Dodaj do ulubionych

Szteliga już 'ma wątpliwości' jak zagłosuje

27.11.03, 23:06
w sprawie wezwania Kwacha na świadka; tak jak mówiłem...
dziś 'ma wątpliwości', jutro zacznie 'skłaniać się ku zagłosowaniu przeciw'
a we wtorek podejmie 'stosowną' decyzję

teatrzyk
Obserwuj wątek
    • Gość: züberman to było nie tak IP: *.biaman.pl 27.11.03, 23:28
      i doda, że nigdy przesłuchania prezydenta właściwie nie chciał oraz że źle
      został zrozumiany przez dziennikarzy :)
      • basia.basia Ja słyszałam co innego! 27.11.03, 23:39
        W Faktach TVN słyszałam go mówiącego,
        że Kwaśniewski powinien zeznawać!
        Podobnie Nałęcz!
        • strajker Re: Ja słyszałam co innego! 28.11.03, 00:01
          Tak to właśnie jest- dla Faktów mówi, że powinien, dla wiadomości
          - nie powinien; żeby zadowolić wszystkich

ps- z Nałęczem to chyba się coś przesłyszałaś Basiu
          • basia.basia Re: Ja słyszałam co innego! 28.11.03, 00:07
            RMF FM

Odtajnione zeznania prezydenta w sprawie Rywina
            Czwartek, 27 listopada 2003
            Zeznania Aleksandra Kwaśniewskiego w sprawie Rywina są jawne. Prokuratura
            Apelacyjna w Warszawie po konsultacji z sądem zwolniła zeznania prezydenta z
            tzw. klauzuli poufności. O odtajnienie zeznań do prokuratora generalnego
            zwróciła się sejmowa komisja śledcza.

O odtajnienie zeznań zwróciła się 6 listopada do prokuratora generalnego
            Grzegorza Kurczuka sejmowa komisja śledcza. Resort zdecydował, że decyzję
            podejmie ta prokuratura, która prowadziła śledztwo i która nałożyła klauzulę
            poufności na zeznania prezydenta.

Uchylenie tej klauzuli oznacza tylko tyle, że w sejmowej komisji śledczej, w
            jej pracach można będzie szerzej korzystać z zeznania pana prezydenta. Nic
            więcej, bo to nie oznacza, że te zeznania są dostępne dla ogółu osób, dla
            mediów - powiedział prokurator Jaskólski.

Tak zatem dziennikarze zeznań tych nie otrzymają do ręki, tak jak to było w
            przypadku prokurator Marciniak, ale z zupełną swobodą będą się nimi mogli
            posługiwać członkowie komisji śledczej. I niewykluczone, że któryś z nich
            zechce je odczytać od początku do końca.

Mimo odtajnienia zeznań prezydenta otwarta pozostaje kwestia, czy komisja
            powała Aleksandra Kwaśniewskiego przez swe oblicze. Z pewnością opozycja nadal
            będzie chciała, aby prezydent stanął przed komisją śledczą komisją. Tym
            bardziej, że – jak mówi Zbigniew Ziobro z PiS - te zeznania można by skwitować
            jednym słowem: śmiechu warte, jeśli chodzi o ich walor poznawczy wiedzy pana
            prezydenta na temat samej sprawy.

Ale bez zgody Sojuszu nic z tego nie będzie. Kluczową postacią wydaje się
            poseł Szteliga, który jakiś czas temu dał wolną rękę prezydentowi. Ale
            Aleksander Kwaśniewski de facto to zaproszenie odrzucił.

*******************************************************************************
            Na pytanie reporterki RMF, jak teraz zagłosuje, poseł Szteliga odpowiada dość
            asekurancko: Jeśli podniosę rękę „za” to z innym uzasadnieniem niż to, które
            przedstawiła pani poseł Beger, czyli niech to Trybunał Konstytucyjny
            rozstrzygnie, czy prezydent może stanąć przed obliczem komisji.
            *******************************************************************************

Więc za a nawet przeciw! On ma na myśli, że jak komisja Kwacha wezwie to
            dopiero wtedy będzie mógł on zapytać TK czy kś ma prawo go wezwać. Ja nie
            wiem na co oni liczą? Wydaje im się, że konstytucja chroni prezydenta przed
            kś czy co? To bzdura jest.

ps
            Co do Nałęcza to nie słuchałam uwaznie ale takie odniosłam wrażenie.
            Że jest za. A nie?
            • strajker Tak czy siak wszystko jest już dawno ustawione 28.11.03, 00:54
              a Szteliga dostał jedynie zlecenie udawania wielce strapionego i poważnie
              rozważającego jak zagłosować- przecież to gnida jest i tyle, przecież sam się
              do tego przyznał

ps- Basiu- Nałęcz za przesłuchaniem prezydenta?- no Basiu no...@:-)
              • basia.basia Re: Tak czy siak wszystko jest już dawno ustawion 28.11.03, 00:58
                strajker napisał:

>
                > ps- Basiu- Nałęcz za przesłuchaniem prezydenta?- no Basiu no...@:-)

Natrząsasz się ze mnie zamiast powiedzieć co on gadał!
                No co????????????
                :))))
                • strajker teatrzyk 28.11.03, 01:09
                  @:-) spokojnie @:-)

też rzeczywiście coś tam słyszałem trochę innego niż te jego codzienne
                  ględzenie, no ale Basiu przecież- jakie to ma znaczenie co on powiedział
                  ...- czy naprawdę wierzysz, że Nałęcz mógłby zagłosować 'za' i że w ogóle do
                  tego przesłuchania może dojść?
                  Przecież to wszystko- właśnie to ich pitolenie a to w Faktach a w
                  wiadomościach ma tylko stworzyć wrażenie w ludzikach, którzy nie śledzą tego
                  całego bałaganu tak wnikliwie jak my- że oni rzeczywiście
                  mają 'wątpliwości', 'nie mają żadnych wątpliwości', 'są przekonani' do czegoś
                  albo czegoś innego- teatrzyk
                  • basia.basia Re: teatrzyk 28.11.03, 01:17
                    strajker napisał:

> @:-) spokojnie @:-)
                    >
                    > też rzeczywiście coś tam słyszałem trochę innego niż te jego codzienne
                    > ględzenie, no ale Basiu przecież- jakie to ma znaczenie co on powiedział
                    > ...- czy naprawdę wierzysz, że Nałęcz mógłby zagłosować 'za' i że w ogóle do
                    > tego przesłuchania może dojść?
                    > Przecież to wszystko- właśnie to ich pitolenie a to w Faktach a w
                    > wiadomościach ma tylko stworzyć wrażenie w ludzikach, którzy nie śledzą tego
                    > całego bałaganu tak wnikliwie jak my- że oni rzeczywiście
                    > mają 'wątpliwości', 'nie mają żadnych wątpliwości', 'są przekonani' do
                    czegoś
                    > albo czegoś innego- teatrzyk

A ja uważam, że on się z tego nie wykręci i tyle:)
                    Pogonimy bolszewika!!!
                    • strajker Re: teatrzyk 28.11.03, 01:21
                      Znaczy, że kto się nie wykręci?- Kwachu z przesłuchania?
                      • basia.basia Przyjdzie kryska na matyska i Kwach będzie musiał 28.11.03, 01:23
                        zatańczyć i zaśpiewać jak mu Rokita z Ziobrą zagrają!!!
                        • strajker Re: Przyjdzie kryska na matyska i Kwach będzie mu 28.11.03, 01:25
                          Zapytam ostatni raz- serio w to wierzysz?
                          • iza.bella.iza Re: Pwenie nie, ale pomarzyć można..... 28.11.03, 02:12
                            „Sen forumowiczów”

Jola parkiet froteruje,
                            Olek tango już trenuje,
                            Bo już wkrótce występ życia –
                            Bez zakąski i bez picia
                            Prezydenckie ciężkie ciało
                            Będzie tańce wywijało
                            Przed poselskim zgromadzeniem.
                            Ziobro skopie mu siedzenie,
                            Jeśli się pomyli w krokach.
                            Będzie musiał też w podskokach
                            Oraz w hołubcach poćwiczyć,
                            Jeśli na łaskawość liczy
                            Śledczego Jana Rokity,
                            Bo on chłop nie w ciemię bity.
                            A po tańcach śpiewać będzie!
                            Że tkwił dotąd w wielkim błędzie,
                            Bo się z Komisji nabijał,
                            No i z prawdą się romijał.

LIMERYK O ALEKSANDRZE K.

Prezydent, co miał stolicę w Warszawie
                            Utknął w śmierdzącej sprawie.
                            I choć perfumę rozpylił,
                            Nikogo z nas tym nie zmylił.

Lecz przyznać się nie chce łaskawie.
    • basia.basia Re: Szteliga już 'ma wątpliwości' jak zagłosuje 28.11.03, 00:01
      PAP

Afera Rywina: Wiadomo co zeznał prezydent

Prokuratura Apelacyjna w Warszawie odtajniła zeznania prezydenta Aleksandra
      Kwaśniewskiego złożone w śledztwie w sprawie afery Rywina.

Decyzja komisji oznacza, że członkowie sejmowej komisji śledczej badającej tę
      sprawę będą mogli się nimi posługiwać podczas jawnych posiedzeń komisji
      śledczej.

Z nieoficjalnych rozmów z członkami komisji reporterce IAR udało się ustalić,
      co zeznał prezydent w prokuraturze.

Zeznania prezydenta nie są długie, liczą zaledwie 9 stron. Co ciekawe, jak
      udało się ustalić IAR zapis zawiera tylko odpowiedzi Aleksandra
      Kwaśniewskiego, nie ma pytań prokuratora.

Prezydent zeznał, że o aferze Rywina dowiedział się 22 lipca ubiegłego roku
      wieczorem, czyli w dniu konfrontacji u premiera, z telefonicznej rozmowy z
      Adamem Michnikiem.

28 lipca podczas turnieju tenisowego w Sopocie Lew Rywin wręczył mu notatkę ze
      swoją wersją wydarzeń całej sprawy. Prezydent przyznał, że niewiele z niej
      zrozumiał, odniósł jednak wrażenie, że nie była to notatka tylko dla niego.

Pokazał ją Adamowi Michnikowi, kiedy ten odwiedził go w Juracie.

Co ciekawe pokazał ją też redaktorowi naczelnemu "Nie" Jerzemu Urbanowi, kiedy
      obaj panowie spotkali się 20 sierpnia ubiegłego roku. Jerzy Urban zeznał o tym
      spotkaniu 6. marca przed komisją śledczą, ale ani słowem nie wspomniał, że
      widział notatkę.

Jej istnienie ujawnił dopiero premier Leszek Miller pod koniec marca. Premier
      widział ją podczas spotkania przedstawicieli rządu w Pałacu Prezydenckim,
      poświęconym Radzie Gabinetowej.

Jak ustaliła IAR, prezydent zeznał, że wydaje mu się, iż pokazał tę notatkę
      premierowi jeszcze wcześniej. Według Aleksandra Kwaśniewskiego notatka ta
      niczego do sprawy Rywina nie wnosi.

Członkowie komisji śledczej komentują, że zeznania prezydenta są ogólnikowe i
      dlatego konieczne jest jego przesłuchanie przed komisją.

O tym, czy wezwać Aleksandra Kwaśniewskiego komisja ma zdecydować w najbliższy
      wtorek.

• etbl Re: Szteliga już 'ma wątpliwości' jak zagłosuje 28.11.03, 11:22
        Rzeczywiscie, ciekawe, ze w "odtajnionych" zeznaniach Alexandra Kwasniewskiego
        nie ma pytan prokuratury, na ktore on odpowiada.

Wiec jednak prokuratura kolesiow asekuruje sie.
        I trzesie portkami przed panami Ziobro i Rokita!
    • basia.basia Art. 32 Konstytucji ... 28.11.03, 00:14
      Art. 32.
      1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania
      przez władze publiczne.

A kś zamierza zrobić prezydentowi uprzejmość i udać się do pałacu.
      • iza.bella.iza Re: Art. 32 Konstytucji ... 28.11.03, 00:17
        Bo tam są lepsze: parkiet i akustyka:)))
        • Gość: Aleksander K. Re: Art. 32 Konstytucji ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 00:21
          Ustaliłem z komisją, że przesłuchanie odbędzie się w łazience, tam mi się
          najlepiej tańczy. Co prawda zazwyczaj z żoną ale Ziobro też wygląda na łatwego
          w prowadzeniu, lekki, zwrotny, może nawet bardziej niż Jola. Będę w szlafroku,
          niebieskim, pod kolor oczu, nawet zaczynam żałować, że nie będzie transmisji,
          żeby pani widziała jak ja w tańcu się z glazurą komponuję!
          • basia.basia Re: Art. 32 Konstytucji ... 28.11.03, 00:31
            Gość portalu: Aleksander K. napisał(a):

> Ustaliłem z komisją, że przesłuchanie odbędzie się w łazience, tam mi się
            > najlepiej tańczy. Co prawda zazwyczaj z żoną ale Ziobro też wygląda na
            łatwego
            > w prowadzeniu, lekki, zwrotny, może nawet bardziej niż Jola. Będę w
            szlafroku,
            > niebieskim, pod kolor oczu, nawet zaczynam żałować, że nie będzie
            transmisji,
            > żeby pani widziała jak ja w tańcu się z glazurą komponuję!

OOOOOOOOO! Widzę, że pani Kaszuba radzi sobie świetnie!
            Tak trzymać. A może jeszcze telebim przed pałacem? Poddani
            byliby zachwyceni. Jak ja bym chciała zobaczyć majestat
            w szlafroku! Wowwwwwwwww!
        • basia.basia Re: Art. 32 Konstytucji ... 28.11.03, 00:22
          iza.bella.iza napisała:

> Bo tam są lepsze: parkiet i akustyka:)))

Racja, racja. Anita i niektórzy będą wniebowzięci i aż im pewnie
          od tego mowę odejmie. Tylko ten bies Rokita z Ziobrem za nic będą
          mieli te parkiety i ten splendor i pytać będą:)
          • iza.bella.iza Re: Art. 32 Konstytucji ... 28.11.03, 00:25
            Pytanie będa tylko dwa:
            Kto prowadzi i kto gra?
            A Majestat powie: JA!
            • Gość: profDąb-Rozwadoski Re: Art. 639,82 Nowej Konstytucji ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 01:03
              Świadkami w postępowaniu karnym nie mogą być osoby o imieniu Olek bądź lubiące
              zapiekanki z śledziami bądź bruneci wieczorową porą.
              • iza.bella.iza Re: Art. 639,82 Nowej Konstytucji ... 28.11.03, 01:15
                Gość portalu: profDąb-Rozwadoski napisał(a):

> Świadkami w postępowaniu karnym nie mogą być osoby o imieniu Olek bądź
                lubiące
                >
                > zapiekanki z śledziami bądź bruneci wieczorową porą.

Bądź, co bądź prawdziwy profesor Dąb- Rozwadowski miał 4 alternatywy, więc
                dojdaję za niego: bądź wsiadające do limuzyny prze bagażnik
    • Gość: Ayran Re: Szteliga już 'ma wątpliwości' jak zagłosuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 10:48
      W zasadzie Szteliga nie ma już wątpliwości.

www.rmf.fm/wiadomosci/index.html?id=62365&loc=1
    • Gość: Ejsidowski mam wszystkich w nosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 11:26
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=1676358&ticket=3004223660544934H%2BCXVWIbl6pMcStxBOvKO7L5Li22Q%2FwBqDw2liBpZB3hUlZsZeaK%
      2FWQaWAibj2KxmQxCMfmeUwQoF4ZTRsF6TgPzJdjlefEMaxqnuT3RhROU3UXSf4SgxBMrvdjvnocn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka