Dodaj do ulubionych

Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł?

18.10.06, 10:42
Przy naszej mentalności może się tak stać że będziemy mieli wzrost bezrobocia
dla 800 zł i zatrudnianie się na czarno.

Kto na tym straci?

Ci którzy jak głupi harują uczciwe.
Obserwuj wątek
    • goldenwomen Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:43
      a co na ten pomysł mówi ZUS ?
      • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:52
        A ZUS co zrobi? chyba zbankrutuje
        • losiu4 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:25
          create napisał:

> A ZUS co zrobi? chyba zbankrutuje

ZUS już bankrutuje

Pozdrawiam

Losiu
    • alistair-p Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:44
      Tyle mniej więcej zarabiają w wielu sklepach,niekoniecznie supermarketach.
      • haen1950 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:47
        Zgadza się. Ale pieczywo podrożało w tych sklepikach o 30%. Pensje ekspedientek
        nie wzrosły.
    • karol113 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:45
      Teraz wystarczy wziac lepperowe 800 i okrasc jakis domek letniskowy co jakis
      czas i wyborca samoobory bedzie szczesliwy.
      • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:46
        Dzięki takim pomysłom pojemność gówna się zwiększy w zastraszającym tempie w Polsce
    • kotek.filemon Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:51
      Sporo ludzi na takie pieniądze ciężko pracuje. Dojdą zapewne do wniosku, że nie
      warto. Szara strefa ogarnie 90% gospodarki.
    • witek.bis Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 10:52
      Dajcie spokój! Przecież nikt oprócz Was nie bierze tych pomysłów na serio. Nawet
      Lepper, a tym bardziej Kaczyński.
      • rpq Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:06
        > Dajcie spokój! Przecież nikt oprócz Was nie bierze tych pomysłów na serio. Nawet
        > Lepper, a tym bardziej Kaczyński.

To jak mam odbierać otaczającą mnie rzeczywistość? Czytam poważną gazetę, w
        której premier i wicepremier państwa uzgadniają coś i podają to do wiadomości
        publicznej. A ty mi mówisz że nie powinienem tego brać na poważnie?
        • create jutro rano powiedzą coś zupełnie odwrotnego 18.10.06, 11:09
          np. że bezrobotnych wcielą do kompanii pracy przymusowych.
          A pod wieczór stwierdzą że to tylko przejęzyczenie było.
        • gniewko_syn_ryba Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 09:28
          rpq napisał:

> Czytam poważną gazetę

Masz na myśli GW ??? ROTFL !!! :)))))))))))))))))))))))))
          • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 13:35
            A jakie według ciebie są poważne gazety na rynku?
    • create 800zł przy 3mln bezrobotnych to 30 mld zł ok 3%PKB 18.10.06, 10:59
      Czyli tyle ile wynosi obecnie nasz deficyt.
      • hopp Re: 800zł przy 3mln bezrobotnych to 30 mld zł ok 18.10.06, 11:02
        Zapominasz o efekcie wzrostu popytu wewnętrznego.
    • hopp U niektórych na bezrobociu jest logika. 18.10.06, 11:00
      Porównaj stopy bezrobocia w krajach z zasiłkami dla bezrobotnych (czyli
      wszystkich cywilizowanych) i w takich jak Polska( czy inne Bangladesze).
    • reakcjonista1 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:01
      zasiłek wyższy niż płaca minimalna?
      pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82aca_minimalna
      w 2006 r. w - Polsce miesięczna płaca minimalna, za pracę na pełen etat wynosi
      899,10 zł brutto, czyli 642 zł netto.

A tymczasem politycy wciąż "walczą z bezrobociem" :D
    • loppe Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:05
      create napisał:

> Przy naszej mentalności może się tak stać że będziemy mieli wzrost bezrobocia
      > dla 800 zł i zatrudnianie się na czarno.
      >
      >

Niestety, tak to będzie - racjonalnie kombinujący nisko opłacani tak zrobią.
      Jak to mówią he he socjalizm to dobry ustrój ale ludzie nie dorośli
      • aron2004 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:10
        Zasiłek będzie tylko dla bezrobotnych nie z własnej winy. Jeżeli jakiś
        bezrobotny odrzuci propozycję pracy - zasiłek utraci.
        • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:12
          Widzę że znalazł się obrońca poronionych pomysłów
          • loppe Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:20
            create napisał:

> Widzę że znalazł się obrońca poronionych pomysłów

ale nie tym tonem, kiedy ustalane są fakty - ty najwyrźniej jestes z tych co
            przemilczaja fakty wg swego uznania, brzydka cecha
            • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:32

Poronione fakty są ustalane w zciszach gabinetów i są ukrywane przed mediami.
              Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy? Czy urzędy pracy proponują
              bezrobotnym jakąkolwiek pracę. Może by się przyjrzeć funkcjonowaniu tych
              urzędników którzy nijak się nie zajmuja poszukiwaniem pracy dla tych którzy jej
              potrzeują, a nie podwyzszać zasiłki ku uciesze gawędzi.
              • rpq Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:35
                bezrobotnym z własnej winy jesteś wtedy, gdy złożysz wypowiedzenie swojemu
                pracodawcy. Jeżeli coś zawalisz i cię wywalą, to wtedy wina jest po stronie
                pracodawcy. To oczywiste.
                • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:17
                  W poslim ustawodastwie takie pojęcie jeszcze nie istnieje. Więc jak ma być jasne?
              • aron2004 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:46
                create napisał:

>
                > Poronione fakty są ustalane w zciszach gabinetów i są ukrywane przed mediami.
                > Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy?

To jest człowiek, który odrzuca oferty pracy.

> Czy urzędy pracy proponują
                > bezrobotnym jakąkolwiek pracę.

Tak
                • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 19.10.06, 08:21
                  >> Jaka jest definicja bezrobotnego z własnej winy?

>To jest człowiek, który odrzuca oferty pracy.

Tak? A gdzie wyczytałeś taką definicję - a może przewodniczący Lepper cię nią
                  oświecił?
        • reakcjonista1 Ciekaw jestem kto to sprawdzi? 18.10.06, 11:12
          moze skołujemy jakis kolejny urząd za 100 milionów?
          • rpq Re: Ciekaw jestem kto to sprawdzi? 18.10.06, 11:13
            Nooo, przecież do rejestracji związków nieformalnych rąk trza będzie wiele.
        • bu2m Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 11:19
          Oj naiwny, naiwny, naiwny ...
    • pink.freud Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:04
      Jeśli połowa Polski pójdzie na bezrobocie, drugiej połowie trzeba będzie podwyzszyć pensje, więc pewnie na tym zyskasz:)))))))
      • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:19
        niewiem jak przebiega linia twojego rozumowania.
        Nawet jeśli ja miałbym na parę miesiecy zyskać aby później patrzeć jak moje
        państwo bankrutuje, to nie podoba mi się taka perspektywa
    • nylon1 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 12:24
      Ludzie.... proste definicje ekonomiczne są dla was niezrozumiałe?
      Jezeli dzis zasilek wynosi 400 PLN, a placa minimalna 900, inflacja oscyluje
      poniżej 5%, to chyba logiczne, (jesli tak nie jest, to wyprowadzcie mnie proszę
      z błędu, że jeśli zasiłek wzrośnie dwukrotnie, rządzący będą zmuszeni podnieść
      wynagrodzenie minimalne adekwatnie do podwyzki zasiłku, czyli rownież o 100%.
      W takiej sytuacji, pracodawca, aby nadal funkcjonowac na założonym poziomie
      opłacalności, będzie zmuszony do podwyższenia cen usług, towarów itp...
      Ludzie.
      Nikt niczego nie zyska i nie straci. Przynajmniej nie odczujemy tego
      bezpośrednio.
      Inflacja automatycznie wzrośnie o 100% i wszystko będzie tak jak było....

Myślę, że zajmie to polskiej gospodarce około 1 roku.

W przeciągu tego okresu, nie będzie już tego rządu, a kolejny będzie miał o
      wiele gorsze wskaźniki gospodarcze na głowie... i tyle.
      • you_bastard Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 13:15
        nylon1 napisał:

> Ludzie.... proste definicje ekonomiczne są dla was niezrozumiałe?
        > Jezeli dzis zasilek wynosi 400 PLN, a placa minimalna 900,

Ty chyba nie rozumiesz co piszesz.
        To jest płaca minimalna BRUTTO.
        Netto to około 650 peelenów.
        Czyli - zasuwasz po 8 godzin dziennie przez 20 dni żeby mieć ekstra 250 złotych.

W jednym wypadku zgodzę się na takie zasiłki po 800 zł- jeżli wprowadzą
        obowiązek zwrotu zasiłku po otrzymaniu pracy.
        Jak w Niemczech.
      • create Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:22
        Sądze że ci pracodawcy zatrudnią tych "bezrobotnych" na czarno. Więc będziemy
        mieli fałszywe bezrobocie które będzie drenować budżet.
    • leszek.sopot Marzenia Polaków 18.10.06, 12:38
      Myślisz, że połowa Polaków marzy o 800 zł/miesiąc. Uważam przeciwnie, że Polacy
      mający mniej pieniądzy na miesiąc na swoje utrzymanie marzą o godnej pracy. Nie
      znajdując takiej płacy wyjeżdżają za granicę. Dlaczego? Bo za 800 zł można czuć
      się co najwyżej niewolnikiem i wieść bardzo podłe życie.
      Czy ty uważasz, że nie powinno być żadnych zasiłków?
      • create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 15:20
        Uważam że zsiłki być powinne, skorelowane jakoś z płacą minimalną, to znaczy na
        początku (dwa miesiące) wynosić właśnie tę płacę minimalną, później stopniowo co
        miesiąc powinny być coraz mniejsze np. co miesią powinny się zmniejszać o 10%.
        Oczywiście zasiłki powinny być przyznawane tylko jeśli osoba ponad rok była
        zatrudniona.

Propozycja 800 zł wszytkim bezterminowo jest chora.

A czy Polacy się nie będą chcieli skorzystać z takiej propozycji? - wyjedź z
        Sopotu do np. województwa warminsko-mazurskiego.
        • leszek.sopot Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 15:44
          create napisał:

> Propozycja 800 zł wszytkim bezterminowo jest chora.
          >
          > A czy Polacy się nie będą chcieli skorzystać z takiej propozycji? - wyjedź z
          > Sopotu do np. województwa warminsko-mazurskiego.

Oczywiście, że koszty życia w rejonach wiejskich są mniejsze, ale 800 zł w
          jakimkolwiek mieście, to żadne pieniądze. Nikomu te pieniądze nie wystarczą na
          opłaty, żywność i ewentualnie leki lub ubranie. Jeśli ktoś miałby do wyboru
          pracę za 2 tys zł netto albo za nic nie robienie 800 zł to ja jestem pewny, że
          wybrałby pracę. Problemem Polski jest brak pracy i nieskie wynoagrodzenia za
          pracę a to jest związane główne z wysokimi kosztami pracy. Za problem należy
          uznać także zupełnie dzikie podejście wielu pracodawców do zatrudnianych ludzi,
          których traktuje się gorzej niż bydło.
          Lepper by się lepiej zajął dawaniem ludziom wędek a nie zasiłków ale
          insynuowanie, jak ty to zrobiłeś, że Polacy to stado nierobów i darmozjadów
          czychających na to aby dostać 800 zł za nic jest według mnie bardzo nietrafne.
          Pojedź do wsi popegerowskich w słupskim to się przekonasz. Ci ludzie, już
          utracili wiarę w cokolwiek. Możesz napisać dlaczego?
          • create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 16:38
            ja tylko twierdzę że ten ktoś wybierze zasiłek i pracę na czarno, bo 800 zł
            piechotą nie chodzi.
            • leszek.sopot Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 16:49
              create napisał:

> ja tylko twierdzę że ten ktoś wybierze zasiłek i pracę na czarno, bo 800 zł
              > piechotą nie chodzi.

Pracodawcy zatrudniający "na czarno" powinni być o wiele bardziej ścigani
              karani niż to się dzieje dzisiaj. To oni niszczą rynek pracy, uniemożliwiają
              uczciwą konkurencję. Jeśliby policja zaczęła to z całą mocą ścigać to
              bezrobocie w Polsce zmniejszyłoby się co najmniej o połowę. Ja jestem bez
              ustanku zdziwiony, że nic w tym zakresie się nie robi i wszędzie gdzie się
              tylko po sąsiadach roglądnę to widzę, że pracują tylko luidzie na czarno.
              Dlaczego tego nikt nie ściga!?
              • create Re: Marzenia Polaków 18.10.06, 17:09
                ściga się tylko jak wszystko w Polsce nieudolnie.
    • losiu4 Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:25
      czytałem ową umowę, nie znalazłem 800 PLN.

Pozdrawiam

Losiu
      • hatra Re: Połowa Polski pójdzie na bezrobocie za 800 zł 18.10.06, 15:45
        forum.zaprasza.net/a_y.php?mid=4972&
    • kormoran222 przecież mają pracować ukraincy na Polaków 19.10.06, 08:48
      przecież mają pracować ukraincy na Polaków o co ci chodzi będą pracowali u
      rolnikow i w fabrykach za 200, 300 zł a jak wypłata niska wynosi teraz 1300 zł
      1200 zł to tak wyjdzie osiem stów dla polaka a trzysta stów dla ukrainca
      u nich to majątek.
      Po za tym jak każdy Polak dostanie 800 zł to i papierosy kupi i wódke kupi a z
      tego jest wpływ do budżetu panstwa ty wogóle nie masz pojęcia o ekonomi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka