Gość: uim IP: *.sgh.waw.pl 09.06.03, 20:49 Gdzie ta mapa?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: errror Re: Powiaty europejskie: mapa poparcia dla Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 09:31 Gość portalu: uim napisał(a): > Gdzie ta mapa?! otwórz sobie link podkreślony na wstępie do PKW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Mapa powiatów jest z prawej strony IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 12:28 Nie tam gdzie PKW. Są niestety czerwone plamy czyli tam gdzie frekwencja była ponizej 50% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 12:42 Patrząc na załączoną mapę nałożyłem sobie mentalnie, mapę Polski z międzywojnia oraz z czasów zaborów. Fascynujące! Ziemie niemieckie przed II WŚ są najbardziej na tak. Natmomiast ziemie zaboru rosyjskiego sa najbardziej na nie. Po stu latach te granice wciaz widac!!! Czy ktos robil takie badania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: 195.205.139.* 10.06.03, 12:56 Tak naprawdę, najbardziej fascynujące jest to, że najbardziej prounijne okazały się Ziemie Zachodnie i Północne - w tym postpegeerowskie i bardzo biedne Pomorze Środkowe oraz Warmia i Mazury. Różnica między Kongresówką a zaborem pruskim są uderzające (zwłaszcza widać to wewnątrz województw wielkopolskiego i pomorsko-kujawskiego, a także - zwłaszcza - na pograniczu mazursko-kurpiowskim). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: 195.205.139.* 10.06.03, 13:08 Tfu, oczywiście Mazury to nie zabór pruski - co nie zmienia wymowy mapy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aachen Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: *.iel.waw.pl 10.06.03, 13:42 a ja bym jeszcze dodał analizę w funkcji struktury zabudowań, ilości rolników w danej gminie oraz rozkład wykształcenia. Co się okazuje? Otóż a) tam gdzie zabudowania są bardziej rozproszone b) jest więcej rolników którzy mają wielkie gospodarstwa rolne, mają duże sady lub zaopatrują miasto swoimi plonami c) nie jest rozwinięta turystyka lub agroturystyka Przykłady a)północne rejony powiatu Wysokie Mazowieckie b) zachodnie rejony powiatu grójeckiego oraz południowe skierniewickiego c) ściana wschodnia. Dla przykładu dodam gmina Godziszów która sąsiaduje z gminą Janów Podlaski. W pierwszej większość była przeciw a w drugiej za. W 1 nie ma turystów a w 2 walą tabunami z całego swiata na aukcje koni. Takich skrajności w skali gminnej jest wiele. Mozna by było trochę się nad tym pozastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gedymin Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: *.bmj.net.pl / 192.168.20.* 11.06.03, 12:45 Gość portalu: Stefan napisał(a): > Patrząc na załączoną mapę nałożyłem sobie mentalnie, mapę Polski > z międzywojnia oraz z czasów zaborów. Fascynujące! > Ziemie niemieckie przed II WŚ są najbardziej na tak. > Natmomiast ziemie zaboru rosyjskiego sa najbardziej na nie. > Po stu latach te granice wciaz widac!!! > Czy ktos robil takie badania? Jesteś w błędzie bo nie uwzględniłeś przemieszczeń ludności polskiej ze ,,wschodu''/były zabór rosyjski i austriacki/ które osiadły w województwach zachodnich i płd. Polski. A ludności rdzennej pozostał tam niewielki procent. Najmniejszy procent poparcia dla integracji występuje w rejonie tzw. zaścianka - rejon Polski centralnej - tam gdzie występuje niski procent migracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 23:14 Jaki błąd popełniłem??? Ja nie analizowałem przyczyn, tylko stwierdziłem fakt. Zwróć uwagę na wyniki np. powiatów kaliskiego i ostrowskiego w Wielkopolsce. Tam własnie przebiegała granica zaboru pruskiego i rosyjskiego. I właśnie pytałem (i wciąż pytam) czy ktoś robił badania wyjaśniające to zjawisko. Gość portalu: Gedymin napisał(a): > Gość portalu: Stefan napisał(a): > > > Patrząc na załączoną mapę nałożyłem sobie mentalnie, mapę > Polski > > z międzywojnia oraz z czasów zaborów. Fascynujące! > > Ziemie niemieckie przed II WŚ są najbardziej na tak. > > Natmomiast ziemie zaboru rosyjskiego sa najbardziej na nie. > > Po stu latach te granice wciaz widac!!! > > Czy ktos robil takie badania? > > Jesteś w błędzie bo nie uwzględniłeś przemieszczeń ludności > polskiej ze ,,wschodu''/były zabór rosyjski i austriacki/ które > osiadły w województwach zachodnich i płd. Polski. A ludności > rdzennej pozostał tam niewielki procent. Najmniejszy procent > poparcia dla integracji występuje w rejonie tzw. zaścianka - > rejon Polski centralnej - tam gdzie występuje niski procent > migracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dies Re: Stefan nie polelnil bledu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 12:18 Stefan nie popelniles bledu w rozumowaniu. To prawda ze stwierdziles po prostu fakt. Gedymin polemizuje z czyms czego w ogole nie napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dies Re: mapa poparcia dla Unii vs. zabory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 12:07 Zobacz sobie w dowolnym pociagu mape sieci kolejowej w Polsce. Na niej widac wyrazie granice zaborow. W niemieckim gesta siec kolejowa, w rosyjskim biale plamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oszołom z RM Re: Powiaty europejskie: mapa poparcia dla Unii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 13:14 Gość portalu: uim napisał(a): > Gdzie ta mapa?! - tu! bi.gazeta.pl/im/1522/m1522777.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Na kolorowej mapie powiatów dośc wyraźnie... IP: *.amwaw.edu.pl 11.06.03, 21:45 widać, którędy kiedyś przebiegała granica zaboru rosyjskiego, tzw. Kongresówki. Jest to szczególnie widoczne na pograniczu Mazowiecko Mazurskim, albo granica powiatów kaliskiego i ostrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Europejczyk Link do kolorowej mapy powiatów IP: *.amwaw.edu.pl 11.06.03, 21:48 bi.gazeta.pl/im/1522/m1522777.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor mapa typowo propagandowa IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 22:05 brak mapy glosowania na nie brak mapy glosowania na tak w stosunku do wszystkich glosujacych brak mapy tych co sie wstrzymali wasze opinie o zaborach tak sie maja do wyborow politycznych jak piernik do wiatraka glosowali przeciw zwykli ludzie ktorzy cos posiadaja na wlasnosc i nikt im tego nie dal tylko maja szczegolnie ziemie od pokolen osiagneli to ciezka praca kolejnych pokolen i wiedza z doswiadczenia ze nik nic za darmo nie daje ziemie zachodnie to glownie najemna sila robocza wykorzeniona z wlasnej ziemi czesto obciazona historia przesladowan w sowietach i czesto nie majcych nic juz do stracenia liczaca na to ze zmiana moze przynies poprawe Odpowiedz Link Zgłoś