nielubiegazety2 07.07.06, 20:12 wyprodukowane na zamówienie Goebbelsa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3promile Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:13 Eee tam, opowiadasz głupoty - widziałeś jakikolwiek film Reni Riefenstahl? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: A tylko ona pracowała dla Goebelsa? 07.07.06, 20:15 Zapewne nie - ale była ikoną goebbelsowskiej propagandy Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Widziałem hitlerowskie filmy propagandowe 08.07.06, 09:51 i muszę powiedzieć, że bardziej przypominają "Radio Marydza" niż "Czterech pancernych". Na mnie najwięsze wrażenie zrobił śpiew o "Bogu w niebie, który prowadzi naród wybrany" na tle czołgów masakrujących polską konnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Re: A tylko ona pracowała dla Goebelsa? 07.07.06, 21:05 Niezbyt trafne te porównanie z Goebelsem. Bardzo mało było filmów fabularnych z propagandą nazistowską (np "Zyd Suess", czy "Kolberg"). Kino miało być czystą rozrywką. Od propagandy było przede wszystkim radio, gazety, kroniki filmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:13 a skąd ty się urwałeś z takim tematem tutaj? moze byś poszukał jakiegoś historycznego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Ja się niu urwałem. NIGDY nie byłem na smyczy. 07.07.06, 20:14 Skończ ze swoimi projekcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Ja się niu urwałem. NIGDY nie byłem na smyczy 07.07.06, 20:16 miałem na mysli choinkę Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus bolka i lolka tez usunac 07.07.06, 20:14 i wymordowac wszystkich ludzi powyzej 16 roku zycia. oni sa skazeni wirusem komunizmu. jak w kambodzy zaczac nowa epoke. wywalic ludzi z miast na wies. rozpoczac nowa prawdziwa Polske. od nowa. Czekamy na polskiego Pol Pota. jak impreza to na calosc. polsrodki juz nie pomoga :) Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Marcuss. Wydawało mi się, że jesteś mądrzejszy. 07.07.06, 20:18 To był sprawnie zrealizowany film (też go oglądałem w dzieciństwie) zakłamujuący historię w taki sam sposób, jak filmy Goebbelsowskie. To dzieło partyjnego propagandzist NAJGORSZEGO sortu. Podobnie jak przygody Klossa. Safjan ma na rękach krew realnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Marcuss. Wydawało mi się, że jesteś mądrzejsz 07.07.06, 20:40 Nie lubisz się urywać (z choinki), więc spytam inaczej - z księżyca spadłeś? Pytam szybko, bo słowo "księżyc" może niebawem trafić na indeks... Czy ty naprawdę uważasz, że młody Gajos, młody Pieczka et consortes mają jeszcze jakąkolwiek siłę indoktrynacji? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus nie lubie durnoty 08.07.06, 08:08 Wole naszego Klossa od durnowatego bonda. Tak samo lubie Czterech Pancernych. Czy z historii tez ktos ma zamiar usunac lata 45-89? Moze wzorem rewolucji francuskiej uznamy ze tych lat nie bylo i uznamy ze mamy 1962???? Uznajcie tych ludzi najlepiej za zdrajcow ojczyzny z jesli kto zyje to wszystkich ktorzy jeszcze zyja. pograzanie sie w paranoii - to jest moja ocena. w odroznieniu od niektorych nie mam klapek na oczach i potrafie nazwac glupote po imieniu - niezaleznie od wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ps - bo zjadlo zdanie 08.07.06, 08:09 "wszystkich ktorzy jeszcze zyja na krzeslo elektryczne." Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: bolka i lolka tez usunac 07.07.06, 21:03 Ty jesteś zakażony głupotą! Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 20:36 Czterej pancerni- sprawnie nakręcony serial przygodowy, bohaterowie, których da się lubić, wartka akcja, świetne aktorstwo. Czego więcej dzieciakom trzeba? A że rozmija się z prawdą, no cóż trudno, Sienkiewicz też się rozmijał. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: W trylogii Turcy nie byli sojusznikami. 07.07.06, 20:56 nielubiegazety2 napisał: W Trylogii w ogole nie ma Turkow. > Odpowiedz Link Zgłoś
obces Re: W trylogii Turcy nie byli sojusznikami. 07.07.06, 21:02 ????? A Pan Wołodyjowski??? Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Re: Nie, a kto zdobywał Kamieniec Podolski? 07.07.06, 21:15 Racja. Bo ja Pana WOlodyjowskiego czytywalam zawsze do polowy. Jak juz Basia wyrwala sie z rak Azji i wyzdrowiala, to potem robilo sie za smutne jak na moj gust. Dodam, ze Trylogie czytywalam w bardzo wczesnej mlodosci. Teraz uwazam, ze jest to fajne czydtadlo, ale wiecej zlego wyrzadzilo w glowach polskiej mlodziezy niz dobrego. I wiecej niz Szarik ? > Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:05 Ty cymbale,rozmijanie się z prawdą!Jesteś kretynem? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:10 A co nie rozmija się z preawdą? Rozmija się... A czy ty jesteś kretynem? Odpowiedz Link Zgłoś
ukos To pomiot sowieckiej propagandy 07.07.06, 21:05 Wildstein bardzo dobrze zrobił wyrzucając to g... do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
obces Re: Wyświetlać 4 pancernych to jakby wyświetlać f 07.07.06, 21:18 Bez przesady... Czterej pancerni i Stawka to naprawdę bardzo dobre filmy. Zdaję sobie sprawę, że zakłamują historię, ale można to naprawić krótkim kilkudziesięciosekundowym albo kilkuminutowym wstępem wyjaśniającym zawiłości naszej historii. Zresztą, który z dzieciaków będzie chciał to oglądać dzisiaj - założe się, że większość widzów tych seriali stanowią dzisiejsi trzydziesto i czterdziestolatkowie wychowani na tych filmach. Abstrahując od kwestii politycznych, Stawka większa niż życie jest moim zdaniem majstesztykiem filmowym. Scenariusz, gra aktorów, reżyseria - wszystko na najwyższym poziomie. Dlaczego dziś tak nie można? A do Czterech pancernych mam specjalny sentyment, choć to film dużo gorszy. Na początku lat 80-tych (nie pamiętam - chyba 83. albo 84.) zapisałem się do ministrantów. Na szczęście nie zacząłem chodzić na zbiórki i odpuściłem sobie temat dzięki Czterem pancernym, które wyświetlali w terminie zbiórek ministranckich (zdaje się, że w soboty o 9-tej) ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Szczerze!!! Dobre jak na garbatego. Monopol PZPR 07.07.06, 21:25 na wszystko, w tym kulturę nie pozwolił na produkcję innych filmów. Co ja bredzę!! Gdyby wtedy była wolność 4 pancerni NIGDY by nie powstali. Twórca 4 pancernych Janusz "Kur.a" Przymanowski. Współtwórca Klossa Zbigniew Safjan wydał na śmierć Jana Nesslera. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 To gdzie te aktualne arcydzieła? 08.07.06, 08:45 Nie wydaje mi się coby Klos z pancernymi jakimiś wybitnymi dziełami były, ale ludziska jednak chętnie oglądają i ma to jakiś wymiar. Gdzie są natomiast te arcydzieła ostatnich lat (poza kilkoma wyjątkami), przecież już teraz można wszystko kręcić, no może prawie wszystko. I przyznaję, że bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski A w ktorym miejscu zaklamuja historie? 08.07.06, 00:06 a Franka Dolasa tez zakaza, ten to dopiero falszuje historie, przciez kazde dziecko wie ze to nie on wywolal wojne!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:15 , szczegolnie AK po lasach zydow wylapuje i morduje. Chyba o tym fragmencie swojej historii pieprzone dziadki z AK zapomnialy. Ale historia to im przypomni, juz zaczyna. Historia 2 wojny zaczyna powoli sie zmieniac w historie holokaustu a tutaj AK ma nielepszy bilans niz Wehrmacht. Jakby kots nakrecil film o braterstwie borni NSZ i SS w tepieniu Zydow i komunistow to by pewnie sie dziadki ucieszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:26 Spadaj, sowiecki wypierdku. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski No co pojedz sobie do USA lub Izraela i zapytaj 08.07.06, 00:35 co mysla o twoim AK. Swiadectwo ofiary jest wiecej warte niz tlumaczenie sie sprawcy. Biuletyn Informacyjny w co drugim numerze mial jakies antysemickie kawalki, mozna poczytac w archiwum, swietny material na film. Moze liste Schindlera tez zakazac? Polacy tam stoja i krzycz "Precz z Zydami". Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Lepsza sowiecka niz nacjonalistyczna 08.07.06, 00:42 W imie narodu czy narodow wymorodowano wiecej ludzi niz w imei Jezusa Chrystusa, a musze ci powiedzeic ze nie jest to takie proste. Komunisci przy tym to nedzni amatorzy. Katolicy maja na swoim koncie cale narody, wybite, zapomniane do tego stopnia ze juz nawet nie wie ile ich bylo. Przez 1800 lat swojej historii mieli jedno motto, gin albo biez nasza religie, wybor nalezy do ciebie. Jezeli zle wybrales to twoj pech. Moge ci wymienic 40 narodow wybitych doszczetnie przez chrzescijan. Jeden z papiezy mowil, zabijcie wszystkich ktorzy odrzuca Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Lepsza sowiecka niz nacjonalistyczna 08.07.06, 00:56 Jednego wypada żałować,że ty jeszcze żyjesz! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski O ilu sie to polskich faszystow nagromadzilo 08.07.06, 01:11 ale to nie wasza wina, zawsze gdy was widze staram sie was jak wytlumaczyc, ze ciezkie dzieicinstwo, ojciec pil, ksiadz bil albo calowal w usta no it teraz te rzady kartofli. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: chyba tylko w tym ze nie pakazuje jak Polacy 08.07.06, 00:41 Czy jesteś świnią,czy zwykłym debilem? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Wyjedz za granice i zaprezentuj te swoje 08.07.06, 00:46 durnowate poglady, nawet nikt sie nie bedzie z ciebie smial bo slowa z siebie nie wydusisz. Naucz sie hebrajskiego polec do Izraela i zobaczymy co zostanie z twojego obrazu AK i Polski w II wojnie. Ale na to jestes za cienki Bolek, dlatego dokonczysz zywota zyjac durnowatymi mitami. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Tak, film Kanal tez ma pewne niedociagniecia 08.07.06, 00:30 np: brakuje mi watku jak zolnierze AK po wstapieniu Edelmana do AK i udziale w Powstaniu Warszawskim strzelaja mu w plecy tylko dlatego ze jest Zydem. No co a moze nie prawda? sam Edelman o tym pisal. To chyba stwia sprawe w zupelnie innym swietle. Albo jak zolnierze Maczka wyprdowali 4 tys niemieckich jencow wzietych do niewoli, to by troche rzucilo siwatla na nasza historie Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Lista Wildsteina: 1. Szarik 2. Marusia 3. Kloss... 08.07.06, 00:53 Bić w kaczy kuper aż drzagi polecą! Odpowiedz Link Zgłoś
kalkaczy masz racje: pis wie, a reszta polakow ciemna 08.07.06, 01:15 tepe polskie pojecie o demokracji ala sraczka kacza Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot A co w zamian? 08.07.06, 01:22 Jaki historyczny serial przygodowy z czasów minionej wojny dla młodzieży ma się pojawić? Czy będą to cykliczne spotkania z Madzią Buczek lub może serial o niezliczonych mordach na Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: A co w zamian? 08.07.06, 07:25 Ja bytm proponował zrobić serial według "Początku" Szczypiorskiego. Można by też zrobić -film według "Zdążyć przed Panem Bogiem" Hanny Krall -serial o przygodach przedwojennego oficera, który przedostaje się do Oświecimia by poinformowac Zachód o okrucieństwie Niemców (na podstawie życia rotmistrza Pileckiego) Tyle że nic takiego nie powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Badzo dobre pytanie!!! 08.07.06, 10:50 Dziura kulturalna, jaką zostawił za sobą prl jest nie do odrobienia. To jedna z niewymiernych strat, jakie poniosła nasza kultura. W zamian III RP dała nam PSY Pasikowskiego. Sztandarowa produkcja na odzyskanie wolności. Jest jeszcze "Uprowadzenie Agaty" Piwowskiego. Piwowski powinien odpalać z tantiem działkę Urbanowi i UOP. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Bylo wiele klamliwych i glupich postow na tym foru 08.07.06, 11:27 ale ten stawiam na I miejscu nielubiegazety2 napisał: > Dziura kulturalna, jaką zostawił za sobą prl jest nie do odrobienia. > To jedna z niewymiernych strat, jakie poniosła nasza kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
smok62 dokładnie - filmy o dobrym SSmanie i jego psie 08.07.06, 08:21 oraz wesołej załodze czołgu Tiger. Ja te bzdury traktuję jako Star Trek. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Nie zdajesz sobie sprawy z niestosowności tego 08.07.06, 08:28 porównania. Na zamówienie Gebelsa powstawały ARCYDZIEŁA sztuki filmowej i propagandowej! Najlepszym przykładem jest "Olimpiada" zrealizowana przez panią Leni Riefenstahl pl.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl Swoim postem tylko nobilitujesz "Czterech pancernych" oraz "Stawkę większą niż zycie". Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Nie pisałem o Eisensteinie ale o Januszu Q Przyma 08.07.06, 10:01 nowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Nie pisałem o Eisensteinie ale o Januszu Q Pr 08.07.06, 10:41 w swoim poście porównałeś produkcję Przymanowskiego do tego co tworzył Gebels. To było nadużycie Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Te seriale nie zaginą 08.07.06, 09:47 Idiotów mamy mrowie. W obu serialach wystepowali najlepsi polscy aktorzy i dlatego predzej czy pozniej te seriale beda wracac dla nowych pokolen.Tak wartkiej akcji,takich wybitnych artystów nie ma dzis w zadnych tego typu produkcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Dyplomy na stos! 08.07.06, 09:51 Internauci- oddawac dyplomy (jakie tam macie) z orłem bez korony!!! I na na stos z nimi! Spalić! Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Dyplomy na stos! 08.07.06, 10:08 :) wymozdzone kacze kreatury zrobila zamach na Szarika i ctterech facetow bawiacych sie w wojne :o my kaczki milosciwie wam panujace mowimy wam Polakom co jest dla was dpbre sluszne i zbawienne! Polacy jak dzieci mogliby pobladzic w dzisiejszym swiecie ,partia PIS i kaczki psychopatki was uszczesliwia Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Te seriale nie zaginą 08.07.06, 10:11 Tylko wytlomacz dlaczego brat w sb to cos co dyskwalifikuje a praca dla prpagandy prl ma nobilitowac."Najlepsi aktorzy" Masz na mysli tych ktorzy z czerwonym rezymem wspolpracowali.To tak ja "najlepsza,najwartosciowsza czesc narodu" to wedlug propagandy prl ten odlam,ktory byl zapisany do pzpr. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Te seriale nie zaginą 08.07.06, 10:40 a ksiadz ci nawali do glowy pie.. bezsensu co nie miara w latach siedemdziesiatych kazdy pracowal dla rezymu pajacu aktor ,nauczyciel ,piekarz , kominiarz ,kazdy pracowal jak umial i czy chcial czy nie ,utrzymawal socjalizm . Osle mieli ludzie jakis wybor Najwieksza grupa , ktora wspolpracowala b, intensywnie z komunistami b. ksiadz kapus i agent, czesto dobrowolnie za pieniadze .Rezim ich zmuszal aby brali za to kase ? Odpowiedz Link Zgłoś
agata1120 Prosze o liste filmow czy seriali 08.07.06, 10:56 zrobionych za czasow PRL i nie zawierajacych elementow propagandy. Mysle ze na indeks musi trafil wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Prosze o liste filmow czy seriali 08.07.06, 11:04 i tym sposobem kacze kreatury i ich partia udawadniaja wprost jakimi sa idiotami nie oni sie uparli na Szarika ,przypadek dla psychiatry -psychologa Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny A wiec panowie filmowcy 08.07.06, 11:28 dla wypelnienia luki i podtrzymania tradycji oreza polskiego trzeba nakracic cos o tytule "Kierunek Zaleszczyki".Nie chodzi przeciez o wielka polityke a o trud prostego zolnierza. Odpowiedz Link Zgłoś