Dodaj do ulubionych

Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły

12.01.07, 21:44
czy Kościół Katolicki, polski Episkopat, Watykan zdobędą się na to?
Obserwuj wątek
    • woda.woda Chciałabyś tego? 12.01.07, 21:45
      • asienka32 Tak. n/t 12.01.07, 21:46

• lauriane Re: Tak. n/t 12.01.07, 21:54
          asienka32 napisała:
          L. Powinnas byla rowniez zaczac sie dopominac o teczki np Brzezinskiego, albo
          jeszcze lepiej Moskala (oddal dusze)....
          J.C.
          >
          • asienka32 Re: Tak. n/t 12.01.07, 21:57
            lauriane napisał:

> asienka32 napisała:
            > L. Powinnas byla rowniez zaczac sie dopominac o teczki np Brzezinskiego, albo
            > jeszcze lepiej Moskala (oddal dusze)....
            > J.C.
            > >

Co ja powinnam to ja wiem. Bez Twoich rad.
            • lauriane Re: Tak. n/t 12.01.07, 22:01
              asienka32 napisała:

> lauriane napisał:
              >
              > > asienka32 napisała:
              > > L. Powinnas byla rowniez zaczac sie dopominac o teczki np Brzezinskiego,
              > albo
              > > jeszcze lepiej Moskala (oddal dusze)....
              > > J.C.
              > > >
              >
              > Co ja powinnam to ja wiem. Bez Twoich rad.
              >L. No i tu jest szkopul ("ja sama,ja sama....")
              J.C.
              • hummer Rzadko się z tobą zgadzam ale teraz :) 12.01.07, 22:33
                lauriane napisał:
                > > Co ja powinnam to ja wiem. Bez Twoich rad.
                > >L. No i tu jest szkopul ("ja sama,ja sama....")
                > J.C.

tak :)
                • asienka32 Czyżbyś czuł się pominiety? 12.01.07, 22:36
                  hummer napisał:

> ("ja sama,ja sama....")
                  >
                  >
                  > tak :)
                  >
                  • hummer Chciałabyś :) 12.01.07, 22:39
                    asienka32 napisała:

> hummer napisał:
                    >
                    > > ("ja sama,ja sama....")
                    > >
                    > >
                    > > tak :)

Nie wiem czy zauważyłaś ale wcześniejszy post nie był do Ciebie. :)
                    • asienka32 Re: Chciałabyś :) 12.01.07, 22:42
                      hummer napisał:

> asienka32 napisała:
                      >
                      > > hummer napisał:
                      > >
                      > > > ("ja sama,ja sama....")
                      > > >
                      > > >
                      > > > tak :)
                      >
                      > Nie wiem czy zauważyłaś ale wcześniejszy post nie był do Ciebie. :)

Nie był do mnie, ale o mnie.
    • woda.woda Nie ufasz mu bez teczki? 12.01.07, 21:49
      • asienka32 A na jakiej podstawie taki wniosek? 12.01.07, 21:51

• woda.woda To po co ci ta teczka? 12.01.07, 21:51
          • asienka32 A chociażby po to, by odebrać argumentację tym, 12.01.07, 21:53
            co sobie JPII gęby wycierają.
            • woda.woda Nie zauwazyłam, aby ktos posądzał papieża 12.01.07, 21:54
              o agenturalność.
              • asienka32 Re: Nie zauwazyłam, aby ktos posądzał papieża 12.01.07, 21:58
                woda.woda napisała:

> o agenturalność.

Kwestia czasu...
            • goniacy.pielegniarz Re: A chociażby po to, by odebrać argumentację ty 12.01.07, 21:58
              asienka32 napisała:

> co sobie JPII gęby wycierają.

A zastanawiałaś się, co by się stało, gdyby znalazły się papiery na Karola
              Wojtyłę?
              • asienka32 Re: A chociażby po to, by odebrać argumentację ty 12.01.07, 22:02
                goniacy.pielegniarz napisał:

> A zastanawiałaś się, co by się stało, gdyby znalazły się papiery na Karola
                > Wojtyłę?

Nie interesują mnie autorytety z UBecką przeszłością. Wierzę, ze tam nic nie
                ma, ale nawet gdyby ... chyba prawda jest wartoscią nadrzędną.
                • goniacy.pielegniarz Re: A chociażby po to, by odebrać argumentację ty 12.01.07, 22:03
                  asienka32 napisała:

> Nie interesują mnie autorytety z UBecką przeszłością. Wierzę, ze tam nic nie
                  > ma, ale nawet gdyby ... chyba prawda jest wartoscią nadrzędną.

