Dodaj do ulubionych

Filozofia otworzy nowe horyzonty

28.12.06, 11:54
Pomysł wprowadzenia filozofii do szkół to pomysł wiekopomny, który uczyni z
Giertycha, w wypadku kiedy nie skończy się tylko na pomyśle, jednego z
najwybitniejszych ministrów edukacji w całej powojennej historii Polski,
spotkał się z powszechnym poparciem i zrozumieniem myślącej części
nieszczęsnych "wykształciuchów".
Realizacja pomysłu przyniesie Polsce wielkie korzyści. Myślące i poprawnie
wnioskujące pokolenia położą, zapewne, kres istnieniu niektórych partii
politycznych. Pewien jestem, że ze sceny politycznej znikną. PD, SO i SLD a
Platforma stanie się prawdziwie partią młodej polskiej inteligencji o mądrym
profilu liberalnym. Nie wiem co stanie się z PiS-em ale nie wykluczam, że
terytorialny rozmiar tej partii może przekroczyć granice państwa polskiego
dzięki czemu PiS może stać się najsilniejszą partią w UE a jej Prezes
pierwszym Polakiem, Prezydentem Europaństwa.
Mówiąc nieco poważniej, Premier Giertych zasłużył na wielkie brawa i to po
raz drugi w niedługim odstępie czasu.
Brawo Panie Premierze!
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 11:56
      homosovieticus napisał:
      > Mówiąc nieco poważniej, Premier Giertych zasłużył na wielkie brawa i to po
      > raz drugi w niedługim odstępie czasu.

a te pierwsze to za liczenie uczennic w ciazy?
      • homosovieticus Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 11:57
        Miałem na myśli akcję "zero tolerancji dla szkolnej przemocy"
        • scoutek Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 11:58
          homosovieticus napisał:

> Miałem na myśli akcję "zero tolerancji dla szkolnej przemocy"

ha ha
          przeciez tylko rzucil haslo i ... NIC
          • homosovieticus Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 12:04
            Taka akcja wymaga czasu, tym bardziej,że z akcji ma się stać codzienną praktyką
            już od nowego roku szkolnego.
    • gorby1 W PRLu tez byla w liceach filozofia,klecho 28.12.06, 11:59
      • homosovieticus To niemożliwe ! 28.12.06, 12:02
        • gorby1 tatus pewnie skopnczyl tylko podstawowke,klecho 28.12.06, 12:09
          • homosovieticus W PRL-u nie mogło byc filozofii w szkołach. 28.12.06, 12:13
            • gorby1 tak !? Liczysz na skleroze forumowiczow,klamco ? 28.12.06, 12:23
              • homosovieticus Gdyby nauczono filozofi w szkołach to zapewne 28.12.06, 12:28
                słynne Kartezjusza "Cogito ergo sum" - któremu odpowiada polskie "myślę więc
                jestem" wykluczało by, miedzy innymi, Twoją obecność w publicznych rozmowach.
            • hummer Była na j. polskim. 28.12.06, 14:41

• homosovieticus Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 14:45
                Jak w seksie?
                • hummer Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 14:46
                  A jak chcesz analizować teksty literackie bez podstawowej wiadomości o trendach filozoficznych?
                  • homosovieticus Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 14:51
                    Filozofia nie zajmuje się analizowaniem tekstów literackich. Od tego są krytycy
                    literaccy i...komentatorzy polityczni.
                    Filozofia analizuje rzeczywistość czyli fakty powtarzające się.
                    • hummer Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 15:10
                      homosovieticus napisał:

> Filozofia nie zajmuje się analizowaniem tekstów literackich. Od tego są krytycy
                      >
                      > literaccy i...komentatorzy polityczni.
                      > Filozofia analizuje rzeczywistość czyli fakty powtarzające się.

