venus99 03.02.09, 12:18 wybitny polityk,mąż stanu. venus o Wieczorkiewiczu:kanalia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ossey Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 12:38 profesor Wieczorkiewicz jest wybitnym znawca tamtej epoki a tabliod TVN24 jest zupelnie nie wiarygodny w swoich relacjach. Nie podaje nawet przypisu gdzie mozna sie zapoznac z ta "wypowiedzia, kiedy i w jakich okolicznosciach zostala ona wypowiedziana. Caly sens "owej krytyki" Wieczorkiewicza sprowadza sie do zwyklego oplucia tego wybitnego historyka polskiego. Zreszta to nie jest zadna nowina jesli chodzi o szczekaczke TVN. Zacznij czytac cos wiecej niz tylko tabloidy. Zapraszam na portale historyczne. www.historia.org.pl/ www.mowiawieki.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:37 dziękuję.zaglądam.przypominam tylko,że Wieczorkiewicz opisał szczegółowo przebieg defilady polsko-niemieckiej w Moskwie GDYBY Polska wspólnie z Hitlerem uderzyła na Rosję i bardzo taki ewentualny przebieg wydarzeń mu się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
vera_anna_only [...] 04.02.09, 22:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:01 venus99 napisał: > sprawdź na portalu tvn24. Zaskoczyło mnie to info o Wieczorkiewiczu. Pogrzebałem … brak JEDNEGO SŁOWA w cytacie z jakiegoś bajdurzenia Wieczorkiewicza … nie po raz pierwszy TVN24 „zassał bzdury na maxa” templum.nazwa.pl/archiwum/tn5/4.html Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: polski profesor fastysta 03.02.09, 13:10 wybitny polski naukowiec ,profesor , historyk nie mogl chwalic , propagowac idei faszyzmu , ani wspolpracowac z wybitnym politykiem , mezem stanu , Hitlerem w czasie II WS , ... za pozno sie urodzil . Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: polski profesor fastysta 03.02.09, 13:41 czytać należy ze zrozumieniem.nikt nie pisał o współpracy Wieczorkiewicza z Hitlerem.gorzała w południe szkodzi.Wieczorkiewicz od dawna propagował myśl o zbawiennych dla Polski skutkach ewentualnego przymierza z III Rzeszą i wspólnej wyprawy na Moskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: polski profesor fastysta 03.02.09, 13:44 venus99 napisał: > czytać należy ze zrozumieniem.nikt nie pisał o współpracy > Wieczorkiewicza z Hitlerem.gorzała w południe szkodzi.Wieczorkiewicz > od dawna propagował myśl o zbawiennych dla Polski skutkach > ewentualnego przymierza z III Rzeszą i wspólnej wyprawy na Moskwę. I stawiał tego typu tezy bo jak sam w wywiadzie twierdzi: - Jakie byłyby tego dalsze konsekwencje? - "Myślę, że gorzej niż było, już być nie mogło. Myśmy tak wiele przegrali w 1945 roku, że trudno wyobrazić sobie gorszy scenariusz. Możemy tylko fantazjować, co by się zdarzyło przy innym scenariuszu". Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: polski profesor fastysta 03.02.09, 13:50 > Myśmy tak wiele przegrali w 1945 roku, że trudno > wyobrazić sobie gorszy scenariusz. Otóż nieprawda. Można wyobrazic sobie, że Polska byłaby wcielona do III Rzeszy, językiem urzędowym byłby niemiecki, nie byłoby polskich urzędów, szkół a Polacy mieliby zakaz wykonywania innych zawodów, jak najprostsze - zgodnie z tym, co Hitler wcześniej zapowiadał. Głupstwa ten Wieczorkiewicz opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:15 Wieczorkiewicz jest obok Stoli jednym z najbardziej obiektywnych historyków występujących w PR1. www.polskieradio.pl/jedynka/tajnahistoriapolski/ Archiwum do sprawdzenia. Można go nie lubić za poglądy ale to stowarzyszenie "Nigdy więcej" samo zachowuje się jak naziści tylko z odwróconym znakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:21 Hitler wybitnym mezem stanu ,wybitnym politykiem - glosi wybitny polski profesor historyk oraz kazdy faszysta . Hitler byl dyktatorem bandyta ,stworzyl system ,ktory popelnil nawieksze zbrodnie w historii ludzkosci . Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:28 I tu się z Tobą nie zgodzę bo moim zdaniem akurat komunizm wymordował więcej ludzi na tym świecie. Dla Niemców jednak w tamtym czasie zdecydowanie był wybitnym politykiem i mężem stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:44 zakładając,że tak było jest to uzasadnienie do apoteozy Adolfa Hitlera przez "polskiego" naukowca? Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:31 karbat napisał: > Hitler byl dyktatorem bandyta ,stworzyl system ,ktory popelnil > nawieksze zbrodnie w historii ludzkosci . Demokracja go stworzyła... Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:36 zamurowany napisał: > karbat napisał: > > > Hitler byl dyktatorem bandyta ,stworzyl system ,ktory popelnil > > nawieksze zbrodnie w historii ludzkosci . > > Demokracja go stworzyła... Może się mylę ale czy to nie jakiś monarchistyczny wkręcik jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zamurowany Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:39 trzymilionowy.post napisał: > Może się mylę ale czy to nie jakiś monarchistyczny wkręcik jest :-) Nie, o monarchii tutaj ani słowa nie napisałem. Wspomniałem o demokracji tylko... Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: A tak cos blizej na temat 03.02.09, 13:38 Tak samo jak wywołała rewolucje w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
vera_anna_only [...] 04.02.09, 22:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
star30 Re: A tak cos blizej na temat 05.02.09, 02:23 trzymilionowy.post napisał: > Wieczorkiewicz jest obok Stoli jednym z najbardziej obiektywnych > historyków występujących w PR1. Też tak uważam.Tutaj zapis tej rozmowy. templum.nazwa.pl/archiwum/tn5/4.html Wybacz venus99,ale nic z tego nie zrozumiałeś,kompletnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:25 W rocznicę Września 1939 Sojusz z Hitlerem był lepszy Rozmowa z historykiem, profesorem PAWŁEM WIECZORKIEWICZEM - Powiedział pan w jednym z wywiadów, że moglibyśmy w 1939 roku zawrzeć sojusz z Niemcami i razem walczyć z Rosją. Czy byłoby to dla nas o wiele korzystniejsze? - To jest klasyczny przykład rozważań kontrfaktycznych, charakterystycznych dla historii alternatywnej, bardzo płodnego i modnego sposobu uprawiania nauki historycznej. Nie ja pierwszy postawiłem jednak tę tezę. komputery.katalogi.pl/Sojusz_z_Hitlerem_by%C5%82_lepszy-t100195.html I żeby nie było, to faktycznie tego typu rozważania na temat sojuszu Polski z Rzeszą rozważał jako alternatywną wersję historii. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:33 niech duren rozwaza fakty historyczne , pie..rdolic moze sobie z kolesiami przy piwie . Marzylo sie bu.cowi z polskim naukowym tytulem dzilanie Polakow wspolne z Hitlerem , mordowanie narodow wschodnich , slowianskich , wspolne budowanie z Hitlerem faszystowskiego imperium . Ten gosc to kloaka umyslowa i nic wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:41 Mordowanie narodów wschodnich, słowiańskich mówisz... Przecież ci kochani słowianie pod bolszewicką banderą od 17 września 39 robili na kresach takie cuda, że okoliczna ludność cieszyła się, że przyszli po nich Niemcy bo nikt sobie nie wyobrażał, że może być już gorzej. A z tego samego wywiadu: "Myślę też, że inaczej wyglądałaby również sytuacja Żydów. Holokaust był, moim zdaniem, funkcją klęsk na froncie. Przy błyskawicznym zwycięstwie w wojnie być może Niemcy sprawę żydowską rozwiązaliby inaczej, na przykład poprzez masową emigrację. To oczywiście hipoteza". Wszelakiego więc zarzuty, że jest on faszystą są wzięte z księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: A gdyby zyl Pilsudski na pewno 03.02.09, 13:44 wojny z Niemcami by nie bylo. Pilsudski zawsze powtarzal ze prawdziwy wrog Polski jest na wschodzie...i dzis trzeba o tym pamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 13:49 - Podczas jednego z wykładów mówił pan o niedocenianym wpływie sowieckiej agentury na decyzje polityczne podejmowane przez polskich polityków. O których agentach pan myśli? - Toczę z moimi kolegami po fachu pewną polemikę. Ultrapatriotycznie nastawieni polscy historycy uważają, że nie należy szargać świętości. Ja uważam, że należy brać pod uwagę fakty, które są dość przekonujące. Niewytłumaczalną kwestią przy odrzuceniu tego, o czym powiem za chwilę, jest niezrozumiała ślepota ministra Becka, który w 1939 roku nie brał w ogóle pod uwagę porozumienia niemiecko- -sowieckiego. Wiemy, że w tym kierunku urabiał go ambasador w Moskwie Wacław Grzybowski, jak się okazuje, kiepski dyplomata. Wiemy również, że decydujący wpływ na poglądy Becka dotyczące Związku Sowieckiego miał dyrektor Departamentu Wschodniego MSZ podpułkownik Tadeusz Kobylański. Był to człowiek, który decydował o kształcie polityki wschodniej. Kilka lat temu historycy rosyjscy opublikowali pracę, w której mowa jest o tym, jak, kiedy i dlaczego zwerbowano Tadeusza Kobylańskiego dla wywiadu sowieckiego. Przyjmując tę tezę historyków rosyjskich, na którą jest wiele pośrednich dowodów, mamy odpowiedź na to podstawowe pytanie. Kobylański uspokajał ministra Becka w 1939 roku, że nie ma mowy o żadnym porozumieniu i Sowieci nie są gotowi do jakiejkolwiek wojny. Beck zakładał, że Hitler bez asekuracji nie rozpocznie agresji. To słuszne założenie, ale Stalin tę asekurację zapewnił, o czym Beck nie wiedział. komputery.katalogi.pl/Sojusz_z_Hitlerem_by%C5%82_lepszy-t100195.html Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 13:54 to poproszę o żródło:jacy historycy rosyjscy i gdzie publikowali? Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 14:12 venus99 napisał: > to poproszę o żródło:jacy historycy rosyjscy i gdzie publikowali? Proszę się o to zwrócić do samego cytowanego lub poszukać we własnym zakresie ponieważ ja tego typu źródłami nie dysponuję lecz Wieczorkiewiczowi wierzę na słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 14:42 a ja ani łajdakowi wielbiącemu Adolfa Hitlera ani tobie nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:20 A ja sram na komunistów, antykomunistów, faszystów i antyfaszystów bo to takie same szuje są. Za większych zbrodniarzy jednak uważam komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:25 > Za większych zbrodniarzy jednak uważam komunistów. Twoje dobre prawo. Nawet wtedy, gdy wyobrazisz sobie setki tysięcy niewinnych ludzi zwożonych do komór gazowych? Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:32 woda.woda napisała: > > Za większych zbrodniarzy jednak uważam komunistów. > > Twoje dobre prawo. > Nawet wtedy, gdy wyobrazisz sobie setki tysięcy niewinnych ludzi > zwożonych do komór gazowych? Ilość uśmierconych ludzi przemawia jednak za komunistami. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:34 Ta ilość rozciąga się w czasie, zapominasz. Ilość trupów na jednostkę czasu przemawia na niekorzyść nazizmu. PS. Wydaje mi się grubą nieprzyzwoitością twierdzić, że jeden totalitaryzm jest lepszy od innego. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:39 woda.woda napisała: Ta ilość rozciąga się w czasie, zapominasz. Ilość trupów na jednostkę czasu przemawia na niekorzyść nazizmu. O niczy nie zapomniałem. Poza czasem trzeba też brać pod uwagę rozpiętość terytorialną wobec czego mieli nieporównywalnie więcej czsu i przestrzeni do działania. PS. Wydaje mi się grubą nieprzyzwoitością twierdzić, że jeden totalitaryzm jest lepszy od innego. Skoro twierdzisz, że któryś jest lepszy, to Twoja sprawa. Moim zdaniem akurat oba były i jeden wciąż jest nieporównywalnie wręcz bardziej zbrodniczy od drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:43 > Skoro twierdzisz, że któryś jest lepszy, to Twoja sprawa. Ja??? To ty tak twierdzisz. Któryś "wolisz". Wolisz Hitlera od Stalina. Wolno ci, ale i mnie wolno czuć obrzydzenie na takie dictum. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 15:47 Zagalopowałaś się Wodo i bardzo dobrze o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 16:47 Słusznie, przepraszam. Powinnam była napisać, że to Wieczorkiewicz woli Hitlera od Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 17:01 woda.woda napisała: > Słusznie, przepraszam. > Powinnam była napisać, że to Wieczorkiewicz woli Hitlera od Stalina. Nie ma za co. Ja się nie gniewam. Moim zdaniem traktuje go po prostu jako mniejsze zło i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
star30 Re: Gdyby babcia miała wąsy... 05.02.09, 01:57 Jedynie trzymilionowy post i barnnacle piszą z sensem i na temat reszta postów to histeryczny bełkot lub lanie wody np.posty woda.woda to tylko woda. Jedynie ci dwaj wymienieni zrozumieli co powiedział Wieczorkiewicz na resztę należy spuścić zasłonę milczenia.Oh, venus99 masz faktycznie kłopoty ze zrozumieniem prostych treści. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Gdyby babcia miała wąsy... 03.02.09, 13:57 "Kilka lat temu historycy rosyjscy opublikowali pracę" Poważny naukowiec w tym miejscu napisałby nazwiska i tytuł tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re: Podobnie uspakjano Hitlera ze 03.02.09, 14:03 Anglia i Francja nie wypowiedza mu wojny gdy zaatakuje Polske. Stalin wiedzial ze w przpadku ataku Niemiec na Polske bedzie kontrakcja ze strony Francji i Angii. Stalin podpisujac pakt z Hitlerem byl jedynym czlowikie na ziemi ktory wiedzial ze wlasnie wybuchla IIWS. Wypowiedzenie wojny Niemcom przez Francje i Anglie bylo dla Hitlera duzym zaskoczeniem. Ciekawostka jest ze Hitler po zakonczeniu kampani wrzesniowej 1939 chcial aby Polska zachowala pewna niepodleglosc...pelnej likwidacji naszego kraju chcial Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Podobnie uspakjano Hitlera ze 03.02.09, 14:09 ossey napisał: Polska zachowala pewna niepodleglosc...pelnej likwidacji naszego kraju chcial Stalin. Co zresztą dość skutecznie realizował. Jakakolwiek polskość miała zostać wycięta w pień. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Ciekawe czy wszyscy wielbiciele Kaczora 03.02.09, 18:23 też wielbią Hitlera jak Ty? Chyba trzeba Was po prostu wytłuc. M. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Ciekawe czy wszyscy wielbiciele Kaczora 03.02.09, 20:01 faktem jest,że ciagotki totalitarystyczne mają.trzymać kraj za mordę- jakie by to było piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Ciekawe czy wszyscy wielbiciele Kaczora 03.02.09, 21:10 venus99 napisał: > faktem jest,że ciagotki totalitarystyczne mają.trzymać kraj za mordę- > jakie by to było piękne. A mnie interesuje, jak godzą "genetyczny patriotyzm" z idiotyzmami historyka W.: ... Czego Niemcy chciały w 1939 roku od Polski? - Hitler chciał od Polski uczciwego sojuszu. Nie było mowy o żadnych cesjach terytorialnych. Gdańsk nie był polski. Był wolnym miastem, ale miastem niemieckim i włączenie go do Rzeszy było dosyć naturalne. Pozostałe żądania zmierzały do tego, żeby Polska dawała gwarancję swojej lojalności sojuszniczej. Chodziło o neutralność podczas wojny Niemiec z Francją, bo od tego miała się zacząć II wojna światowa, i o wspólną wyprawę na Związek Sowiecki ... komputery.katalogi.pl/Sojusz_z_Hitlerem_był_lepszy-t100195.html Pewnie w imię "wyższych" celów (wspólna wyprawa na ZSRR) pierwsi zdradziliby sojuszników, uznając że coś im się lepiej opłaca. To u nich też "genetyczne". :p Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Ciekawe czy wszyscy wielbiciele Kaczora 03.02.09, 21:18 ja twierdzę,że żaden normalny nie byłby w stanie wymyśleć w 1939 roku zerwania sojuszu z Francją i zostawienia Hitlerowi wolnej ręki na zachodzie.to są już majaczenia chorego człowieka któremu marzy się defilada w Moskwie i tylko nie wiem dlaczego nie podoba mu się defilada tysięcy Niemców w Moskwie jaką odbyli jako jeńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Odpowiem słowami P.W. > niech motłoch wierzy 03.02.09, 23:28 w taką "historię". :p Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:45 Hmm... "W innej polemice powiedziano mi, że jestem takim polskim Irvingiem i podobnie skończę. Jest to porównanie zaszczytne" templum.nazwa.pl/archiwum/tn5/4.html Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:55 Rzeczywi¶cie znamy z powszechnie dostêpnej literatury jedynie jednowymiarow± karykaturê Hitlera (podobnie zreszt± jak i Stalina). By³ tymczasem na poziomie lat 1939-40 politykiem wybitnym, ba mê¿em stanu, który wszed³by, wtedy koñcz±c ¿ycie, do niemieckiego panteonu, jako kto¶ równy lub przewy¿szaj±cy nawet wielkiego Bismarcka. templum.nazwa.pl/archiwum/tn5/4.html I co w tej opinii jest nieprawdziwego bądź bulwersującego? Gdyby zwyciężył tak jak chciał, to z pewnością zostałby ponieważ historię piszą zwycięzcy. Putin ogłosił przecież rozpad ZSSR "największą katastrofą". Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:57 Może odnieś się najpierw do mojego cytatu. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:04 O Irvingu ju¿ mówi³em. To najlepszy i najwybitniejszy znawca historii II wojny ¶wiatowej. Badacz, dla którego miarodajne s± ¼ród³a, a nie pogl±dy historiografii, opinie kolegów, czy wrzask mediów. Cz³owiek, któremu z racji ogromnych zas³ug - zebrania lub odtajnienia i udostêpnienia kluczowych dokumentów III Rzeszy, czapk± buty czy¶ciæ by trzeba. Historyk tej miary, ¿e ma prawo napisaæ i powiedzieæ wszystko... A, ¿e do tego g³osi prawdê i niektóre jego pogl±dy s± odleg³e od tak ukochanego przez polsk± prasê wysokonak³adow± bajdurzenia w stylu "politycznej poprawno¶ci"... Narobi³ sobie oczywi¶cie wp³ywowych wrogów... Posadzili go, pod najbardziej idiotycznym pretekstem Austriacy, których widoczna nadreprezentacja w najbardziej ludobójczych s³u¿bach III Rzeszy nakazywa³a by zdecydowanie wiêcej pow¶ci±gliwo¶ci i godno¶ci. templum.nazwa.pl/archiwum/tn5/4.html Nawet go rozszerzę. I zgadzam się z Wieczorkiewiczem, że potrafi iść pod prąd maksymalnie krytykując Powstanie Warszawskie bądź uważać prawdopodobieństwo sowieckiej inwazji na Polskę w roku 81 za całkiem możliwe wbrew większości mediów i historyków. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:12 > O Irvingu ju¿ mówi³em. To najlepszy i najwybitniejszy znawca historii > II wojny ¶wiatowej. David Irving nie jest zawodowym historykiem. "W 1998 r. Irving wniósł do brytyjskiego sądu pozew o zniesławienie przeciwko Lipstadt i jej wydawcy — Penguin Books. W trakcie procesu Irving, który bronił się sam, został skompromitowany i oficjalnie napiętnowany jako notoryczny fałszerz historii. Powołany przez obronę ekspert, oksfordzki historyk Richard J. Evans stwierdził m.in.: Żadna z [jego] książek, artykułów, wypowiedzi, ani jeden ustęp, ani jedno zdanie nie jest godne zaufania jako wierny obraz przedmiotu jego publikacji. Wszystkie są kompletnie bezwartościowe jako dzieła historyczne. Sentencja sądu brzmiała m.in.: Powodowany swoimi poglądami ideologicznymi Irving systematycznie i z premedytacją zniekształcał i manipulował materiałem historycznym; z tych samych powodów przedstawił Hitlera w niemożliwym do usprawiedliwienia, pozytywnym świetle, przede wszystkim w związku z jego stosunkiem do Żydów i odpowiedzialnością za ich traktowanie; że aktywnie zaprzecza istnieniu holocaustu, że jest antysemitą i rasistą związanym z prawicowymi ekstremistami propagującymi neonazizm. " pl.wikipedia.org/wiki/David_Irving#cite_note-0 Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:24 Ja na przykład nie jestem zwolennikiem wygłaszania swoich tez przez tego pana choćby niewiadomo jak bzdurne były, a tym bardziej zabraniania komukolwiek czytania ich bądź uznawania ich za zgodne z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:35 Oczywiście. Każdy może wygłosić dowolną bzdurę, ale i kto inny może nazwać to bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww [...] 05.02.09, 01:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:45 BARDZO DZIĘKUJĘ ZA TĘ PODPOWIEDŹ!nic więcej dodawać w sprawie Wieczorkiewicza nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:37 Ten Wieczorkiewicz to dziwny typ. W programie Wildsteina próbował przekonywać, że tarcza antyrakietowa jest nam potrzebna, bo przyjaciele z NATO nie pomogliby nam w potrzebie. Już po tych słowach sobie pomyślałem, że to mało wiarygodny historyk, skoro opowiada takie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:46 antyprawak napisał: Ten Wieczorkiewicz to dziwny typ. Zdecydowanie dziwny bo myślący, a takich ludzi bardzo szanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:51 szczególnie jak pozytywnie myślą o naziźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 13:58 Bzdury Pan opowiadasz ponieważ chodzi mu jedynie o wybranie jakiejś alternatywy żeby zamiast walczyć z dwoma totalitaryzmami tylko z jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:04 bzdury pan piszesz.Wieczorkiewicz-nowe majaczenia barona Munchausena.czyli co by było gdyby.....dlatego niektórzy do dzisiaj wierzą,że ziemia jest płaska. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:06 Nawet jeżeli uznajesz jego rozważania za bzdurne, zbędne i niepotrzebne, to mniemam iż nie zabraniasz mu ich głosić ani tym bardziej słuchać ich ludziom, którzy tego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:15 pod warunkiem,że nie będzie publicznie wielbił Adolfa. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:17 I wcale tego nie robi tylko za większe zło uważa Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:41 robi,robi.wielbi tego wybitnego polityka,męża stanu-ADOLFA HITLERA. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 15:04 Dla Niemców swojego czasu tak lecz w stosunku do naszego narodu i innych podkreśla jego zbrodniczą działalnośc więc nie wiem w czym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:06 Nie wiem, czy myślący, skoro nie zna podstawowych założeń NATO a wypowiada się jakby był od tego specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:16 antyprawak napisał: > Nie wiem, czy myślący, skoro nie zna podstawowych założeń NATO a > wypowiada się jakby był od tego specjalistą. Teoretyczne założenia różnie się mają niestety do praktyki i to miał zapewne na myśli. Choć zdecydowanie nie jestem zwolennikiem tzw. "tarczy", to już amerykańska baza ma za sobą pewne pozytywne argumenty, których od tak sobie bagatelizować nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
antyprawak Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:28 Ty też tych założeń niestety nie znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 15:21 Jak już pisałem wcześniej różnie założenia mają się do praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Wieczorkiewicz - myślący inaczej 04.02.09, 09:43 Myśleć można także i bzdury. Ci co twierdzą, że Holocaustu i komór gazowych do gazowania ludzi nigdy nie było, też jakoś po swojemu myślą Ici, którzy wnioskują, że po obcięciu kończyn pchła traci słuch, bo nie reaguje na komendę "skacz". Wieczorkiewicz pisał w "Rzepie", że wojna obronna to pojęcie wymyślone przez marksistów. Znana jest też jego "koncepcja" (też publikowana w "Rzepie"), że Polska powinna w sojuszu z Hitlerem ruszyć na Moskwę. Mniej może są znane występy Wieczorkiewicza w TVP Historia. Oglądałem jeden, w programie poświęconym Leninowi. Wygłaszał tam pretensje do Polaków, że w r. 1914 pomogli Leninowi wyjść z austriackiego więzienia (gdzie został osadzony jako poddany rosyjski), a także objawił, że członkowie rosyjskiego Rządu Tymczasowego byli masonami. Wyrażał też sympatię dla caratu i zdziwienie, że nie był on na Zachodzie lubiany. Jakieś myślenie to rzeczywiście jest. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz - myślący inaczej 04.02.09, 10:10 przy dużej dozie wyrozumiałości i litości można to oczywiście nazwać myśleniem.bardzo specyficznym myśleniem.Wieczorkiewicz zblizył się bardzo do poziomu prof.Wolniewicza.może to taka choroba profesorów w pewnym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor [...] 03.02.09, 14:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 14:17 Wieczorkiewicz uwielbia Stalina i chciał razem ze Stalinem zaatakować Hitlera?nowa,śmiała teza!pisz dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Rzeczywiście śmiała tylko, że... 03.02.09, 21:01 nie moja, a twoja... Pisz dalej, a przede wszystkim przedstaw jakiś dowód na wielbienie Hitlera przez Wieczorkiewicza... Twoje histeryczne bluzgi takowym nie są... ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Rzeczywiście śmiała tylko, że... 03.02.09, 21:08 widzicie żeglarzu nieszczęsny nie dość,że hańbicie swoją głupotą tę zacną grupę zawodową to w dodatku ani nie czytacie co wam się pisze a jeżeli już czytacie(w co wątpię) to nie jesteście w stanie pojąć tego co macie przed oczyma.dlatego dla was mówienie o Hitlerze per wybitny polityk,mąż stanu jest w porządku a dla ludzi przyzwoitych już nie jest w porządku.i dlatego tak długo jak sobie tej prawdy nie przyswoisz to będziesz zawsze traktowany jak menel moralny na usługach nazistów. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Towarzyszy venus, per "wy", to wy się 03.02.09, 21:44 możecie zwracać do swoich towarzyszy partyjnych ale ja do nich nie należę... I jak napisałem poprzednio, czekam na dowody wielbienia Hitlera przez Wieczorkiewicza, a nie histeryczne bluzgi kłamliwej kanalii... I dopóki się nie doczekam, nie będę odpowiadał... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Towarzyszy venus, per "wy", to wy się 03.02.09, 23:11 niech majtek posłucha.ja nie mogę należeć do jednej partii z majtkiem bo ja jestem człowiek myslący a nie głąb.jak majtek pójdzie po rozum(majtek ma rozum?) do głowy(majtek ma głowę?) to może zrozumie,że Wieczorkiewicz to po prostu normalny głup(tak samo jak majtek) i w dodatku kanalia. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Toż to oczywista oczywistość, że ja, w odróżnieniu 04.02.09, 08:48 od was, żadnym komuchem nie jestem i nigdy do partii nie należałem, dlatego zwróciłem wam, towarzyszu uwagę, że pisanie do mnie per "wy" jest wysoce niestosowne. Jednak wy, towarzyszu, opacznie to zrozumieliście, co stawia pod znakiem zapytania waszą deklarację jakobyście byli "człowiekiem myślącym". Przeczy temu również fakt, iż nie potraficie przedstawić ŻADNYCH argumentów na poparcie waszej hipotezy, a jedynie posługujecie się inwektywami. Dlatego podtrzymuję swoją opinię o was, że jesteście kłamliwą kanalią. Sztandar wyprowadzić ! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Toż to oczywista oczywistość, że ja, w odróżn 04.02.09, 10:08 niech majtek pójdzie po rozum do głowy to może pojmie skąd ta forma.majtek napisał,że więcej nie będzie dyskutował.to co majtek tutaj robi.niech majtek już spada. Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Majtek poszedł po rozum do głowy 04.02.09, 10:20 (w przeciwieństwie do tow. venusa, który rozumu szuka w swojej ...) i uznał, iż istotnie, dyskutowanie z kłamliwą kanalią nie jest zajęciem godnym przyzwoitego człowieka, toteż nie doczekawszy się ŻADNEGO argumentu z chęcią skorzysta z rady towarzysza. Zatem b/o Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Majtek poszedł po rozum do głowy 04.02.09, 14:34 niech majtek przejrzy SWOJE posty i je przeczyta(jeżeli majtek opanował tę trudną sztukę) to wtedy zobaczy,ze sam taką deklarację składał.więc niech teraz majtek spada. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Historyk - gawędziarz... 03.02.09, 14:11 Teorie Wieczorkiewicza znam (pobieżnie) z jego medialnych wystąpień - facet najwyraźniej lubi konfabulować. Znam ten typ historyka (mój znajomy jest bardzo podobny), lubującego szokować otoczenie karkołomnymi tezami i dowodem jeszcze bardziej karkołomnym.... Teza o sojuszu z Hitlerem oraz wspólnym uderzeniu na ZSRR... no cóż, jakoś jednak wolę, że tak się stało, jak się stało.... Wtedy nie moglibyśmy protestować w sprawie "polskich obozów koncentracyjnych"... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Historyk - gawędziarz...maly faszysta 03.02.09, 14:48 ten duren mowi cos o sojuszu Polski z Hitlerem . Hitler mial ,powaznie wspoldzialac , wspolpracowac z Polakami - rasa podludzi w jego oczach . Polak bylby w imperium faszystowkim rownie traktowany jak Niemiec czy Austriak ,Francuz itd . Idiotomn nadaja w Polsce tytuly profesorskie . Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Historyk - gawędziarz...maly faszysta 05.02.09, 01:17 > ten duren mowi cos o sojuszu Polski z Hitlerem . > Hitler mial ,powaznie wspoldzialac , wspolpracowac z Polakami - > rasa podludzi w jego oczach . ciekawe, że dobrze współpracowało mu się z podludźmi ze Słowacji, Chorwacji czy Bułgarii... wot' ciekawost' ... Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Historyk - gawędziarz...maly faszysta 05.02.09, 09:19 qwww napisał: > > ten duren mowi cos o sojuszu Polski z Hitlerem . > > Hitler mial ,powaznie wspoldzialac , wspolpracowac z Polakami - > > rasa podludzi w jego oczach . > > ciekawe, że dobrze współpracowało mu się z podludźmi ze Słowacji, > Chorwacji czy Bułgarii... wot' ciekawost' ... Ze wszystkimi? :p Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Re: Historyk - gawędziarz...maly faszysta 05.02.09, 12:16 Z wsystkimi tsema. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk A ty co tak seplenisz??? 05.02.09, 12:19 barnacle.bill.the.sailor napisał: > Z wsystkimi tsema. To ta wczorajsza twoja wizyta w Braniewie? Przebrany za Misia Kolargola, nadaremnie czekałeś na mnie w barze "U Rycha", i cię pijacy spostponowali po twarzy? Bardzo mi przykro, ale mój kot dalej chory i nie mogłem dojechać. Zreszta jak czytam, ty też na zdrowiu słabujesz - poczekamy jak dojdziesz do siebie, to się jeszcze umówimy! Odpowiedz Link Zgłoś
barnacle.bill.the.sailor Re: A ty co tak seplenisz??? 05.02.09, 12:39 dr.krisk napisał: > barnacle.bill.the.sailor napisał: > > > Z wsystkimi tsema. Jakie pytanie, taka ospowiedź... > To ta wczorajsza twoja wizyta w Braniewie? Przebrany za Misia > Kolargola, nadaremnie czekałeś na mnie w barze "U Rycha", i cię > pijacy spostponowali po twarzy? > Bardzo mi przykro, ale mój kot dalej chory i nie mogłem dojechać. No to tylko twoja strata... Te Mazury to bardzo gościnny i serdeczny ludek, co prawda z poczatku dziwnie patrzyli na moje przebranie ale gdy wyjawiłem w czym rzecz, bardzo się wzruszyli i ugościli mnie niczym cesarza. Nie dość, że za darmo ożłopałem się taką ilością piwa, że ty przez całe życie tyle nie wypijesz, to jeszcze zaopatrzyli mnie "na drogę" w dwie duże beczki przepysznego złocistego napoju z tamtejszego browaru ! :) Ty jednak lepiej nie pokazuj się ani tam, ani w Ustrzykach bo ludzie się mocno na ciebie zesrożyli (los biedaka wytarzanego w smole i pierzu niech będzie dla ciebie przestrogą !)... > Zreszta jak czytam, ty też na zdrowiu słabujesz - poczekamy jak > dojdziesz do siebie, to się jeszcze umówimy! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: A ty co tak seplenisz??? 05.02.09, 14:02 majtek mógłby się nauczyć gdzie Mazury a gdzie Warmia.widzę,że majtek w geografii kumaty tak jak w całej reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 03.02.09, 17:31 dyskusja się rozwinęła w różnych kierunkach.moim zdaniem problem podstawowy polega na odpowiedzi na pytanie:czy człowiek który doprowadził do 6 letniej wojny,śmierci dziesiatków milionów ludzi,odpowiada za powstanie obozów koncentracyjnych,ludobójstwo, śmierć 6 milionów Polaków,rzeź ludności Warszawy,nieprawdopodobne straty materialne,utratę najcenniejszych dóbr naszej kultury, zakwalifikowanie Polaków do kategorii podludzi może być określony przez polskiego(podobno) historyka wybitnym politykiem,mężem stanu. i jak takie twierdzenie ma się do prawdy historycznej,przyzwoitości, szacunku i pamięci 6 milionów Polaków i przynależności do polskiej wspólnoty narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 A może Beniek 16 beatyfikuje 04.02.09, 11:54 Hitlera? W końcu kiedyś przysięgał mu wierność aż do śmierci. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Santo subito 06.02.09, 02:53 mariner4 napisał: > A może Beniek 16 beatyfikuje > Hitlera? > W końcu kiedyś przysięgał mu wierność aż do śmierci. > M. A słowa trzeba dotrzymywać, nawet JK o tym wie: .. Dla mnie raz dane słowo jest święte... (Jarosław Kaczyński, dn.10 lipca 2006 roku) :p Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 05.02.09, 14:28 Jeżeli można o Napoleonie, to o Hitlerze również tak samo zresztą jak i o Stalinie nie zapominając ani na chwilę o ich ofiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Wieczorkiewicz o Hitlerze: 06.02.09, 02:03 trzymilionowy.post napisał: > Jeżeli można o Napoleonie, to o Hitlerze również tak samo zresztą jak i o > Stalinie nie zapominając ani na chwilę o ich ofiarach. taki Napoleon np. - w czym lepszy od sowiecko-żydowskich oprawców z Katynia, odpowiedzialny za wymordowanie ok. 4 tys. jeńców tureckich w Palestynie, którzy poddali się po obietnicy darowania życia - cóż za ohydna zbrodnia "bohatera" naszego hymnu... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Dodoizacja...... 04.02.09, 10:46 Wieczorkiewicz stosuję sprawdzoną (niestety) metodę "na Dodę". Gwarantuje to zauważenie przez media, zapraszanie do dyskusji, a i jakieś ksiązki się sprzeda..... Przecież my też o nim właśnie dyskutujemy.... Trochę to smutne. Marcinkiewicz jako Doda polskiej polityki, Wieczorkiewicz - Doda polskiej myśli historycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
lackzadek [...] 04.02.09, 22:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś