Dodaj do ulubionych

W jakim stopniu Polacy sa winni

16.04.07, 17:07
pogromowi Żydów na ziemiach polskich podczas II wojny światowej?

co powinnam przeczytać, żeby się dowiedzieć całej prawdy?

z góry dziękuję za linki do lektur

psychopaci, antysemici i klony asienki62 nie sa w tym watku mile widziane
Obserwuj wątek
    • naura W ogromnym stopniu, rzecz jasna - a może 16.04.07, 17:22
      wyłącznie Polacy są winni?
    • piotrgdansk6 Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 17:28
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20070213&id=my14.txt
    • bio.mum prosiłam 16.04.07, 17:28
      piotrgdansk6 napisał:

to nie jet prośba skierowana do antysemitów.

• piotrgdansk6 Jak przewidywałem: nie dziękujesz i jest bluzg ;) 16.04.07, 17:29
        Cytowany Gontarczyk nie jest antysemitą. Nowaka co prawda oskarżano, ale z
        dowodami na nienawiść kiepściutko.
        • bio.mum jaki bluzg? 16.04.07, 17:31
          piotrgdansk6 napisał:

> Cytowany Gontarczyk nie jest antysemitą. Nowaka co prawda oskarżano, ale z
          > dowodami na nienawiść kiepściutko.
          >

grzecznie ci podziękowałam. ja nie mam takich ciągat, żeby wysyłac antysemitów
          takich jak nowak do komór gazowych.
          • piotrgdansk6 "Ty rasistko"! 16.04.07, 17:33
            To nie bluzg twoim zdaniem? Bo chyba nie jesteś rasistką? Ja np. nie jestem więc
            takie bluzgi sobie wypraszam.

> grzecznie ci podziękowałam. ja nie mam takich ciągat, żeby wysyłac antysemitów
            > takich jak nowak do komór gazowych.

A co, Nowak ma?
            • piotrgdansk6 Re: "Ty rasistko"! 16.04.07, 17:47
              Chyba, że z tymi obozami pijesz do kłamliwej sygnaturki tego kapusia
              pozerskiego. Wtedy polecam wątek źródłowy:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=57412518&v=2&s=0 ;)
              • pozarski Re: Ty rasisto! 16.04.07, 21:21
                Nic ci nie pomoze to kablowanie esbeklecho.Juz wiekszosc normalnych ludzi na FK
                sie na tobie,smieciarzu,poznalo.
        • piotrgdansk6 A taka Żyndul na stówę już antysemitką nie jest 16.04.07, 17:32
          "Pamiętać przy tym należy o tym, co zaakcentowała o wiele uczciwsza od Całej
          autorka zbliżona do Żydowskiego Instytutu Historycznego Jolanta Żyndul, pisząc
          (op. cit., s. 44), iż: "Największe rozmiary przybierały zajścia, których punktem
          wyjścia było zamordowanie Polaka przez Żyda"."
      • kika113 Re: prosiłam 16.04.07, 17:36
        Były tez i takie pogromy, możliwe że odpowiedzialność za nie zrzucana jest
        przez nadgorliwych "historyków" na Polaków
        "W maju 1905 roku w Warszawie doszło do wydarzenia zwanego pogromem alfonsów.
        Zaczęło się od awantury na żydowskim ślubie, w którym uczestniczył znany
        sutener Saul Żytnicki. Weselna kłótnia przerodziła się w miejską awanturę.
        Żydowscy robotnicy uzbrojeni w kije, noże, a nawet rewolwery napadli na
        kawiarnię na rogu Siennej i Zielnej. Grupy mężczyzn od 200 do 400 osób przez
        trzy dni przeczesywały kamienice od Marszałkowskiej do Przyokopowej. Robotnicy
        wdzierali się do domów publicznych, mieszkań prostytutek i stręczycieli.
        Rozbito 150 mieszkań, ucierpiało 176 osób, 31 trafiło do szpitala, a pięć
        zmarło. Podobne napady miały miejsce w Lublinie i Łodzi.

Amerykański badacz zajmujący się tą problematyką uważa, że inicjatorką
        rozprawienia się z sutenerstwem była żydowska partia socjalistyczna Bund, która
        chciała w ten sposób położyć kres powszechnemu mniemaniu, że to głównie Żydzi
        są odpowiedzialni za handel żywym towarem."
        • piotrgdansk6 A ile w tym było prawdy? 16.04.07, 17:39
          kika113 napisała:

> że inicjatorką
          > rozprawienia się z sutenerstwem była żydowska partia socjalistyczna Bund, która
          >
          > chciała w ten sposób położyć kres powszechnemu mniemaniu, że to głównie Żydzi
          > są odpowiedzialni za handel żywym towarem."

O tym więcej w tym samym artykule ;)

kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3859153.html
    • t-800 Na pewno w większym niż Hitler i Niemcy 16.04.07, 17:31
      Link do lektur: www.gazetawyborcza.pl
      • bio.mum prosiłam, zeby antysemici 16.04.07, 17:32
        t-800 napisał:

> Link do lektur: www.gazetawyborcza.pl

dali sobie spokój

was nie pytam
        • t-800 Re: prosiłam, zeby antysemici 16.04.07, 17:34
          Ja nie jestem antysemitą. Aczkolwiek zdarza mi się nazwać Żyda Żydem.
          • bio.mum Zdarza ci się też puścić bąka 16.04.07, 17:36
            t-800 napisał:

> Ja nie jestem antysemitą. Aczkolwiek zdarza mi się nazwać Żyda Żydem.

i to jest ludzkie. najgorsze, że pokazujesz palcem na kolegę, że to on zrobił.
            nie ma dla mnie nic bardziej obrzydliwego.
            • t-800 Projekcjonujesz. Nie będę się zniżał do Twego... 16.04.07, 17:38
              ... poziomu. Wybacz i zrozum (choć to wydaje się w Twoim wypadku nieosiągalne).

EOT
          • incognitto Re: prosiłam, zeby antysemici 16.04.07, 19:07
            t-800 napisał:

> Ja nie jestem antysemitą. Aczkolwiek zdarza mi się nazwać Żyda Żydem.

:)))))))))
    • l.o.r.t.e.a Co rozumiesz przez pojęcie "pogrom"? Szoach czy 16.04.07, 17:32
      incydent w rodzaju Jedwabnego? Bo wraziłaś się wyjątkowo nieprecyzyjnie.
      • bio.mum umiesz czytać? 16.04.07, 17:33
        l.o.r.t.e.a napisał:

> incydent w rodzaju Jedwabnego? Bo wraziłaś się wyjątkowo nieprecyzyjnie.

ciekawe,że to własnie antysemici zlecieli się jak muchy do ..miodu.
        • l.o.r.t.e.a Dyskusja w której wyzywasz wszystkich na samym 16.04.07, 17:35
          wstępie od antysemitów nie ma sensu. Dziękuje.
          • bio.mum proszę:-) 16.04.07, 17:37
            l.o.r.t.e.a napisał:

> wstępie od antysemitów nie ma sensu. Dziękuje.

Nie wszystkich. Po prostu antysemitów mam na szaro i nie trudno mi was
            zlokalizowac.

zasłuzyłes sobie, nie moja wina.
    • allspice Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 17:36
      Nie są winni.Przez całe wieki żyli na jednej ziemi wzajemnie pomagając sobie.
      Nazizm i wojna spowodowały ogromną tragedię,po której nie potrafimy juz na tej
      ziemi spokojnie w symbiozie żyć.Niestety:(
      • bio.mum Re: mnie też uczyli w szkole, że w ogóle nie są wi 16.04.07, 17:39
        allspice napisała:

> Nie są winni.Przez całe wieki żyli na jednej ziemi wzajemnie pomagając sobie.
        > Nazizm i wojna spowodowały ogromną tragedię,po której nie potrafimy juz na
        tej
        > ziemi spokojnie w symbiozie żyć.Niestety:(

nni. tylko dziwne jest to, że po wojnie, w 1946 roku większosc Żydów uciekła z
        polski w obawie przed kolejnymi represjami. Kokietowali? Kogo?
        • allspice Re: mnie też uczyli w szkole, że w ogóle nie są w 16.04.07, 17:44
          bio.mum napisała:

> allspice napisała:
          >
          > > Nie są winni.Przez całe wieki żyli na jednej ziemi wzajemnie pomagając so
          > bie.
          > > Nazizm i wojna spowodowały ogromną tragedię,po której nie potrafimy juz n
          > a
          > tej
          > > ziemi spokojnie w symbiozie żyć.Niestety:(
          >
          >
          > nni. tylko dziwne jest to, że po wojnie, w 1946 roku większosc Żydów uciekła
          z
          > polski w obawie przed kolejnymi represjami. Kokietowali? Kogo?

Nie wszyscy uciekli,a własciwie opuścili Polskę.Niektorzy utworzyli UB...ale to
          juz inna historia:(
          • bio.mum możesz jasniej? 16.04.07, 17:46

>
            > Nie wszyscy uciekli,a własciwie opuścili Polskę.Niektorzy utworzyli UB...ale
            to
            >
            > juz inna historia:(

UB-ecy to w wiekszosci Zydzi. Dbrze zrozumiałam?
            • allspice Re: możesz jasniej? 16.04.07, 19:24
              bio.mum napisała:

>
              > >
              > > Nie wszyscy uciekli,a własciwie opuścili Polskę.Niektorzy utworzyli UB...
              > ale
              > to
              > >
              > > juz inna historia:(
              >
              >
              > UB-ecy to w wiekszosci Zydzi. Dbrze zrozumiałam?

Obejrzyj wystawy,które sa lub były w róznych polskich miastach pt"Twarze
              bezpieki".Obok zdjęc były krótkie noty biograficzne.Wiele nazwisk wskazywało na
              pochodzenie,inne zostały zmienione. Ale jedno nazwisko znaja wszyscy Polacy;
              To nazwisko Jakuba Bermana.
        • kika113 Re: mnie też uczyli w szkole, że w ogóle nie są w 16.04.07, 17:44
          Pojechali do swojej Ziemi Obiecanej, gdyż odzyskali swoje państwo.
        • woda.woda Dokąd mieli wrócić z obozów? 16.04.07, 17:47
          Ich domy zajęli chrześcijanie, większość rodzoin wymordowano, dobytek
          rozkradziono.
          Wyjechali więc - do Europy, Ameryki, Azji - tak bogacąc europejską, amerykańską
          i azjatycką naukę, kulturę i biznes.
          • kika113 Re: Dokąd mieli wrócić z obozów? 16.04.07, 17:52
            Dom mojej rodziny na wschodzie zajęli białorusini prawosławni, czy mam ich
            atakowac za to do końca swiata?
            • bio.mum pytał cię ktoś? 16.04.07, 17:52
              kika113 napisała:

> Dom mojej rodziny na wschodzie zajęli białorusini prawosławni, czy mam ich
              > atakowac za to do końca swiata?
              • kika113 Re: pytał cię ktoś? 16.04.07, 17:55
                Moja rodzina została z Sybiru repatriantami na Wybrzezu i też zajęli czyjś dom,
                bo takie sa powojenne losy ludzkie tylko wy egocentrycznie postrzegacie
                rzeczywistość.
                • woda.woda Re: pytał cię ktoś? 16.04.07, 17:57
                  A co twoja rodzina zrobiła, gdy wrócili z wojennej tułaczki prawowici
                  właściciele domu, który zajęli? Zatrzasnęli prawowitym właścicielom drzwi pred
                  nosem?
                  • kika113 Re: pytał cię ktoś? 16.04.07, 18:02
                    Moja rodzina nie wróciła z Sybiru do swojego domu tylko przyjechała do Polski,
                    na Wybrzeże mieszkała z niemieckim włascicielem przez jakiś czas, a on wyjechał
                    do Niemiec. Takie były losy ludzkie po wojnie.
                    • woda.woda Re: pytał cię ktoś? 16.04.07, 18:08
                      Rozumiem. Twój przykład jest więc nie na temat - bo Żydzi wracali do swoich
                      domów, które były już zajęte przez obcych ludzi.
            • woda.woda Jesteś Żydówką? 16.04.07, 17:53
              O ile rozumiem, bio mum pyta o Żydów.
              • kika113 Re: Jesteś Żydówką? 16.04.07, 17:57
                a ty rasistka?
        • socjalliberal Re: mnie też uczyli w szkole, że w ogóle nie są w 16.04.07, 17:57
          No, jeszcze ich trochę było, do reszty do po 1968 wyjechali.
          No ale zaraz też, po wojnie mieliśmy pogrom kielecki i inne, no i mieli gdzie
          uciekać: utworzenie Państwa Izrael.
    • socjalliberal Tu może coś ciekawszego wypatrzysz: 16.04.07, 17:46
      www.niniwa2.cba.pl/index_raport.html
      I w ogóle cała ta stronka. Tylko jednak mam pewne wrażenie, że może być trochę
      nieobiektywna 'w drugą stronę' - ale nie czytałem tego zbyt dokładnie, ani
      wszystkiego.
      • bio.mum uffff..nawet nie wiesz jak się cieszę, że jesteś.. 16.04.07, 17:46
        socjalliberal napisał:

> www.niniwa2.cba.pl/index_raport.html
        > I w ogóle cała ta stronka. Tylko jednak mam pewne wrażenie, że może być trochę
        > nieobiektywna 'w drugą stronę' - ale nie czytałem tego zbyt dokładnie, ani
        > wszystkiego.
        >
        • socjalliberal Do usług:) 16.04.07, 18:04
          Oglądałaś może wczoraj na jedynce taki film "Jakub kłamca"?
          Bardzo ciekawy, no i nie wywołał we mnie po obejrzeniu takiego niepokoju jak
          dzień wcześniej lista schindlera

Jeszcze coś znalazłem:
          en.wikipedia.org/wiki/W%C4%85sosz_pogrom
          en.wikipedia.org/wiki/Blue_Police
          W czasie II wojny światowej to o pogromach dokonywanych przez Polaków myślę że
          najwięcej info znajdziesz kiedy poszukasz o tym co się działo na Kresach
          Wschodnich po inwazji Hitlera na ZSRR - bo na zachodzie to Niemcy prześladowali
          Żydów i każdy to widział, a na wschodzie w międzyczasie wyobrażano sobie, że
          wszystkiemu winni są Żydzi... i jak wkroczyli Niemcy, to wiadomo co się stało na
          Litwie, albo na Ukrainie w Babim jarze - w Polsce może nie na taką skalę, ale
          właśnie Wąsosz i Jedwabne to przykłady
          • bio.mum dwie przywry mnie zaatakowały:-)) 16.04.07, 18:07
            socjalliberal napisał: jedna zakonnica, a druga nie do...spelniona..ale cięte
            jak prawdziwe komarzyce:-)))))))))))
          • bard333 Ależ ty bredzisz, jak zwykle.. 16.04.07, 19:37
            Idź sie chłopcze ucz, bo nie zdasz matury, nadzieja dla ciebie że nie zdajesz z historii...
            • off_nick Re: Ależ ty bredzisz, jak zwykle.. 16.04.07, 19:43
              bard333 napisał:

> Idź sie chłopcze ucz, bo nie zdasz matury, nadzieja dla ciebie że nie zdajesz
              z
              > historii...

No i popatrz Pan złota wie najlepiej.
            • socjalliberal No jak zacznę gadać o 16.04.07, 21:09
              politycznej poprawności i wszechświatowym spisku żydowskim to na pewno zdam:)))

Wybacz, ale jeszcze ministrem edukacji nie jesteś - i dobrze, bo spiski to ja
              wszędzie widziałem jako 8-latek :))) Nie martw się, dojrzejesz
    • silesius.monachijski001 [...] 16.04.07, 17:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kika113 Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 18:08
      też się miałam nie odzywać, co mnie podkusiło? Znając spłodzone wcześniej przez
      nią wątki :)
    • goldenwomen Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 19:25
      www.podprad.knp.lublin.pl/ poszukaj w dziale pn. ARCHIWUM
      • goldenwomen Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 17.04.07, 10:17
        www.polonica.net/ tu poszukaj

GIWI nie wiem czemu kasujesz posty powolujace sie na polonica.pl - im wiecej
        kasujesz tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze oni pisza prawde a Ty tej
        prawdy bronisz za cene swojej reputacji. Warto chociaz? Polacy chcą WIEDZIEĆ a
        nie tylko wierzyc .pozdrawiam
    • douglasmclloyd Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 19:27
      Pierwszy marsz zywych. Reporterka rozmawia z mloda Zydowka. Zydowka jest poruszona:

- Jak moglo do tego dojsc, tyle ludzi tu miszkalo, dlatczego nikt nic nie zrobil.

- A ty co bys zrobila.

- Nie wiem, ale cos bym zrobila.

- Ale co?

- Nie wiem, ale cos bym zrobila.

Dzis ma szanse zrobic cos dla Palestynczykow. Z pewnoscia wie co zrobic.
    • bard333 Ech Mum znowu rozczarowujesz... 16.04.07, 20:01
      Ile złej woli trzeba mieć (braku inteligencji nie chcę Ci wytykać) by zadac takie pytanie...??!!!

Przez setki lat zylismy wspólnie i różnie bywało w naszej historii, ale na pewno jako pierwszy naród zaakceptowaliśmy Żydów u siebie, wielu z nich jest naszymi bohaterami narodowymi, autorami książek które czytamy, etc...

PO prostu obywatelami Polski. Przecież sobie nawet nie możesz wyobrazic tamtych czasów, gdzie w każdej chwili mógł przyjść do ciebie Niemiec i bezkarnie wyrzucić z domu lub zastrzelić. Codzienne łapanki na ulicach, w których polowano na przechodniów bez podziału na narodowość. Miliony rodzin polskich, żydowskich i innych które żyły w naszych granicach straciły cały dobytek, musiały porzucac swoje domy i jechać z małymi dziecmi nie wiadomo dokąd.

Pomyśl jakbys teraz musiała pojechać ze swoim Bogu ducha winnym dzieckiem, ze 2 tyiące kilometrów na wschód, o mężu nie miałabyś żadbych informacji itd...

I w tym wzystkim znaleźli sie jeszcze ludzie, którzy Żydów (a może po prostu swoich sąsiadów)ukrywali mimo grożącej im kary śmierci.

A ty teraz śmiesz po tylu latach, wielu cierpieniach i ofiarach stawiac takie pytanie???!!!

W czym jesteśmy winni, że Niemcy rozpętały IIWS, w czym jestesmy winni że zakładali KLe i getta? No powiedz mi prosze w czym.

I żeby nie było, nie dzielę ludzi na Żydów i "nieŻydów", wogóle nie robie żadnych podziałów, każdy jest równy...
    • gniewko_syn_ryba Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 20:01
      bio.mum napisała:

> psychopaci,

To co TY tu robisz ?... ;-PPP

> antysemici i klony asienki62 nie sa w tym watku mile widziane

Równie dobrze mogłabyś założyć wątek "Czy komunizm jest najlepszym systemem
      społecznym na świecie ?" i zabronić udziału w dyskusji niekomunistom... ;-P
      Odnoszę bowiem wrażenie, że chcesz tylko utwierdzić się w swoim przekonaniu, a
      nie poszerzyć wiedzę... Zatem zaproś emerytkę i majoneza, a innym podziękuj... ;-P
      • bard333 Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 20:04
        ooo... Choć raz mogę przyznac Ci rację...

A obwodnica jest w trakcie budowy...:))) hehehe... sam dzisiaj widziałem buldożery:) czyli tak jak mówilem.
        • gniewko_syn_ryba Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 20:20
          bard333 napisał:

> ooo... Choć raz mogę przyznac Ci rację...

Ale i tak ze mnie obślizły zielony lewak, nie ?... ;-P
          >
          > A obwodnica jest w trakcie budowy...:))) hehehe... sam dzisiaj widziałem buldoż
          > ery:) czyli tak jak mówilem.

Wiem - widzę to codziennie w drodze do pracy... Oczywiście południowa obwodnica
          Krakowa... ;-PPP
          • bard333 Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 20:46
            może nie oślizły...;))

to daleko siegasz wzrokiem... mozna rzec żes nie Gniewko, a Sokolo Oko...;))

• frank_drebin Zapytaj emerytke ona ci to "wlasciwie" naswietli 16.04.07, 20:41
      ;))))
      • off_nick Re: Zapytaj emerytke ona ci to "wlasciwie" naswie 16.04.07, 20:43
        frank_drebin napisał:

> ;))))

Właśnie , gdzie jest Emerytka?

Ona to ma kurna wiedzę.
        • frank_drebin Re: Zapytaj emerytke ona ci to "wlasciwie" naswie 16.04.07, 20:53
          Ostatnio pisala, ze emigruje. Chociaz ona tak srednio co drugi dzien ma inna
          wersje tego co robi i co robi jej wnuczek. Dlatego tez sadze, ze emerytka to
          grupa osob a nie jedna osoba. Zapomna miedzy soba jednej wersji aktualnego
          zyciorysu emerytki uzgodnic i czasem maja wpadki ;)
          off_nick napisała:

> frank_drebin napisał:
          >
          > > ;))))
          >
          >
          >
          > Właśnie , gdzie jest Emerytka?
          >
          > Ona to ma kurna wiedzę.
          >
          >
          >
          >
    • eres2 Re: W jakim stopniu Polacy sa winni 16.04.07, 21:35
      Podaję znane mi pozycje literatury historiograficznej traktujące o
      interesującej Cię kwestii:
      Marek Chodakiewicz: "Żydzi i Polacy 1918-1955". Biblioteka Frondy (2000).
      Marek Wierzbicki: "Polacy i Żydzi w zaborze sowieckim". Biblioteka Frondy
      (2001).
      Icchak Cukierman ("Antek"): "Nadmiar pamięci". PWN (2000).
      Anna Bikont "My z Jedwabnego". Wyd. Prószyński i S-ka (2004).
      Bernard Goldstein "The Stars Bear Witness" (USA), bądź wydanie niemieckie "Die
      Sterne sind Zeugen" ("Gwiazdy są świadkami") wyd. Deutscher Taschenbuch Verlag
      Dokumente. Ta ciekawa pozycja jeszcze nie została wydana w polskim tłumaczeniu.
      Pozdrawiam
      • off_nick gdzie jest autorka wątku? 17.04.07, 00:03
        eres2 napisał:

> Podaję znane mi pozycje literatury historiograficznej traktujące o
        > interesującej Cię kwestii:
        > Marek Chodakiewicz: "Żydzi i Polacy 1918-1955". Biblioteka Frondy (2000).
        > Marek Wierzbicki: "Polacy i Żydzi w zaborze sowieckim". Biblioteka Frondy
        > (2001).
        > Icchak Cukierman ("Antek"): "Nadmiar pamięci". PWN (2000).
        > Anna Bikont "My z Jedwabnego". Wyd. Prószyński i S-ka (2004).
        > Bernard Goldstein "The Stars Bear Witness" (USA), bądź wydanie
        niemieckie "Die
        > Sterne sind Zeugen" ("Gwiazdy są świadkami") wyd. Deutscher Taschenbuch
        Verlag
        > Dokumente. Ta ciekawa pozycja jeszcze nie została wydana w polskim
        tłumaczeniu.

tak się ciekawie zapowiadało.
        I co ?
        • goldenwomen Re: gdzie jest autorka wątku? 17.04.07, 12:52
          a to nie była czasem podpucha ze strony GW ? :)
          podalam autorce postu wiele linkow to GIWI powycinała je niemilosiernie i
          dlatego rano musiałam przejsc test za to ze rozrabiam na forum.GIWI od prawdy
          nie uciekniemy tnąc to i owo. Kto chce wiedziec i tak sie
          dowie :))))))))))))))))
    • czwarta.rzeczpospolita Re: To jest bardzo zlozone zagadnienie i nie 17.04.07, 03:27
      sposob odpowiedziec na to pytanie w paru slowach. Ani bez doglebnej znajomosci
      historii, zarowno krytcznego okresu, jak i okresu poprzedzajacego.

Pan Eres, ktorego posty czytam od kilku lat, i ktorego darze ogromnym
      szacunkiem, wydaje sie tutaj byc odsoba wysdoce kompetentna. Forum to jednak nie
      jest dobre miejsce do dyskusji tych spraw. Te sprawy trzeba dyskutowac w
      atmosferze powagi, bez wrzasku i obrzucania sie obelgami. Na Forum takiej
      atmosfery nie ma. Jesli juz, to na forach zamknietych.

Ponadto trzeba pamietac, ze "Polacy" to nie jest takie zypelnie jednolita
      zbiorowosc. Jest to narod silnie uwarstwiony, i niekoniecznie winy za jakies
      grzechy nalezy zwalac hurtowo na wszystkie warstwy. Ani zaslug pewnych ludzi
      przenosic hurtowo na wszystkich. A do tego ostatniego istnieje silna tendencja w
      Polsce. Rowniez do hurtowego przenoszenia zaslug w czasie. Czesto sie slyszy:
      "To MY udzielilismy gosciny Zydom 800 lat temu, a oni teraz na nas pluja"
      (czesciej nawet: "To my udzielili gosciny zydkom 800 lat temu, a one tera na nas
      plujom!"). Jacy "MY", jacy "MY" ja sie pytam?! Krol Kazimierz Wielki i jego
      poddani, nie zadni "MY".
      • goldenwomen Re: To jest bardzo zlozone zagadnienie i nie 17.04.07, 13:11
        www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=11510
        dopoki winnemu nie udowodni sie winy jest NIEWINNY .
    • wie.wior W jakim stopniu zydzi sa winni holokaustu? 17.04.07, 05:31
      Wjakim stopniu zydzi winni wymordowania setek tysiecy Polakow po wojnie przez
      NKWD i bezpieke?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka