Dodaj do ulubionych

Uwaga porządkowa!

02.05.07, 06:39
Wiemy, że projekt Referendum 2007 nie jest w smak ani kaczkom, ani ich
poplecznikom. Rozumiemy więc, że może on wśród nich budzić gorące negatywne
emocje. Kilku z nich nawet już dało im wyraz na tym forum. Dopóki przeciwnicy
referendum (ale uwaga! – dotyczy to też zwolenników) potrafią dyskutować w
miarę kulturalnie, zapraszamy do wymiany poglądów. Ale ostrzegamy, że nicki
ewidentnych chamów będą blokowane!

A teraz zapraszamy do konstruktywnej wymiany poglądów. Mile widziane
wszystkie podpowiedzi organizacyjne, ale i ostrzeżenia o zagrożeniach
– czyli jak uniknąć różnych wpadek! :-)
Obserwuj wątek
    • paczula8 Re: Uwaga porządkowa! 03.05.07, 09:36
      > A teraz zapraszamy do konstruktywnej wymiany poglądów.

skoro zapraszasz ... mój poglad przedstawiłam tutaj

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=61741966
      pozdarawiam
      paczula
      • taziuta Re: Uwaga porządkowa! 03.05.07, 20:12
        paczula8 napisała:

> > A teraz zapraszamy do konstruktywnej wymiany poglądów.
        >
        > skoro zapraszasz ... mój poglad przedstawiłam tutaj
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=61741966
        > pozdarawiam
        > paczula

Przepraszam za zwłokę, ale wylądowałem w lesie, na ochotnika, jeszcze.... :-)

Odpowiedź tam:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=61766771

Pozdrawiam,
        T.
        • taziuta Ciąg dalszy nastąpił, Paczula!... :-) 06.05.07, 14:33
          Paczula nie chciała pukać od zamkniętych drzwi, więc je otworzyliśmy! :-)

Generalnie, Paczulo, proponuję przenieść naszą dyskusję na forum
          Referendum2007, a póki co odpowiedziałem Ci tradycyjnie tam, i tu :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=61881296

paczula8 napisała:

> > 700.000 upodlonych przez nową lustrację ludzi, to wg mnie wystarczająco
          > > masowa skala, wg Ciebie nie?
          >
          > to co napisałes wyżej jest zwykłą manipulacją, bo pisząc o 'masowej ilości
          > ludzi upodlonych' zakładasz z góry, że lustracja jest upodleniem, a to
          > nieprawda... argument uważam za chybiony.

Ja to uważam za upodlenie, a ty masz inne zdanie.
          Przykro mi widzieć, że inaczej myślący to dla Ciebie manipulatorzy...

> > Przestępcy w rządzie, to wg mnie wystarczająca podstawa
          > > do rozwiązania parlamentu, który taki rząd wybrał!
          >
          > ...gdyby w tej chwili Lepper odwrócił sie od Kaczyńskiego, z dnia na dzień
          > stałby sie szanowanym i uczciwym politykiem, z którym mozna i trzeba
          > rozmawiac, a nawet sie przyjaźnić...

Jesteś pewna, że uważnie obserwujesz naszą scenę polityczną?
          Był już przecież moment, gdy Lepper pierwszy raz wyszedł z koalicji, kiedy
          proponował PO i SLD utworzenie nowej koalicji, ale PO nie skorzystało z jego
          oferty. Z przestępcami po drodze PiS-owi, ale nie PO! :-)

> > Na co czekać? Aż zaczną nas, tj. swoich
          > > przeciwników politycznych wsadzać do ciupy?!

> A to zdanie tłumaczy wszystko:) bo po pierwsze wyraźnie pokazuje, ze motorem
          > Waszych działań jest strach o to, ze 'wsadza was do ciupy' !!!

Może to i strach, ale mając p. Ziobro za prokuratora generalnego i jego
          pokazowe zatrzymania i następnie "po cichutku" zwolnienia, jest się czego bać.
          Dwa lata ich rządów za chwilę miną, a więcej prawdziwych afer zostało wykrytych
          za czasów SLD!
          A dzisiaj rządzący rządzą się nadal obsesjami...

> a po drugie przyznajesz, ze akcja jest prowadzona przez politycznych
          > przeciwników Kaczyńskich, inaczej mówiąc 'frustratów z kwalifikacjami'
          > (by Michnik po drobnej przeróbce).

Jak na to wpadłaś?!
          Jeśli obywatel, który głosował na PD to polityczny przeciwnik Kaczyńskich,
          to ok, ale dlaczego nazywasz mnie frustratem z kwalifikacjami? :-)

> Taziuta, im dłużej Cie czytam tym bardziej upewniam sie, że zarzuty
          > postawione w pismie sa wydumane i mało istotne, tak naprawdę chodzi tu
          > o uwalenie legalnie wybranego rządu, zanim ten rząd zrealizuje swój program
          > wyborczy, czyli przeprowadzi lustracje, dekomunizację, odbierze byłym ubekom
          > przywileje, rozbije 'sitwę', zlikwiduje korupcję, a 'małych kretaczy' wsadzi
          > do ciupy ...

Ten rząd tylko o tym gada, a wcale tego nie realizuje, natomiast samym gadaniem
          potrafi wyrządzić więcej szkody (patrz załamanie programu transplantologii) niż
          dobrego...
          Natomiast Twój język wskazuje na chęć zdyskredytowania legalnej akcji.
          Bo tak jak ten rząd jest legalny, tak samo i nasza akcja taką jest!
          Więc proszę nie przedstawiaj jej jako jakiegoś złowieszczego zamiaru z ukrytą
          intencją. My tej intencji nie ukrywamy - zgodnie z prawem chcemy odwołania
          rządu, który został wybrany zgodnie z prawem i jeśli nam się nam uda,
          to nadal (niestety) zgodnie z prawem będzie rządził...

> > Co do prezydenta, to okazuje on zerowy szacunek dla autorytetów.
          > > Gorzej, on je świadomie niszczy. Tj., chciałby, ale jest na to za "malutki"!

> a tak w ogóle, to czyj autorytet Kaczyński zniszczył?

Przecież piszę, że Lech Kaczyński jest na to za malutki. Kundelki mogą sobie
          szczekać na brytany, ale ich nie przegonią z podwórka...

> i jak się ma 'okazywanie zerowego szacunku autorytetom', co jest rzecza
          > wzgledna, do profanacji grobów przez pijanego Kwasniewskiego?

No tak, pijany Kwaśniewski będzie jeszcze długo usprawiedliwiać małość
          charakteru następcy...

> Sorry, ale ja nie popieram Geremka, Mazowieckiego, Kwaśniewskiego i innych
          > ludzi olewajacych prawo.

Różnimy się w opinii kto tu olewa prawo, jeśli chodzi o lustrację.
          Poczekajmy z tym na wyrok TK, ok? :-)

Ale nie zaprzeczysz, że Lech Kaczyński nie wykonał prawomocnego wyroku sądu i
          nie przeprowił Wachowskiego. ABW, zamiast tego, wzięła się za Wachowskiego.
          I znowu chodzi on na wolności. Ups, to może przyjedzie go przeprosić,
          skoro nie da się udowodnić, że to przestępca?

> > Kuriozalne jest tłumaczenie dzisiejszego szamba tym, że drzewiej też tak
          > > bywało.

> Kuriozalne jest twierdzenie, że dzisiaj mamy do czynienia z szambem.
          > Rzeczywiście nie wszystko sie Kaczyńskim udaje, jest sie do czego przyczepić,
          > ale jesli obecna sytuacje nazywasz szambem to jakiego okreslenia uzyłbys w
          > stosunku do IIIRP i PRL-u?

Jezu! Znowu to samo! Dyskutujemy o błędach dzisiejszej władzy i dlaczego należy
          jak najszybciej doprowadzić do nowych wyborów, a nie o tym jak dawniej źle
          bywało.

> BTW na blogu Kataryny znalazłam ciekawą myśl, która pozwole sobie tu
          > przytoczyć:
          > 'Jeśli ktoś nie rozumie dlaczego tak nerwowo, by nie powiedzieć histerycznie,
          > reaguję na każdy ruch na scenie politycznej mogący przybliżyć powrót
          > postkomunistów wyjaśniam, że głównie dlatego, że nie potrafię sobie wyobrazić
          > Marka Jurka opowiadającego w mediach o tym, że czuje się zagrożony po tym jak
          > nagadał na Kaczyńskiego. To właśnie ta pozornie drobna różnica między
          > irytująco czasami nieudolną partią polityczną a gangsterską sitwą. ...

> pod słowami Kataryny mogłabym sie podpisac obiema rekami (przy okazji -
          > Kataryna dzieki! fajnie, ze jestes;))

Nie czytam Kataryny, nie mam czasu na czytanie wszystkich obsesjonatów.
          Niczym specjalnym się od siebie nie różnią. Jak dla mnie to są ciut
          ograniczeni, tj. ograniczają się do jednego tematu - bolszewika goń, goń, goń,
          tyle że bolszewika dawno już niet! :-)

> Jak widze podstawowa róznica miedzy nami to całkowicie inna ocena
          > przeszlości.

Po raz pierwszy w pełni się z Tobą zgodzę! :-)))

> > Podaj mi proszę przykład niewykoania wyroku sądowego przez prezydenta
          > > Kwaśniewskiego. Podaj proszę przykład złamania przez niego prawa?
          > > Brak, ups, czyli to była/jest tylko podła propaganda prawiczków?
          >
          > 1. kłamstwo w sprawie wykształcenia,

Nadmuchane do niebotycznych rozmiarów niedopowiedzenie. I to ma być
          przestępstwo? To tak samo Lech Kaczyński jakoś nie protestuje jak go różni
          przypochlebcy nazywają profesorem, a taki z niego profesor jak ja Ziuta! :-)

> 2. zatajenie informacji o przestępstwie (patrz korupcyjna propozycja Rywina),
          > ba! ta wiedza nie przeszkadzała Kwaśniewskiemu w utrzymywaniu kontaktów z
          > przestępca ... eee dalej nie mam siły wyliczać, bo oczy mi sie zamykaja,
          > jesli

Kwestia interpretacji. Wiedział, że o wszystkim wie premier i minister
          sprawiedliwości, czyli o czym miał ich informować? To się wg Ciebie nazywa
          zatajenie? Tak jak to przedstawiasz, to się wg mnie nazywa manipulacja! :-)

> to Ci nie wystarczy, daj znac ... jutro dopisze więcej :)

Jeśli to były główne argumenty w obronie Lecha Kaczyńskiego i jego układu,
          to współczuję...

> Dobranoc Taziuta.

Miłego dnia Paczula! :-)
          • paczula8 Re: Ciąg dalszy nastąpił, Paczula!... :-) 06.05.07, 23:20
            taziuta napisał:

> Paczula nie chciała pukać od zamkniętych drzwi, więc je otworzyliśmy! :-)

otworzyliście je z mojego powodu? noo to sie wzruszyłam ...;))

> Generalnie, Paczulo, proponuję przenieść naszą dyskusję na forum
            > Referendum2007, a póki co odpowiedziałem Ci tradycyjnie tam, i tu :-)

dziękuję za propozycję, przemyślę ją ... a póki co, spróbuje sie zmierzyć z
            Twoim tekstem ...

zatem do przeczytania Taziuta;)
            • paczula8 Taziuta, odpowiedziałam ...:) 07.05.07, 01:28
              ale jednak tam :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=61926570
              wydawało mi sie, że Twój wątek opada, więc postanowiłam go podbić, mam
              dadzieję, że doceniasz mój gest ;))
              a tak naprawde, to nie czuję się tutaj zbyt dobrze, chyba mam jakies resztki
              instynktu samozachowawczego...;D
              • taziuta Re: Taziuta, odpowiedziałam ...:) 07.05.07, 19:25
                paczula8 napisała:

...
                > a tak naprawde, to nie czuję się tutaj zbyt dobrze, chyba mam jakies resztki
                > instynktu samozachowawczego...;D

Czemu, póki nie będziesz używać słów niecenzuralnych, możesz tu służyć jako
                maskotka, tj., chłopiec do bicia! :-)))
                • paczula8 Re: Taziuta :) 09.05.07, 11:43
                  > Czemu, póki nie będziesz używać słów niecenzuralnych,

ależ Taziuta, skad w ogóle takie przypuszczenie ...:)

ale ja tu w innej sprawie ... czy mógłbyś w wolnej chwili mi odpowiedziec ...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=61585393&a=62066403

pozdrawiam:)
                  paczula
    • ddyzma5 Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 15:12
      referendum2007 napisała:

> Wiemy, że projekt Referendum 2007 nie jest w smak ani kaczkom, ani ich
      > poplecznikom. Rozumiemy więc, że może on wśród nich budzić gorące negatywne
      > emocje.
      >
      Wybacz , ale nie trzeba być kaczkom, ani ich poplecznikiem, aby wiedzieć iż to
      co tu proponujesz , jest zaproszeniem do robienia bałaganu.
      To tylko pseudo demokraci myślą takimi kategoriami , które mają za zadanie
      wprowadzić chaos, i w miarę możliwości nie pozwolić pracować spokojnie rządowi
      wybranemu demokratycznie.
      >
      >Kilku z nich nawet już dało im wyraz na tym forum. Dopóki przeciwnicy
      > referendum (ale uwaga! – dotyczy to też zwolenników) potrafią dyskutować
      > w
      > miarę kulturalnie, zapraszamy do wymiany poglądów. Ale ostrzegamy, że nicki
      > ewidentnych chamów będą blokowane!
      >
      Ty mówisz o kulturze dyskusji, a sam masz oczywiście deficyt pod tym względem .
      Zamiast „chamów” mogłeś napisać np. userów łamiących regulamin.
      >
      > A teraz zapraszamy do konstruktywnej wymiany poglądów. Mile widziane
      > wszystkie podpowiedzi organizacyjne, ale i ostrzeżenia o zagrożeniach
      > – czyli jak uniknąć różnych wpadek! :-)
      >
      Dla prawdziwego demokraty, wpadką już jest propozycja takiego referendum.
      Jeszcze dużo wody musi upłynąć , zanim w Polsce ludzie zdadzą sobie sprawę, iż
      pod pretekstem demokracji opozycja stara się manipulować społeczeństwem.
      • taziuta Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 17:04
        ddyzma5 napisał:

> referendum2007 napisała:
        >
        > > Wiemy, że projekt Referendum 2007 nie jest w smak ani kaczkom, ani ich
        > > poplecznikom. Rozumiemy więc, że może on wśród nich budzić gorące negatywne
        > > emocje. ...

> Dla prawdziwego demokraty, wpadką już jest propozycja takiego referendum.
        > Jeszcze dużo wody musi upłynąć , zanim w Polsce ludzie zdadzą sobie sprawę,
        > iż pod pretekstem demokracji opozycja stara się manipulować społeczeństwem.

Zakładam, żeś genetycznym patriotą, bo tacy z reguły najlepiej wiedzą na czym
        polega prawdziwa demokracja... :-)
        • ddyzma5 Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 18:11
          taziuta napisał:

>
          >
          > Zakładam, żeś genetycznym patriotą, bo tacy z reguły najlepiej wiedzą na czym
          > polega prawdziwa demokracja... :-)
          >
          Złe założenie, ja nawet od 28 lat nie mieszkam w Polsce .
          Mieszkam w dojrzałej funkcjonującej zachodniej demokracji.
          W demokracji gdzie przeprowadzanie referendum które rzekomo ma za zadanie
          bronić demokracji . Referendum zwróconym przeciwko rządowi wybranemu w
          demokratycznych wyborach, było by nie możliwe. Po prostu było by śmiechem i
          widziane jako inwalidztwo umysłowe.
          Demokracja funkcjonuje i może się rozwijać tylko wtedy, gdy społeczeństwo
          rozumie podstawowe zasady tej demokracji. Jest dojrzałe do demokracji. I jest
          świadome potrzeby wyrzeczeń w imię tej demokracji.
          A wy podkopujecie dołki pod demokracją, i wydaje się wam iż jesteście
          demokratami.
          Zabawne, naprawdę zabawne. To tak jak kiedyś myśleli komuniści. Iż demokracja
          to forma rządów w której tylko oni mogą mieć koncesje do rządzenia.
          • taziuta Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 18:34
            ddyzma5 napisał:

...
            > A wy podkopujecie dołki pod demokracją, i wydaje się wam iż jesteście
            > demokratami.
            > Zabawne, naprawdę zabawne. To tak jak kiedyś myśleli komuniści. Iż demokracja
            > to forma rządów w której tylko oni mogą mieć koncesje do rządzenia.

Chcemy przyspieszonych wyborów, bo uważamy, że obecnie rządzący prowadzą nasz
            kraj na manowce. Co w tym sprzecznego z demokracją? Nie wolno nam zabierać
            głosu, w takiej (prawem nie zabronionej) formie w jakiej chcemy?!

Możesz próbować ośmieszać naszą formę protestu, czy ją dezawuować głupawymi
            porównaniami do systemu autorytarnego, oczywiście, ale stawiasz się w ten
            sposób, chcesz czy nie, po stronie obrońców mściwie nam panujących.

I ok., masz do tego prawo (każdy w demokracji ma prawo do głoszenia głupot!),
            tak samo jak my mamy prawo do naszego protestu! :-)
            • ddyzma5 Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 19:11
              taziuta napisał:

>
              > Chcemy przyspieszonych wyborów, bo uważamy, że obecnie rządzący prowadzą nasz
              > kraj na manowce. Co w tym sprzecznego z demokracją? Nie wolno nam zabierać
              > głosu, w takiej (prawem nie zabronionej) formie w jakiej chcemy?!
              >
              Myślisz jak anarchista, demokracja wymaga również wyrzeczeń.
              Rząd pracuje od niedawna , wyniki gospodarcze są nie złe.
              Niestety poprzednie rządy zdemolowały gospodarkę i społeczeństwo.
              W tak krótkim czasie nie da rady nikt wszystkiego naraz zmienić.
              Demokracja nie polega na tym iż trzeba zmieniać decyzje wyborców , bo Wy
              uważacie iż obecny rząd prowadzi Polskę na manowce.
              Tak wcale nie jest , ja mieszkam na zachodzie i czytam gazety. Są tylko
              odosobnione niewiele znaczące głosy przeciwko rządowi. Ale te głosy to jest
              produkt sprowokowany przez takich polskich polityków jak np.Geremek. To jest
              margines nic nie znaczący w opinii zachodu.
              Walka przeciwko obecnemu rządowi prowadzona jest również przez pisma lewicowe
              za granicą.- I w tym przepadku do tego przyczynia się polska dyplomacja , nie
              mogąca się pogodzić z wynikami wyborów.
              >
              > Możesz próbować ośmieszać naszą formę protestu, czy ją dezawuować głupawymi
              > porównaniami do systemu autorytarnego, oczywiście, ale stawiasz się w ten
              > sposób, chcesz czy nie, po stronie obrońców mściwie nam panujących.
              >
              Mylisz się, nie rozumiesz demokratycznych zasad. Prawdziwy demokrata po porażce
              poda rękę wygranemu . A ten zaprosi go do wspólnej pracy dla dobra Ojczyzny.
              Jest to coś w rodzaju aktu pojednania, aktu akceptacji zasad demokratycznych.
              Tyle razy to przeżyłem w dojrzałych demokracjach, w demokracjach kreujących
              postęp i rozwój.
              Obecny rząd ma wielką szansę przebicia się interesów polskich w salonach
              gospodarczych świata. Przebicia się jako partner gospodarczy, a nie jak było do
              taj pory jako piąte koło u wozu. Dlaczego nie dacie im szans?
              Obawiacie się czegoś ????
              Wydaje mi się iż macie trochę zamącone w głowach, w których jest już ziarno
              demokracji , ale nie może jeszcze wykiełkować.
              >
              > I ok., masz do tego prawo (każdy w demokracji ma prawo do głoszenia głupot!),
              > tak samo jak my mamy prawo do naszego protestu! :-)
              >
              >
              Demokracja to wola większości, a demokrata akceptuje tą wole .
              Demokracja to również akceptowanie innych ludzi , którzy nie są demokratami,
              albo takich jak Ty , którym się wydaje iż są demokratami.
              I dlatego masz prawo do wolności słowa i do protestów. Korzystając z
              demokratycznych form protestu , nie wynika jeszcze, iż ten kto korzysta jest
              demokratą.
              • taziuta Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 21:06
                ddyzma5 napisał:

> taziuta napisał:

> > Chcemy przyspieszonych wyborów, bo uważamy, że obecnie rządzący prowadzą
                > > nasz kraj na manowce. Co w tym sprzecznego z demokracją? Nie wolno nam
                > > zabierać głosu, w takiej (prawem nie zabronionej) formie w jakiej chcemy?!

> Myślisz jak anarchista, demokracja wymaga również wyrzeczeń.

Wyrzeczeniami ma być zgoda na sprowadzanie kraju na manowce?!
                Chyba nie zrozumiałem...

> Rząd pracuje od niedawna , wyniki gospodarcze są nie złe.
                > Niestety poprzednie rządy zdemolowały gospodarkę i społeczeństwo.

Sam sobie przeczysz. Aktualnie rządzący odziedziczyli prosperującą gospodarkę
                po poprzednikach. A teraz demolują gospodarkę i społeczeństwo!...

> W tak krótkim czasie nie da rady nikt wszystkiego naraz zmienić.

Na szczęście nie udało im się (jeszcze, w tak krótkim czasie) zrujnować
                gospodarki! :-)

> Demokracja nie polega na tym iż trzeba zmieniać decyzje wyborców , bo Wy
                > uważacie iż obecny rząd prowadzi Polskę na manowce.

Nikt nie zmienia niczyjej decyzji! To jest protest!
                Wygląda na to, że Ty niczego nie rozumiesz...

> Tak wcale nie jest , ja mieszkam na zachodzie i czytam gazety. Są tylko
                > odosobnione niewiele znaczące głosy przeciwko rządowi.

Jakie gazety czytasz?

> Ale te głosy to jest produkt sprowokowany przez takich polskich polityków
                > jak np.Geremek. To jest margines nic nie znaczący w opinii zachodu.

Hmm, nie wiedziałem, że jestem produktem Geremka! Dzięki za oświecenie! :-)

> Walka przeciwko obecnemu rządowi prowadzona jest również przez pisma lewicowe
                > za granicą.- I w tym przepadku do tego przyczynia się polska dyplomacja , nie
                > mogąca się pogodzić z wynikami wyborów.

Fotyga, która kieruje polską dyplomacją nie może pogodzić się z wynikami
                wyborów? Nie mów tego głośno, bo kaczki ją pogonią...

> > Możesz próbować ośmieszać naszą formę protestu, czy ją dezawuować głupawymi
                > > porównaniami do systemu autorytarnego, oczywiście, ale stawiasz się w ten
                > > sposób, chcesz czy nie, po stronie obrońców mściwie nam panujących.

> Mylisz się, nie rozumiesz demokratycznych zasad. Prawdziwy demokrata po
                > porażce poda rękę wygranemu . A ten zaprosi go do wspólnej pracy dla dobra
                > Ojczyzny.

Tia, umyka Ci tylko, że ten wygrany zapowiada, i nieudolnie (na szczęście)
                próbuje zrujnować dorobek ostatnich 17 lat. Umyka Ci, tak jak PiS-owi,
                że w tym czasie przeprowadziliśmy reformy wolnorynkowe,
                wstąpiliścmy do NATO i UE, a gospodarka kwitnie?

> Jest to coś w rodzaju aktu pojednania, aktu akceptacji zasad demokratycznych.
                > Tyle razy to przeżyłem w dojrzałych demokracjach, w demokracjach kreujących
                > postęp i rozwój.
                > Obecny rząd ma wielką szansę przebicia się interesów polskich w salonach
                > gospodarczych świata. Przebicia się jako partner gospodarczy, a nie jak było
                > do taj pory jako piąte koło u wozu. Dlaczego nie dacie im szans?
                > Obawiacie się czegoś ????

Co Ty powiesz? A mi się wydawało, że głównym zadaniem tego rządu jest
                zdezawuowanie dorobku ostatnich 17 lat, obalenie "fałszywych" autorytetów,
                rozliczenie przeszłości, dezubekizacja, lustracja i dowolny każdy jeszcze inny
                rodzaj zemsty na tych, którzy w porę się nie poznali na geniuszu braci! :-)
                A to wszystko po to aby się przebić do gospodarczych salonów świata?
                Hmm...

> Wydaje mi się iż macie trochę zamącone w głowach, w których jest już ziarno
                > demokracji , ale nie może jeszcze wykiełkować.

Właśnie zakiełkowało inicjatywą Referendum 2007, starszy braciszku! :-)

> > I ok., masz do tego prawo (każdy w demokracji ma prawo do głoszenia
                > > głupot!), tak samo jak my mamy prawo do naszego protestu! :-)

> Demokracja to wola większości, a demokrata akceptuje tą wole .
                > Demokracja to również akceptowanie innych ludzi , którzy nie są demokratami,
                > albo takich jak Ty , którym się wydaje iż są demokratami.
                > I dlatego masz prawo do wolności słowa i do protestów. Korzystając z
                > demokratycznych form protestu , nie wynika jeszcze, iż ten kto korzysta jest
                > demokratą.

Tia, jak protest jest skierowany przeciw ludziom, których Ty popierasz, to
                prostestujący na bank nie są demokratami! Wiele się od Ciebie można nauczyć,
                dzięki! :-)
                • ddyzma5 Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 21:49
                  taziuta napisał:

>
                  > Wyrzeczeniami ma być zgoda na sprowadzanie kraju na manowce?!
                  > Chyba nie zrozumiałem...
                  >
                  To może tak. Gdyby Leper został wybrany w wyborach zaakceptował bym to. Choć
                  uważam go za siłę destruktywną. Ale jako demokrata akceptuje wolę społeczeństwa.
                  A poza tym skąd Ty możesz wiedzieć iż ktoś sprowadza kraj na manowce ?
                  A skoro większość chce manowców, to musisz się z tym pogodzić.
                  To są zasady demokracji mój drogi.
                  >
                  >
                  > Sam sobie przeczysz. Aktualnie rządzący odziedziczyli prosperującą gospodarkę
                  > po poprzednikach. A teraz demolują gospodarkę i społeczeństwo!...
                  >
                  To jest czas w którym nowy rząd przejął władzę, czy to gospodarka prosperująca ?
                  members.chello.at/auto_glanz/
                  Zastanów się. Polska jest na ostatnim miejscu.
                  Zobacz jeszcze na to members.chello.at/auto_glanz/Polen_1.JPG
                  members.chello.at/auto_glanz/Polen_2.JPG
                  To też jest spuścizna poprzedniego rządu.
                  A obecnie pomału , ale idzie trochę lepiej.
                  >
                  >
                  > Na szczęście nie udało im się (jeszcze, w tak krótkim czasie) zrujnować
                  > gospodarki! :-)
                  >
                  Nie da się więcej gospodarki zrujnować jak to uczyniła liberalna polityka
                  Balcerowicza.
                  Populizm się skończył, a fakty leżą na stole. Od nich się nie ucieknie.
                  >
                  >
                  > Nikt nie zmienia niczyjej decyzji! To jest protest!
                  > Wygląda na to, że Ty niczego nie rozumiesz...
                  >
                  Nie bądź dzieckiem , protesty są robione po to aby w tym przypadku doprowadzić
                  do wcześniejszych wyborów. Z tym się opozycja wcale nie ukrywa.
                  >
                  >
                  > Jakie gazety czytasz?
                  >
                  Lewicowe i prawicowe. Ale tylko w lewicowych znajdziesz negatywne wzmianki.
                  Obecnie jest dużo napisane o tym iż Polacy potrafili się rozliczyć z
                  przeszłością polsko – radziecką, niemiecko – polską . A nie potrafią rozliczyć
                  przeszłości tych Polaków , co służyli komunistą i służbą specjalnym.
                  >
                  >
                  >
                  > Hmm, nie wiedziałem, że jestem produktem Geremka! Dzięki za oświecenie! :-)
                  >
                  Nie wiem czyim Ty jesteś produktem , to już Twoja sprawa gdzie Ty kształtujesz
                  swój światopogląd.
                  >
                  >
                  > Fotyga, która kieruje polską dyplomacją nie może pogodzić się z wynikami
                  > wyborów? Nie mów tego głośno, bo kaczki ją pogonią...
                  >
                  Niestety rząd polski powinien wymienić również polką dyplomacje, sabotuje ona
                  bowiem poczynania demokratycznego rządu polskiego.
                  >
                  > Tia, umyka Ci tylko, że ten wygrany zapowiada, i nieudolnie (na szczęście)
                  > próbuje zrujnować dorobek ostatnich 17 lat. Umyka Ci, tak jak PiS-owi,
                  > że w tym czasie przeprowadziliśmy reformy wolnorynkowe,
                  > wstąpiliścmy do NATO i UE, a gospodarka kwitnie?
                  >
                  Ty nazywasz to dorobkiem ?
                  Nie bądź zabawny do Eu polska wstąpiła by niezależnie od tego jaki byłby rząd.
                  To jest zasługa EU, iż wchłonęła już wszystkie kraje w europie.
                  >
                  > Co Ty powiesz? A mi się wydawało, że głównym zadaniem tego rządu jest
                  > zdezawuowanie dorobku ostatnich 17 lat, obalenie "fałszywych" autorytetów,
                  > rozliczenie przeszłości, dezubekizacja, lustracja i dowolny każdy jeszcze
                  inny
                  > rodzaj zemsty na tych, którzy w porę się nie poznali na geniuszu braci! :-)
                  > A to wszystko po to aby się przebić do gospodarczych salonów świata?
                  > Hmm...
                  >
                  Jesteś w błędzie , nie było żadnego dorobku 17 lat. Były tylko straty , co
                  możesz wyczytać z grafiki. members.chello.at/auto_glanz/
                  >
                  > Tia, jak protest jest skierowany przeciw ludziom, których Ty popierasz, to
                  > prostestujący na bank nie są demokratami! Wiele się od Ciebie można nauczyć,
                  > dzięki! :-)
                  >
                  Ja popieram demokracje , nie tych ludzi. Oni zostali w demokratyczny sposób
                  wybrani.
                  A ja akceptuje wyniki wyborów , niezależnie od tego co mi się podoba.
                  Ja wiem , iż Ty mnie nie zrozumiesz, masz jeszcze za małe doświadczenie w
                  demokracji.
                  Ale kiedyś zrozumiesz konieczność i potrzebę takiej akceptacji.

Albo Ty naprawdę już niczego nie możesz się nauczyć. Jesteś taki mądry , iż
                  potrafisz w ramach tej mądrości, zrobić sobie sam krzywdę.
                  Biedna ta Polaska z takimi pseudo demokratami.
                  • taziuta Re: Uwaga porządkowa! 08.05.07, 22:07
                    ddyzma5 napisał:

> taziuta napisał:

> > Wyrzeczeniami ma być zgoda na sprowadzanie kraju na manowce?!
                    > > Chyba nie zrozumiałem...

> To może tak. Gdyby Leper został wybrany w wyborach zaakceptował bym to. Choć
                    > uważam go za siłę destruktywną. Ale jako demokrata akceptuje wolę
                    > społeczeństwa.

Nie sądzę aby większość społeczeństwa chciała udziału Leppera w rządzie.
                    Nikt (nie większość!) się takiej koalicji nie spodziewał. Ja bym chciał,
                    aby ludzie jak najszybciej mogli poprzeć lub odrzucić taki układ. I tyle!

> > Na szczęście nie udało im się (jeszcze, w tak krótkim czasie) zrujnować
                    > > gospodarki! :-)

> Nie da się więcej gospodarki zrujnować jak to uczyniła liberalna polityka
                    > Balcerowicza.
                    > Populizm się skończył, a fakty leżą na stole. Od nich się nie ucieknie.

Pyszne! Populiści dorwali się do władzy, a Ty piszesz, że populizm się
                    skończył! Znaczy populiści przestają nimi być, po dorwaniu się do żłoba?
                    Hmm...

> > Nikt nie zmienia niczyjej decyzji! To jest protest!
                    > > Wygląda na to, że Ty niczego nie rozumiesz...

> Nie bądź dzieckiem , protesty są robione po to aby w tym przypadku
                    > doprowadzić do wcześniejszych wyborów. Z tym się opozycja wcale nie ukrywa.

Ja też wcale nie ukrywam, że o to właśnie chodzi. Chcemy wcześniejszych
                    wyborów, i wierzymy, że zmiotą one kaczki na śmietnik historii! :-)

I ciągle nie widzę, w czym moje pragnienia i akcja, którą współorganizuję,
                    miałyby być sprzeczne z zasadami demokracji. Przecież większość może nas wcale
                    nie poprzeć. Ale ja jestem za tym aby tej większości dać szansę się
                    wypowiedzieć! Ty wolałbyś, żeby cicho siedziała i biernie patrzyła co z nią
                    robią przestępcy, których do rządu wziął Kaczyński...

> > Fotyga, która kieruje polską dyplomacją nie może pogodzić się z wynikami
                    > > wyborów? Nie mów tego głośno, bo kaczki ją pogonią...

> Niestety rząd polski powinien wymienić również polką dyplomacje, sabotuje ona
                    > bowiem poczynania demokratycznego rządu polskiego.

Hej, z kim ja dyskutuję?! Sorki, ale czy Ty się dobrze czujesz?!

...
                    > Biedna ta Polska z takimi pseudo demokratami.

Co do Fotygi na stanowisku ministra spraw zagranicznych, i jej szefem na
                    stanowisku premiera RP, oraz jego bratem, prezydentem RP, to pełna zgoda! :-)
                    • ddyzma5 Re: Uwaga porządkowa! 09.05.07, 10:11
                      Nie sądzę aby prowadzenie tej dyskusji miał jakiś sens.

Skoro Ty twierdzisz że demokratycznie wybrany rząd trzeba obalić , bo oni nie
                      są demokratami.
                      A więc z tego wynika że według Ciebie ten rząd nie powinien posiadać koncesji
                      na rządzenie.
                      Dodatkowo twierdzisz iż protest jest skierowany do ludzi których ja popieram, a
                      ja mówię że popieram demokratyczną wolę narodu , niezależnie od tego kto będzie
                      wybrany przez naród.
                      To wydaje mi się że Ty nie masz zielonego pojęcia co to jest demokracja.
                      I wydaje mi się albo nie jesteś tego świadom , albo działasz celowo udając
                      tylko demokratę.

W takiej konstelacji dziękuję Tobie za wymianę zdań , która utwierdziła mnie
                      jeszcze mocniej w przekonani iż w Polsce niektóre siły polityczne , nie wiedzą
                      nic o demokracji. Albo wiedzą tyle co komuniści.
                      • krzyhacz Re: Uwaga porządkowa! 10.05.07, 21:54
                        ddyzma5 napisał:

> Nie sądzę aby prowadzenie tej dyskusji miał jakiś sens.
                        >
                        > Skoro Ty twierdzisz że demokratycznie wybrany rząd trzeba obalić , bo oni nie
                        > są demokratami.

Jedna podstawowa uwaga. Ta akcja polega nie na próbie zebrania 500 000 szabel by
                        ruszyć na parlament, tylko na zebraniu podpisów by, po zgodzie parlamentu (w
                        którym większość ma koalicja) móc poddać CAŁEMU społeczeństwu, będącemu według
                        konstytucji suwerenem, pod referendum pytanie czy odwołać prezydenta i
                        parlament. Czyli, o ewentualnym odwołaniu tychże nie zdecyduje grupka
                        uczestników tego forum , tylko minimum 50% uczestników głosowania w referendum,
                        pod warunkiem minimum 50% frekwencji. Jakbyś nie liczył oznacza to minimum 25%
                        uprawnionych do głosowania. Obecny rząd został wybrany przez około 10% uprawnionych.

> A więc z tego wynika że według Ciebie ten rząd nie powinien posiadać koncesji
                        > na rządzenie.
                        > Dodatkowo twierdzisz iż protest jest skierowany do ludzi których ja popieram, a
                        >
                        > ja mówię że popieram demokratyczną wolę narodu , niezależnie od tego kto będzie
                        >
                        > wybrany przez naród.

O to właśnie chodzi, by ponownie oddać głos "demokratycznej woli narodu",
                        niezależnie czy opowie się za, czy przeciw odwołaniu parlamentu i prezydenta.

> To wydaje mi się że Ty nie masz zielonego pojęcia co to jest demokracja.
                        > I wydaje mi się albo nie jesteś tego świadom , albo działasz celowo udając
                        > tylko demokratę.
                        >
                        > W takiej konstelacji dziękuję Tobie za wymianę zdań , która utwierdziła mnie
                        > jeszcze mocniej w przekonani iż w Polsce niektóre siły polityczne , nie wiedzą
                        > nic o demokracji. Albo wiedzą tyle co komuniści.

Całkowicie się z Tobą zgodzę, że niektóre siły w Polsce nie rozumieją czym jest
                        demokracja. Tyle, że widzę ich całkiem gdzie indziej. Na przykład tam gdzie są
                        ludzie grożący Trybunałowi Konstytucyjnemu przed wydaniem przezeń wyroku. Albo
                        tam gdzie wysoki urzędnik państwowy łamie jeden z fundamentów prawa jakim jest
                        domniemanie niewinności. Również tam, gdzie tworzy się przepisy odbierające
                        jedną z podstawowych wolności leżących u podstaw demokracji, czyli wolność
                        słowa, przez wydawanie zakazu publikowania.

Nie wiem w jakim to kraju demokratycznym żyjesz od 28 lat. Z tego co mówisz jest
                        to, któryś z krajów o wieloletniej, tradycji demokratycznej, gdzie ta demokracja
                        jest mocno ugruntowana. Dlatego tam nie trzeba tak mocno walczyć na co dzień o
                        utrzymanie tego ustroju. Inaczej jest tu, gdzie demokracja wróciła po 60 latach
                        nieobecności i mało kto z dziś żyjących pamięta jeszcze ostatni okres wolności.
                        Zresztą i tamta demokracja była dość kulawa, szczególnie po 1926 roku.
                        To powoduje, że wszyscy tak rządzący jak i obywatele muszą się demokracji uczyć
                        od nowa. Pisałeś wcześniej o tym, że w dojrzałej demokracji przegrani i wygrani
                        podają sobie po wyborach dłonie i pracują dalej dla dobra państwa. Ale czy to
                        nie PiS, co rusz agresywnie atakuje opozycję, rzuca pomówienia pod kierunkiem
                        "wiadomych środowisk" o "trudne do opisania, niezwykle ciężkie nadużycia, żeby
                        nie powiedzieć zbrodnie" opierając się na "porażających materiałach", których
                        jednak nie ujawnia? Czy to nie ten rząd zarzuca wszystkim przeciwnikom, że są w
                        "układzie"?
                        Jak można podać im dłoń, jeżeli oni nie tylko nie wyciągają swojej, ale raczej
                        sięgają po schowaną za plecami siekierę?
                        • magdolot Re: Uwaga porządkowa! 11.05.07, 00:57
                          krzyhacz napisał:

>Jak można podać im dłoń, jeżeli oni nie tylko nie wyciągają swojej, ale raczej
                          >sięgają po schowaną za plecami siekierę?

Prorocze słowa na dziś. Oni mają wyłącznie siekiery. Szczerbate. :)))
                          Jak ktoś po tym pięknym dniu 10 maja za kaczokracją się opowiada wciąż, to ja z
                          nim nie dyskutuję już. Nie warto.
              • polska_baba Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większości 08.05.07, 22:08
                ddyzma5 napisał:
                > Demokracja to wola większości

Na ponad 30 mln uprawnionych do głosowania na PiS głosowało niecałe 3,2 mln
                Polaków, czyli niecałe 11% uprawnionych. Tylko taka część polskich obywateli
                życzyła sobie rządów PiS-u, reszta głosowała na inne partie, oddała nieważny
                głos (byc może demonstrując niechęć do wszystkich) lub nie wzięła udziału w
                wyborach, demonstrując tym niechęć do wszystkich partii lub stosunek olewczy do
                polityki w ogóle.
                W świetle tych wyników, twierdzenie, że PiS rządzi z woli większości obywateli,
                to ewidentna nieprawda.
                Realnie o rządach PiS-u zadecydowało 336455 osób, bo tyle głosów wyniosła
                przewaga PiS nad PO, czyli szalę przeważył 1,11% uprawnionych do głosowania.
                • taziuta Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 08.05.07, 22:31
                  polska_baba napisała:

> ddyzma5 napisał:
                  > > Demokracja to wola większości
                  >
                  > Na ponad 30 mln uprawnionych do głosowania na PiS głosowało niecałe 3,2 mln
                  > Polaków, czyli niecałe 11% uprawnionych. Tylko taka część polskich obywateli
                  > życzyła sobie rządów PiS-u, reszta głosowała na inne partie, oddała nieważny
                  > głos (byc może demonstrując niechęć do wszystkich) lub nie wzięła udziału w
                  > wyborach, demonstrując tym niechęć do wszystkich partii lub stosunek olewczy
                  > do polityki w ogóle.
                  > W świetle tych wyników, twierdzenie, że PiS rządzi z woli większości
                  > obywateli, to ewidentna nieprawda.

Przykro mi, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Nieobecni /niegłosujący/ nie mają
                  racji, innymi słowy liczą się tylko głosy tych, którzy głosują.
                  I niestety, podoba nam się to czy nie, ale większość głosujących głosowała
                  na tych, którzy nami dzisiaj rządzą...

Natomiast my wierzymy, że ta większość została oszukana/ogłupiona przez PiS i
                  jego koalicjantów (ciemny lud wszystko kupi, jak mawia Jacek Kurski), i teraz
                  już by nie popełniła takiego błędu. Dlatego też chcemy zebrać pół miliona
                  podpisów za referendum, w którym obywatele będą mogli naprawić swój błąd,
                  lub wykazać, że to my się mylimy, błędnie odczytując ich intencje... :-)

> Realnie o rządach PiS-u zadecydowało 336455 osób, bo tyle głosów wyniosła
                  > przewaga PiS nad PO, czyli szalę przeważył 1,11% uprawnionych do głosowania.

I chwatit', jak widać, do przejęcia pełni władzy...
                  • ddyzma5 Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 09.05.07, 10:22
                    taziuta napisał:

>
                    > Przykro mi, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Nieobecni /niegłosujący/ nie
                    mają
                    > racji, innymi słowy liczą się tylko głosy tych, którzy głosują.
                    >
                    A skąd ty wiesz że ja nie głosuję ?
                    Dziecko drogie młodej polskiej demokracji.
                    Ja mam w Polsce piękny dom z ogrodami, gdzie bywam często.
                    I również biorę czynny udział w wyborach.

Dziękuję Ci za wymianę zdań.
                    I nie obraź się , ale masz jeszcze na buzi mleczko nie wytarte .
                    A więc nie możesz oczekiwać iż ja Tobie dalej będę wbijał w głowę podstawowe
                    zasady demokracji.
                    • asharoth Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 01.06.07, 22:49
                      Hmm przepraszam jeśli Cię obrażę ale jesteś za granicą od dłuższego czasu a do
                      Polski przyjeżdżasz na wczasy to nie powinieneś zabierać głosu w sprawach które
                      cię nie dotyczą. Ja mam 27 lat wyższe wykształcenie i żadnych perspektyw na
                      przyszłość jeśli Rząd nie zacznie zajmować się reformami służby zdrowia, zusu
                      ... i można by tak wymieniać bez końca to będzie się coraz gorzej w tym kraju
                      działo, a ty żyjąc sobie w normalnym demokratycznym kraju nie będziesz tego
                      odczuwał na własnej skórze. Dla mnie nie ma znaczenia czy mój sąsiad był zomo,
                      ubekiem, komunistą, agentem czy jeszcze kimś innym. Niestety nasz rząd jedyne co
                      potrafi to mścić się i rozliczać za przeszłość ludzi którzy działali im nie po
                      myśli lub robili im pod górkę. Mnie interesuje Przyszłość którą chciałbym
                      zapewnić sobie i mojej rodzinie. Niestety w obecnej formie i składzie ten rząd
                      jest KARYKATURĄ DEMOKRACJI
                  • nerhaa Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 10.05.07, 07:36
                    polska_baba ma rację!

Większość społeczeństwa nie wybrała PiS! Nie mówimy o wyborcach biorących udział
                    w głosowaniu, lecz o społeczeństwie! To nie ja ich wybrałem, ani pewnie nie ty,
                    ani zapewne wielu wypowiadających się na tych forach - nawet będących
                    zwolennikami PiS, bo to małoletnie szczyle bez prawa do głosowania :) Więc kto
                    wybrał pis?? Wybrali się sami, mając również poparcie starszyzny tego kraju i
                    ludzi w końcówce wieku produkcyjnego, lub na początku poprodukcyjnego - a i tak
                    niewielu faktycznie!

Więc społeczeństwo ich nie wybrało, choć niska frekwencja może też tłumaczyć, że
                    skoro tak wielu nie chciało zagłosować, to nie mogą teraz spraw komentować - ja
                    np żałuję strasznie, że nie oddałem głosu na PO - dziś pewnie wielu żałuje i być
                    może to dobra lekcja, że wyborów się nie lekceważy:)

Osobiście akcję popieram, nie wierzę jednak w fakt, że odniesie to jakikolwiek
                    sukces - PiS nawet jak dostarczysz milion podpisów, to znajdzie lukę by to
                    unieważnić - po drugie 500000 podpisów to duuuuużo:)

Chciałbym jeszcze tylko krótko nawiązać do postów paczuli8 (?) jakoby takie
                    referendum i odwołanie było bez konkretnego uzasadnienia:

Moja droga, prawdziwa potęga demokracji polega na tym, że jak zbierze się te
                    500000 podpisów, to wystarczy powód: BO TAK! I nie potrzeba tutaj głębokiego
                    uzasadnienia, inną rzeczą jest, że warto sporządzić listę faktycznych logicznie
                    i dojrzale brzmiących argumentów popartych logicznymi, statystycznymi faktami,
                    bo bez nich i tak to nie przejdzie.

Moim skromnym zdaniem lepsza była by akcja zbierania 100000 podpisów w celu
                    wprowadzania nowych propozycji ustaw (tyle chyba potrzeba głosów by wprowadzić
                    projekt) - i zmieniać to co oni próbują nam wcisnąć :)

Pozdro!
                    • taziuta Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 10.05.07, 08:57
                      nerhaa napisał:

> polska_baba ma rację!
                      ...
                      > Moim skromnym zdaniem lepsza była by akcja zbierania 100000 podpisów w celu
                      > wprowadzania nowych propozycji ustaw (tyle chyba potrzeba głosów by wprowadzić
                      > projekt) - i zmieniać to co oni próbują nam wcisnąć :)

Pomysł dobry, ale ich nie dogoniat'!
                      Zanim się zorganizujemy i zbierzemy 100.000 głosów za konkretnym projektem,
                      to sprawa stanie się nieaktualna, bo już prawo uchwalone przez PiS zostanie
                      zakwestionowane przez TK... :-)

A nawet jeśli zdążymy, to marszałek sejmu może odwlekać zajęcie się naszym
                      wnioskiem a potem przeciągać prace nad nim do końca kadencji.

Co innego z wnioskiem o skrócenie kadencji sejmu i odwołanie prezydenta.
                      Jak zacznie sobie z nim pogrywać, to narazi się mediom, czyli wyborcom. :-)
                    • paczula8 Re: Nerhaa ... 13.05.07, 19:49
                      > Więc społeczeństwo ich nie wybrało,

to piękne ;)

choć niska frekwencja może też tłumaczyć, że
                      > skoro tak wielu nie chciało zagłosować, to nie mogą teraz spraw komentować -
                      > ja np żałuję strasznie, że nie oddałem głosu na PO

nie martw sie, ja oddałam za Ciebie (tak tak na PO właśnie) ... i tez
                      załuję ...:)

> Chciałbym jeszcze tylko krótko nawiązać do postów paczuli8 (?) jakoby takie
                      > referendum i odwołanie było bez konkretnego uzasadnienia:
                      >
                      > Moja droga, prawdziwa potęga demokracji polega na tym, że jak zbierze się te
                      > 500000 podpisów, to wystarczy powód: BO TAK!

wow! uwielbiam taką argumentację:)) i oczywiście masz rację: jak zbierzecie
                      500000 podpisów to powód juz nie bedzie istotny ... :) a tak w ogóle to ja nie
                      podważam podważam Waszej akcji, ja podważam zarzuty, a to chyba mogę, prawda?:)

pozdrawiam
                      • taziuta Re: Nerhaa ... 14.05.07, 19:51
                        paczula8 napisała:

> ... a tak w ogóle to ja nie podważam podważam Waszej akcji, ja podważam
                        > zarzuty, a to chyba mogę, prawda?:)
                        >
                        > pozdrawiam

Który/e zarzut/y podważasz?
                        I proszę nie idź na łatwiznę i nie mów, że wszystkie! :-)
                        • paczula8 sorry że tak póxno, ale dopiero teraz zauważyłam.. 16.05.07, 12:42
                          >
                          > Który/e zarzut/y podważasz?
                          > I proszę nie idź na łatwiznę i nie mów, że wszystkie! :-)

hmmmm ... jak bym sie nie starała, wychodzi, ze wszystkie ...:)))

wszystkiego miłego Taziuta:)
                • ddyzma5 Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 09.05.07, 10:16
                  W demokracji najmocniejsza partia dostaje mandat do założenia rządu.
                  I osiąga większość poprzez połączenia koalicyjne z innymi partiami.
                  Ta większość sprawuje rządy w kraju.
                  To są proste zasady demokracji.
                  Dlaczego one nie są dla Was zrozumiałe , nie wiem.
                  Może nie chcecie tego zrozumieć.
                  • bodo9 Czytam,czytam i oczom nie wierzę 10.05.07, 00:28
                    ddyzma5 napisał:

> W demokracji najmocniejsza partia dostaje mandat do założenia rządu.
                    > I osiąga większość poprzez połączenia koalicyjne z innymi partiami.
                    > Ta większość sprawuje rządy w kraju.
                    > To są proste zasady demokracji.
                    > Dlaczego one nie są dla Was zrozumiałe , nie wiem.
                    > Może nie chcecie tego zrozumieć.

Zagorzały wyznawca PIS-u,partii czystej wody bolszewickiej(czyli anty
                    demokratycznej)robi wykład na temat demokracji,zarzucając innym przy okazji
                    brak znajomości tejże.Otóż cały Twój wykład to masło maślane,ignorancja
                    pomieszana z manipulacją,z tego prawdziwa jest tylko jedna teza,że
                    wyłoniona w wyborach większość formułuje rząd.Reszta to,manipulacja? przy pomocy
                    haseł:
                    >ja mówię że popieram demokratyczną wolę narodu , niezależnie od tego kto będzie
                    >wybrany przez naród

-otóż naród ma prawo do pomyłki,bo na straży demokracji stoją jeszcze
                    niezależne media(które rządzący demokraci zaciekle zwalczają)
                    a tam gdzie mogą opanowują
                    -bo na straży demokracji stoi jeszcze Trybunał konstytucyjny
                    (który rządzący demokraci zaciekle zwalczają)
                    -bo na straży demokracji stoją jeszcze elity(łże),które nie wszystko kupią
                    i komentując rzeczywistość przybliżają narodowi niektóre zawiłości
                    demokracji(które rządzący itd....)
                    - bo w końcu referendum jest normalną praktyką właśnie w demokracji
                    i jest dowodem dojrzałości przynajmniej niektórych.

To prawda aktualnie rządzący mają demokratyczny mandat,ale władzę
                    wykorzystują miedzy innymi po to,by stanowiąc złe prawo i ograniczając
                    demokrację,umacniać ją i trwać.Wyrządzają przy okazji Polsce
                    mnóstwo krzywdy,ale to temat na inną okazję.
                    I dlatego właśnie wyborcy mają prawo i obowiązek swój błąd skorygować,

>To wydaje mi się że Ty nie masz zielonego pojęcia co to jest demokracja.
                    > wydaje mi się albo nie jesteś tego świadom , albo działasz celowo udając
                    >tylko demokratę.

Rzeczywiście słowa te określają Cię dość trafnie.

Dobrej nocy
                    bodo
                    • taziuta Dzięki Bodo! :-) 10.05.07, 06:23
                      bodo9 napisał:
                      Re: Czytam,czytam i oczom nie wierzę

> ddyzma5 napisał:
                      >
                      ...
                      > > To są proste zasady demokracji.
                      > > Dlaczego one nie są dla Was zrozumiałe , nie wiem.
                      > > Może nie chcecie tego zrozumieć.
                      >
                      > ...Otóż cały Twój wykład to masło maślane,ignorancja
                      > pomieszana z manipulacją,z tego prawdziwa jest tylko jedna teza,że
                      > wyłoniona w wyborach większość formułuje rząd. Reszta to,manipulacja?
                      ...
                      > To prawda aktualnie rządzący mają demokratyczny mandat,ale władzę
                      > wykorzystują miedzy innymi po to,by stanowiąc złe prawo i ograniczając
                      > demokrację,umacniać ją i trwać.Wyrządzają przy okazji Polsce
                      > mnóstwo krzywdy,ale to temat na inną okazję.
                      > I dlatego właśnie wyborcy mają prawo i obowiązek swój błąd skorygować,
                      >
                      > >To wydaje mi się że Ty nie masz zielonego pojęcia co to jest demokracja.
                      > > wydaje mi się albo nie jesteś tego świadom , albo działasz celowo udając
                      > >tylko demokratę.
                      >
                      > Rzeczywiście słowa te określają Cię dość trafnie.
                      >
                      > Dobrej nocy
                      > bodo

Ładnie to wywiodłeś, dzięki! Mi już zabrakło cierpliwości... :-)
                      • paczula8 Re: ??? 10.05.07, 12:44
                        taziuta napisał:

> Ładnie to wywiodłeś, dzięki! Mi już zabrakło cierpliwości... :-)
                        >

nie, nie wywiódł ładnie, zwróc uwage, ze w swoim poście Bodo odniósł sie
                        personalnie do swojego adwersarza, stosowanie takich marnych chwytów żle
                        świadczy o dyskutancie.
                        Postawił tez kilka zarzutów obecnemu rzadowi, ale zarzutów tych niczym nie
                        poparł.
                        Poza tym w jego wypowiedzi brak ligiki, Bodo pisze: 'naród ma prawo do pomyłki,
                        bo na straży demokracji stoją ...' - Taziuta, czy musze tłumaczyć dlaczego to
                        zdanie jest logicznie niespójne?

I Ty to nazywasz ładnym 'wywodem'? ech, Taziuta:)
                        • taziuta Re: ??? 11.05.07, 06:44
                          paczula8 napisała:

> taziuta napisał:

> > Ładnie to wywiodłeś, dzięki! Mi już zabrakło cierpliwości... :-)

...
                          > I Ty to nazywasz ładnym 'wywodem'? ech, Taziuta:)

Przyganiał kocioł garnkowi! :-)
                        • bodo9 Przyznaję się do błędu 12.05.07, 00:07
                          ale nazwałbym go raczej stylistycznym,mimo to Taziuta (dzięki za wyrozumiałość)
                          doskonale mnie zrozumiał.
                          Odniosłem się personalnie,bo polemizowałem z konkretnymi wypowiedziami,
                          w których również były odniesienia personalne.
                          A co do zarzutów rządzocym,rzeczywiście postawiłem ich tylko kilka.
                          Właśnie dowiedziałem się,ze jeden z nich potwierdził Trybunał konstytucyjny,
                          a drugi PIS atakując tenże w sposób niewybredny .
                          Poza tym lista zarzutów jest długa ,dowodów na ich poparcie wiele, znajomość ich
                          doskonała większości dyskutantom na tym forum,i taka wyliczanka nie ma teraz sensu.
                          Ale taka lista na pewno powstanie i nie jest to dobra wiadomość dla PIS i ich
                          zwolenników.
                    • danz5 Re: Czytam,czytam i oczom nie wierzę 01.06.07, 23:19
                      > ddyzma5 napisał:

> Zagorzały wyznawca PIS-u,partii czystej wody bolszewickiej(czyli anty
                      > demokratycznej)

bolszewicko-sowiecki dyzurny burek tego rzygowiska wypisaly takie rzeczy.
                      to juz paranoja was ogarnia,albo strach przed wlasna przeszloscia...
                      • alistair-p Re: Czytam,czytam i oczom nie wierzę 02.06.07, 22:33
                        danz5 napisał:

> > ddyzma5 napisał:
                        >
                        > > Zagorzały wyznawca PIS-u,partii czystej wody bolszewickiej(czyli anty
                        > > demokratycznej)
                        >
                        > bolszewicko-sowiecki dyzurny burek tego rzygowiska wypisaly takie rzeczy.
                        > to juz paranoja was ogarnia,albo strach przed wlasna przeszloscia...
                        Nie powinien używac słowa "bolszewicka"."Komunistyczna" bardziej pasuje,Jarek
                        nawet cytuje słowo w słowo przemówienia tow.Wiesława.Pewnie przejął coś z
                        archiwum KC.Do tego planują odkurzyć tow Krasickiego,tego od chrupiących
                        bułeczek.Ma regulować znowu ceny,jak za komuny.
                  • magdolot Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 10.05.07, 11:19
                    ddyzma5 napisał:
                    > W demokracji najmocniejsza partia dostaje mandat do założenia rządu.
                    > I osiąga większość poprzez połączenia koalicyjne z innymi partiami.
                    > Ta większość sprawuje rządy w kraju.
                    > To są proste zasady demokracji.
                    > Dlaczego one nie są dla Was zrozumiałe , nie wiem.
                    > Może nie chcecie tego zrozumieć.

My to rozumiemy, sobie wyobraź!
                    Pisałeś w tym wątku o rozwiniętych demokracjach... Otóż w rozwiniętej
                    demokracji partia, która dostaje mandat do założenia rządu:
                    1.dobiera sobie koalicjanta zgodnie w wolą wyborców miast wszczynać nagonkę na
                    partię, która przegrała o włos
                    2. mając słabiuteńki mandacik do rządzenia (patrz: post polskiej baby) nie robi
                    rewolucji i nie ośmiela się wywracać wszystkiego do góry nogami zgodnie z
                    widzimisiem, nie urządza polowań na czarownice.
                    Chciałabym jeszcze nadmienić, że owa wola większości, na którą się tak ochoczo
                    powołujesz, to (w rozwiniętych demokracjach) jeszcze nie wszystko i dodać, że
                    owa wola większości także jest mocno problematyczna, bo wielu z tych, co
                    głosowali na PiS obecnie zmieniło zdanie. A referendum robimy ponieważ wszystko
                    wskazuje na to, że obecnie mściwie nam panujący będą się trzymali władzy za
                    wszelką cenę i włos się jeży na karku na samą myśl o tym, co jeszcze mogą z
                    krajem zrobić i jak jeszcze będziemy musieli za ich zabawy zapłacić... jeżeli
                    te paranoiczne konwulsje mają potrwać jeszcze 2,5 roku.

My tu żyjemy na codzień, wiesz? Pomieszkaj sobie na kartkach "Folwarku
                    zwierzęcego"! Posłuchaj, jak biskup broni ewolucji przed wiceministrem oświaty
                    świeckiego państwa, co polską szkołę odkłamywał będzie i w żywe słowo Biblii
                    nasze pociechy zaopatrywał będzie na drogę w XXI wiek...

Resztę wyłuszczyli Tazio i Bodo.
                  • antykomuch11 Re: Jakiej większości? PiS nie ma poparcia większ 09.06.07, 12:17
                    Szanowny Panie

Czytam Pana "samotna walke" na tym forum o normalnosc
                    i wprost nie moge wyjsc ze zdumienia czytajac niektore
                    posty Pana adwersarzy.

Z nimi nie chce dyskutowac bo jesli tak klarowne
                    i tak podane jak przez Pana argumenty nie trafiaja
                    to i dyskutowac szkoda.

Chcialem Pana tylko pocieszyc.
                    Sa tez ludzie w Polsce rozumiejacy zasady demokracji
                    sa tez tacy ktorym propaganda postkomunistyczna
                    typu GW nie zamacila w glowach bo _pamietaja z autopsji_
                    zarowno stan wojenny jak i pozniejsze lata "dobrobytu"
                    gospodarczego czyli "wielkie sukcesy" 17 lat "transformacji" :)

Prosze sie nie martwic.
                    Ci ludzie pamietaja dobrze _kto byl kim_ i kto sie
                    nie zeswinil w polityce.
                    (Zeby nie bylo ze chwale PiS , np takim czlowiekiem
                    ktory sie w polityce nie zeswinil byl PSLowiec
                    p.Wojciechowski czy lewicowiec p.Bugaj)

Ta wiekszosc mimo ze malo krzykliwa to jest skuteczna.
                    Skuteczna swymi glosami w normalnym demokratycznym
                    oddaniu glosu przy urnie wyborczej.

Byc moze ze to nei wystarczy. Wiele bylo przypadkow
                    "glupoty narodow". No coz.. wtedy spotkamy sie
                    tam gdzie Pan mieszaka od 28 lat :)
                    Ze niby nie Polska ?
                    Polska to wbrew pozorom nie ziemia.
                    Polska to ludzie.
                    Wole zyc na obcej ziemi wsrod madrych Polakow
                    niz tu wsrod glupcow.

Pozdrawiam, zycze sukcesow i dziekuje Panu za powiew
                    normalnosci na tym forum.
    • pav2 Re: Uwaga porządkowa! 22.05.07, 19:16
      Inicjatywa wspaniała, ale przypuszczam, że KACZY SEJM zablokuje.
      • stefan4 Re: Uwaga porządkowa! 22.05.07, 21:26
        pav2:
        > Inicjatywa wspaniała, ale przypuszczam, że KACZY SEJM zablokuje.

Jeśli uda się zebrać 500tys. podpisów zwalczywszy po drodze opór materii,
        wścibstwo i dywersję bezpieczniaków, obawy ludzi, itp. przeszkody, to Inicjatywa
        będzie już tak silna, że Kaczy Sejm nie będzie miał znaczenia.

Tak samo było przy powstawaniu Solidarności. Kiedy ruch strajkowy był już
        bardzo silny, to nagle okazało się, że Komitet Centralny daje się przekonać,
        przepisy dadzą się zmienić a sąd zarejestruje, chociaż to było wbrew ówczesnemu
        prawu.

Ale najpierw trzeba mieć te pół miliona podpisów, a to jest strasznie dużo.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html
    • adep1 Re: Uwaga porządkowa! 29.05.07, 23:20
      Witam!

500 tysięcy podpisów to teoretycznie bardzo dużo - ale mam pytanie: ilu jest w
      Polsce lekarzy i nauczycieli?
      Szczególnie lekarze, po slynnych nagonkach, oskarżeniach o morderstwo,
      wyprowadzaniu ze szpitala w kajdankach pod okiem kamer (!) wydają mi się być tą
      grupą spoleczną, która szczególnie chętnie powinna poprzeć pomysl referendum...

A nauczyciele, zmuszeni do wysluchiwania tych bzdur o ewolucji, zajmowania się
      mundurkami zamiast nauką, itp. - czy oni nie chcieliby się pod tym podpisać?

No i jeszcze Nauka polska i kadra uczelni wyższych i duża część dziennikarzy
      (lustracja!) - czy oni nie poparliby tej idei gdyby dane im bylo ją poznać?

Ja nie mam nikogo znajomego w tych grupach, ale może ktoś na Forum ma?
      • stefan4 Re: Uwaga porządkowa! 30.05.07, 08:56
        adep1:
        > 500 tysięcy podpisów to teoretycznie bardzo dużo - ale mam pytanie: ilu jest w
        > Polsce lekarzy i nauczycieli?
        > Szczególnie lekarze
        [...]
        > A nauczyciele
        [...]
        > No i jeszcze Nauka polska i kadra uczelni wyższych i duża część dziennikarzy
        [...]
        > Ja nie mam nikogo znajomego w tych grupach, ale może ktoś na Forum ma?

Czyli: niech ktoś inny poszuka tych podpisów...
        ,,Słowem
        • adep1 Re: Uwaga porządkowa! 30.05.07, 16:35
          Hmmm...
          Pierwsza część trochę mnie dotknęla, ponieważ nie mam tego rodzaju postawy,
          tylko żadnego kontaktu z wymienionymi grupami zawodowymi.

Z drugą częścią się zgadzam - ale jednocześnie tu powstaje największy problem:
          - takie referendum potrzebne by bylo szybko, za dwa lata już nie będzie potrzebne;
          - jak SZYBKO wywolać reakcję spoleczną na miarę przynajmniej 10% Solidarności?
          czyli jak wypracować tę wiarygodność w czasie zadawalającym?

Obawiam się, że wielkie ruchy spoleczne nie rodzą się w Internecie, bo tu
          wlasnie występuje brak wiarygodności spowodowany anonimowością; w Stoczni ludzie
          się znali...
          • stefan4 Re: Uwaga porządkowa! 30.05.07, 17:06
            adep1:
            > Pierwsza część trochę mnie dotknęla, ponieważ nie mam tego rodzaju
            > postawy

W takim razie serdecznie przepraszam za niezręczność. Nie chciałem Cię
            dotknąć.

adep1:
            > tylko żadnego kontaktu z wymienionymi grupami zawodowymi.

Lekarze, dziennikarze, nauczyciele i naukowcy nie załatwią problemu. ŻADNE
            środowisko zawodowe nie przyłączy się do podobnej akcji w 100 procentach; wobec
            tego z tych środowisk nie wyskrobie się więcej niż kilka (może kilkanaście)
            tysięcy głosów. Wobec tego Twoje kontakty z jakimikolwiek grupami zawodowymi są
            równie istotne.

adep1:
            > - takie referendum potrzebne by bylo szybko, za dwa lata już nie
            > będzie potrzebne;

Jestem przeciwnego zdania. Ktokolwiek przejmie władzę po PiSie będzie lepiej
            nam wszystkim służył, jeśli będzie nad nim wisiał cień siły, która MOŻE pozbawić
            go władzy. Więc za dwa lata referendum przyda się jako broń przeciwko następcy
            obecnego rządu. Również w tym wypadku, gdyby następcą był znowu PiS.

adep1:
            > - jak SZYBKO wywolać reakcję spoleczną na miarę przynajmniej 10%
            > Solidarności?

Solidarność wybuchła w 1980. Przedtem były przynajmniej 4 lata otwartej
            działalności antyreżimowej KORu i znacznie więcej lat rozczarowywania się ludzi
            do tego reżimu. Nie licz na to, że teraz zdążymy znacznie szybciej niż w kilka
            lat.

adep1:
            > w Stoczni ludzie się znali...

Hmmm... Stocznie są (i były) olbrzymimi zakładami pracy. Człowiek mógł
            OSOBIŚCIE znać kilku kolegów z własnego oddziału...

- Stefan

• adep1 Re: Uwaga porządkowa! 30.05.07, 23:35
              stefan4 napisał:

> W takim razie serdecznie przepraszam za niezręczność. Nie chciałem Cię
              > dotknąć.

Nie ma sprawy! ;-))

> Lekarze, dziennikarze, nauczyciele i naukowcy nie załatwią problemu. ŻADNE
              > środowisko zawodowe nie przyłączy się do podobnej akcji w 100 procentach;

To oczywiste - poprostu teraz te środowiska mogą spelnić rolę "zaczynu" buntu
              obywatelskiego.

> Jestem przeciwnego zdania. Ktokolwiek przejmie władzę po PiSie będzie lepiej
              > nam wszystkim służył, jeśli będzie nad nim wisiał cień siły, która MOŻE
              pozbawić go władzy. Więc za dwa lata referendum przyda się jako broń przeciwko
              następcy obecnego rządu. Również w tym wypadku, gdyby następcą był znowu PiS.

To co tu mówisz jest niezwykle smutne. Nawet na rząd SLD nikt nie szykowal
              referendum... a ci byli niby w (a może obok?) Solidarności...

> Solidarność wybuchła w 1980. Przedtem były przynajmniej 4 lata otwartej
              > działalności antyreżimowej KORu i znacznie więcej lat rozczarowywania się
              ludzi do tego reżimu. Nie licz na to, że teraz zdążymy znacznie szybciej niż w
              kilka lat.

W 1980 mialam lat 30, mialam zupelnie inne zainteresowania niż polityka, nie
              mialam pojęcia o istnieniu KOR-u, nie zastanawialam się nad rozczarowaniem -
              Solidarność spadla na mnie nagle, zanim się obejrzalam już bylam jej
              organizatorką w swoim Oddziale firmy i przewodniczącą Komisji Zakladowej ;-)

> Hmmm... Stocznie są (i były) olbrzymimi zakładami pracy. Człowiek mógł
              > OSOBIŚCIE znać kilku kolegów z własnego oddziału...

W moim zakladzie pracy (PZU) bylo nas 15 tysięcy w calym kraju - ale jak bylo
              trzeba, to o każdym można bylo szybko się dowiedzieć, czy to porządny czlowiek.
              Jak się razem pracowalo (kiedyś!) nie trzeba bylo doslownie znać się osobiście..
              To byly calkiem inne czasy.

A wracając do tematu - nie jestem nadmierną milośniczką demokracji, ale zgadzam
              się, że nic lepszego nie wymyślono.
              I jeśli już zdecydowalam się popierać demokrację, to traktuję to bardzo
              poważnie. Ma być podzial wladzy, niezawisle sądy,wolność slowa, wolne media i
              wszelkie inne "zabezpieczenia" przed potencjalnymi "samowladcami". To, co robią
              obecni "rządzący" jest nie do przyjęcia, należy ich za to ukarać w każdy możliwy
              sposób.

Ale jednocześnie nie podoba mi się myśl, że nasi przedstawiciele wybrani w
              kolejnych wyborach mieliby przestrzegać zasad demokracji wylącznie z obawy przed
              buntem Obywateli!! Czy tych naszych polityków nie daloby się jakoś WYCHOWAĆ?
              A może raczej należaloby zacząć na poważnie wychowywanie spoleczeństwa do
              demokracji, tak, aby drugi raz nie popelnilo takiego blędu?
              Jak sobie przypominam, po 1989 roku NIKT tak naprawdę nie mówil ludziom, co to
              jest demokracja i co się z tym robi...
              Nikt im nie uświadamial sily kartki wyborczej, nie bylo kampanii telewizyjnych
              na ten temat...
              Brzydkie myśli się lęgną - może dla polityków ta "ciemnota w zakresie
              demokracji" części spoleczeństwa jest bardzo pożądana? Takimi latwiej
              manipulować...
              Chyba idee pozytywizmu nam się klaniają - bez "pracy u podstaw" wiele nie
              zwojujemy... I nie liczmy na to, że politycy wezmą na siebie ten trud - im to
              wcale nie jest na rękę! To Obywatele muszą sami zadbać o przekonanie
              nieprzekonanych, że demokracja jest czymś, z czego warto korzystać - że warto
              być i czuć się Obywatelem.
              • stefan4 Re: Uwaga porządkowa! 31.05.07, 00:44
                adep1:
                > Ale jednocześnie nie podoba mi się myśl, że nasi przedstawiciele wybrani w
                > kolejnych wyborach mieliby przestrzegać zasad demokracji wylącznie z obawy
                > przed buntem Obywateli!!

Ważne, żeby przestrzegali...

adep1:
                > Czy tych naszych polityków nie daloby się jakoś WYCHOWAĆ?

To nie jest kwestia wychowania, tylko selekcji. Zobacz, każdy polityk na tyle
                ważny, że już interesują się nim media, ma za sobą długą drogę do władzy; wiele
                prób, które udało mu się zaliczyć, a które odsiały jego konkurentów. W
                przeciwnym razie nie byłby tam, gdzie jest.

A jaki jest charakter tych prób? Nie zostały one przecież wymyślone przez
                dobrotliwego nauczyciela, tylko powstały same: chętnych na konfitury jest
                zdecydowanie za dużo, część musi odpaść, kto potrafi utrzymać się na fali lepiej
                niż inni, ten dochodzi do wysokiego stanowiska.

Porównaj szanse w tej walce kandydata A, który postanowił sobie, że NIGDY nie
                przekroczy pewnych granic podłości, i kandydata B, który niczego takiego sobie
                nie postanawiał. Jeśli poza tym obaj są tak samo inteligentni, pracowici,
                charyzmatyczni itp., a różnią ich tylko kryterium etyczne, to który z nich wygra
                w wyścigu do władzy? Za każdym razem, gdy będzie się OPŁACAŁO postępowanie
                etyczne, obaj postąpią tak samo. A za każdym razem, gdy będzie się opłacało
                postępowanie nieetyczne, to B postąpi nieetycznie, czyli opłacalnie, a A postąpi
                etycznie, czyli nieopłacalnie. Czyli na każde dwie rozgrywki między A i B, raz
                będzie remis a raz B wygra.

W rezultacie do samej góry dochodzą ludzie bez żadnych hamulców moralnych. Inni
                zostali już wcześniej odsiani na wcześniejszych etapach wyścigu. Ten wniosek
                jest całkiem ogólny, dotyczy mechanizmu wyścigu do władzy, a nie tylko PiSu, ani
                tylko demokracji.

I dopiero tu wychodzi na jaw wyższość demokracji nad innymi systemami. Nie może
                ona (i żaden inny system też nie może) zapobiec opanowywaniu władzy przez
                indywidua bez sumienia i skrupułów. Ale jest stosunkowo najsprawniejsza w
                poprawianiu wyników wyścigu. W monarchii absolutnej książe, który najzręczniej
                i najpodlej wykończył konkurentów do władzy i został królem, był nie do ruszenia
                dla poddanych inaczej niż przez krwawą rebelię. W zasadzie mógł robić co
                chciał, a że lud płakał, to nie był jego problem. Podobnie było za komuny. Ale
                w dojrzałej demokracji taki władca musi stale zabiegać o względy poddanych, bo
                inaczej wyleci.

Systemów władzy bez strachu nie ma. W systemach niedemokratycznych lud boi się
                władców. W demokratycznych władcy boją się ludu. Którą opcję wolisz?

- Stefan

• paczula8 Re: Uwaga porządkowa! 31.05.07, 10:12
                  "Tylko niewiele dyskusji jest czymś więcej niż debatami między trywialnością i
                  głupotą. W królestwie ducha każdy zdobywa tylko to królestwo, które dziedziczy.
                  My reakcjoniści jesteśmy na szczęście zmuszeni omijać wulgarność doskonałego
                  przystosowania się do sezonowych mód. Tylko pomiędzy przyjaciółmi nie ma
                  hierarchii rang. Dostęp do sław tego stulecia jest utrudniony z powodu fetoru
                  wulgarności, jaki wydzielają. Nie jesteśmy sumą naszych czynów. Jesteśmy
                  nienaruszalnością naszego najskrytszego kryształu lub jego najbardziej tajemną
                  rysą. Misterium obraca się w proch, gdy papirus rozwijają niewprawne ręce. Ani
                  bieda ani bogactwo nie są kategoriami ducha. Bogactwo szlachetnej duszy i bieda
                  szlachetnej duszy są sobie równe tak samo jak bieda i bogactwo duszy podłej.
                  Kto twierdzi o sobie, że szanuje wszystkie idee, ten ogłasza gotowość do zdrady
                  swoich przekonań. Sprawowanie władzy jest tylko wówczas niewinne, gdy jest ona
                  bezwarunkowa. Tylko ręce, które ją dziedziczą to ręce czyste."

to Nicolás Gómez Dávila ... polecam uwadze
                • adep1 Re: do Stefan4 01.06.07, 22:28
                  Obawiam się, że chyba ta nasza rozmowa toczy się nie tam gdzie należy - może
                  jako bywalec zalożysz wątek i tam dalej porozmawiamy?
    • adep1 Ruch na Rzecz Demokracji 29.05.07, 23:32
      Jeszcze jedno - czy uważacie, że z Ruchem na Rzecz Demokracji www.rrd.org.pl
      byloby po drodze do Referendum?
      • taziuta Re: Ruch na Rzecz Demokracji 02.06.07, 21:47
        adep1 napisała:

> Jeszcze jedno - czy uważacie, że z Ruchem na Rzecz Demokracji www.rrd.org.pl
        > byloby po drodze do Referendum?

Jeśli Ruch zechce podchwycić nasz pomysł, to czemu nie?!
        Ale musi się liczyć z tym, że jeśli po przyspieszonych wyborach przejmą władzę,
        to im też, tak samo jak dzisiaj kaczkom, będziemy patrzeć na ręce! :-)
      • komuszek1 Re: Ruch na Rzecz Demokracji 08.06.07, 08:04
        a tak po drodze bedzie...
        w koncu tam sami sprawiedliwi sa...
        kwasniewski-czysty jak lza, nie klamie ,nie kradnie,czysty komuch-jak malowany
        oleksy,miller, sobotka,i inne peczaki
        zenada....
        jak zlodzieje zadzili toscie siedzieli cicho...wstyd mi za was
    • danz5 Re: Uwaga porządkowa! 01.06.07, 23:08
      chamow szukaj raczej w swoim skorumpowanym srodowisku lewackich struktur
      mafijnych.
      • alistair-p Re: Uwaga porządkowa! 02.06.07, 22:27
        Moim zdaniem na lewo od PiS jest tylko Ikonowicz i zaraz potem ściana.Wystarczy
        posłuchac Jarosława jak przemawia na plenum KC PiS.
    • komuszek1 Re: Uwaga porządkowa! 06.06.07, 20:00
      no a jak gazeta wyborcza...przepraszam gazeta wybiórcza..tym sie zajmuje...
      odwolajmy Go i wybierzmy Leszka Millera albo Oleksego lub Pęczaka oni tacy sa
      uczciwi ...
      jak kwasniewski ulaskawial sobotke i innych komuszkow to siedzieliscie cicho...
      no tak gazeta wybiórcza...
      niech żyje..niech żyje.. niech żyje
    • sewr Re: Uwaga porządkowa! 06.06.07, 20:51
      referendum2007 napisała:

> poplecznikom. Rozumiemy więc, że może on wśród nich budzić gorące negatywne
      > emocje. Kilku z nich nawet już dało im wyraz na tym forum. Dopóki przeciwnicy
      > referendum (ale uwaga! – dotyczy to też zwolenników) potrafią dyskutować
      > w
      > miarę kulturalnie, zapraszamy do wymiany poglądów. Ale ostrzegamy, że nicki
      > ewidentnych chamów będą blokowane!
      >
      > A teraz zapraszamy do konstruktywnej wymiany poglądów. Mile widziane
      > wszystkie podpowiedzi organizacyjne, ale i ostrzeżenia o zagrożeniach
      > – czyli jak uniknąć różnych wpadek! :-)
      najwyższy czas skończyć z Pisuarem
    • wasylzly Re: Uwaga porządkowa! 06.06.07, 22:19
      prowadze szeroka od dawna szeroka akcje przeciwko osmieszaniu Polski przez
      obecny rzad, prowadz blog:
      www.wasylzly.onet.blog.pl jestem z przkonania demokrata, na blogu znajdziecie
      jak sie zachowywac gdy dziala policja polityczna, gdzie szukac pomocy w razie
      przesladowan siepaczy gestapo IV RP. W kupiejestesmy silni, aby wyprowadzic
      Polske z bagna zabluzanskiego zadupia kachcinskich i edgarow - Polska nalzey do
      mlodych, stazry juz maja swoja rewolucje za soba, zrobili swoje, nie oddamy
      zdobyczy wolnosci, braterstwa i solidarnosci! Europa i Unia czeka na uwolnienie
      narodu polskiego spod okupacji narodowo-socjalistycznej, spod policji
      gestapowskiej, ktora zamiast chronic kazdego obywatela demokracji, wystawia go
      na stalinowskie przesladowania. Czlowiek nie skazany - jest NIEWINNY, nikt nie
      ma prawa w Unii Europejskiej zamykac obywatela w areszcie sledczym na 3 lata,
      bo ta sobie wymsli Ziobro i jego gestapowska klika.

Nie jestesmy sami, sa organizacje pozarzadowe, jest komisja przy ONZ, jest
      Parlament Unii Europejskiej, tam pisac majle po polsku, w kazdej sprawie ktora
      obywatelu narusza wg. ciebie twoja godnosc i poszanowanie twoich demokratycznych
      praw.Swiat musi sie dowiedziec cos ie dzieje w Polsce, gdy zawodowi politycy
      sraja podf siebie ze strachu przed kartoflami.

Prawa czlowieka musza rozjechac ta faszytowska klike w srodku europy, bo jutro
      na gestapo wyladujesz ty, twoj ojciec, albo twoja siostra, czy dziecko, tyko
      dlatego ze ma inne poglady, inny zawod niz ziabro, czy inny fasztstowski matol.

No parasan! -faszyzm nie przejdzie!
    • komuszek1 Re: Uwaga porządkowa! 08.06.07, 08:21
      niech zyje zwiazek bratnich partii sld i po i psl
      niech zyje komuna...moze wroci i nasi znowu beda mogli krasc(ups) brac co im sie
      slusznie nalezy.... ;)
      i leszek miller przyjacielem donalda tuska jest...
      ura
    • map4 Re: Uwaga porządkowa! 11.06.07, 16:18
      referendum2007 napisała:

> poplecznikom.

Czy mogłabyś od czasu do czasu rzucić orientacyjną liczbą zebranych podpisów ?
    • arek64 Czy dochodzą już listy - przecież PP jest państwow 13.06.07, 11:34
      Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane na
      referendum. Wskazówka, że maja to być zwykłe listy, tylko ułatwia pracę
      niszczarce Ziobry.
      • stefan4 Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 13.06.07, 12:22
        arek64:
        > Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane na
        > referendum.

Niszczyć może, ale niezbyt łatwo byłoby jej czynić to w tajemnicy.

Akcji niszczenia nie można nakazać wszystkim urzędom w całej Polsce, bo wtedy na
        pewno by się wydało. Wobec tego należałoby ją nakazać temu urzędowi, w którym
        jest skrytka pocztowa; bo w jednym urzędzie dałoby się jeszcze wymienić
        zwykłych pracowników na bezpieczniaków.

Ale to inicjatorzy akcji sami wybrali sobie urząd pocztowy. Być może znają tam
        ludzi, PiSbecja nie może tego wykluczyć. Wobec tego mogą stosunkowo łatwo
        wyczaić, czy w tym urzędzie nie odbywają się pospieszne przesunięcia personalne.

Stąd wniosek, że takie niszczenie listów na większą skalę jest być może
        wykonalne, ale dość ryzykowne dla funkcjonariuszy (to w końcu jest przestępstwo,
        chbya że się nigdy nie wyda), trudne logistycznie i kosztowne.

- Stefan

• arek64 Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 13.06.07, 14:54
          Mam nadzieję, że masz rację. Ja podpisuję się pod listą i wysyłam. Mam
          nadzieję, że list cały i zdrowy trafi do adresata.
      • mulka Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 14.06.07, 16:55
        arek64 napisał:

> Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane na
        > referendum.

Prosze Państwa.
        Staczacie się w śmieszność :-(
        • taziuta Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 19.06.07, 14:17
          mulka napisała:

> arek64 napisał:
          >
          > > Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane
          > > na referendum.
          >
          > Prosze Państwa.
          > Staczacie się w śmieszność :-(

Nie generalizuj!
          Nie wszyscy odpowiadamy za wszystkie śmieszne posty. :-)
          • odaa Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 19.06.07, 20:35
            Ile macie tych podpisów?
            Czy akcja jeszcze nbie umarła?

Bo nie wiem, czy wysyłać...
          • stefan4 Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 20.06.07, 09:07
            arek64:
            > Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane
            > na referendum.

mulka:
            > Staczacie się w śmieszność :-(

taziuta:
            > Nie generalizuj!
            > Nie wszyscy odpowiadamy za wszystkie śmieszne posty. :-)

Czy post Arka64 uważasz za śmieszny? Dlaczego? Myślę, że NALEŻY zastanawiać
            się nad ew. przeciwdziałaniem reżimu. Nie ma żadnych podstaw dla hipotezy, że
            będzie on przestrzegał prawa, o ile na tym przestrzeganiu mógłby stracić.

- Stefan

• taziuta Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 20.06.07, 09:29
              stefan4 napisał:

> arek64:
              > > Obawiam się, ze Poczta Polska bez problemu może niszczyć listy adresowane
              > > na referendum.
              >
              > Czy post Arka64 uważasz za śmieszny? Dlaczego? Myślę, że NALEŻY zastanawiać
              > się nad ew. przeciwdziałaniem reżimu. Nie ma żadnych podstaw dla hipotezy, że
              > będzie on przestrzegał prawa, o ile na tym przestrzeganiu mógłby stracić.
              >
              > - Stefan

Tak, uważam za śmieszne, a przynajmniej przesadzone, obawy o to, że ktoś na
              poczcie mógłby przechwytywać listy z podpisami za Referendum. :-)

Każdy kto by się na to poważył musiałby się liczyć z odpowiedzialnością
              służbową i karną. Może nie przez najbliższe 2 lata, ale na szczęście mamy w
              Polsce demokrację i co 4 lata władza się zmienia. Tylko ludzie o bardzo małej
              wyobraźni mogliby sądzić, że przechwytywanie prywatnej korespondecji może im
              ujść na sucho...

Pozdrawiam,
              T.
              • stefan4 Re: Czy dochodzą już listy - przecież PP jest pań 20.06.07, 13:38
                taziuta:
                > Każdy kto by się na to poważył musiałby się liczyć z odpowiedzialnością
                > służbową i karną. Może nie przez najbliższe 2 lata, ale na szczęście mamy w
                > Polsce demokrację i co 4 lata władza się zmienia.

Myślę, że już się zmieniła po raz ostatni. Następnym razem zmieni się dopiero
                po wielkim starciu. Powód, żeby nie robić wyborów, albo je w razie czego
                unieważnić, znajdzie się, jeśli będzie potrzebny.

Taziuto, cały czas zarzucasz PiSowi stosowanie metod rodem z PRL. Wyciągnij
                więc wnioski z własnych słów.

taziuta:
                > Tylko ludzie o bardzo małej wyobraźni mogliby sądzić, że przechwytywanie
                > prywatnej korespondecji może im ujść na sucho...

,,A w tajdze są groby bez krzyży i zniczy,
                i białe sa karty dziejowych rozliczeń...''
                (Jacek Kleiff, ,,Piosenka o rzeczach białych'', cyt. z pamięci)

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka