Dodaj do ulubionych

Podli manipulatorzy

02.12.03, 12:40
Wczoraj lub przedwczoraj na forum "Kraj" został opublikowany list otwarty do
red. Smoleńskiego. Nosił on wszelkie cechy manipulacji obliczonej na
zohydzenie osoby adresata listu. Dwie osoby zwróciły uwagę na tę cechę owego
listu otwartego. Byłem to ja oraz kataryna.kataryna.

Wątek ten został usunięty z forum. Nie trafił nawet na "oślą ławkę". Po tej
ingerencji administracji forum natychmiast manipulatorzy podnieśli krzyk, że
oto uprawiana jest cenzura. Kontynuują swoją kampanię opluskwiania red.
Smoleńskiego, ale nie ograniczają się już do tego. Obiektami ich podłych
ataków staliśmy się również ja oraz kataryna.kataryna. Insynuacje snute przez
manipulatorów dla mnie są o tyle bolesne, że posuwają się oni do bawienia się
moim nazwiskiem, którego nie ukrywam.

Redakcjo! Dlaczego dbasz o swojego człowieka, a jego obrońców zostawiasz na
pastwę ludziom podłym i bezwzględnym? Czy uważasz Redakcjo, że w ten sposób
przyczyniasz się do ucywilizowania forum? Jeśli tak, to chyba komuś zabrakło
wyobraźni i kwalifikacji...

Wiesław Rewerski

PS. Podaję adres wypowiedzi rozpoczynającej kampani, w której Redakcja
najwyraźniej nie widzi już nic niewłaściwego:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9413834&a=9424080
Obserwuj wątek
    • kataryna.kataryna Re: Podli manipulatorzy 02.12.03, 13:02
      To co się działo wokół tego wątku jest bardzo ciekawym przykładem manipulacji w
      esbeckim stylu. Ktoś napisał list obsmarowujący (po nazwisku) dziennikarza za
      rzekome wyskoki natury obyczajowej, licząc, że forma - osobisty list od
      zdesperowanego męża - wystarczy aby forumowicze wierzyli, że oto nękany przez
      Smoleńskiego biedak chwyta się ostatniej deski ratunku i pisze list otwarty.
      Średnio inteligentny człowiek wie, że anonimowo każdy może napisać wszystko o
      każdym, równie dobrze mogłabym napisać tu list otwarty do Michnika, że zrobił
      mi dziecko i płacić nie chce, nie odbiera telefonów więc jestem zmuszona
      dochodzić sprawiedliwości na forum. I w coś takiego pewnie też sporo debili by
      uwierzyło (zwłaszcza tych przekonanych o moich bliskich związkach z Gazetą).

Admin usunął ten wątek i bardzo dobrze, gdyby tego nie zrobił zachęciłby
      innych "dowcipnych" i wkrótce mielibyśmy dziesiątki listów otwartych od
      różnych "pokrzywdzonych", liczących, że celnie rzucone błoto zawsze kogoś
      ochlapie. Zwłaszcza, że kretynów gotowych uwierzyć w największą bzdurę na tym
      forum nie brakuje. Admin jest po to, żeby cywilizować forum jeśli forumowicze
      nie są w stanie odpowiedzialnie korzystać ze swobody wypowiedzi. Najbardziej
      rozśmieszył mnie idiota, który napisał, że zdjęcie tego wątku to przyznanie się
      Smoleskiego do zarzutów. Trzeba być nie lada bucem, żeby sądzić, że admin zdjął
      wątek bo mówił prawdę, zaś zostawiłby w spokoju wątek, który byłby czystym
      pomówieniem i paskudnym oszczerstwem.

Jeśli zaś chodzi o brak reakcji admina na to jak sobie teraz półgłówki używają
      na Tobie i na mnie, to nawet się jej nie dziwię. Co ma biedny admin zrobić,
      wiedząc, że jak zacznie wycinać to kretyni będą mieli kolejne "dowody" na to,
      że to my jesteśmy adminami, a być może nawet samym Smoleńskim, oberwie się i
      adminom i nam. Wyobrażasz sobie ile nowych wątków by pozakładały te ofiary
      cenzury, którym usta kneblują gdy chcą prawdę głosić? Trzeba się przyzwyczaić i
      przestać zwracać uwagę, nie sądzę, żeby kogoś rozsądnego przekonała ich
      pokrętna logika, a jaki sens przejmować się co sobie o nas pomyślą im podobni
      idioci? Ja się już przyzwyczaiłam, że jestem dziennikarzem Gazety (żeby tylko!)
      a jeśli ktoś chce w to wierzyć - jego sprawa, każdy ma swój pomysł na
      upraszczanie sobie świata.

Pozdrawiam Wiesław :)
      • wieslaw.rewerski Donkiszoteria? 02.12.03, 13:17
        Zapewne o cywilizowaniu forum myślę w sposób utopijny. Uważam mianowicie, że
        jedynym sposobem na osiągnięcie tego może być wyplenienie szkodliwego, a
        powszechnego zwyczaju pisania pod pseudonimem. Jawność sprzyjałaby poczuciu
        odpowiedzialności. Wiem oczywiście, że nie można liczyć na odkrycie przyłbicy
        przez jakiegoś "przypalanego" lub innego "podpalanego". Taka ich ubecka
        natura... Ale też i nie od nich oczekuję tworzenia standardów dyskusji tutaj.
        Ich trzeba jedynie izolować i piętnować. Niekoniecznie zwracając się do nich.
        Można np. pokazywać swoją własną postawą, że można inaczej. Że forum nie musi
        być chlewem, a ludzie tu piszący mogą odnosić się do siebie z szacunkiem i po
        ludzku, a nie jak świnie lub inne bydło. Jednym z elementów tego "pokazywania
        własną postawą" jest moja nieanonimowość. Może wcale nie jest to donkiszoteria?

Wiesław Rewerski
        • kataryna.kataryna Re: Donkiszoteria? 02.12.03, 13:23
          wieslaw.rewerski napisał:

> Zapewne o cywilizowaniu forum myślę w sposób utopijny. Uważam mianowicie, że
          > jedynym sposobem na osiągnięcie tego może być wyplenienie szkodliwego, a
          > powszechnego zwyczaju pisania pod pseudonimem. Jawność sprzyjałaby poczuciu
          > odpowiedzialności. Wiem oczywiście, że nie można liczyć na odkrycie przyłbicy
          > przez jakiegoś "przypalanego" lub innego "podpalanego". Taka ich ubecka
          > natura... Ale też i nie od nich oczekuję tworzenia standardów dyskusji tutaj.
          > Ich trzeba jedynie izolować i piętnować. Niekoniecznie zwracając się do nich.
          > Można np. pokazywać swoją własną postawą, że można inaczej. Że forum nie musi
          > być chlewem, a ludzie tu piszący mogą odnosić się do siebie z szacunkiem i po
          > ludzku, a nie jak świnie lub inne bydło. Jednym z elementów tego "pokazywania
          > własną postawą" jest moja nieanonimowość. Może wcale nie jest to
          donkiszoteria?
          >
          > Wiesław Rewerski

Rzeczywiście, anonimowość sprawia, że niektórzy zachowują się tutaj tak, jak
          pewnie nie zachowaliby się w normalnej sytuacji. Podziwiam Cię, że się
          przedstawiasz z imienia i nazwiska, ja nie mam tyle odwagi, nie mam ochoty
          odbierać telefonów i wizyt ludzi, których stać na takie bluzgi, że nie ma
          gwarancji, że nie posunęliby się dalej. Przychodzą tutaj takie indywidua, że
          zwyczajnie bałabym się kontaktu z nimi w realu.
        • Gość: ws Re: Donkiszoteria? IP: *.gds.pl 02.12.03, 13:25
          Jest w tym co napisałeś, moim zdaniem, sporo racji.
          Pozdrawiam
        • Gość: Aardvaark Re: Donkiszoteria? IP: *.era.pl 02.12.03, 13:44

> Zapewne o cywilizowaniu forum myślę w sposób utopijny. Uważam mianowicie, że
          > jedynym sposobem na osiągnięcie tego może być wyplenienie szkodliwego, a
          > powszechnego zwyczaju pisania pod pseudonimem. Jawność sprzyjałaby poczuciu
          > odpowiedzialności. Wiem oczywiście, że nie można liczyć na odkrycie przyłbicy
          > przez jakiegoś "przypalanego" lub innego "podpalanego". Taka ich ubecka
          > natura... Ale też i nie od nich oczekuję tworzenia standardów dyskusji tutaj.
          > Ich trzeba jedynie izolować i piętnować. Niekoniecznie zwracając się do nich.
          > Można np. pokazywać swoją własną postawą, że można inaczej. Że forum nie musi
          > być chlewem, a ludzie tu piszący mogą odnosić się do siebie z szacunkiem i po
          > ludzku, a nie jak świnie lub inne bydło. Jednym z elementów tego "pokazywania
          > własną postawą" jest moja nieanonimowość. Może wcale nie jest to
          > donkiszoteria?

W wątku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9350100&v=2&s=0
          przedstawiłem się owym "podpalanym" czy "przypalanym", ale skutkiem było tylko
          milczenie owych. Co do natury tych ludzi, to nie dziwcie się tak bardzo:
          machali pałkami (niekoniecznie dosłownie) w PRL-u i to dla nich normalne.

>
          > Wiesław Rewerski

Wojtek Prokopczyk
      • Gość: ws Re: Podli manipulatorzy IP: *.gds.pl 02.12.03, 13:23
        Kataryno. Zasmuciłaś mnie. A co by było, gdyby jednak Michnik zrobił Ci dziecko
        i zachowywał się jak to opisałaś? Życie jest bogatsze, w różne nieprawdopodobne
        sytuacje, niż to się powszechnie myśli. Czy nie spróbowałabyś, gdyby inne
        sposoby zawiodły, w ten sposób dochodzić swoich racji (list otwarty, ogłoszenie
        w prasie itd)? Pewnie nie ty, ale wiele osób tak by zareagowało. Znam podobne
        przypadki z autopsji.
        Nasze oceny są subiektywne i niech takie pozostaną, co można pisać, a co nie.
        Ja wybieram, kogo chcę czytać i ewentualnie z kim dyskutować. Po to mam rozum,
        żeby odzielić to co jest wartościowe dla mnie od tego co nie jest. Cenzura
        przynosi więcej szkody niż jej brak. A jak motywujemy jej wprowadzenie to już
        jest malo istotne.
        Pozdrawiam
        PS. Pisz więcej, bo nie ma co czytać, szczególnie dzisiaj.
        • kataryna.kataryna Re: Podli manipulatorzy 02.12.03, 13:40
          Gość portalu: ws napisał(a):

> Kataryno. Zasmuciłaś mnie. A co by było, gdyby jednak Michnik zrobił Ci
          dziecko
          >
          > i zachowywał się jak to opisałaś? Życie jest bogatsze, w różne
          nieprawdopodobne
          >
          > sytuacje, niż to się powszechnie myśli. Czy nie spróbowałabyś, gdyby inne
          > sposoby zawiodły, w ten sposób dochodzić swoich racji (list otwarty,
          ogłoszenie
          >
          > w prasie itd)? Pewnie nie ty, ale wiele osób tak by zareagowało. Znam podobne
          > przypadki z autopsji.

Być może w desperacji posunęłabym się nawet do wybijania Michnikowi szyb w
          redakcji i pisania na płocie "Michnik ty dzieciorobie" - serio, nie wykluczam,
          że w sytuacji ekstremalnej zachowałabym się w najdziwniejszy sposób. Nie
          zmienia to mojej oceny w tej konkretnej sytuacji, ten list był albo aktem
          desperacji albo ohydną prowokacją, w każdym z tych przypadków decyzja admina
          wydaje mi się słuszna, bo padają nazwiska a oskarżenie jest niemożliwe do
          zweryfikowania. Przecież nawet jeśli list opisuje prawdziwą sytuację i jest
          podpisany prawdziwym nazwiskiem, to ośmiesza głównie samego autora i jego żonę.
          Zapomnijmy na chwilę, że chodzi o Smoleńskiego z Gazety. Gdybyśmy tu wszyscy
          wsytępowali pod swoimi nazwiskami i czytali o sobie anonimowe wątki
          np. "Kataryna pożyczyła ode mnie 100 000 i nie chce oddać!" - co robić? Bronić
          się, tłumaczyć czy milczeć? Nie ma dobrego wyjścia, zaczniesz się tłumaczyć -
          "tłumaczą się winni", przemilczysz - "milczy bo nie ma nic na swoją obronę".
          Ja akurat ostatnio to przerabiałam jak znowu zaczęli wałkować, że jestem
          cenzorem-agentem Gazety i osoba, którą miałam za inteligentną uznała mój brak
          reakcji za dowód. Rolą admina jest dbać o to, żeby się ludziom chciało tu
          przychodzić a kto będzie chciał wchodzić na forum, które będzie wyglądało tak
          jak Ośla Ławka obecnie?

> Nasze oceny są subiektywne i niech takie pozostaną, co można pisać, a co nie.
          > Ja wybieram, kogo chcę czytać i ewentualnie z kim dyskutować. Po to mam
          rozum,
          > żeby odzielić to co jest wartościowe dla mnie od tego co nie jest. Cenzura
          > przynosi więcej szkody niż jej brak. A jak motywujemy jej wprowadzenie to już
          > jest malo istotne.

Ja patrzę na to trochę tak, jakbym siedziała w kawiarni i obserwowała jak
          bramkarz wywala gości przeklinających i awanturujących się - to też forma
          cenzury ale dzięki temu da się wysiedzieć. Tak postrzegam rolę adminów.
          Ułatwiają dyskusję poprzez przenoszenie na Oślą Ławkę wątków, które tylko tam
          się nadają. Zajrzyj, zobaczysz jak mogłoby wyglądać forum, gdyby admini
          przepuszczali absolutnie wszystko. Zresztą podobna swoboda jest na
          Aktualnościach i nie bardzo przyjemnie tam jest. To oczywiście dotyczy wątków w
          stylu "Listu otwartego do Smoleńskiego" i bluzgów, czyli wątków gdzie powodem
          zatrzymania jest forma a nie treść.

> Pozdrawiam

Też pozdrawiam :)

• Gość: ws Re: Podli manipulatorzy IP: *.gds.pl 02.12.03, 15:42
            kataryna.kataryna napisała:
            > Być może w desperacji posunęłabym się nawet do wybijania Michnikowi szyb w
            > redakcji i pisania na płocie "Michnik ty dzieciorobie" - serio, nie
            wykluczam,
            > że w sytuacji ekstremalnej zachowałabym się w najdziwniejszy sposób. Nie
            > zmienia to mojej oceny w tej konkretnej sytuacji, ten list był albo aktem
            > desperacji albo ohydną prowokacją,

tu się zgadzamy.

w każdym z tych przypadków decyzja admina
            > wydaje mi się słuszna,

tu się nie zgadzam z tobą.

bo padają nazwiska a oskarżenie jest niemożliwe do
            > zweryfikowania.

to jest fakt, ale są metody aby dotrzeć do autora postu, trudne to przyznaję,
            lecz w wielu przypadkach możliwe.

Przecież nawet jeśli list opisuje prawdziwą sytuację i jest
            > podpisany prawdziwym nazwiskiem, to ośmiesza głównie samego autora i jego
            żonę.

Każdy z nas powinien być odrobinę samokrytyczny, jeżeli nie jest, to sam
            skazuje się na śmieszność (przypadek L. Wałęsy). To jest jego zmartwienie nie
            moje. Ze mną on "interesów robić nie będzie".

> Zapomnijmy na chwilę, że chodzi o Smoleńskiego z Gazety. Gdybyśmy tu wszyscy
            > wsytępowali pod swoimi nazwiskami i czytali o sobie anonimowe wątki
            > np. "Kataryna pożyczyła ode mnie 100 000 i nie chce oddać!" - co robić?
            Bronić
            > się, tłumaczyć czy milczeć? Nie ma dobrego wyjścia, zaczniesz się tłumaczyć -
            > "tłumaczą się winni", przemilczysz - "milczy bo nie ma nic na swoją obronę".

Nie ma tutaj "idealnego wyjścia". Jeżeli ten ktoś jest nastawiony na "nie" do
            Ciebie, to co nie zrobisz, to i tak będzie źle. Ja w takim przypadku milczę.
            Przestałem się przejmować tym, że nie wszyscy mnie lubią i kochają. Jeżeli
            widzę jakiś cień szansy, próbuję podjąć dyskusję.

> Ja akurat ostatnio to przerabiałam jak znowu zaczęli wałkować, że jestem
            > cenzorem-agentem Gazety i osoba, którą miałam za inteligentną uznała mój brak
            > reakcji za dowód.

Każdy może mieć swój słaby dzień. Jaka była reakcja po pewnym czasie i czy była?

Rolą admina jest dbać o to, żeby się ludziom chciało tu
            > przychodzić a kto będzie chciał wchodzić na forum, które będzie wyglądało tak
            > jak Ośla Ławka obecnie?

Wydaje mi się, że jesteś zbyt surowa dla forumowiczów i przeceniasz rolę
            admina. Ja osobiście mało się udzielam na FK, lecz chętnie czytam różne opinie.
            Jestem tutaj na tyle długo, że wiem kogo czytać warto, a kogo nie. Przychodzę
            na to forum, gdyż ma ono niezły poziom i śmiem twierdzić, że nie jest to
            zasługa admina, lecz forumowiczów, można to sprawdzić porównując różne fora na
            stronie "gazety". Czy tam udzielają się inni admini, że poziom ich jest taki
            jaki jest. Moim zdaniem zależy to głównie, od tego, kto na forum się udziela, a
            nie kto na nim pilnuje "moralności". I nie tylko dotyczy to strony "gazety"
            lecz też innych. Zajżyj na fora na onecie lub wp, to jest dopiero tragedia.

> Ja patrzę na to trochę tak, jakbym siedziała w kawiarni i obserwowała jak
            > bramkarz wywala gości przeklinających i awanturujących się - to też forma
            > cenzury ale dzięki temu da się wysiedzieć. Tak postrzegam rolę adminów.
            > Ułatwiają dyskusję poprzez przenoszenie na Oślą Ławkę wątków, które tylko tam
            > się nadają. Zajrzyj, zobaczysz jak mogłoby wyglądać forum, gdyby admini
            > przepuszczali absolutnie wszystko. Zresztą podobna swoboda jest na
            > Aktualnościach i nie bardzo przyjemnie tam jest. To oczywiście dotyczy wątków
            w
            >
            > stylu "Listu otwartego do Smoleńskiego" i bluzgów, czyli wątków gdzie powodem
            > zatrzymania jest forma a nie treść.

Między nami jest subtelna różnica, a mianowicie taka, że ja nie uczęszczam do
            kawiarni z bramkarzami. Owszem w każdej kawiarni może zdarzyć się przypadek, że
            jakiś osobnik zacznie kląć i/lub (nie czasopisma :)) awanturować się. Jednak
            mam jakieś takie dziwne wrażenie, że mniej tych osobników spotyka się w
            kawiarniach bez bramkarzy niż z bramkarzami. Dotyczy to też forów,
            ludzie "nieprzystosowani" przestają się prędzej czy poźniej na nich pojawiać.

Pozdrawiam.
      • maksimum Re: Podli manipulatorzy.IDENTYCZNIE JAK TY 03.12.03, 06:00

> To co się działo wokół tego wątku jest bardzo ciekawym przykładem manipulacji
        w
        >
        > esbeckim stylu. Ktoś napisał list obsmarowujący (po nazwisku) dziennikarza za
        > rzekome wyskoki natury obyczajowej, licząc, że forma - osobisty list od
        > zdesperowanego męża - wystarczy aby forumowicze wierzyli, że oto nękany przez
        > Smoleńskiego biedak chwyta się ostatniej deski ratunku i pisze list otwarty.
        > Średnio inteligentny człowiek wie, że anonimowo każdy może napisać wszystko o
        > każdym, równie dobrze mogłabym napisać tu list otwarty do Michnika, że zrobił
        > mi dziecko i płacić nie chce, nie odbiera telefonów więc jestem zmuszona
        > dochodzić sprawiedliwości na forum. I w coś takiego pewnie też sporo debili
        by
        > uwierzyło (zwłaszcza tych przekonanych o moich bliskich związkach z Gazetą).
        >
        > Admin usunął ten wątek i bardzo dobrze, gdyby tego nie zrobił zachęciłby
        > innych "dowcipnych" i wkrótce mielibyśmy dziesiątki listów otwartych od
        > różnych "pokrzywdzonych", liczących, że celnie rzucone błoto zawsze kogoś
        > ochlapie. Zwłaszcza, że kretynów gotowych uwierzyć w największą bzdurę na tym
        > forum nie brakuje. Admin jest po to, żeby cywilizować forum jeśli forumowicze
        > nie są w stanie odpowiedzialnie korzystać ze swobody wypowiedzi. Najbardziej
        > rozśmieszył mnie idiota, który napisał, że zdjęcie tego wątku to przyznanie
        się
        >
        > Smoleskiego do zarzutów. Trzeba być nie lada bucem, żeby sądzić, że admin
        zdjął
        >
        > wątek bo mówił prawdę, zaś zostawiłby w spokoju wątek, który byłby czystym
        > pomówieniem i paskudnym oszczerstwem.
        >
        > Jeśli zaś chodzi o brak reakcji admina na to jak sobie teraz półgłówki
        używają
        > na Tobie i na mnie, to nawet się jej nie dziwię. Co ma biedny admin zrobić,
        > wiedząc, że jak zacznie wycinać to kretyni będą mieli kolejne "dowody" na to,
        > że to my jesteśmy adminami, a być może nawet samym Smoleńskim, oberwie się i
        > adminom i nam. Wyobrażasz sobie ile nowych wątków by pozakładały te ofiary
        > cenzury, którym usta kneblują gdy chcą prawdę głosić? Trzeba się przyzwyczaić
        i przestać zwracać uwagę, nie sądzę, żeby kogoś rozsądnego przekonała ich
        > pokrętna logika, a jaki sens przejmować się co sobie o nas pomyślą im podobni
        > idioci? Ja się już przyzwyczaiłam, że jestem dziennikarzem Gazety (żeby
        tylko!)
        >
        > a jeśli ktoś chce w to wierzyć - jego sprawa, każdy ma swój pomysł na
        > upraszczanie sobie świata.
        >
        > Pozdrawiam Wiesław :)

A co cie podkusilo,zeby zajac sie sprawa,ktora ciebie absolutnie nie dotyczy??
    • wieslaw.rewerski Link do wątku paralelnego 02.12.03, 13:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9413834

Wiesław Rewerski
    • Gość: żałośniak Jesteś żałosno-śmieszny i jak sos słodko-kwaśny! IP: 5.5.* / 80.58.44.* 02.12.03, 14:42
      ..a nie mając rzeczowych argumentów wymigujesz się ucieczką. Piekarwój
      nieosiągalny wzór! Schowaj się pod następne "berety" - studio.beret niechybnie
      Ci usłuży!
      • Gość: Aardvaark Re: Jesteś żałosno-śmieszny i jak sos słodko-kwaś IP: *.era.pl 02.12.03, 14:52
        Gość portalu: żałośniak napisał(a):

> ..a nie mając rzeczowych argumentów wymigujesz się ucieczką.

ROTFL: rzeczywiście, rzeczowe argumenty to Twoja domena, żałośniaku.

Aa
    • Gość: kędy-owędy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 15:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wieslaw.rewerski [...] 02.12.03, 16:13
        • Gość: kędy-owędy Re: CO WYNIKA Z POSTU KĘDY-OWĘDY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:22
          A to już rozczworzenie jaźni. A przez plomby Ci nie nadają - komuchy jedne?
        • wieslaw.rewerski Wyjaśnienie 02.12.03, 17:11
          Nie złamałem prawa, ani regulaminu. Zacytowałem natomiast wypowiedź osoby o
          pseudonimie "kędy-owędy" i prawdopodobnie dlatego mój post został usunięty.

Wiesław Rewerski
    • Gość: pararelniak [...] IP: 5.5.* / 80.58.44.* 02.12.03, 15:54
      • wieslaw.rewerski Podli i bezwstydni 02.12.03, 16:20
        Gość portalu: pararelniak napisał(a):

> wiesław.rewerski. - jesteś temat zastępczy..
        > ..i ludziom już się myli, czy to ty dmuchałeś żonę Smoleńskiemu, czy
        > Smoleński dmuchał ciebie.

Wiem doskonale to, że jesteście ludźmi, którzy nie cofną się przed żadną
        podłością. Wiem, że prowadząc swoją zimną i cyniczną grę, nie będziecie liczyli
        się z godnością ludzi, który ośmielą się stanąć wam na przeszkodzie.
        Pokazujecie to przecież codziennie i przed daleko szerszą publicznością niż ta
        na forum.

Jesteście podli i bezwstydni!

Wiesław Rewerski
        • Gość: diagnoza [...] IP: 5.5.* / 80.58.44.* 02.12.03, 16:49
          • wieslaw.rewerski [...] 02.12.03, 16:55
            • Gość: psycho rewerek, nie żałuj se... IP: 5.5.* / 80.58.44.* 02.12.03, 17:04
              rozpisz się więcej - to też forma terapii. Kataryna stosuje ją od
              dawna...narazie bez widocznych skutków ozdrowieńczych..no, ale tam choroba
              porobiła już spustoszenie. Rewerek, ty masz szansę!!!
              • wieslaw.rewerski Re: rewerek, nie żałuj se... 02.12.03, 17:14
                Gość portalu: psycho napisał(a):

> rozpisz się więcej - to też forma terapii. Kataryna stosuje ją od
                > dawna...narazie bez widocznych skutków ozdrowieńczych..no, ale tam choroba
                > porobiła już spustoszenie. Rewerek, ty masz szansę!!!

Jest to obraźliwe, a napisał to człowiek, który nie ma odwagi ujawnić swojej
                tożsamości. I wie dlaczego...

Wiesław Rewerski
            • wieslaw.rewerski Wyjaśnienie 02.12.03, 17:09
              Nie złamałem prawa, ani regulaminu. Zacytowałem natomiast wypowiedź osoby o
              pseudonimie "diagnoza" i prawdopodobnie dlatego mój post został usunięty.

Wiesław Rewerski
    • Gość: jak powyżej! Właśnie tak wyglądała prasa za komuny !!! IP: 5.5.* / 80.58.44.* 02.12.03, 17:18
      • rolotomasi Re: Prasa za komuny wyglądała lepiej !!! 02.12.03, 19:02

Nie wiele z tego można zrozumieć, bo redakcja wycięła podmiot rozmowy - list
        otwarty Pan M. Jedno zrozumiałem na pewno, że jeżeli myślę inaczej
        niż 'niewinnie posądzana o tajną współpracę' to jestem wg niej (...)[zakryto
        cienzuroj]
        Otóż nie jestem (...)[zakryto cienzuroj], a myśleć, to nawet za opluwanej tu
        Komuny wolno było dość swobodnie, vide bogata filmoteka polska + kilka tytułów
        gazet np. Polityka M.F.Rakowskiego. Tu w Organie Michnika nie widzę swobody
        myślenia i pisania zarazem, a szkoda. Pewnie na przeszkodzie stanęło
        Dziennikarskie Śledztwo luboż Racja Stanu Organu, i inne kwieciste farmazony.
        • wieslaw.rewerski Jest tylko jeden szczegół... 02.12.03, 19:30
          rolotomasi napisał:

> Nie wiele z tego można zrozumieć, bo redakcja wycięła podmiot rozmowy - list
          > otwarty Pan M. Jedno zrozumiałem na pewno, że jeżeli myślę inaczej
          > niż 'niewinnie posądzana o tajną współpracę' to jestem wg niej (...)[zakryto
          > cienzuroj]
          > Otóż nie jestem (...)[zakryto cienzuroj], a myśleć, to nawet za opluwanej tu
          > Komuny wolno było dość swobodnie, vide bogata filmoteka polska + kilka
          tytułów
          > gazet np. Polityka M.F.Rakowskiego. Tu w Organie Michnika nie widzę swobody
          > myślenia i pisania zarazem, a szkoda. Pewnie na przeszkodzie stanęło
          > Dziennikarskie Śledztwo luboż Racja Stanu Organu, i inne kwieciste farmazony.

Nie zauważasz tylko, że forum internetowe to nie prasa. Więcej napisałem w
          wątku równoległym.

Wiesław Rewerski
          • rolotomasi Re: Jest tylko jeden szczegół... 02.12.03, 19:50
            To Ty nie zauważasz >
            że żarna mielą, i Ciebie też, więc wyskakuj spomiędzy
            bo nic nie zdziałasz a stracisz na pewno,
            " Bo w życiu bywa tak czy siak
            więc kiedy się już załamiesz
            to nie bij głową w twardy mur
            bo od 'młynarza' w pysk dostaniesz"

by Poeta kabaretowy Jan P.od Egidą'
            • wieslaw.rewerski Rachunek 02.12.03, 19:56
              rolotomasi napisał:

> To Ty nie zauważasz >
              > że żarna mielą, i Ciebie też, więc wyskakuj spomiędzy
              > bo nic nie zdziałasz a stracisz na pewno,
              > " Bo w życiu bywa tak czy siak
              > więc kiedy się już załamiesz
              > to nie bij głową w twardy mur
              > bo od 'młynarza' w pysk dostaniesz"
              >
              > by Poeta kabaretowy Jan P.od Egidą'

Rachunek zysków i strat robię. A młynarz wcale nie taki mocny...

Wiesław Rewerski
              • rolotomasi Re: Rachunek 02.12.03, 20:33
                Czuj się w-łączony.
                • wieslaw.rewerski Coś za jeden? 02.12.03, 20:49
                  rolotomasi napisał:

> Czuj się w-łączony.

Coś za jeden, że grozisz?

Wiesław Rewerski
                  • rolotomasi Re: Coś za bardzo ?? 02.12.03, 20:55
                    > Coś za jeden, że grozisz? <
                    ___________________??
                    Spoko
                    nic Ci nie grozi
    • Gość: tamtędy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 21:06
      • wieslaw.rewerski Obelżywy post gościa portalu 02.12.03, 21:38
        Powyższy post po raz pierwszy opublikował gość portalu "kędy-owędy" o godz.
        15:24. Następnie został usunięty przez admina. Teraz wkleił go gość
        portalu "tamtędy", usuwając nazwisko atakowanego redaktora. Nie zrezygnował
        jednak z utożsamiania mnie z tym redaktorem, wobec czego wystawioną mu diagnozę
        psychiatryczną odbieram jako obelgę wobec mnie, wymienionego z nazwiska.

Wiesław Rewerski
        • Gość: tamtędy Re: Obelżywy post gościa portalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 21:41
          he, he
          • rolotomasi Post do postu >> kom-post 03.12.03, 00:05
            Wiesław Wiesław
            _______ne daj się
            Wiesław Wiesław
            ______trzymaj się

/tylko po co to/
            • wieslaw.rewerski Coś za jeden? 03.12.03, 00:22
              rolotomasi napisał:

> Post do postu >> kom-post
              > Wiesław Wiesław
              > _______ne daj się
              > Wiesław Wiesław
              > ______trzymaj się
              >
              > /tylko po co to/

>
              • homosovieticus Re: Coś za jeden? Polak bardzo mały! 03.12.03, 00:38

> rolotomasi napisał:
                >
                > > Post do postu >> kom-post
                > > Wiesław Wiesław
                > > _______ne daj się
                > > Wiesław Wiesław
                > > ______trzymaj się
                > >
                > > /tylko po co to/
                >
                > >
                • wieslaw.rewerski Re: Coś za jeden? Polak bardzo mały! 03.12.03, 00:59
                  Dziękuję za pozdrowienia i pozdrawiam wzajemnie, Marianie.

A długie zdanie w tym przypadku jest bardzo na miejscu. Zmusza do zastanowienia
                  się podczas czytania, a ponieważ osoba, której dotyczy, nie jest jednoznaczna,
                  to zastanowić się chwilę ze wszech miar warto. Nie od razu zresztą zdecydowałem
                  się napisać do rolotomasiego to, co napisałem...

Życzę dobrej nocy!

Wiesław Rewerski
                  • homosovieticus Re: Coś za jeden? Polak bardzo mały! 03.12.03, 01:10
                    DOBRANOC
                  • Gość: A Friend Opowiedzialem o tobie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 01:18
                    ...Rewerski... kilku znajomym, obiecali jutrow wpasc i poczytac.

Jak na telewidza 5-10-15 jestes zbyt starszawy, choc to jest ten poziom
                    dedukcji; jak na intelektualiste (hehe, sorki) masz za niskie IQ. Obiecali
                    wiec zdefiniowac twoj stan i podgatunek, bo sa psychologami na odbywajacym sie
                    wlasnie zjezdzie. Wiesz, ze mozesz zostac bohaterem ksiazki nawet??
                    :))
                    • homosovieticus Re: Opowiedz coś o mnie... 03.12.03, 01:29
                      Gość portalu: A Friend napisał(a):

> ...Rewerski... kilku znajomym, obiecali jutrow wpasc i poczytac.
                      >
                      > Jak na telewidza 5-10-15 jestes zbyt starszawy, choc to jest ten poziom
                      > dedukcji; jak na intelektualiste (hehe, sorki) masz za niskie IQ. Obiecali
                      > wiec zdefiniowac twoj stan i podgatunek, bo sa psychologami na odbywajacym
                      sie
                      > wlasnie zjezdzie. Wiesz, ze mozesz zostac bohaterem ksiazki nawet??
                      > :))

Ja, ja chcę byc bohaterem ksiazki.opowiedz cos o mnie.prosze grzecznie.
                    • wieslaw.rewerski Re: Opowiedzialem o tobie... 03.12.03, 01:42
                      Gość portalu: A Friend napisał(a):

> ...Rewerski... kilku znajomym, obiecali jutrow wpasc i poczytac.
                      >
                      > Jak na telewidza 5-10-15 jestes zbyt starszawy, choc to jest ten poziom
                      > dedukcji; jak na intelektualiste (hehe, sorki) masz za niskie IQ. Obiecali
                      > wiec zdefiniowac twoj stan i podgatunek, bo sa psychologami na odbywajacym
                      > sie wlasnie zjezdzie. Wiesz, ze mozesz zostac bohaterem ksiazki nawet??
                      > :))

Poświęcona mi uwaga nie świadczy bynajmniej o takim lekceważeniu, jakie starasz
                      się okazać, dociekając już to moich upodobań, już to mojego IQ, nieokreślony
                      przyjacielu.

I jeszcze jedno... Twoi znajomi, przyjacielu, czytają od dawna to, co tu
                      pisuję. Próbowali już na wiele różnych sposobów zagłuszać to, co miałem do
                      powiedzenia. Spytaj ich, czy są zadowoleni ze swoich usiłowań...

Wiesław Rewerski
                      • Gość: daj se pokój pseudo "wiesław.rewerski"...gonisz w piętkę.. IP: 5.5.* / 80.58.44.* 03.12.03, 11:28
                        ...wyprztykałeś się ze wszelkich zasobów myślowych i teraz produkujesz swoisty
                        bełkot!
                        • wieslaw.rewerski Re: pseudo "wiesław.rewerski"...gonisz w piętkę.. 03.12.03, 11:37
                          Gość portalu: daj se pokój napisał(a):

> ...wyprztykałeś się ze wszelkich zasobów myślowych i teraz produkujesz
                          > swoisty bełkot!

Powtarzam: wara od mojego nazwiska!

Wiesław Rewerski
                        • Gość: Aardvaark Re: pseudo "wiesław.rewerski"...gonisz w piętkę.. IP: *.era.pl 03.12.03, 11:37
                          "Mądry głupiemu ustępuje
                          Ale co, gdy głupi się z tego nie raduje?
                          Krzyczy z grubym kijem, że połamie ci kości
                          Że mądry ustąpił? To oznaka słabości"

Mam nadzieję, że ktoś w końcu uzna, że ustąpić to nie oznaka słabości. Liczę że
                          przestanie odpowiadać na posty, których jedynym celem jest obrzydzanie innych
                          użytkowników forum Kraj. Przez te posty "ty jesteś agentem GW!" ledwo się daje
                          czytać to forum.
                          Pozdrawiam - Wojtek Prokopczyk
                          • wieslaw.rewerski Do Aardvaarka 03.12.03, 11:42
                            Gość portalu: Aardvaark napisał(a):

> "Mądry głupiemu ustępuje
                            > Ale co, gdy głupi się z tego nie raduje?
                            > Krzyczy z grubym kijem, że połamie ci kości
                            > Że mądry ustąpił? To oznaka słabości"
                            >
                            > Mam nadzieję, że ktoś w końcu uzna, że ustąpić to nie oznaka słabości. Liczę
                            > że
                            > przestanie odpowiadać na posty, których jedynym celem jest obrzydzanie innych
                            > użytkowników forum Kraj. Przez te posty "ty jesteś agentem GW!" ledwo się
                            > daje czytać to forum.
                            > Pozdrawiam - Wojtek Prokopczyk

Sprawa nie jest tak prosta, jak to przedstawiasz. I nie o mnie tu idzie. Celem
                            anonimowych nadawców nie jest także obrzydzenie użytkownikom forum Kraj. Gra
                            toczy się o znacznie większą stawkę. Polecam lekturę innych wątków i złożenie
                            sobie obrazu tego, co się dzieje.

Pozdrawiam również,

Wiesław Rewerski
                            • Gość: Aardvaark Re: Do Aardvaarka IP: *.era.pl 03.12.03, 12:40
                              Odpisałem Ci na pocztę @gazeta.pl
                              Teraz liczę na zaprzestanie dyskusji z gośćmi z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
                              oraz z IP: 5.5.* / 80.58.44.*
                              Pozdrawiam - Wojtek Prokopczyk
    • Gość: muj wydafca [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 14:26
      • wieslaw.rewerski Kolejna groźba... 03.12.03, 16:20
        Gość portalu: muj wydafca napisał(a):

> Sam pod sobą dół kopie,

To już kolejna groźba pod moim adresem. Co, naślecie na mnie płatnego mordercę?

Wiesław Rewerski
        • Gość: zajzajer Re: Kolejna groźba... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.12.03, 17:02
          za wysokie progi na nogi
          • rolotomasi Re: Kolejna groźba... 03.12.03, 19:56
            Wiesław napisał:
            "To już kolejna groźba pod moim adresem. Co,naślecie na mnie płatnego mordercę?"
            Wiesław Ty uważaj na siebie,
            bo sam sobie krzywdę robisz.
            A przyjaciół dobieraj, a nie
            bierz jak podleci.

-------
            i tak> Damy radę

• wieslaw.rewerski Będę zobowiązany... 03.12.03, 20:51
              rolotomasi napisał:

> Wiesław Ty uważaj na siebie,
              > bo sam sobie krzywdę robisz.
              > A przyjaciół dobieraj, a nie
              > bierz jak podleci.

Będę zobowiązany, jeśli zechcesz zająć się swoimi rebusami, a nie mną.

Wiesław Rewerski
              • rolotomasi Wiesław << Masz to u mnie jak 03.12.03, 21:16
                na forum, i nie tylko
                KONIEC.
    • Gość: Meyer Lanski Boss [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 20:38
      • Gość: inna nina Re: Na co chory jest Rewerski? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 00:56
        to nie o to chodzi. facet jest wyraźnie przemęczony, spięty i ma wizje czerwono-
        czarnego spisku wymierzonego w jego czyste ciało i krystaliczną duszę.
        • Gość: Dr. Kildare [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 01:00
          • Gość: inna nina [...] IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:11
            • Gość: Slomka z KPN [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 01:16
              • Gość: inna nina [...] IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:25
                • Gość: Smok Masowy [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 01:28
                  • Gość: Amnesty I. Wielkie gratulacje dla admina!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 10:57
                    Chcialem wystapic z wielkimi szczerymi gratulacjami do admina!
                    Wspaniale jest to wyciecie tylu postow!
                    REWELACJA!!!
                    Oczywiste, ze napisanie, iz byc moze Rewerski jest chory umyslowo jest
                    potwarza, chamstwem, obrzydliwoscia i podloscia!
                    I oczywiste, ze kiedy Rewerski pisze, kataryna pisze, basia pisze, ze ktos
                    jest chory umyslowo i powinien sie leczyc - podloscia nie jest.
                    W tym watku Rewerski jest niezwykle kulturalny i elegancki i nalezy go chronic
                    ze szczegolna starannoscia. Oto kilka przykladow owej elegancji i kultury:

"Jeśli zaś chodzi o brak reakcji admina na to jak sobie teraz półgłówki
                    używają na Tobie i na mnie, to nawet się nie dziwię". (Rewerski)

"To co się działo wokół tego wątku jest bardzo ciekawym przykładem manipulacji
                    w esbeckim stylu." (Kataryna)

"Najbardziej rozśmieszył mnie idiota..." (Kataryna)

"Zdziebko jełopie, kołacze ci się w czerepie" (t1s)

"Anitka – Świnka z klasą". (wiersz o Anicie Blochowiak - iza.bella.iza)

"Świetne :))))) A Świnka z Klasą zapowiedziała, że resztę zycia spędzi w
                    sądach broniąc swojego dobrego imienia" (kataryna o wierszu autorstwa
                    iza.bella.izy nazywajacym Anite Blochowiak "Swinka z Klasa")

"Połyka spółgłoski ale umie obciągać" (Pabianiczanin o Blochowiak)

"Bardzo jestem ciekawa rozmiarów twojej paranoi". (kataryna)

"Czy to juz choroba? Bo boje sie ze ja zlapie" - POST WYCIETY PRZEZ ADMINA.

Genialne!!!!
                    Adminie, jestes wielki, inteligentny, kulturotworczy i w ogole.
                    Buzi!
                    • wieslaw.rewerski Kolejne insynuacje 04.12.03, 11:13
                      Gość portalu: Amnesty I. napisał(a):

> I oczywiste, ze kiedy Rewerski pisze(...), ze ktos
                      > jest chory umyslowo i powinien sie leczyc - podloscia nie jest.

Nigdy i o nikim nie napisałem, że jest chory umysłowo i powinien się leczyć.
                      Stawianie tego rodzaju kryminalnego zarzutu powinno być poparte cytatem.

> "Jeśli zaś chodzi o brak reakcji admina na to jak sobie teraz półgłówki
                      > używają na Tobie i na mnie, to nawet się nie dziwię". (Rewerski)

Nie jestem autorem zacytowanej wypowiedzi. Przypisanie mi jej jest kolejną
                      manipulacją.

Wiesław Rewerski
                      • Gość: A. International Pomylka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 11:26
                        Przepraszam.
                        Rzeczywiscie ta subtelna i kulturalna ocene wypowiedziala kataryna.kataryna w
                        poscie, ktory zostal podpisany mylacymi pozdrowieniami dla Ciebie
                        ("Pozdrawiam, Wieslaw") - wydawalo mi sie, ze to podpis autora.

I tylko jedno mnie zastanowilo - przejrzalem caly ow watek od gory do dolu i
                        nie znalalem ani jednego Twojego protestu czy apelu, zeby kataryna nie uzywala
                        tego typu okreslen - ba, nawet elegancko kontynuujesz rozmowke. Moge wiec
                        uznac, ze owa obelga nie ruszyla Twojego sumienia, nie jest kryminalna i jest
                        standardem w Twoim otoczeniu, prawda?
                        • wieslaw.rewerski Re: Pomylka 04.12.03, 11:39
                          Próbujesz wciągnąć mnie w rozmowę, wekslując przy okazji temat na zbieżny z
                          dtychczasowymi podłymi atakami i manipulacjami osób, wśród których sytuujesz
                          się i tym postem, do którego się teraz odnoszę. Nic z tego - nie dam się
                          wciągnąć.

Poza tym, jeśli chcesz, abyśmy rozmawiali, to musiałbyś przekonać mnie, że
                          będziesz przestrzegał w rozmowie cywilizowanych reguł jej prowadzenia. Na razie
                          mnie o tym nie przekonałeś (przeprosiny dotyczą tylko pomyłki, ale już nie np.
                          obraźliwych dla mnie sugestii w Twoim poprzednim poście). Toteż i pisząc do
                          Ciebie, nie odnoszę się do meritum, ale wyłącznie do spraw formalnych...

Wiesław Rewerski
                          • Gość: Oczko Puszczam Re: Pomylka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 11:51
                            Hehe
                            Nie gniewaj sie, ale wsrod Twoich baaardzo odleglych przodkow musial byc wąż.
                            • wieslaw.rewerski Kolejna pomylka 04.12.03, 13:33
                              Gość portalu: Oczko Puszczam napisał(a):

> Hehe
                              > Nie gniewaj sie, ale wsrod Twoich baaardzo odleglych przodkow musial byc wąż.

Przypuszczam, że masz na myśli piskorza, ale to ryba, a nie gad.

To tak na marginesie. A w kwestii zasadniczej to uważam Twoją uwagę za
                              nietrafną. Ja nie zachowuję się wykrętnie, lecz staram się zachować godność
                              osobistą. Nie uciekam przed żadną dyskusją - dla niej przecież pojawiam się na
                              forach. Nie będę jednak prowadził żadnej dyskusji z ludźmi, którzy moją godność
                              mają za nic.

Wiesław Rewerski
        • wieslaw.rewerski Obelżywi niegodziwcy i podli insynuatorzy 04.12.03, 12:29
          Gość portalu: inna nina napisał(a):

> Re: Na co chory jest Rewerski?
          > to nie o to chodzi. facet jest wyraźnie przemęczony, spięty i ma wizje
          > czerwono -
          > czarnego spisku wymierzonego w jego czyste ciało i krystaliczną duszę.

Mimo niewielkiej klarowności powyższej wypowiedzi można z niej jednak
          wywnioskować, że "inna nina" uważa mnie za człowieka zdrowego. Odnotujmy więc
          jej wypowiedź jako głos za jedną z możliwych odpowiedzi: "Rewerski nie choruje
          na nic".

Drugim rodzajem odpowiedzi na wyjściowe pytanie będą te, które sprowadzają się
          do stawiania mi diagnoz. Diagnozy w tym wątku też mi stawiano. Wielokrotnie.

Rozpatrzmy teraz zasadność stawiania pytania takiego typu w świetle każdej z
          obu możliwych do uzyskania odpowiedzi. Zapomnijmy już o Rewerskim, bo problem
          jest ogólniejszy.

Gdy na forum pytamy o czyjąś ewentualną chorobę, to zastanowić się trzeba do
          kogo kierujemy pytanie i na podstawie jakich informacji miałby ów ktoś stawiać
          diagnozę. Pytanie pada otóż pod adresem głównie niespecjalistów, a nawet jeśli
          znajdzie się wśród nich ktoś o kwalifikacjach psychiatrycznych wyższych np. od
          takichże kwalifikacji pana Leszka Millera, to materiał do zdiagnozowania jest
          praktycznie żaden. Bez względu więc na charakter odpowiedzi jej wartość
          informacyjna jest zerowa. Sensu takich wypowiedzi trzeba więc szukać na innej
          płaszczyźnie.

Jeżeli pada odpowiedź, że dana osoba jest chora, to odpowiedź taka wobec jej
          zerowej wartości informacyjnej jest obelgą. Jakim przymiotnikiem określić taką
          obelgę? Jeśli autor "diagnozy" jest przekonany o chorobie "badanego" i
          rozpowiada o tym publicznie, to dopuszcza się niegodziwości. Bo czymże innym
          jest pogrążanie i ośmieszanie chorego (w jego przekonaniu) w miejsce tego,
          czemu służy np. jakże ludzka instytucja tajemnicy lekarskiej? Mamy więc w tym
          przypadku do czynienia z obelgą niegodziwą.

Gdy pada odpowiedź, że dana osoba jest zdrowa, to wobec jej zerowej wartości
          informacyjnej warto przyjrzeć się samemu pytaniu. Przekonanie autora "diagnozy"
          o zdrowiu "badanego" jest niczym wobec dopuszczenia samego pytania. Oznacza to,
          że autor "diagnozy" nie wykluczał tego, że obiekt jego "badań" jest chory.
          Publiczne roztrząsanie tego powoduje więc, że uprawia on insynuowanie. Nieważne
          jak jest naprawdę, ale jeśli będzie o tym pisał, to iluś odbiorców takiej
          insynuatorskiej pisaniny dojdzie do przekonania, że coś jest na rzeczy... Jakim
          przymiotnikiem określić takie insynuowanie? Nasuwa mi się jeden: podłe.

Wszystkich tych, którzy zechcieli tu publicznie zajmować się moim zdrowiem
          psychicznym, określam więc mianem obelżywych niegodziwców lub podłych
          insynuatorów. Bynajmniej nie jest to wobec nich obraźliwe. Wynika bowiem z
          następczej, chłodnej analizy faktów. Bo ja usunięte posty czytałem... A rzeczy
          trzeba nazywać po imieniu.

Wiesław Rewerski
          • wieslaw.rewerski Do administracji forum 04.12.03, 13:10

> Wszystkich tych, którzy zechcieli tu publicznie zajmować się moim zdrowiem
            > psychicznym, określam więc mianem obelżywych niegodziwców lub podłych
            > insynuatorów. Bynajmniej nie jest to wobec nich obraźliwe. Wynika bowiem z
            > następczej, chłodnej analizy faktów.

Dla całkowitej jasności dodam, że wynik analizy, jaką przeprowadziłem, trzeba
            odnieść również do tych osób z administracji forum, które zdecydowały o
            nieusunięciu nocnego postu "innej niny".

Wiesław Rewerski
            • Gość: Prof. Wilczur Kazdy jakos odbieda od norm innych. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 14:36
              A jak sie ma do tego wywodu (obydwu wywodow) pemrnentne nazywanie innych ludzi
              insynuatorami i mainpulatorami? Jakaz to wiedze fachowa i specjalna posiadasz,
              zeby stanac w obronie dziennikarza Gazety w watku, ktory toczy sie wokol Listu
              Otwartego poszkodowanej przez dziennikarza osoby? Albo raczej: jaka wiedze
              posiadasz, zeby nazwac autora tego Listu i stajacych w jego obronie ludzi
              manipulatorami i insynuatorami?
              Nie obrazasz ich czasem?
              Powiem ci cos z granicy logiki:
              Twoje prezentowane tu wybiorczo przekonania i opinie permanentnie obrazaja
              moje poczucie humanizmu, moje uczucia religijne, sa niechrzescijanskie, bo z
              gruntu dyskwalifikuja jednych, nastawiaja tez jednych ludzi przeciw drugim.
              Nie trzeba specjalisty, bo to zrozumiec.

Wiec wiecej pokory, mecenasie.
              • Gość: Prof. Zwyczajny Znaczy odbiega, zeby nie bylo...:) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 14:45
                Ot, laptop, palce duze, klawisze male...
              • wieslaw.rewerski Noermy są wspólne dla nas wszystkich 04.12.03, 15:40
                Gość portalu: Prof. Wilczur napisał(a):

> A jak sie ma do tego wywodu (obydwu wywodow) pemrnentne nazywanie innych
                > ludzi insynuatorami i mainpulatorami?

Miałbyś wielki kłopot, chcąc cytatami z moich wypowiedzi udowodnić tę rzekomą
                permanencję. Nazwałem tak tylko jedną osobę, odnosząc swoje słowa bezpośrednio
                i konkretnie do niej. A drugi raz napisałem o innej osobie, że ma ubecką
                naturę. Sumienie jednak mam czyste. Nawet jeżeli uznamy moje słowa za
                obraźliwe, to dla kwalifikacji tego, co napisałem, ogromne znaczenie ma
                sytuacja, w jakiej tych słów użyłem. A określiło ją uprzednie, wyzywające wobec
                mnie zachowanie obu tych osób.

W każdym innym przypadku o zachowaniach insynuatorskich i manipulatorskich
                pisałem ogólnie. Jeżeli ktoś z osób je prezentujących odniósł moje słowa do
                siebie, to bardzo dobrze! Świadczy to, że myśli, a moje wypowiedzi nie są
                głosem wołającego na puszczy. Niemniej jednak to nie ja nazwałem go
                manipulatorem lub insynuatorem, ale on sam poczuł, że nim jest. Zrozumiał, że w
                jego działaniach jest coś, co uzasadniałoby takie nazwanie go. Nie miałeś
                przypadkiem Ty sam, Profesorze, tego rodzaju odczuć?

> Jakaz to wiedze fachowa i specjalna posiadasz,
                > zeby stanac w obronie dziennikarza Gazety w watku, ktory toczy sie wokol
                > Listu Otwartego poszkodowanej przez dziennikarza osoby?

Moja wiedza nie odbiega od tej, jaka powinna być i Twoją. Polecam lekturę
                kodeksu karnego, a zwłaszcza artykułów 212-216. A nawet jeżeli ktoś nie zna
                tych przepisów prawa, to i tak - jak to słusznie podkreślił min. Wagner przed
                komisją śledczą - ma obowiązek stosować się do nich.

> Albo raczej: jaka wiedze
                > posiadasz, zeby nazwac autora tego Listu i stajacych w jego obronie ludzi
                > manipulatorami i insynuatorami?
                > Nie obrazasz ich czasem?

Pokaż gdzie i kogo konkretnie tak nazwałem.

> Powiem ci cos z granicy logiki:
                > Twoje prezentowane tu wybiorczo przekonania i opinie permanentnie obrazaja
                > moje poczucie humanizmu, moje uczucia religijne, sa niechrzescijanskie, bo z
                > gruntu dyskwalifikuja jednych, nastawiaja tez jednych ludzi przeciw drugim.
                > Nie trzeba specjalisty, bo to zrozumiec.

Widać z tego, że Ty takim specjalistą na pewno nie jesteś. Twoja zdolność
                rozumienia tego, co piszesz, jest zgoła niespecjalistyczna.

> Wiec wiecej pokory, mecenasie.

Nawzajem, Profesorze.

Wiesław Rewerski
            • kataryna.kataryna Do Wiesława 04.12.03, 15:51

> wieslaw.rewerski napisał:
              >
              > > Wszystkich tych, którzy zechcieli tu publicznie zajmować się moim zdrowiem
              >
              > > psychicznym, określam więc mianem obelżywych niegodziwców lub podłych
              > > insynuatorów. Bynajmniej nie jest to wobec nich obraźliwe. Wynika bowiem z
              >
              > > następczej, chłodnej analizy faktów.
              >
              > Dla całkowitej jasności dodam, że wynik analizy, jaką przeprowadziłem, trzeba
              > odnieść również do tych osób z administracji forum, które zdecydowały o
              > nieusunięciu nocnego postu "innej niny".
              >
              > Wiesław Rewerski

Wiesław, ja może nie jestem najbardziej odpowiednim doradcą w sprawach
              postępowania z oszołomami bo sama zbyt często pozwalam się sprowokować ale
              proponuję zakończyć rozmowę z nimi bo im przecież dokładnie o to chodzi - żeby
              ktoś ich traktował poważnie i podbijał w nieskończoność wątek, który bez tego
              zdechnie bo poza prowokatorami (i nami, osobami o niskim progu wrażliwości :))
              nikt jakoś nie wyraża chęci wałkowania sprawy. Sam zresztą widzisz, że im każda
              reakcja jest na rękę, nawet to, że ich posty są usuwane, mogą sobie wtedy
              krzyczeć, że ich Smoleński cenzuruje. Moja gorąca prośba - daj sobie z nimi
              spokój, po co im pomagać w osiąganiu celu, który jest aż nadto czytelny. Niech
              sobie swoją intrygę knują w samotności, sami podbijając swoje wątki.

Pozdrawiam,
              • wieslaw.rewerski Do Kataryny 04.12.03, 16:10

> Wiesław, ja może nie jestem najbardziej odpowiednim doradcą w sprawach
                > postępowania z oszołomami bo sama zbyt często pozwalam się sprowokować ale
                > proponuję zakończyć rozmowę z nimi

Szanuję Cię i bardzo liczę się z Twoim zdaniem. Sam chciałbym skończyć tę
                szarpaninę, ale... Właśnie - sprawa ma drugie dno, o którym ani nie chcę, ani
                nie mogę pisać publicznie. Wyjaśnię Ci to w mailu, ale dopiero wieczorem, bo
                teraz jestem trochę zajęty. W każdym razie ze względu na to drugie dno trudno
                mi jest zignorować kolejne posty. Zwłaszcza, że ich autorzy jakby wzięli sobie
                do serca moje wcześniejsze apele o przestrzeganie pewnych reguł prowadzenia
                rozmowy. No, może nie do końca... ;)

Wiesław Rewerski
              • Gość: czuang tsy Re: Do Wiesława IP: *.pl.bauer.com / 195.116.107.* 04.12.03, 16:12
                a może tak, kataryno, zamiast bredzić o manipulacjach, pomyślałabyś o tym, żeby u
                źródła sprawdzić prawdziwość postu, ktory wywołał cała tę dyskusję? Ale wówczas
                być może publicznie odszczekać byś musiała wszelkie pomówienia o manipulacje i
                prowokacje? Przecież taka możliwość istnieje. Do główki nie wpadło, żeby po
                prostu poprosić o możliwość weryfikacji faktów przedstawionych w poście? Czerwona
                mgła zakryła oczka niebieskie?
                • wieslaw.rewerski 212-213 04.12.03, 16:39
                  Gość portalu: czuang tsy napisał(a):

> a może tak, kataryno, zamiast bredzić o manipulacjach, pomyślałabyś o tym,
                  > żeby
                  > u źródła sprawdzić prawdziwość postu, ktory wywołał cała tę dyskusję?

W tym przypadku kwestia prawdziwości pierwszego postu nie ma znaczenia. Polecam
                  lekturę artykułów 212 i 213 kodeksu karnego - są one właśnie na ten temat.

Wiesław Rewerski

Wiesław Rewerski
                  • Gość: Lawnik ...Jaki kodeks karny, mecnasie...? A PRAWO ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 17:38
                    Daj spokoj, mecenasie.
                    Balansujesz jak linoskoczek miedzy impertynenckimi ZAWSZE tekstami kataryny, a
                    marzeniem o prawnej formule forum. Niestety, forum jest anonimowe i mozna na
                    nim pisac co sie chce - korzystasz z tego ty, korzysta kataryna, korzysta
                    kazdy.
                    Pamietam jednak, ze kiedysmy pisali jakies brzydkie wyrazy o Jaruzelskim na
                    murze, to i mielismy racje, i bylo to prawe, choc wulgarne i - na koniec -
                    tez byly to anonimy. Na milion procent lamalismy wowczas obowiazujace prawo.
                    Mam rozumiec, ze byles wtedy po stronie tych, co nas graficiarzy scigali...?
                    • wieslaw.rewerski Ławnik? A z którego naboru? 04.12.03, 18:04
                      Gość portalu: Lawnik napisał(a):

> forum jest anonimowe i mozna na
                      > nim pisac co sie chce

Mylisz się podwójnie, Ławniku.

Wiesław Rewerski
                • maksimum Re: Do Wiesława 04.12.03, 23:22
                  Gość portalu: czuang tsy napisał(a):

> a może tak, kataryno, zamiast bredzić o manipulacjach, pomyślałabyś o tym,
                  żeby u źródła sprawdzić prawdziwość postu, ktory wywołał cała tę dyskusję? Ale
                  wówczas być może publicznie odszczekać byś musiała wszelkie pomówienia o
                  manipulacje i prowokacje? Przecież taka możliwość istnieje. Do główki nie
                  wpadło, żeby po prostu poprosić o możliwość weryfikacji faktów przedstawionych
                  > w poście? Czerwona mgła zakryła oczka niebieskie?

Wyglada na to,ze przynajmniej czesc prawdy w tym oryginalnym poscie
                  bylo,poniewaz odpowiedzi byly z wielkimi emocjami.
                  Jezeli prawnik Rewerski wypowiada sie na ten temat,a sprawa rzekomo jest wyssana
                  z palca,to rownie dobrze moglby sie wypowiedziec pan Smolenski i powiedziec,ze
                  to od poczatku do konca jedna wielka bzdura.Zadnego wypadku nie bylo ani
                  mezatki tez.

• wieslaw.rewerski Post do skopiowania 05.12.03, 00:59
                    maksimum napisał:

> Wyglada na to,ze przynajmniej czesc prawdy w tym oryginalnym poscie
                    > bylo,

Jak już pisałem, w tym przypadku kwestia prawdziwości tego, co napisano w
                    liście otwartym do red. Smoleńskiego, nie ma żadnego znaczenia. W świetle
                    przepisów prawa karnego bowiem co innego jest ważne.

> poniewaz odpowiedzi byly z wielkimi emocjami.

Moje emocje - możliwe, że w odróżnieniu od emocji innych osób - nie wiązały się
                    z kwestią prawdziwości informacji podanych w liście otwartym do red.
                    Smoleńskiego. Choć osobiście w ich prawdziwość nie wierzę... Ale to inna sprawa.

> Jezeli prawnik Rewerski wypowiada sie na ten temat,a sprawa rzekomo jest
                    > wyssana z palca,

Nie jestem prawnikiem. Nie wiem też, czy sprawa jest, czy nie jest wyssana z
                    palca. Osobiście - powtórzę to - nie wierzę w jej prawdziwość. Ta kwestia
                    jednak - znów powtórzę - nie ma nic do rzeczy.

> to rownie dobrze moglby sie wypowiedziec pan Smolenski i powiedziec,ze
                    > to od poczatku do konca jedna wielka bzdura.Zadnego wypadku nie bylo ani
                    > mezatki tez.

Red. Smoleński mógłby się wypowiedzieć, ale nie musi. Proszę pamiętać, że on
                    jest tu ofiarą czynu zabronionego prawem. Podobnie zresztą, jak i ja jestem
                    ofiarą w tym samym znaczeniu. Ja mimo to wypowiadam się, a red. Smoleński -
                    nie. Może wynika to z różnicy temperamentów polemicznych? Nie wiem... Ja w
                    każdym razie ze względu na red. Smoleńskiego nie zamierzam sobie komplikować
                    (możliwe, że to eufemizm) życia. Mojego życia. Jedynego. Red. Smoleński w
                    gruncie rzeczy nic mnie nie obchodzi. Podobnie, jak ja jego.

Nie zamierzam też ciągnąć dalej swojego udziału w tej sprawie ze względu na
                    Gazetę. Nie po dzisiejszym dniu. Powtórzę to, co dziś usłyszałem od kogoś: my
                    sobie poradzimy. To "my" odnoszę do mnie i ludzi związanych ze mną. Zupełnie
                    tak samo, jak ów ktoś swoje "my" odniósł do do siebie i swojego kręgu ludzi...

Jest jeszcze trzeci powód, dla którego ewentualnie mógłbym nadal występować
                    publicznie w tej sprawie: wzgląd na pewne sprawy ogólniejsze. O nie wszakże
                    mogę znakomicie zadbać bez jakiegokolwiek związku z red. Smoleńskim, red.
                    Michnikiem, czy Gazetą.

Dziękuję wszystkim osobom, które zechciały wymienić tu ze mną opinie. Również
                    tym, których forma wypowiedzi nie satysfakcjonowała mnie, a treść czasem wręcz
                    raniła. Oczywiście wiem, że takie są koszty publicznego występowania i wszyscy
                    ponosimy je wspólnie.

Napisałem, że to post do skopiowania... Oczywiście tylko wtedy, jeżeli ktoś
                    znajdzie w nim coś ważnego dla siebie. Napisałem tak, bo mam podstawy
                    przypuszczać, że może on zostać usunięty. To ostatnie zdanie ma zmniejszyć
                    ryzyko zniknięcia postu, ale go nie eliminuje...

Wiesław Rewerski
    • colas.breugnon gratuluję 04.12.03, 17:45
      piękny przykład paranoi
      • Gość: chivas.regal No wlasnie. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 17:47
        Wielu z nas mowi to Rewerskiemu, ale on uwaza, ze jest z nim wszystko w
        porzadku.
    • Gość: psycholog [...] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:55
    • wieslaw.rewerski Do spotkania w innych wątkach! n/txt 05.12.03, 01:03
      • Gość: ojciec rozmowa z córką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 02:11
        Córka: Co się ojciec tak denerwujesz, że posty wycinają? A jakby tobie tak ktoś srał na podwórko?
        Ojciec: To po co forum?
        Córka: Żeby wymieniać pozytywne opinie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka