Dodaj do ulubionych

Wczoraj moje wnuki

14.12.06, 11:31
Dostały porządną lekcję historii.Małe są, ale mam nadzieją, że zapamiętają:
Jaruzelski nie jest zbrodniarzem. Poznały prawdziwe przyczyny stanu
wojennego. Dowiedziały się o co tak naprawdę walczyła "Solidarność" i o tym
jak przywódcy związku w porozumieniu z USA oszukali naród.
Obserwuj wątek
    • asienka32 Re: Wczoraj moje dzieci 14.12.06, 11:34
      Dostały porządną lekcję historii. Małe są, ale mam nadzieją, że zapamiętają:
      Jaruzelski jest zbrodniarzem. Poznały prawdziwe przyczyny stanu wojennego.
      Dowiedziały się o co tak naprawdę walczyła "Solidarność" na dokłądniej jej
      korowska część i o tym jak przywódcy związku w porozumieniu z komuchami
      oszukali naród przy okrągłym stole.
      • ayran czy związki Lecha Kaczyńskiego z KOR 14.12.06, 11:37
        też zostały wczoraj unieważnione?
        • asienka32 Re: czy związki Lecha Kaczyńskiego z KOR 14.12.06, 11:43
          ayran napisał:

> też zostały wczoraj unieważnione?

Korowcy piszę umownie o członkach Solidarności zwiazanych później z UD. I
          pewnie też znalazłyby się jakieś odstępstwa.
          Co nie zmienia faktu, ze jestem dziwnie spokojna iż wiesz o kogo mi chodzi i
          czepiasz się słówek :)
          • ayran Re: czy związki Lecha Kaczyńskiego z KOR 14.12.06, 11:45
            asienka32 napisała:

> Korowcy piszę umownie o członkach Solidarności zwiazanych później z UD. I
            > pewnie też znalazłyby się jakieś odstępstwa.
            > Co nie zmienia faktu, ze jestem dziwnie spokojna iż wiesz o kogo mi chodzi i
            > czepiasz się słówek :)

Twój spokój rzeczywiście wydaje mi się cokolwiek dziwny, ale już dawno
            zauwazyłem, że autorów uogólnień cechuje zwykle niezmącone niczym dobre
            samopoczucie.
            • asienka32 Re: czy związki Lecha Kaczyńskiego z KOR 14.12.06, 11:49
              ayran napisał:

> asienka32 napisała:
              >
              >
              > > Korowcy piszę umownie o członkach Solidarności zwiazanych później z UD. I
              >
              > > pewnie też znalazłyby się jakieś odstępstwa.
              > > Co nie zmienia faktu, ze jestem dziwnie spokojna iż wiesz o kogo mi chodz
              > i i
              > > czepiasz się słówek :)
              >
              > Twój spokój rzeczywiście wydaje mi się cokolwiek dziwny, ale już dawno
              > zauwazyłem, że autorów uogólnień cechuje zwykle niezmącone niczym dobre
              > samopoczucie.

Mam dołączyć do rwących szaty na FK? Nic z tego, mam inne problemy na głowie.
      • jola_iza Re: Asieńko 14.12.06, 11:38
        To powiedz im jeszcze to :

"Plan pomocy Waszyngtonu dla Solidarności był częścią zakrojonego na znacznie
        większą skalę strategicznego programu złamania ZSRR powstającego przy niemałym
        Pana udziale. Na czym generalnie polegał ten plan?

Były cztery elementy tego programu. Po pierwsze, uniemożliwienie wygrania przez
        ZSRR wojny w Afganistanie, z wszelkimi tego konsekwencjami: politycznymi,
        prestiżowymi, ekonomicznymi.
        Po drugie, deregulacja rynku paliw, poprzez obniżenie cen ropy w wyniku
        zwiększonego wydobycia przez Arabię Saudyjską i wywołanie tym strat ZSRR na
        eksporcie ich ropy oraz maksymalne utrudnienie budowy gazociągu z Syberii do
        Europy i planowanych stąd zysków. Po trzecie, embargo na sprzedawanie Rosji
        nowoczesnych technologii. Po czwarte, zapewnienie przetrwania masowego ruchu
        antykomunistycznego w Polsce. Szczęśliwie każdy z punktów udało się
        zrealizować. Miały one istotnie duży wpływ na przełomowe zmiany w ZSRR, które
        doprowadziły do rozpadu tego imperium."
        Całość masz tutaj

www.forum-znak.org.pl/index.php?t=ludzie&id=130
        • asienka32 Re: Asieńko 14.12.06, 11:41
          dzięki za link, poczytam później, bo teraz nie mam czasu.
        • ayran no faktycznie... 14.12.06, 11:42
          ... przecież dziejowym obowiązkiem Amerykanów byłu ulatwienie Sowietom
          zwycięstwa w Afganistanie, wzmocnienie ZSSR i ułatwienie polskim komunistom
          wyeliminowania opozycji.
          • jola_iza Re: Nie interesują mnie 14.12.06, 11:49
            dziejowe obowiązki Amerykanów jak i dziejowe obowiązki ruskich. Polska to mnie
            interesuje, a my jak dzieci, naszymi rękami Amerykanie rozprawili się z ruskimi
            i w nagrodę pozwolą nam się rozprawić z Irakijczykami, Afgańczykami a potem ?
            • ayran Re: Nie interesują mnie 14.12.06, 11:51
              jola_iza napisała:

> dziejowe obowiązki Amerykanów jak i dziejowe obowiązki ruskich. Polska to
              mnie
              > interesuje, a my jak dzieci, naszymi rękami Amerykanie rozprawili się z
              ruskimi
              >
              > i w nagrodę pozwolą nam się rozprawić z Irakijczykami, Afgańczykami a potem ?

Niezależnie od oceny słuszności udziału Polski w operacjach w obu ww. krajach
              wydajesz się mocno przeceniać wpływ polskich wojsk na losy obu wojen.
        • babeta4 Re: Asieńko 14.12.06, 11:56
          Plan pomocy Waszyngtonu dla Solidarności był częścia zakrojonego na znacznie
          większa skalę strategicznego złamania ZSRR "....Po pierwsze, uniemożliwienie
          wygrania przez ZSRR wojny w Afganistanie, z wszelkimi tego konsekwencjami:
          politycznymi, prestiżowymi, ekonomicznymi.
          pisze jola_iza a teraz dobroczyńcy sami dostają w dupę w Afganistanie i żebrzą
          o pomoc inne narody !
        • pisdokracja zgoda - JPII byl wybrany pod tym katem 14.12.06, 11:59
          Mowi sie,ze byl kandydatem CIA i dlatego jako nieznany szerzej biskup wygral.
          • monikaannaj Re: zgoda - JPII byl wybrany pod tym katem 14.12.06, 12:23
            Mówi sioe tez że w szkocji pływa w sadzawce potwór. Ludzie, co wy tu
            wypisujecie to aż dziw bierze ze internet taki cierpliwy...
        • joannabarska Z wywiadu-ciekawy fragment o Kwasniewskim 14.12.06, 12:00
          Wydarzenia w Europie Wschodniej i w Polsce pokazują pewną prawidłowość. Okazuje
          się, że ludzie, którzy byli bohaterami opozycji antykomunistycznej,
          niekoniecznie posiadali zdolność do prowadzenia rządów i pełnienia przywództwa
          w czasach normalnych. Na to trzeba mieć inny temperament. Temperament
          biurokraty to nie jest temperament bohatera, rewolucjonisty. Tak więc ludzie
          noszeni na rękach po obaleniu komunizmu, po latach ich funkcjonowania w
          biurokracji państwowej, budzili zniechęcenie i rozczarowanie. Wybierani byli
          natomiast ludzie, w jakiś sposób uprzednio związani z władzą komunistyczną.
          Dlaczego? Bo tylko członkowie byłych partii rządzących mieli w Europie
          Wschodniej szanse zajmować się polityką i sztukę tę opanowali bardzo dobrze.
          Naturalnie oni sami też ewoluowali w swoich poglądach. Najlepszym tego
          przykładem jest własnie Aleksander Kwaśniewski. Za jego kadencji Polska weszła
          do NATO i została członkiem Unii Europejskiej. Jest też, istotnie,
          najwierniejszym sojusznikiem Stanów Zjednoczonych na kontynencie europejskim.
          Wszystko to pokazuje, jak złudne może być przywiązywanie się do stereotypów i
          etykiet politycznych........... Autor tego wywiadu www.forum-
          znak.org.pl/index.php?t=ludzie&id=130 Waldemar Piasecki pracował kiedys w
          lubelskiej prasie, teraz obija sie w USA, gdzie załozyl nową rodzinę.
          • joannabarska Re: Z wywiadu-ciekawy fragment o Kwasniewskim 14.12.06, 12:04
            Caly link masz u "joli_izy" nieco wyzej, tu sie odbił tylko częsciowo.A wywiad
            dość ciekawy.
      • czarnykot.bialykot oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 11:39
        to nie lech kaczynski jest dzis prezydentem, a jego brat premierem? jak to sie
        stalo mozliwym wedlug ciebie? w przeciwnym wypadku mielibysmy dalej kraj rad i
        bony walutowe zamiast dolarow, eh ludzie, ludzie
        • goldenwomen Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 11:51
          wlasnie tacy ludzie jak ty sa potrzebni temu światu by dalej ich mamic i
          okłamywać ech człowieku gdzie ty żyjesz?
          • czarnykot.bialykot Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 11:58
            jakos nie czuje sie mamiony czy oklamywany, czego niestety nie mozna o tobie
            powiedziec czytajac twoje wypowiedzi, beton partyjny i propagandowy. pewne
            mechanizmy bardzo szybko powrocily i sa powielane z watpliwym sukcesem dla
            rzadzacych i dla ciebie par exelance
            • goldenwomen Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 12:01
              nie pisz ze jestem betonem partyjnym bo NIGDY w zyciu nia nalezałam do zadnej z
              partii i nie naleze do dzis, zapamietaj tez lub raczej czytaj ze zrozumieniem
              moje teksty ze do moherów tez sie nie przyznaję ! a ty w ktorej partii sie
              ukrywasz?
            • goldenwomen Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 12:02
              czarnykot.bialykot napisała:

> jakos nie czuje sie mamiony czy oklamywany, czego niestety nie mozna o tobie
              > powiedziec czytajac twoje wypowiedzi, beton partyjny i propagandowy. pewne
              > mechanizmy bardzo szybko powrocily i sa powielane z watpliwym sukcesem dla
              > rzadzacych i dla ciebie par exelance

juz po twoim nicku mozna poznać żeś farbowany :P
              • czarnykot.bialykot Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 12:04
                farbowany, a gdzie jesli mozna zapytac?
                • goldenwomen Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 12:05
                  na łonie! na łonie natury! obejmujesz to swym rozumkiem ? bez odbioru
                  • czarnykot.bialykot Re: oszukali narod? dzie, kiedy? 14.12.06, 12:09
                    twoj tok rozumowania mnie poraza, piszesz z wlasnego podworka? napewno nie
                    jestes z moherow? tam tyle roznych farbowanych kolorow i nie tylko na glowach
        • indris Oszukali naród 14.12.06, 12:04

• indris Oszukali naród... 14.12.06, 12:09
            ...w wyborach 1989. Wprowadzony w ich wyniku brutalny kapitalizm Balcerowicza
            nie był w kampanii wyborczej zapowiadany. A niedawno sam Andrzej Wielowieyski
            przyznał otwarcie na łamachj "GW", że swoich zamiarów nie ujawniali z obawy
            przed reakcją wyborców.
            • czarnykot.bialykot A co wyscie mysleli? 14.12.06, 12:15
              ze bedzie upragniony kapitalizm ale na dawnych warunkach komunistycznych? tzn
              wszystko za darmo dla wszystkich jak bylo, brak podatkow, praca obowiazkowa dla
              wszystkich, darmowe zlobki i szkoly?? tak mysleliscie naprawde? tak to nawet w
              erze nie wymyslili
      • valle [...] 14.12.06, 11:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • joannabarska Re: Wczoraj moje dzieci 14.12.06, 11:49
        "asieńka32", czy nie mozesz zamilknąc nie tylko 13 grudnia? Juz kiedys
        zapowiadałas odejscie z forum.( "Fora ze dwora!").
      • kotek.filemon [...] 14.12.06, 12:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • w11mil zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 11:52
      jak tam w podziemiu? Lotta continua?
      jola_iza napisała:
      > Dostały porządną lekcję historii.Małe są, ale mam nadzieją, że zapamiętają:
      > Jaruzelski nie jest zbrodniarzem
      • jola_iza Re: zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 11:58
        Głupiś czy udajesz ? Nigdy nie byłam w żadnej partii, nigdy nie byłam
        komunistką.Umiem myśleć i wyciągac wnioski czego jak widać niektórym na tym
        forum brakuje.
        • kubala11 Re: zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 12:06
          jola_iza napisała:

>Umiem myśleć i wyciągac wnioski

Nie ma to jak dobre samopoczucie.:)) Zdrówka Jolu_Izo, ale wnukom to daj juz
          spokój, biedne dziatki zamiast oglądać Disneya muszą wysłuchiwać babcinych
          pogadanek.
          • woda.woda Re: zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 12:18
            Oj, kuba.la la la (11). Jak świat światem babcie wnukom opowiadały o swojej
            młodości. Taka tradycja, nic nie poradzisz, czyżbyś był wrogiem tradycji?
            • kubala11 Re: zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 12:32
              Ależ gdzieżbym był wrogiem tradycji. Tylko, że ważna jest treść opowiadań, a
              czytając pierwszy post w tym wątku autorstwa Pani Joli_Izy to lepiej żeby
              faktycznie oglądneły Scooby'ego.:)
              Jak zwykle ślę całuski i licze na wzajemność.:)
              • woda.woda Re: zrobilscie sobie pogadanke na zebraniu POP? 14.12.06, 12:35
                Jakby wszystkie babcie opowiadały wnukom to samo, świat byłby diabelsko nudny
                (mówią, że piekło polega na bezgranicznej nudzie). Niech więc zostanie tak, jak
                jest.

Całuski :)
    • w_ojciech Re: Wczoraj moje wnuki 14.12.06, 12:29
      No to na 22 lipca wnuki będą zapewne z pamięci recytowały
      Manifest PKWN.

W końcu wiedzy nigdy za mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka