Dodaj do ulubionych

Polska winna

11.07.06, 18:04
Polska winna brać przykład z Francji.

Przykład proszę.

Prezydent Algierii: fani nie powinni osądzać Zidane'a Kibice futbolu nie
powinni potępiać ....

"Jesteśmy tylko ludźmi. Nie naszym zadaniem jest osądzać, naszym obowiązkiem
jest zrozumieć" - powiedział prezydent Algierii ....

Prezydent Bouteflika wziął w obronę gwiazdora francuskiego futbolu nie tylko
dlatego, że rodzice Zidane'a emigrowali właśnie z Algierii do Francji,
ale "dlatego, że to najlepszy piłkarz świata".

Prezydent Algierii odrzucił, jako "śmieszne" przypuszczenia, że Marco
Materazzi sprowokował Zidane'a, obrażając go jako potomka emigrantów z
Algierii. Zidane jest podziwiany w Algierii jako piłkarz i przykład
asymilacji w wielokulturowej, nowej ojczyźnie, Francji.
Obserwuj wątek
    • rekontra Nikt we Francji nie wini Zidane'a 11.07.06, 18:14

Francja jest wdzięczna swoim piłkarzom za dojście do samego finału, jednak
      tematem numer jeden jest Zinedine Zidane. Media nie krytykują Zizou. On od lat
      jest bohaterem narodowym i nikt nie odważy się powiedzieć na niego złego słowa.

Spekuluje się, co takiego Materazzi powiedział kapitanowi Trójkolorowych.
      Podobno nazwał go terrorystą, co dla posiadającego arabską krew ZidaneŐa mogło
      być nie do zniesienia. Inna teoria głosi, że Włoch obraził chorą matkę
      ZidaneŐa.

Piłkarze nie mają pretensji do swego lidera. Dziękują mu raczej za to, że
      poprowadził ich do finału. Patrick Vieira stwierdził, że czerwone kartki są po
      prostu elementem tej gry. Sam Zizou nie mówi na razie nic.

.............................

czy nasza targowica krajowa widzi co to jest narodowa solidarność ?
      Ewidentny przykłąd - zaatakował z byka kolegę z boiska, i wszyscy się
      zastanawiają, co go do tego kroku popchnęło, nie piętnują.
      • biedronka24 wlepil mu zwyczajowe becki 11.07.06, 18:19
        dopoki ta instytucja istniala a kiedys istniala - bylo znacznie mniej
        chuliganstwa i przestepstw. W kazdym razie nie dochodzilo do tego ze kibice
        tracili zycie wypadajac z pociagow...
        Po prostu naturalna hierarchia. Bez bezmyslnej agresji ale szybkiej,
        uzasadnionej i w czasie i w miejscu kary. Wyrazenie swoich uczuc bez obludy,
        dyplomacji i skuteczne uspokojenie bezczelnego dyletanta...
        • rekontra zwróć uwagę, że wszyscy bronią Zidana 11.07.06, 18:28

i na to chcę zwrócić uwagę :)

ewidentna wina, a natychmiast biorą go w obronę. Wszyscy się zastanawiają co
          takiego powiedział Włoch, czym go sprowokował. Tylko jedna gazeta krytykuje.
          Czytałem, że w zartrudniono osoby, które miały z ruchu ust odczyutać czym go
          sprowowkował.

Jak zachowałaby się polska prasa, gdyby to polski piłkarz uderzył np. Francuza?
          Pamiętasz co wypisywała wyborcza, gdy chamski Hannawald dostał kiloma śnieżkami
          od polskich kibiców?
          pamiętasz, że przed mistrrzostwami, całą Europę zajmował jeden temat:

jak powstrzymać polskich kibiców. :))
          • biedronka24 pamietam 11.07.06, 18:36
            To jednak jest nasza cecha narodowa. Zawsze nam imponowali wszyscy tylko nie my
            sami sobie. W ten sposob trudno naprawde cokolwiek osiagnac. I ludzie swiatli
            wlasnie powinni zwrocic na to uwage. Ale znow takie mamy elity, i takich
            ´swiatlych´ i....moglabym Ci wymienic srodowiska- bo juz mam rozeznanie
            niejakie. To byla taka obluda budowana ´od podstaw´. Od stypendium dla studenta
            z rodziny robotniczej poprzez wlasciwa uczelnie a potem hierarchie ale nie ta
            oparta na wiedzy - tylko na ukladach. Od poczatku tworzenie sobie pionkow
            podskakujacych tak jak im sie zagra i wystraszonych, a niewladnych do twardej
            postawy tam, gdzie nieprzejednanym byc mozna...
            I mamy teraz takie wywloki, pozbawione instynktu samozachowawczego, ktore mowia
            ´o wielkim swiecie´, zyja ´wielkim swiatem´ buduja super palace, tylko nie stac
            ich na to by sie zatroszczyc o ogrzewanie tych palacow.. A ja zyje w takim
            miejscu od dawna wiec sobie tylko patrze.
            Tak to sie dalej kreci. Rosna potem dzieci, ktore ´dla prestizu bo tak trzeba w
            nowych realiach´ ida do kosciola, zasypywane sa bezuzytecznymi przedmiotami. No
            bo coz wiecej moga im zaoferowac tacy rodzice? No i dzieci rosna pod wrazeniem
            takiego ´wielkiego swiata´ i tak go potem widza. A poniewaz wszystko dostaja- to
            niczego nie szanuja. Masz w skrocie genealogie naszych elit i naszego
            dziennikarstwa. Przeciez na stanowiska tez dostawali sie swojego czasu tylko z
            ukladow. Gdzie jak gdzie, ale w dziennikarstwie bylo tego wiecej nawet niz na
            prawie....
      • idiotyzmy-kacze typowa lewacka wyrozumiałość dla kolorowych 11.07.06, 18:30
        Nawet sobie nie wyobrażasz jaka nagonka przetoczyłaby się przez francuską prasę gdyby zrobił to biały piłkarz.
      • jack20 Re: Nikt we Francji nie wini Zidane'a 11.07.06, 18:33
        Co musial mu Materrazi powiedziec, by wyprowadzic Zidane z rownowagi to jest
        naprawde zagadka. Nikt wczesniej nie podejrzewalby, ze stac go na taki wyczyn.
        Nigdy nikogo nie prowokowal w przeszlosci. Sama reakcja przypominala raczej
        reakcje dziecka niz zlosliwe czy wyrafinowane uderzenie.
        I widac bylo potem z zachowania (nie wyszedl po odbior medalu), ze przezywal
        swoj wyskok. Bo bylo to cos jednorazowego w karierze.
        I tak to zachowanie w sumie zostalo chyba potraktowane gdyz zostal wybrany jako
        najlepszy gracz tego mundialu.
        • obraza.uczuc.religijnych Wybrany został jeszcze przed finałem. 11.07.06, 18:36
          A np. deptać przeciwnika zdarzyło mu się wcześniej, na MŚ we Francji.
          • rekontra powinni mu zabrać tytuł - szczyt bezkarności 11.07.06, 18:46
            obraza.uczuc.religijnych napisał:

> A np. deptać przeciwnika zdarzyło mu się wcześniej, na MŚ we Francji.

nie powinni mu zabrać tytułu za antysportowe zachowanie ? czy wiesz, że to jest
            wyjątkowy przykład bezkarności, wyjątkowo amoralny, szkodliwy przykład dla
            dzieci?
            • obraza.uczuc.religijnych Może i powinni. 11.07.06, 19:04
              Inna sprawa że po prostu sportowo na wyróżnienie nie zasłużył.
        • rekontra już miał cztery kartki 11.07.06, 18:38
          jack20 napisał:

> Co musial mu Materrazi powiedziec, by wyprowadzic Zidane z rownowagi to jest
          > naprawde zagadka. Nikt wczesniej nie podejrzewalby, ze stac go na taki
          wyczyn.

naszego Świerczeskiego kilkanaście lat temu uderzył głową w twarz, innego po
          prostu zdeptał, też dostał czerwoną kartkę. To był piąty przypadek fizycznej
          napaści.

Dlaczego pismaki go bronią?

> I tak to zachowanie w sumie zostalo chyba potraktowane gdyz zostal wybrany
          jako najlepszy gracz tego mundialu.

a to to już komercjalizacja sportu. Impreza musi trwać.
          • biedronka24 3% 11.07.06, 18:44
            to nie bagatelka. Moga cienko piszczec. A ataki na nasz rzad to myslisz po co? W
            koncu to nasz rynek sie rozwija nie niemiecki. A glupie pozyteczne - mysla ze to
            dlatego ze tamci tak wysoko cenia ich ´altruizm´- hi, hi, hi.
          • jack20 Re: już miał cztery kartki 11.07.06, 18:48
            Nie podwazam, ze tego nie bylo bo masz racje.
            Ale na tyle meczy waznych, super waznych, ktore rozegral bez fauli to te 4
            przypadki to niewiele. To nie typ awanturnika jak Rooney. Uchodzil raczej za
            zrownowazonego pilkarza. W zyciu prywatnym i towarzyskim byl ok i tez bez
            ekscesow.
    • po_godzinach "Polska winna brać przykład z Francji." 11.07.06, 18:25
      A widzisz. To wszystko dzięki kuchni ...
      • biedronka24 nie widzisz w tym ironii bo nie mozesz 11.07.06, 18:29
        z taka wrazliwoscia na drugiego czlowieka...
        Dla mnie to ironia ze dzis patriotyzm jakie kraje potrafia reprezentowac to
        pilka nozna. Nie ma w nim mowy o kulturze, znajomosci historii. Kuchnia nie
        starcza na dlugo niestety, zwlaszcza w upaly..
        Jedzenie na spotkaniach towarzyskich to same nudy...
        Nie wiesz nawet co mowi mlodziez...
        Oni mowia teraz tylko krotko: nuda....

I maja racje. Bo to nuda. Pilka, zarciem w koncu mozna sie zanudzic na smierc.
        Chyba ze ktos tylko takimi pokladami wrazliwosci dysponuje - do ktorych te
        srodki oddzialywania i bodzce przemawiaja...
        • po_godzinach Hmm 11.07.06, 18:30
          "Jedzenie na spotkaniach towarzyskich to same nudy..."

Może po prostu źle gotujesz?
          • biedronka24 Moze po prostu 11.07.06, 18:37
            czlowiek jak kazdy zwierzak je dopoki jest glodny.. Taki przynajmniej jest stan
            wiedzy na ten temat wspolczesnej nauki..Nie wiedzialas?
            • po_godzinach Nie. Je się dla przyjemności i dla towarzystwa. 11.07.06, 18:47
              • biedronka24 a potem dla przyjemnosci ma sie boulimie 11.07.06, 18:51
                ja mowie o faktach naukowych a nie twoich wyobrazeniach...
                Zaspokajanie potrzeb sprawia przyjemnosc - ale normalnym organizmom- tylko do
                czasu az sie je zaspokoi...
                • po_godzinach To, co prawda, trochę prostackie jest, 11.07.06, 18:53
                  ale rozumiem, że po prostu napychasz żołądek.

U mnie w domu je się zaś dla czystej przyjemności degustacji i konwersacji :))
                  • biedronka24 nawet nie troche 11.07.06, 18:56
                    ale nic nie rozumiesz. Bo przyjemnosc jest tylko wtedy, gdy nie jestes najedzona.
                    Nic tu nie przeskoczysz. Takie sa fakty naukowe. Ale jak chcesz z nimi
                    popolemizowac to sprokuruj jakas prace naukowa na ten temat.
                    • po_godzinach Człowiek zawsze powinien byc lekko głodny :) 11.07.06, 19:03
                      • biedronka24 Wiekopomna uwaga 11.07.06, 19:08
                        tak ja o tym salonie i micie...
                        Wiesz to co piszesz wiadomo juz mniej wiecej od poczatkow chrzescijanstwa a moze
                        i od czasow wczesniejszych- ale nie we wszystkich kulturach. Chcialas byc odkrywcza?
                        Ja tylko pisze ze patriotyzm to cos wiecej niz stymulowanie sobie jakiejs
                        struktury w mozgu- tylko z jednej strony - a mianowicie kubkow smakowych.
                        Bo ich wrazliwosc tez jest bardzo ograniczona. A jak sobie poczytasz to sie
                        dowiesz jak bardzo i jak krotko to trwa.

Wroc lepiej do tego co umiesz napisac o patriotyzmie innym niz pilkarski i kuchenny.
                        • po_godzinach No juz się tak nie nadymaj :)))) 11.07.06, 19:13
                          • biedronka24 tak to widzisz? 11.07.06, 19:14
                            odsylam do zrodel. W tych sprawach jestem raczej surowa.
                            • po_godzinach Troche wyluzuj, w koncu jest lato i jest pieknie : 11.07.06, 19:15
                              i zjedz cos - może lody? :))
                              • biedronka24 masz obsesje?????? 11.07.06, 19:27
                                Nie jestem glodna. A spiesze sie zrobic cos ciekawszego niz puste gadanie z kims
                                kto nie potrafi napisac konkretow..
                                Napisalam na dole- jak traktuje twoja odpowiedz w kwestii patriotyzmu. A zes
                                stala opiekunka ´autorytetu´ nadredaktora Wisnika to nie dziwie sie ze
                                sztandarowy swiatopoglad reprezentujesz...

Widzialam, ze sie chwalilas Thomasem Mertonem. To jak rozumiem po moich
                                wczesniejszych wpisach ten nagly postep w edukacji?
                                • po_godzinach Nie.Mam dobry humor :) 11.07.06, 19:29
                                  • biedronka24 to po co wmawiasz innym zly? 11.07.06, 19:35
                                    strasznie nudna forma rozrywki. Stac cie na wiecej niz gledzenie o niczym?
                                    • po_godzinach Ja? No cos ty. 11.07.06, 19:36
                                      • biedronka24 nasci- smacznego zabciu 11.07.06, 19:40
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45063151&a=45066774
                                        przynudzajaca...
      • rekontra nie wiesz skąd temat, a to jest poważna sprawa 11.07.06, 18:35
        dzisiaj w gazecie przeczytałem ilu Żydów wydała Francja Niemcom do zagazowania.
        Gazeta przypomina to przed świętem narodowym Francji. Podam kilka liczb:
        z jednego obozu dostarczyli 76 tysięcy Żydów, z których przeżyło 2,5 tysiąca.
        W czarną środę w lipcu 1942 spędziłą na stadion Zimowy 14 tysięcy Żydów, w tym
        blisko 4 tysiące dzieci, nawet paroletnich. Niemal wssazyscy z tej "branki"
        zginęli. Tak wielu Francuzów garnęło się do SS, że Niemcy musieli ograniczyć
        przyjęcia. Kilka faktów.

I wytłumacz mi, dlaczego Francuzi Polskę rozliczają z antysemityzmu?
        Polskę w którj za szmalcownictwo państwo podziemne wydawało wyroki śmieci?
        Dlaczego Polska uchodzi za kraj antysemicki?

takie myśli mnie naszły gdy połączyłem te dwa wydarzenia, te dwie notatki.
        • dr.szfajcner Re: nie wiesz skąd temat, a to jest poważna spraw 11.07.06, 18:39
          rekontra napisał:

> Dlaczego Polska uchodzi za kraj antysemicki?

Poczytaj uwazniej to froum, sie dowiesz.
          • rekontra Re: nie wiesz skąd temat, a to jest poważna spraw 11.07.06, 18:42
            dr.szfajcner napisał:

> rekontra napisał:
            >
            >
            > > Dlaczego Polska uchodzi za kraj antysemicki?
            >
            > Poczytaj uwazniej to froum, sie dowiesz.

a skąd wiesz kto jest prowokatorem? obaPrzypuszczam, że większość wpisów
            antysemickich to prowokacje.

I konkretnie, czy wiesz jaki był stosunek podziemnych władz do Żydów?
            20 000 Zydó przeżyło do powstania warszawskiego, kilkust z nich walczyło -
            czyli przypuszczam, że olbrzymia częśc dorosłych mężczyzn.
            A obowiązuje wersja Cichego. Dlaczego po 17 latach, nie sprostowano
            ewidentnych kłamstw?
            • dr.szfajcner Re: nie wiesz skąd temat, a to jest poważna spraw 11.07.06, 18:51
              rekontra napisał:

> A obowiązuje wersja Cichego.

Klamiesz oczywiscie, nie wem tylko czy za pieniadze
              czy gratis.
              Nie obowiazuj wersja Cichego, tak jak nie obowiazuje
              wersje Ratajaczaka i Nowaka.
              • rekontra chętnie przyznam się do błędu i przeproszę GW 11.07.06, 18:54
                dr.szfajcner napisał:

> rekontra napisał:
                >
                > > A obowiązuje wersja Cichego.
                >
                > Klamiesz oczywiscie, nie wem tylko czy za pieniadze
                > czy gratis.
                > Nie obowiazuj wersja Cichego, tak jak nie obowiazuje
                > wersje Ratajaczaka i Nowaka.

chcesz powiedzieć, że w wyborczej nie obowiązuje wersja Cichego? że AK
                mordowało Żydó? a możesz mi podać link do artykułu w kórym odwołał swoje
                kłamstwa? bardzo chcętnie się zapoznam i przyznam do błędu.
                Nawet przeprosże GW za niesluszne podejrzenie.
                • dr.szfajcner Re: chętnie przyznam się do błędu i przeproszę GW 11.07.06, 19:02
                  rekontra napisał:

> chcesz powiedzieć, że w wyborczej nie obowiązuje wersja Cichego? że AK
                  > mordowało Żydó? a możesz mi podać link do artykułu w kórym odwołał swoje
                  > kłamstwa? bardzo chcętnie się zapoznam i przyznam do błędu.
                  > Nawet przeprosże GW za niesluszne podejrzenie.

Wersja Cichego nie byla nigdy i nie jest wersja Wyborczej.

• rekontra Re: chętnie przyznam się do błędu i przeproszę GW 11.07.06, 19:10
                    dr.szfajcner napisał:

>
                    > Wersja Cichego nie byla nigdy i nie jest wersja Wyborczej.

OK, w wolnej chwili odszukam artykuły Michnika, w których powołuje się na
                    artykuł Cichego.
        • biedronka24 bo kosmopolityzm to wymysl pozytecznych idiotow 11.07.06, 18:41
          oni w generalnym rozrachunku jak najbardziej dbaja o swoj interes. Wlasnie
          dlatego ze zawinili to rozliczaja...Ale nie wiem czy nie przecieniasz po-
          godzinach jesli liczysz na rozwiniecie tematu z jej strony.

Za to my mamy swoich pozytecznych az nadto. Jak zwykle. Przeciez stad - nie
          skadinad wziely sie rozbiory...
          • rekontra czy Polacy mogą być tak antypolscy 11.07.06, 18:44
            biedronka24 napisała:

> Za to my mamy swoich pozytecznych az nadto. Jak zwykle. Przeciez stad - nie
            > skadinad wziely sie rozbiory...

i trwa to nadal. Donoszą do zachodnich gazet, straszą Kaczynskim, robią z niego
            potwora, antysemitę (wyjątkowo perfidne kłąmstwo, akurat jest z Żoliborza, z
            KORu), Germanofoba. A na forum, to strach pomyśleć, czy Polacy mogą być tak
            antypolscy.
            • biedronka24 oczywiscie ze nie 11.07.06, 18:50
              to polskojezyczne kapo. To zasadnicza roznica. Zreszta sam widzisz-
              przedstawiaja sie ze bez domkow. Ale mysle tez ze sa to monopolistyczne interesy
              koncernow prasowych. A trudno zeby byly wspolne z polskimi, lokalnymi skoro sa z
              kompletnie innych realiow i srodowisk kulturowych. Ja moge uwierzyc po tym jak
              jechalam pociagiem z babskiem ktore chcialo ukrasc moje kolorowe pisemko
              (myslalo ze jest w cenie biletu) pieczolowicie wyrywajac przy tym jakas
              reklamowke z cebulkami kwiatow, a przyznalo sie ze mowi po polsku tylko pod
              naciskiem :).
              Ale nasi patrioci sa slabi. To nie nacjonalisci niemieccy, z ktorych najbardziej
              zapaleni sa wlasnie mlodzi imigranci. Dlaczego? Ano frustracja. Chca byc lepsi
              od samych Niemcow.
              A ja jestem taka patriotka, ze jak idiotka walczylam o super nauczyciela jezyka
              niemieckiego w mojej szkolce z takimi wlasnie kosmopolo- ktorzy przez 4 lata
              dwoch slow w obcym jezyku swoich dzieci nie sa w stanie nauczyc, a nauczyciel
              zly, bo zbyt oddany dzieciom.
              • rekontra polityka historyczna i poczuci wstydu za patriotyz 11.07.06, 18:59
                a gdy Ujazdowski z Kurtyką, zaczęli mówić o polityce historycznej, natychmiast
                zostali zaatakowani na łamach wyborczej. Nawet nie chcę pomnieć tych nazwisk
                siepaczy gazetowych, którzy widzą polityką historyczną dotąd, dokąd zgadza sięz
                ich wizją historii.
                mamy wiele do zrobienia, ale gdy widzę naszych kibiców siatkarskich,
                piłkarsckich, marciarskich, jednych z najlepszych w Europie, to widzę że
                normalność siębudzi. I nie będę się wstydziuli patriotyzmu.
        • po_godzinach Re: nie wiesz skąd temat, a to jest poważna spraw 11.07.06, 18:46
          "I wytłumacz mi, dlaczego Francuzi Polskę rozliczają z antysemityzmu?"

Francuzi mają za co się wstydzić. Nie bardzo chcę mówic o swoich winach w tej i
          w innych sprawach. Akurat w kwestii kolaboracji i przyłożenia ręki do Zagłady
          nie mają prawa nas pouczać.

O Polsce mówi się teraz, że jest antysemicka z prostego powodu: to przez to, że
          najwyższe władze w państwie bywają otwarcie antysemitami oraz dlatego, że nie
          ma potępienia społecznego dla antysemickich pogladów.

Natomiast w kwestii jedności narodowej Francuzom możemy zazdrościć. I naprawdę -
          ta kuchnia nie jest tu bez znaczenia, to jest coś, co naród bardzo łączy :)

• rekontra kwestia salonu, który się nazwał elitą 11.07.06, 18:51
            po_godzinach napisała:

> "I wytłumacz mi, dlaczego Francuzi Polskę rozliczają z antysemityzmu?"
            >
            > Francuzi mają za co się wstydzić.

wstydzić ??? co to za eufemizm ?

> Akurat w kwestii kolaboracji i przyłożenia ręki do Zagłady
            > nie mają prawa nas pouczać.

a dlaczego panuje milczenie o francusklim antysemityzmie?

> najwyższe władze w państwie bywają otwarcie antysemitami

a możesz podać przykład ?

> oraz dlatego, że nie ma potępienia społecznego dla antysemickich pogladów.

a we Francji jest? wiesz ile zdarza się tam ekscesów w ciągu roku? i jakiej
            wagi? a widziałąś reakcję prezydenta, na obrażenie słowne i tak naprawdę, jak
            opisuje prasa, klepnięcie w ramię? gdy we Francji dochodzi do pobić i mordów na
            tle antysemickim.
            >
            > Natomiast w kwestii jedności narodowej Francuzom możemy zazdrościć.

a ja myślę, że to jest kwestia krajowego salonu :)

tylko ta kwestia. Naród jest zdrów.
            • po_godzinach Re: kwestia salonu, który się nazwał elitą 11.07.06, 19:01
              "wstydzić ??? co to za eufemizm ?"

Eufemizm? Wstyd to straszne uczucie. Co więc powinnam napisać?

"a dlaczego panuje milczenie o francusklim antysemityzmie?"

Nie wiem, czy panuje milczenie. Podane przez Ciebie fakty nie sa ukrywane,
              tylko dość powszechnie znane.

"a możesz podać przykład ?"

Oczywiście. Koalicjant w postaci LPR.

"a we Francji jest?"

Nie chodzi o to, ze Francji nie ma antysemitów ani antysemickich wybryków, bo
              są. Chodzi o to, że w rządzie nie ma partii antysemickiej, bo taka do
              parlamentu by po prostu nie weszła. Poglądy antysemickie hańbią i eliminują
              polityka z wielkiej polityki.

"a ja myślę, że to jest kwestia krajowego salonu :)
              tylko ta kwestia. Naród jest zdrów."

A wiesz, że jest to mit, ten "salon", co? :)

To jest taka kwestia: co nas, Polaków może powszechnie połaczyć.
              Francuzów łączy kuchnia i to, co z kuchnią się wiąże.

Tego nalezy szukać.
              • biedronka24 Francuzow laczy polityka 11.07.06, 19:05

a generalnie anarchizm. Lubia to robic siedzac przy stole.

Salon nie jest zadnym mitem - jest jak najbardziej konkretem. Sa w nim konkretne
                osoby, konkretne swiatopoglady i wspolnie powtarzane brednie.
                • po_godzinach W pewnym sensie masz rację. 11.07.06, 19:07
                  "Salon nie jest zadnym mitem - jest jak najbardziej konkretem."

Ale tylko w takim, że w każdej zbiorowości - juz w klasie szkolnej - ludzie
                  łaczą się na rózne grupy zgodnie z własnym upodobaniem.

Jest to naturalne zjawisko społeczne.
                  • biedronka24 ale ewenement polskiego salonu 11.07.06, 19:12
                    polega na tym ze jego dzialanie w sumie jest na szkode reszty ludzi
                    zamieszkujacych nasz kraj i mowiacych naszym jezykiem i bardzo antypolskie.
                    I to jest ten precedens. To prawda co pisze Rekontra. Cos takiego jest moze
                    tylko troche - w pewnym zakresie w Rosji. Ale tam z kolei suwerennosc mniej
                    elitarnych mieszkancow wychowanych w polityce imperialnej to buforuje.
              • michal00 Re: kwestia salonu, który się nazwał elitą 11.07.06, 19:11
                Francja jest tak bardzo anty-antysemicka, ze az sam Szaron tamtejszych Zydow
                namawial, zeby wiali gdzie pieprz rosnie. A glowny tamtejszy filosemita Le Pen
                wygral w wyborach prezydenckich z kandydatem socjalistow. Nasi nadwislanscy
                pseudopolacy dawno by sie obesrali ze zgrozy, gdyby Giertych trafil do drugiej
                rundy wyborow prezydenckich.
                • po_godzinach Le Pen wszedł do rządu? 11.07.06, 19:14
                  • biedronka24 Zrodlo pseudoelit w polityce 11.07.06, 19:19
                    to tez takie ewenementy jak Sroda.. itp.
                    Jak sie studenciakom z Koziej Wolki kaze wkuwac o tym ze Le Pen to to samo co
                    Herr cos tam gdzie indziej to niestety nic konkretnego soba w przyszlosci
                    reprezentowac nie beda.
                    Kazdy kraj ma wlasne niuanse polityki.
                    Nawet chrzescijanstwo jest inne w Indiach a inne w Ugandzie.
                  • michal00 Re: Le Pen wszedł do rządu? 11.07.06, 19:20
                    Jeszcze nie, ale w miare postepu dyktatury tolerancji ma coraz wieksze szanse.
                    • po_godzinach Unikam fantastyki :) 11.07.06, 19:32
                      • michal00 Re: Unikam fantastyki :) 11.07.06, 19:40
                        to nie fantastyka. to rzeczywistosc. w miare postepu dyktatury tolerancji
                        zwieksza sie nietoleracja. We Francji tolerancje mamy juz tak duza, ze Zydzi
                        pakuja manatki. A Holandia! to jest dopiero temat dla badaczy tolerancji!
                        • po_godzinach Tak. Niemniej - nie znamy przyszłości. 11.07.06, 19:46
                          Na szczęście :)
              • rekontra wstyd straszne uczucie, ubolewniae, przeproszenie 11.07.06, 19:17
                po_godzinach napisała:

> "wstydzić ??? co to za eufemizm ?"
                >
                > Eufemizm? Wstyd to straszne uczucie. Co więc powinnam napisać?

doprawdy> Kiedy Francja przeprosiła Zydów. Pamiętasz jakie były targi,
                przeprosi, nie przeprosi, wyrazi ubolewwanie, nie wyrazi. Dlaczego Polacy nie
                mówią że sięwstydzą, tylko od razu przepraszają? Wałęsa, Kwaśniewski?

> Oczywiście. Koalicjant w postaci LPR.

na tej samej zasadzie demokraci.pl to partia komunistyczną

> Nie chodzi o to, ze Francji nie ma antysemitów ani antysemickich wybryków, bo
                > są. Chodzi o to, że w rządzie nie ma partii antysemickiej,

tia, za to często miewją komunistów i lewaków, podbnie jak Włosi. Obecnie z
                Włochami wszystkie cywilizowane państwa powinny zerwać wszelkie kontakty
                dyplomatyczne.

> A wiesz, że jest to mit, ten "salon", co? :)

"salon" to suma salonów, to towarzystwo, warszawka, środowisko - raz rozumiemy
                szerzej, raz węziej, ale wiemy o czym mówimy. przeczysz ?

> To jest taka kwestia: co nas, Polaków może powszechnie połaczyć.
                > Francuzów łączy kuchnia i to, co z kuchnią się wiąże.
                >
                > Tego nalezy szukać.

cóż mogę napisać? przemyśl to :)
                i również to, ze uważasz, że Polaków nie ma co łączyć. Ja myślę, że duma z
                historii może nas łączyć.
                • po_godzinach Ja wiem, o co Ci chodzi. 11.07.06, 19:29
                  Też to przerabiałam.

I doszłam sobie do takich wniosków: Francuzi w czasie wojny zachowywali się
                  haniebnie. Natomiast uważam, że każdy powinien mówić o swoich własnych winach i
                  bić się w swoje własne piersi.
                  Jeśli my zrobiliśmy więcej - to chwała nam za to.
                  Jeśli jeszcze czegoś nie zrobiliśmy - zróbmy to.

"na tej samej zasadzie demokraci.pl to partia komunistyczną"

Z podobną bzdurą nie podejmuję się rozmawiać.
                  W tym miejscu podpiszemy protokół rozbiezności.

"> "salon" to suma salonów, to towarzystwo, warszawka, środowisko - raz
                  rozumiemy
                  > szerzej, raz węziej, ale wiemy o czym mówimy. przeczysz ? "

Nie. Ale - naprawdę - coś takiego, jak "środowisko" istniało zawsze i zawsze
                  będzie istnieć :)

> cóż mogę napisać? przemyśl to :)
                  > i również to, ze uważasz, że Polaków nie ma co łączyć. Ja myślę, że duma z
                  > historii może nas łączyć.

Ja mam to przemyślane. Powinno nas łaczyć Boże narodzenie i Wielkanoc, 1
                  listopada i wycinanki łowickie, tańce góralskie i kluski sląskie, Beskidy i
                  Mazury, post w Wigilię i w Popielec, "Szła dzieweczka do laseczka", bajka o
                  smoku wawelskim - dużo by wymieniać :)

czy ja gdzies napisałam, że nas nie ma co łaczyć?! Nie bluźnij.

• rekontra czemu komuniści nie biją się w komunistyczne piers 11.07.06, 19:34
                    po_godzinach napisała:

> że każdy powinien mówić o swoich własnych winach i bić się w swoje własne
                    piersi.

nie ma głupich, popatrz na wschód i zachód, na południe i pólnoc. A u nas
                    dlaczego komuniści się nie biją w komunistyczne piersi?

> "na tej samej zasadzie demokraci.pl to partia komunistyczną"
                    >
                    > Z podobną bzdurą nie podejmuję się rozmawiać.

a może wykażesz tęantyswemickość LPR ?

>
                    > Ja mam to przemyślane. Powinno nas łaczyć Boże narodzenie i Wielkanoc, 1
                    > listopada i wycinanki łowickie, tańce góralskie i kluski sląskie, Beskidy i
                    > Mazury, post w Wigilię i w Popielec, "Szła dzieweczka do laseczka", bajka o
                    > smoku wawelskim - dużo by wymieniać :)
                    >
                    > czy ja gdzies napisałam, że nas nie ma co łaczyć?! Nie bluźnij.

pozwól że przypomnę co napisałaś:

"To jest taka kwestia: co nas, Polaków może powszechnie połaczyć.
                    Francuzów łączy kuchnia i to, co z kuchnią się wiąże.

Tego nalezy szukać."

zdaje się, że udawałaś się na poszukiwania tego co może Polakó połączyć.
                    Ale ponieważ toczysz równoległę polemiki umknęło Ci to, co napisałaś do mnie :)
                    • biedronka24 czy ta dyskusja 11.07.06, 19:39
                      z- jak rozumiem- klubem ´demokraci pl´ reprezentowanym przez Po-godzinach ma ja
                      jakos nobilitowac?
                      Podziwiam rekontra.
                      Naprawde.
                      • po_godzinach Wyznaj, Rekontro, czy 11.07.06, 19:45
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45063151&a=45067965
                        rozmowa ze mną tak bardzo Cie męczy?

Myslę, że - z bólem - ale nie targnę się (chyba), jeśli odpowiedx twierdzącą
                        będzie ...

• rekontra Re: czy ta dyskusja 11.07.06, 20:59
                        biedronka24 napisała:

> z- jak rozumiem- klubem ´demokraci pl´ reprezentowanym przez Po-godzinach ma
                        ja jakos nobilitowac?

:)))

kropla kruszy skałę :)

czasami drobny fakt otwiera oczy. A stereotypy panują na forum nieprawdopodobne.
                    • po_godzinach Re: czemu komuniści nie biją się w komunistyczne 11.07.06, 19:41
                      "dlaczego komuniści się nie biją w komunistyczne piersi?"

Prawdę mówiąc, mało mnie to obchodzi. Dla mnie owi komuniści to coś, co gdzieś
                      na marginesie sobie zyje - jako idea. A niech sobie zyje. Dopóki nie nawołuje
                      do zbrodni.
                      Nie chca się bic - niech sie nie biją. To przeciez nie zmieni faktu, że idea
                      komunizmu zakończyła sie gigantyczna zbrodnią.

"Tego nalezy szukać."

Powinnam była napisać - nie zdajemy sobie byc może sprawy z tego, jak wiele
                      jest spraw, które nas łączą. To pisanie ma taka wadę, że wymaga dużych skrótów
                      myslowych. Wole rozmawiać, rzecz jasna, przy dobrej kolacji z chlebem na
                      zakwasie :))

tak naprawdę - to, co nas łaczy dobrze widać, gdy sie poprzebywa za granicą.

• rekontra Re: czemu komuniści nie biją się w komunistyczne 11.07.06, 21:03
                        po_godzinach napisała:

> "dlaczego komuniści się nie biją w komunistyczne piersi?"
                        >
                        >Prawdę mówiąc, mało mnie to obchodzi. Dla mnie owi komuniści to coś, co gdzieś
                        > na marginesie sobie zyje - jako idea. A niech sobie zyje. Dopóki nie nawołuje
                        > do zbrodni.

a Farfał nawoływał do zbrodni? a wyborcza urzadziła kilkudniową nagonkę.
                        A Gontarczyk, badacz komunizmu ? A wyborcza urządziłą nagonkę. A Edelmana
                        używają przy byle okazji. Komuniści i wybielacze komunizmu są TUTAJ.
                        Michnik et consortes.

> Nie chca się bic - niech sie nie biją. To przeciez nie zmieni faktu, że idea
                        > komunizmu zakończyła sie gigantyczna zbrodnią.

Czy faszyzm też nazywasz ideą? A komuniści, trockiści, neotrockliści ropełzli
                        się po Europie, i lewactwo europejskie68.

> tak naprawdę - to, co nas łaczy dobrze widać, gdy sie poprzebywa za granicą.

nie jestem taki pewien.
                        • po_godzinach Re: czemu komuniści nie biją się w komunistyczne 11.07.06, 21:18
                          "a Farfał nawoływał do zbrodni?"

Pismo, jakie firmował - owszem, nawoływało do przemocy. A przemoc jest zbrodnią
                          przeciwko człowiekowi.
                          NOP, którego do niedawna był członkiem również.
                          Wierzejski, który mówił o "biciu pałką" równiez nawoływał do przemocy wobec
                          innych ludzi.

"A wyborcza urządziłą nagonkę. A Edelmana używają przy byle okazji."

Czy Edelman nawoływał do przemocy, czy tylko bardzo radykalnie wyrażał swoją
                          opinię?

"Komuniści i wybielacze komunizmu są TUTAJ."

Oj, ten temat to niekończąca sie historia :)
                          Nie zauważyłam, aby wybielano zbrodnię, żeby mówiono, że była ona dobra, bo
                          uswięcała środki.

"Czy faszyzm też nazywasz ideą?"

Chyba tak to trzeba nazwać.

"lewactwo europejskie68."

No i? Nie zmienisz tego, że ludzie mają rózne poglądy. Jest wolność. z takich
                          własnie "68" mamy osmiogodzinny dzien pracy i prawa wyborcze dla kobiet.
                          Spójrz może trochę szerzej?

Wracając do tematu: dla ludzi wychowanych na Bozym Narodzeniu jest własnie tak,
                          jak napisałam.

• rekontra ksenofobia i wspólnota 11.07.06, 21:28
                            po_godzinach napisała:

> "a Farfał nawoływał do zbrodni?"
                            >
                            > Pismo, jakie firmował - owszem, nawoływało do przemocy. A przemoc jest
                            zbrodnią przeciwko człowiekowi.

kiedy? dzieisięc lat temu, dawno sięod tego odciął.

> NOP, którego do niedawna był członkiem również.
                            > Wierzejski, który mówił o "biciu pałką" równiez nawoływał do przemocy wobec
                            > innych ludzi.

zdaje się, że z tym biciem pałką to był fakt prasowy.

> Czy Edelman nawoływał do przemocy, czy tylko bardzo radykalnie wyrażał swoją
                            > opinię?

nie, tylko żenujące jest, gdy w trzeciorzędnych sprawach się wypowiada,
                            czasami nie wie o czym mówi, i podają jego pełny życiorys.
                            Dlatego napisałem że używają.
                            >
                            > "Komuniści i wybielacze komunizmu są TUTAJ."
                            >
                            > Oj, ten temat to niekończąca sie historia :)
                            > Nie zauważyłam, aby wybielano zbrodnię, żeby mówiono, że była ona dobra, bo
                            > uswięcała środki.

wybiela się komuinistów, Michnik wybiela bez przerwy. Ostatnio w wydaniu
                            świątecznym przypomniano Słonimskiego, wybielając jego służbę Bierutowi.

> "Czy faszyzm też nazywasz ideą?"
                            >
                            > Chyba tak to trzeba nazwać.

no jeżeli tak, to ok. Dla mnie to nie są żadne idee, to są systemy.

> "lewactwo europejskie68."
                            >
                            > No i? Nie zmienisz tego, że ludzie mają rózne poglądy. Jest wolność. z takich
                            > własnie "68" mamy osmiogodzinny dzien pracy i prawa wyborcze dla kobiet.
                            > Spójrz może trochę szerzej?

no właśnie, mogę napisać to samo. Tropienie anrtysemityzmu na każdym kroku
                            czymże jest ?

> Wracając do tematu: dla ludzi wychowanych na Bozym Narodzeniu jest własnie
                            tak, jak napisałam.

jeżeli więzi narodowe sprowadzasz do tradycji świątecznych to tak.
                            Polecam Musiałą i Wolniewicza "Ksenofobia i wspólnota", podaje dobre
                            przykjłady, w jakich sytuacjach i w czym przejawia się wspólnota naroidowa.
                            • po_godzinach Re: ksenofobia i wspólnota 11.07.06, 21:41
                              Prawdę mówiąc, nie ma sensu, abyś mnie przekonywał do LPR, Znam osobiście kilku
                              działaczy i są to straszni ludzie.
                              Naprawdę, szkoda Twojego czasu, bo nic tu nie wskórasz.

Edelman. Tez uważam, że zbyt często wypowiadał się na łamach. Jest to jednak
                              postać o wciąż ogromnym autorytecie dla Żydów w Polsce i na świecie, jest to
                              bardzo porządny człowiek, patriota, który programowo nie chciał opuścic Polski,
                              tu bowiem - uważał, że jest jego ojczyzna. Zapłacił za to osobista samotnością.
                              To mu daje prawo zabierac głos wtedy, gdy uzna to za słuszne.

Tekst o Słonimskim jest stary. Słonimski to wielki polski poeta i bardzo
                              uczciwy człowiek.

Masz nieumiejętność, która polega na tym, że nie potrafisz spojrzec na lata
                              pięćdziesiąte oczami człowieka współczesnego tym latom. Nikt nie mówi, aby
                              usprawiedliwiać tworzenie "dla Bieruta". Wystarczy rozumieć, dlaczego "dla
                              Bieruta tworzono".

"Tropienie anrtysemityzmu na każdym kroku czymże jest ?"

Tropienie nie jest niczym dobrym, lekceważenie go - również.

Więzi narodowe to głównie wspólna pamięć i tradycja. Nie tylko w Polsce.
                              W wypadku Polski - czy tego chcesz, czy nie - będzie to często symbol katolicki.

• rekontra mogę brzydko napisać ? 11.07.06, 21:46
                                po_godzinach napisała:

> Prawdę mówiąc, nie ma sensu, abyś mnie przekonywał do LPR, Znam osobiście
                                kilku działaczy i są to straszni ludzie.

mam gdzieś LPR, i nigdzie nie znajdziesz ani jednego listu w którym chwalę LPR.
                                Natomiast jako re-kontra walczaca z hipokryzją, zadziwia mnie postawa
                                wyciągania z przeszłości farfała - miał 17 lat - jakichś bzdetów - gdy
                                autorytetami moralnymi, a nie jakimiś wiceprezesami, są staliniści i komuniści.

> Naprawdę, szkoda Twojego czasu, bo nic tu nie wskórasz.

jak wyżej, bardzo nieuważnie czytasz.

> Tekst o Słonimskim jest stary. Słonimski to wielki polski poeta i bardzo
                                > uczciwy człowiek.

jakie ma znaczenie że stary, jeżeli dzisiaj drukowany. O Słonimskim nie tak
                                dawno Michnik pisał to samo, o innych Kottach i stalinowcach jeszcze lepiej,
                                wybielał ich.

> Masz nieumiejętność, która polega na tym, że nie potrafisz spojrzec na lata
                                > pięćdziesiąte oczami człowieka współczesnego tym latom. Nikt nie mówi, aby
                                > usprawiedliwiać tworzenie "dla Bieruta". Wystarczy rozumieć, dlaczego "dla
                                > Bieruta tworzono".

więc dlaczego? bardzo mnie ciekawi co napiszesz.
                                • po_godzinach Oczywiście. 11.07.06, 21:54
                                  OK, to choć LPR mamy uzgodniony :)

"więc dlaczego? bardzo mnie ciekawi co napiszesz."

Na ten temat książkę można napisać, a Ty mi każesz kilka zdań.
                                  Pewnie więc znowu strasznie uproszczę.
                                  Oszołomienie komuną to skutek okrucieństwa wojny, sprzeciwu przeciw
                                  przedwojennej Polsce w jej wydaniu endeckim, złudne wizje "sprawiedliwości i
                                  równości".

Jeden z braci mojego dziadka był przez kilka lat tym omotany, tez pisał
                                  panegiryki jako wielki przeciwnik "wyzysku człowieka przez człowieka". Został
                                  za to przez resztę rodziny na jakiś czas wyklęty. Pamiętam jednak rozmowy na
                                  ten temat z jego udziałem.
                                  Sam nie mógł uwierzyc w to, że dał sie omotać.
            • biedronka24 Elity przekwitna 11.07.06, 19:01
              skonczy sie zrodelko. Ale pomoc przekwitnac im trzeba bo moga sugerowac kolejnym
              ludziom- ze jest to metoda na zycie. Niekompetencja, lgarstwo i arogancja...

A salon wie ze podupada dlatego podejmuje tak drastyczne srodki. Jeszcze sie
              posmiejemy z niego bo gra bardzo, ale to bardzo va bank. A w sytuacji takiego
              zagrozenia narod rzeczywiscie potrafi sie zjednoczyc...
        • michal00 postawa skruszonego bolszewika 11.07.06, 18:48
          nasze "elity" maja niesamowite kompleksy. chcac uchodzic za ludzi postepowych
          bija w piersi ludu majac nieczyste sumienia. kapusie aspiruja do roli
          wicemichnikow.
          • biedronka24 tak ich wychowano 11.07.06, 18:55
            wpajajac od malenkosci lek przed ´wielkim swiatem´. To ten sam mechanizm co u
            gesi, ktora sie wykluwa.. Mama zostaje ten - kogo pierwszego zobaczy ;).
            Poniewaz potem dziala tez porzadek dziobanie- wiec gasior ktory sie wybije
            dziobie mlodsze gasiory- najlepiej straszac zachodnimi gasiorami itd...
            Tak na wszelki wypadek by nie stracic wydziobanej pozycji..
            Ale jak sie przyjrzec temu gasiorowi to do zaoferowania ma tylko to dziobanie bo
            nawet nie wie - kto jego rodzice. I tym sie rozni od kaczek :)))))))
            • karbat Re: Polska winna 11.07.06, 19:06
              czyli nikt ? czyli wszyscy ? wypraszam sobie
              o ile mi wiadomo to kaczka narobila w pory
              • biedronka24 co sobie stymulujesz 11.07.06, 19:09
                jak wyglaszasz takie slicznosci? Pogadajcie o tym sobie z po-godzinach bo ona
                twerdzi ze tylko zarcie. A ciebie nie stac by wlepic komus becki, jestes
                nikczemnej postury?
                No to uzywasz sobie wulgaryzmami na forum....
                • po_godzinach Biedronko, jedzenie jest bardzo ważne, bo 11.07.06, 19:17
                  jak to mówią - "byle co je i potem byle co gada" :)
                  • biedronka24 a skad wyciagasz wnioski co kto jada??????? 11.07.06, 19:23
                    Rozumiem ze jezyk naukowy do ciebie nie przemawia- wolisz pseudopolityczny?
                    Ja wogole nie o tym mowie czy jedzenie jest wazne. Ja tylko pisze ze ten bodziec
                    sie wyczerpuje stosunkowo szybko i ze sa inne, o znacznie silniejszym
                    oddzialywaniu. Czy ja mowie ze nie rozumiesz i ´byle co gadasz - bo cos tam
                    jadasz´?
                    Rozumiem ze u ciebie patriotyzm spi w zoladku. Skoro tak -to twierdze ze jest
                    szalenie krotkotrwalym i slabym bodzcem wobec tego a mowiac twoim jezykiem
                    pseudopolitycznym ´plytkim´.
                    • po_godzinach Jak byle co gada, to pewnie byle co je :) 11.07.06, 19:30
                      • biedronka24 wspolczuje wobec tego 11.07.06, 19:36
                        sama musisz wiedziec lepiej, co ci dolega.
                        Sadze ze z premedytacja nie poruszasz wlasciwego tematu..
                        No to pa. Bo w ten sposob rozmawiac nie bedziemy.
    • t-800 Re: Polska winna 11.07.06, 20:19
      Jakbym jakichś demokratów.pl słuchał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka