem, ani tym bardziej z autentycznym przeżyciem religijnym. Procesja jest raczej rytuałem plemiennym, który jego uczestnikiem daje poczucie, że coś ich łączy. Odpowiedz Link Zgłoś