Dodaj do ulubionych

Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać filmy

07.07.06, 20:12
wyprodukowane na zamówienie Goebbelsa.
Obserwuj wątek
    • 3promile Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:13
      Eee tam, opowiadasz głupoty - widziałeś jakikolwiek film Reni Riefenstahl?
      • nielubiegazety2 A tylko ona pracowała dla Goebelsa? 07.07.06, 20:13

• 3promile Re: A tylko ona pracowała dla Goebelsa? 07.07.06, 20:15
          Zapewne nie - ale była ikoną goebbelsowskiej propagandy
          • inquisition Widziałem hitlerowskie filmy propagandowe 08.07.06, 09:51
            i muszę powiedzieć, że bardziej przypominają "Radio Marydza" niż "Czterech
            pancernych".

Na mnie najwięsze wrażenie zrobił śpiew o "Bogu w niebie, który prowadzi naród
            wybrany" na tle czołgów masakrujących polską konnicę.
        • rejestr1 Re: A tylko ona pracowała dla Goebelsa? 07.07.06, 21:05
          Niezbyt trafne te porównanie z Goebelsem. Bardzo mało było filmów fabularnych z
          propagandą nazistowską (np "Zyd Suess", czy "Kolberg"). Kino miało być czystą
          rozrywką. Od propagandy było przede wszystkim radio, gazety, kroniki filmowe.
    • wujaszek_joe Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:13
      a skąd ty się urwałeś z takim tematem tutaj?
      moze byś poszukał jakiegoś historycznego forum?
      • nielubiegazety2 Ja się niu urwałem. NIGDY nie byłem na smyczy. 07.07.06, 20:14
        Skończ ze swoimi projekcjami.
        • wujaszek_joe Re: Ja się niu urwałem. NIGDY nie byłem na smyczy 07.07.06, 20:16
          miałem na mysli choinkę
    • marcus_crassus bolka i lolka tez usunac 07.07.06, 20:14
      i wymordowac wszystkich ludzi powyzej 16 roku zycia. oni sa skazeni wirusem
      komunizmu. jak w kambodzy zaczac nowa epoke.

wywalic ludzi z miast na wies. rozpoczac nowa prawdziwa Polske. od nowa.
      Czekamy na polskiego Pol Pota.

jak impreza to na calosc. polsrodki juz nie pomoga :)
      • nielubiegazety2 Marcuss. Wydawało mi się, że jesteś mądrzejszy. 07.07.06, 20:18
        To był sprawnie zrealizowany film (też go oglądałem w dzieciństwie) zakłamujuący
        historię w taki sam sposób, jak filmy Goebbelsowskie.
        To dzieło partyjnego propagandzist NAJGORSZEGO sortu. Podobnie jak przygody Klossa.
        Safjan ma na rękach krew realnego człowieka.
        • 3promile Re: Marcuss. Wydawało mi się, że jesteś mądrzejsz 07.07.06, 20:40
          Nie lubisz się urywać (z choinki), więc spytam inaczej - z księżyca spadłeś?
          Pytam szybko, bo słowo "księżyc" może niebawem trafić na indeks... Czy ty
          naprawdę uważasz, że młody Gajos, młody Pieczka et consortes mają jeszcze
          jakąkolwiek siłę indoktrynacji?
        • marcus_crassus nie lubie durnoty 08.07.06, 08:08
          Wole naszego Klossa od durnowatego bonda. Tak samo lubie Czterech Pancernych.

Czy z historii tez ktos ma zamiar usunac lata 45-89? Moze wzorem rewolucji
          francuskiej uznamy ze tych lat nie bylo i uznamy ze mamy 1962????

Uznajcie tych ludzi najlepiej za zdrajcow ojczyzny z jesli kto zyje to
          wszystkich ktorzy jeszcze zyja.

pograzanie sie w paranoii - to jest moja ocena. w odroznieniu od niektorych nie
          mam klapek na oczach i potrafie nazwac glupote po imieniu - niezaleznie od
          wykonania.
          • marcus_crassus ps - bo zjadlo zdanie 08.07.06, 08:09
            "wszystkich ktorzy jeszcze zyja na krzeslo elektryczne."
      • andrzej.sawa Re: bolka i lolka tez usunac 07.07.06, 21:03
        Ty jesteś zakażony głupotą!
    • peer2 Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:36
      Czterej pancerni- sprawnie nakręcony serial przygodowy, bohaterowie, których da
      się lubić, wartka akcja, świetne aktorstwo. Czego więcej dzieciakom trzeba?
      A że rozmija się z prawdą, no cóż trudno, Sienkiewicz też się rozmijał.
      • nielubiegazety2 W trylogii Turcy nie byli sojusznikami. 07.07.06, 20:55

• gat45 Re: W trylogii Turcy nie byli sojusznikami. 07.07.06, 20:56
          nielubiegazety2 napisał:

W Trylogii w ogole nie ma Turkow.
          >
          • obces Re: W trylogii Turcy nie byli sojusznikami. 07.07.06, 21:02
            ????? A Pan Wołodyjowski???
          • nielubiegazety2 Nie, a kto zdobywał Kamieniec Podolski? 07.07.06, 21:11

• gat45 Re: Nie, a kto zdobywał Kamieniec Podolski? 07.07.06, 21:15
              Racja. Bo ja Pana WOlodyjowskiego czytywalam zawsze do polowy. Jak juz Basia
              wyrwala sie z rak Azji i wyzdrowiala, to potem robilo sie za smutne jak na moj
              gust.

Dodam, ze Trylogie czytywalam w bardzo wczesnej mlodosci. Teraz uwazam, ze jest
              to fajne czydtadlo, ale wiecej zlego wyrzadzilo w glowach polskiej mlodziezy
              niz dobrego. I wiecej niz Szarik ?

>
      • andrzej.sawa Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:05
        Ty cymbale,rozmijanie się z prawdą!Jesteś kretynem?
        • peer2 Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:10
          A co nie rozmija się z preawdą? Rozmija się...
          A czy ty jesteś kretynem?
    • ukos To pomiot sowieckiej propagandy 07.07.06, 21:05
      Wildstein bardzo dobrze zrobił wyrzucając to g... do lamusa.
    • obces Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:18
      Bez przesady... Czterej pancerni i Stawka to naprawdę bardzo dobre filmy. Zdaję
      sobie sprawę, że zakłamują historię, ale można to naprawić krótkim
      kilkudziesięciosekundowym albo kilkuminutowym wstępem wyjaśniającym zawiłości
      naszej historii. Zresztą, który z dzieciaków będzie chciał to oglądać dzisiaj -
      założe się, że większość widzów tych seriali stanowią dzisiejsi trzydziesto i
      czterdziestolatkowie wychowani na tych filmach.

Abstrahując od kwestii politycznych, Stawka większa niż życie jest moim zdaniem
      majstesztykiem filmowym. Scenariusz, gra aktorów, reżyseria - wszystko na
      najwyższym poziomie. Dlaczego dziś tak nie można?
      A do Czterech pancernych mam specjalny sentyment, choć to film dużo gorszy. Na
      początku lat 80-tych (nie pamiętam - chyba 83. albo 84.) zapisałem się do
      ministrantów. Na szczęście nie zacząłem chodzić na zbiórki i odpuściłem sobie
      temat dzięki Czterem pancernym, które wyświetlali w terminie zbiórek
      ministranckich (zdaje się, że w soboty o 9-tej) ;)))
      • nielubiegazety2 Szczerze!!! Dobre jak na garbatego. Monopol PZPR 07.07.06, 21:25
        na wszystko, w tym kulturę nie pozwolił na produkcję innych filmów.
        Co ja bredzę!! Gdyby wtedy była wolność 4 pancerni NIGDY by nie powstali.

Twórca 4 pancernych Janusz "Kur.a" Przymanowski.
        Współtwórca Klossa Zbigniew Safjan wydał na śmierć Jana Nesslera.
        • rejestr1 To gdzie te aktualne arcydzieła? 08.07.06, 08:45
          Nie wydaje mi się coby Klos z pancernymi jakimiś wybitnymi dziełami były, ale
          ludziska jednak chętnie oglądają i ma to jakiś wymiar. Gdzie są natomiast te
          arcydzieła ostatnich lat (poza kilkoma wyjątkami), przecież już teraz można
          wszystko kręcić, no może prawie wszystko. I przyznaję, że bredzisz.
    • grzegorzlubomirski A w ktorym miejscu zaklamuja historie? 08.07.06, 00:06
      a Franka Dolasa tez zakaza, ten to dopiero falszuje historie, przciez kazde
      dziecko wie ze to nie on wywolal wojne!!!!!
      • swarozyc A co ku.. z Marusiom?! 08.07.06, 00:10
        jom bym se pooglodal..
      • grzegorzlubomirski chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:15
        , szczegolnie AK po lasach zydow wylapuje i morduje. Chyba o tym fragmencie
        swojej historii pieprzone dziadki z AK zapomnialy. Ale historia to im przypomni,
        juz zaczyna.

Historia 2 wojny zaczyna powoli sie zmieniac w historie holokaustu a tutaj AK ma
        nielepszy bilans niz Wehrmacht.

Jakby kots nakrecil film o braterstwie borni NSZ i SS w tepieniu Zydow i
        komunistow to by pewnie sie dziadki ucieszyly.
        • ukos Re: chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:26
          Spadaj, sowiecki wypierdku.
          • grzegorzlubomirski No co pojedz sobie do USA lub Izraela i zapytaj 08.07.06, 00:35
            co mysla o twoim AK. Swiadectwo ofiary jest wiecej warte niz tlumaczenie sie
            sprawcy.

Biuletyn Informacyjny w co drugim numerze mial jakies antysemickie kawalki,
            mozna poczytac w archiwum, swietny material na film.

Moze liste Schindlera tez zakazac? Polacy tam stoja i krzycz "Precz z Zydami".
          • grzegorzlubomirski Lepsza sowiecka niz nacjonalistyczna 08.07.06, 00:42
            W imie narodu czy narodow wymorodowano wiecej ludzi niz w imei Jezusa Chrystusa,
            a musze ci powiedzeic ze nie jest to takie proste. Komunisci przy tym to nedzni
            amatorzy. Katolicy maja na swoim koncie cale narody, wybite, zapomniane do tego
            stopnia ze juz nawet nie wie ile ich bylo. Przez 1800 lat swojej historii mieli
            jedno motto, gin albo biez nasza religie, wybor nalezy do ciebie. Jezeli zle
            wybrales to twoj pech. Moge ci wymienic 40 narodow wybitych doszczetnie przez
            chrzescijan.

Jeden z papiezy mowil, zabijcie wszystkich ktorzy odrzuca Chrystusa.
            • andrzej.sawa Re: Lepsza sowiecka niz nacjonalistyczna 08.07.06, 00:56
              Jednego wypada żałować,że ty jeszcze żyjesz!
              • grzegorzlubomirski O ilu sie to polskich faszystow nagromadzilo 08.07.06, 01:11
                ale to nie wasza wina, zawsze gdy was widze staram sie was jak wytlumaczyc, ze
                ciezkie dzieicinstwo, ojciec pil, ksiadz bil albo calowal w usta no it teraz te
                rzady kartofli.
        • andrzej.sawa Re: chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:41
          Czy jesteś świnią,czy zwykłym debilem?
          • grzegorzlubomirski Wyjedz za granice i zaprezentuj te swoje 08.07.06, 00:46
            durnowate poglady, nawet nikt sie nie bedzie z ciebie smial bo slowa z siebie
            nie wydusisz. Naucz sie hebrajskiego polec do Izraela i zobaczymy co zostanie z
            twojego obrazu AK i Polski w II wojnie. Ale na to jestes za cienki Bolek,
            dlatego dokonczysz zywota zyjac durnowatymi mitami.
    • grzegorzlubomirski Tak, film Kanal tez ma pewne niedociagniecia 08.07.06, 00:30
      np: brakuje mi watku jak zolnierze AK po wstapieniu Edelmana do AK i udziale w
      Powstaniu Warszawskim strzelaja mu w plecy tylko dlatego ze jest Zydem. No co a
      moze nie prawda? sam Edelman o tym pisal. To chyba stwia sprawe w zupelnie innym
      swietle.

Albo jak zolnierze Maczka wyprdowali 4 tys niemieckich jencow wzietych do
      niewoli, to by troche rzucilo siwatla na nasza historie
    • wlodzimierz.ilicz Lista Wildsteina: 1. Szarik 2. Marusia 3. Kloss... 08.07.06, 00:53
      Bić w kaczy kuper aż drzagi polecą!

• kalkaczy masz racje: pis wie, a reszta polakow ciemna 08.07.06, 01:15
      tepe polskie pojecie o demokracji ala sraczka kacza
    • leszek.sopot A co w zamian? 08.07.06, 01:22
      Jaki historyczny serial przygodowy z czasów minionej wojny dla młodzieży ma się
      pojawić? Czy będą to cykliczne spotkania z Madzią Buczek lub może serial o
      niezliczonych mordach na Polakach?
      • piotr7777 Re: A co w zamian? 08.07.06, 07:25
        Ja bytm proponował zrobić serial według "Początku" Szczypiorskiego.
        Można by też zrobić
        -film według "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall
        -serial o przygodach przedwojennego oficera, który przedostaje się do
        Oświecimia by poinformowac Zachód o okrucieństwie Niemców (na podstawie życia
        rotmistrza Pileckiego)

Tyle że nic takiego nie powstanie.
      • nielubiegazety2 Badzo dobre pytanie!!! 08.07.06, 10:50
        Dziura kulturalna, jaką zostawił za sobą prl jest nie do odrobienia. To jedna z
        niewymiernych strat, jakie poniosła nasza kultura.

W zamian III RP dała nam PSY Pasikowskiego. Sztandarowa produkcja na odzyskanie
        wolności. Jest jeszcze "Uprowadzenie Agaty" Piwowskiego. Piwowski powinien
        odpalać z tantiem działkę Urbanowi i UOP.
        • dr.szfajcner Bylo wiele klamliwych i glupich postow na tym foru 08.07.06, 11:27
          ale ten stawiam na I miejscu

nielubiegazety2 napisał:

> Dziura kulturalna, jaką zostawił za sobą prl jest nie do odrobienia.
          > To jedna z niewymiernych strat, jakie poniosła nasza kultura.
      • dr.szfajcner UB-eckie teczki. - Nie wiesz!? 08.07.06, 11:25
    • smok62 dokładnie - filmy o dobrym SSmanie i jego psie 08.07.06, 08:21
      oraz wesołej załodze czołgu Tiger. Ja te bzdury traktuję jako Star Trek.
    • abstrakt2003 Nie zdajesz sobie sprawy z niestosowności tego 08.07.06, 08:28
      porównania.
      Na zamówienie Gebelsa powstawały ARCYDZIEŁA sztuki filmowej i propagandowej!
      Najlepszym przykładem jest "Olimpiada" zrealizowana przez panią Leni Riefenstahl
      pl.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl
      Swoim postem tylko nobilitujesz "Czterech pancernych" oraz "Stawkę większą niż
      zycie".
      • nielubiegazety2 Nie pisałem o Eisensteinie ale o Januszu Q Przyma 08.07.06, 10:01
        nowskim.
        • abstrakt2003 Re: Nie pisałem o Eisensteinie ale o Januszu Q Pr 08.07.06, 10:41
          w swoim poście porównałeś produkcję Przymanowskiego do tego co tworzył Gebels.
          To było nadużycie
    • joannabarska Te seriale nie zaginą 08.07.06, 09:47
      Idiotów mamy mrowie. W obu serialach wystepowali najlepsi polscy aktorzy i
      dlatego predzej czy pozniej te seriale beda wracac dla nowych pokolen.Tak
      wartkiej akcji,takich wybitnych artystów nie ma dzis w zadnych tego typu
      produkcjach.
      • joannabarska Dyplomy na stos! 08.07.06, 09:51
        Internauci- oddawac dyplomy (jakie tam macie) z orłem bez korony!!! I na na
        stos z nimi! Spalić!
        • karbat Re: Dyplomy na stos! 08.07.06, 10:08
          :)
          wymozdzone kacze kreatury zrobila zamach na Szarika i ctterech facetow
          bawiacych sie w wojne :o

my kaczki milosciwie wam panujace mowimy wam Polakom co jest dla was dpbre
          sluszne i zbawienne!
          Polacy jak dzieci mogliby pobladzic w dzisiejszym swiecie ,partia PIS i
          kaczki psychopatki was uszczesliwia
      • x2468 Re: Te seriale nie zaginą 08.07.06, 10:11
        Tylko wytlomacz dlaczego brat w sb to cos co dyskwalifikuje a praca dla
        prpagandy prl ma nobilitowac."Najlepsi aktorzy" Masz na mysli tych ktorzy z
        czerwonym rezymem wspolpracowali.To tak ja "najlepsza,najwartosciowsza czesc
        narodu" to wedlug propagandy prl ten odlam,ktory byl zapisany do pzpr.
        • karbat Re: Te seriale nie zaginą 08.07.06, 10:40
          a ksiadz ci nawali do glowy pie.. bezsensu co nie miara

w latach siedemdziesiatych kazdy pracowal dla rezymu pajacu
          aktor ,nauczyciel ,piekarz , kominiarz ,kazdy pracowal jak umial i czy
          chcial czy nie ,utrzymawal socjalizm .
          Osle mieli ludzie jakis wybor

Najwieksza grupa , ktora wspolpracowala b, intensywnie z komunistami b. ksiadz
          kapus i agent, czesto dobrowolnie za pieniadze .Rezim ich zmuszal aby brali za
          to kase ?

• agata1120 Prosze o liste filmow czy seriali 08.07.06, 10:56
      zrobionych za czasow PRL i nie zawierajacych elementow propagandy. Mysle ze na
      indeks musi trafil wiekszosc.
      • karbat Re: Prosze o liste filmow czy seriali 08.07.06, 11:04
        i tym sposobem kacze kreatury i ich partia udawadniaja wprost jakimi sa
        idiotami
        nie oni sie uparli na Szarika ,przypadek dla psychiatry -psychologa
    • sanitarny A wiec panowie filmowcy 08.07.06, 11:28
      dla wypelnienia luki i podtrzymania tradycji oreza polskiego trzeba nakracic
      cos o tytule "Kierunek Zaleszczyki".Nie chodzi przeciez o wielka polityke a o
      trud prostego zolnierza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka