Dodaj do ulubionych

FUNKCJONARIUSZ.....PUBLICZNY - posel

06.12.01, 20:37
Czy poslowie sa FUNKCJONARIUSZAMI PUBLICZNYMI ? Czy nie warto wprowadzic,aby
poslowie podlegali szczegolnej odpowiedzialnosci karnej ?
Moze wtedy wreszcie bysmy mieli porzadne PANSTWO POLSKIE ? Obecnie widzimy
tylko kpine i arogancje poslow.

Jesli piastuje tak zaszczytna FUNKCJE -powinienem byc traktowany jako
FUNKCJONARIUSZ PUBLICZNY. Precz z IMUNITETAMI oraz BEZKARNOSCIA !

radca
Obserwuj wątek
    • radca Re: FUNKCJONARIUSZ.....PUBLICZNY - posel 06.12.01, 20:44
      Napisalem przed chwila powyzsze propozycje.Po chwili naszla mnie taka mysl;
      co bedzie,jak to zostanie wprowadzone w zycie ? Czy sejm bedzie swiecil
      pustkami ? Czy moze knajpa sejmowa bedzie musiala zredukowac swoje
      zaopatrzenie ? Kto bedzie prowadzil debaty ? Co zyska,a co straci
      SPOLECZENSTWO ? Czy wroci PRAWORZADNOSC w POLSCE ? Byc moze nie wroci-bo jak
      moze cos wracac-czego nigdy nie bylo ?

radca
    • Gość: Andrzej Re: FUNKCJONARIUSZ.....PUBLICZNY - posel IP: *.law.uj.edu.pl 07.12.01, 13:12
      radca napisał(a):

> Czy poslowie sa FUNKCJONARIUSZAMI PUBLICZNYMI ? Czy nie warto wprowadzic,aby
      > poslowie podlegali szczegolnej odpowiedzialnosci karnej ?
      > Moze wtedy wreszcie bysmy mieli porzadne PANSTWO POLSKIE ? Obecnie widzimy
      > tylko kpine i arogancje poslow.
      >
      A może warto zajrzeć do art. 115 § 13 pkt 2 kk i przeczytać sobie, że poseł jest
      funkcjonariuszem publicznym i nie ma co do tego wątpliwości? Jaki z Ciebie radca,
      jeśli nie wiesz kto jest funkcjonariuszem publicznym?

> Jesli piastuje tak zaszczytna FUNKCJE -powinienem byc traktowany jako
      > FUNKCJONARIUSZ PUBLICZNY. Precz z IMUNITETAMI

A co ma immunitet wspólnego ze statusem funkcjonariusza?

Andrzej
      • Gość: Ola Re: do radcy IP: *.15.vie.surfer.at 07.12.01, 20:57
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> radca napisał(a):
        >
        > > Czy poslowie sa FUNKCJONARIUSZAMI PUBLICZNYMI ? Czy nie warto wprowadzic,a
        > by
        > > poslowie podlegali szczegolnej odpowiedzialnosci karnej ?
        > > Moze wtedy wreszcie bysmy mieli porzadne PANSTWO POLSKIE ? Obecnie widzimy
        >
        > > tylko kpine i arogancje poslow.
        > >
        > A może warto zajrzeć do art. 115 § 13 pkt 2 kk i przeczytać sobie, że poseł jes
        > t
        > funkcjonariuszem publicznym i nie ma co do tego wątpliwości? Jaki z Ciebie radc
        > a,
        > jeśli nie wiesz kto jest funkcjonariuszem publicznym?
        >
        > > Jesli piastuje tak zaszczytna FUNKCJE -powinienem byc traktowany jako
        > > FUNKCJONARIUSZ PUBLICZNY. Precz z IMUNITETAMI
        >
        > A co ma immunitet wspólnego ze statusem funkcjonariusza?
        >
        > Andrzej

IMMUNITET jest to PRAWO do nietykalnosci pewnych osob fizycznych, niekiedy i
        prawnych, uprzywilejowanych ze wzgledu na ich np. stanowisko. Immunitet
        parlamentarny mowi: bez zgody parlamentu jego czlonek nie moze byc pociagniety do
        odpowiedzialnosci karnej i administracyjnej.

STATUS funkcjonariusza jest to POZYCJA tegoz funkcjonariusza w danej komorce,
        instytucji, organizacji itp.

pozdrawiam
        • radca Re: do Oli 07.12.01, 21:53
          Dziekuje za wyczerpujace wyjasnienie.Zastanawia mnie tylko,dlaczego istnieje
          taka bezkarnosc wsrod poslow.Czy dlatego,ze chroni ich umunitet ?
          Czy moze dlatego,ze KOMISJA ETYKI POSELSKIEJ -jest jednak zbyt slaba ?
          Lub moze zbyt polityczna ? Czy moze dlatego,ze KOMISJA ETYKI POSELSKIEJ sklada
          sie z poslow ? Byc moze powinna skladac sie wlasnie z OBYWATELI-WYBORCOW ?
          Jesli WYBORCY stwierdziliby,ze dany posel lamie ETYKE -mozna byloby go usunac
          z Parlamentu ? Czy moze juz "klamka zapadla " i nastepne 4 lata bezprawia ?
          Zycia na koszt SPOLECZENSTWA ? Czy moze warto wprowadzic instytucje TRYBUNA
          LUDOWEGO ?

radca
          • Gość: Ola Re: do radcy IP: *.15.vie.surfer.at 07.12.01, 23:59
            radca napisał(a):

> Dziekuje za wyczerpujace wyjasnienie.Zastanawia mnie tylko,dlaczego istnieje
            > taka bezkarnosc wsrod poslow.Czy dlatego,ze chroni ich umunitet ?
            > Czy moze dlatego,ze KOMISJA ETYKI POSELSKIEJ -jest jednak zbyt slaba ?
            > Lub moze zbyt polityczna ? Czy moze dlatego,ze KOMISJA ETYKI POSELSKIEJ sklada
            > sie z poslow ? Byc moze powinna skladac sie wlasnie z OBYWATELI-WYBORCOW ?
            > Jesli WYBORCY stwierdziliby,ze dany posel lamie ETYKE -mozna byloby go usunac
            > z Parlamentu ? Czy moze juz "klamka zapadla " i nastepne 4 lata bezprawia ?
            > Zycia na koszt SPOLECZENSTWA ? Czy moze warto wprowadzic instytucje TRYBUNA
            > LUDOWEGO ?
            >
            > radca

Moim skromnym zdaniem, problemu nie zalatwi stworzenie dodatkowego urzedu czy
            trybunalu. Nie urzedy sa problematyczne, tylko ludzie w nich zasiadajacy, ktorzy
            przed powolaniem do danego gremium nie zostali sprawdzeni / przetestowanie pod
            wzgledem ich kompetencji np.: intelektualnych, psychosocjalnych, ich znajomosci
            ogolnej prawa, wiedzy o historii swojego narodu, wiedzy o zasadach funkcjonowania
            panstwa, o parlamentaryzmie itp. Byc moze nie jeden z panow / pan poslow po
            takich "egzaminach" wcale nie zasiadaliby dzisiaj w lawach poselskich, a wtedy
            moze by sie i w Polsce lepiej dzialo. Nie wiem. To tylko przypuszczenia, a raczej
            ciche zyczenie. Komisja Etyczna to teoretycznie wspaniala instytucja w
            instytucji, ale rowniez narazona na korupcje i stronniczosc. Np.: Ktory lekarz z
            lekarskiej Komisji Etycznej wyda werdykt negatywny przeciwko innemu lekarzowi ?!
            I znowu "ladujemy" na poczatku tematu: Instytucje istnieja, prawo istnieje,
            przepisy sa O.K. ale to byloby juz wszystko ! Wykonawcy sa do niczego ! Oni nie
            potrafia podejmowac nalezytych decyzji, niezaleznych i sprawiedliwych wyrokow,
            obiektywnych postanowien zgodnych z przepisami, tylko "aranzuja sie" nie chcac
            sie "komus" narazic. A w takim dyspozycyjnym "ukladzie" napewno jest trudno zyc.
            Dopoki nie zostana poczynione odgornie kroki autentycznie i trwale uzdrawiajace
            sytuacje spoleczno-polityczno-panstwowa w kraju, nie widze realnych szans na
            jakakolwiek zmiane sytuacji na lepsze. pozdrawiam.
            • Gość: kot2 Re: do radcy IP: *.12.vie.surfer.at 08.12.01, 16:50
              a ja bym wprowadzil dyktature i po problemie.
              • Gość: L eonid Re: do radcy IP: *.czajen.pl 08.12.01, 20:05
                Zawsze byłem i jestem przeciwnikiem obecnej konstytucji. Nie ze względu na
                preambułę, ustrój państwa, liczbę posłów i senatorów itp. Nie mogę się tylko
                pogodzić z ustawowym podziałem obywateli na równych i równiejszych. Temu
                problemowi nasza ustawa zasadnicza poświęca ze trzy strony. Czy może mi ktoś
                podać choć jeden przykład na to że w ciągu ostatnich dwunastu lat przywilej
                immunitetu zapobiegł dezorganizacji prac parlamentu. Wszyscy znamy natomiast
                przypadki że dzięki imunitetowi niektórzy parlamentarzyści uniknęli
                odpowiedzialności za przestępstwa bądż wykroczenia. Żeby było śmieszniej dodam
                że w stanie wojennym niektórzy chronieni immunitetem zostali internowani.
                • radca Re: do radcy 08.12.01, 22:20
                  Przyznam sie szczerze.Gdybym ja byl poslem,to napewno staralbym sie,
                  zerezygnowac z IMUNITETU.Jesli obywatel zostal w ZAUFANIU wybrany na Posla-
                  to powinien pokazac,ze mozna miec do niego zaufanie.Nastepna sprawa-
                  FUNKCJONARIUSZ PUBLICZNY ? Wtedy powinna obowiazazywac ;SZCZEGOLNA
                  ODPOWIEDZIALNOSC KARNA (dot.poslow). Wtedy dopiero moglibysmy oczekiwac,ze
                  kazdy z poslow staral sie bedzie dla dobra PANSTWA.W razie zlamania PRAWA,nie
                  mialby co dalej szukac w Sejmie.W obecnej sytuacji,jest to idealne miejsce dla
                  wielu PRZYWILEJI.Zbyt czesto sa one wykorzystywane dla LAMANIA PRAWA.

Gdyby tak dzisiaj zapytac PUBLICZNIE kazdego Posla; czy jest gotow zrzec sie
                  IMUNITETU ? Ciekawe ilu by na to wyrazilo ZGODE ?

radca
                  • radca Re: do radcy 09.12.01, 00:45
                    Na temat IMMUNITETU Poslow,rowniez opisuje Pan JANUSZ KORWIN-MIKKE.Zobaczylem
                    to dopiero przed chwila.Tak wiec nie jestem odosobniony w tym temacie.
                    Widac,ze jednak potrzebna jest szeroka dyskusja na ten temat.

Ciekawe,kto z Poslow bylby gotow sie go zrzec-na cala kadencje ?

radca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka