wraczek 16.11.07, 15:45 Pytam o historię Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam81w Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 16.11.07, 16:11 Kazimierz Łyszczyński -spalony na stosie w zdajsie 17 wieku za napisanie tekstu "o nieistnieniu boga". Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek O ile pamiętam został ścięty. 16.11.07, 16:27 A jego ciało spalono. Czemu go tak cenisz? O ile mi wiadomo nie afiszował się specjalnie ze swoimi poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Sa dwie teorie na temat tego jak zginal 16.11.07, 16:36 ja trzymam sie tej ktora podalem. ale to jak zginal nie jest najwazniejsze (ps w koncu i tak go spalono). najwazniejsze jest to za co zginal. zginal za napisanie tekstu o nieistnieniu boga za co sad w ktorym bylo zdajsie 3 biskupow skazal go na smierc. Cenie go za to ze mial odwage w tamtejszej Polsce (a to byl 18 wiek) napisac taki tekst, za to ze napisal taki tekst co jest dowodem dla coponiektorych ze ateizm istnial w Polsce od zawsze. cenie go za to ze otwarcie przyznal sie do ateizmu w tamtych czasach. Jesli napisanie takiego tekstu w tamtych czasach nazywasz nieafiszowaniem sie to winszuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Sa dwie teorie na temat tego jak zginal 16.11.07, 16:39 Tekst nie ujrzałby światła dziennego gdyby nie jego "przyjaciel". Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Sa dwie teorie na temat tego jak zginal 16.11.07, 16:46 tak hehe to prawda. gdyby nie prokurator zdajsie ktory w mowie oskarzajacej cytowal kawalki tekstu Lyszczynskiego. Caly tekst spalono co jest barbarzynstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 16.11.07, 16:20 Jarosława Kaczyńskiego, to oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek I po co zaczynasz szczekać? 16.11.07, 16:25 Już wygraliście. Jeśli ma się klasę powinno się przestać napawać. Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: I po co zaczynasz szczekać? 16.11.07, 16:29 Ależ ja naprawdę najbardziej cenię największego stratega w dziejach, wielkiego reformatora, prawego, sprawiedliwego, uczciwego, mądrego, pięknego Jarosława Kaczyńskiego i Jego Partię, oby rosła w siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: I po co zaczynasz szczekać? 16.11.07, 16:32 Nic nie poradzę na to, że nie rozumiesz terminu "historyczna". Odpowiedz Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: I po co zaczynasz szczekać? 16.11.07, 16:33 No a jaka jest ta postać? Przeszła już do historii, dzisiaj o 10:45 Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: I po co zaczynasz szczekać? 16.11.07, 16:36 Ok. Mam nadzieję, że to już wszystko co masz do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.platformy.demoratycz Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 16.11.07, 16:42 Balcerowicz Kuroń SZCZYPIORSKI MAŁACHOWSKI Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 16.11.07, 16:46 Balcerowicz chyba by się nie ucieszył gdyby się dowiedział, że jest już postacią historyczną. Swoją drogą, nie sądzisz że byli w naszej historii sprawniejsi reformatorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Na przykład? 16.11.07, 16:47 że byli w naszej > historii sprawniejsi reformatorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Na przykład? 16.11.07, 16:49 A był choćby jeden taki, co Polskę drewnianą zastał. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Na przykład? 16.11.07, 16:54 Kazimierz III Wielki (ur. 30 kwietnia 1310 w Kowalu – zm. 5 listopada 1370 w Krakowie) Panie historyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Na przykład? 16.11.07, 16:56 Urodził się 697 a zmarł 637 lat temu. Pani Matematyk :-) Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Na przykład? 16.11.07, 17:03 A wcześniej nie było postaci historycznych? Przez ponad 60 lat z tych 150 Polski nie było a przez ponad 40 była pod obcą władzą. Każesz mi wybierać niespełna 50 lat naszej historii? Trochę chyba za bardzo ograniczasz mi pole manewru. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Na przykład? 16.11.07, 17:06 To tak dla pewnej rzetelności. Mozna zadac pytanie - który król był najbardziej reformatorski. Ale co to będzie miało wspólnego z balcerowiczem? Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Na przykład? 16.11.07, 17:09 Reformowali przecież ten sam kraj. Choć nie taki sam. Tylko pytanie, czy Balcerowicz i Grabski reformowali taki sam kraj? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Na przykład? 16.11.07, 17:10 O, i tu jest lepiej. Porównanie Grabskiego do Balcerowicza jest rzetelne. Obaj mieli podobne kompetencje i reformowali kraj będący w podobnej sytuacji gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Na przykład? 16.11.07, 17:13 Nie jestem do końca przekonany. Inflacja za Grabskiego była nieporównywalnie wyższa od inflacji za Balcerowicza. Inne tez była sytuacja geopolityczna Polski. Nie istniało choćby de facto coś takiego jak współpraca gospodarcza z sąsiadami. Sytuacje te różniły się diametralnie i jedynym łączącym je kryterium jest bliskość czasowa. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Na przykład? 16.11.07, 17:17 I Grabski i Balcerowicz robili to samo: reformę skarbu i waluty, budowanie banku niezaleznego od państwa, zwalczanie hiperinflacji. Reszta to szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Na przykład? 16.11.07, 17:19 Żaden - obaj byli róznie dobrzy i pozyteczni. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: *równie 16.11.07, 17:22 A tak swoją drogą to twórcą Banku Polskiego był Drucki-Lubecki. Czy aby nieco nie na wyrost przypisujesz im zasługi? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Oraz Boleslaw Smialy, juz 1000 lat temu 16.11.07, 16:57 zorientowal sie ze czarni nas ciagna w dol i szerza ciemnote. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski A co cesarza mial poprzec? czys ty na leb upadl? 16.11.07, 17:40 Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Historia pokazała, że to było lepsze rozwiązanie. 16.11.07, 17:43 Jego wpadka z biskupem zbiegła się w czasie ze wzrostem potęgi cesarza, który nie miał wprawdzie dość sił na interwencję, ale wsparł opozycję w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Bardzo dobrze zrobil, inaczej zostalby zapomniany 16.11.07, 17:51 jak W. Herman czy Zapomniany i dal przyklad aktualny na tysiaclecia. Ty myslisz w ramach codziennej polityki wielkosc polega na wzniesieniu sie ponad to, ale o do kogo ja mowie i tak nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Re: Bardzo dobrze zrobil, inaczej zostalby zapomn 16.11.07, 17:53 Czy istniał Bolesław Zapomniany? Nie wiem. A o Hermanie przypominają jego budowle. To paradoksalne, że upadek państwowości zbiegł się z takim rozkwitem budownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Juraj Janosik, 16.11.07, 16:59 który grabił głownie na własne potrzeby? Tez mi bohater :) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Trudno się zdecydować ;-) 16.11.07, 17:10 z historii najnowszej to będzie Roman Dmowski. Odpowiedz Link Zgłoś
bryt.bryt Jaroslaw Kaczynski 16.11.07, 17:23 Za pokazanie Polakom, ze nie ma "ukladu". Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Kazika Wielkiego sobie prywatnie cenie.. 16.11.07, 17:29 ...takze Frycza-Modrzewskiego, Kollataja, Staszica, hrabiego Wielopolskiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia 1.Piłsudski 2.Sobieski 3.Batory4.ZygmuntIII Waza.. 16.11.07, 17:41 5.Chrobry 6.Jagiełło 7.Dmowski 8.Korfanty 9.Wł.Sikorski 10.hr.Jan Zamoyski. Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: ZygmuntIII!? Za co? 16.11.07, 17:48 Za przeniesienie stolicy Polski z Krakowa do Warszawy mniemam;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia byłem pewien że zapytasz o Dmowskiego.. 16.11.07, 17:49 a tu niespodzianka.. Zygmunt III Waza trafnie ocenił zagrożenie dla Rzeczpospolitej i podjął trafne działania tyle że nie skuteczne ze względu na wykonwców. Wtedy gdyby opanował Moskwę ilu nieszczęść Europę by ominęło.. Cenię go za myśl polityczną którą w latach późniejszych miał jeszcze tylko J.Piłsudski.. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Ciekawe ze poza granicami tego grajdolu nikt 16.11.07, 17:47 tych panow nie zna, moza poza Sobieskim. Najwiekszy byl Kopernik, potem Chopin, a potem Sklodowska te wszystkie politykierzy smierdza gnojem i prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski idz na dowolna dyskoteke w Londynie i zapytaj 16.11.07, 17:54 jakiekos Brytola kto to byl Korfanty albo Sobieski. A potem powtorz pytanie z Choinem czy Kopernikem. Zaczynasz kapowac o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Idź na dyskotekę w Polsce i zapytaj kto to był 16.11.07, 17:55 Korfanty. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia przepraszam zapomniałem o kilku ałtorytetach 16.11.07, 17:52 i ludziach ,,chonoru,,..jasne Jaruzelskiego znają prawie wszyscy.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrgd25 Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 16.11.07, 17:58 To ja polecę w postaci mniej "historyczne" ;) Jako, że w ubiegłym wieku przywódców wybitnych, potrafiących stworzyć spójną, nietrywialną, a zarazem powszechną ideę i zgromadzić wokół niej elity i masy, mieliśmy niewielu (poza Dmowskim ktoś by się jeszcze znalazł?) to stawiałbym na myśl specjalizowaną i takiż wkład intelektualny w dziedzictwo ludzkości. Ostatnimi wieczorami odświeżam dzieła i dziełka Adama Heydla, Romana Rybarskiego i Szymona Aszkenazego (jeden z nielicznych piłsudczyków, którego da się strawić;) i na mój tymczasowy TOP5 powyżsi spokojnie łapią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fagay Re: Jaką postać historyczną najbardziej cenicie? 20.11.07, 05:52 Dlaczego nikt nie wymienil tego faceta co strzelil Belgom 19 goli ? Odpowiedz Link Zgłoś