Dodaj do ulubionych

Jacek Saryusz-Wolski pozytywnie o pierwiastku

13.06.07, 20:06
Przecież człowiek najbardziej zorientowany Jacek Saryusz-Wolski pozytywnie
sie wyraża o propozycji Polski w sprawie liczby głosów członków EU w Radzie
EU.

To dlaczego byłego prezia, gdy słyszy, że "możemy umierac za pierwiastek"
napawa to abominacją ;-))

Czy cierpi tez na dyspepsję , czy ma problemy ze zrozumieniem przebiegu
zmienności prostej funkcji ?

Ba, do propozycję Polaków uznają jako inteligentną także i niektórzy
Francuzi.
Bo jest rzeczywiscie ta propozycja niegłupia jest swego rodzaju kompromisem
obu stron, to nie jest tam , że ona nie wnosi niczego nowego poza totalnym
odrzuceniem przez druga stronę, a wspomniane wyżej wyrazy poparcia sa w
stylu - wpierw zaakceptujcie nasze warunki a później zgłoście swój niezłyh w
sumie projekt zmian , to my go rozpatrzymy ;-))- wygladają w stylu jak to się
u nas potocznie określa , "że ktoś tu jednask rżnie głupa" ...
Obserwuj wątek
    • dr.freud Widzisz camille_pissarro postaraj się zrozumieć: 13.06.07, 20:13

Jeszcze lepszy dla Polski byłby taki system,
      w którym polski głos w UE byłby liczony podwójnie.
      Sadzę ze gdyby nawet system zgłosił Kwsniewski,
      to nawet Kaczyński powiedziałby ze to dobry dla Polski system.
      Jestem gotów się założyć.

camille_pissarro napisał:

> Przecież człowiek najbardziej zorientowany Jacek Saryusz-Wolski pozytywnie
      > sie wyraża o propozycji Polski w sprawie liczby głosów członków EU w Radzie
      > EU.

• camille_pissarro Re: Widzisz camille_pissarro postaraj się zrozumi 13.06.07, 20:14
        Niwe widzę przeszkód by kolega A.Kwaśniewskiego europdeputowany Marek Siwiec
        taki projekt zgłosił ;-)))
        • woda.woda Zostaniemy sami 13.06.07, 20:17
          przeciwko całej Europie.

Czy to nam sie opłaci w przyszłości?
          • camille_pissarro Re: Zostaniemy sami 13.06.07, 20:40
            Dlaczego od razu sami ??
            Trzeba szukać sprzymierzeńców.Przecież system pierwiastkowy juz kiedys był
            proponowany przez Szwecję ...
            • woda.woda Re: Zostaniemy sami 13.06.07, 20:49

> Dlaczego od razu sami ??

Dlatego:

"Francja i Wielka Brytania porozumiały się w sprawie kształtu nowego unijnego
              traktatu. Parlament Europejski nie chce poprzeć polskich postulatów
              (...)
              W trakcie debaty w PE polskich propozycji bronili tylko polscy eurodeputowani."
              www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4209759.html
    • belkot_belkot_belkot Jak Kaczory o to walczą - Z pewnością przegramy!! 13.06.07, 20:19

• socjalliberal Dla pierwiastkowiczów: 13.06.07, 20:27
      www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead121&news_cat_id=1335&news_id=221319&layout=18&forum_id=10555&fpage=Threads&page=text
      Dlaczego ograniczać się do UE? Wodzu, prowadź nas na ONZ!
      • camille_pissarro Re: Dla pierwiastkowiczów: 13.06.07, 20:29
        A po ca nam ONZ oraganiza ze "starczym uwiądem", co dziś może takiego dokonać
        ONZ poza zapewnieniem synekur swoim bliskim ??? ;-)))
        • socjalliberal Re: Dla pierwiastkowiczów: 13.06.07, 20:33
          No ale czemu mamy się poddawać "dyktatowi, dominacji" Chin?
      • pit_44 Re: Dla pierwiastkowiczów: 13.06.07, 21:20
        Jacek Żakowski
        Polska dyplomacja powinna zerwać z kunktatorskim postulatem pierwiastka
        kwadratowego. Powstańmy z kolan! Żądajmy pierwiastka czwartego stopnia!

A konkretniej 8-stopnia w przypadku Niemiec i 128 stopnia w przypadku Chin.
        (mnoży się ułamkowe wykładniki przez siebie, a nie liczy, ile razy nacisnęło
        się znak pierwiastka na kalkulatorze).

Wiem, czepiam się :)
    • hrabia.m.c Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:28
      kolanach,a nawet plackiem leżąc
      to są zdrajcy naszych narodowych aspiracji.
      Dlaczego nie złożyli propozycji żeby to był pierwiastek chociaż
      trzeciego stopnia a najlepiej to byłoby
      pierwiastek czwartego.
      • camille_pissarro Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:30
        Na kolanach to polityke prowadził A.Kwaśniewski - vide chociażby w jego
        relacjach z W.Putinem ;-)))
        • hrabia.m.c Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:32

> Na kolanach to polityke prowadził A.Kwaśniewski - vide chociażby w jego
          > relacjach z W.Putinem ;-)))

jeśli o Putina chodzi ,to widać za kogo ma L.Kaczyńskiego,
          za kartofla
          • camille_pissarro Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:35
            Ha, dobre , tylko ciekawe dlaczego W.Putin ostatnio odwiedzał te same miejsca
            co "kaczor" dzień po ? ;-)))))Możesz to jakoś racjonalnie wytłumaczyć ?
            • hrabia.m.c Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:38

> Ha, dobre , tylko ciekawe dlaczego W.Putin ostatnio odwiedzał te same miejsca
              > co "kaczor" dzień po ? ;-)))))Możesz to jakoś racjonalnie wytłumaczyć ?

To kaczora zaprosili na szczyt G8?
              nono to już ptasia potęga z tego kartoflostanu:))
              • camille_pissarro Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:39
                A czy ja gdzieś napisałem , ze chodzi o szczy G8 czy tez pobyt na Helu ???
                • hrabia.m.c Re: Kaczki prowadzą politykę zagraniczną na 13.06.07, 20:41

> A czy ja gdzieś napisałem , ze chodzi o szczy G8 czy tez pobyt na Helu ???

To Putin nie był na Helu i wnuczki nie widział?
                  a najbardziej to stratny ,ze pieska nie oglądał z bliska,pis mu modre lizał.
    • elfhelm Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:31
      Co do Polski wzmacnia trochę jej głos wobec Niemiec i osłabia radykalnie wobec
      wszystkich mniejszych od niej. Jednak Holandia, Łotwa, Słowenia, Słowacja,
      Belgia i inni nie chcą umierać za pierwiastek.
      • camille_pissarro Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:34
        To chyba dobrze aby mniejsze państwa tez miały coś do powiedzenia i Polska w
        ich interesie wystepuje.Dlaczego o większości przedsięwzięć EU mają decydować
        wyłącznie 4 największe państwa członkowskie ??
        • off_nick Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:41

> To chyba dobrze aby mniejsze państwa tez miały coś do powiedzenia i Polska w
          > ich interesie wystepuje.Dlaczego o większości przedsięwzięć EU mają decydować
          > wyłącznie 4 największe państwa członkowskie ??

Camille jesteś rozbrajający,
          otóż Kwasniewski powiedział,że jak słyszy o pierwistku to robi mu się niedobrze
          skoro Kwaśniewski tego nie akceptuje to należy walić w Kaczory
          każdy powód dobry dla samorodnych politologów na tym forum.
          • camille_pissarro Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:44
            Ja jestem rozbrajajacy ? ;-))))
            O.K. faktycznie dla apologetów A.Kwaśniewskiego, A.Olechowskiego, Rosatiego ,
            M.Siwca i innych tuzów zapewne tak, ale ja sie cieszę z faktu , że prawie
            zawsze moge liczyc na Ciebie i vice versa ;-)))
            • off_nick Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:48

> Ja jestem rozbrajajacy ? ;-))))
              > O.K. faktycznie dla apologetów A.Kwaśniewskiego, A.Olechowskiego, Rosatiego ,
              > M.Siwca i innych tuzów zapewne tak, ale ja sie cieszę z faktu , że prawie
              > zawsze moge liczyc na Ciebie i vice versa ;-)))

jest tu nas kilkoro samodzielnie myślących i to jest dobre.
              btw , dlaczego "tuz" oznacza dzisiaj bufona?
          • ritzy Kwach jakby mial magistra to by sie pierwiastka 13.06.07, 23:15
            nie brzydzil. A tak, to po prostu nie kuma.
        • elfhelm Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:41
          Intryguje mnie jednak, czemu nikt nie chce walczyć o pierwiastek, który
          najwięcej korzyści przynosi nie Polsce, a innym krajom. Łotysze powinni się na
          rzecz pierwiastka samobiczować. Wedle tej metody mimo 17 krotnie mniejszej
          liczby ludności mieliby aż 1/3 głosów Polski.

Może i przy pierwiastku osłabiona zostanie "wielka czwórka", ale ona i tak ma
          czasem rozbieżne interesy (zwłaszcza na linii Berlin/Paryż kontra Londyn/Rzym).
          A przecież "wielka czwórka" nawet przy pierwiastku - jakby potrzebowała - bardzo
          łatwo dobierze sobie tradycyjnych sojuszników i zablokuje cokolwiek.
          • camille_pissarro Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:48
            Trudno mi to przeanalizowac , nie jestem politologiem a juz zwłaszcza od karjów
            bałtyckich ;-)) - może chodzi o to , ze Szwedzi obiecali Bałtom o baczenie na
            ich interesy ? ;-))

Prawda jest taka , że tak jak napisałem propozycja Polski ( kiedyś Szwecji )
            jest obecnie kompromisem obu stron - Czesi np. to rozumieją .
            • elfhelm Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:51
              Zostaje jakieś 20 państw, które nie chcą umierać za pierwiastek. Do tego UK,
              ambitna Francja i Włochy chyba chciałyby wzmocnić swoją pozycję wobec Niemiec.
              Coś tu nie gra.
              Rumunii chyba nikt nic nie obiecywał. Słowacji? Malcie? Cyprowi? Obiecali
              wszystkim poza Polską?
              To wychodźmy z Unii.
              • camille_pissarro Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 21:26
                Przeciez UK, Francja, Włochy to kraje , które przy niemieckiej propozycji
                zyskują - należą do wielkiej czwórki.
                Pozostali myślą , że przy rozłożeniu głosów ( przy przyjetej propozycji
                polskiej ) moga byc problemy przy znalezieniu consensusu w ważkich sprawach EU.
                Sytaucja nie jest ciekawa, bo innercja pod pewnymi względami jest niekorzystna
                dla EU, ale z drugiej strony nie ma się co dziwić Polsce, ze broni swej pozycji
                w EU, tym bardziej , ze bardzo na zaproponowanej przez Niemcy propozycji
                liczenia głosów traci...
                • elfhelm Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 23:03
                  > Przeciez UK, Francja, Włochy to kraje , które przy niemieckiej propozycji
                  > zyskują - należą do wielkiej czwórki.

Ale przy propozycji polskiej zyskują wobec Niemiec. A zwłaszcza UK ma odrębne
                  interesy niż Paryż-Berlin (i zresztą Warszawa, co potwierdzają ostatnie
                  negocjacje budżetowe).

> Pozostali myślą , że przy rozłożeniu głosów ( przy przyjetej propozycji
                  > polskiej ) moga byc problemy przy znalezieniu consensusu w ważkich sprawach EU.

Przy obecnym zaściankowym rządzie w Pl mogą mieć rację. Zbliżony mentalnie rząd
                  jest na Słowacji (też mieszanka różnej maści populistów i postkomunistów), ale
                  tam się tercet Fico-Meciar-Slota chyba jakoś ucywilizował.
                • andrzej.sawa Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 15.06.07, 14:00
                  Trzeba chcieć.
                  W Rzeczypospolitej dopiero po 250 lat skutecznie zastosowano liberum veto i
                  zerwano sejm.
                  Po 250 latach pierwszy raz - i to za pieniądze.
        • hrabia.m.c Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:46

> To chyba dobrze aby mniejsze państwa tez miały coś do powiedzenia i Polska w
          > ich interesie wystepuje.Dlaczego o większości przedsięwzięć EU mają decydować
          > wyłącznie 4 największe państwa członkowskie ??

I jakoś te mniejsze kraje po rekach kaczek nie całują,
          niewdzięcznicy.
          a kaczory sobie żyły wyprówaja aby Łotwie,Litwie czy Estoni dobrze zrobić.
          Czy to Ciebie nie dziwi?
      • dr.freud Re: Pierwiastek wzmacnia Rumunię czy Łotwę 13.06.07, 20:41
        elfhelm napisał:

> Co do Polski wzmacnia trochę jej głos wobec Niemiec i osłabia radykalnie wobec
        > wszystkich mniejszych od niej.

Czyli tłumacząc na bardziej zrozumiały język
        osłabia głownie pozycję Niemiec ( czyli tradycyjnie
        od 17 lat najbardziej przyjazne Polsce państwo w UE ).
        Pozycję Polski Hiszpanii i innych średniaków zostawia
        praktycznie bez zmian, a wzmacnia mniejsze kraje
        w tym Czechy, Litwę - państwa tradycyjnie Polsce wrogie,
        ( prawdopodobnie nie bez dyskretnej pomocy Rosji ).
      • vit.zelasko To jest nieprawda. Nie plec bzdur. 13.06.07, 21:03
        Pierwiastek wzmacnia silę głosu (nie wagę procentową) średnich krajów. łotwa,
        Słowenia i mniejsze państwa nic nie zyskują. Zyskują np. Czechy, które
        popierają pierwiastek. Obecne rozwiązanie w konstytucji powoduje, ze najwięcej
        ze wszystkich tracą Polacy, dlatego przede wszystkim Polska protestuje i
        proponuje kompromis pomiędzy systemem nicejskim a wariantem niemieckim.

Poniżej omówienie tematu:
        chaos.if.uj.edu.pl/~karol/pdf/KompJag.pdf
        • camille_pissarro on jest prawniekiem, a ci z reguły skłonni są 13.06.07, 21:07
          do relatywizacji ;-))
          • elfhelm Relatywizacji? 13.06.07, 23:38
            Mnie metody PiS-owskiego relatywizmy moralnego są obce.
            • camille_pissarro Re: Relatywizacji? 15.06.07, 13:40
              nie mówię o relatywizacji w wykoniu PiS ...
        • elfhelm Kwestia siły blokującej nie ma większego znaczenia 13.06.07, 23:38
          Bo nawet przy pierwiastku czwórka i tak dobierze sobie bez problemu sojuszników.

A matematyka jest dość prosta, chociaż niestety nieobowiązkowa na maturze.
          Przy pierwiastku Niemcy mają 9 głosów, Polska 6, Rumunia 5, Łotwa 2. Przy TK
          odpowiednio 82, 38, 22 i 2.

Pierwiastek ma teoretycznie znaczenie w kwestiach blokowania. A najważniejszą
          sprawą jest umiejętność negocjacji i budowania koalicji dla swoich pomysłów.
          Tyle że dwie ostatnie ekipy niewiele twórczej myśli do UE wnoszą.
    • pedalicja [...] 13.06.07, 20:48
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • camille_pissarro Re: 24 kraje Unii Negatywnie o pierwiastku 13.06.07, 20:51
        Do ku.. nędzy nie placimy składek do EU i to nie takich skromnych ?
        A tak właściwie to o co ci chodzi , bo masz pewne problemy natury erudycyjnej
        ponieważ nikt o "polskich zebrach" na świecie nie słyszał ;-)))
        • off_nick Re: 24 kraje Unii Negatywnie o pierwiastku 13.06.07, 21:06

> Do ku.. nędzy nie placimy składek do EU i to nie takich skromnych ?
          > A tak właściwie to o co ci chodzi , bo masz pewne problemy natury erudycyjnej
          > ponieważ nikt o "polskich zebrach" na świecie nie słyszał ;-)))

Pedalicja , nowy nicek banme , mówi to Panu coś?
          • camille_pissarro Re: 24 kraje Unii Negatywnie o pierwiastku 13.06.07, 21:08
            wiele mówi ;-))
        • pit_44 Re: 24 kraje Unii Negatywnie o pierwiastku 13.06.07, 21:08
          Do ku.. nędzy nie placimy składek do EU i to nie takich skromnych ?

Skoro dużo więcej dostajemy niż dajemy to jakim cudem uważasz, że coś płacimy?
          • camille_pissarro Re: 24 kraje Unii Negatywnie o pierwiastku 13.06.07, 21:14
            Bo myślę perspektywistycznie.Kiedyś tylko będziemy płacić ;-))
            A fakt jest taki , że składkę i tak płacimy.

Nie chce mi sie szukać jak wygląda obecnie grafik naszych wpłat i kasy
            otrzymanej z EU - na pewno jest in plus, ale wszak takie były założenia naszego
            akcesu w struktury EU...
        • pedalicja [...] 13.06.07, 22:28
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • tomek_bg Mnie bardziej ciekawi jak to się skończy. 13.06.07, 21:16
      Oczywiście te groźby o izolacji Polski, o dwóch Europach to można spłukać z
      wielkim hukiem. Do twego trzeba by zmienić traktaty i zasady funkcjonowania UE.
      W sumie każdy z tych systemów jest niedemokratyczny. Przy tym nie mówi się wcale
      o możliwości blokowania. A tu jest największa niespodzianka. Wystarczą 4 państwa
      z 35% ludności UE. Zgadnij doktorku jakie to państwa wystarczą :) Cała sprawa
      zakończy się zapewne kompromisem. Bo w sumie ta teraz konferencja nie ma
      większego znaczenia, ważna jest ta pod koniec roku. I niewykluczone, że system
      podwójnej większości zostanie zmieniony. Szkoda tylko, że być może znowu Polska
      coś ugra dla innych, a sama się narazi. Może czas, aby nasi politycy się
      zastanowili, jak działać z większą bandą, a w razie czego dać sobie spokój.
    • twoj.psychiatra Pierwiastek nie jest głupi. Działanie MSZ RP -tak. 15.06.07, 13:54
      Bo w UE, jeśli się chce coś uzyskać, to nie tylko krzykiem i wetem.
      Na dłuższą metę więcej uzyskuje się budowaniem koalicji państw popierających
      konkretny projekt. Gdzie koalicja popierająca pierwiastek?
      Za podwójną większością stoi koalicja dużych.
      A za pierwiastkiem ,hasłem rzuconym w ostatnim momencie przez polski MSZ stoi
      kto?
      Owszem, cichych kibiców jest wielu. Tylko co z tego, jeśli nie chcą dać
      realnego poparcia?
      • camille_pissarro Re: Pierwiastek nie jest głupi. Działanie MSZ RP 15.06.07, 14:30
        Aby konstruować bloki państw, to samemu trezba mieć dość silną pozycję, tak mi
        się wydaje.asada rozsądna aby przekonywać innych do swoich racji i grupować ich
        wokół swych przedsięwzięć , ale tak jak napisałem wyżej dobrze jest mieć swój
        silny głos w Radzie EU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka