reakcjonista1 19.02.07, 21:05 a później dziwi się, że nie działa i zaczyna z patologiami zrodzonymi w tym chorym systemie walczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camille_pissarro Re: Jak nazwać kogoś kto najpierw wprowadza socja 19.02.07, 21:06 odpowiedx jest trywialna - Hugo Chavez ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Myslałem raczej o jakimś bardziej uniwersalnym 19.02.07, 21:07 określeniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Czyzby chodziło ci o słowo na d z ń na końcu? 19.02.07, 21:10 pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Re: To prawda, ja szukałem nie tam gdzie trzeba b 19.02.07, 21:25 Następną razą od razu do mnie dzwoń ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Owszem, ale o jakich Szwedach piszesz? 19.02.07, 21:26 poproszę o nazwiska Szwedów-socjaldemokratów... Jeśli ktoś jest socjaldemokratą to musi być i idiotą, bez względu na narodowośc. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda O normalnych. 19.02.07, 21:28 W latach powojennych w życiu politycznym Szwecji dominowała jedna partia: Szwedzka Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (SAP), która nieprzerwanie sprawowała władzę od 1932 do 1976 roku, kiedy przegrała wybory. Drugą porażkę poniosła w 1991 roku, ale następne wybory w latach 1994, 1998 i 2002 przyniosły jej powrót do władzy. Jak więc widać partia ta zdecydowanie dominuje w życiu politycznych Szwecji pl.wikipedia.org/wiki/Szwecja#System_partyjny Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: O normalnych. 19.02.07, 21:29 "Partia Robotnicza" - brzmi groźnie... pytanie czy była tak robotnicza jak KPZR czy jak KPCh... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:31 Jako zwolennik kapitalizmu chyba jesteś zamożny. Zobaczysz, jak wygląda ktaj rządzony przez socjaldemokratów :) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:36 > Jako zwolennik kapitalizmu chyba jesteś zamożny. Korelacja taka nie musi występować. > Zobaczysz, jak wygląda ktaj rządzony przez socjaldemokratów :) Mieszkam blisko, mam port do Ystad i byłem w Szwecji. O Szwecji wiem też, że ma o wiele bardziej zderegulowaną gospodarkę od naszej polskiej - zderegulowana gospodarka to z całym szacunkiem dla socjalistów "wymysł" kapitalistyczny. I to właśnie ten "wymysł" jest głownym odpowiedzialnym za sukcesy Szwecji. Obecnie czekam na krach ich systemu socjalnego, związkowego etc i wtedy Szwecja stanie się całkiem przyjemnym krajem do zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:41 Proszę bardzo: "Socjaldemokratyczna Partia Finlandii, (fiń. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, szw. Finlands Socialdemokratiska Parti), jedna z najbardziej wpływowych fińskich partii politycznych wraz z Fińską Partią Centrum oraz Partią Koalicyjną. Polityka socjaldemokratyczna SDP jest bardziej nowoczesna, niż innych lewicowych partii w Finlandii." pl.wikipedia.org/wiki/Socjaldemokratyczna_Partia_Finlandii Obecnie > czekam na krach ich systemu socjalnego, Powaznie? :)))))))) Bywam w Szwecji i Finlandii - naprawdę - zyją tam szczęśliwi ludzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:44 > Powaznie? :)))))))) Bardzo poważnie. Jest to nieuchronne. > Bywam w Szwecji i Finlandii - naprawdę - zyją tam szczęśliwi ludzie :) Ale i dobrze wytresowani w płaceniu wysokich haraczy na rzecz "potrzebujących". Kto wie jak dobrze ludziom żyło się w systemie kapitalistycznym, bo że lepiej to jest chyba jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:45 najlepiej zyje się ludziom tam, gdzie średni, przeciętny człowiek jest zamożny tak właśnie jest w Szwcji i Finlandii Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Proponuję wycieczkę do Szwecji 19.02.07, 21:58 Czyli tam gdzie jest najwięcej wolności gospodarczej. Szwecja, Dania, Finlandia to taki paradoks, który łączy niezłe warunki gospodarowania i państwo opiekuńcze na które wszyscy się muszą złożyć czym tylko zmniejszają realne możliwości rozwojowe Szwecji, Danii, Finlandii. pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Wolno%C5%9Bci_Gospodarczej W państwach skandynawskich wykształcił się model w jakimś stopniu wolnorynkowy (pomysł liberałów) i welfare-state. To jest dowód na to iż NAJWAZNIEJSZA jest deregulacja gospodarki i niewtrynianie się państwa w interesy obywateli. Podatki są sprawą bardzo istotną ale już drugorzędną. Dla liberała zawsze będą złodziejstwem, dlatego liberał proponuje podatki proste i bardzo niskie (a własciwie jeden podatek - pogłówny). Jestem pewny, że za sukcesy Skandynawów odpowiedzialna jest wolność gospodarowania rzadko spotykana na świecie a za klęski socjalizm (wysokie podatki, związki zawodowe etc). Krótko mówiąc socjalistyczne rozwiązania spowalniają rozwój, kapitalistyczne umozliwiają. Przykładów na świecie szukać nie trzeba - same się pokazują. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda nazwiska: 19.02.07, 21:29 Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Ło matko!!! 19.02.07, 21:33 Ideologię polityczną Palmego kształtowały następujące opcje: przywiązanie do demokratycznego socjalizmu w klasycznym rozumieniu - jako kierunku zakładającego wrażliwość społeczną, dążącego do równości i sprawiedliwości, odrzucenie komunizmu , wrogość wobec liberalizmu gospodarczego niosącego egoizm ekonomiczny i arogancję, radykalny antykolonializm, autentyczna sympatia i znacząca pomoc dla krajów Trzeciego Świata. W polityce wewnętrznej kontynuował realizację tworzenia państwa opiekuńczego (welfare state), mimo pewnych trudności związanych z finansowaniem wysokiego poziomu świadczeń socjalnych. Tego pana nazywasz normalnym?!?! :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda No i mają dzisiaj efekty :) 19.02.07, 21:35 Zamozny, spokojny kraj; zamozni, spokojni ludzie :) Żadnej biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: No i mają dzisiaj efekty :) 19.02.07, 21:37 > Zamozny, spokojny kraj; zamozni, spokojni ludzie :) > > Żadnej biedy. Skoro nie ma tam biedy ten kraj po prostu musi upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: No i mają dzisiaj efekty :) 19.02.07, 21:42 > Skoro nie ma tam biedy ten kraj po prostu musi upaść. idąc twoim tokiem myślenia - najlepiej jest w Afryce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: No i mają dzisiaj efekty :) 19.02.07, 21:47 > idąc twoim tokiem myślenia - najlepiej jest w Afryce :)) To nie jest mój tok myślenia. Państwo, w którym nikt nie czuje się biedny nie będzie się rozwijać. Oczywiście takich państw nie ma i nie będzie (potrzeby ludzkie są nieograniczone). Traktuję więc twe stwierdzenie o braku biedy jako żartobliwą wstawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Jest takie państwo, nazywa się Szwecja. 19.02.07, 21:27 Reakcjoniście chodziło chyba o jednostkę,a nie system socjalny w Szwecji :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
my.uczennice.vii.liceum Nastepna poprawna odpowiedz to d_y_s_y_d_e_n_t 19.02.07, 21:48 ale postanowilysmy dac na chwile spokoj Mycnikowi, biedak musi sie teraz we wlasnych rzygowinach przewracac. Odpowiedz Link Zgłoś