Dodaj do ulubionych

Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy

31.07.07, 21:43
leży na ziemi tylko się trzeba po nie schylić.
Trzeba na korzystnych warunkach wpuscić izrealskiego inwestora /partnerstwo
publiczno-prawne/.
Myślę, że od razu pojawiłyby się przekonujące akspertyzy o szkodliwości
ekosystemów w Dolinie na dolny odcinek rzeki, gdzie znajdują się unikatowe
tereny lęgowe wielu gatunków ptaków.
A red. Wajrak sam osobiście ganiałby z laczkiem żaby, zanim te zrobią większe
szkody.

Śmiejecie się. To niec śmiesznego. Patent przetestowano w Lublinie w
okolicach byłego obozu na Majdanku.
Pamiętacie państwo protesty przeciwko hipermarketowi w okolicach obozu w
Oświęcimiu? Protesty zgodnie uznane za słuszne przez większość Polaków.
Wydaje sie zatem, że standard dla obozów koncentracyjnych został ustalony na
wieki i dla wszystkich obozów, nie tylko w Oświecimiu. Okazuje się, że nie.
Lubelska Plaza Centers powstała bowiem w dużo bardziej kontrowersyjnym
miejscu. Powstała tuż przy najstarszym cmentarzu miejskim (XIX wieczny) w
miejscu dawnej filii Obozu Koncentracyjnego na Majdanku !
– W religii żydowskiej wszystko, czemu towarzyszy wielka woda jest kojarzone
z błogosławieństwem Boga – powiedział Mordehay Zisser, właściciel Plaza
Centers. – Dlatego mam nadzieję, że lubelskie centrum będzie najbardziej
błogosławionym miejscem w Polsce.
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus jestem pod wrazeniem 31.07.07, 22:00
      co nie zmienia faktu ze zabki trzeba chronic. bo sa fajne :)
      • a-siek Re: jestem pod wrazeniem 31.07.07, 22:03
        marcus_crassus napisał:

> co nie zmienia faktu ze zabki trzeba chronic. bo sa fajne :)

Przed Wajrakiem? :)))

Poważniej:
        Pełna zgoda - ja nic przeciwko żabkom nie mam i jeśli można było trasę puścić
        inaczej - powinno się to zrobić. Mam tylko wątpliwosci czy dziś należy
        inwestycję z tego powodu wstrzymywać. Wątpliwości a nie pewność, bo na
        podstawie prasowej propagandy z obydwu stron trudno zajać obiektywne zdanie.
        • efad4d Re: jestem pod wrazeniem 31.07.07, 22:12
          troszeczke kolezanka naciagneła tu fakty, owszem byly tu baraki przejsciowe dla
          wiezniów ale majdanek znajoduje sie w calkiem innym miesjcu.Wiele jest miejsc
          gdzie w czasie wojny ludzie cierpieli niedole ale to chyba nie powod , zeby
          powstrzymywac sie od jakiegokolwiek dzialania w tym miejscu, to absurd.

Zastanawiam sie czy kolezanka protestowała w latach 70-tych czy 80- tych kiedy
          w tych ze barakach(ktore wyburzono a czesc splonela) handlowano gaciami, starymi
          meblami, sprzetem rtv i innym mydłem i powidłem. Zapewne nie , bo wtedy nie bylo
          internetu ;) .

Teren , na ktorym powstala plaza jest naprawde lezy w samym centrum miasta i
          trudno oczwkiwac , zeby do konca swiata byla zasiana na nim trawa , skoro przez
          mury graniczy ze 19 stowiecznym cmentarzem (!!!!) Jesli tak to moze i nalezałoby
          zlikwidowac ruch na ulicy lipowej jako zaklocajacy spokoj tego przeswietego
          miejsca?
          • a-siek Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:15
            • efad4d Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:19
              a ty rozrozniasz stopnie szarosci?
              • efad4d Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:20
                protestowałas kiedy na czesci obozu na majdanku zrobiono cmentarz miejski ?
                • a-siek Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:24
                  efad4d napisał:

> protestowałas kiedy na czesci obozu na majdanku zrobiono cmentarz miejski ?

Jest mała różnica między cemntarzem a centrum handlowym. A poza tym, nie jestem
                  z Lublina ale opinię oparłam na zdaniu Lublinianina.
                  • efad4d Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:29
                    a pomiedzy centrum handlowym a telewizja i radiem, ktore z zalozenia sluzyc maja
                    rozrywce maluczkich a przez plot rowniez sasiaduja z tymze cmentarzem, jest
                    roznica czy jej nie ma?

tak sie sklada , ze ja jestem lubelakiem , takze zapytaj swojego znajomego czy
                    nie przeszkadza mu sasiadowanie telewziji, ktorej antena goruje nad krzyzami z
                    tymze cmentarzem i czy w tej sprawie tez protestowal . A wycieczki personalne
                    mozesz sobie darowac, to chyba ty masz jakies problemy z nacjami.
                    • a-siek Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:31
                      Jemu nie przeszkadza nawet to Centrum, bo to otwarty na świat człowiek jest. W
                      przeciwieństwie do naszych starszych w wierze braci.
                      I tu jest problem.
                      • efad4d Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:33
                        jesli mu nie przeszkadza to po co ten pelen zlosliwosci wpis na blogu, z
                        sympatii? Gubisz sie , poprosze o odpowiedz na moje poprzednie pytania.
                        • a-siek Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:35
                          efad4d napisał:

> jesli mu nie przeszkadza to po co ten pelen zlosliwosci wpis na blogu, z
                          > sympatii? Gubisz sie , poprosze o odpowiedz na moje poprzednie pytania.

Przeszkadza hipokryzja i tyle.

Odpowiedzi zawierają się w tym, że w latach 70 nie byłam w wieku odpowiednim do
                          protestów ani miejscu odpowiednim do protestów, gdyż nie jestem z Lublina
              • a-siek Re: Napiszesz to samo o Oświęcimiu? 31.07.07, 22:22
                efad4d napisał:

> a ty rozrozniasz stopnie szarosci?

Rozróżniam. Bez względu na stopień zaangazowania w tę szarość takiej czy innej
                nacji. W przeciwieństwie do Ciebie niestety.
        • pisuarro Re: jeśli można trasę puścić inaczej 03.08.07, 06:53
          www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=55305
    • michal00 Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:24
      Z tym Lublinem to autentyczna historia? Jesli tak, to jest mocna rzecz. A
      pomysl pogonienia "ekologow" Zydem popieram. :-) Chcialbym zobaczyc co by o tym
      pisala Wyborcza. :-)
      • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:28
        michal00 napisał:

> Z tym Lublinem to autentyczna historia? Jesli tak, to jest mocna rzecz. A
        > pomysl pogonienia "ekologow" Zydem popieram. :-) Chcialbym zobaczyc co by o
        tym
        >
        > pisala Wyborcza. :-)

geralt.salon24.pl/16616,index.html
        Autor bloga to Lublinianin.
        • efad4d Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:32
          to w koncu to twoj znajomy czy po prostu bloger z netu , ladnie to tak klamac :) ?
          • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:36
            efad4d napisał:

> to w koncu to twoj znajomy czy po prostu bloger z netu , ladnie to tak
            klamac :
            > ) ?

A jedno drugie wyklucza?
            • efad4d Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:44
              nie wyklucza ale piszesz kazdemu co innego , zadałem sobie trud przeczytania watku
              powiem tyle, mnie hipokryzja tez denerwuje, niezaleznie od narodowsci czy barw
              politycznych i byc moze jest w tym jakis niewielki przejaw hipokryzji ale:

1. byly to zwykle baraki przejsciowe do przetrzymywania wiezniow a nie zadne
              miejsce meczenstwa, w ktorych nikomu nie przeszkadzal handlowanie czym popadnie
              kiedys dopoki nie rozpadly sie ze starosci , dlaczego wiec teraz nie robic tego
              samego tylko w lepszych warunkach

2. jest to scisle centrum miasta o dosc duzej powierzchni i trudno oczekiwac ,
              zeby na wieki wieków pozostal tam ugor, bo kiedys tam cos tam, a tablica pamieci
              miala zostac wmurowana

3. sasiedztwo cmentarza jest zarzutem absurdalnym , bo jak juz pisałem sasiaduje
              z nim i tv i radio i co z tego , ze bedzie sasiadowac dyskoteka? od tego jest
              mur cmentarny , zeby oddzielac granice sacrum od profanum

4. jest to typowy objaw czepialstwa i robienia z igly widel
              • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:47
                Obiektywnie masz racje. I ja się z Tobą zgadzam. Tylko czemu te same standardy
                nie obowiązują w mieście zwanym Oświęcim?
                Owszem - centrum rozrywki to przegięcie. Ale hipermarket????

Naprawdę nie rozumiesz w czym problem leży?
                • woda.woda Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:54
                  Bo Oświęcim to jest dalibóg dalece coś innego, niż Majdanek.
                  • michal00 Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 23:12
                    Moze i cos innego, ale emocje wsrod narodu wybranego z pewnoscia wzbudza
                    niemale.

wiadomosci.onet.pl/1581530,11,1,1,item.html
                    Ciekawe o co tym razem chodzi.
                    • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 23:17
                      michal00 napisał:

> Moze i cos innego, ale emocje wsrod narodu wybranego z pewnoscia wzbudza
                      > niemale.
                      >
                      > wiadomosci.onet.pl/1581530,11,1,1,item.html
                      > Ciekawe o co tym razem chodzi.

Majdanek był obozem zagłady tak jak Aushwitz. I też ginęli w nim Żydzi. To było
                      takie samo ludobójstwo tyle, że na mniejsza statystycznie skale.
                  • bard333 jak daleko...??? rozumiem, że skalując obozy 02.08.07, 00:41
                    Majdanek był kurortem...

w Majdanku zginęło "raptem" 80 tys. ludzi... oczywiście rzecz wogóle nie warta wspomnienia... 80 tysięcy... hmm... ciekawe, czy ci którzy tam umierali, a jeszcze bardziej ci którzy przezyli widzieli jakies różnice...

woda, coraz bardziej mnie załamujesz...
                    • a-siek Re: jak daleko...??? rozumiem, że skalując obozy 02.08.07, 20:18
                      bard333 napisał:

> woda, coraz bardziej mnie załamujesz...

Wczoraj wygłosiła tezę o tym, ze porównywanie disco-polo do death metalu jest
                      nieporozumieniem, gdyż ostatnia piosenka zespołu Boys jest deprymująca dla
                      młodzieży małomiejskiej, w sposób niewspołmiernie większy.
                • efad4d Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:55
                  nie rozumiem, bo nie znam dokladnie problemu z oswiecimia, cos kiedys slyszałem
                  ale mnie bardzo pamietam .
                  Tyle ci tylko moge powiedziec na stan mojej wiedzy, ze jest chyba symboliczna
                  roznica pomiedzy wybudowaniem hipermarketu obok obozu-pomnika a wybudowaniem na
                  miejscu dosc malo istotnych baraków ( zwlaszcza w sytuacji , ze wazniejszy
                  przeciez sam oboz majdanek zostal w duzej mierze zabudowany- cmentarzem i chyba
                  domkami - o ile sie nie myle)
                  tyle z perspektywy osoby nie znajacej dokladnie sytuacji , bo nie wiem np w
                  jakiej odleglosci w oswiecimiu ten sklep mial powstac i ile jest w tym
                  zydowskiej przesady a ile nie , bo zdaje sobie sprawe , ze ten narod jest
                  wyjatkow przeczulony na pkt swoich obyczjow , co dla mnie jako osoby niezbyt
                  lubiacej jakakolwiek tradycja a wiec i nasza polska rowniez jest czasem bardzo
                  drazniace.

ale juz kompletnie nie kojarze jaki to ma zwiazek z rospuda :)?
                  • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:58
                    > ale juz kompletnie nie kojarze jaki to ma zwiazek z rospuda :)?

Ano taki, że w sprawie Rospudy najwięcej szumu zrobiła GW. Gdyby tam byl
                    izraelski inwestor, to ciekawe jakby się na Czerskiej zachowali....

Taki szatański pomysł antysemitki /ponoć/...

Pozdrawiam, bo Lubliniaków naprawdę lubię, chociaż mieszkam daleko daleko ...
                    • efad4d Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 23:00
                      to pan walter tez... ;) ?
                      • a-siek Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 23:02
                        efad4d napisał:

> to pan walter tez... ;) ?
                        >
                        >
                        Jeśli nie doktoryzuje się na KUL to nie :)
              • michal00 Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 31.07.07, 22:49
                Daj sobie siana. Toz w Oswiecimiu budowa marketu nie miala nastapic na miejscu
                komor gazowych, ale w OKOLICY obozu, a i tak protesty byly. Okolice obozu to
                chyba jednak mniejsze "swietokradztwo" niz baraki, w ktorych przebywali
                wiezniowie obozow.
    • silesius.monachijski001 Pomysl zaiste znakomity; ale to juz jest chyba 31.07.07, 23:28
      opatentowane przez WJC i pana Singera; nie na darmo zostala napisana ksiazka
      "Holocaust industry"; hmm, tez spuszczam wzrok; aha: i czekam co napisze
      Nadredaktor; np. "Pelzajaca komercjalizacja Shoah"

a-siek napisała:

...
      > Śmiejecie się. To niec śmiesznego. Patent przetestowano w Lublinie w
      > okolicach byłego obozu na Majdanku.
      > Pamiętacie państwo protesty przeciwko hipermarketowi w okolicach obozu w
      > Oświęcimiu? Protesty zgodnie uznane za słuszne przez większość Polaków.
      > Wydaje sie zatem, że standard dla obozów koncentracyjnych został ustalony na
      > wieki i dla wszystkich obozów, nie tylko w Oświecimiu. Okazuje się, że nie.
      > Lubelska Plaza Centers powstała bowiem w dużo bardziej kontrowersyjnym
      > miejscu. Powstała tuż przy najstarszym cmentarzu miejskim (XIX wieczny) w
      > miejscu dawnej filii Obozu Koncentracyjnego na Majdanku !
      > – W religii żydowskiej wszystko, czemu towarzyszy wielka woda jest kojarz
      > one
      > z błogosławieństwem Boga – powiedział Mordehay Zisser, właściciel Plaza
      > Centers. – Dlatego mam nadzieję, że lubelskie centrum będzie najbardziej
      > błogosławionym miejscem w Polsce.
      >
    • piq co do Wajraka, to nie masz racji,... 31.07.07, 23:33
      ...znam go - on się naprawdę przejmuje tymi żabkami.

Co do Rospudy: uważam, że porządny konserwatysta bardzo poważnie bierze sobie do
      serca kwestię tzw. dobra wspólnego, i to stanowi o jakości jego konserwatyzmu -
      bo w przeciwnym razie wypada się na moralny margines idei wolnościowych, czyli
      liberalnych. Dlatego dolina Rospudy powinna być potraktowana z uwagą i fachowo,
      a nie czyniona polem polityczno-ideologicznego starcia - z zaangażowaniem
      porządnych specjalistów, a bez ekologistów z grinpisu - którzy, nawiasem
      mówiąc, nie pojawiliby się tam, gdyby tej sprawy nie rozdęto politycznie i
      propagandowo do słoniowych rozmiarów.

Co do opisanego faktu z lubelska Plazą, to po pierwsze to qrvva skandal, a po
      drugie - opisanie przez ciebie sprawy ujawniło kompletne odmóżdżenie sporej
      części tych. którzy cię zbluzgali za "antysemityzm". Jak widać, terror
      intelektualny z powoływaniem się na holokaust w tle daje u co mniej
      samodzielnych umysłowo jednostek szczególne postaci demencji. Wychodzi na to, że
      jezeli jakiś Icchak czy Menachem rozjedzie po pijaku dziecko na przejściu, to
      powiedzenie, że to sukinsyn, spotka się natychmiast z oskarżeniem o antysemityzm
      ze strony tych pociesznych matołków, mających się za społeczną elitę, którzy
      piszą powyżej.
      • a-siek Piq - spadłam z wrażenia z krzesła. Poważnie! 31.07.07, 23:39

• piq Dlaczego?__ n/t 31.07.07, 23:41
          • a-siek Re: Dlaczego?__ n/t 31.07.07, 23:46
            Bo nie spodziewałam się po Tobie, ze wyjdziesz poza /odmóżdżone/ schematy.
            mea culpa
            • piq mam zwyczaj myśleć samodzielnie,... 31.07.07, 23:56
              ...więc przykładam równą miarę do rzeczy bez względu na ich polityczne barwy
              klubowe. To, że uważam Jarosławka za niedołęgę i krętacza, który zarzyna ideę IV
              Rzeczypospolitej na ołtarzu doraźnie wymyślanych na potrzebę chwili bożków, nie
              oznacza, że mam się zaraz kolegować z tym intelektualnym proletariatem, któremu
              GW wszczepiła tanie czipy zamiast mózgów, i któremu chodzi o to, żeby kraj
              wyglądał ładnie w telewizji, jak za Kwaśnieskiego z Mylerem - z Miknikiem w tle.
              • a-siek Re: mam zwyczaj myśleć samodzielnie,... 01.08.07, 00:14
                Uważaj, bo jeszcze kilka postów wymienionych ze mną i Cię również zaszufladkują.
      • entefuhrer Re: jezeli jakiś Icchak rozjedzie po pijaku 01.08.07, 00:06
        Nie turbuj się waszmość tak na zapas; w naszych szerokościach geograficznych
        masz nieporównanie wiekszą szansę, że rozjedzie Cię - swojsko, patriotycznie -
        jakiś zalany w pestkę Bronek lub Józek....
        • piq myśl globalnie, działaj lokalnie,... 01.08.07, 00:09
          ...kolego - przejścia dla pieszych, dzieci, Bronki i Icchaki zdarzają się
          również poza Polską.
      • piotr-gdansk A od kiedy Wajrak tak z tymi żabkami? 01.08.07, 01:10
        "Na koniec warto zwrócić uwagę na ewolucję Adama Wajraka. Gdy w 1998 r.
        ekolodzy przypinali się do drzew, żeby zaprotestować przeciw budowie autostrady
        przez Górę Świętej Anny, redaktor "Gazety Wyborczej" niemiłosiernie wyszydzał
        ich akcję. Kombatant tamtych bojów Olaf Swolkień z goryczą stwierdza, że
        ówczesną postawę Wajraka tłumaczy fakt, iż wtedy Unia Wolności współtworzyła
        rząd i miała wiceministra od środowiska." (Rzeczpospolita)
        • a-siek Re: A od kiedy Wajrak tak z tymi żabkami? 01.08.07, 08:31
          piotr-gdansk napisał:

Znaczy mam nosa do ludzi :)

He he he I znaczy, ze my tu w Danzig Wyborczej nie lubimy. Pozdrawiam ;)
    • silesius.monachijski001 Pozwol mu sie "uzewnetrznic" 01.08.07, 00:00
      bez glupich atakow - pod wplywem alkoholu - na Ciebie i na mnie, umarlby biedak;
      dajmy sie temu czolowemu "publicyscie" forumowej lewizny powyzywac; ukazuje
      jedynie glupote i plytkosc tego srodowiska; on nigdy postu piqa nie zrozumie;
      nawet po litrze gorzaly.

Pozdr.

Kopalino naprawde przypadlo mi do gustu

a-siek napisała:

>
      • a-siek Re: Pozwol mu sie "uzewnetrznic" 01.08.07, 00:05
        Jesli spodobało Ci się w lipcu ad 2007 to naprawdę musiało być piękne, chociaż
        ja morze kocham właśnie wtedy kiedy jest niepokorne.

A Henio ... cóż. Z dwojga złego lepiej niech się wyżyje tutaj :)
        • silesius.monachijski001 Re: Pozwol mu sie "uzewnetrznic" 01.08.07, 00:11
          najlepsze bylo towarzystwo, kiedys wiecej opowiem, zas Twoj zaczynajacy watek
          post znakomicie oddaje oblude i hipokryzje, panujaca w tzw. "opinii
          publicznej":okazuje sie czesto, ze ocena zalezy od pochodzenia, czyli mamy - a
          rebours - nowa formule rasistowskiej ideologii Hitlera, przy czym obecnie jets
          to rasizm pozytywny: Zydzi sa ponad innymi i wszystko im wolno; takze
          zbeszczeszczenie obozu na Majdanku przez dokonanie tam zniszczen przez
          izraelskie bojowki

a-siek napisała:

> Jesli spodobało Ci się w lipcu ad 2007 to naprawdę musiało być piękne, chociaż
          > ja morze kocham właśnie wtedy kiedy jest niepokorne.
          >
          > A Henio ... cóż. Z dwojga złego lepiej niech się wyżyje tutaj :)
          >
    • silesius.monachijski001 Re: Rozwiązanie problemu Doliny Rospudy 02.08.07, 00:10
      ... czyli odciac srodki finansowe i doplyw zywej gotowki dla mafii ekologow; bo
      bez kasy to nikt nie bedzie na drzewa wchodzic, zeby protestowac; a poza tym
      urzadzic walke: tzw. "ekolodzy" kontra mieszkancy Augustowa; kto kogo pobije,
      tego koncepcja bedzie realizowana
      • marouder A to mialo byc zartobliwe, czy merotoryczne... 02.08.07, 00:12
        ...piardniecie?
    • zapijaczony_ryj Wysłać ekologów na księzyc 02.08.07, 05:36
      tam sa dziewicze tereny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka