create 18.10.06, 10:42 Przy naszej mentalności może się tak stać że będziemy mieli wzrost bezrobocia dla 800 zł i zatrudnianie się na czarno. Kto na tym straci? Ci którzy jak głupi harują uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goldenwomen Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:43 a co na ten pomysł mówi ZUS ? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:52 A ZUS co zrobi? chyba zbankrutuje Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:25 create napisał: > A ZUS co zrobi? chyba zbankrutuje ZUS już bankrutuje Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:44 Tyle mniej więcej zarabiają w wielu sklepach,niekoniecznie supermarketach. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:47 Zgadza się. Ale pieczywo podrożało w tych sklepikach o 30%. Pensje ekspedientek nie wzrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:45 Teraz wystarczy wziac lepperowe 800 i okrasc jakis domek letniskowy co jakis czas i wyborca samoobory bedzie szczesliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:46 Dzięki takim pomysłom pojemność gówna się zwiększy w zastraszającym tempie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:51 Sporo ludzi na takie pieniądze ciężko pracuje. Dojdą zapewne do wniosku, że nie warto. Szara strefa ogarnie 90% gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:52 Dajcie spokój! Przecież nikt oprócz Was nie bierze tych pomysłów na serio. Nawet Lepper, a tym bardziej Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:06 > Dajcie spokój! Przecież nikt oprócz Was nie bierze tych pomysłów na serio. Nawet > Lepper, a tym bardziej Kaczyński. To jak mam odbierać otaczającą mnie rzeczywistość? Czytam poważną gazetę, w której premier i wicepremier państwa uzgadniają coś i podają to do wiadomości publicznej. A ty mi mówisz że nie powinienem tego brać na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
create jutro rano powiedzą coś zupełnie odwrotnego 18.10.06, 11:09 np. że bezrobotnych wcielą do kompanii pracy przymusowych. A pod wieczór stwierdzą że to tylko przejęzyczenie było. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewko_syn_ryba Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 09:28 rpq napisał: > Czytam poważną gazetę Masz na myśli GW ??? ROTFL !!! :))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 13:35 A jakie według ciebie są poważne gazety na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
create 800zł przy 3mln bezrobotnych to 30 mld zł ok 3%PKB 18.10.06, 10:59 Czyli tyle ile wynosi obecnie nasz deficyt. Odpowiedz Link Zgłoś
hopp Re: 800zł przy 3mln bezrobotnych to 30 mld zł ok 18.10.06, 11:02 Zapominasz o efekcie wzrostu popytu wewnętrznego. Odpowiedz Link Zgłoś
hopp U niektórych na bezrobociu jest logika. 18.10.06, 11:00 Porównaj stopy bezrobocia w krajach z zasiłkami dla bezrobotnych (czyli wszystkich cywilizowanych) i w takich jak Polska( czy inne Bangladesze). Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:01 zasiłek wyższy niż płaca minimalna? pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82aca_minimalna w 2006 r. w - Polsce miesięczna płaca minimalna, za pracę na pełen etat wynosi 899,10 zł brutto, czyli 642 zł netto. A tymczasem politycy wciąż "walczą z bezrobociem" :D Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:05 create napisał: > Przy naszej mentalności może się tak stać że będziemy mieli wzrost bezrobocia > dla 800 zł i zatrudnianie się na czarno. > > Niestety, tak to będzie - racjonalnie kombinujący nisko opłacani tak zrobią. Jak to mówią he he socjalizm to dobry ustrój ale ludzie nie dorośli Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:10 Zasiłek będzie tylko dla bezrobotnych nie z własnej winy. Jeżeli jakiś bezrobotny odrzuci propozycję pracy - zasiłek utraci. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:12 Widzę że znalazł się obrońca poronionych pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:20 create napisał: > Widzę że znalazł się obrońca poronionych pomysłów ale nie tym tonem, kiedy ustalane są fakty - ty najwyrźniej jestes z tych co przemilczaja fakty wg swego uznania, brzydka cecha Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:32 Poronione fakty są ustalane w zciszach gabinetów i są ukrywane przed mediami. Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy? Czy urzędy pracy proponują bezrobotnym jakąkolwiek pracę. Może by się przyjrzeć funkcjonowaniu tych urzędników którzy nijak się nie zajmuja poszukiwaniem pracy dla tych którzy jej potrzeują, a nie podwyzszać zasiłki ku uciesze gawędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:35 bezrobotnym z własnej winy jesteś wtedy, gdy złożysz wypowiedzenie swojemu pracodawcy. Jeżeli coś zawalisz i cię wywalą, to wtedy wina jest po stronie pracodawcy. To oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:17 W poslim ustawodastwie takie pojęcie jeszcze nie istnieje. Więc jak ma być jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:46 create napisał: > > Poronione fakty są ustalane w zciszach gabinetów i są ukrywane przed mediami. > Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy? To jest człowiek, który odrzuca oferty pracy. > Czy urzędy pracy proponują > bezrobotnym jakąkolwiek pracę. Tak Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 08:21 >> Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy? >To jest człowiek, który odrzuca oferty pracy. Tak? A gdzie wyczytałeś taką definicję - a może przewodniczący Lepper cię nią oświecił? Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Ciekaw jestem kto to sprawdzi? 18.10.06, 11:12 moze skołujemy jakis kolejny urząd za 100 milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
rpq Re: Ciekaw jestem kto to sprawdzi? 18.10.06, 11:13 Nooo, przecież do rejestracji związków nieformalnych rąk trza będzie wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:19 Oj naiwny, naiwny, naiwny ... Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:04 Jeśli połowa Polski pójdzie na bezrobocie, drugiej połowie trzeba będzie podwyzszyć pensje, więc pewnie na tym zyskasz:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:19 niewiem jak przebiega linia twojego rozumowania. Nawet jeśli ja miałbym na parę miesiecy zyskać aby później patrzeć jak moje państwo bankrutuje, to nie podoba mi się taka perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
nylon1 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:24 Ludzie.... proste definicje ekonomiczne są dla was niezrozumiałe? Jezeli dzis zasilek wynosi 400 PLN, a placa minimalna 900, inflacja oscyluje poniżej 5%, to chyba logiczne, (jesli tak nie jest, to wyprowadzcie mnie proszę z błędu, że jeśli zasiłek wzrośnie dwukrotnie, rządzący będą zmuszeni podnieść wynagrodzenie minimalne adekwatnie do podwyzki zasiłku, czyli rownież o 100%. W takiej sytuacji, pracodawca, aby nadal funkcjonowac na założonym poziomie opłacalności, będzie zmuszony do podwyższenia cen usług, towarów itp... Ludzie. Nikt niczego nie zyska i nie straci. Przynajmniej nie odczujemy tego bezpośrednio. Inflacja automatycznie wzrośnie o 100% i wszystko będzie tak jak było.... Myślę, że zajmie to polskiej gospodarce około 1 roku. W przeciągu tego okresu, nie będzie już tego rządu, a kolejny będzie miał o wiele gorsze wskaźniki gospodarcze na głowie... i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
you_bastard Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 13:15 nylon1 napisał: > Ludzie.... proste definicje ekonomiczne są dla was niezrozumiałe? > Jezeli dzis zasilek wynosi 400 PLN, a placa minimalna 900, Ty chyba nie rozumiesz co piszesz. To jest płaca minimalna BRUTTO. Netto to około 650 peelenów. Czyli - zasuwasz po 8 godzin dziennie przez 20 dni żeby mieć ekstra 250 złotych. W jednym wypadku zgodzę się na takie zasiłki po 800 zł- jeżli wprowadzą obowiązek zwrotu zasiłku po otrzymaniu pracy. Jak w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:22 Sądze że ci pracodawcy zatrudnią tych "bezrobotnych" na czarno. Więc będziemy mieli fałszywe bezrobocie które będzie drenować budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Marzenia Polaków 18.10.06, 12:38 Myślisz, że połowa Polaków marzy o 800 zł/miesiąc. Uważam przeciwnie, że Polacy mający mniej pieniądzy na miesiąc na swoje utrzymanie marzą o godnej pracy. Nie znajdując takiej płacy wyjeżdżają za granicę. Dlaczego? Bo za 800 zł można czuć się co najwyżej niewolnikiem i wieść bardzo podłe życie. Czy ty uważasz, że nie powinno być żadnych zasiłków? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 15:20 Uważam że zsiłki być powinne, skorelowane jakoś z płacą minimalną, to znaczy na początku (dwa miesiące) wynosić właśnie tę płacę minimalną, później stopniowo co miesiąc powinny być coraz mniejsze np. co miesią powinny się zmniejszać o 10%. Oczywiście zasiłki powinny być przyznawane tylko jeśli osoba ponad rok była zatrudniona. Propozycja 800 zł wszytkim bezterminowo jest chora. A czy Polacy się nie będą chcieli skorzystać z takiej propozycji? - wyjedź z Sopotu do np. województwa warminsko-mazurskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 15:44 create napisał: > Propozycja 800 zł wszytkim bezterminowo jest chora. > > A czy Polacy się nie będą chcieli skorzystać z takiej propozycji? - wyjedź z > Sopotu do np. województwa warminsko-mazurskiego. Oczywiście, że koszty życia w rejonach wiejskich są mniejsze, ale 800 zł w jakimkolwiek mieście, to żadne pieniądze. Nikomu te pieniądze nie wystarczą na opłaty, żywność i ewentualnie leki lub ubranie. Jeśli ktoś miałby do wyboru pracę za 2 tys zł netto albo za nic nie robienie 800 zł to ja jestem pewny, że wybrałby pracę. Problemem Polski jest brak pracy i nieskie wynoagrodzenia za pracę a to jest związane główne z wysokimi kosztami pracy. Za problem należy uznać także zupełnie dzikie podejście wielu pracodawców do zatrudnianych ludzi, których traktuje się gorzej niż bydło. Lepper by się lepiej zajął dawaniem ludziom wędek a nie zasiłków ale insynuowanie, jak ty to zrobiłeś, że Polacy to stado nierobów i darmozjadów czychających na to aby dostać 800 zł za nic jest według mnie bardzo nietrafne. Pojedź do wsi popegerowskich w słupskim to się przekonasz. Ci ludzie, już utracili wiarę w cokolwiek. Możesz napisać dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 16:38 ja tylko twierdzę że ten ktoś wybierze zasiłek i pracę na czarno, bo 800 zł piechotą nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 16:49 create napisał: > ja tylko twierdzę że ten ktoś wybierze zasiłek i pracę na czarno, bo 800 zł > piechotą nie chodzi. Pracodawcy zatrudniający "na czarno" powinni być o wiele bardziej ścigani karani niż to się dzieje dzisiaj. To oni niszczą rynek pracy, uniemożliwiają uczciwą konkurencję. Jeśliby policja zaczęła to z całą mocą ścigać to bezrobocie w Polsce zmniejszyłoby się co najmniej o połowę. Ja jestem bez ustanku zdziwiony, że nic w tym zakresie się nie robi i wszędzie gdzie się tylko po sąsiadach roglądnę to widzę, że pracują tylko luidzie na czarno. Dlaczego tego nikt nie ściga!? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 17:09 ściga się tylko jak wszystko w Polsce nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:25 czytałem ową umowę, nie znalazłem 800 PLN. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
hatra Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:45 forum.zaprasza.net/a_y.php?mid=4972& Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran222 przecież mają pracować ukraincy na Polaków 19.10.06, 08:48 przecież mają pracować ukraincy na Polaków o co ci chodzi będą pracowali u rolnikow i w fabrykach za 200, 300 zł a jak wypłata niska wynosi teraz 1300 zł 1200 zł to tak wyjdzie osiem stów dla polaka a trzysta stów dla ukrainca u nich to majątek. Po za tym jak każdy Polak dostanie 800 zł to i papierosy kupi i wódke kupi a z tego jest wpływ do budżetu panstwa ty wogóle nie masz pojęcia o ekonomi. Odpowiedz Link Zgłoś