dr.krisk 13.01.08, 09:37 Na marginesie oskarżeń Grossa o Zbrodnię przeciw Dobremu Imieniu Narodu Polskiego: pl.wikipedia.org/wiki/Zuzanna_Ginczanka Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jdbad Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 09:39 Dobrze, ze ją przypomniałeś:) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 09:40 dr.krisk napisał: > Na marginesie oskarżeń Grossa o Zbrodnię przeciw Dobremu Imieniu > Narodu Polskiego: > pl.wikipedia.org/wiki/Zuzanna_Ginczanka > Smutne to. Ale jakie wiersze po sobie zostawiła. Takie żywe. Szkoda, że nie napisała ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 09:48 Non omnis moriar - moje dumne włości, Łąki moich obrusów, twierdze szaf niezłomnych, Prześcieradła rozległe, drogocenna pościel I suknie, jasne suknie pozostaną po mnie. Nie zostawiłam tutaj żadnego dziedzica, Niech więc rzeczy żydowskie twoja dłoń wyszpera, Chominowo, lwowianko, dzielna żono szpicla, Donosicielko chyża, matko folksdojczera. Twoje, niech twoim służą, bo po cóż by obcym, Bliscy moi - nie lutnia to, nie puste imię. Pamiętam o was, wyście, kiedy szli szupowcy, Też pamiętali o mnie. Przypomnieli i mnie. Niech przyjaciele moi siądą przy pucharze I zapiją mój pogrzeb i własne bogactwo: Kilimy i makaty, półmiski, lichtarze Niechaj piją noc całą, a o świcie brzasku Niech zaczną szukać cennych kamieni i złota W kanapach, materacach, kołdrach i dywanach. O, jak się będzie palić w ręku im robota, Kłęby włosia końskiego i morskiego siana, Chmury rozprutych poduszek i obłoki pierzyn Do rąk im przylgną, w skrzydła zmienią ręce obie; To krew moja pakuły z puchem zlepi świeżym I uskrzydlonych nagle w aniołów przemieni. Zadenuncjowała ja polska sąsiadka, Chominowa z wiersza, której syn był podejrzany o kolaborację z gestapo. Z Krakowa, gdzie się ukrywała na aryjskich papierach na śmierć do obozu Płaszowie pojechała (najprawdopodobnie, jak piszą w źródłach) z polskiego donosu. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Mi się co innego przypomniało. 13.01.08, 09:52 pl.wikipedia.org/wiki/Jakub_Berman kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3859153.html Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Mi się co innego przypomniało. 13.01.08, 16:12 Przeczytaj w ostatnich Wysokich Obcasach opowieść o losach Erny Rosenstein. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Poczytaj o losach więźniów katowanych przez 13.01.08, 16:14 Morela. Sorki kris. Ale po opublikowaniu paszkwila Grossa, ma tyle otwartości na argumenty twojej strony, ile twoja strona na moje argumenty. Ani mniej, ani więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Poczytaj o losach więźniów katowanych przez 13.01.08, 16:20 l.o.r.t.e.a napisał: > Morela. > > Sorki kris. Ale po opublikowaniu paszkwila Grossa, Dlaczego "paszkwilu"? Nie bardzo wiem jaki jest związek między powszechnym szmalcownictwem a Morelem? Co miałą wspólnego Ginczanka z Morelem? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Nie było czegoś tekiego jak 13.01.08, 16:28 "powszechne szmalcownictwo". Istniała za to powszechma kolaboracja żydów z sowietem. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No własnie.... 13.01.08, 16:33 To ty tak twierdzisz - bo tak ci wygodniej. Tylko jakby fakty tego nie potwierdzają. W zbyt wielu opowieściach Polaków, którzy ratowali Żydów, powtarza się ich obawa aby sąsiedzi nie donieśli.... Nie zastanawia cię to? Pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a A właśnie. Coś jeszcze mi się przypomniało. 13.01.08, 16:40 pl.wikipedia.org/wiki/Judenordnungsdienst Żydzi kolaborowali na potęgę nie tyko z sowietem, ale i nazistami. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Tak, tak.... 13.01.08, 16:43 No to już zaczynasz jechać..... Wróć jak dojdziesz do równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Zrozum krisku, że po "Strachu", niewielu 13.01.08, 16:52 ma ochotę na dialog. Wet za wet. Jak już komuś pisałem, przed "Strachem", pamiętałem o Joselewiczu, Kronenbergu, Żydach w Powstaniu Styczniowym i Żydach owacyjnie witających Piłsudskiego w 1918. Po "Strachu" zapommniałem o tym. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A szkoda.... 13.01.08, 16:58 l.o.r.t.e.a napisał: > ma ochotę na dialog. Najwyraźniej wolisz jak kłopotliwe i przykre sprawy zamiata się pod dywan. Można wtedy wygodnie się rozsiąść i opowiadać sobie legendy wojenne a'la Czterej Pancerni. Wiem, myślenie czasem boli i jest przykre, ale warto spróbować. Chciałbyś być Żydem w przedwojennej Polsce? Bo ja - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Owszem, szkoda. 13.01.08, 17:02 dr.krisk napisał: > Najwyraźniej wolisz jak kłopotliwe i przykre sprawy zamiata się pod > dywan. Bzdura. Chodakiewicz opisał dokładnie ten sam temat co Gross, ale całościwo. Gross napisał stek oskarżeń. > Chciałbyś być Żydem w przedwojennej Polsce? Bo ja - nie. Pytanie, jest po pierwsze głupie nie wiem przez ryzmat czego miałbym na nie odpowiedzieć. Rozumiem że chodzi ci o getto łakowe. Odpowiadam więc, tak wolałbym być Żydem w II RP. BYć na studiach w getcie ławkowym, to lepiej nić poza uniwersytetem, na biednej wisoce. Powyżej 50% lekarzy i prawników stanowili w II RP Żydzi, o ich stosunku wsród biznesmenów, farmaceutów, inżynierów, nie będę wspominał. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk No tak..... 13.01.08, 17:06 l.o.r.t.e.a napisał: >> > Chciałbyś być Żydem w przedwojennej Polsce? Bo ja - nie. > > Pytanie, jest po pierwsze głupie nie wiem przez ryzmat czego > miałbym na nie odpowiedzieć. Rozumiem że chodzi ci o getto łakowe. > Odpowiadam więc, tak wolałbym być Żydem w II RP. BYć na studiach w > getcie ławkowym, to lepiej nić poza uniwersytetem, na biednej > wisoce. Powyżej 50% lekarzy i prawników stanowili w II RP Żydzi, o > ich stosunku wsród biznesmenów, farmaceutów, inżynierów, nie będę > wspominał. Już wiem, jacy ludzie wymyślili "numerus clausus".... Żegnam. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Bredzisz, Władziu, Chodakiewicz napisał 13.01.08, 23:44 "Po Holokauście" w latach 1999-2000, dłuuugo przed "Strachem". To knot, w którym jedynie prawdziwe źródła są te, które mówią o bandytyźmie żydokomuny i bohaterstwie "wolnościowców". Żródła żydowskie są traktowane jako "wydające się być wiarygodne", stuprocentowo pewne to te "wolnościowe". To nie jest żadne całościowe opracowanie, to udowadnianie w dalszym ciągu stereotypu żydokomuny z przemilczaniem, tego, co niewygodne. Książka dla Prawdziwych Polaków. Tylko dzięki decyzji jednego z naczelników IPN wydrukowano tę pozycję - albowiem nic nie było pod ręką, żeby mogło polemizować z Grossem. Ale jak to polemika, skoro Chodakiewicz ma info sprzed 7-8 lat, a Gross powołuje się na badania z 2006. No powiedz swoimi słowami,Władziu,jak to zrozumiałbyś? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Bredzisz ubolu, jak zawsze. 13.01.08, 23:48 rydzyk_smigly napisała: > "Po Holokauście" > To knot, No powiedz swoimi > słowami,Władziu,jak to zrozumiałbyś? To proste pociotku Morela. Ja mam swoje książki, a ty swoje, identycznie z autorami, tezami, rozłoęniem akcentów, winnymi i niewinnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly No widzisz Władziu, 13.01.08, 23:59 ty nawet Chodakiewicza nie masz, a sadzisz się jak zając w kapuście. Przypominam - twój Chodakiewicz napisał tę książkę w 1999-2001 jako drugą część pracy doktorskiej. Gross o Strachu jescze nie myślał, dopiero co skończył "Sąsiadów". Twój dziadek wziął nieswoje, bo pańskie, z reformy rolnej? Jak wziął to komunistyczny kolaborant, no nie? O takich Gross też pisze.... P.S. Za Chodakiewiczem str.112 Tabela 3 udział Zydów w działaniach p-ko Polakom Polacy Zadenuncjowani: minimum 48 maksimum 90 aresztowani 263 800 zabici bezpośrednio 24 28 zabici w wyniku działań Żydów 110 215 przez ile to przemnożyć,żeby pasowało do twoich statystyk - x1000, x 2000? Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Oj Morelku. 14.01.08, 00:08 Z reformy nic nam nie dali. Była ziemia po Ukraińcach, a dwór zbankrutował przed 1914. A co do reszty. "Do typowych manipulacji Grossa należy próba maksymalnego zaniżenia roli Żydów w UB przezwyeksponowanie danych z dwóch województw, gdzie było najmniej Żydów w UB: lubelskiego irzeszowskiego (s. 229), idąca w parze z równoczesną próbą podważenia wiarygodności informacji na tematdanych z paru województw o wielkim procencie Żydów w UB. Chodziło m.in. o raport głównego doradcysowieckiego przy MBP Nikołaja Seliwanowskiego, wysłany do Berii 20 października 1945 r., według któregoŻydzi stanowili 82,3 proc. pracowników UB w Radomiu (por. s. 228-229). Gross podważa również daneraportu inspektora KC PZPR z sierpnia 1945 r., stwierdzającego, że Żydzi stanowili połowę łódzkiego UB.Jedynym argumentem dla podważenia tych informacji - bez dowodu - jest przejęta od A. Paczkowskiegoocena, że dane o tak wysokiej nadreprezentacji Żydów w UB w Radomiu wydają się mniej prawdopodobne .Za pewnik oczywiście przyjmuje dane z dwóch okręgów, gdzie podano niewielką liczbę Żydów. Gross całkowicie przemilcza bardzo niewygodne dla niego dane zebrane przez amerykańskiegokorespondenta wojennego i reportera pochodzenia żydowskiego Johna Sacka w czasie siedmiu lat pracy nadksiążką Oko za oko . W książce tej, poświęconej sprawie ludobójczych zbrodni Żyda Salomona Morela i jegopodwładnych w UB w obozie w Świętochłowicach w 1945 r., Sack powoływał się m.in. na informacje PinkaMąki, byłego sekretarza urzędu Bezpieczeństwa Publicznego na terenie Śląska, że w podległym mu regionieliczba żydowskich oficerów bezpieczeństwa wynosiła od 150 do 225. Według Sacka, od 70 do 75 procentwww.radiomaryja.plStrona 6/7 --------------------------------------------------------------------- ----------- Page 7 oficerów bezpieczeństwa na tym terenie było Żydami (por. J. Sack, Oko za oko, Gliwice 1995, s. 292).Gross świadomie pomija szczególnie istotny dla oceny znaczenia Żydów w terenowych organizacjach UBstopień zajmowania przez nich głównych funkcji kierowniczych. Tym cenniejsze na tym tle są informacjeSacka, który podaje na stronie 95, że Żyd z pochodzenia major Josef Jurkowski był szefem UrzęduBezpieczeństwa Publicznego. Z kolei na stronach 227 i 344 Sack informuje, że we Wrocławiu Żydami bylidowódca policji, szef zajmującej się Niemcami sekcji UB, szef korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznegopułkownik Rubinsztejn z Łodzi i burmistrz miasta Bolesław Drobner. Wcześniej pisałem już w NaszymDzienniku o ogromnej nadreprezentacji Żydów w Kielcach, począwszy od postaci szefa tamtejszegoWojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego Andrzeja Korneckiego (Dawida Kornhendlera) izastępcy szefa Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego Alberta Grünbauma. Warto zaznaczyć, żeHenryk Pająk i Stanisław Żochowski w książce Rządy zbirów 1940- 1990 (Lublin 1996, s. 141), wymieniającnajbardziej eksponowanych zbirów UB, wyliczyli między innymi następujących wojewódzkich szefów UBżydowskiego pochodzenia: Jana Tataja, szefa WUBP w Kielcach, Tadeusza Pasztę, szefa WUBP wWarszawie, Józefa Mrożka, szefa WUBP w Gdańsku, Józefa Plutę, zastępcę szefa UB w Białymstoku, JanaOlkowskiego, szefa WUBP w Krakowie, Zbigniewa Paszkowskiego, szefa UBP na miasto Warszawę, płk.Korneckiego, szefa WUBP w Poznaniu.Kolejna część cyklu w piątek, 18 sierpnia. prof. Jerzy Robert Nowak www.radiomaryja.plStrona 7/7" Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Czyli dali wam poukraińskie, 14.01.08, 00:14 jak innym pożydowskie albo "obszarnicze lub burżuazyjne". Spadkobiercy dawnych właścicieli żyją, dziadek nie ma wyrzutów sumienia, że brał od komunistów? Nowaka nie czytam, wolę Chodakiewicza. Pogadaj na ten temat ze swoim kolegą remkiem. www.naszawitryna.pl/jedwabne_1015.html Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a A tam dali, sami wzięliśmy. 14.01.08, 00:17 rydzyk_smigly napisała: > > Nowaka nie czytam, wolę Chodakiewicza. Pogadaj na ten temat ze swoim > kolegą remkiem. Ja nie czytam Grossa, wolę Nowaka. A ty pogadaj z wodą. Tyle że to nudne rozmawiać z kimś kto ma takie same poglądy, więc twoje zalecenie dla mnie i moje dla cienie, i tak się nie zrealizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mean.der Re: No widzisz, Władziu 14.01.08, 00:11 lorneta wciąż swoje:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=45251058 Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a I inne wspomnienia. 13.01.08, 10:01 en.wikipedia.org/wiki/Anti-Polonism Odpowiedz Link Zgłoś
weissensee Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 10:35 Zgodnie z obowiązującą terminologią - nie "poetka polska" tylko "polskojęzyczna". Duch Giertycha nadal unosi się nad nami... Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 12:41 Nie wiem czy ci się to tak przypomniało, czy to działanie celowe. To jest smutne. Ale chcialabym równiez wiedzieć, co się stało z samą Chominową po wojnie. Czy została ukarana, bo to jest chyba ważne, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 13:01 Czy Chominowa żyła bezkarnie, czy została za swoje podłe czyny ukarana po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
off_nick Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 13:07 Była sądzona za szantażowanie co do kary nic mi nie wiadomo,w necie jest skąpo na ten temat... elena4 > Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 13:11 Ale założyciel wątku powinien coś o tym wiedzieć. Niech mi to wyjaśni jakis forumowy znawca przedmiotu. Została ukarana, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Kolaborowala z sowietami, zdradzila swoja 13.01.08, 13:12 ojczyzne. Wstapienie do " ukrainskich pisarzy" zwiazku sowieckiego uwiarygodnialo rozbior Polski dokonany przez Stalina i Hitlera. Powinna odmowic wszelkiej wspolpracy z okupantem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki też sobie odświeżyłem pamięć 13.01.08, 13:14 ofiaromwojny.republika.pl/teksty/0078.htm Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 13.01.08, 13:47 W dalszym ciągu czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Przykro mi. 13.01.08, 16:09 Nic na ten temat nie wiem. I co to zmieni? Ginczanka jest martwa tak czy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Przykro mi. 13.01.08, 17:04 Dla mnie zmieni. Na ludzką podłość i małość nie ma rady. Wychodzi z wielu np w czasach bezhołowia, czy w czasach kiedy otaczająca go rzeczywistość daje mu poczucie bezkarnośći i siły. O zapaści moralnej całego narodu można mówić wówczas, kiedy takie czyny jak jak tej mendy zdrajczyni, które są przyczyną śmierci drugiego człowieka pozostają bezkarne. Szkoda, że nie masz woli dowiedzenia się czy została ukarana czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Niestety. 13.01.08, 17:09 elena4 napisała: > Szkoda, że nie masz woli dowiedzenia się czy została ukarana > czy nie. A w jaki sposób mam się dowiedzieć? Rozpocząć prywatne śledztwo? Bądźże rozsądna. Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Niestety. 13.01.08, 17:33 Na czym ma ten mój rozsądek polegać? Na tym aby wiersz zamęczonej poetki przyjąć jako aksjomat na brak człowieczeństwa we mnie samej jako części polskiego narodu, który jakby nie Niemcy to i tak by dokonał holokaustu na Zydach z powodu paru sukienek i piernatu? Ktoś ją znał, ktoś badał jej dzieje, ktoś umieścił informację o niej w necie. Nikogo n ie zainteresowały dalsze losy tamtej łobuzicy, czy po prostu w tej chwili mówienie o tym nie pasuje do postawionej przez polonofoba tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
koperczak5 Żydokomuna 13.01.08, 17:48 W polemikach bez przerwy powtarza się argument, że ocaleni Żydzi popierali władzę PPR. A kogo mieli popierać? Zwolennicy rządu londyńskiego zapowiadali powrót do przedwojennych porządków - getta ławkowego, dyskryminacji mniejszości narodowych. Władza tzw. ludowa deklarowała równość wszystkich obywateli. W roku 1945 trudno było przewidzieć, co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk O co ci chodzi? 13.01.08, 23:16 Masz pretensje do mnie, że nie wiem co się stało z uroczą sąsiadką Ginczanki - a skąd mam wiedzieć? Nie zastanawiasz się dlaczego nigdzie ani śladu po tej kanalii? Dlaczego nie zrobiono dokładnego rachunku sumienia, nie odszukano wszystkich szmalcowników i donosicieli? No właśnie - dlaczego..... Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: O co ci chodzi? 13.01.08, 23:33 No właśnie. Komu na tym zależało, aby posypać piaskiem i przyklepać? I dlaczego dopiero teraz te wszystkie pretensje. Nie mogli z tym wcześniej? Kiedy jeszcze zyli ci, co poumierali w międzyczasie? Pogadaliby se. Po nazwiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
antypopisld Re: Tak mi się jakoś przypomniało - Zuzanna Gincz 14.01.08, 00:00 "Podczas sowieckiej okupacji uczestniczyła w działalności Związku Radzieckich Pisarzy Ukrainy." ... Odpowiedz Link Zgłoś