To byłby koniec lustracji.
                  • asienka32 Re: A chociażby po to, by odebrać argumentację ty 12.01.07, 22:05

> asienka32 napisała:
                    >
                    >
                    > > Nie interesują mnie autorytety z UBecką przeszłością. Wierzę, ze tam nic
                    > nie
                    > > ma, ale nawet gdyby ... chyba prawda jest wartoscią nadrzędną.
                    >
                    > To byłby koniec lustracji.
                    >
                    >
                    Dlaczego?
                • woda.woda Dziwne, 12.01.07, 22:10
                  to papież nie jest dla ciebie autorytetem dlatego, że był, jaki był i robił, co
                  robił, mówił, co mówił - tylko uzalezniasz swoją ocenę od esbeckich papierów?
                  Dajesz tak wielką władzę esbekom, że mogą oni zniszczyć całe zycie Wojtyły w
                  twoich oczach?

Naprawdę trudno mi to zrozumieć.
                  • asienka32 Re: Dziwne, 12.01.07, 22:16
                    woda.woda napisała:

> to papież nie jest dla ciebie autorytetem dlatego, że był, jaki był i robił,
                    > robił, mówił, co mówił -

Jest.

>tylko uzalezniasz swoją ocenę od esbeckich papierów?

Tak. Wierząc głęboko, że te papiery nie zachwieją moim wyobrazeniem o JPII.
                    Pisałam już w tym wątku dlaczego uważam lustrację Karola Wojtyły za potrzebną.

> Naprawdę trudno mi to zrozumieć.

Mnie trudno zrozumieć zachwyty nad bełkotem Lityńskiego. Coż - z innej bajki
                    nieco jesteśmy.
                    • woda.woda Re: Dziwne, 12.01.07, 22:23
                      Coż - z innej bajki
                      > nieco jesteśmy.

Każdy jest trochę z innej bajki :)

Mnie "teczka" Wojtyły nie jest do niczego potrzebna. Wystarczy mi wiedzieć, kim
                      był, co pisał.

Nawet, jeśli w zyciu pobłądził (jak kazdy) z góry wszystko mu wybaczam.
                      • asienka32 Re: Dziwne, 12.01.07, 22:26
                        Ja wierzę, ze nie był. I nawet nie mam podstaw aby wybaczać lub nie wybaczać.

Ale uważam, że lustracja jest potrzebna po to by obronić przed krytyką
                        autorytet najwiekszego Polaka ostatnich lat. I tyle.
                        • woda.woda Re: Dziwne, 12.01.07, 22:31
                          Wijtyła tu gdzie ma autorytet, to ma, a tu gdzie nie ma - zadne teczki ani nie
                          pomogą, ani nie zaszkodzą.
                          • asienka32 Re: Dziwne, 12.01.07, 22:34
                            woda.woda napisała:

> Wijtyła tu gdzie ma autorytet, to ma, a tu gdzie nie ma - zadne teczki ani
                            nie
                            > pomogą, ani nie zaszkodzą.

Jak Wielgus i jego autorytet u moherowych babć w niedzielę.
                            • woda.woda Re: Dziwne, 12.01.07, 22:36

> Jak Wielgus i jego autorytet u moherowych babć w niedzielę.
                              >
                              >
                              Oczywiście. Każdy ma prawo do wyboru własnego autorytetu.
                              • asienka32 Re: Dziwne, 12.01.07, 22:38
                                woda.woda napisała:

>
                                > > Jak Wielgus i jego autorytet u moherowych babć w niedzielę.
                                > >
                                > >
                                > Oczywiście. Każdy ma prawo do wyboru własnego autorytetu.

Nawet jeśli nazywa się on Tadeusz Rydzyk.
                                • woda.woda Re: Dziwne, 12.01.07, 22:39

> Nawet jeśli nazywa się on Tadeusz Rydzyk.
                                  >
                                  Nawet.
                                  • asienka32 Re: Dziwne, 12.01.07, 22:41
                                    woda.woda napisała:

>
                                    > > Nawet jeśli nazywa się on Tadeusz Rydzyk.
                                    > >
                                    > Nawet.

Dobrze że się tu zgadzamy. Zresztą co do autorytetu JPII zapewne również. Ja
                                    tylko dodam, że jest moim autorytetem również dlatego, że wierzę w jego
                                    przeszłość.
                                    • woda.woda Re: Dziwne, 12.01.07, 22:43

> Dobrze że się tu zgadzamy. Zresztą co do autorytetu JPII zapewne również. Ja
                                      > tylko dodam, że jest moim autorytetem również dlatego, że wierzę w jego
                                      > przeszłość.
                                      >
                                      czsem przeciez udaje nam się zgadzać :)
                                    • hummer A każdy rozsądny wierzy w przyszłość :) 12.01.07, 22:43
                                      asienka32 napisała:

> woda.woda napisała:
                                      >
                                      > >
                                      > > > Nawet jeśli nazywa się on Tadeusz Rydzyk.
                                      > > >
                                      > > Nawet.
                                      >
                                      > Dobrze że się tu zgadzamy. Zresztą co do autorytetu JPII zapewne również. Ja
                                      > tylko dodam, że jest moim autorytetem również dlatego, że wierzę w jego
                                      > przeszłość.
                                      >
                                      • asienka32 Naiwny wierzy w przyszłość, rozsądny stara się 12.01.07, 22:47
                                        miec na nią jakiś wpływ.
                                        • hummer Wiara bez starania się to dewocja i nic więcej :) 12.01.07, 22:53
                                          asienka32 napisała:

> miec na nią jakiś wpływ.
                                          >
                                          • asienka32 Re: Wiara bez starania się to dewocja i nic więce 12.01.07, 22:58
                                            hummer napisał:

> asienka32 napisała:
                                            >
                                            > > miec na nią jakiś wpływ.

Uogólnienia bywają ryzykowne.
                                            • hummer Toż o tym piszę 12.01.07, 23:04
                                              asienka32 napisała:

> hummer napisał:
                                              >
                                              > > asienka32 napisała:
                                              > >
                                              > > > miec na nią jakiś wpływ.
                                              >
                                              > Uogólnienia bywają ryzykowne.

Ty wierzysz w przeszłość, której (przepraszam), choćbyś się zesrała, nie jesteś
                                              w stanie zmienić, choćbyś niewiem jak się starała. Ludzie rozsądni wierzą w
                                              przyszłość, na która mogą mieć wpływ.
                                              • asienka32 Re: Toż o tym piszę 12.01.07, 23:08
                                                hummer napisał:

> Ty wierzysz w przeszłość, której (przepraszam), choćbyś się zesrała, nie
                                                jesteś
                                                > w stanie zmienić, choćbyś niewiem jak się starała. Ludzie rozsądni wierzą w
                                                > przyszłość, na która mogą mieć wpływ.
                                                >
                                                To co, wyrzucamy podręczniki historii na śmietnik, bo i tak nie mają /ponoc/
                                                wpływu na naszą przyszłość?
                                                Używajac Twojej metafory, chociażbyś się miał zesr.., przeszłość z przyszłoscią
                                                wiele łączy. NAwet jeśli nie można zmienic historii.
                                                • hummer Historii należy nauczać by nie robić błędów 12.01.07, 23:15
                                                  asienka32 napisała:

> hummer napisał:
                                                  >
                                                  > > Ty wierzysz w przeszłość, której (przepraszam), choćbyś się zesrała, nie
                                                  > jesteś
                                                  > > w stanie zmienić, choćbyś niewiem jak się starała. Ludzie rozsądni wierzą
                                                  > w
                                                  > > przyszłość, na która mogą mieć wpływ.
                                                  > >
                                                  > To co, wyrzucamy podręczniki historii na śmietnik, bo i tak nie mają /ponoc/
                                                  > wpływu na naszą przyszłość?

A nie nią żyć. Chyba, że jesteś historykiem. Ale wtedy właśnie za to masz
                                                  płacone. Jeśli chcemy by było lepiej należy czynić dobrze. Złem zła niezwyciężysz.
                                                  www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/przemowienia/pokoj2005_08122004.html
                                                  "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj"
                                                  Ciekawe czy to też będzie w teczce :)
                                                  • asienka32 Re: Historii należy nauczać .... zgodnie z jej 13.01.07, 10:27
                                                    prawdziwym przebiegiem, a nie wyobrażeniami jak powinna była wygladać.

Dlaczego nie kwestionujesz ciągłego przypominania przez Żydów holokaustu i
                                                    przedkładania tamtych wydarzeń na dzisiejszą rzeczywistość. Przecież światowe
                                                    organizacje żydowskie do dziś wkładają dużo zaangażowania w to, abyśmy wszyscy
                                                    wciaż nią żyli.
                                                    A dużo bliższą nam Polakom historię najnowszą Polski z udziałem żyjacych w
                                                    duzej części Polków chcesz włożyć do lamusa i zostawić ją wyłącznie historykom.
                                                    Bierz przykład z narodu wybranego jak się buduje własną tożsamosć i o nią
                                                    walczy, będąc jednocześnie najzamozniejszą nacją na globie.
                                                  • hummer Re: Historii należy nauczać .... zgodnie z jej 13.01.07, 10:37
                                                    asienka32 napisała:

> prawdziwym przebiegiem, a nie wyobrażeniami jak powinna była wygladać.

I o to chodzi :)

Gorzej jeśli ma to być historia według człowieka z żartym mózgiem opętanego VooDoo.

Polecam www.rmf.pl/au/?a=wsd&art=klara
                                                    jeśli masz oczywiście poczucie humoru.
                                                    Bo tak będą opisywać dzisiejsze czasy niezależni historycy.
                                                  • asienka32 Re: Historii należy nauczać .... zgodnie z jej 13.01.07, 10:54
                                                    hummer napisał:
                                                    > Gorzej jeśli ma to być historia według człowieka z żartym mózgiem opętanego
                                                    Voo
                                                    > Doo.

Nie - to ma być według dokumentów IPNu.
                                                    A politykiem - lustratorem nr 1 w Polsce jest dziś nikt inny jak sam Jan Maria
                                                    Rokita. Kaczor lustracji sie boi i to widać po jego zachowawczej postawie wobec
                                                    ustawie.

W archiwach MSW była już grupa "niezależnych lustratorów" bodająze w roku 1990.
                                                    Przez 2 i pół miesiąca niepokojeni przez nikogo buszowali sobie po teczkach.
                                                    Po czym jeden z jej członków w sposób "demokratyczny" okrzyknął lustrację
                                                    zrobioną przez każdego następnego jako zadanie dla oszołomów przynoszące szkodę
                                                    dla społeczeństwa. Jego lustracja była zrobiona przez wyważonego bohatera
                                                    opozycji zwanego moralnym autorytetm i społeczeństwu oczywista przyniosła
                                                    wielka korzyść w postaci rozpętania koniecznej dla obrony demokracji walki z
                                                    lustracją.
                                                    I Ty mnie pytasz o poczucie humoru :)))
                                                  • hummer Re: Historii należy nauczać .... zgodnie z jej 13.01.07, 20:21
                                                    asienka32 napisała:

> hummer napisał:
                                                    > > Gorzej jeśli ma to być historia według człowieka z żartym mózgiem opętane
                                                    > go
                                                    > Voo
                                                    > > Doo.
                                                    >
                                                    > Nie - to ma być według dokumentów IPNu.

IPN - Coś w rodzaju polskiej wersji Gestapo? Kogo Hitler nie lubił, na tego
                                                    Gestapo zawsze znalazło dokumenty.

1. Rozprawa przed sądem lustracyjnym
                                                    Sąd. na pana X są takie a takie akta.
                                                    Agent "werbujący" pana X, SBek, te akta zostały sfałszowane.

Tak to wygląda. Jedynymi obrońcami oskarżonych są SBecy, twórcy akt.

To jest IV RP.
                                                  • asienka32 Re: Historii należy nauczać .... zgodnie z jej 14.01.07, 10:28
                                                    hummer napisał:
                                                    > IPN - Coś w rodzaju polskiej wersji Gestapo? Kogo Hitler nie lubił, na tego
                                                    > Gestapo zawsze znalazło dokumenty.

Michnik od kilkunastu lat próbuje Polakom tak właśnie wmówić. Jak widac -
                                                    niektórym skutecznie. Pewnie nieprzypadkowo....
                                                  • hummer Od wmawiania jest kto inny 14.01.07, 10:35
                                                    asienka32 napisała:
                                                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3846686.html
                                                    Nie zapominaj, że legendarny Potop Szwedzki też upadł na Śląsku, gdybyś nie
                                                    wiedziała, Częstochowa jest Śląskim miastem.

A świadomość narodowa jest taka, że Kaczory moga tylko pozazdrościć.
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=54196238&a=54205407
                                                  • asienka32 Czyli ... a 14.01.07, 10:37

• hummer To :) 14.01.07, 10:43
                                                    www.gazetawyborcza.pl/1,76842,3796547.html
                                                    Co po IPN jak Kaczoram Polski zabraknie.
                                                    Aktami do mogą się podcierać a nie karmić nimi naród.
                                                  • asienka32 Czyli ... akta IPB należy zamknąć a najlepiej 14.01.07, 10:40
                                                    spalić.
                                                    I pozwolić tym co posiadają cześc dokumentów w prywatnych sejfach na szantaże i
                                                    pomówienia aktualnie rządzących albo liderów w sondażach przedwyborczych.
                                                    No i jeszcze kremlowskie archiwa ....
                                                    Ciekawa teoria. Taka humanitarna, demokratyczna i zdroworozsądkowa ....
                                                  • hummer Nie sądziłem, że Tak Opiszesz Pięknie PiS :) 14.01.07, 10:44
                                                    asienka32 napisała:

> spalić.
                                                    > I pozwolić tym co posiadają cześc dokumentów w prywatnych sejfach na szantaże i
                                                    >
                                                    > pomówienia aktualnie rządzących albo liderów w sondażach przedwyborczych.
                                                    > No i jeszcze kremlowskie archiwa ....
                                                    > Ciekawa teoria. Taka humanitarna, demokratyczna i zdroworozsądkowa ....
                                                    >
                                                  • asienka32 Dobrze wiesz, że o PiS nie piszę i zaczynasz 14.01.07, 10:47
                                                    bełkotać zamiast odpowiadać.
                                                    Brak argumenów?
                                                  • hummer Expose :) 14.01.07, 11:02
                                                    asienka32 napisała:

> bełkotać zamiast odpowiadać.
                                                    > Brak argumenów?

"żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest
                                                    czarne"

Jak widać była to prawda
                                                  • daktylek Re: Nie sądziłem, że Tak Opiszesz Pięknie PiS :) 14.01.07, 10:48
                                                    Ma ktoś jakieś dowody na kremlowskie archiwa i ich zawartość, czy to znowu
                                                    jakieś gadanie?
                                                  • asienka32 Re: Nie sądziłem, że Tak Opiszesz Pięknie PiS :) 15.01.07, 08:25
                                                    daktylek napisał:

> Ma ktoś jakieś dowody na kremlowskie archiwa i ich zawartość, czy to znowu
                                                    > jakieś gadanie?

Nie rozśmieszaj mnie
                                                  • hummer Re: Nie sądziłem, że Tak Opiszesz Pięknie PiS :) 15.01.07, 08:30
                                                    asienka32 napisała:

> daktylek napisał:
                                                    >
                                                    > > Ma ktoś jakieś dowody na kremlowskie archiwa i ich zawartość, czy to znow
                                                    > u
                                                    > > jakieś gadanie?
                                                    >
                                                    > Nie rozśmieszaj mnie

No to podaj dowód bo inaczej ty nas rozśmieszasz :)
                                                  • asienka32 Re: Nie sądziłem, że Tak Opiszesz Pięknie PiS :) 15.01.07, 08:43
                                                    > No to podaj dowód bo inaczej ty nas rozśmieszasz :)

Wysiko postawione źródła na Kremlu :) Jak już wiesz zapewne, wiele mogę, wiec
                                                    wiem i to he he he...
                                                  • hummer A w CIA i Mi nie ma :) ? 15.01.07, 08:44
                                                    asienka32 napisała:

> > No to podaj dowód bo inaczej ty nas rozśmieszasz :)
                                                    >
                                                    > Wysiko postawione źródła na Kremlu :) Jak już wiesz zapewne, wiele mogę, wiec
                                                    > wiem i to he he he...
                                                    >
                                                  • asienka32 Napisałabym CI, ale to tajemnica ...sza! 15.01.07, 08:47
                                                    :)))
                      • humbak Re: Dziwne, 13.01.07, 13:26
                        Nie wiesz kim był. Chyba że byłaś jego baaardzo bliską znajomą.
                • kacza.republika.bananowa autorytety z SB? 13.01.07, 10:35
                  asienka32 napisała:

> Nie interesują mnie autorytety z UBecką przeszłością. Wierzę, ze tam nic nie
                  > ma, ale nawet gdyby ... chyba prawda jest wartoscią nadrzędną.
                  >
                  >

skoro interesują cię teczki tworzone przez ubeków bo wierzysz że tam jest
                  prawda(taka co to jest wartością nadrzędną), to dajesz wiarę autorytetom z
                  UBecką przeszłością
                  • asienka32 odpowiem metaforą 13.01.07, 11:11
                    Czy profesjonalnie wykonujący swój zawód płatny zabójca jest autorytetem? Nie.
                    Ale czy można mu wierzyć. Tak.
                    • kacza.republika.bananowa SB to profesjonaliści? 13.01.07, 11:13
                      asienka32 napisała:

> Czy profesjonalnie wykonujący swój zawód płatny zabójca jest autorytetem? Nie.
                      > Ale czy można mu wierzyć. Tak.
                      >

twoja wiara w wyjątkowość SB jest zaskakująca
                      • www.nasznocnik.pl Niekoniecznie - np. ci od Popiełuszki to... 14.01.07, 08:54
                        ...wyjątkowi partacze.
                        • asienka32 Re: Niekoniecznie - np. ci od Popiełuszki to... 15.01.07, 08:27
                          www.nasznocnik.pl napisał:

> ...wyjątkowi partacze.

Piszesz o tych wystawionych do pokazowego procesu?
                      • asienka32 Re: SB to profesjonaliści? No niestety tak :( 15.01.07, 08:28

• kali301 Re: A chociażby po to, by odebrać argumentację ty 12.01.07, 23:09
                goniacy.pielegniarz napisał: A zastanawiałaś się, co by się stało, gdyby
                znalazły się papiery na Karola Wojtyłę?
    • goniacy.pielegniarz Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 21:50
      A co ma do tego Episkopat?
      • asienka32 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 21:52

> A co ma do tego Episkopat?
        >

Powołują kościelne komisje do badania przeszłości ludzi kościoła. Chyba, że do
        teczki JPII jest przewidziana jakas specjalna procedura, o której nie wiem???
        • goniacy.pielegniarz Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 21:54
          asienka32 napisała:

> goniacy.pielegniarz napisał:
          >
          > > A co ma do tego Episkopat?
          > >
          >
          > Powołują kościelne komisje do badania przeszłości ludzi kościoła. Chyba, że
          do
          > teczki JPII jest przewidziana jakas specjalna procedura, o której nie wiem???

To chyba raczej ja nic nie wiem o tym, że Kościół przejął kontrolę nad IPNem.
          • asienka32 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 21:55
            No tak, ale komisja kościelna będzie miała dostęp do zasobów IPN, więc może
            dotrzeć do teczki KArola Wojtyły na tych samych zasadach co inni historycy.
            • goniacy.pielegniarz Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 21:57
              Prędzej czy później ktoś dotrze do tej teczki. Jeśli taka istnieje.
              • asienka32 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:00

> Prędzej czy później ktoś dotrze do tej teczki. Jeśli taka istnieje.
                >
                Na pewno istnieje i to nie jedna. W końcu rozmawiamy o byłym metropolicie
                krakowskim, a więc wysokim dostojnikiem koscielnym w tamtym czasie.
                Pytanie, co się w niej znajduje.
                Ja wierzę, ze nic kompromitujacego.
                • 3210start Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:23
                  asienka32 napisała:

> goniacy.pielegniarz napisał:
                  >
                  > > Prędzej czy później ktoś dotrze do tej teczki. Jeśli taka istnieje.
                  > >
                  > Na pewno istnieje i to nie jedna. W końcu rozmawiamy o byłym metropolicie
                  > krakowskim, a więc wysokim dostojnikiem koscielnym w tamtym czasie.
                  > Pytanie, co się w niej znajduje.
                  > Ja wierzę, ze nic kompromitujacego.

Gdyby było cokolwiek to bezpieka by to wykorzystała zamiast fabrykować.
                  • asienka32 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:28
                    Na pewno próbowano go zwerbować, wiec dokumenty kiedyś istniały.
    • ewa9823 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:38
      ja chce też mieć teczke
      • woda.woda Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:39
        ewa9823 napisała:

> ja chce też mieć teczke

Mogę ci zafundować :)
        • ewa9823 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:42
          :)
    • wyksztalciuch55 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 22:44
      jako kleryk i jako młody ksiądz jeżdził on po świecie niczym zawodowy
      obieżyświat. jakoś jemu dawali paszport. hm...
      • woda.woda Myślisz o Tony Haliku? 12.01.07, 22:48
        jeżdził on po świecie niczym zawodowy
        > obieżyświat.
        • wyksztalciuch55 Re: Myślisz o Tony Haliku? 12.01.07, 22:59
          woda.woda napisała:

> jeżdził on po świecie niczym zawodowy
          > > obieżyświat.
          -------------------------
          Tony Halik podrózował jako obywatel USA z ichnim paszportem i pracował dla
          jakiś TV CBS-ów.

--
          rządowy "Dzinnik"- wtorek ,9 I 2007 r , pseudonimy 12 biskupów :
          "Ramzes" , "Profesor" ,"Apollo" , "Wacław" , "Pisarz" , "Franciszek" , "Stolnik"
          ,"Bolesław" , "Bernat" , "Pasterz" , "Władysław" , "Tadeusz"
          • woda.woda Re: Myślisz o Tony Haliku? 12.01.07, 23:00
            Zawsze mu zazdrościłam.
      • francuskilacznik Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 13.01.07, 10:30
        wielu osobom dawano paszpoty z nadzieja ze juz nie powroca, toc to znane
        historie sa, nie kazdy kto dostal paszport byl agentem, bez przesadyzmu
    • entefuhrer To kwestia konsekwencji: albo się jest za... 12.01.07, 23:18
      ...ujawnianiem WSZYSTKICH teczek - albo nie.
      • hummer Amen 12.01.07, 23:20
        entefuhrer napisał:

> ...ujawnianiem WSZYSTKICH teczek - albo nie.
    • kali301 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 12.01.07, 23:21
      Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły. Ale uważam, że lustracja jest
      potrzebna po to by obronić przed krytyką autorytet najwiekszego Polaka ostatnich
      lat. I tyle. Szukajcie a znajdziecie!

i.wp.pl/a/f/jpeg/10636/wp_isakowicz_zaleski_450.jpeg
      A zastanawiałaś się, co by się stało, gdyby znalazły się papiery na Karola Wojtyłę?
      Zabrał je i trzyma u siebie gen.Czesław Kiszczak. FRAJERZY!
      sporządzić przeciw wam żadnego planu.
      • asienka32 Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 13.01.07, 10:32
        kali301 napisał:

> Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły. Ale uważam, że lustracja jest
        > potrzebna po to by obronić przed krytyką autorytet najwiekszego Polaka
        ostatnic
        > h
        > lat. I tyle. Szukajcie a znajdziecie!
        >
        > i.wp.pl/a/f/jpeg/10636/wp_isakowicz_zaleski_450.jpeg
        > A zastanawiałaś się, co by się stało, gdyby znalazły się papiery na Karola
        Wojt
        > yłę?
        > Zabrał je i trzyma u siebie gen.Czesław Kiszczak. FRAJERZY!