Natomiast teksty literackie osadzone są w pewnej epoce również i filozofiecznej. W jaki sposób analizować Senekę bez pojęcia o stoicyzmie? :)

Wiesz co, zajmi się lepiej modłami.
                      • homosovieticus Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 15:15
                        Seneka był myslicielem. Analizować Jego teksty można z różnych punktów
                        widzenia. Nie będa to jednak ANALIZY FILOZOFICZNE lecz literackie.
                        • hummer Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 15:18
                          Innymi słowy Jezus był li tylko filozofem.
                          EOT
                          • homosovieticus Re: Był jeden przedmiot na drugim? 28.12.06, 15:23
                            Jezus wg. Wiary mojej , był Synem Bożym w Trójcy, który przybrał ciało
                            człowieka żeby wybawic go od zguby i po wsze czasy dzielic z nim los oraz
                            opiekowac się głuptasem jakim jest homo sapiens.
      • asiara74 Re: W PRLu tez byla w liceach filozofia,klecho 28.12.06, 12:09
        He, he niezły tekst, szczególnie ten fragment o pis-ie jako najsilniejszej
        partii w UE. Obawiam sie że to mało realne bo w nowoczesnej Europie nikt
        rozsadny nie przełknie takiej dawki klerykalizmu jaką oferuja Kaczorki.
        A ta filozofia to niby gdzie ma być, moze w gimnazjach? Sugerowałabym rządzącym
        wysilić się bardziej i pomysleć nad tym jak sfinansować ogiekty sportowe, bo
        sport jest dla 13-16 latków bardziej zbawienny niż religia i filzofia razem wzięte.
        • homosovieticus Strog manów mamy dosyć, teraz na piękne umysły 28.12.06, 12:17
          czas najwyższy.
          Widać to szczególnie na forum Kraj.Rzadko trafia się coś interesującego.Jakiś
          post, wątek, czy nawet forumowicz.
          • asiara74 Re: Strog manów mamy dosyć, teraz na piękne umys 28.12.06, 12:24
            I ty pewnie jesteś jednym z tych "strog manów"? Im więcej takich pseudo
            myślicieli tym więcej czasu zajmie Polsce dołączenie do cywilizowanych tego
            świata. Niestety.
            • homosovieticus Re: Strog manów mamy dosyć, teraz na piękne umys 28.12.06, 12:32
              Bingo! Jedną ręką wyciskam 78kg dlatego tak ochoczo rozmawiam o tematach, o
              których nie mam zielonego pojecia lub mam pojecie jak małaszaramysz.
              Rozumiem za to doskonale,że mam przyjemnośc prowadzić dyskurs z prawdziwym
              forumowym myslicielem. Wybacz mi więc moje onieśmielenie.
              • asiara74 Re: Strog manów mamy dosyć, teraz na piękne umys 28.12.06, 13:11
                Wybaczam, bo to pewnie wina tego, że filozofii nie było kiedyś w szkole. No ale
                teraz przed nami świetlana przyszłość jak czarni będą młodzież "nieobowiązkowo"
                oświecać.
                • homosovieticus Rozsądna przyszłość rysuje się tylko przed tymi, 28.12.06, 13:19
                  którzy chcą lepiej rozumieć otaczający ich świat i którzy nie będą ulegać
                  prymitywnej argumentacji "oszustów intelektualnych".
                  • asiara74 Re: Rozsądna przyszłość rysuje się tylko przed ty 28.12.06, 13:24
                    Celna uwaga, a może warto byłoby podpisać ten cytat nazwiskiem autora?
                    • homosovieticus Re: Rozsądna przyszłość rysuje się tylko przed ty 28.12.06, 13:31
                      Herberta, wszyscy forumowicze z wielkiej rodziny "wykształciuchów" znaja
                      zapewne doskonale.
    • woda.woda Filozofia w szkole to dobry pomysł 28.12.06, 12:02
      A konkretniej - historia filozofii. Pod warunkiem, że istnieją nauczyciele
      potrafiący uczyć tego przedmiotu, w co wątpię.

Oprócz historii filozofii proponowałabym jeszcze lekcje ekonomii.
      • gorby1 Giertych pewnie mysli o ksiezach. Hehehe 28.12.06, 12:13
    • obraza.uczuc.religijnych Nazwiemy godzinę religii "filozofią" 28.12.06, 12:04
      i zmusimy do chodzenia na nią wszystkich uczniów. Będziemy tam jednak wykładać
      jedynie słuszne treści.
    • camille_pissarro pomysł nie jest zły, ba nawet mozna go okreslić 28.12.06, 12:15
      mianem nietuzinkowego - widac to po liscie intelektualistów popierających jego
      wprowadzenie w życie.Ja widzę jednak pewne problemy natury li tylko
      technicznej - mianowicie - aby prowadzić z młodzieżą ontologiczne dysputy
      trzeba mieć w dyspozycji sporą rzeszę wykwalifikowanych pedagogów, którzy maja
      stosowny zasób wiedzy z zakresu filozofii a to obecnie ( birąc miedzy innymi
      fakt niskiego uposazenia nauczycieli ) wykracza poza mozliwości MEN...
      • woda.woda Dlatego pewnie znów będa to tylko słowa. 28.12.06, 12:17
      • obraza.uczuc.religijnych Nie ma się czym zachwycać 28.12.06, 12:20
        bo to po prostu będzie zakamuflowana lekcja religiiprowadzona przez księdza. W
        ten sposób religia osiągnie status przedmiotu otwarcie obowiązkowego.
      • homosovieticus Moim zdaniem to nie jest obecnie problem duży. 28.12.06, 12:24
        Dzieki internetowi dostęp do szerokiej wiedzy z zakresu filozofii jest łatwy.
        Młodzieży wystarczy odpowiednie wprowadzenie a zainteresuje się tematami
        którymi żyła dawna filozofia i żyje wspólczesna - analityczna.
        • woda.woda Czyli lekcje są niepotrzebne? 28.12.06, 12:27
          Bo wprowadzenie może odbyc sie na języku polskim, co zresztą jest w programie.
          • homosovieticus Doskonały przykład wnioskowania niepoprawnego 28.12.06, 12:33
            logicznie.
            Dzięki za pomoc.
    • jola_iza Re: Minister,który 28.12.06, 12:21
      lamentuje, że matematyka ma być obowiązkowa na maturze jest złym ministrem.
    • buffalo_bill Szczęście dla PiS-u, że nie wprowadził logiki 28.12.06, 12:26
      Po wprowadzeniu do szkół przedmiotu Logika, elektorat takich partii jak PiS,
      LPR czy SO wymarłby wraz z ostatnimi "moherami" i nigdy już się nie odrodził.
      • homosovieticus To Ty brakowi logiki zawdzięczasz swoje istnienie 28.12.06, 14:41
        na forum Kraj.
        Giwi swiadkiem,ze prawdę rzekłem jako....
    • homosovieticus Gdyby nauczano filozofii w szkołach to zapewne 28.12.06, 12:45
      znane powiedzenie Kartezjusza "Cogito ergo sum" co możnaby przetłumaczyć,
      zachowujac logiczny sens oryginału, na "Nie myslę wiec mnie nie ma" nie byłoby
      kwestionowane, w forumowej i nie tylko rzeczywistości, przez tak wielu
      forumowiczów, którzy przeciez nie myślą a są obecni i w dodatku pisza na forum
      Kraj.
      Nie wymienię ich nicków, ponieważ postanowłem wziąć sobie, głęboko do serca,
      uwagę sawy.com o tym,że mógłbym być grzeczniejszym i mniej napastliwym w swoich
      występach forumowych.
      Próbuje być takim.
      • belus77 Kon moze wykladac na Akademi Orla Bialego! 28.12.06, 12:49
        W "katedrze ewolucji pod kierunkiem ojca - kolaboranta Slepego!
      • jack20 Re: Gdyby nauczano filozofii w szkołach to zapewn 28.12.06, 13:01
        Wyciagasz karkolomne i nielogiczne wnioski.
        Raczej lekcje logiki bylaby bardziej przydatne mlodym ludziom niz podstawy
        filozofi, ktore w roznej formie obecne sa na lekcjach polskiego i histori.
        • homosovieticus A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:14
          Wydaje mi sie ,że mamy inne wyobrażenie o tym, czym jest i z jakich dziedzin
          wiedzy składa sie nauka zwana wspólczesnie filozofią.
          • jack20 Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:21
            W liceach byly, owszem lekcje podstaw filozofi, prowadzone najczesciej przez
            historykow z racji zblizenia tematu.
            Nie mozna sie spodziewac jednak, ze jest to cos az tak przydatnego jak
            twierdzisz. Nadal twierdze, ze lekcje logiki bylyby przydatniejsze.
            • homosovieticus Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:29
              Logika jest składnikiem filozofii.Nie ma filozofii bez logiki-można powiedzieć
              z całą stanowczoscią.
              ps
              w jakich to mniej wiecej było latach, z ta nauką filozofii w szkole?
              • jack20 Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:31
                ...jest podstawa filozofi. I od niej powinno sie zaczynac
                • homosovieticus Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:33
                  Nie jest podstawa i nie odpowiedziałes mi na pytanie. Pytałem tylko dlatego,że
                  nie znam takich twierdzeń o oświatowej działalnosci władz PRL-u.
                  • jack20 Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:38
                    aha, trudno mo czasokres okreslic musialbys w men zapytac. byly to 60-70
                    (poczatek?)lata. A co jest wg ciebie podstawa filozofi jak nie zdolnosc
                    logicznego+abstrakcyjnego myslenia?
                    • homosovieticus Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:46
                      W latch,o których wspomniałeś nie nauczano w polskich, państwowych szkołach
                      średnich filozofii.
                      Filozofia dzieli się najogólniej na trzy częsci( stoicy ustanowili ten
                      podział):
                      logikę, fizykę i etykę szeroko pojete wszystkie trzy.
                      W praktyce dzisiejszej występują inne podziały.
                      • jack20 Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:52
                        Widocznie masz bledne dane.
                        • homosovieticus Re: A Ciebie nauczano filozofii? 28.12.06, 13:56
                          A może, tym razem, Ty się mylisz?
                        • woda.woda W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 13:58
                          nie uczono filozofii jako odrębnego przedmiotu, dopiero na studiach uczono
                          obowiązkowo tzw. "filozofii marksizmu".
                          • homosovieticus To prawdą jest. Dodać nalezy jedynie,że "filozofia 28.12.06, 14:02
                            maksizmu" to bardzo bełkotliwa nazwa fragmentarycznego i niecenionego przez
                            samego Marksa okresu Jego lużnych rozmyślań o stosunkach społecznych w historii.
                          • jack20 Re: W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 14:05
                            Byl taki obowiazkowy przedmiot o nazwie Podstawy filozofi w wymiarze 1h/tyg.
                            Nie wiem natomiast czy trwal 1 rok czy 2?
                            Z filozofia marksizmu na studiach technicznych w tym czasie sie nie spotkalem.
                            • homosovieticus Re: W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 14:07
                              Nie było takiego przedmiotu. Był natomiast przedmiot "Podstawy logiki" w latch
                              piećdziesiątych.
                              • jack20 Re: W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 14:12
                                wiem co bylo tematem, kto prowadzil i o czym byly te lekcje (nie byla to ani
                                logika ani marksizm tylko historia filozofi od czasow greckich), tak ze nie
                                wmawiaj mi choroby.
                                W moim, liceum przedmiot ten nazywal sie wlasnie postawy filozofi.
                                • homosovieticus Re: W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 14:16
                                  Miejscowość?
                            • woda.woda Re: W PRL wszkołach średnich 28.12.06, 14:09
                              jack20 napisał:

> Byl taki obowiazkowy przedmiot o nazwie Podstawy filozofi w wymiarze 1h/tyg.
                              > Nie wiem natomiast czy trwal 1 rok czy 2?

Byc może. Osobiście pierwsze słyszę :) Jeśli - musiało to być w latch 60.
                              ubiegłego wieku.

• leje-sie Ciebie nie uczono (bo dajesz dowody na ignorancje 28.12.06, 15:36
                        filozoficzna), mnie tak.

> W latch,o których wspomniałeś nie nauczano w polskich, państwowych szkołach
                        > średnich filozofii.
                        • homosovieticus Masz rację. 28.12.06, 15:48
                          Nieukiem jestem.
      • leje-sie Skucha 28.12.06, 15:33
        > znane powiedzenie Kartezjusza "Cogito ergo sum" co możnaby przetłumaczyć,
        > zachowujac logiczny sens oryginału, na "Nie myslę wiec mnie nie ma"

Powazny blad logiczny jest zawarty w twoim domoroslym tlumaczeniu. Inaczej -
        nie mozna tak przetlumaczyc.

"Mysle wiec jestem" nie jest rownaznaczne z "Nie myslę wiec mnie nie ma" .

Ciag rozumowania Kartezjusza zaczyna sie zreszta od stwierdzenia "Watpie wiec
        jestem" i jest zakamuflowanym wyznaniem bezboznika. Zakamuflowanym, bo
        pewnikiem nie chcial byc pieczenia.
    • homosovieticus Rozprawa z Kartezjuszem czyli Pan Marian żyje 28.12.06, 12:53

"Cogito, ergo sum",
      czyli "Myślę, więc jestem!" -
      Tak powiedział Kartezjusz...

A ja tu z protestem!
      Bo biorąc pod uwagę
      wymienione schema,
      Znaczyłoby:
      "Nie myślę - czyli że mnie nie ma!"
      Co istotnym jest błędem,
      gdyż w takowy sposób
      Nie byłoby na świecie
      bardzo wielu osób:

Producenta żarówki
      takiej co nie świeci,
      Pewnej pani, co pisze
      książeczki dla dzieci,
      I szewca, co mi uszył
      dwa lewe buciki,
      Autora pewnej dla mnie
      niechętnej krytyki,
      Kierownika wytwórni
      nielepkiego lepu,
      I kierownika sklepu,
      co wziął to do sklepu,
      I pewnego poety
      z sąsiedniej parafii
      (Który rzekł, że satyrę -
      to on też potrafi!),
      I tego moralisty,
      co go miłość drażni,
      Tych, co myślą, że mądrzy -
      no bo są poważni,
      Tego, co skradł mi portfel -
      wesół, że się odkuł,
      Satyryka, co pisze:
      "Hej, zniszczmy w zarodku!",
      Kolegi, co dla sławy
      powiesić się gotów
      I kilku tym podobnych
      znajomych idiotów...

Ci wszyscy wymienieni -
      wbrew Kartezjuszowi -
      Nie myślą, a istnieją,
      żyją i są zdrowi!

© Marian Załucki
      • belus77 Nie spamuj klecho! 28.12.06, 12:57
        • homosovieticus Szkoda wielka,że nie nauczano filozofii w szkole 28.12.06, 13:11
          podstawowej do,której uczęszczałeś.
          • belus77 W seminarium za to ucza katechizmu! 28.12.06, 13:31
            • homosovieticus To oczywiste! Załuję jeszcze bardziej,że nie 28.12.06, 13:35
              nauczano Cię filozofii.
              • belus77 Uczono mnie teroryji ewolucyji "prof" Giertycha! 28.12.06, 13:38
                • homosovieticus a dowcipu uczył Cię Dyzma! To odczytać można z 28.12.06, 13:47
                  łatwością.
                  • belus77 Nie - od dr Leppera, hehe ... nastepny blazen! 28.12.06, 13:53
                    • homosovieticus Masz rację. 28.12.06, 13:55
    • haen1950 Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 13:25
      Jak się popatrzy na Giertycha czy Zawiszę, to wykłady z filozofii raczej im nie
      pomogły w poszerzaniu horyzontów myślowych. Ale lepsza filozofia od głupawej
      katechetki obrzydzającej uczniakom skutecznie religię i wiarę.
      • obraza.uczuc.religijnych Tyle że to właśnie będzie zakamuflowana religia. 28.12.06, 13:26
        Tak wypełniany jest plan na rzecz obowiązkowej dla każdego ucznia religii.
        • haen1950 Re: Tyle że to właśnie będzie zakamuflowana relig 28.12.06, 13:32
          obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Tak wypełniany jest plan na rzecz obowiązkowej dla każdego ucznia religii.

Nie bardzo rozumiem, religia nadal nie będzie przecież przedmiotem
          obowiązkowym.Tak tu pisze:

Roman Giertych zastanawia się, czy nie byłoby warto zastąpić jedną godzinę
          religii filozofią. Zastrzega, że jest to jego osobista opinia i nie podejmie
          żadnej decyzji bez konsultacji społecznych i zgody Kościoła. Minister edukacji
          rozważa - zgodnie ze stanowiskiem niektórych biskupów - nauczanie filozofii w
          ramach religii. Tym, którzy nie uczęszczają na ten przedmiot filozofia mogłaby
          zastąpić etykę.

A co ma w tym czasie robić dzieciak nie chodzacy na religię?
          • obraza.uczuc.religijnych No właśnie. 28.12.06, 13:36
            "Wspomagająca" nauczanie religii filozofia miałaby zastąpić etykę dla tych co
            na religię nie uczęszczają. Pięknie Romuś podpuszcza mających religię gdzieś.
            • homosovieticus Powinieneś iść za zewem krwi i mięc w .....nosie 28.12.06, 13:40
              troskę o umysłowy rozwój własnych i cudzych dzieci.
              • obraza.uczuc.religijnych Wklej jakiś tekst z ND i powiedz że to 28.12.06, 13:42
                literatura piękna spamerze.
                • homosovieticus Spamuje czsami bo jestem przekonanym głeboko, 28.12.06, 13:51
                  ze właśnie wybrane przeze mnie spamy mogą mieć pozyteczne skutki dla tych
                  forumowiczów ,kórzy zdają sobie sprawę z ogromnej ograniczoności swojej własnej
                  wiedzy.
                  • ross128 a jak tam twoja ograniczona (baaardzo:)) wiedza? 28.12.06, 13:54
                    już żeś się nauczył homciu, że istnieją w przyrodzie procesy bezkierunkowe,
                    kiedy i w jakich okolicznościach powstała teoria ewolucji i że czasami warto
                    się zastanowić zanim się wklei coś z netu?:)
                    • homosovieticus Re: a jak tam twoja ograniczona (baaardzo:)) wied 28.12.06, 13:59
                      Czasu nie marnowałem.
                      ps
                      Polecam Jacobsa "grę mozliwosci" z + - nieskonczonosci.
                  • belus77 Czasami to jestes przekłuwany głeboko u przeora! 28.12.06, 13:54
                    • homosovieticus Twoje posty wsółgraja z rossowymi pod wzgledem 28.12.06, 14:05
                      zawartości.
                      • ross128 Re: Twoje posty wsółgraja z rossowymi pod wzglede 28.12.06, 14:07
                        homosovieticus napisał:

> zawartości.

Czyli pokazują twoje nieuctwo i niedorozwój umysłowy.
                        chwali ci sie homciu, żeś dojrzał do samokrytyki :))
                        • homosovieticus Re: Twoje posty wsółgraja z rossowymi pod wzglede 28.12.06, 14:11
                          Nie marnowałem czasu.
                          • ross128 Re: Twoje posty wsółgraja z rossowymi pod wzglede 28.12.06, 14:19
                            no i widzisz homciu jakie sa rozliczne pożytki z forum? Nawet takie tumany jak
                            ty zyskuja motywacje do nauki:) Herr Giertysh powinien ufundowac jakąs nagrodę
                            dla GW za robienie tego co mu się nie udaje:)))
                            • homosovieticus Re: Twoje posty wsółgraja z rossowymi pod wzglede 28.12.06, 14:28
                              Forum rzeczywiscie jest pożyteczne. Nigdy w to nie wątpiłem i dlatego z taką
                              młodzieńcza upierdliwoscią spamuje tutaj i czasami, bzdety, wypisuję. Skromnie
                              i inaczej zacytuję :"kto ma oczy do czytania niechaj czyta i przemysliwa "
            • haen1950 Re: No właśnie. 28.12.06, 13:52
              Pewnie w ramach oszczędności oba te zajecia prowadziła by katechetka nie
              odróżniająca materializmu od idealizmu, co ten Romcio kombinuje?
              • homosovieticus Nie zauważyłeś,że aktualnej władzy również chodzi 28.12.06, 13:54
                o dobro powszechne?
                • belus77 Lepper i Giertych to nadwone blazny PRL-bis! 28.12.06, 13:55
                  • homosovieticus Raczej ludzie,którzy zrozumieli swoja role. 28.12.06, 14:30
      • jack20 Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 13:28
        A jak wyobrazasz sobie prowadzenie lekcji religi skoro twierdzisz, ze dotad to
        jest jej tylko obrzydzanie? Moze siegniesz po metody ze szkol talibow?
        • haen1950 Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 13:56
          Ja ze swych doswiadczeń. Moja córka nie mogąc znieść głupoty katechetki sama
          przeniosła się na etykę i chwaliła sobie te lekcje. Z kościołem przez to wcale
          nie zerwała.
          • homosovieticus haen 1950 to twoja data urodzenia, serio? 28.12.06, 14:31
            • homosovieticus Nie zartuję z wieku ale z postów, które wypisujesz 28.12.06, 14:47
    • mirek900 Filozofia nikomu nie zaszkodzi 28.12.06, 14:47
      W katolickim państwie będzie wykładana filozofia katolicka
      i uznawani przez Kościół filozofowie greccy - oczywiste,
      kto schizmatyk, heretyk, bezbożnik,
      temu filozofia katolicka umożliwi zrozumienie, jaki jest prawdziwy Kościół
      • homosovieticus Re: Filozofia nikomu nie zaszkodzi 28.12.06, 14:55
        Nie ma filozofii katolickiej i jakiejkolwiek innej. Podobnie jak nie ma
        matematyki katolickiej albo jaruzelskiego( mniejsze zło).
        Potrzebna jest w szkołach nauka filozofii... i to bez dwóch zdań.
        • mirek900 Re: Filozofia nikomu nie zaszkodzi 28.12.06, 15:22
          Część filozofii jest szkodliwa
          Byłoby deprawacją młodzieży uczenie np. filozofii Nietschego,
          • homosovieticus Re: Filozofia nikomu nie zaszkodzi 28.12.06, 15:44
            Nie ma filozofii Nietschego. Są natomiast poglądy na Świat Pana Fryderyka
            Nietschego. Kazdy je mięc może ale nie kazdy z tego powodu jest FILOZOFEM.
    • wujcio44 Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 14:49
      homosovieticus napisał:

> Pomysł wprowadzenia filozofii do szkół to pomysł wiekopomny, który uczyni z
      > Giertycha, w wypadku kiedy nie skończy się tylko na pomyśle, jednego z
      > najwybitniejszych ministrów edukacji w całej powojennej historii Polski,
      Nie wiem co stanie się z PiS-em ale nie wykluczam, że
      > terytorialny rozmiar tej partii może przekroczyć granice państwa polskiego
      > dzięki czemu PiS może stać się najsilniejszą partią w UE a jej Prezes
      > pierwszym Polakiem, Prezydentem Europaństwa.

Nieźle mu przygrzało.
      • homosovieticus Re: Filozofia otworzy nowe horyzonty 28.12.06, 14:56
        Lato przecież!
    • francuskilacznik Filozofia tak, prezerwatywy tez tak, 28.12.06, 14:58
      a potem to juz z gorki
      • homosovieticus nie mówi się prezerwatywy, to grubiańskie, mówi 28.12.06, 15:02
        się, jesli o tym własnie się mówić musi, KOMDOMY. Zapisz sobie przed
        sprawdzeniem u Kopalińskiego lub Rysiewicza.
        • francuskilacznik Re: nie mówi się prezerwatywy, to grubiańskie, mó 28.12.06, 15:34
          mowi sie tak azeby wszyscy zrozumieli
          • homosovieticus Re: nie mówi się prezerwatywy, to grubiańskie, mó 28.12.06, 15:56
            Tylko wtedy, kiedy głosi się bzety populistyczne.
            • homosovieticus Re: nie mówi się prezerwatywy, to grubiańskie, mó 28.12.06, 17:07
              No, i ci Ci mądrego odpowiedzieć?
    • zapijaczonyryj mam nadzieję ,że nie marksistowskiej. 28.12.06, 15:26
      • zapijaczonyryj Re: mam nadzieję ,że nie marksistowskiej. 28.12.06, 15:28
        bo choć dialektyka marksistowska wydaje się być logiczną to niestety się nie
        sprawdziła

"Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na
        żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.)
        • homosovieticus Re: mam nadzieję ,że nie marksistowskiej. 28.12.06, 15:54
          Metoda zwaną "dialektyczną " nie została wynaleziona przez Marksa ani przez
          Michnika.
      • homosovieticus Nie ma takiej filozofii. Jest tylko taka doktryna, 28.12.06, 15:29
        której 'wybitnym przedstawicielemw Polsce, pozostaje nadal były komunista a
        obecnie oświecony liberał jakim został Adam Michnik.
        • zapijaczonyryj Re: Nie ma takiej filozofii. Jest tylko taka dokt 28.12.06, 15:56
          Jak to nie ma , jak mnie kiedyś przez rok tym katowano. I o ile dobrzepamietam
          to nazywało się to właśnie filozofia marksistowską. Były tam jakieś prawa
          jedności i walki przeciwieństw i takie rózne pierdoły. Dokładnie nie pamiętam,
          bo to dawno było, a indeksu nie moge znaleść, ale , ze marksistowska to pamiętam

• zapijaczonyryj A to to co jest? 28.12.06, 16:01
            www.swistak.pl/aukcje/2334123,FILOZOFIA-MARKSISTOWSKA-Podr-akademicki.html

• homosovieticus To jest "religia" która wyznaje Jaruzel i Michnik 28.12.06, 17:09
    • frau_pranajtis Na pohybel komunistom! Howgh! 28.12.06, 15:29

• homosovieticus Na pohybel durniom, którzy nie szanują skarbu 28.12.06, 15:33
        jakim jest wolny umysł (nie mylić z "zniewolonym umysłem") człowieka.
        • francuskilacznik Re: Na pohybel durniom, którzy nie szanują skarb 28.12.06, 15:37
          przy takim spojrzeniu na sprawe ziemi nie grozi przeludnienie
          • homosovieticus Re: Na pohybel durniom, którzy nie szanują skarb 28.12.06, 15:55
            Malthus nie był filozofem.
        • frau_pranajtis Re: Na pohybel durniom, którzy nie szanują skarb 28.12.06, 15:38
          DEbile pojda w odstawke...
          Q*cze moze nie teraz... ale za lat kilka!
          O ile Must i Knur nie wymysla jakiejs super zabawy partyjnej dla mlodych....

A tyle razy mowilam... Wazne skad przychodzisz, kto Cie wychowal!
          • karbat Re: Na pohybel durniom, którzy nie szanują skarb 28.12.06, 16:34
            filozofia ,hm ,wowczas mlodzi rozsadni oleja religie cieplym moczem

wiec sprawa nie jest rozsadzona ,(wielebni starcy maja tu cos do powiedzenia a
            nie kon -populista ) a kto bedzie uczyl tej filozofii
            cymbaly po szkole ojca kacyka ??? czy ksiunc po kursach
            • homosovieticus Filozofii będa nauczali miłopśnicy zupełnie 28.12.06, 17:17
              podobnie jak matematycy nauczają muióśnicy matematyki.
        • obraza.uczuc.religijnych Aż tak siebie nie lubisz 28.12.06, 22:34
          że takie hasła przeciw sobie na FK umieszczasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka