Gość: niekumaty IP: *.dtvk.tpnet.pl 06.08.03, 21:06 A co to są "MEDLAE"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anakin4 Re: Medlae dla sprawiedliwych 07.08.03, 01:11 niepotrzebnie redaktor dodaje, ze Polacy stanowią największą grupę wśród odznaczonych. Sam słyszałem kiedyś wypowiedz szefa Yad Vashem w TV, ze biorac pod uwage liczbe zamieszkujacych Polske Zydow w czasie II wojny swiatowej nasz dorobek jest... jeden z najmniejszych. Nie ma co poglebiać naszej dziecięcej naiwnosci. I jeszcze jedno pytanie przy okazji rozdawania tych medali. Dlaczego dopiero teraz - 60 lat po wojnie uratowani zadali sobie trud odnalezienia i wskazania swoich wybawicieli? Rocznie w Polsce rozdaje sie od kilku do kilkunastu takich medali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Medlae dla sprawiedliwych IP: *.acn.pl / 10.64.6.* 07.08.03, 06:56 anakin4 napisał: > niepotrzebnie redaktor dodaje, ze Polacy stanowią największą > grupę wśród odznaczonych. Sam słyszałem kiedyś wypowiedz szefa > Yad Vashem w TV, ze biorac pod uwage liczbe zamieszkujacych > Polske Zydow w czasie II wojny swiatowej nasz dorobek jest... > jeden z najmniejszych. > Nie ma co poglebiać naszej dziecięcej naiwnosci. > Sam jesteś naiwny. Jaki dorobek? Wiesz o czym piszesz? Czy wiesz, że w Polsce za pomoc Żydom groziła śmierć? A np. w takiej Francji nie? A czego ty gnoju chcesz żebyśmy się wstdzili? Odpowiedz Link Zgłoś
anakin4 Re: Medlae dla sprawiedliwych 07.08.03, 09:36 gosciu... doskonale wiem naiwnosc jest nie do faktow - lecz do ich spostrzegania nic nam nie da, ze bedziemy sobie przypominac - jacy jestesmy dzielni Po prostu interpretacja tych faktow przez innych w tym Izraelczykow (ktorzy nauczaja o Szoha swoje dzieci) jest zupelnie inna... to im tlumacz, nie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małolat PROFESOR SPANNER IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 19:40 Gdy bylem bardzo malutki, poznałem pana, który całą prawie wojnę ukrywał w swoim domu Żydówkę z synem, będąc przy tym sam czynnie zaangażowany w sprawy AK. Za jedno i drugie była natychmiastowa czapa, czyli K.S. Ci Żydzi przeżyli wojnę. I akurat oni, potem po latach, zawsze pamiętali, i pamiętają do dziś, kto ich ratował. Medal "sprawiedliwy wśród..." przyznano temu dzielnemu człowiekowi już dawno. Generalnie, wszystkim którzy interesowali się choć trochę WWII wiadomo, że akurat Polacy w czasie okupacji zrobili dla Żydów bardzo wiele. Pomijam liczne przypadki bezinteresownego ukrywania Żydów przez Polaków - cywilów, ale spójrzmy jak wiele uczynilo kierownictwo AK. dla Żydów chociażby w momencie gdy Niemcy rozpoczęli likwidację warszawskiego getta . AK. bezinteresownie dostarczała żywność, robiła, co tylko mogła, nawet broń dostarczała. I teraz jest coś dziwnego: ja sam słyszałem parę lat temu w radiu,opinie grupy amerykańskich Żydów, która twierdziła, że zagłada ich narodu odbywała się na terenach naszego kraju rzekomo dlatego, że u nas był najbardziej sprzyjający po temu klimat. Wiem, ze nawet ambasada RP. interweniowała wówczas w sprawie tego pomówienia, zresztą niestety nie po raz pierwszy. Kto mi wytłumaczy, dlaczego tak sie dzieje? Dlaczego spotykamy się teraz z takimi reakcjami? My, Polacy, przecież napraawdę uczyniliśmy wiele, żeby uratować Żydów... Odpowiedz Link Zgłoś
iznota33 Re: PROFESOR SPANNER 07.08.03, 19:53 najlepiej ta pomoc nam wyszła w Jedwabnem, Radziłłowie, Kielcach i wielu innych miejscowościach. bardzo plastycznie naszą sympatie do Żydów opisuje Bubel (nomen omen). Odpowiedz Link Zgłoś