Dodaj do ulubionych

RASIZM W WARSZAWIE

IP: 81.211.103.* 02.08.05, 08:22
Mieszkam w Polsce juz 4 lata. Wydaje mi sie ze rasistowskie zachowania
nasilaja sie z roku na rok. Czesto slysze wyzwiska na ulicy takie jak :
bambus albo asfalt. Co najgorsze od normalnie wygladajacych ludzi. Jak
naprawde jest waszym zdaniem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość11 Re: RASIZM W WARSZAWIE IP: 148.81.190.* 02.08.05, 12:16
      Sprawa rasizmu na polskich ulicach to bardzo złożony temat. Z jednej strony
      krzyczymy, że nie jesteśmy rasistami, ale za chwilę mijając ciemnoskórego
      człowieka myślimy "bambus". Co tydzień biegniemy do kościoła i przekazujemy
      sobie znak pokoju, ale do sąsiadki z naprzeciwka się nie odzywasz od 10lat, bo
      kiedyś coś nagadała. Modlimy się miłując bliźniego swego, ale żyd pozostaje
      żydem. Myślę, że jednak nie jesteśmy tak tolerancyjni jak myślimy. Problem w
      tym, że nie chcemy sobie tego uświadomić.

Co Ci mogę powiedzieć? Staram się uczyć swoje dzieci tolerancji do koloru
      skóry, wyznania i wszelkiej "inności". Nie stykają się one jednak z osobami
      ciemnoskórymi na codzień i jednak jest to dla nich pewna egzotyka. Nigdy jednak
      nie wołają za tą osobą a raczej się przyglądają - zrozum ich. Nie dzielę ludzi
      na gorszych i lepszych a na dobrych i palantów. Człowiek nie jest inny dlatego,
      że różni siękolorem skóry czy nie ma rodzica,jest buddystą czy gejem, a dlatego
      że rodzimy się z innymi osobowościami.

Zawsze i wszędzie w każdym społeczeństwie są osoby, któte nie lubią gdy ktoś
      wyróżnia się z ulicznego tłumu. Reagują wtedy tak, że sprawia Ci to przykrość.
      Ale nie wszyscy są tacy. Noś zawsze głowę w górze i nie rezygnuj ze swoich
      przyzwyczajeń. Nie musisz krakać jak wszystkie wrony! One też nie krzczą jednym
      głosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka