alistair-p 02.08.06, 11:29 Może jakieś propozycje,to co mnie przyszło do głowy jest bardzo drastyczne,nie będe opisywał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
logo.vlad Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 11:31 Zostawia na parę lat pod rządami Kaczek. Połowa się wyleczy, drugiej połowy nie wyleczy już nic - nawet elektrowstrząsy ani zsyłka do Korei Płn. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Poprosić AM o mądrzejsze felietony. 02.08.06, 11:34 Poprosić AM o mądrzejsze felietony. alistair-p napisał: > Może jakieś propozycje,to co mnie przyszło do głowy jest bardzo drastyczne,nie > będe opisywał. ---> Jak przestanie pisać tendencyjnie, to nikt nie będzie się czepiał. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 11:46 po_godzinach napisała: > takie, które są po Twojej myśli? Nie. Felietony się czyta właśnie po to, by poznać czyjeś poglądy na dany temat. Jeśli ktoś bez względu na temat, za każdym razem usiłuje wcisnąć czytelnikowi takie same tezy, to musi się liczyć z krytyką. Jest zasadnicza różnica pomiędzy wyciąganiem wniosków z dostępnych faktów i stawianiem tezy a wybieraniem tylko faktów pasujących do założonej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 12:15 "musi się liczyć z krytyką". Oczywiście. Jednak nie krytyka jest tytułową "michnikofobią". Każdy może podjąć polemikę z Adamem Michnikiem przywołując swoje własne argumenty w taki sposób, aby ukazać, że Adam Michnik się myli. Tutaj jednak zwykle nie ma żadnej polemiki, tylko ataki personalne oraz pretensje o to, że Michnik ma takie poglądy, jakie ma. A to jest absurdalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 12:22 po_godzinach napisała: > Tutaj jednak zwykle nie ma żadnej polemiki, tylko ataki personalne oraz > pretensje o to, że Michnik ma takie poglądy, jakie ma. A to jest absurdalne :) Przesadzasz. Osobiscie jestem zainteresowany informacjami jakie posiada Adam Michnik a dotyczacych jego tajemniczego pobytu w Moskwie. Nalezy dodac ze nie nalezal on do tych krajoznawczych tylko politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 12:32 Rozumiem, że możesz być zainteresowany. Nie każda nasza ciekawość jednak bywa zaspokojona :) Może przy odrobinie szczęścia jeszcze kiedyś tego się dowiesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 13:09 po_godzinach napisała: > Tutaj jednak zwykle nie ma żadnej polemiki, tylko ataki personalne oraz > pretensje o to, że Michnik ma takie poglądy, jakie ma. A to jest absurdalne :) ---> Oczywiście, że absurdalne są pretensje do kogoś za jego własne poglądy. Ja nie mam do nikogo o to pretensji. Natomiast mam pretensje do tych, którzy udają kogoś innego podczs gdy głoszone przez nich poglądy wskazują jednoznacznie,kim są. Takie osoby bardzo często stosują nowomowę, odwracają i zniekształcają znaczenie słów. Np. Mogę mieć pogląd, że złodziej to pożyteczny zawód - bo on zawsze jest gotów ulżyć ludziom dźwigającym jarzmo własnego majątku. Ale pisząc to wypaczam znaczenie wielu słów. No i mając taki pogląd nie mam moralnego prawa głosić, że popieram ludzi uczciwych. Oczywiście mam prawo podawać się za uczciwego człowieka. Ale nie mogę wtedy mieć pretensji, że inni uznają mnie za oszusta intelektualnego. Mam prawo być złodziejem i jednocześnie krytykować złodziejstwo. Ale jeśli mówiąc to nie przyznam się, że jestem złodziejem, to każdy słusznie może mnie uznać za niewiarygodną osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 13:13 Jasne. Kogo masz na myśli pisząc: "Natomiast mam pretensje do tych, którzy (...)"? Michnika? Jeśli tak, to na czym polega to, że on co innego mówi, a co innego głosi? Czyli - kogo udaje? Tak dla mojej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: "Mądrzejsze" to 02.08.06, 16:39 po_godzinach napisała: > "musi się liczyć z krytyką". > Oczywiście. Jednak nie krytyka jest tytułową "michnikofobią". Każdy może podjąć > > polemikę z Adamem Michnikiem przywołując swoje własne argumenty w taki sposób, > aby ukazać, że Adam Michnik się myli. Adam Michnik się nie myli. Polemika z takim autorytetem od początku skazana jest na niepowodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Masz mądrzejsze? Publikuj! 02.08.06, 11:39 Nie zgadzasz się? Pisz krytykę - chociażby na forum. Ale ja widzę tylko wymyślania, oskarżenia i nienawiść. Chyba zazdrość, że ktoś potrafił walczyć, narażać się i nie żąda przywilejów (np. nie przyjął należnej mu puli akcji Agory - miliony PLN). Ani krzty argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Masz mądrzejsze? Publikuj! 02.08.06, 12:11 nonno1 napisał: > Nie zgadzasz się? Pisz krytykę - chociażby na forum. > Ale ja widzę tylko wymyślania, oskarżenia i nienawiść. Chyba zazdrość, że ktoś > potrafił walczyć, narażać się i nie żąda przywilejów (np. nie przyjął należnej > mu puli akcji Agory - miliony PLN). > Ani krzty argumentów. ---> Zauważ jak ograniczonym wachlarzem argumentów dysponują osoby o poglądach podobnych do Twoich : zazdrość, mściwość, niziny intelektualne, bolszewizm,itp. - i to bez względu na temat polemiki. Lustracja majątkowa - zazdrość wobec tych, którzy się dorobili Ściganie oszustów - polowanie na czarownice Stop roszczeniom homoseksualistów - pewnie ukryty homoseksualizm Popierasz obecne zmiany (mimo że krytykujesz błędy) - ciemniak, moher Podajesz fakty,kto kogo i co popiera ze szkodą dla Polski - antysemita, ksenofob Mówisz o udziale esbeków w rozboju Polski po 89 roku -zwolennik teorii spiskowej Co do polemiki z felietonami AM - poszukaj forumowych dyskusji z zeszłego roku po felietonach AM. Tam dość szczegółowo odnosiłem się do jego autorytatywnych tez. Później przestałem - uznałem, że jest niereformowalny (mimo szacunku dla jego wcześniejszych dokonań). Podobnie oceniłem Św.P.(?) Stanisława Lema, który pod koniec swojej wspaniałej drogi życiowej dał się wpuścić w kanał. Widzisz "tylko wymyślania, oskarżenia i nienawiść". A ja widzę zatroskanie, smutek i żal do ludzi, którzy obecną działalnością przekreślają wspaniałe karty swojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Wekslujesz na bok? 02.08.06, 14:46 Pisząc: "Zauważ jak ograniczonym wachlarzem argumentów dysponują osoby o poglądach podobnych do Twoich : zazdrość, mściwość, niziny intelektualne, bolszewizm,itp. i to bez względu na temat polemiki" - znów bez konkretów. Czyli generalnie: osoby o poglądach "moich" nie mają argumentów, zaś ci o Twoich mają tylko rzeczowe argumanty? Tak dyskutować się nie da. Można tylko na konkretny temat. Co do Twoich dyskusji z Adamem Michnikiem to ich nie pamiętam. Ale co sobie wyobrażasz, że po Twojej krytyce musi kategorycznie zmienić poglądy? To absurd. Polemika powinna pomóc czytelnikom uznać racje tego lub innego dyskutanta. Jeśli masz dobre argumenty i rozumnie przedstawione, większość czytelników uzna je, a odrzuci poglady AM. To Ci powinno wystarczyć. Czy uzyskałeś takie uznanie? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Masz mądrzejsze? Publikuj! 02.08.06, 14:59 1normalnyczlowiek napisał: > Stop roszczeniom homoseksualistów - pewnie ukryty homoseksualizm dodałbym homofoba i faszystę Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: Masz mądrzejsze? Publikuj! 02.08.06, 12:28 nonno1 napisał: > Nie zgadzasz się? Pisz krytykę - chociażby na forum. > Ale ja widzę tylko wymyślania, oskarżenia i nienawiść. Oskarzenie jesli jest poparte dowodem jest jednym z elementow krytyki. Krytyka to nie laurka pomyslnosci. Chyba zazdrość, że ktoś > potrafił walczyć, narażać się i nie żąda przywilejów (np. nie przyjął należnej > mu puli akcji Agory - miliony PLN). Ja chce dowodow na ta teze ! > Ani krzty argumentów. Chcesz argument, bardzo prosze. Nie lubie jak ktos sie zapluwa przy jakaniu. Jesli chcesz mi napisac ze sie czepiam to na wstepie ci napisze ze niewidomy nie moze miec prawa jazdy. Osoba jakajaca sie nie musi wystepowac na wizji. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Poprosić AM o mądrzejsze felietony. 02.08.06, 14:00 1normalnyczlowiek napisał: > Poprosić AM o mądrzejsze felietony. > alistair-p napisał: > > Może jakieś propozycje,to co mnie przyszło do głowy jest bardzo drastyczn > e,nie > > będe opisywał. > > ---> Jak przestanie pisać tendencyjnie, to nikt nie będzie się czepiał. ===================================== Dlaczego Michnik ma pisać tak jak ty uważasz?Każdy pisze co uważa sam,przynajmniej w demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 11:42 Tu jest instrukcja: perlyprzedwieprze.blox.pl/2006/05/Hitler-moj-blizni-Czytajac-Adama-M.html Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 11:45 Polska dżungla: Co się da, to grab reszta wszystko lipa co się ją osika I jeszcze buk nad nami A rośliny nie przystające do wzorca budzą niechęć. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 A może najpierw zaproponuj jakiś skuteczny sposób 02.08.06, 12:11 na leczenie kaczofobii, bo zdaje się dotyka ona większej częsci populacji. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 12:15 Podobnie jak homo czy pedofilofobię:) W Polsce jeszcze nie stosowane, ale w Kalifornii juz się idzie siedzieć. Musisz cierpliwie poczekać na zwyciestwo demokracji nad wolnością słowa:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:18 Zdecydowanie cierpisz na kompleks Matki Teresy. Tak bezpłatnie i z życzliwości mnie zdiagnozowałaś?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:32 Pozwole sobie ci przypomnie twoje wlasne slowa z tego postu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46249388&a=46252586 czy to ma byc twoj argument ze pink.freud sie myli ? Wprawilas mnie w zaklopotanie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:35 Przyznam, że nie wgłębiam się w treść tego, co pisze pf. Ale jemu wszystko kojarzy się z ... hmm. Dlatego ta uwaga o kłopotach z seksualnością :) Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:39 po_godzinach napisała: > Przyznam, że nie wgłębiam się w treść tego, co pisze pf. > Ale jemu wszystko kojarzy się z ... hmm. Dlatego ta uwaga o kłopotach z > seksualnością :) Ostatnio pokazala sie reklama pod tytulem " Kobiety mysla nie tylko o jednym" Mila ta roznorodnosc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:40 Myśleć to jedno, ale zeby zaraz na forum o tym pisać? Obscenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Zdecydowanie masz problemy z seksualnością. 02.08.06, 12:57 A Ty, jak przystało na Prawdziwą Demokratkę.pl, zdecydowanie nie masz żadnych problemów z chamskimi odzywkami. No ale czegóż innego można się spodziewać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam termon 'fobia" oznacza lek 02.08.06, 12:47 w tym przypadku bardziej odpowiedni bylby termin opisujacy odraze Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: termon 'fobia" oznacza lek 02.08.06, 14:37 Termin fobia czy też lęk jest właściwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A kto się go boi? Ten tygrys nie ma już zębów. 02.08.06, 13:04 Jego gazeta wali w ten rząd z najcięższych armat dzień w dzień, na każdej stronie, nawet gdy pisze o pogodzie i życiu seksualnym koszatniczek, to tylko w kontekście ataku na PiS. Tylko jakoś przestało to działać. Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam ma! i to calkiem nowe! 02.08.06, 13:06 porownaj zdjecia z lat 80tych i obecne :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
ratatatam Re: Porcelana jest taka krucha!!! :))) 02.08.06, 14:01 nie zartuj, mysle ze stac go bylo na tytanowe implanty! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra To by znaczyło że jedyne co pozostanie po Michniku 02.08.06, 14:30 to zęby :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 13:13 Moim skromnym zdaniem, powinien postąpić jak Człowiek Honoru i wyjechać zniszczyć terrorystów w Libanie. Tedy wszyscy którzy mają antymichnikowskie fobie, zrozumieją, że byli w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Leczy się uczciwością i lojalnością wobec Polaków 02.08.06, 13:59 Na to chyba jednak za późno, bo histria każdego na nim ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Leczy się uczciwością i lojalnością wobec Pol 02.08.06, 14:02 Bardzo odwaznie.Obciążył sumienia 36 mln ludzi? Coś mi tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis kazdy obciaza tylko wlasne sumienie, jesli je ma 02.08.06, 14:38 W przypadku Michnika (znajac jego przeszlosc) mozna miec watpliwosci. Cala swoja historia Michnik pokazywal sie jako polakozerca i nienawistnik polskosci, wiec niech sie nie dziwi, ze ludzie maja do niego wlasciwy, czyli negatywny stosunek. Na sympatie ludzi trzeba sobie zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach gwoli ścisłości 02.08.06, 14:41 nie "ludzie", tylko "niektórzy ludzie" - bo tylko niektórzy ludzie podzielają twoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: gwoli ścisłości 02.08.06, 15:08 Oczywiscie, nie mam watpliwosci. Wbrew propagandzie wiekszosc ludzi ma zdrowe instynkty i potrafi odroznic przyjaciela od wroga, choc czasem przychodzi to po ciezkim doswiadczeniu osobistym lub zbiorowym. Byc moze pomoglaby Michnikowi jakas wielka spowiedz publiczna w stylu ksiedza Robaka, w ktorej przyznalny sie do swych bledow i wypaczen, ale watpliwe czy go na nia stac, bo musialby stanac przed polskim narodem nagi, bez piorek w ktore sie misternie stroil przez cale cale zycie. Nie mysle, ze Michnik jest zlym czlowiekiem, ale systematycznie pokazywal sie Polakom jako wrog polskosci i to na nim ciazy. Nie wiem czy on takim jest, czy robil to dla pieniedzy, albo by przypodobac sie antypolonijnemu zydowskiemu lobby. Moze zreszta nie zalezy mu na opinii i sympatii Polakow, wiec to jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach :))) 02.08.06, 15:11 Tak, niektórzy ludzie mają takie zdanie, jak Ty. Inni ludzie mają zdanie całkiem inne :) Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Michnik jest osoba publiczna 02.08.06, 20:18 i jako taka, nie ma dobrej opinii u wiekszosci Polakow, co widac na forum. Ja sie wypowiadam tylko o jego wizerunku publicznym, a nie prywatnym, bo go nie znam osobiscie. On robi wrazenie nielojalnego wobec Polaki i Polakow. Pretensje do niego ma takze wielu Zydow. Mysle, ze zmienic to moze tylko szczery rachunek sumienia, inaczej ten image bedzie przy nim zawsze. Ludzie naprawde potrafia wiele wybaczac i potrafia zrozumiec bledne zachowania, jesli widza w czlowieku autentyczna zmiane. Wokol Michnika jest zbyt wiele ciemnych tajemnic i to uniemozliwia zaufanie mu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Michnik jest osoba publiczna 02.08.06, 20:21 Forum to nie większość Polaków :) Trzeba by badania opinii publicznej zrobić :) A jeśli idzie o rachunki sumienia - bedzie najlepiej, gdy każdy będzie troszczył się o swoje własne sumienie, nie o cudze. Nie ma obowiązku ufać Michnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Re: Michnik jest osoba publiczna 02.08.06, 22:24 Oczywiscie ze nie ma obowiazku nikomu ufac. Michnik sie kreuje na polski autorytet moralny, ale dla wiekszosci Polakow nim nie jest, sadzac po opiniach forumowiczow. Nie czytalam ani jednego tekstu Michnika, w ktorym on wyrazilby zwykla ludzka solidarnosc z 70% Polakow, ktorzy stracili na "reformach demokratycznych" (czytaj powszechnej grabiezy w bialy dzien) i stali po nich nedzarzami. Michnik stale niesprawiedliwie i falszywie gromi Polakow za nazizm, faszyzm, antysemityzm, a bezkrytycznie wychwala Izrael - najbardziej faszystowskie i rasistowskie i zbojeckie panstwo swiata, co robi wrazenie, ze jest na garnuszku lobby zydowskiego. Plucie za granica na wlasny kraj i szkodzenie mu ociera sie o zdrade. To tylko pare Michnika grzechow glownych, z ktorych powinien sie wytlumaczyc, ale nie musi. Jesli mu nie zalezy co o nim mysla czytelnicy i Polacy, to nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Michnik jest osoba publiczna 02.08.06, 23:20 Powtarzasz w kółko jedno i to samo. A ja Ci mówię - nie pisz "Polacy", tylko "niektórzy Polacy". Inni zupełnie się z Tobą nie zgadzają i przyjmij to do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a [...] 02.08.06, 14:49 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 14:54 jest jedno bardzo skuteczne: by p. Michnik i jego kamanda przestali w końcu ściemniać Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek [...] 02.08.06, 17:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 02.08.06, 18:51 No własnie,i co zamierzasz z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach :)) 02.08.06, 18:52 najlepiej by było, gdyby opowiedział to swoimi słowami :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Pisząc ten post... 02.08.06, 18:56 Nie miałem zamiaru oceniać Michnika,jaki jest każdy widzi,do tego każdy widzi po swojemu.Chodziło mi o to że zwalanie na niego wszystkich nieszczęść jakie dotknęły Polskę to przejaw lęku przed tym facetem.Ja niezależnie od własnej oceny się go nie boję,a co za tym idzie nie reaguję agresją na wszystko co on powie lub napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek [...] 02.08.06, 18:56 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: streścisz nam to wszystko swoimi słowami? :) 02.08.06, 21:11 Nieopatrznie ktoś :) mi zadał pytanie : Re: "Mądrzejsze" to po_godzinach 02.08.06, 13:13 + odpowiedz Jasne. Kogo masz na myśli pisząc: "Natomiast mam pretensje do tych, którzy (...)"? Michnika? Jeśli tak, to na czym polega to, że on co innego mówi, a co innego głosi? Czyli - kogo udaje? Tak dla mojej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach O matko :) 02.08.06, 21:14 dzięki, wykonałes dużo pracy, ale nie jest to zrozumiałe, co wkleiłeś. Wolałabym, gdybyś kilka (naście) zdań napisał tak po prostu :) Czyli - w jakich wypadkach Michnik udaje kogoś innego i na czym to polega? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: O matko :) 02.08.06, 21:48 po_godzinach napisała: > Czyli - w jakich wypadkach Michnik udaje kogoś innego i na czym to polega? ---> Jeśli ktoś jest lub uchodzi za autorytet, także moralny, to powinien sam powiedzieć o sobie wszystko - przede wszystkim kim jest i za kogo siebie uważa. Wszystko co będzie mówił, pisał, głosił później nie może być z tym sprzeczne. Skoro AM był aktywnym opozycjonistą, patriotą walczącym o lepszą Polskę, to nie może ukrywać tego czego się dowiedział w "komisji" przeglądającej tajne akta, nie może bronić dobrego (?) imienia postkomunistów, wykorzystywać pokrętnie JPII do uwiarygadniania stanowiska antylustracyjnego, itd. Nie uchodzi też takiemu autorytetowi, mającemu świadomość w jakim kraju żyje, zbytnie angażowanie się w gierki środowisk homoseksualnych. No i najważniejsze - nie może taki autorytet przedstawiać za granicą fałszywego obrazu Polski. Cały czas jest wybór: Albo się jest autorytetem do końca albo pseudoautorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach jeszcze jedna prośba 02.08.06, 21:57 gdybyś mógł podać jakies źródła na potwierdzenie: - wykorzystywać pokrętnie JPII do uwiarygadniania stanowiska antylustracyjnego - angażowanie się w gierki środowisk homoseksualnych - przedstawiać za granicą fałszywego obrazu Polski. PS Nie spotakałam się z tym, aby Michnik mówił o sobie "jestem autorytetem". Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: jeszcze jedna prośba 03.08.06, 02:02 po_godzinach napisała: > gdybyś mógł podać jakies źródła na potwierdzenie: > - wykorzystywać pokrętnie JPII do uwiarygadniania stanowiska antylustracyjnego > - angażowanie się w gierki środowisk homoseksualnych > - przedstawiać za granicą fałszywego obrazu Polski. > PS Nie spotakałam się z tym, aby Michnik mówił o sobie "jestem autorytetem". ---> serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62267,2867495.html nowaonline.strefa.pl/42Kokoszkiewicz2.htm www.krytykapolityczna.pl/index.php?option=content&task=view&id=327 viva.palestyna.pl/news/felieton.php?news=felietony/000354.info (końcówka) www.niniwa2.cba.pl/michnik_z_urbanem.htm viva.palestyna.pl/news/felieton.php?news=felietony/000373.info www.naszdziennik.int.pl/viewpage.php?page_id=17 Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: O matko :) 03.08.06, 01:26 po_godzinach napisała: > dzięki, wykonałes dużo pracy, ale nie jest to zrozumiałe, co wkleiłeś. > Wolałabym, gdybyś kilka (naście) zdań napisał tak po prostu :) > > Czyli - w jakich wypadkach Michnik udaje kogoś innego i na czym to polega? =========================================== Jaka praca? Dostaje to na dyskietkach. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: streścisz nam to wszystko swoimi słowami? :) 02.08.06, 21:26 Dużo wyjaśniają poglądy Gwiazdy o pierwszej i drugiej Solidarności. Od dawna uważam, że część działaczy opozycyjnych świadomie a część nieświadomie, pozwoliła przy okrągłym stole aparatowi partyjnemu przejść łagodnie do działania w nowym ustroju. Niektórzy solidarnościowcy liczyli na osobiste korzyści. Którzy - jeszcze przez jakiś czas nie będzie do końca wiadomo. Dlatego też po roku 89 nastąpiło sztuczne kreowanie autorytetów. Niewielu z nich spodziewało się, że za ich życia dojdzie do ujawnienia prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: streścisz nam to wszystko swoimi słowami? :) 02.08.06, 21:59 Nie wiem, co to jest "sztuczne kreowanie autorytetów" i myślę, że Gwiazda miał takie same szanse zostać autorytetem, jak każdy inny opozycjonista. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: streścisz nam to wszystko swoimi słowami? :) 02.08.06, 22:23 po_godzinach napisała: > Nie wiem, co to jest "sztuczne kreowanie autorytetów" i myślę, że Gwiazda miał > takie same szanse zostać autorytetem, jak każdy inny opozycjonista. ---> "Sztuczne kreowanie autorytetów" może odbywać się na wiele sposobów. Decydenci (grupy interesów, media i in.) mogą ustalić, kto im pasuje na autorytet i jego promować inwestując własne pieniądze i wpływy - takim przykładem, na czasie, jest Szczuka, czyli osoba niegodna nawet do nazywania jej Polką. Komu może zależeć na lansowaniu takiego podłego człowieka? Po 89 roku tak jak i nie każdy z opozycjonistów miał równe szanse awansu społecznego i zawodowego, tak i Gwiazda nie miał możliwości wypłynięcia jako autorytet, wobec przemożnego wpływu innych środowisk pookrągłostołowych. W deprecjacji jego osiągnięć duże "zasługi" mieli jego niedawni przyjaciele. Autorytetem można zostać tylko i wyłącznie dzięki własnym osiągnięciom i zasługom, które inni zawsze w pewnym momencie zauważą. Jeśli dochodzi element sterowania, to już możemy mieć tylko do czynienia z pseudoautorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Hmmmmm 02.08.06, 23:18 Pierwsze słyszę, że Szczuka jest autorytetem. Owszem, jest znana działaczką feministyczną - ale autorytetem? W jakiej dziedzinie i dla kogo? Na jaką skalę? Dlaczego Gwiazda nie ma możliwości "wypłyniecia jako autorytet"? Przecież jeśli uważasz, że nim dla Ciebie jest - to nim jest. Możesz promować jego poglądy, nazwisko, wspierać go. Ktoś Ci broni? Sądzisz, że autorytet można stworzyć pieniędzmi? Absolutnie nie zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Michnik jest tzw. osoba publiczna i jako taka 02.08.06, 21:03 podlega krytyce i ocenie takie samej jak np. politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Jak sie leczy michnikofobię forumowiczów?? 03.08.06, 01:44 Michnikofobia? dziwne zwierze jakieś... Nie ma Michnik dobrego wizerunku ale też sie nie stara strasznie znowu... personalnie to mógłbym go krytykować jakbym go personalnie znał a tak to sie z nim co najwyżej nie zgadzam... Cóz jest postacia znaną i mimo wysiłków by się "unaczelnić" sporo ludzi uważa go za polityka po prostu - sadzę że nieco słusznie... a to dlatego że Michnik jest nieco jak jednoosobowa partia polityczna czy tego chce czy nie - było takie określenie kiedyś "człowiek instytucja" jest grono takich osób np. Balcerowicz który oczywiście musi odejść (co nie daj Bóg bo trzeba by szukać nowego coby musiał a ten jest całkiem dobry na musienie) Wałęsa (jako rodzaj człowieka orkiestry - czasem despota, czasem sumienie polityczne, na ogół świetna wizytówka kraju), Michnik (jako źródło wszelkich nieszczęść albo też wręcz odwrotnie), Lepper (niezawodny zawodnik w dziedzinie zaskakiwania) itd. nie wszystkie postaci są porównywalne ale wszystkie mity które uosabiają są potrzebne - kto wie może się ich kiedys razem złoży w Świątyni Opatrzności (hmm słyszałem że Lepper coś mówił o opaczności...) jednym słowem szanujmy nasze fobie narodowe! i pomyślmy że są tacy co mają więcej fobii - a mimo to są w koalicji... Odpowiedz Link Zgłoś