tribunus 15.08.06, 20:24 "Wprost" pisze, że poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem peerelowskiej Służby Bezpieczeństwa - poinformowało Polskie Radio na swojej stronie internetowej." wiadomosci.onet.pl/1371295,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obraza.uczuc.religijnych Nie dość że cienki poeta to jeszcze esbek. 15.08.06, 20:24 Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 sam jesteś cienki 15.08.06, 20:45 Herbert jest jednym z trzech najlepszych polskich poetów! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada no nie przesadzajmy 15.08.06, 21:34 ale w pierwszej piatce czasów PRL moze by sie zmiescil Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 20:25 tribunus napisał: > "Wprost" pisze, że poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem > peerelowskiej Służby Bezpieczeństwa - poinformowało Polskie Radio na swojej > stronie internetowej." > > wiadomosci.onet.pl/1371295,11,item.html > Kolejny cios dla oszolomow. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: O Boszszs..Herbert O.Z.I. ?.. 15.08.06, 20:28 no to homosia chyba szlag trafi! :-) "Nie chcę w tej chwili mówić o swojej wierze. To będzie sprawdzane. Sądzę, że to potrwa. Jeśli to by była prawda, to na pewno dokumenty są zniszczone." >J.K.< Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Panie abstrakt2003, zechciej zapoznać się z def. 15.08.06, 21:29 O.Z.I. przez kaczki sformułowaną nim w święte oburzenie do szczętu wpadniesz! abstrakt2003 napisał: > daruj Pan sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Miał lecieć Żakowski, Olejnik, Paradowska 15.08.06, 20:31 lecą Herbert, Gilowska, Jankowski... Chyba uderzono nie w ten salon... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Miał lecieć Żakowski, Olejnik, Paradowska 15.08.06, 22:46 elfhelm napisał: > lecą Herbert, Gilowska, Jankowski... > > Chyba uderzono nie w ten salon... Walnieto w wychodek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 20:40 tribunus napisał: > "Wprost" pisze, że poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem > peerelowskiej Służby Bezpieczeństwa Nie udało się zrobić z Herberta psychicznie chorego to się zrobi z niego agenta. Ależ musi być desperacja w obozie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ppppp7 Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 21:32 Nie przejmuj się kataryna. Pewnie znów się okaże, że teczka jest sfałszowana Odpowiedz Link Zgłoś
pandada przypomina mi sie skecz z monty pythona 15.08.06, 21:37 jest jedna, jedyna sfalszowana teczka: Kaczynskiego i Gilowskiej. O nie to dwie! A zatem jedynie dwie teczki zostaly sfalszowane.... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 22:53 kataryna.kataryna napisała: > tribunus napisał: > > > "Wprost" pisze, że poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem > > peerelowskiej Służby Bezpieczeństwa > > > > Nie udało się zrobić z Herberta psychicznie chorego to się zrobi z niego agenta > . > Ależ musi być desperacja w obozie :) Chyba zrobiliscie blad. Trzba bylo sie zgodzic na psychicznie chorego. Lepij byc psychicznie chorym, szczegolnie w przypadku artysty niz kapusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 23:27 kataryna.kataryna napisała: > tribunus napisał: > > > "Wprost" pisze, że poeta Zbigniew Herbert był cennym informatorem > > peerelowskiej Służby Bezpieczeństwa > > > > Nie udało się zrobić z Herberta psychicznie chorego to się zrobi z niego agenta No u PiSiorów choroba psychiczna to obrażliwa rzecz i dyskwalifikująca, mnie cyklofrenia Herbeta nie przeszkadza w czytaniu jego twórczosci, nie tylko on jeden z twórców na to cierpiał, ale tego edgaroidy nie zrozumieją. > Ależ musi być desperacja w obozie :) Przecież to wasz obóz, jak drukował na Kwacha i Cimoszewicza i Bronka zatrudniał to pialiscie z zachwytu nad tow. sekretarzem Królem. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Czas najwyzszy, zeby IPN opublikowal liste 15.08.06, 20:42 tych, ktorzy NIE wspolpracowali. Bedzie szybciej i oszczedniej. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Czas najwyzszy, zeby IPN opublikowal liste 15.08.06, 20:44 Z ust mi to wyjąłeś :) Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Dr Ptasińska z IPNu dementuje 15.08.06, 20:44 Poczekajmy, trzeba podchodzić sceptycznie do tego co wypisuje ten propisowski szmatławiec Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Ptasińska ma nieobiektywne nazwisko ! :) 15.08.06, 23:29 nalezy podchodzić do jej wypowiedzi, jak i Dudka z rezerwą ! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 zadałeś sobie tród by przeczytać tekst na który 15.08.06, 20:46 się powołujesz? Chyba nie..... Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 20:50 Co to znaczy "cenny agent"? To ten co drogo kosztuje, czy ten który dostarcza ważnych informacji? Jeżeli Herbert był cenny, to czego się od niego dowiedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
kpp_gw niech otworza te archiwa 15.08.06, 20:51 wychodzi ze od nowa przyjdzie nam napisac historie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Hmmm... A co z tym: 15.08.06, 20:54 tygodnik.onet.pl/1548,1257013,1,dzial.html ? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Nie znam całości, ale z tego co jest w necie 15.08.06, 21:24 nic nowego się nie dowiedziałem. Kwestia kontaktów z łapsami była upublicznona (nie w "TL") przez samego poetę. GW dała popis manipulowania wyznaniami Herberta na ten temat. Kaśka ma rację. Jak nie wariat to agent. SB pozazdrościła WSIowej "Rzepie" sukcesu i zapodała jako nowość odgrzewany kotlecik ósmej świeżości. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Nie znam całości, ale z tego co jest w necie 15.08.06, 22:47 nielubiegazety2 napisał: > nic nowego się nie dowiedziałem. Widziales ze Herbert kablowal, ale nie napisales tego na forum. To jestes gorszy niz Grass. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Dzidzi! Wczoraj o tym rozprawiałem na forumnie ;[ 15.08.06, 22:55 Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Dzidzi! Wczoraj o tym rozprawiałem na forumni 15.08.06, 22:58 tyle razy naklamales, ze bez linka ci nie uwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Re: Wątek bitte :) 15.08.06, 23:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46858045&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Wątek bitte :) 15.08.06, 23:11 nielubiegazety2 napisał: Te wszystkie nicki to twoje? No, no - chyba ci niezle placa za tyle propgandy! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Uważasz, że jesteś dowcipny? 15.08.06, 23:19 Tak, uwazam ze jestem Ale dowcipy opowiadam na wlasciwym do tego forum, pod innym nickem. kataryna.kataryna oszukuje - zajrzyj Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 21:34 A ja poproszę listę oficerów SB. Odpowiedz Link Zgłoś
amk5 Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 23:00 A jakaś pracownica IPN - via TVN24 - zaprzecza, że Herbert współpracował Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad2 Kochani ,czeka nas jeszcze moc atrakcji z fajerwer 15.08.06, 23:08 Popatrzcie : ------ Agenci w gdańskiej kurii Wtorek, 30 maja (14:00) Od 180 do 214 tajnych agentów zwerbowało gdańskie SB do walki z Kościołem. Z tego nawet 70 procent to księża - dowiedziało się RMF FM. Sławomir Cenckiewicz z gdańskiego IPN potwierdza te dane. Wprawdzie większość teczek została zniszczona, ale - jak zaznacza Cenckiewicz - IPN zna pseudonimy agentów oraz ich numery ewidencyjne. - A przez nie można dojść do imienia i nazwiska konkretnej osoby - tłumaczy. Reporter RMF widział listę siedmiu pseudonimów, siedmiu agentów z gdańskiej kurii. Ale ich teczki, jak i wielu innych, zostały zniszczone. Jednak gdański IPN przejął statystyki SB. A one - jak podkreśla Cenckiewicz - dają bardzo dokładny ogląd sytuacji z lat 1986-1989. Ilu jest tajnych współpracowników z kurii, ilu księży diecezjalnych, ilu proboszczów, ilu kanoników. Historykom IPN mógłby pomóc Kościół, ale ten nie śpieszy się z ujawnieniem agentów SB wśród duchowieństwa. Źródło informacji: RMF Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Czy info jest z listy Bronka, który to z checią do 15.08.06, 23:16 organu "Rycerza" pisywał bez ochydy ? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
panzerpapst Re: Czy info jest z listy Bronka, który to z chec 15.08.06, 23:20 panzerpapst napisał: > organu "Rycerza" pisywał bez ochydy ? :))) Albo nawet i bez ohydy ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
historyk12 Re: Jest kolejny - Herbert 15.08.06, 23:47 >Co zaskakuje, Herbert deklarował w rozmowach z esbekami pełną lojalność. W swoich raportach spisywanych po rozmowach z poetą esbecy podkreślali, że Herbert to "człowiek honoru", który we współpracę z SB "szczerze się zaangażował". Pisali, że jest "skrupulatny i dokładny".< ihahahaha ihahahaha następny "autorytet" PiS-dzielskich bolszewików po Jarku "lojalka" Kaczyńskim, Maćku "Rada Konsultacyjna" Giertychu i Heńku "Delegacie" Jankowskim ihahahah ihahaha Odpowiedz Link Zgłoś