Gość: HS IP: 213.78.66.* 29.04.03, 20:14 Alez sie ks dziekan zdziwi na Sadzie Ostatecznym! Alez sie bedzie smazyl za wszstkie klamstwa i niegodziwosci! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Czytelnik Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 162.108.22.* 29.04.03, 20:18 "Proboszcz Orlowski obalal argumenty historykow ...." takich jak socjolog J. T. Gross. ktory ma najwiecej do powiedzenia, choc z historia nie ma nic do czynienia. Warto sie zapoznac z ksiazka prawdziwego historyka Jerzego Roberta Nowaka "120 Klamstw J.T.Grossa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc 2 Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.03, 20:57 Zgadzam sie z opinia ze prawde ukazuje ksiazka profesora Nowaka.Szkoda,ze Wyborcza nie dopuszcza do glosu obiektywnych historykow.Chyba najwyzszy juz czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc nazista Nowak obiektywnie jest antysemita IP: *.rdu.bellsouth.net 29.04.03, 21:47 komuch, zyjacy z pisania na zamowienie. teraz sluzy naziscie rydzykowi. gowno bez intelektu, ale swojski. Smieja sie z debila na swiecie, a polaczki czytaja bo im mowi ze ta nedza to Zydzi. A to wodeczka i lenistwo umyslowe. Gość portalu: Gosc 2 napisał(a): > Zgadzam sie z opinia ze prawde ukazuje ksiazka profesora > Nowaka.Szkoda,ze Wyborcza nie dopuszcza do glosu obiektywnych > historykow.Chyba najwyzszy juz czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marky Co "abc" ma na mysli? :) IP: *.dial.van1.sprint-canada.net 30.04.03, 02:24 Gość portalu: abc napisał(a): > komuch, zyjacy z pisania na zamowienie. teraz sluzy naziscie rydzykowi. gowno > bez intelektu, ale swojski. Smieja sie z debila na swiecie, a polaczki czytaja > bo im mowi ze ta nedza to Zydzi. A to wodeczka i lenistwo umyslowe. Co ma abc na mysli kiedy pisze ze prof. Nowak to "komuch"? Czy abc twierdzi ze prof. Nowak nalezal do PZPR? Co abc ma na mysli kiedy uzywa wyrazenia "nazista rydzyk" [sic]? Czy abc twierdzi ze Ksiadz Tadeusz Rydzyk nalezy/-al do NSDAP, czyli Niemieckiej Partii Narodowo-Socjalistycznej? Gdzie Prof. Nowak pisze ze "ta nedza to Zydzi"? Dziekuje. PS. Abc uzywa wyrazenia "polaczki." Jest ono antypolskim odpowiednikiem wyrazenia "zydki." Hm... gdyby ktos z dyskutujacych tutaj uzyl wyrazenia "zydki" w taki pejoratywny sposob w jaki abc uzyl wyrazenia "polaczki," wowczas zapewne cenzor Gazety Wyborczej, czuwajacy nad ta "dyskusja" usunalby ten posting z "zydkami," jako powod podajac stosowne prawo. Ale postingu abc-a cenzor Gazety Wybiorczej, oops, Wyborczej, nie usunal za "polaczkow." Ciekawe czemu? Czy to jedna z taktyk walki z tzw. antysemityzmem? :) Abc sugeruje ze "wodeczka i lenistwo umyslowe" sa przyczyna "nedzy" w Polsce. Sugestia abc-a wydaje sie zgadzac z zydowskim stereotypem Polakow np. w Stanach Zjednoczonych, re: tzw. Polish jokes (polskie kawaly, w ktorych Polacy sa opisywani jako brudni zapijaczeni debile, Polki jako prostytutki, a polskie dzieci sa przyrownywane do ekskrementow. W Nowym Yorku, na Manhattanie byla grana ostatnio "farsa" teatralna pod tytulem "Polish Joke," przedstawiajaca Polakow mniej wiecej w taki wlasnie sposob. Ciekawe czemu GW nie poinformowala na temat tej "farsy"? Slyszalem ze kiedy farsa pojawila sie po raz pierwszy w Seattle, sam p. Michnik reagowal w tej sprawie. Dlaczego wiec obecnie, gdy farsa jest pokazywana w o wiele bardziej widocznym miejscu, milczy GW, milczy jej, ehem, patriotyczny naczelny?... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: Co IP: *.proxy.aol.com 30.04.03, 19:57 Gość portalu: Marky napisał(a): > Gość portalu: abc napisał(a): > > > komuch, zyjacy z pisania na zamowienie. teraz sluzy naziscie > rydzykowi. gowno > > bez intelektu, ale swojski. Smieja sie z debila na swiecie, a > polaczki czytaja > > bo im mowi ze ta nedza to Zydzi. A to wodeczka i lenistwo > umyslowe. > > Co ma abc na mysli kiedy pisze ze prof. Nowak to "komuch"? Czy > abc twierdzi ze prof. Nowak nalezal do PZPR? > Co abc ma na mysli kiedy uzywa wyrazenia "nazista rydzyk" [sic]? > Czy abc twierdzi ze Ksiadz Tadeusz Rydzyk nalezy/-al do NSDAP, > czyli Niemieckiej Partii Narodowo-Socjalistycznej? > Gdzie Prof. Nowak pisze ze "ta nedza to Zydzi"? > > Dziekuje. > PS. Abc uzywa wyrazenia "polaczki." Jest ono antypolskim > odpowiednikiem wyrazenia "zydki." Hm... gdyby ktos z > dyskutujacych tutaj uzyl wyrazenia "zydki" w taki pejoratywny > sposob w jaki abc uzyl wyrazenia "polaczki," wowczas zapewne > cenzor Gazety Wyborczej, czuwajacy nad ta "dyskusja" usunalby > ten posting z "zydkami," jako powod podajac stosowne prawo. Ale > postingu abc-a cenzor Gazety Wybiorczej, oops, Wyborczej, nie > usunal za "polaczkow." Ciekawe czemu? Czy to jedna z taktyk > walki z tzw. antysemityzmem? :) > Abc sugeruje ze "wodeczka i lenistwo umyslowe" sa > przyczyna "nedzy" w Polsce. Sugestia abc-a wydaje sie zgadzac z > zydowskim stereotypem Polakow np. w Stanach Zjednoczonych, re: > tzw. Polish jokes (polskie kawaly, w ktorych