Dodaj do ulubionych

To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili

09.09.06, 17:03
..wczoraj o prawie telekomunikacyjnym, a oni tylko uwalili ten punkt o 5
letnim okresie przechowywania billingów. Ponoć to było bardzo potrzebne
prokuratorom do prowadzenia postępowań. To teraz wcale się nie dziwię, ze
billingi nie przeszły zjednoczonymi głosami PO PSL SLD i Samoobrony. JAkby tak
im te billingi zaczęli sprawdzać, to by się działo.....
Obserwuj wątek
    • elfhelm wcale nie było nikomu potrzebne 09.09.06, 17:07
      no może poza grupą słabych prokuratorów, co nie radzą sobie w śledztwach

do tej pory (chyba od zeszłego roku) obowiązywał okres retencji 2 lata - tyle
      ile wymaga UE i ile funckjonuje w wielu krajach
      • losiu4 Re: wcale nie było nikomu potrzebne 09.09.06, 18:25
        elfhelm napisał:

> no może poza grupą słabych prokuratorów

a tu sie mylisz. Skoro kiedyś ukręcano sprawie łeb, to teraz nie byłoby źle,
        gdyby głębiej sięgnąć

Pozdrawiam

Losiu
    • jola_iza Re: No kura zacznij słuchać 09.09.06, 17:10
      Swojego ministra 0 i jego podwładnego prokuratora od mrówek. Obaj zgodnie twierdzili, że na podstawie obecnego prawa doszło do wielu zatrzymań. To po jakiego rydza poprawiać coś co działa? A policzyłaś koszty?
    • kataryna.kataryna Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:12
      kura56 napisała:

> ..wczoraj o prawie telekomunikacyjnym, a oni tylko uwalili ten punkt o 5
      > letnim okresie przechowywania billingów. Ponoć to było bardzo potrzebne
      > prokuratorom do prowadzenia postępowań. To teraz wcale się nie dziwię, ze
      > billingi nie przeszły zjednoczonymi głosami PO PSL SLD i Samoobrony. JAkby tak
      > im te billingi zaczęli sprawdzać, to by się działo.....

Teraz jest chyba 12 miesięcy. Ostatnio prokurator chciał bilingi Rzecznika
      Interesu Publicznego w sprawie szantażu Zyty. Nie dziwi mnie, że ta koalicja
      ponadstandardowo uczciwych nie chce bilingów.
      • kura56 Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:15
        Argument o kosztach jest bardzo poręczny. Nic tak nie zwala z nóg jak
        pragmatyczne myślenie. Tylko, że są jeszcze te koszty ukryte, społeczne
        ponoszone przez całe społeczeństwo, które słusznie czuje się okradane i
        oszukiwane. Poza tym z tymprawem to jeszcze nic przesądzone nie jest póki Senat
        się nie wypowiedział. A wybory mają jednak być na wiosnę.
        • p.smerf Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:31
          To ja mam proste rozwiązanie. Te wszystkie bilingi i SMS-y należy gromadzić na
          serwerach Ministerstwa Sprawiedliwości na jego koszt.
          • kura56 Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:34
            Czyli na twój? A nie lepiej przerzucić to na krocie zarabiających operatorów?
            • ayran Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:40
              kura56 napisała:

> Czyli na twój? A nie lepiej przerzucić to na krocie zarabiających operatorów?

A operatorzy na kim zarabiają? Nie na abonentach przypadkiem?
            • p.smerf Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:41
              > Czyli na twój? A nie lepiej przerzucić to na krocie zarabiających operatorów?

Nie nie. Bez przesady. Na koszt ministerstwa bez!! zwiększania jego budżetu.
              A czy uważasz, że operatorzy nie wsadzą tego w koszty? Musieliby na łby
              poupadać. Tak czy tak, zapłacimy my.
              Niech prokuratorzy przestaną się zajmować zlecanymi prze pana ministra
              dyrdymałami, tylko wezmą się za sprawy najważniejsze, to te dwa lata im w
              zupełności wystarczy.
      • elfhelm Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:35
        bodajże jest 2 lata, zgodnie z przyjętymi w większości krajów UE rozwiązaniami
        • kura56 Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:39
          oj chyba się mylisz. Ten okres jest krótszy. Rok, chyba.
          • elfhelm oj chyba się nie mylę 09.09.06, 17:43
            isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
            wyszukiwanie prawo telekomunikacyjne

sprawdź w ustawie art. 165 - 2 lata (bodajże w zeszłym roku nowelizowano)

5 lat to za długo i dobrze, że taka kaczka legislacyjna padła
            • ayran Re: oj chyba się nie mylę 09.09.06, 17:46
              elfhelm napisał:

> sprawdź w ustawie art. 165 - 2 lata (bodajże w zeszłym roku nowelizowano)

Nie mylisz się.
              1. Operator publicznej sieci telekomunikacyjnej lub dostawca publicznie
              dostępnych usług telekomunikacyjnych przetwarzający dane transmisyjne dotyczące
              abonentów i użytkowników końcowych jest obowiązany, z uwagi na realizację przez
              uprawnione organy zadań i obowiązków na rzecz obronności, bezpieczeństwa państwa
              oraz bezpieczeństwa i porządku publicznego, dane te przechowywać przez okres 2 lat.
        • 2berber 2 lata to rozwiązanie optymalne. 09.09.06, 17:41
          Obowiązek przechowywania jest w UE 2 lata i tyle ma być u nas!
          Obowiązek 5 lat kosztuje a koszty operatorzy w tym
          francuska TPSA przerzuci na nas abonentów!
          Ziobro niech ruszy swój tyłek i rozliczy szczególnie
          tych którzy TPSA sprzedali Francuzom!
          • kura56 Re: 2 lata to rozwiązanie optymalne. 09.09.06, 17:44
            d tej pory TP przerzucała wszystko na nas klientów. Teaz złote czasy dla nich
            się skończyły(nareszcie?) i nawet Kulczyk zbył swoje akcje.
            • idiotyzmy-kacze A teraz na kogo przerzucają koszty, idiotko ? 09.09.06, 17:52
              Na marsjan ?
          • humbak Re: 2 lata to rozwiązanie optymalne. 09.09.06, 17:53
            Że sprzedali Francuzom to nie problem. Że sprzedali w całości państwowego molocha to nonsens.
      • ayran Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:39
        kataryna.kataryna napisała:
        > Teraz jest chyba 12 miesięcy.
        A nawet 24.

> Ostatnio prokurator chciał bilingi Rzecznika
        > Interesu Publicznego w sprawie szantażu Zyty.
        I co? Spotkał się z odmową? Jakieś szczegóły?

> Nie dziwi mnie, że ta koalicja
        > ponadstandardowo uczciwych nie chce bilingów.
        Prawda? Przeciez to taka fajna rzecz.
        • kura56 Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:41
          A pewnie, że fajna!
          • jaa_ga Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:46
            Podsłuchiwać kogoś? Podglądać? Uznawać to za fajne?
            To niezdrowe, kura...
        • kataryna.kataryna Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:53
          ayran napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
          > > Teraz jest chyba 12 miesięcy.
          > A nawet 24.

"Chyba" oznaczało właśnie brak pewności. Dzięki za korektę.

> > Ostatnio prokurator chciał bilingi Rzecznika
          > > Interesu Publicznego w sprawie szantażu Zyty.
          > I co? Spotkał się z odmową? Jakieś szczegóły?

Szczegóły czego przepraszam?

> > Nie dziwi mnie, że ta koalicja
          > > ponadstandardowo uczciwych nie chce bilingów.
          > Prawda? Przeciez to taka fajna rzecz.

Fajna? Nie wydaje mi się. Raczej pożyteczna.
          • ayran Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 17:56

> > I co? Spotkał się z odmową? Jakieś szczegóły?

> Szczegóły czego przepraszam?

Szczegóły losów wniosku prokuratora o bilingi rzecznika (czy może raczej
            zastępcy). Czy faktycznie był złożony, czy nastąpiła odmowa ze względu na
            niezgodnośc z prawem telekomunikacyjnym itp.

> Fajna? Nie wydaje mi się. Raczej pożyteczna.

Dlaczego 2 lata to za krótko, a 5 lat w sam raz?
            • kataryna.kataryna Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 18:07
              ayran napisał:

>
              >
              > > > I co? Spotkał się z odmową? Jakieś szczegóły?
              >
              > > Szczegóły czego przepraszam?
              >
              >
              > Szczegóły losów wniosku prokuratora o bilingi rzecznika (czy może raczej
              > zastępcy). Czy faktycznie był złożony, czy nastąpiła odmowa ze względu na
              > niezgodnośc z prawem telekomunikacyjnym itp.

Jaka odmowa? Pisałam coś o odmowie? Zapewne wniosek został złożony i prokurator
              bilingi dostanie.

> > Fajna? Nie wydaje mi się. Raczej pożyteczna.
              >
              > Dlaczego 2 lata to za krótko, a 5 lat w sam raz?

Bo 2 lata mieszczą się w jednej kadencji i wystarczyło na przykład nie zażądać
              bilingów Millera w aferze Rywina gdy prokuraturę miało SLD, żeby już ich nigdy
              nie dostać bo teraz już śladu po tych bilingach nie ma.
              • ayran Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 18:14

> Jaka odmowa? Pisałam coś o odmowie? Zapewne wniosek został złożony i prokurator
                > bilingi dostanie.

Nie pisałas o odmowie.

"Ostatnio prokurator chciał bilingi Rzecznika
                Interesu Publicznego w sprawie szantażu Zyty. Nie dziwi mnie, że ta koalicja
                ponadstandardowo uczciwych nie chce bilingów. "

Jakoś z zestawienia tych dwóch zdań trudno mi oprzeć się wrażeniu, że jednym z
                powodów głosowania "ponadstandardowo uczciwych" (w odróżnieniu, jak rozumiem od
                jedynie prawych i sprawiedliwych) była chęć uniemożliwienia prokuratorowi
                sięgnięcia po bilingi. Jeśli nie to miałaś na myśli - trudno - ja jestem tylko
                prostym czytelnikiem.

> Bo 2 lata mieszczą się w jednej kadencji i wystarczyło na przykład nie zażądać
                > bilingów Millera w aferze Rywina gdy prokuraturę miało SLD, żeby już ich nigdy
                > nie dostać bo teraz już śladu po tych bilingach nie ma.

Powinno być więc 9 lat, bo przez tyle (dodaję z automatu jedynkę) ma rządzić
                obecna koalicja.
                • kataryna.kataryna Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 18:18
                  ayran napisał:

>
                  > > Jaka odmowa? Pisałam coś o odmowie? Zapewne wniosek został złożony i prok
                  > urator
                  > > bilingi dostanie.
                  >
                  > Nie pisałas o odmowie.
                  >
                  > "Ostatnio prokurator chciał bilingi Rzecznika
                  > Interesu Publicznego w sprawie szantażu Zyty. Nie dziwi mnie, że ta koalicja
                  > ponadstandardowo uczciwych nie chce bilingów. "
                  >
                  > Jakoś z zestawienia tych dwóch zdań trudno mi oprzeć się wrażeniu, że jednym z
                  > powodów głosowania "ponadstandardowo uczciwych" (w odróżnieniu, jak rozumiem od
                  > jedynie prawych i sprawiedliwych) była chęć uniemożliwienia prokuratorowi
                  > sięgnięcia po bilingi. Jeśli nie to miałaś na myśli - trudno - ja jestem tylko
                  > prostym czytelnikiem.

Gdybym to miała na myśli to napisałabym to wprost. Wspomniałam o bilingach
                  Rodzika bo to najnowszy przykład potrzeby sięgania po bilingi w sprawie
                  politycznej.

> > Bo 2 lata mieszczą się w jednej kadencji i wystarczyło na przykład nie za
                  > żądać
                  > > bilingów Millera w aferze Rywina gdy prokuraturę miało SLD, żeby już ich
                  > nigdy
                  > > nie dostać bo teraz już śladu po tych bilingach nie ma.
                  >
                  > Powinno być więc 9 lat, bo przez tyle (dodaję z automatu jedynkę) ma rządzić
                  > obecna koalicja.

Nie wiem ile powinno być. Ale chętnie posłucham dlaczego akurat 2 lata są
                  idealne a 5 to stanowczo zbyt długo. Oraz dlaczego, jeśli to taka inwigilacja to
                  jest ona w ogóle dopuszczalna nawet przez 2 lata.
                  • ayran Re: To jamyślałam,ze oni całą ustawę uwalili 09.09.06, 18:30

> Gdybym to miała na myśli to napisałabym to wprost. Wspomniałam o bilingach
                    > Rodzika bo to najnowszy przykład potrzeby sięgania po bilingi w sprawie
                    > politycznej.

Rozumiem. A następne zdanie nie miało z tym żadnego związku, po prostu napisałaś
                    je, bo ci sie tak przypomniało.

> Nie wiem ile powinno być. Ale chętnie posłucham dlaczego akurat 2 lata są
                    > idealne a 5 to stanowczo zbyt długo.

W krajach UE obowiązek przechowywania mieści się w przedziale pomiędzy 6 i 24
                    miesiącami. Nie sądzę, że 2 lata to ideał, w związku z tym jeśli chcesz
                    posłuchać takiej opinii, musisz się zwrócić do kogoś innego.

Oraz dlaczego, jeśli to taka inwigilacja t
                    > o
                    > jest ona w ogóle dopuszczalna nawet przez 2 lata.

Zapewne można by z niej zrezygnować, gdyby okazał się nieskuteczna względem
                    celów, którym ma służyć.
      • idiotyzmy-kacze Nie dziwi mnie, że popierasz bolszewickie pomysły 09.09.06, 17:44
        PiSsu. W końcu taka jest rola klakiera, czyż nie ?
    • idiotyzmy-kacze Rok 1984 w wersji Pisuaru na razie nie przeszedł 09.09.06, 17:43
      Ten zapis wprowadzony przez zero Ziobrę to kolejny dowód na to, że PiSs jest partią bolszewicką
      • kura56 Re: Rok 1984 w wersji Pisuaru na razie nie przesz 09.09.06, 17:46
        Tak cie uczyli na WSNS przy KC i tak ci zostało.
        • idiotyzmy-kacze A co to jest ta WSNS ? To tam gdzie kaczyńskiego 09.09.06, 17:49
          ojciec wykładał marksizm-leninizm ?

PS Inwigilowanie obywateli na masową skalę to nic innego jak bolszewizm czyli prawdziwe oblicze PiSsu
          • kura56 Re: A co to jest ta WSNS ? To tam gdzie kaczyński 09.09.06, 17:50
            No nie wstydź się swojego dyplomu....
            • ksenos Re: A co to jest ta WSNS ? To tam gdzie kaczyński 09.09.06, 17:51
              jeśli go ma.na bazarku za 600 można nabyć-dowolny
              • kura56 TAkie dyplomy dawali za wkład i umacnianie 09.09.06, 17:53
                taki na pewno ma.
                • idiotyzmy-kacze Re: TAkie dyplomy dawali za wkład i umacnianie 09.09.06, 18:03
                  zauważ, że to ty bezmyślnie popierasz jedynie słuszną partię ...
            • idiotyzmy-kacze Widzę, że bolszewizm PiSsu to dla ciebie temat 09.09.06, 18:01
              tabu. Jak to mówią, prawda w oczy kole
              • kura56 Re: Widzę, że bolszewizm PiSsu to dla ciebie tema 09.09.06, 18:04
                A uprawnia cię do tego rzeczony dyplom.
                • kura56 Specjalisto od bolszwizmu. 09.09.06, 18:09
                  Po WNS można było mieć na prawdę wysokie kawalifikacje w tym zakresie. Tylko, ze
                  tam słowo "bolszewik" wymawiało się z nabożną czcią. Juz zapomniałeś?
                  • idiotyzmy-kacze Re: Specjalisto od bolszwizmu. 09.09.06, 18:15
                    Może ty wymawiasz je z nabożną czcią ja nie. Mam, przeciwieństwie do ciebie, poglądy prawicowe
                    • kura56 Re: Specjalisto od bolszwizmu. 09.09.06, 18:21
                      Jeśli masz przekonania prawicowe, to już cię polubiłam.
                • idiotyzmy-kacze Re: Widzę, że bolszewizm PiSsu to dla ciebie tema 09.09.06, 18:13

pl.wikipedia.org/wiki/Rok_1984
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka