Gość: Graffi z Krakowa IP: *.net.autocom.pl 06.06.03, 00:25 Placic! To zlodziejstwo ukrasc ciemnosc, ktora widac! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Confi Re: Reżyser IP: 193.108.206.* 06.06.03, 06:31 Dzień dobry! Panie Machulski! RMF ze swoją kampanią ruszył we wrześniu! Dlaczego, do diabła wtedy Pan się nie sądził? Tylko teraz, gdy okazało się, że kolejna Pana produkcja to klapa. I znowu chodzi o kasę!!! Tak w ogóle: sformułowanie w stylu "ciemność widzę" to nie Pana wymysł, a że kojarzy się z Jerzym Stuhrem i Seksmisją... Cóż... Proszę oskarżyć mnie o użycie powszechnie używanych: "do diabła", "dzień dobry". To też ktoś kiedyś wymyślił... No nie? Ach, ciemność widzę, ciemność... Niektórzy na starość naprawdę głupieją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Jablonski Re: Reżyser IP: 195.67.104.* 06.06.03, 09:47 Zgadzam sie. Machulskiemu odbilo i dziw bierze, ze tak powazny czlowiek jak mec. Stepinski sie za to bierze. Przypuszczam, ze uznal iz jest to zabawne a wynik procesu nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Reżyser IP: *.diskau.com.pl 09.06.03, 17:43 Czemu "odbiło"? Czy w tym kraju przyzwolenie na złodziejstwo jest naprawdę aż tak ogromne, że każdy upominający się o swoje traktowany być musi jak wariat? A tłumaczenie rzeczniczki RMFu to nie szczyt hipokryzji? Wszyscy wiedzą o co chodzi i nic! A jak ktoś wyciąga z tego praktyczne wnioski (okradziony reżyser), posądza się go o chorobę umysłową...Rzygać się chce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jokasty ciemnote widze, ciemnote (troche czerwona) IP: 212.14.60.* 06.06.03, 09:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortimer trupokwiat Re: Reżyser IP: *.chello.pl 06.06.03, 10:04 Ciągnąć od nich kase,ile się da!Amerykańscy żydzi od takiej kwoty nie zbiednieją! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bpos Re: Reżyser IP: 217.8.162.* 06.06.03, 10:09 Mortimer... Idź i lecz się na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
amalczewski mach3dupek 06.06.03, 12:53 Pomroczność jasną widzę. Biedny jest machulski i żal mi go jeśli decyduje się na sprawę w sądzie o forse! "Ciemność, widzę ciemność" to nie jest jego własność. Ciekawe za czyje pieniądze była zrobiona "Seksmisja"? Tylko z własnej kieszeni wyłożył wtedy młody Machulski? Nie wiem jakie były wtedy mechanizmy finansowania produkcji filmowej ale jestem raczej pewien, że to była państwowa kasa z jakiegoś tam komunistycznego komiteru ds kinematografii. W związku z tym właścielami "Ciemność, widzę ciemność" są wszyscy Polacy a nie sam pazerny mały hujek Mach3. bulk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iffo Re: Reżyser IP: 213.255.118.* 06.06.03, 13:58 zgadzam sie z przedmowca. sprawa wydaje mi sie idiotyczna. swiat roi sie od cytatow gdzies tam zaslyszanych i co czlowiek ma sie bac bo moze to co mysli, juz wymyslil ktos inny i ten ktos to cos uzna za swoje. tu chodzi tylko o kase i nalezy sie wstydzic ze autor filmu tak kultowego upadl tak nisko. i w ogole kto udowodni ze autorem tego powiedzenia jest wlasnie sam pan Machulski i to jemu nalezy sie kasa? niech odda kase na cel charytatywny to bedziej bardziej wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: montalbano Machulski vs RMF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.03, 14:30 Nie sądzę, żeby Machulski miał szansę wygrania. Prawa autorskie do utworu jakim jest seksmisja przysługują producentowi ( pewnie Zespół Filmowy KADR). Natomiast twórca scenariusza jest uprawniony wyłącznie do wynagrodzenia od producenta. Po drugie zacytowany fragment mieści się w tzw. dozwolonym użytku, czyli inaczej mówiąc jest to właśnie cytat. A cytować w określonych granicach przecież można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papa Re: Reżyser 'Seksmisji' pozwał RMF za wykorzystan IP: 213.155.178.* 09.06.03, 21:36 Skoro usiłowali się powołać na film Seksmisja i nie podali, że to cyctat z filmu to zdaje się złodziejstwo (tylko jak to cholera sądowi udowodnić). Pewnie trzeba udowodnić (ki diabeł wie jak) jakieś tam świadome naruszenie itd. itd. Może dla tego ten papuga wziął się tej sprawy. Microshit też dało się położyć na łopatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Re: Reżyser IP: 217.153.7.* 10.06.03, 08:32 Moim zdaniem słowa te nabrały specyficznego "kształtu" i znalazły się na liście "niezapomnianych" cytatów dlatego, że padły z ust pana Jerzego Stuhr'a a nie dlatego, że napisał je pan Machulski. Pan Juliusz może sobie rościć prawo do "ucho od śledzia" a nie do "ciemność, widzę ciemność". Cóż za pogoń za mamoną. Do roboty! Nie lenić się! Śmietankę by się chłeptało, co? A filmy to robiliśmy za państwowe pieniążki, za socjalne pieniążki, co? To może pan Panie Machulski sam całą kasę na produkcję "Seksmisji" wysupłałeś, co? Robiłeś filmy za komuny to komuna czyli całe społeczeństwo jest prawnym właścicielem tego filmu i tekstów. Psińco ci do nich. Chcesz mieć pieniądze to do roboty. 20 mln ludków tyrało ciężko, żebyś ty mógł w latach 80 "Seksmisję" kręcić. Teraz mógłbyś Pan Panie Machulski chociaż ich nie obrażać swoimi "pazernymi" żądaniami. To moje! - krzyczy Machulski. A ja mówię to moje, twoje, nasze, wasze - wspólne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and58 Re: Reżyser IP: *.acn.pl 10.06.03, 12:53 Mam małą zagadkę. Z jakiego filmu pochodzą słowa (i czy przypadkiem nie jest to nawiązanie - z jakimś tam, nie da się ukryć, czerpaniem zysków - do dość znanego fragmentu): "Szuflandio, ojczyzno moja ..."? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stiu Re: VaBank IP: *.acn.pl 10.06.03, 14:52 Jeśli ktoś wie, kto jest autorem zwrotu "Va banque" (chyba dobrze napisałem, ale wiadomo o co chodzi) to niech zawiadomi spadkobierców, bo jest kasa do wyrwania. Pewien polski reżyser użył tego zwrotu w tytule swojego filmu! Nawet 2 razy! To samo z "dejavu"! No i składnik "Sex" w jednym z tytułów. Wygląda na to, że ten pan reżyser wszystko robi z cytatów. I chyba sam jest cytatem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archiwista Podłość ludzka nie zna granic IP: *.waw 10.06.03, 17:13 Pazerność. Pazerność. I filozofia Kalego. Wiadomo że reklama nawiązała do filmu. No i CO z tego? Także dzięki temu film żyje i jest kultowy. Gdzie jest granica tego co może Stuhr powiedzieć? A wolno mu w reklamie ZOO powiedzieć (nie zaśpiewać) że właśnie orła zobaczył???? A mnie już wolno - czy też nie???. Do czego to doszło że komedianci zarabiają więcej od naukowców... Mają 50% stawkę uzysku która w zamyśle była pomyślana na pracownię, na farby, na mamrmur na taśmę, na kamerę... I co? Największą kasę tłuką gwiazdy którym i tak wszystko pod nos podstawiono. Ja im tej kasy nie żałuję - ale uzysku TAK. Może wreszcie będzie podatek LINIOWY: dla wszystkich. I żadnych ulg. Ani dla górników, ani dla matek z dziećmi, ani dla komediantów. Ale się wtedy kasy w kasie znajdzie. Że staczy i na matki z dziećmi i na drogi i na metro - ale nie dla komediantów. Szlag mnie trafia jak jeden drugim jeszcze woła do mnie (podatnika) o pomoc na następny film... Odpowiedz Link Zgłoś