Polacy sa opisywani > jako brudni zapijaczeni debile, Polki jako prostytutki, a > polskie dzieci sa przyrownywane do ekskrementow. W Nowym Yorku, > na Manhattanie byla grana ostatnio "farsa" teatralna pod > tytulem "Polish Joke," przedstawiajaca Polakow mniej wiecej w > taki wlasnie sposob. Ciekawe czemu GW nie poinformowala na temat > tej "farsy"? Slyszalem ze kiedy farsa pojawila sie po raz > pierwszy w Seattle, sam p. Michnik reagowal w tej sprawie. > Dlaczego wiec obecnie, gdy farsa jest pokazywana w o wiele > bardziej widocznym miejscu, milczy GW, milczy jej, ehem, > patriotyczny naczelny?... :) Marky, nie przejmuj sie. Psy zawsze beda szczekaly do ksiezyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przytomny Re: książka prawdziwego historyka IP: *.icpnet.pl 29.04.03, 21:04 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): Buhaha! (chyba raczej histeryka...:P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: książka prawdziwego historyka IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 21:42 Gość portalu: przytomny napisał(a): > Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > > Buhaha! (chyba raczej histeryka...:P) masz cos jeszcze do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.magma-net.pl 29.04.03, 21:10 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > "Proboszcz Orlowski obalal argumenty historykow ...." takich jak socjolog J. T. > Gross. ktory ma najwiecej do powiedzenia, choc z > historia nie ma nic do czynienia. Warto sie zapoznac z ksiazka prawdziwego hist > oryka Jerzego Roberta Nowaka "120 Klamstw > J.T.Grossa". Jak orróżnić "prawdziwego " historyka od "nieprawdziwego?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przytomny Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.icpnet.pl 29.04.03, 21:24 Gość portalu: An napisał(a): > Jak odróżnić "prawdziwego " historyka od "nieprawdziwego?" To proste: "nieprawdziwy" bada i opisuje fakty, a "prawdziwy" niestrudzenie pracuje na chwałę Narodu (zawsze dużą literą, oczywiście...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 21:44 Gość portalu: przytomny napisał(a): > Gość portalu: An napisał(a): > > > Jak odróżnić "prawdziwego " historyka od "nieprawdziwego?" > > To proste: "nieprawdziwy" bada i opisuje fakty, a "prawdziwy" > niestrudzenie pracuje na chwałę Narodu (zawsze dużą literą, > oczywiście...;) W tym przypadku to J. Gross pracowal na chwale swego narodu. Historyk jak w morde strzelil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.29.* 29.04.03, 22:02 Gość portalu: ficino napisał(a): > W tym przypadku to J. Gross pracowal na chwale swego narodu. Historyk jak w > morde strzelil. Ficino... moze tak odrobine warsztatu historycznego zanim zaczniesz ferowac sady o tym kto pracuje na chwale swojego narodu... tak sie dziwnie sklada, ze Jan Tomasz Gross jest tak samo Polakiem jak i Zydem... Jego ojciec ocalal z Zaglady gdyz ukryla go pewna Polska (etnicznie) rodzina... po wojnie ozenil sie z corka ludzi ktorzy go przechowali. to jest historia... a teraz odrobine kulturoznawstwa... wedlug tradycyjnego halachicznego systemu 'Zydostwo' dziedziczy sie po matce... tak sie smiesznie sklada ze pan Gross jest Zydem od strony ojca... mam teraz pytanie... czy w takiej sytuacji jest on raczej Polakiem, czy Zydem, a moze ani jednym ani drugim? Dla mnie to akurat nie robi wiekszej roznicy, uznaje go zarowno jako Polaka jak i Zyda. Krew mnie jednak zalewa gdy slysze, badz tez czytam ludzi ktorzy nie wiedza ale mowia i w dodatku oceniaja... A co do 'Sasiadow' panu Grossowi moge zarzucic to ze 'stanal okoniem' i nie przyjmuje jakiejkolwiek krytyki, faktow, ktore rzucaja nieco odmienny obraz rzeczywistosci (np. liczby ofiar) moge mu rowniez zarzucic poslugiwanie sie stereotypami... czy tez negacje stereotypu 'zlego Zyda' za pomoca tworzenia stereotypu 'zlego Polaka'... te kwestie zreszta byly wiele razy podnoszone i dyskutowane. Niestety dzieki temu Gross 'podlozyl sie' niejako 'historykom' klasy Jerzego Roberta Nowaka... tak na prawde '120 klamstw...' zasluguje co najwyzej na zastapienie w tylule nazwiska Grossa nazwiskiem autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 23:07 Gość portalu: kr napisał(a): > Gość portalu: ficino napisał(a): > > > W tym przypadku to J. Gross pracowal na chwale swego narodu. > Historyk jak w > > morde strzelil. > > Ficino... moze tak odrobine warsztatu historycznego zanim > zaczniesz ferowac sady o tym kto pracuje na chwale swojego > narodu... tak sie dziwnie sklada, ze Jan Tomasz Gross jest tak > samo Polakiem jak i Zydem... Jego ojciec ocalal z Zaglady gdyz > ukryla go pewna Polska (etnicznie) rodzina... po wojnie ozenil > sie z corka ludzi ktorzy go przechowali. > to jest historia... Nie interesuje mnie kto go przechowywal ani z kim sie ozenil...interesuje mnie tylko tresc zawarta w jego oszczerczej ksiazce. Holocaust jest teraz sprawnie dzialajacym biznesem i ksiazka jego ma za zadanie promowac pewne teorie...miedzy innymi taka ze Polacy wysysaja antysemityzm z mlekiem matki. Dla mnie ludzie tego pokroju sa bezwartosciowymi propagandzistami. WIdac jak sie pieknie odplacil tej polskiej rodzinie za ocalenie zycia...dlaczego wiec nie nie napisal ksiazki o Polakach ktorzy ratowali Zydow z zaglady???????? Ja ci odpowiem na to pytanie...dlatego ze nikt by takiej ksiazki w Ameryce nie opublikowal a tym bardziej nie odnioslaby zadnego sukcesu. Nie przejmuj sie o moj warsztat historyczny potrafie rozroznic kto dziala na chwale Polski a kto na jej szkode i w 100% jestem pewny ze Gross to szkodnik. >a teraz odrobine kulturoznawstwa... wedlug > tradycyjnego halachicznego systemu 'Zydostwo' dziedziczy sie po > matce... tak sie smiesznie sklada ze pan Gross jest Zydem od > strony ojca... Odpowiedz mi wtedy na pytanie czy Zyd ktory nie jest osoba religijny moze byc Zydem? I jak to sie odnosi do tradycyjnego halachicznego systemu. > mam teraz pytanie... czy w takiej sytuacji jest on raczej > Polakiem, czy Zydem, a moze ani jednym ani drugim? Dla mnie to > akurat nie robi wiekszej roznicy, uznaje go zarowno jako Polaka > jak i Zyda. Krew mnie jednak zalewa gdy slysze, badz tez czytam > ludzi ktorzy nie wiedza ale mowia i w dodatku oceniaja... Czy mozesz sie w koncu zastanowic kim jest pan Gross...bo chyba nie mozna byc jednoczesnie jablkiem i pietruszka...Znam rodziny polsko-zydowskie ktorych ojciec jest Zydem a matka jest Polka jakkolwiek dzieci nie uczy sie jezyka polskiego tylko hebrajskiego oraz historii i obyczajow zydowskich. Jak myslisz kim te dzieci beda sie czuly? Polakami, Zydami czy tez Europejczykami a moze Amerykanami? Jesli byloby tak jak mowisz to pan Gross bylby jakims schizofrenikeim, a nie jest. Doskonale widac po czyjej stronie barykady stoii dla kogo pracuje(holocaust industry). > A co do 'Sasiadow' panu Grossowi moge zarzucic to ze 'stanal > okoniem' i nie przyjmuje jakiejkolwiek krytyki, faktow, ktore > rzucaja nieco odmienny obraz rzeczywistosci (np. liczby ofiar) > moge mu rowniez zarzucic poslugiwanie sie stereotypami... czy > tez negacje stereotypu 'zlego Zyda' za pomoca tworzenia > stereotypu 'zlego Polaka'... te kwestie zreszta byly wiele razy > podnoszone i dyskutowane. Tak sie sklada ze moja babcia pochodzi z Jedwabnego i duzo opowiadala o zajsciach w Jedwabnem. Czy wiesz ile polskich rodzin wywieziono na Syberie dzieki wspolpracy ZYdow z NKWD? > Niestety dzieki temu Gross 'podlozyl sie' niejako 'historykom' > klasy Jerzego Roberta Nowaka... tak na prawde '120 klamstw...' > zasluguje co najwyzej na zastapienie w tylule nazwiska Grossa > nazwiskiem autora. On sie nikomu nie podkladal to byla typowo propagandowa ksiazka majaca na celu ukazanie wizerunku Polaka zydozercy i antysemity. Przydaloby Ci sie troche warsztatu historycznego zanim sie z czyms tak idiotycznym wyrwiesz. Ta ksiazka miala za zadanie odniesc sukces w Ameryce a nie w Polsce. Kto slyszal w Ameryce o jakims Nowaku...odpowiem ci..nikt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.29.* 30.04.03, 00:00 Gość portalu: ficino napisał(a): > Dla mnie ludzie tego pokroju sa bezwartosciowymi propagandzistami. WIdac jak > sie pieknie odplacil tej polskiej rodzinie za ocalenie zycia...dlaczego wiec > nie nie napisal ksiazki o Polakach ktorzy ratowali Zydow z zaglady???????? Ja > ci odpowiem na to pytanie...dlatego ze nikt by takiej ksiazki w Ameryce nie > opublikowal a tym bardziej nie odnioslaby zadnego sukcesu. Nie przejmuj sie o > moj warsztat historyczny potrafie rozroznic kto dziala na chwale Polski a kto > na jej szkode i w 100% jestem pewny ze Gross to szkodnik. ficino... jezeli praca historyka ma polegac na 'dzialaniu na chwale Polski' to ja dziekuje za taka historie... jezeli chodzi zas o ksiazki o tym jak Polacy ratowali Zydow, owszem sa byc moze nie takie glosne ale sa. I wydaje mi sie ze powinny byc i takie i takie - bo obydwa przypadki mialy miejsce. I duzo lepiej jest gdy o takich rzeczach pisze POlak, niz zeby mial pisac ktokolwiek inny. przy okazji... o J.T. Grossie mowi sie ze jest Zydem glownie w Polsce. A co do tej rodziny... zapytaj sie moze ich samych dlaczego syn Zyda i Polki musial z Polski wyemigrowac... > Odpowiedz mi wtedy na pytanie czy Zyd ktory nie jest osoba religijny moze byc > Zydem? I jak to sie odnosi do tradycyjnego halachicznego systemu. Owszem kulturowo, etnicznie, moze. Ale J.T Gross jest tak samo Polakiem jak i Zydem > > Czy mozesz sie w koncu zastanowic kim jest pan Gross...bo chyba nie mozna byc > jednoczesnie jablkiem i pietruszka...Znam rodziny polsko- zydowskie ktorych > ojciec jest Zydem a matka jest Polka jakkolwiek dzieci nie uczy sie jezyka > polskiego tylko hebrajskiego oraz historii i obyczajow zydowskich. Jak myslisz > kim te dzieci beda sie czuly? Polakami, Zydami czy tez Europejczykami a moze > Amerykanami? Jesli byloby tak jak mowisz to pan Gross bylby jakims > schizofrenikeim, a nie jest. Doskonale widac po czyjej stronie barykady stoii > dla kogo pracuje(holocaust industry). Ej ficino... holocaust industry... to taki pracodawca jest... tez dla niego pracuje w takim razie, a co do Grossa to byl synem Polskiego Zyda i Polki i uczyl sie jezyka polskiego i zyl w kulturze polskiej... nie rozumiem czego sie tu czepiasz... > Tak sie sklada ze moja babcia pochodzi z Jedwabnego i duzo opowiadala o > zajsciach w Jedwabnem. Czy wiesz ile polskich rodzin wywieziono na Syberie > dzieki wspolpracy ZYdow z NKWD? Ciekawe ilu Polakow z Jedwabnego wywieziono na Syberie dzieki wspolpracy Zydow jedwabienskich... bardzo mnie to ciekawi na prawde, a zastanawiales sie kiedys ilu wywieziono dzieki wspolpracy Polakow z NKWD? Bylo ich rownie duzo co Zydow, tylko zydzi byli nadreprezentowani... to juz zreszta pisalem... A czy zastanawiales sie nad tym ze nie trzeba bylo wspolpracy kogokolwiek zeby zwinac glownych dzialach ND i samorzadu, bo byli ogolnie znani? CZy zastanawiales sie nad tym ilu ludzi nie wytrzymalo tortur i 'wysypalo' innych (za co trudno ich winic...) tak sie sklada ze znam osobiscie kogos pochodzacego z Jedwabnego... i ta kobieta popwiada ze odkad pamieta w Jedwabnem po cichu mowilo sie o zbrodni opisanej przez Grossa, wymieniajac nazwiska tych ktorzy byli najaktywniejsi... przy okazji... rozmawialem niedawno z kilkoma historykami (zajmujacymi sie Holocaustem rowniez) w Wielkiej Brytanii... wiesz ze z czterech z nich o ksiazce slyszal jeden... ale jej nie czytal... co wiecej, pytalem angielskich Zydow, i tez nic... a u nas sie mowi ze ta ksiazke znaja wszyscy i po co taki raban? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 30.04.03, 02:33 > ficino... jezeli praca historyka ma polegac na 'dzialaniu na > chwale Polski' to ja dziekuje za taka historie... jezeli chodzi > zas o ksiazki o tym jak Polacy ratowali Zydow, owszem sa byc > moze nie takie glosne ale sa. I wydaje mi sie ze powinny byc i > takie i takie - bo obydwa przypadki mialy miejsce. I duzo lepiej > jest gdy o takich rzeczach pisze POlak, niz zeby mial pisac > ktokolwiek inny. przy okazji... o J.T. Grossie mowi sie ze jest > Zydem glownie w Polsce. Czy nigdy nie slyszales o zaklamywaniu historii? Zaczelo sie na Aleksandrze Wielkim nie wiadomo tylko na kim sie skonczy. Skoro klamie w zywe oczy to nic dziwnego ze Polacy go tak postrzegaja. >A co do tej rodziny... zapytaj sie moze ich samych dlaczego syn Zyda i Polki musial z Polski wyemigrowac... Jesli chodzi ci o emigracje Zydow z Polski w 1968 to byla to prowokacja z Moskwy tak aby pomoc Izraelowi z Arabami. Wiadomo fala antysemityzmu i pogromy zwiekszyla naplyw ludnosci do Izraela. wot i cala polityka...nic nie dzieje sie bez przyczyny. > > Odpowiedz mi wtedy na pytanie czy Zyd ktory nie jest osoba > religijny moze byc > > Zydem? I jak to sie odnosi do tradycyjnego halachicznego > systemu. > Owszem kulturowo, etnicznie, moze. Ale J.T Gross jest tak samo > Polakiem jak i Zydem Przepraszam ale zaciales sie jak stara plyta. > > Czy mozesz sie w koncu zastanowic kim jest pan Gross...bo > chyba nie mozna byc > > jednoczesnie jablkiem i pietruszka...Znam rodziny polsko- > zydowskie ktorych > > ojciec jest Zydem a matka jest Polka jakkolwiek dzieci nie > uczy sie jezyka > > polskiego tylko hebrajskiego oraz historii i obyczajow > zydowskich. Jak myslisz > > kim te dzieci beda sie czuly? Polakami, Zydami czy tez > Europejczykami a moze > > Amerykanami? Jesli byloby tak jak mowisz to pan Gross bylby > jakims > > schizofrenikeim, a nie jest. Doskonale widac po czyjej stronie > barykady stoii > > dla kogo pracuje(holocaust industry). > Ej ficino... holocaust industry... to taki pracodawca jest... > tez dla niego pracuje w takim razie, a co do Grossa to byl synem > Polskiego Zyda i Polki i uczyl sie jezyka polskiego i zyl w > kulturze polskiej... nie rozumiem czego sie tu czepiasz... Czepiam sie tego ze uprawia antypolska propagande. Niezly przekret ten holocaust industry...slyszales chyba o prezesie Eagleburger? > > Tak sie sklada ze moja babcia pochodzi z Jedwabnego i duzo > opowiadala o > > zajsciach w Jedwabnem. Czy wiesz ile polskich rodzin > wywieziono na Syberie > > dzieki wspolpracy ZYdow z NKWD? > Ciekawe ilu Polakow z Jedwabnego wywieziono na Syberie dzieki > wspolpracy Zydow jedwabienskich... bardzo mnie to ciekawi na > prawde, a zastanawiales sie kiedys ilu wywieziono dzieki > wspolpracy Polakow z NKWD? Bylo ich rownie duzo co Zydow, tylko > zydzi byli nadreprezentowani... to juz zreszta pisalem... A czy > zastanawiales sie nad tym ze nie trzeba bylo wspolpracy > kogokolwiek zeby zwinac glownych dzialach ND i samorzadu, bo > byli ogolnie znani? CZy zastanawiales sie nad tym ilu ludzi nie > wytrzymalo tortur i 'wysypalo' innych (za co trudno ich > winic...) tak sie sklada ze znam osobiscie kogos pochodzacego z > Jedwabnego... i ta kobieta popwiada ze odkad pamieta w Jedwabnem > po cichu mowilo sie o zbrodni opisanej przez Grossa, wymieniajac > nazwiska tych ktorzy byli najaktywniejsi... Skad zatem wzieli sie zolnierze niemieccy???...przyszli poogladac jak sie ludnosc cywilna msci na Zydach? Daj mi nazwisko tej osoby z Jedwabnego a zapytam sie babci czy taka osoba istnieje. Moze i Polacy wydawali swoich ziomkow na torturach ale nie robili tego tak spontanicznie jak jedwabienscy ZYdzi o czym moze swiadczyc popiersie Lenina w ich grobie. > przy okazji... rozmawialem niedawno z kilkoma historykami > (zajmujacymi sie Holocaustem rowniez) w Wielkiej Brytanii... > wiesz ze z czterech z nich o ksiazce slyszal jeden... ale jej > nie czytal... co wiecej, pytalem angielskich Zydow, i tez nic... > a u nas sie mowi ze ta ksiazke znaja wszyscy > > i po co taki raban? Dlaczego wiec ksiazka ta znajdowala sie przez wiele tygodni na liscie bestsellerow New York Timesa. Nie wspomne juz o licznych sympozjach poswieconych tej wlasnie ksiazce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.117.* 30.04.03, 14:21 > Czy nigdy nie slyszales o zaklamywaniu historii? ficino slyszalem... i wlasnie jednym z elementow zaklamywania historii jest przedstawianie WSZYSTKICH Polakow jako nieskazitelnych tylko dlatego ze sa Polakami. A jak maja cos na sumieniu, to albo prowokacja (Moskiewska np..1968), albo musieli, a jak juz za nic sie nie da powiedziec ze mieli jakiekolwiek usprawiedliwienie to znaczy ze sa lotrami, kanaliami, zdrajcami, wiec nie sa Polakami... taki prosty element samooczyszczenia ;) Co do prowokacji 68 roku... - nawet jezeli byla to co z tego... zeby kogos sprowokowac trzeba wiedziec czym... trzeba wiedziec co mu w duszy gra... jezeli dajesz sie prowokowac, to jestes glupcem podwojnym... (tak a'propos... pomysl z sowiecka pomoca dal Zydow w Izraelu jest swietny... tylko ze nalezy go miedzy bajki wlozyc... tu chodzilo jedynie o wewnetrzxna rozgrywke w Polsce) to samo odnosi sie do obecnosci Niemcow w Jedwabnem... no wlasnie sie przygladali i bardzo im odpowiadalo ze Polacy robia cos za nich... to w zaden sposob nie umniejsza podlosci polityki okupacyjnej (zarowno Nazistowskiej jak i Sowieckiej) ale nie zdejmuje winy z przesladowcow, mordercow... J.T Gross jest tak samo > > Polakiem jak i Zydem > > Przepraszam ale zaciales sie jak stara plyta. Zacialem sie ficino, zacialem... i bede to powtarzal do konca... jest tak Polakiem jak i Zydem. Uwierz mi ze mozna miec zlozona tozsamosc kulturowa... tak sie dzieje w kazdym panstwie ktore sobie poradzilo z wielokulturowoscia (patrz USA, Wielka Brytania... na przyklad) I POlscy Zydzi, ktorzy sie 'zasymilowali' tez sobie dobrze z taka tozsamoscia radza... znam osobiscie kilku - i zadne z nich nie ma problemu z lojalnoscia czy podejsciem do Polski jako do swojego panstwa, panstwa w ktorym sie urodzili, zyja... Ale oczywiscie 'Prawdziwi Polacy' beda wietrzyc spisek... bo sobie nie moga tego wyobrazic... co najciekawsze... jak wyjada do USA - to dokladnie podlegaja temu samemu procesowi... dzieli im sie lojalnosc i tozsamosc miedzy POlske a Stany... tylko ze teoria ze spiskiem Zydow pozostaje... a WASP-ow i ich 'polish jokes' dookola nie widza... Daj mi nazwisko tej osoby z Jedwabnego a > zapytam sie babci czy taka osoba istnieje. Moze i Polacy wydawali swoich > ziomkow na torturach ale nie robili tego tak spontanicznie jak jedwabienscy > ZYdzi o czym moze swiadczyc popiersie Lenina w ich grobie. ficino... zaczynasz widze kwestionowac moje zrodla ;) daj mi nazwisko swojej babci, a zapytam znajomej czy taka osoba w ogole istnieje ;) co do popiersia lenina... rzeczywiscie masz racje... ostatnia wola Jedwabienskich Zydow bylo pochowanie z nimi Lenina. Co ludnosc Polska ze zrozumieniem uczynila...;) ficino... sami sobie tego Lenina tam wsadzili, czy to oprawcy kazali im go ze soba niesc? I na koniec co do ksiazki Grossa... nie twierdze ze jest taka jaka powinna i napisalem to juz w pierwszym poscie... mam do niej zastrzezenia. Jej niewatpliwa zaleta jest jednak poruszenie tematu, ktory wstydliwie caly czas byl skrywany a do dzisiaj jest negowany (patrz zaklamywanie histori.. ;)... nie jest ona wyrocznia, a jedynie poczatkiem dyskusji... i moim zdaniem ta dyskusja przyniosla naprawde duzo dobrego. A jesli sie tak torszczysz o dobre imie Polski, to wsrod tych ktorzy o tej ksiazce slyszeli i ja czytali (bo z takimi tez rozmawialem) tylko wizerunek Polski sie poprawil. A w stosunkach Polsko Zydowskich po obu stronach jest wiele mitow... tylko ze ty walczysz ze wszystkim co moze swiadczyc o nie do konca czystej polskiej przeszlosci, a ja staram sie dyskutowac i z Polakami i z Zydami o wszystkim... i o pieknych rzeczach i o tych niechlubnych... bo bez oczyszczenia i wyjasnienia z obu stron, dalej bedziemy sie obrzucac inwektywami... a po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jang Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.zetobi.com.pl / 10.0.100.* 30.04.03, 11:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jang Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.zetobi.com.pl / 10.0.100.* 30.04.03, 11:17 A co powiesz panie ficino na taki fakt: Jest rok 1941, ok. 25 czerwca, wioska nad niewielką rzeką, wieczór. Mój dziadek kończy wieczorny obrządek w gospodarstwie i słyszy chlupot wody w rzece, tuż za stodołą stojącą nad brzegiem rzeki. Wychodzi i widzi dwoje ludzi całkowicie nagich - jak się okazuje są to ojciec z córką. Dziadek poznał ich - pochodzili ze wsi oddalonej o kilka kilometrów, a konkretnie Zawad, tych między Jeżewem a Wizną. Okazało się, że obrabowali ich POLACY z sąsiedniej wsi, katolicy chodzący co niedzielę do kościoła, a jeden z nich nosił baldachim w czasie procesji. Dziadek dał tym obrabowanym nieszczęśnikom jakieś łachy, coś do jedzenia (bo wodę pili z rzeki) i poszli oni dalej. Następnego dnia znaleniono oboje martwych kilka kilometrów dalej. Zaznaczam, że w pobliżu nie było żadnych jednostek niemieckich. Pytanie: kti ich zabił, jeśli w okolicy mieszkali tylko polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.bnf.fr 30.04.03, 12:51 Nie przejmuj sie o > moj warsztat historyczny potrafie rozroznic kto dziala na chwale Polski a kto > na jej szkode i w 100% jestem pewny ze Gross to szkodnik. I wlasnie to stwierzdenie jest dowodem na to, ze nalezy sie przejmowac Pana "wrasztatem" czy tez swiadomoscia historyczna. jezli uwaza Pan, ze historia jest narzedziem majacym na celu budowanie lub nieszczenie chwaly jakiejs spolecznosci i jezeli uwaza Pan, ze dzialanie na szkode Polski dyskwalifikuje historyka. To wynika z tego, ze w Pana mniemaniu dociekanie prawdy, nie jest celem bezwzglednym i ostaecznym hostorii. A zatem prawde nalezy ukryc jezeli dzoila na szkode narodu. Ale wowczas to nie jest historia, tylko pewna wizja, ktora buduje falszywy obraz przeszlosci, ostatecznie falszyw obraz narodu. W skorocie, myli Pan warsztat hoistoryka i warsztat piewcy dziejow. Wiec slusznie zarzucono Panu, ze nie zna sie Pan na historii. Dodam tylko, ze nie intersuje mnie caly kontekst, tylko, brak logiki w panskim wywodzie, co stawia pod watpliwosc, cala reszte. Bo niestety, to dosc zasadnicza watpliwosc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasjusz Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.sympatico.ca 29.04.03, 21:42 Gość portalu: An napisał(a): > Jak odróżnić "prawdziwego " historyka od "nieprawdziwego?" Proste. "Prawdziwy" ma napletek, "nieprawdziwemu" obcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 00:25 Gość portalu: Czytelnik napisał(a): > "Proboszcz Orlowski obalal argumenty historykow ...." takich jak socjolog J. T. > Gross. ktory ma najwiecej do powiedzenia, choc z > historia nie ma nic do czynienia. Warto sie zapoznac z ksiazka prawdziwego hist > oryka Jerzego Roberta Nowaka "120 Klamstw > J.T.Grossa". Nie jest prawdą, iż Jerzy Robert Nowak jest jedynym polskim PRAWDZIWYM historykiem. Na takie miano zasługują wg ND, a także wg Poręby, Bubla i Tejkowskiego znani kłamcy oświęcimscy – prof.prof. Dariusz Ratajczak i Ryszard Bender. Ten ostatni, zresztą były wieloletni peerelowski poseł na Sejm, był obok znanego innego czerwonego historyka – Kowalskiego (ten od kłamstw katyńskich), także przez członków Biura Politycznego PZPR wysoko oceniany jako PRAWDZIWY historyk. Ja poprzestanę na studiowaniu prawdy głoszonej przez historyków i prokuratorów IPN oraz innych autentycznie uznanych historyków zgodnie głoszących obiektywną prawdę historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 21:41 Gość portalu: HS napisał(a): > Alez sie ks dziekan zdziwi na Sadzie Ostatecznym! Alez sie > bedzie smazyl za wszstkie klamstwa i niegodziwosci! Na szczescie na takich jak ty jest jeszcze Azotox. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przytomny Re: Na szczescie IP: *.icpnet.pl 30.04.03, 02:27 Gość portalu: ficino napisał(a): > Na szczescie na takich jak ty jest jeszcze Azotox. W kwestii formalnej: zamiast Cyklonu B ?... Odpowiedz Link Zgłoś
ethanol Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego 29.04.03, 21:48 dorgi HS - moze nie do ciebie nalezy osad ?? a o jakich niegodziwosciach prawisz ??? o dazeniu do wyjasnienia sprawy ??? hmm...to raczej cnota , a nie niegodziwosc Odpowiedz Link Zgłoś
ethanol Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego 29.04.03, 21:53 prawdziwy nie prawdziwy ??? otoz gross jest z wyksztalcenia socjologiem wiec nie jest w ogule historykiem jego ksiazka tez nie moze pretendowac do miana historycznej bo gross pominal zupelnie bardzo istotne ZRODLA !!! Tak kochani, histryk sie opira na ZRODLACH a na na swoich przemysleniach czy czyichs komentarzach pod tym wzgledem ksiazka grosa jes gniotem a ksiazka nowaka (choc nieco moze tendencyjna) lecz calkowicie bezemocjonalna i oparta na ZRODLACH jest o niebo lepsza. PS. abc - jestes kompletnym kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Znowu te "gule".. 30.04.03, 00:29 ethanol napisał: > prawdziwy nie prawdziwy ??? > otoz gross jest z wyksztalcenia socjologiem > wiec nie jest w ogule historykiem Znowu, mój poczciwy enthanolku, piszesz o jakiś "ogulach". Publiczność żąda, abyś wyjaśnił co to jest! Zamiast Nowaka radzę jakiś słownik ortografii mowy ojczystej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksZHA Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.as0.sfld.mi.voyager.net 29.04.03, 22:51 Historyk nie historyk prawda jest taka mieszkancy Jedwabia spalili zydow w stodole. Odpowiedz Link Zgłoś
inkhata Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego 29.04.03, 22:57 jak rowniez prawda jest ze zydzi witali krasna armie wspolpracowali z nkwd i wysylali polakow w sybir a po wojnie stanowili nadreprezentacje w sp i ppr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 23:08 inkhata napisał: > jak rowniez prawda jest ze zydzi witali krasna armie > wspolpracowali z nkwd i wysylali polakow w sybir > a po wojnie stanowili nadreprezentacje w sp i ppr Szczera prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.29.* 29.04.03, 23:11 tak oczywiscie ze tam stanowili nadreprezentacje... A wlasciwie inaczej.. byli tam nadreprezentowani, drobna roznica... zastanawiam sie tylko czy pozwolono by jakiemus Zydowi sie do Endecji zapisac... a niestety poza partia komunistyczna i ND na wschodzie Polski nie bylo wielkiego wyboru... taka karma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 29.04.03, 23:08 Gość portalu: eksZHA napisał(a): > Historyk nie historyk prawda jest taka mieszkancy Jedwabia spalili zydow w > stodole. Prawda tez jest ze dzieki Zydom z Jedwabnego tysiace Polakow zginelo na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.29.* 29.04.03, 23:16 > Prawda tez jest ze dzieki Zydom z Jedwabnego tysiace Polakow zginelo na Syberii > . ficino... znowu konfabulujesz... wiesz? znasz nazwiska adresy? jak mogly tysiace ludzi zginac, skoro nie bylo ich w |Jedwabnem tylu zeby na Syberie wyslac... prosze cie po raz kolejny... jak nie wiesz to sie nie odzywaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ficino Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.ny5030.east.verizon.net 30.04.03, 02:18 Gość portalu: kr napisał(a): > > Prawda tez jest ze dzieki Zydom z Jedwabnego tysiace Polakow > zginelo na Syberii > > . > ficino... znowu konfabulujesz... wiesz? znasz nazwiska adresy? > jak mogly tysiace ludzi zginac, skoro nie bylo ich w |Jedwabnem > tylu zeby na Syberie wyslac... prosze cie po raz kolejny... jak > nie wiesz to sie nie odzywaj... Ja uprawiam po prostu styl pana Grossa ktory powinien tak samo jak ja siedziec cicho i sie nie odzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 63.238.109.* 30.04.03, 00:21 Oj wy zasciankowe glupole. Moze po wejsciu do UE wpadnie tam troche swiatla i oswieci wasze umysly. Czyz fakty historyczne to dla was za malo?. Nienawisc kipi prawie z kazdej wypowiedzi. Opanujcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.proxy.aol.com 30.04.03, 01:06 Zydzi z Jedwabnego i okolic denuncjowali Polakow do NKWD co bylo rownoznaczne z wywozka na smierc na Sybirze.Mimo tego Polacy po wkroczeniu Niemcow nie wzieli odwetu na Zydach! Dlaczego przemilcza sie i nie bada wersji o udziale policji zydowskiej w Jedwabnem. Byla to najokrutniejsza policja bioraca udzial w wysylaniu swoich ziomkow do komor gazowych. Dlaczego IPN tuszuje dzialalnosc tych okrutnych zbrodniarzy zydowskich na sluzbie u hitlerowcow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.proxy.aol.com 30.04.03, 06:00 Masz racje Karol gdyby w Polsce teraz byla sprawiedliwosc to tacy kaci Polakow jak Morel czy Wolinska byliby sadzeni za swoje zbrodnie oraz zaczeto by pociagac do odpowiedzialnosci czlonkow policji zydowskiej najokrutniejszej z kolaborantow hitlerowskich. Rowniez Zydzi denuncjonujacy Polakow do NKWD na ziemiach wschodnich Rzeczypospolitej byliby sadzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eres Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.03, 22:01 Gość portalu: ted napisał(a): > Masz racje Karol gdyby w Polsce teraz byla sprawiedliwosc to tacy kaci Polakow > jak Morel czy Wolinska byliby sadzeni za swoje zbrodnie oraz zaczeto by pociaga > c > do odpowiedzialnosci czlonkow policji zydowskiej najokrutniejszej z kolaboranto > w > hitlerowskich. Rowniez Zydzi denuncjonujacy Polakow do NKWD na ziemiach > wschodnich Rzeczypospolitej byliby sadzeni. Gdybyś poza mniej lub bardziej rzeczowymi wypowiedziami w nin. forum z uwagą czytał prasę, to wiedziałbyś, że od dawna trwają zabiegi władz polskich o ekstradycję obojga zbrodniarzy - Morela z Izraela, jak i Wolińskiej z W. Brytanii. Że żydowska Służba Porządkowa nie była instytutem dobroczynnym – to oczywiste, ale też trudno się zgodzić z określaniem jej jako >>najokrutniejszej<< z kolaboranckich instytucji na usługach niemieckiego okupanta. Najbardziej złą sławę w warszawskim getcie miała tzw. >>trzynastka<< - urząd przy ul. Leszno 13. Była to kierowana przez Abrama Gancwajcha agentura Gestapo, nosząca oficjalną nazwę >>urząd do walki z lichwą i spekulacją<<. Funkcjonariusze SP, uzbrojeni w pałki, wykonywali różne porządkowe obowiązki, także i haniebne zlecenia Niemców (np. zapędzanie kolejnych kontyngentów na Umschlagplatz), ale i dyspozycje polskiej policji granatowej, której SP podlegała. Najbardziej aktywnych funkcjonariuszy SP i >>trzynastki<< likwidowało żydowskie podziemie (m.in. komendanta SP – Józefa Szeryńskiego i gorliwego służalca na Umschlagplatzu – Schmerlinga). Jak wiadomo, niemal wszyscy funkcjonariusze żydowskiej Służby Porządkowej podzielili los mieszkańców gett. O wiele groźniejszymi kolaborantami niemieckiego okupanta byli w Generalnym Gubernatorstwie polscy policjanci, tzw. >>granatowi<<. Na rzecz okupanta służyło ok. 10 do 11 tysięcy polskich policjantów, a więc niemal połowa wszystkich przedwojennych funkcjonariuszy Policji Państwowej (28 tys.). Uzbrojeni przez Niemców w broń palną uczestniczyli oni wraz z Niemcami w najhaniebniejszych akcjach terroryzowania ludności polskiej i żydowskiej na terenie Generalnego Gubernatorstwa. Funkcjonariusze polskiej policji uczestniczyli w osławionych łapankach, pełnili wespół z niemieckimi służbami policyjnymi dozór gett, dokonywali w getcie egzekucji na żydowskich >>przestępcach<< (do najcięższych przestępstw karanych śmiercią należały m. in. nielegalne wyjście poza mury getta i tzw. szmugiel). Polscy policjanci (w liczbie blisko 400) brali także udział wespół z jednostkami SS, Wehrmachtu i tzw. >>askarysów<< (kolaboranci ukraińscy, litewscy, łotewscy) w pacyfikacji powstania w getcie warszawskim (kwiecień/maj 1943 r.). Plagą na terenie GG było zjawisko donosicielstwa, szmalcownictwa i innych formy kolaboracji. W samym tylko Okręgu Krakowskim AK ujętych było ponad 5000 denuncjantów i agentów Gestapo. Określono, iż sądy podziemia wydały łącznie ok. 3 do 3,5 tysiąca wyroków śmierci, a wykonanych akcji wyrokowych było ok. 2500. Natomiast ilu denuncjantów nie ujawniono, pozostanie tajemnicą. Na ziemiach okupowanych przez sowietów donosicielstwem trudnili się nie tylko Żydzi, donoszono także i na Żydów. Na uwagę zasługuje następująca relacja: pośród deportowanych przez NKWD obywateli polskich aż 30% stanowili Żydzi, przy tym na polskich ziemiach wschodnich zamieszkiwało 11% obywateli polskich narodowości żydowskiej. Nie wolno zapominać o koszmarze donosicielstwa w półwieczu peerelowskiego terroru. Ofiarami komunistycznego terroru stawali się zwykli obywatele polscy, bez względu na ich narodowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol w. to sie nazywa sprawiedliwosc: IP: *.sympatico.ca 30.04.03, 02:51 primo - wiejski funkcjonariusz kultu zydowki z bekartem splodzonym rzekomo przez samego jehowe, zydowskiego bozka; secundo - funkcjonariusz jest zawzietym zydozerca i rzadzi ciemnymi owcami w prawdziwym polskim zaglebiu antysemityzmu; tertio - funkcjonariusz umiera, czyli idzie na lono abrahama, zyda strasznego, a na pogrzeb przyjezdza gwalciciel klerykow przed ktorym polski wymiar sprawiedliwosci zupelnie padl i sie rozklapnal. taka to prymitywna banda rzadzi teraz tym watykanskim folwarkiem, zwanym kiedys polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziek Re: to sie nazywa sprawiedliwosc: IP: *.proxy.aol.com 30.04.03, 07:55 Do Karola W.. Natychmiast wez leki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koviak Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.wsz.am.poznan.pl 30.04.03, 11:39 Gość portalu: HS napisał(a): > Alez sie ks dziekan zdziwi na Sadzie Ostatecznym! Alez sie > bedzie smazyl za wszstkie klamstwa i niegodziwosci! No nie masz zupełmie racji, przecież jednym ze znalezisk w zgliszczach stodoły był.....Pomnik W.I. LENINA. Tak więc wątek wykonania wyroku na szubrawcach z NKWD jednak był. Jaka to prawda gdy pojawiaja sie poważne przemilczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: 144.173.117.* 30.04.03, 13:52 Gość portalu: Koviak napisał(a): > No nie masz zupełmie racji, przecież jednym ze znalezisk w > zgliszczach stodoły był.....Pomnik W.I. LENINA. Tak więc wątek > wykonania wyroku na szubrawcach z NKWD jednak był. Jaka to > prawda gdy pojawiaja sie poważne przemilczenia? Koviak... a to sie zdziwiles tym pomnikiem... a juz w procesie w latach 50 dokladnie opisano jakto Zydom kazano niesc ten pomnik... zreszta nie tylko w Jedwabnem. Watek wyroku na szubrawcach z NKWD mowisz... a i owszem, tylko ze bez sadu, stosujac odpowiedzialnosc zbiorowa i mordujac niwinnych ludzi, najczesciej na podstawie niesprawdzonych przeslanek, wiary a nie faktow... rowniez dzieci (dzieci pewnie byly najgorszymi szubrawcami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.tele2.pl 30.04.03, 14:13 Wyrok? Na szubrawcach? A słyszał Pan, Panie kolego, że w zgliszczach stodoły wśród innych szczątków znaleziony były zawiązki ząbków niemowlęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: Pogrzeb proboszcza z Jedwabnego IP: *.proxy.aol.com 30.04.03, 19:35 Gość portalu: HS napisał(a): > Alez sie ks dziekan zdziwi na Sadzie Ostatecznym! Alez sie > bedzie smazyl za wszstkie klamstwa i niegodziwosci! HS, masz szczescie ze za glupote nie ma kary. Odpowiedz Link Zgłoś