Zastanawiałbym się. Należałoby je poddać wnikliwej analizie, ocenić i
        upublikować.
        Karol Wojtyła na pewno z SBecją miał kontakty i pewnie zachowała sie z nich
        domunetacja. Ale moim zdaniem /wierzę w to/ nie wybiegały one poza nieuniknione
        kontakty kościelnego urzędnika wysokiej rangi z aparatem bezbieczeństwa.
        Tak, lustracja jest potrzebna aby oczyscić osobę JPII ze wszelkich insunuacji,
        które prędzej czy później się pojawią.
        • francuskilacznik Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 13.01.07, 10:43
          mysle ze bardziej interesujace dla Ciebie beda teczki Kwasniewskiego, Kiszczaka,
          Michnika i wielu wielu innych ludzi honoru:)
          • p.smerf Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 13.01.07, 11:01
            To jest jasne. Przecież teczkę Kwaśniewskiego Kaczyński widział w Moskwie. Pewno
            kumple z Łubianki mu pokazywali.
        • francuskilacznik jeszcze jedna sugestia 13.01.07, 10:45
          a moze zainteresuja Cie teczki emerytki z rzeszowa, albo niejakiej Joasi alias
          delikwent bez ziemi ?
          • karbat Re: jeszcze jedna sugestia 13.01.07, 11:08
            teczki K Wojtyly przyblizylyby nam go jako czlowieka ,
            absolutnie nie pomniejszajac jego wielu zaslug ,pomimo slabosci ,wad ,pomylek

teczki przekreslily by jego swietosc ,
            ( na ktorej normalnie racjonalnie myslacym ludziom nie powinno zalezec -
            kosciolowi-firmie ,ksiezom musi zalezec ,z racji profesji )

o jego teczkach decydowac nie bedzie prawda ,uczciwoc ,rozsadek
            tylko interes klechow i wymozdzonych moherow -ich klienteli
        • kahlil Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły??? 13.01.07, 13:27
          podejrzewam,że jeśli taka teczka jest w rękach państwa polskiego to nie
          zostanie upubliczniona,może tylko nielicznie wybranym historykom do prac
          badawczych,natomiast nie jest dobra nawet publiczna dyskusja na ten
          temat,dlaczego? bo właśnie budzi ona wiele wątpliwości,insynuacji...i daje broń
          przeciwnikom JPII.
          Oczywiście to moje zdanie i liczę się ze zdaniem innych.
    • figaroq Re:Zagadką jest gdzie ta teczka się znajduje? 13.01.07, 13:17
      wtedy możemy gdybać czy zostanie ujawniona,ale dla mnie cel ujawnienia nie jest
      do końca jasny?
    • husyta Po co wam teczka Karola Wojtyły 14.01.07, 00:03
      asienka32 napisała:

> czy Kościół Katolicki, polski Episkopat, Watykan zdobędą się na to?
      >
      Wystarczy wziąć Biblię i sprawdzić, czy JP2 nauczał zgodnie z jej nauką.

Wiem, ludzie woleliby grzebać w teczkach niż w Biblii, o której nie maja
      pojęcia i przekonano ich, że JP2 był najlepszym nauczycielem od czasów Jezusa.

A prawda jest taka, że podczas gdy Jezus jest jedynym pośrednikiem do Boga
      Ojca, JP2 ustanowił ponad tysiąc innych pośredników;
      Biblia zabrania wzywania zmarłych i nazywa to obrzydlkiwością, JP2 zachęcał do
      wzywania zmarłych (świętych);
      Biblia zabrania kultu obrazów, JP2 ustanowił setki obrazów jako kultowe ...

To wystarczy, aby go zostawić jako nauczyciela i w końcu sięgnąć po Biblię.
    • abstrakt2003 A co ciebie to obchodzi? 14.01.07, 10:46
      Przecież ty nie bardzo wierząca jesteś.
      • asienka32 Re: A co ciebie to obchodzi? 15.01.07, 08:50
        abstrakt2003 napisał:

> Przecież ty nie bardzo wierząca jesteś.

JAk to? A moherowy beret w kolorze lila róż, uwielbienie dla Rydzyka etc etc...?
    • scoutek Re: Ujawnienie zawartosci teczki Karola Wojtyły 15.01.07, 08:54
      asienka32 napisała:

> czy Kościół Katolicki, polski Episkopat, Watykan zdobędą się na to?

mimo tego co piszesz, nie wierze w to, ze JPII jest dla ciebie autorytetem
      wiekszym autorytetem u ciebie - jak widze - ciesza sie ci, ktorzy teczki
      tworzyli
      im bardziej ufasz niz zyciu i dzielu JPII
      • asienka32 Niestety nie będę dalej polemizować z Tobą 15.01.07, 09:00
        skoro nie odróżniasz /lub nie chcesz odróżnić, bo tak Ci jest wygodniej/
        terminu autorytet od prefesjonalizmu wykonywania powierzonej roboty.
        :(
      • husyta Esbecka teczka nie jest do tego potrzebna ... 15.01.07, 09:04
        Scoutku, życie i dzieło JP2 to bardziej wytwór katolickiej propagandy niż
        rzeczywistości.

Aby ocenić dzieło życia JP2, musisz poznać najpierw Biblię. Esbecka teczka nie
        jest do tego potrzebna.
        Potem zobaczysz, że JP2 nauczał zupełnie na odwrót niż to, co głosi Biblia.
        (Zobacz moj poprzedni post)
        W` świetle Biblii, JP2 był chyba największym zwodzicielem XX wieku, bo
        traktowany był jak sługa Boży, podczas gdy głosił rzeczy, które Biblia nazwya
        obrzydliwością.
        • scoutek Re: Esbecka teczka nie jest do tego potrzebna ... 15.01.07, 09:26
          husyta napisał:

> Scoutku, życie i dzieło JP2 to bardziej wytwór katolickiej propagandy niż
          > rzeczywistości.

zalezy jak na to spojrzec
          zyje na tyle dlugo na swiecie, ze moge znac ludzi blskich Mu i znac osobiste
          przekazy tych, ktorzy znali Go w czasie wojny czy zaraz po
          Jego zycie to nie tylko pontyfikat
          a Jego dzielo to nie tylko to co napisal i glosil

ps. z Toba, asienka, na temat profesjonalizmu esbekow takze nie zamierzam
          dyskutowac
          • husyta Re: Esbecka teczka nie jest do tego potrzebna ... 15.01.07, 12:20
            Rozszerzam to, co napisałem trochę wyżej:

Wystarczy wziąć Biblię i sprawdzić, czy JP2 nauczał zgodnie z jej nauką.

Niektórzy ludzie woleliby grzebać w teczkach niż w Biblii, o której nie mają
            pojęcia. Innych przekonano ich, że JP2 był najlepszym nauczycielem od czasów
            Jezusa.

Mam wrażenie, że ci pierwsi chcieliby wygrzebać jakieś kompromitujące
            informacje obyczajowe o JP2, aby się nimi epatować. Zamiast szukać trupa w
            szafie JP2, powinni skupić się na tym czy JP2 nauczał tego samego, czego uczył
            Jezus.

Ci drudzy, nie dopuszczają myśli o tym, aby JP2 mógł popełnić w swoim życiu coś
            gorszącego. Ponadto zakładają, że to, czego uczył, jest zgodne z Pismem
            Świetym.

A prawda jest taka, że podczas gdy Jezus jest jedynym pośrednikiem do Boga
            Ojca, JP2 ustanowił ponad tysiąc innych pośredników;
            Biblia zabrania wzywania zmarłych i nazywa to obrzydlkiwością, JP2 zachęcał do
            wzywania zmarłych (świętych);
            Biblia zabrania kultu obrazów, JP2 ustanowił setki obrazów jako kultowe ...

To wystarczy, aby go zostawić jako nauczyciela i w końcu sięgnąć po Biblię.
            • karbat Re: Esbecka teczka nie jest do tego potrzebna ... 15.01.07, 13:49
              samo zastanawianie sie czy udostepnic teczki K Wojtyly jest
              skazone moherowym mysleniem ,OBLUDA
              • husyta Maciarewicz w swoim momencie zrobi wyciek 15.01.07, 15:03

Samo ujawnianie zawartości teczek dla samego ujawniania nie jest interesujące.

Teczka JP2 powinna być bardzo gruba, bo bezpieka musiała nad nim pracować.

Teczka ta jest zapewne dobrze przeczyszczona z materiałów ewentualnie
                kompromitujących KK - np, może zawierać wiele informacji kto z hierarchów
                donosił na JP2, kiedy był jeszcze w Krakowie, a potem już w Watykanie. Tak więc
                w interesie hierarchów ujawnienie tej teczki nie jest wskazane.

Z materiałów dotyczących JP2 ciekawe by było poznać działania Urzędu ds Wyznań
                związane z wyborem Wojtyły na arcybiskupa krakowskiego - był jedynym z 7
                kandydatów zaakceptowanym przez ten Urząd.
      • benek231 Czy mozna ufac klamcy? 15.01.07, 15:40
        A Wojtyla klamal na przyklad w zywe oczy o trzymaniu sie ducha Soboru gdy
        tymczasem pieczolowicie niwelowal wszystkie jego postanowienia. Czy mozna ufac
        klamcy ktory twierdzil, ze w konkordacie chodzi glownie o symbolike - o
        podkreslenie wagi katolicyzmu i religii w Polsce, gdy tymczasem planowal
        bandycki skok na kase?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka