Dodaj do ulubionych

Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytuacji

13.07.06, 08:47
Stawianie na młodych, wykształconych i niezależnych.
Konieczność "przeczyszczenia" służb dyplomatycznych (dla wielu polskich
placówek dyplomatycznych prezydentem Polski jest nadal A.Kwaśniewski(!)).
Pozbawienie służb specjalnych wpływów na gospodarkę i politykę.
Zdecydowanie ale i elastyczność J.Kaczyńskiego.

Za takie działania pani Staniszkis chwali J.Kaczyńskiego.
Obserwuj wątek
    • oszust1 To jedna strona medalu 13.07.06, 09:02
      ...jeśli oglądałeś całą tę rozmowę, dopisz z łaski swojej, za co Kaczyńskiego
      krytykuje (dla ułatwienia podaję nazwiska: Gosiewski, Lipiński...), bo obraz
      będzie niepełny. A może jeszcze ktoś Cię posądzi o manipulację?

W ogóle prof. Staniszkis mówiła raczej ogólnie, unikała kontrowersyjnych
      tematów, tak jakby jej się trochę ostrze krytyki stępiło. W końcu telewizja
      śniadaniowa ma swoje prawa.

Ale szczerze mówiąc, pod większością z Jej opinii byłbym się w stanie podpisać.
      Szczególnie jeśli idzie o zrobienie porządku w dyplomacji.
      Między wierszami wyczułem jednak jakąś taką tęsknotę za POPiS-em. Może to tylko
      niewyspanie i stępiona moja percepcja, ale jednak...

Zresztą wczoraj oglądając Prosto w oczy - Komorowski i kandydat na ministra SZ
      bodajże Kowal - byłem zdumiony kulturą dyskusji. Żadnych pyskówek, zgoda prawie
      na całej linii, żadnych (no prawie żadnych) ataków personalnych. Odniosłem
      wrażenie, że obaj są lekko zażenowani, że stoją po obu stronach barykady.

Czyżby upały łagodziły obyczaje?
      • rekontra nie wiesz dlaczego? gwóźdż do trumny 13.07.06, 09:07
        oszust1 napisał:

> Czyżby upały łagodziły obyczaje?

porzecież PO poniosła klęskę, całkowitą i nieodwracalną klęskę.

Ale za późno na umizgi. Zbyt wiele pomyj wylali Tusk, Rokita i właśnie
        Komorowski. On pierwszy powiedział SZKODA POLSKI.

A Kaczynski jako premier to będzie gwóźdz do trumny PO. Pisałem kilka miesiecy
        temu, i wcześniej i później, PO nie przekroczy 15 procent w wyborach za trzy
        lata.
        • kotek.filemon Re: nie wiesz dlaczego? gwóźdż do trumny 13.07.06, 09:10
          Rekontra jak zwykle snuje swoje political-fiction od rana...
          • rekontra masz rację 13.07.06, 09:12
            kotek.filemon napisał:

> Rekontra jak zwykle snuje swoje political-fiction od rana...

tylko dziwnym trafem to moje political-fiction się sprawdza. wiesz dlaczego?
            bo nhależy rozxpatrywać problemy globalnie, nie przez pryzmat jednego
            wydarzenia.
        • tajny.zwolennik.iv.rzeczpospol Re: nie wiesz dlaczego? gwóźdż do trumny 13.07.06, 09:10

ja mysle,ze nie przkroczy 5 procent...
        • hasz0 Co daj Boże! Amen./n 13.07.06, 09:10
        • homosovieticus Re: nie wiesz dlaczego? gwóźdż do trumny 13.07.06, 09:14
          po przegranych wyborach samorzadowych w W-wie ludzie z PO masowo skorzystaja z
          zaproszenia Prezydenta Marcinkiewicza do współpracy w Magistracie.
          niewykluczam,ze najlepsi z nich znajdą prace u Premiera Kaczyńskiego lub w
          Kancelarii Prezydenta.
      • rodzynka.sardynka Re: To jedna strona medalu 13.07.06, 09:41
        Śniadaniowa? Ja to - no głucha noc to jeszcze nie była.

oszust1 napisał:
        > tak jakby jej się trochę ostrze krytyki stępiło (Staniszkis).
        __

A może wreszcie złagodniała, bo po tych z Iredyńskim udrękach i swoich
        medialnych "sukcesach" satysfakcją się wreszcie nakarmiła.
      • 1normalnyczlowiek Re: To jedna strona medalu 13.07.06, 10:07
        oszust1 napisał:
        > ...jeśli oglądałeś całą tę rozmowę, ---> Tak, oglądałem całą.
        dopisz z łaski swojej, za co Kaczyńskiego
        > krytykuje bo obraz będzie niepełny. (dla ułatwienia podaję nazwiska:
        Gosiewski, Lipiński...),
        ---> Tak jak nie wymieniłem wszystkiego za co chwali, nie wymieniłem za co gani,
        bo działania i zachowania niektórych jego bliskich współpracowników są z powodów
        oczywistych krytykowane, także przeze mnie.
        > A może jeszcze ktoś Cię posądzi o manipulację?
        ---> Nigdy nie manipuluję ani faktami ani poglądami. Możliwe są tylko nie do
        końca obiektywne źródła informacji, czasami powodujące mylną ocenę sytuacji.
        > W ogóle prof. Staniszkis mówiła raczej ogólnie, unikała kontrowersyjnych
        > tematów, tak jakby jej się trochę ostrze krytyki stępiło.
        ---> Mówiła ogólnie, ale sensownie i wyczrpująco, jak na tego typu rozmowę.
        > W końcu telewizja śniadaniowa ma swoje prawa.
        > Ale szczerze mówiąc, pod większością z Jej opinii byłbym się w stanie podpisać.
        > Szczególnie jeśli idzie o zrobienie porządku w dyplomacji.
        > Między wierszami wyczułem jednak jakąś taką tęsknotę za POPiS-em. Może to
        tylko niewyspanie i stępiona moja percepcja, ale jednak...
        ---> Z wypowiedzi przebijała nadzieja, że młodzi, bez uprzedzeń i obciążeń
        przeszłością, za to doskonale orientujący się w bieżących sprawach, kiedyś
        połączą swe siły.
        > Zresztą wczoraj oglądając Prosto w oczy - Komorowski i kandydat na ministra SZ
        > bodajże Kowal - byłem zdumiony kulturą dyskusji. Żadnych pyskówek, zgoda prawie
        > na całej linii, żadnych (no prawie żadnych) ataków personalnych. Odniosłem
        > wrażenie, że obaj są lekko zażenowani, że stoją po obu stronach barykady.
        > Czyżby upały łagodziły obyczaje?
        ---> Chyba tak. Nawet mojemu psu nie chce się obszczekiwać innych w czasie
        spaceru.
    • rekontra Gilowska jak cień człowieka 13.07.06, 09:10
      1normalnyczlowiek napisał:

> Stawianie na młodych, wykształconych i niezależnych.

nie do końca celna

Kaczynski nigdy nie pozbędzie siętcy z którymi był w ciężkich czasach,
      najważniejsza vcecha kaczynskiego - LOJALNOŚĆ.

Wczoraj chyba widziałeś, pokazał się z Zytą Gilowską, nie musiał, a pokazał.
      Wsparł ją moralnie, a Gilowska wyglądała w sądzie jak cień człowieka.
      A pamiętasz marcinkiewicza ?? "jesteśmy z Panią Gilowską w kontacie" -
      telefonicznym, "zapraszam ją do rzadu" - za pośrednictwem mediów.

To jest kultura i mentalność premiera z Goerzowa, za przeproszeniem gorzowian,
      pipidówy jednakże.

• sawa.com Rekontro dlaczego? 13.07.06, 09:19

• rekontra Re: Rekontro dlaczego? 13.07.06, 09:21
          sawa.com napisała:

dlaczego co? cien człowieka?
        • sawa.com Re: Rekontro dlaczego? 13.07.06, 09:21
          Dlaczego tak nie lubisz Marcinkiewicza? Od kilku dni a może nawet tygodni
          obserwuje twój zmasowany ostrzał b. premiera.
          • kotek.filemon Re: Rekontro dlaczego? 13.07.06, 09:22
            Polecenia z centrali...
          • sawa.com Re: Rekontro dlaczego? 13.07.06, 09:24
            Ty i sovieticus od długich miesięcy wieścicie upadek PO. Bolesny, straszny
            upadek po którym z PO zostanie garstka prochu w urnie.

I to jest jeden z Twoich radykalizmów, drogi Rekontro. Podobnie jak jeden z
            radykalizmów lubianego przeze mnie i sznowanaego Homosia.
            • rekontra pamiętasz ?? Kaczyński już podjął decyzję 13.07.06, 09:31
              sawa.com napisała:

> Ty i sovieticus od długich miesięcy wieścicie upadek PO. Bolesny, straszny
              > upadek po którym z PO zostanie garstka prochu w urnie.
              >
              > I to jest jeden z Twoich radykalizmów, drogi Rekontro. Podobnie jak jeden z
              > radykalizmów lubianego przeze mnie i sznowanaego Homosia.

byłem zwolennikiem koalicji z PO, bardzo długo byłem, nawet nie tak dawno.
              Kaczynski miał do wyboru koalicję z PO i przebudowę państwa, budowa IV RP, i z
              konieczności koalicję z Lepperem i przebudowę państwa (Giertych to dodatek)

Uważam, że już podjął decyzję. Stworzy wielki obóz narodowo - ludowo -
              katolicki, republikański.

Zbyt wiele ze strony Tuska, Rolity i innych spotakało do ataków, zbyt wiele
              pomyj na niego wylano. On już nie wierzy platformerom, i słusznie.
          • rekontra a nie dziwi Ciebie to 13.07.06, 09:26
            sawa.com napisała:

> Dlaczego tak nie lubisz Marcinkiewicza? Od kilku dni a może nawet tygodni
            > obserwuje twój zmasowany ostrzał b. premiera.

a nie dziwi Ciebie, że Ty sympatyczka i zwolenniczka PO tak jego lubisz ?
            A ja mam podobnie jak Kaczyski, uważam, że lojalność jest najważniejsza.
            I widziałem jak Marcinkiewicz od początku zabiegał o siebie, o swój wizerunek,
            a w nosie miał PiS.

wczoraj czytałem, nie wiem gdzie - spotania, narada rady politycznej kilka
            miesięcy temu (chyba w kwietniu) i przez 4 godziny Marcinkiewicz nie powiedział
            ani jednego słowa. Czy tak postępuje ktoś, kto działa w zespole?

Dzisiaj Zalewski w toniwe żartobliwym napisał felieton, tak to wyglądało
            naprawdę.

ale od początku doceniam wkład Marcinkiewicza w przetrzymanie nawały medialnej
            na rząd, swoim "czarem politycznym" osłabiał ten atak. Ale ile w tym jet gry,
            a ile prawdziwego Marcinkiewicza? A ja lubię prawdziwych ludzi, z wadami i
            zaletami. A atakuję od momentu, gdy ewidentnie zaquważyłem że gra na siebie, że
            jego działąnia są ewidentnie przeciwko kaczynskiemu.

Kaczynski go stworzył, dał mu wolną rękę, miał olbrzymie możliwości
            samodzoielnego działąaia, a on o tym zapomniał.
      • 1normalnyczlowiek Re: Gilowska jak cień człowieka 13.07.06, 10:23
        rekontra napisał:
        > Kaczynski nigdy nie pozbędzie siętcy z którymi był w ciężkich czasach,
        > najważniejsza vcecha kaczynskiego - LOJALNOŚĆ.

---> Lojalność, przyjaźń, pomoc w trudnych czasach należy uszanować. Są ludzie,
        którzy szybko o tym zapominają. To bardzo źle świadczy o nich. Ważna jest
        umiejętność uszanowania dawnych współpracowników, którzy także poświęcili kawał
        swojego życia, ale trzeba to robić tak by nie zatracić celów, o które się
        wspólnie walczyło. Sytuacja często wymaga, by na początku drogi głównie kierować
        się kryterium lojalności, bo od razu nie do końca się wie komu z fachowców można
        ufać. Należy również umieć odróżniać lojalność od służalczości.
        • rekontra gesty 13.07.06, 10:30
          1normalnyczlowiek napisał:

> Należy również umieć odróżniać lojalność od służalczości.

służalcy mogą teraz pchać się do PiSu, dzisiaj, ale w tamtych czasach, gdy był
          wrogiem politycznym numer jeden, gdy Wachowski z Wałęsą robili wszystko by go
          zniszczyć, tamte przyjaźnie przetrwają.

a nawet teraz, lojalność wobec Gilowskiej, która zrobiła gest i zgodziła
          sięwejść do rządu, jest godzien podziwu.
        • krystian71 i to samo co mowisz dotyczy Maciarewicza 13.07.06, 11:38
          od czasow,gdy szmatlawiec GW nic przeciw niemu nie mogla znalezc, wiec
          kolportowala przekaz,ze Maciarewicz ma obled w oczach :)
    • paczula8 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 09:24
      We wtorkowym numerze Dziennika byl wywiad z panią Staniszkis pt."Kaczyński
      będzie lepszy", w którym chwali Kaczyńskiego za podjęcie decyzji o przejęciu
      sterów w rządzie cyt."Staniszkis: nowy premier ma szanse opanować chaos i
      przyspieszyć reformę państwa".
      • sawa.com Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 09:35
        paczula8 napisała:

> We wtorkowym numerze Dziennika byl wywiad z panią Staniszkis pt."Kaczyński
        > będzie lepszy", w którym chwali Kaczyńskiego za podjęcie decyzji o przejęciu
        > sterów w rządzie cyt."Staniszkis: nowy premier ma szanse opanować chaos i
        > przyspieszyć reformę państwa".

Taka nadzieja jest realna.

Obawiam się jednak powrotu do rządu Zyty Gilowskiej. Życzę jej jak najlepiej w
        potyczkach o honor ale nie zgadzam się z jej pomysłami podatkowymi dot.
        nieruchomości.
        Wprowadzenie 19% podatku od różnicy między ceną nabycia a ceną zbycia
        nieruchomości jest zamordowaniem marzeń o własnym kącie, (by nie powiedzieć
        domu z ogródkiem) wielu ludzi, szczególnie młodych. Jest to zamrożeniem rynku
        nieruchomości. A rynek ten jak obwieszcza czołówka portalu GW oszalał. Oszalał
        w ucieczce od pomysłów Zyty Gilowskiej.
        Trzymam kciuki za ministra budownictwa, bo on się tej głupocie przeciwstawia.
    • warsawyak Kolejny biegun 13.07.06, 09:33
      Pani Jadzi znów się odwróciły bieguny widzenia.
      A już myślelim tutaj, że przejrzała na oczy.
      Czyżby i ona musiała tym sposobem pracować na wikt?
    • homosovieticus Przyczyny odejscia Marcinkiewicza -czyli okiem ND 13.07.06, 09:38
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060713&id=my11.txt
    • maureen2 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 09:44
      polecam wywiad z prof.Staniszkis w Dzienniku,jest znacznie ciekawszy.
      Pozbawia złudzeń.Wystarczą dąsy władz polskich i domaganie się przeprosin
      od władz niemieckich, "bo my chcemy dobrych stosunków". Słowa nie wystarczą
      a dobrymi chęciami jest wybrukowaane piekło.
      • paczula8 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 09:56

> Wystarczą dąsy władz polskich i domaganie się przeprosin
        > od władz niemieckich, "bo my chcemy dobrych stosunków".

a co to za bzdura, tego nie ma w wywiadzie ...jest natomiast:
        "[...]Teraz Jarosław dokonał takiego cięcia. Po aferze z niemiecką gazetą
        zrozumiał, że cokolwiek zrobi i tak będzie krytykowany - i przestał sie
        mediami przejmować. Uznał, że inne źródła jego wiarygodności są ważniejsze".

> Pozbawia złudzeń.

Rzeczywiście ... pani Staniszkis w wywiadzie pozbawia złudzeń tych, którzy
        myśleli, że Kaczyńskiemu sytuacja wymknęła się spod kontroli.
        • maureen2 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 10:02
          to nie jest cytat z wywiadu, ale aabsurdem nie jest.
          • paczula8 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 10:09

> to nie jest cytat z wywiadu, ale aabsurdem nie jest.

Absurdem nie jest, jest manipulacją ...
            • maureen2 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 10:14
              nie jest też manipulacją.
              • krystian71 Re: Jadwiga Staniszkis -w TVP1 celna analiza sytu 13.07.06, 11:36
                jest dowodem na kretynizm niektorych forumowiczow.
                Bez overa, bo szkoda czasu na bzdury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka